Da, Tokacina knjiga je suhoparna i iritira.Grean wrote: ↑11/01/2021 01:49Ponukan tvojim postom prvo se prisjetih i imena pored prezimena, prvo je bilo je li Sefer, ne nego Safet Seferovic alahrahmetile.Nekako s proljeća wrote: ↑10/01/2021 12:46
Javi mi ime i prezime vaših poginulih saboraca, mislim da si pominjao prezime jednog od njih, sa ili bez datuma smrti. Javi pa da vidim nešto arhiva ili saznanja o našem saborcu.
Još jedan je dragocjen izvor na raspolaganju, pisan kao feljton u sarajevskom Oslobođenju, iz prve-druge ruke direktno sa terena, iz vremena borbi oko i na Proskoku, po sjećanju dosta zanimljiv, pisan 1993. Tu se može naći još saznanja i nije problem da to putem fotografija objavim na temi.
Onda se sjetih da si u nekom postu ti ili neko drugi rekao kao zadnji izlaz treba pogledati u Bosanska knjiga mrtvih.
Skinuh pdf izdanje i nadjoh ali dozivjeh i razocarenje kako smo traljavi da ni ovo ne mozemo uraditi kako treba. Nisu se udostojili da saznaju gdje je momak poginuo a poginuo je u jednoj od najzvucnijih i najizvikanijih neprijateljskih ofanziva te najizvikanije odbrane koju slave svake godine.
Znaci hladno su upisali mjesto pogibije opstina Centar!
"Kultura sjecanja" u Bosnjaka.
Mogu reci da je prvi put da sam otvorio ovaj dokument i generalno sam razocaran. Jasnije i bolje je uradjena Didijereva Genocid nad Muslimanima u 2. svjetskom ratu, pise detaljnije gdje su ljudi poginuli cak za neke i ko ih je ubio, koje su jedinice ucestvovale u pokoljima ili prezimena zlocinackih porodica koje su ucestvovale.
Naime ja sam prvi put nakon rata cuo pricu o sudbini 11-godisnjeg djecaka, inace bratica moje nane sa oceve strane kojeg su cetnici u 2 svjetskom isjekli na komade. Nikad mi niko to nije ispricao i onda se nakon ovog rata povukla prica o pogibiji drugog naninog bratica kojeg su nasli u masovnoj grobnici u ovom ratu. To mu je bio mladji brat kako sam shvatio od tih familijarnih izvora. Znaci jezivo, dva brata u dva rata od kojih je jedan bio 11-godisnjak.
Eto sad, za to dijete ubijeno u 2. svjetskom ne pise samo selo vec i zaseok pored sela u kojem je ubijen a koji jedva nadjes na google maps. Nevjerovatno da je danas sve to aljkavije uradjeno sa manje zelje i energije da se sve zapise korektno.
A na srecu ni ovu iz 2. svjetskog nismo mi radili vec se nadje taj Didijer da nam to spasi od zaborava.
Seferovic Darko na Igmanu, navodno ubijen od strane odreda Zulfikar kada i Samir Kahvedzic Krusko. Svjedoci tvrde da je vidjen kasnije u Silosu Tarcin, odatle odveden i ubijen.