Prvi korpus ARBiH

Post Reply
jefff

#1451 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Grean wrote: 11/01/2021 01:49
Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 12:46
Javi mi ime i prezime vaših poginulih saboraca, mislim da si pominjao prezime jednog od njih, sa ili bez datuma smrti. Javi pa da vidim nešto arhiva ili saznanja o našem saborcu.
Još jedan je dragocjen izvor na raspolaganju, pisan kao feljton u sarajevskom Oslobođenju, iz prve-druge ruke direktno sa terena, iz vremena borbi oko i na Proskoku, po sjećanju dosta zanimljiv, pisan 1993. Tu se može naći još saznanja i nije problem da to putem fotografija objavim na temi.
Ponukan tvojim postom prvo se prisjetih i imena pored prezimena, prvo je bilo je li Sefer, ne nego Safet Seferovic alahrahmetile.

Onda se sjetih da si u nekom postu ti ili neko drugi rekao kao zadnji izlaz treba pogledati u Bosanska knjiga mrtvih.

Skinuh pdf izdanje i nadjoh ali dozivjeh i razocarenje kako smo traljavi da ni ovo ne mozemo uraditi kako treba. Nisu se udostojili da saznaju gdje je momak poginuo a poginuo je u jednoj od najzvucnijih i najizvikanijih neprijateljskih ofanziva te najizvikanije odbrane koju slave svake godine.

Znaci hladno su upisali mjesto pogibije opstina Centar!

"Kultura sjecanja" u Bosnjaka.

Image

Mogu reci da je prvi put da sam otvorio ovaj dokument i generalno sam razocaran. Jasnije i bolje je uradjena Didijereva Genocid nad Muslimanima u 2. svjetskom ratu, pise detaljnije gdje su ljudi poginuli cak za neke i ko ih je ubio, koje su jedinice ucestvovale u pokoljima ili prezimena zlocinackih porodica koje su ucestvovale.

Naime ja sam prvi put nakon rata cuo pricu o sudbini 11-godisnjeg djecaka, inace bratica moje nane sa oceve strane kojeg su cetnici u 2 svjetskom isjekli na komade. Nikad mi niko to nije ispricao i onda se nakon ovog rata povukla prica o pogibiji drugog naninog bratica kojeg su nasli u masovnoj grobnici u ovom ratu. To mu je bio mladji brat kako sam shvatio od tih familijarnih izvora. Znaci jezivo, dva brata u dva rata od kojih je jedan bio 11-godisnjak.

Eto sad, za to dijete ubijeno u 2. svjetskom ne pise samo selo vec i zaseok pored sela u kojem je ubijen a koji jedva nadjes na google maps. Nevjerovatno da je danas sve to aljkavije uradjeno sa manje zelje i energije da se sve zapise korektno.

A na srecu ni ovu iz 2. svjetskog nismo mi radili vec se nadje taj Didijer da nam to spasi od zaborava.
Da, Tokacina knjiga je suhoparna i iritira.
Seferovic Darko na Igmanu, navodno ubijen od strane odreda Zulfikar kada i Samir Kahvedzic Krusko. Svjedoci tvrde da je vidjen kasnije u Silosu Tarcin, odatle odveden i ubijen.
Last edited by jefff on 11/01/2021 18:55, edited 1 time in total.
PM72

#1452 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Tokačina knjiga je, po mom misljenju ,dobar osnov za neku zajednicku BH knjigu stradalih.Pregledao sam je,onako površno,i nisam našao svoja tri druga koji su poginuli u ratu a jesam desetak drugih čak i jednog sa ”anamo one” strane za kojeg sam imao sumnju jel poginuo ili je živ.
Šteta je sto nema mogućnosti dopunjavanja i mogućnosti da pošaljes mail sa podacima o nekom stradalom.Ja sam recimo dopunio podatke o poginulim pripadnicima MUP 1992-1995 što su i objavili na čemu sam im zahvalan.

Moram da ispravim uvaženog forumasa Grean-a i da mu kažem sa je knjigu o genocidu nad Muslimanima 1941 napisao Vladimir Dedijer a ne Didije i forumasa iz Hadzića da je pravo ime Jukinog zamjenika ubijenog na Igmanu Samir Kahvedzić Krusko a ne Nihad.
jefff

#1453 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Kolega Grean je kao, evidentno uljudjen insan iznenadjen i frapiran time sto vidi, da ljudi mogu o trgediji govoriti i cinjenice iznositi krajnje hladno i distancirano i cak namjerno zaobilaziti istinu. Ne moze da vjeruje da takvi ljudi postoje među nama.
Niti jedan metak nije bio opaljen a meni osobno je bilo jasno da nama Velikosrbi nisu jedini izasli na megdan.
PM72

#1454 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Šta je pisac htio reći?
Nekako s proljeća

#1455 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Ja sam danas zadovoljan što mogu da se javim na temu baš ovoga naslova, naravno respekt za sve sastave Oružanih snaga r Bosne i Hercegovine, pa i sasvim dovoljno respekta i za snage neprijatelja, javnih i tajnih i u svim vremenima.

Iz JNA sam došao na odsustvo prvi put kući nakon 6 mjeseci vojnog roka, redovno odsustvo tako se zvalo i sredinom 1991. Početak rata u Sarajevu me zatekao bez ičega u smislu oružja, dobar nekadašnji drug mi jednom prilikom kaže da će mi ako se zarati baciti bombu valjda u stan, i valjda da odmah i pojasni zašto mi to govori. Kaže da zna da sam u ''beretkama'' . Mahnuo ga ja on bio a ja u skroz drugom filmu tj održavanju zdravih navika stečenih u JNA. Ako preživim tvoju bombu frljaknut ću i ja tebi, odgovorih blefirajući. Kakve bombe ili beretke moje, ja gol ko lipa. Svašta se nešto promijenilo bilo kod moje generacije od kraja '90 do kraja 1991.
Taj drugar je početkom aprila 1992. otišao svojim putem i tako otišao iz raje. Ja sam ostao i izašao kada je trebalo na ulicu, na njoj sam dobio neku skalameriju iz stokova II WW. Tomson, za fajt do 200-250 metara. Malo šta sam sam njim zuluma bilo kome učinio, više se odnosio zaštitnički, jer sam postao pripadnik rezervnog sastava MUP-a. Nemam ingerencije da sprovodim zakon , ali mi je puška legalni dio opreme. Bajro Ćesko rahmetli mi upisao u tamo neku MUP-ovu evidencijuda se zadužujem ''papovkom'' pod brojem taj i taj. Bog me ubio ako znam šta je bilo sa tom ''papovkom''. U početku je bilo daj bilo kakvu pušku tj oružje a onda se nekako usput sa prilivom zaplijenjenog oružja vršila modernizacija.

Golemo je meni ovo ''korpus'' u naslovu teme, dobro smo mi dobacili odakle smo počeli.
jefff

#1456 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

PM72 wrote: 11/01/2021 19:32 Šta je pisac htio reći?
Nije se odnosilo na tebe
Nekako s proljeća

#1457 Re: Prvi korpus ARBiH

Grean wrote: 11/01/2021 01:49
Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 12:46
Javi mi ime i prezime vaših poginulih saboraca, mislim da si pominjao prezime jednog od njih, sa ili bez datuma smrti. Javi pa da vidim nešto arhiva ili saznanja o našem saborcu.
Još jedan je dragocjen izvor na raspolaganju, pisan kao feljton u sarajevskom Oslobođenju, iz prve-druge ruke direktno sa terena, iz vremena borbi oko i na Proskoku, po sjećanju dosta zanimljiv, pisan 1993. Tu se može naći još saznanja i nije problem da to putem fotografija objavim na temi.
Ponukan tvojim postom prvo se prisjetih i imena pored prezimena, prvo je bilo je li Sefer, ne nego Safet Seferovic alahrahmetile.

Onda se sjetih da si u nekom postu ti ili neko drugi rekao kao zadnji izlaz treba pogledati u Bosanska knjiga mrtvih.

Skinuh pdf izdanje i nadjoh ali dozivjeh i razocarenje kako smo traljavi da ni ovo ne mozemo uraditi kako treba. Nisu se udostojili da saznaju gdje je momak poginuo a poginuo je u jednoj od najzvucnijih i najizvikanijih neprijateljskih ofanziva te najizvikanije odbrane koju slave svake godine.

Znaci hladno su upisali mjesto pogibije opstina Centar!

"Kultura sjecanja" u Bosnjaka.
Nije da se nisam potrudio da nađem fotografiju i eventualno poklapajuće podatke sa pdf arhivom Tokače, da jedan komadić mozaika stavimo gdje i treba. Ali za sada nisam uspio U Oslobođenju tog vremena, ni narednih godina na taj datum uopće da nađem bilo šta od rahmetli Seferoviću. Datum smrti 10 avgust 1993. Korisno je što si u Tokačinoj knjizi našao te podatke, najveći broj podataka o njemu je tačan. Pogledat ću ja još arhiv i bilo bi dobro da se nešto potvrdi iz najmanje dva različita izvora, teško je za sve imati taj princip ali kada su poginuli u pitanju to se treba tako raditi.
Korisnija je nama u ovom konkretnom slučaju Tokačina knjiga nego li registar boraca, mogu se neki podaci i komparirati poklapati ili ne.
Image
jefff

#1458 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

U vezi pocetka rata kao i neposredno prije.
Srba sto je bilo manje u nekoj sredini to su bili gori, veci ekstremisti i vise su zla nanosili. Naravno, oni Srbi koji su bili na liniji ekstremne politike SDSa, nikako Srbi generalno. Dobar primjer toga su Mlađeni, jedno njihova izolirana grupica u nasoj masi pa ipak rade zoljr i snajperi. Za ocekivati bi bilo da budu podvijenog repa. ali...
Srbi iz vecinskih sredina su bili i ostali suzdrzaniji. Srbi iz Zenice, Visokog, Breze gdje ih je bilo desetak posto su bili daleko gori od onih iz Ilidze, Ilijasa, Pala, Vojkovica. Jednom tako na sporednom putu na teritoriji Visokog prema Rakovici gdje Srba ima oko deset posto na duzini puta potrefilo se oko pet izoliranih srpskih kuca i tu sasvim neocekivano stave barikadu i sasvim neocekivano nas kombi pun zolja, snajpera, minobacaca 63mm tu uleti njima u ruke. Oruzje bilo namjenjeno gradu, prenosilo se tokom Aprila 1992. preko Rakovice do Ahatovica kroz sumske puteve i dalje za grad. U kombiju su bili vozac ZB i policajac iz rezervnog sastava neki Sandzaklija. Policajca ubili na mjestu, vozaca odveli, oruzje zarobljeno. Ne treba napominjati da je to oruzja vrijedilo za nas kao da je os suhog zlata izrađeno.
Grean

#1459 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

PM72 wrote: 11/01/2021 18:14.

Moram da ispravim uvaženog forumasa Grean-a i da mu kažem sa je knjigu o genocidu nad Muslimanima 1941 napisao Vladimir Dedijer a ne Didije i forumasa iz Hadzića da je pravo ime Jukinog zamjenika ubijenog na Igmanu Samir Kahvedzić Krusko a ne Nihad.
Jeste Dedijer. Imam knjigu ali imena katastrofalno pamtim. Ovo je jos dobro, uglavnom procitam a ne znam ni ko je napisao, ruzna i navika ali prije svega slaba memorija. Kao sto mi dijete kaze sve znas a nista ne znas.

@Nekako s proljeća , za Safeta Seferovica i vezano to za sliku, kao sto rekog u jednom ranijem postu sasvim slucajno kako se zagrijah za ovu temu naletih na post na Facebook stranici Muzeja 105. brigade objavljen neposredno pred novu godinu sa slikama nase jedinice ali vidi se po ponavljanju likova da je neko iz ovog voda, stara Breka, Panjina kula, Grdonj jer svako od nas je uzimao one gdje si ti ili tvoja bliza raja pa se na nekoj zajednickoj zalome i svi ostali. Uglavnom ima jedna za koju sam siguran da je na njoj Seferovic rahmetli. Nekad cu nekog i naci da potvdim, nemam fb tj imam samo registrovan profil a da bi provjerio moras odmah ulaziti u kontakte te vrste. Nije da izbjegavam, drago mi je svakog sresti iz tog doba ali ne na taj nacin. Ovo forumsko bitisanje mi je blize.

Nejse, posaljem ti link te slike na pp sa. Bio je momcina, ja ga nisam dobro poznavao ali svi ovi njegovi su gledali u njega kao u stub voda. Kao sto rekoh najbolji od nas su vecinom pali jer rat je takav.

Probat cu naci i podatke za Čurta rahmetli, njegova prica je teska, ne nalazim bolju rijec a rijeci uvijek biram kad pricam o najboljim. Kad god pomislim na Igman pomislim na to u kojem vremenskom razmaku se to desilo, kad smo mi bili na Mrazistu gdje su bili oni iz 2., da smo znali, sta da smo upuceni nekoj drugoj jedinici na Igman a ne njima koji su bili vec na putu odozgo sto je uticalo i na ono sta ce biti sa nama, tj. na odluku naseg komandira cete tog 1. avgusta.

Ovo iz Tokacine knjige mi je dalo jos jedan odgovor na zalost na ovakav nacin ali znaci nismo se vratili u grad 9/8 nego najranije u noci 10/8 na 11/8.
Nekako s proljeća

#1460 Re: Prvi korpus ARBiH

Memorisao sam ja i Seferovića i Čurt-a rahmetli, pa sve u svoj vakat izgleda. Ja još sebe tražim po Igmanu, a to mogu i izvan foruma kroz druge izvore, dokumente i sl. ovdje imamo zajedničkih stvari i što mi bude pri ruci dopunjavat cu se. Sa onim izvještajem sam stao na dan 04 avgust 1993, i druga strana uz dozu pristrasnosti i pripadnosti potvrđuje završnu dinamiku sukoba i nastupanje primirja. A žrtava ima i nakon 4 avgusta 1993.
14 8 1993
Image
Image
''5. августа Караџић пристаје на повлачење српких трупа на положаје из 30. јула али уз контра услов да би српске снаге замјенили мировњаци.
Током наредне недјеље, француски ''плави шљемови'' стигли су на Игман и Бјелашницу и посматрали повлачење ВРС.
6-7. августа Срби су најавили повлачење својих трупа али убрзо је повлачење обустављено због опасности да муслиманска војска искористи прилику и нападне ВРС.
9. августа НАТО је пристао на програм ваздушних напада на циљеве ВРС у случају њиховог даљег боравка на Игману. ВРС се повукла са Игмана и Бјелашнице тек 15-19. августа.''
tempuser

#1461 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 12:29 9. августа НАТО је пристао на програм ваздушних напада на циљеве ВРС у случају њиховог даљег боравка на Игману. ВРС се повукла са Игмана и Бјелашнице тек 15-19. августа.''
I to je trenutak kad su Amerikanci odlučili da stave tačku na radove u ex Yu, šta će kome na kraju pripasi i kad je inicijativa počela prelaziti na stranu ARBiH+HVO. Za 5,5 mjeseci je postignut Washingonski sporazum između zakletih neprijatelja Alije i Tuđmana. Neposredno poslije toga pod ultimatumom zaustavljena ofanzina na Goražde, a ARBIH rasterećena fronta prema HVO-u sprovodi akciju Džep na Nišićima. Slijedi red akcija i ofanzivnih dejstava ARBiH, HV/HVO koja će se okončati završetkom ofanzive na Treskavici, završetkom operacije Južni potez i završetkom tj "prekidom" operacija Sana 95. Uz zauzimanje enklava Srebrenica i Žepa, reintegraciju Sarajeva, te korekcije oko M. Grada itd, ono što je do tad zauzeto i izgubljeno se poklapalo sa crtama povučenim u Dejtonu tj onone što su Amerikanci dogovorili na samom početku.
Nekako s proljeća

#1462 Re: Prvi korpus ARBiH

Ode ti predaleko, a ljudi izginuli na Igmanu krajem ljeta 1995.
Image
Pogibija američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19. avgusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu.
MorningStar

#1463 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by MorningStar »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 19:25 Ode ti predaleko, a ljudi izginuli na Igmanu krajem ljeta 1995.
Image
Pogibija američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19. avgusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu.
VAB kanta francuska.
Nekako s proljeća

#1464 Re: Prvi korpus ARBiH

Mina ga srokala je l', ne vidim ptotivavionske rupe. Mora da je bio nešto preuređen enterijerom zbog ovih visokih ličnosti. Ne zezaj ...ja sanjao da se vozim u nekom sličnom oklopu i da mi manji kalibri ne mogu ništa :D
MorningStar

#1465 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by MorningStar »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 19:31 Mina ga srokala je l', ne vidim ptotivavionske rupe. Mora da je bio nešto preuređen enterijerom zbog ovih visokih ličnosti. Ne zezaj ...ja sanjao da se vozim u nekom sličnom oklopu i da mi manji kalibri ne mogu ništa :D
Il mina il granata vidis da je zino naprijed :D , ove osnovne verzije mislim da pkm sa pancirnom municijom moze prosarat, a pam metak bi proletio kroz njega i otisao dalje :lol:

Mnogo tehnickih katastrofa je na tom vozilu, od zadnjih vrata koja su felericna pa moras manevre izvoditi da zatvoris do otvora na krovu kroz koje ako se provuces sa pancirom - mozes ostat nasmijan jer treba ti 20 min da se uglavis nazad :D

Sad doduse su ih modifikovali i dodali oklopa..
Nekako s proljeća

#1466 Re: Prvi korpus ARBiH

Htio ne htio moram priznati, kanta k'o kanta , da mi poginuli ljudi u njemu ostaju u fokusu, njihovu misiju su drugi nastavili i priveli kraju.:
''Nakon ove tragedije 1995. na mjestu glavnog pregovarača SAD za Balkan, umjesto Roberta Frejžera imenovan je Kristofer Hil (Christopher Hill). Amerikanci su tada još žešće krenuli u diplomatsku ofanzivu za nalaženje mira u Bosni i Hercegovini.

Novi pregovarač Hill i Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) natjerali su Slobodana Miloševića da odstrani paljanske srpske lidere iz pregovora.

Dok je Milošević čitao taj zahtjev, Holbruk u svojim memoarima „Završiti rat“ piše da je šapnuo Hillu: „Kad bi Bob Frejžer mogao ovo vidjeti. Kris mi je kasnije rekao da je upravo isto pomislio i u istom trenutku“.

Osmog septembra 1995. godine u Ženevi, dvadesetak dana nakon nesreće na Igmanu, na pregovorima su se našli svi ministri vanjskih poslova država uključenih u rat. I tada Holbruk piše o gotovo identičnom osjećaju: „Kada smo ušli u prostoriju i zatekli ministre vanjskih poslova Bosne, Hrvatske i Srbije, prvi put u toliko mjeseci, naša prva misao bila je da su voljni rukovati se i postići zajednički sporazum, koji nas, mada ograničen, vodi prema miru... Prva misao - svih nas - bila je: Da su samo Nelson, Džo i Bob mogli vidjeti ovaj dan.''
tempuser

#1467 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Stvari su bile rješene i odlučene puno prije nego su ovi nastradali. Bilo je pitanje samo neposrednih operativaca.
PM72

#1468 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 19:31 Mina ga srokala je l', ne vidim ptotivavionske rupe. Mora da je bio nešto preuređen enterijerom zbog ovih visokih ličnosti. Ne zezaj ...ja sanjao da se vozim u nekom sličnom oklopu i da mi manji kalibri ne mogu ništa :D
Nikakva mina ni raketa ga nisu srokali nego nepaznja vozača.Ovo se nalazi u blizini punkta u Glavogodini-na Igmanskom putu.Pripadnici MUP-a i VP 4 viteske prvi su im dosli u pomoc i pomagali da se mrtvi i ranjeni izvuku iz provalije.
Par njih je dobilo americke medalje za hrabrost koju su pametno ”unovcili” jer su poslije rata lakse dobili papire za USA.
MorningStar

#1469 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by MorningStar »

PM72 wrote: 12/01/2021 20:10
Nikakva mina ni raketa ga nisu srokali nego nepaznja vozača.Ovo se nalazi u blizini punkta u Glavogodini-na Igmanskom putu.Pripadnici MUP-a i VP 4 viteske prvi su im dosli u pomoc i pomagali da se mrtvi i ranjeni izvuku iz provalije.
Par njih je dobilo americke medalje za hrabrost koju su pametno ”unovcili” jer su poslije rata lakse dobili papire za USA.
Vjerovatno mnogo bolje znas o dogadjaju, ja sam samo prema slici - tj vidljivom "cvjetanju" celika sa predje strane koje slici na ono koje jaca eksplozija uzrokuje.
PM72

#1470 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

Kazem ti,nepaznjom vozača sletjeli su sa puta i tumbali se nekoliko puta,nije bilo mina ni raketa.
Nekako s proljeća

#1471 Re: Prvi korpus ARBiH

tempuser wrote: 12/01/2021 19:58 Stvari su bile rješene i odlučene puno prije nego su ovi nastradali. Bilo je pitanje samo neposrednih operativaca.
Ma kakvi riješene, a mogu prihvatiti formulaciju -snažno usmjerene ka postizanju mira.

The vehicle that was carrying the U.S. diplomats serves as reminder of the sacrifice those made in order for peace in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina Aug. 19, 2015. On Aug. 19, 1995, three American diplomats and a French soldier died during an automobile accident while traveling on Igman while on a mission to negotiate a U.S. proposal for peace in Bosnia. The diplomats were Ambassadors Robert C. Frasure, Joseph Kruzel and U.S. Air Force Col. Sam Nelson Drew; the French soldier was Stephan Reault. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. JT May III) - Image ID: PEGGPH
tempuser

#1472 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 20:28
tempuser wrote: 12/01/2021 19:58 Stvari su bile rješene i odlučene puno prije nego su ovi nastradali. Bilo je pitanje samo neposrednih operativaca.
Ma kakvi riješene, a mogu prihvatiti formulaciju -snažno usmjerene ka postizanju mira.
Ne rješene u smisli završene, nego rješeno u smislu odlučeno dokle će se vojno doći i šta će ko zauzeti. Ostalo je da se vojno doše približno do dogovorenih granica uglavnom u Krajini. Jednako kako su zaustavljene operacije Sana 95/Južni potez prema BL tako je zaustavljena operacija Una HV-a prema Prijedoru. Akcija je trajala jedan dan, Amerikanci su nešto mrsili oko te akcije, ali je Marijan Mareković bio vrlo precizan da su je oni zaustavili, a mogla je biti izvedena.
high_volume

#1473 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by high_volume »

PM72 wrote: 12/01/2021 20:22 Kazem ti,nepaznjom vozača sletjeli su sa puta i tumbali se nekoliko puta,nije bilo mina ni raketa.
A kako su naši mediji izvjestili javnost o ovoj nesreći, sjećaš li se?
tempuser

#1474 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 12/01/2021 19:25 Ode ti predaleko, a ljudi izginuli na Igmanu krajem ljeta 1995.
Otišao, ali od tog trenutka su se Amerikanci aktivno uključili i sve je krenulo prema završetku ratova u ex Yu.
Spriječili su VRS da napravi dupli obruč i zauzimanje Goražda 1994. Muslimani i Hrvati se ući u savezništvo, pitanje Srba u Hrvatskoj će biti rješeno, u BiH će dobiti 50% (a držali su 70%) i entitet. To će se vojno rješiti, Sloba će dozvoliti samo jednu kolonu izbjeglica onu iz Knina, ali ne i drugu iz BL.
Nekako s proljeća

#1475 Re: Prvi korpus ARBiH

Interesna zona je dogovorena od velikih sila na Jalti davno prije, kada se okončavao II WW. Ovo je varijanta podjele interesnih sfera nakon 1980. tj Tita tj disolucije zajedničke Federacije. Cimerman je taj koji je prvi bosansku Vladu usmjerio u pravcu Vašingtona, Velajati lobirao u Teheranu, Mok u Beču....
Britanci i Amerikanci su zeznuta osovina kada se udruže. Srokali su mehanizam ''dva ključa'' jedan njihov a jedan UN-ov za djelovanje NATO-a i više ih niko nije mogao blokirati iz UN-a...veto je zaobiđen.
Post Reply