BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
irac300

#75176 Re: BHTelecom All About

Post by irac300 »

baja wrote: 11/01/2021 13:00
irac300 wrote: 11/01/2021 12:58
baja wrote: 11/01/2021 12:54 Novi Grad Sarajevo. Optika do haustora došla...regularno imam stabilnih 25Mbps. Sve funkcionise besprijekorno.
Monter kad je bio rekao bi da moze i onaj veci do 50M uredno. nemam potrebu pa nisam ni aktivirao.
Moja TV Net1 paket, cijena 40KM (placam manje potpisao ugovor..oko 35KM)

PS Idu android STB u BHT, kazu mijenja se platforma komplet!
Ovo cekam k'o ozeblo sunce. :D Otvorio bi se skroz novi svijet multimedie, MojaTv, Kodi, IPTV liste... sve u jednom.
Već kupljeni. tako mi receno... :-D
mustuluk znaci uzeh :)
Definitivno. :thumbup:
rizibizi

#75177 Re: BHTelecom All About

Post by rizibizi »

Dr_Help wrote: 07/01/2021 14:18
ako imas pristup postavkama f60 rutera , opciju na wifi advanced - exprestechnology stavi na ENABLED . bolji će ti biti protok -throughput
mrka kapa, sad se vrtim oko 20 Mbps, upload i download mi skoro identicni :D
dend

#75178 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Dosta dobrih vijesti iz bhT

Prvo jeste nova terminalna oprema

Uskoro ide i bonding tehnologija sto bi znacilo dupliranje linija

:bih: :thumbup:
dječak sa šibicama

#75179 Re: BHTelecom All About

Post by dječak sa šibicama »

kakaljin wrote: 11/01/2021 08:21
dječak sa šibicama wrote: 10/01/2021 22:51 Optika u mojoj zgradi je razvucena prije dvije tri godine, raspitacu se ovih dana jel sve aktivno.

Razmisljam da predjem sa Tmacha, pa sad, sta znaci optika jel to samo kvalitet isporucenog signala?

Daje li BHT ikakve benefite novim korisnicima, nizi racun, neke dodatne pakete i slicno.

Sta je najbolje uzeti? nesto mjerkam ovaj Moja tv net 2 ili 5
Ako je razvucena po zgradi onda vjerovatno bez problema mozes uvesti.

Imas sad akciju do 7 mjeseci pretplata 1 KM i drugi stb gratis.

Ako imas optiku mozes bilo koji moja tv net paket. moja preporuka ako ti nije skupo Moja tv net 3 paket jer tu ias sve kanale ukljucene u paket i brzina interneta 300/40. Ja imam moja tv full 3 i nikada nisam imao problema sa signalom. Sve radi bez ikakvih problema
:thumbup:

da, Moja tv net 3 je najjaci paket ali meni su kanali manje bitni, dosta bi mi bilo 50 brzina, dobijem taj HD paket a za razliku u cijenu uzeo bi IPTV listu. Tako nesto razmisljam. Cak bi onaj 4 paket bio i najbolji jer daje 8 Mbps upload u odnosu na mizernih 2 sto daje paket 2. Paket 5 je zanimljiv zbog 100/10 interneta ali eto volio bih Arene u HD formatu.
zippoo87

#75180 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

Da li neko zna kako mogu traziti provjeru tehnickih mogucnosti za optiku na BHTu a da ne zahtjevam uvodjenje usluge ?

Naime ,zvao sada 1444 i javila mi se neka zena iz administracije,koja bas ono veze nema i ona hoce da ja podnesem zahtjev za uvodjenje usluge,pa ce mi onda doci provjeriti tehnicke mogucnosti i ako moze,uvesti ali ja necu zahtjev za uslugu,nego za provjeru.

Naime,sto se tice optike,usao mi je buzir u dvoriste ali nije do moje kuce tacno,nego ima udaljenosti nekih 30m i ne moze se kopati da se pruzi do moje kuce,jer je afalt ili beton (koji nije u mom vlasnistvu) pa bi opcija mozda bila zrakom.Ali ovo mogu provjeriti i znati jedino monteri a ne ona gospodja iz administracije,koja je totalno pogubljena...izgubi 10 minuta zivota sa njom.
REDDEVILS

#75181 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

dend wrote: 11/01/2021 13:31 Dosta dobrih vijesti iz bhT

Znali se otprilike datum kad će nova platforma za Moju TV tj. android boxovi 🙂
dend

#75182 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

REDDEVILS wrote: 11/01/2021 13:55

Nemam pojma, ja ove informacije pronađem na javnim tenderima bhT :thumbup:
zippoo87 wrote: 11/01/2021 13:51 Da li neko zna kako mogu traziti provjeru tehnickih mogucnosti za optiku na BHTu a da ne zahtjevam uvodjenje usluge ?

Naime ,zvao sada 1444 i javila mi se neka zena iz administracije,koja bas ono veze nema i ona hoce da ja podnesem zahtjev za uvodjenje usluge,pa ce mi onda doci provjeriti tehnicke mogucnosti i ako moze,uvesti ali ja necu zahtjev za uslugu,nego za provjeru.

Naime,sto se tice optike,usao mi je buzir u dvoriste ali nije do moje kuce tacno,nego ima udaljenosti nekih 30m i ne moze se kopati da se pruzi do moje kuce,jer je afalt ili beton (koji nije u mom vlasnistvu) pa bi opcija mozda bila zrakom.Ali ovo mogu provjeriti i znati jedino monteri a ne ona gospodja iz administracije,koja je totalno pogubljena...izgubi 10 minuta zivota sa njom.
Podneseš zahtjev i doće monter da ispita mogućnost zahtjeva i na osnovu toga odobri ili odbije. Čak i ako je odobri ti imaš pravo kad ti dođu postaviti opremu reći da nećeš uslugu i tu je kraj jer tek na kraju se potpište ugovor i ne snosiš nikakve posljedice. Ne sikiraj se, neće nikakva osoba iz adminsitracije ti doći da vidi da li ti imaš priključak ili ne.
zippoo87

#75183 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

Pa ne bih se bavio tim sibicarenjem,da podnosim zahtjev za uvodjenje a onda da im na vratima kazem da ne necu uvesti...zar to ne moze malo civilizovanije ebemu...da dodju provjere...kazu moze se dovesti a ti onda sluzbeno podnesi zahtjev i mi cemo doci postaviti opremu.

Ovako ispade da je poslovni model kod svih nasih firmi baziran na lazima,muljanjima,ucerivanjima,pa ko kome vise,on je bolji i jaci.
U PM kakva smo prcija i vukojebina i kakav je ovo kamenjarski mentalitet kod ljudi na Balkanu...to mi nikada nece biti jasno,zasto smo ovako zaostali i primitivni u svemu.
sencobih

#75184 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

zippoo87 wrote: 11/01/2021 14:23 Pa ne bih se bavio tim sibicarenjem,da podnosim zahtjev za uvodjenje a onda da im na vratima kazem da ne necu uvesti...zar to ne moze malo civilizovanije ebemu...da dodju provjere...kazu moze se dovesti a ti onda sluzbeno podnesi zahtjev i mi cemo doci postaviti opremu.

Ovako ispade da je poslovni model kod svih nasih firmi baziran na lazima,muljanjima,ucerivanjima,pa ko kome vise,on je bolji i jaci.
U PM kakva smo prcija i vukojebina i kakav je ovo kamenjarski mentalitet kod ljudi na Balkanu...to mi nikada nece biti jasno,zasto smo ovako zaostali i primitivni u svemu.
Nije šibicarenje, ako bude moglo to što tražiš priključiti ce ti, ako ne bude javice sta moze ili ako ne može
dend

#75185 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

zippoo87 wrote: 11/01/2021 14:23 Pa ne bih se bavio tim sibicarenjem,da podnosim zahtjev za uvodjenje a onda da im na vratima kazem da ne necu uvesti...zar to ne moze malo civilizovanije ebemu...da dodju provjere...kazu moze se dovesti a ti onda sluzbeno podnesi zahtjev i mi cemo doci postaviti opremu.

kakvo sibicarenje? pa taj zahtjev i jeste tu da se ispita tehnicko stanje prije realizacije usluge

ti želiš da ti radnik doće onako bez obaveze i da radi svoj posao? terenski radnici bhT se prate tokom radnog vremena preko GPSa i svaku stavku u radnom danu pravdaju preko njihovog uređaja.

Podnesi zahtjev za uslugu, taj zahtjev ide terenskom radniku koji mora da ispita da li ta usluga može se realizovati, on te kontaktira ( gdje živiš, jesi kući itd ), dolazi na adresu i pregleda situaciju, ako može kaže tebi lično da može i idemo dalje pri čemu odobrava zahtjev i ti znaš da ta usluga tu može i imaš mogućnost da kažeš radniku da ne želiš sada uslugu ali je dobro da znam za ubuduće, a ako ne može radnik će ti reći da ne može i šta treba uraditi da može...

nikakvo sibicarnje, sve po ps, radnik će sve zabilježiti i time sebe zaštiti ( zahtjev može, korisnik odbio uslugu ) i ide dalje, njemu svejedno kao radniku a ti kao korisnik znaš da li u budućnosti može ili ne
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#75186 Re: BHTelecom All About

Post by mk ultra »

kakva im je sad tehnologija? koji su ruteri, koči li i dalje TV :skoljka:

vidim imaju akciju, starom ističu ugovori na telemahu, ovaj mojatv net 100Mbit bi bila dobra opcija ako je stabilna konekcija.. 55KM na 24mj
dend

#75187 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

mk ultra wrote: 11/01/2021 15:20 kakva im je sad tehnologija? koji su ruteri, koči li i dalje TV :skoljka:

vidim imaju akciju, starom ističu ugovori na telemahu, ovaj mojatv net 100Mbit bi bila dobra opcija ako je stabilna konekcija.. 55KM na 24mj
Ja sam korisnik mojatv od nekog pocetka 2010-2011

Do 2014 bilo je brdo problema od toga da internet sam od sebe stane pa do toga da TV bez ikakvog razloga prestane raditi pa se mora gasiti i paliti. Zadnjih 5-6 godina bez problema, iskreno ne pamtim da mi je mojatv ijedan problem imao zadnjih 5 godina i ista stvar za internet. Jedini problem meni licno je bio da mi je wifi "kratak" pa mi je van kuce veoma lose pa sam unajmio preko bhtelecoma za marku wifi ekstender i on mi van kuce pruza solidan signal.

Inace imam mojatv net1 u svojoj kuci i prebacio sam nekad davno i ocev paket mojatv phone na sebe da bi mi vise dolazilo bonus plus bodova.

Modem je ZTE kao i STB uređaji. Maksimalna brzina zavisi od lokacije tako da to moraš da vidiš sa lokalnom ekipom bht
Last edited by dend on 11/01/2021 15:52, edited 1 time in total.
mirza_15

#75188 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

heat wrote: 11/01/2021 15:52 Raja,
kako je moguce potkrijepiti navod da je bhT-ovih 50mbs bolje od Tm 150mbs?
Ako sam dobro shvatio?
Kvalitet usluge i user experience zavisi od niza faktora pri čemu brzina interneta ne mora biti presudna. Teško je sve to poredati u jednom komentaru. Recimo, BH Telecom, u svojoj mreži, ima Google (uključujući i YouTube) i Facebook chasing servere što može uticati na kvalitet usluge. Kvalitet CG NAT-a koji je i Telemach počeo da radi također. Kvalitetan i pouzdan rad DNS servera, kvalitet core mreže.... Brzina dolazi do izražaja ako se stvarno koristi. Već sam pisao o tome. Ako se ne download-uju veliki fajlovi i to često, ja ne vidim potrebu za tim velikim brzinama. Većina ljudi troši jako malo, ali su ubjeđeni da im trebaju veće brzine. Treba povesti računa o upstream-u kada su brzine u pitanju jer to može da utiče na korisničko iskustvo. Da se razumijemo, 150 je 3 puta više od 50 i to imaš ili nemaš. Ali ako u stvarnosti trošiš maksimalno 20 svejedno ti je da li imaš 50 ili 150. Video clip će da radi jednako dobro. Neka svako bira sebi ono što misli da mu treba, samo bojim se da dobar dio misli da im treba 10 puta više nego što im zaista treba.
escobar__

#75189 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

mirza_15 wrote: 11/01/2021 16:20
Ako sam dobro shvatio?
Kvalitet usluge i user experience zavisi od niza faktora pri čemu brzina interneta ne mora biti presudna. Teško je sve to poredati u jednom komentaru. Recimo, BH Telecom, u svojoj mreži, ima Google (uključujući i YouTube) i Facebook chasing servere što može uticati na kvalitet usluge. Kvalitet CG NAT-a koji je i Telemach počeo da radi također. Kvalitetan i pouzdan rad DNS servera, kvalitet core mreže.... Brzina dolazi do izražaja ako se stvarno koristi. Već sam pisao o tome. Ako se ne download-uju veliki fajlovi i to često, ja ne vidim potrebu za tim velikim brzinama. Većina ljudi troši jako malo, ali su ubjeđeni da im trebaju veće brzine. Treba povesti računa o upstream-u kada su brzine u pitanju jer to može da utiče na korisničko iskustvo. Da se razumijemo, 150 je 3 puta više od 50 i to imaš ili nemaš. Ali ako u stvarnosti trošiš maksimalno 20 svejedno ti je da li imaš 50 ili 150. Video clip će da radi jednako dobro. Neka svako bira sebi ono što misli da mu treba, samo bojim se da dobar dio misli da im treba 10 puta više nego što im zaista treba.
Sve je to okej i korektno ali ono što je također važno u odnosu operater-korisnik je da se korisnicima ne nameće taj "šta će ti više" stav. Dakle ako korisnik hoće 500 Mbit/s, a vi to možete isporučit, nema veze hoće li to on ikad iskoristit ili neće vaše je da mu to uključite i naravno naplatite.

A ne k'o mene kad monter pita prije par godina "šta će ti 50 Mbit/s". Slažeš se da to treba bit tako?
bob_1921

#75190 Re: BHTelecom All About

Post by bob_1921 »

dend wrote: 11/01/2021 14:06
REDDEVILS wrote: 11/01/2021 13:55

Nemam pojma, ja ove informacije pronađem na javnim tenderima bhT :thumbup:
zippoo87 wrote: 11/01/2021 13:51 Da li neko zna kako mogu traziti provjeru tehnickih mogucnosti za optiku na BHTu a da ne zahtjevam uvodjenje usluge ?

Podneseš zahtjev i doće monter da ispita mogućnost zahtjeva i na osnovu toga odobri ili odbije. Čak i ako je odobri ti imaš pravo kad ti dođu postaviti opremu reći da nećeš uslugu i tu je kraj jer tek na kraju se potpište ugovor i ne snosiš nikakve posljedice. Ne sikiraj se, neće nikakva osoba iz adminsitracije ti doći da vidi da li ti imaš priključak ili ne.
nekad prosle god. kad sam vidio da su radili u ulici i zgradi poslao mail na onaj tehnicka podrska, pitao da li je optika pustena i da li mogu realizovati na mojoj adresu moja tv full paket, odgovorili mi u istom danu da nije jos pusteno i da nije moguce tj kad puste u rad da ce biti (nakon odredjenog vremena stavili letke po haustoru da je pusteno ...) ... tako probaj mozda na mail mozda ti odgovore ...
PlusSA

#75191 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

Prošle godine šuškalo se o Boxovima sa androidom.

Mada vecina nas ima Smart TV, rado bih bolju mojaTV web app ja Tizenu nego resiver.

Dobro meni, a dobro telekomu manji trošak pogotov ako od udara groma rikne oprema u ovom slucaju moj TV.

Šta ti znaci dupliranje linija?
zippoo87

#75192 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

dend wrote: 11/01/2021 14:34

kakvo sibicarenje? pa taj zahtjev i jeste tu da se ispita tehnicko stanje prije realizacije usluge

ti želiš da ti radnik doće onako bez obaveze i da radi svoj posao? terenski radnici bhT se prate tokom radnog vremena preko GPSa i svaku stavku u radnom danu pravdaju preko njihovog uređaja.

Podnesi zahtjev za uslugu, taj zahtjev ide terenskom radniku koji mora da ispita da li ta usluga može se realizovati, on te kontaktira ( gdje živiš, jesi kući itd ), dolazi na adresu i pregleda situaciju, ako može kaže tebi lično da može i idemo dalje pri čemu odobrava zahtjev i ti znaš da ta usluga tu može i imaš mogućnost da kažeš radniku da ne želiš sada uslugu ali je dobro da znam za ubuduće, a ako ne može radnik će ti reći da ne može i šta treba uraditi da može...

nikakvo sibicarnje, sve po ps, radnik će sve zabilježiti i time sebe zaštiti ( zahtjev može, korisnik odbio uslugu ) i ide dalje, njemu svejedno kao radniku a ti kao korisnik znaš da li u budućnosti može ili ne
Hvala na odgovoru...tako znaci ide...bitno je da mogu odluciti da li cu uvesti ili necu,ako bude tehnickih mogucnosti.
Vjerovatno bi i presao opet na moja tv,ako mogne ali moram vidjeti malo ove nove pakete ,sta nude i koje su cijene pretplate uz vezivanje na 2 godine.
allem_77

#75193 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

zippoo87 wrote: 11/01/2021 16:44

Hvala na odgovoru...tako znaci ide...bitno je da mogu odluciti da li cu uvesti ili necu,ako bude tehnickih mogucnosti.
Vjerovatno bi i presao opet na moja tv,ako mogne ali moram vidjeti malo ove nove pakete ,sta nude i koje su cijene pretplate uz vezivanje na 2 godine.
Koju si mislio brzinu interneta?
Ja kada sam tražio veću brzinu, stigla mi je koverta da nema tehničke mogućnosti.

A tebi ako je nezgodno - traži brzinu od 2 Gbps i oni će ti odgovoriti da nema tehničke mogućnosti za tu brzinu, ali ima za..? :D
mirza_15

#75194 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

escobar__ wrote: 11/01/2021 16:31
mirza_15 wrote: 11/01/2021 16:20
Ako sam dobro shvatio?
Sve je to okej i korektno ali ono što je također važno u odnosu operater-korisnik je da se korisnicima ne nameće taj "šta će ti više" stav. Dakle ako korisnik hoće 500 Mbit/s, a vi to možete isporučit, nema veze hoće li to on ikad iskoristit ili neće vaše je da mu to uključite i naravno naplatite.

A ne k'o mene kad monter pita prije par godina "šta će ti 50 Mbit/s". Slažeš se da to treba bit tako?
Slažem se. To sam naglasio i u prethodnom komentaru, a još jače u komentaru koji sam napisao jučer ili prekjučer. Ne pada mi na pamet da bilo kome govorim šta mu treba. Samo sam iz svog ugla baziranog na ličnom (koje može da se razlikuje u zavisnosti od potreba i isporučene usluge od korisnika do korisnika) i poslovnom iskustvu gdje između ostalog gledam i pratim količine saobraćaja u mreži dao svoje mišljenje.
dend

#75195 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

PlusSA wrote: 11/01/2021 16:43

Mada vecina nas ima Smart TV, rado bih bolju mojaTV web app ja Tizenu nego resiver.

Dobro meni, a dobro telekomu manji trošak pogotov ako od udara groma rikne oprema u ovom slucaju moj TV.

Ja nisam rekao nista za android boxove i ja nemam za to izvor. Pod nova oprema ide vjerovatno novi modemi koji podrzavaju hibridni bonding.

Dupliranje linije znaci da iskoristis jos jednu dodatnu liniju i spojis je u jednu ( 2 parice jednom korisniku ) sto bi znacilo povecanje bandwith. Najinteresantniji zapravo termin je ovo hibridni odnosno da ce koristiti razlicite tehnologije za uspostavljanje usluge ( LTE, 3G, xDSL itd )

Kako i gdje ce iskoristiti ,to cemo tek vidjeti.
Maharadza

#75196 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

dend wrote: 11/01/2021 17:00

Ja nisam rekao nista za android boxove i ja nemam za to izvor. Pod nova oprema ide vjerovatno novi modemi koji podrzavaju hibridni bonding.

Dupliranje linije znaci da iskoristis jos jednu dodatnu liniju i spojis je u jednu ( 2 parice jednom korisniku ) sto bi znacilo povecanje bandwith. Najinteresantniji zapravo termin je ovo hibridni odnosno da ce koristiti razlicite tehnologije za uspostavljanje usluge ( LTE, 3G, xDSL itd )

To će vjerovatno ovako izgledati kada gledaš pakete, samo će u "zaglavlju" pisati preko koje tehnologije ide konekcija, ovisno od adrese naravno:

Image

Mene bi zanimalo je li moguć gaming ikakav preko ovoga LTE/5G tj. utiče li mnogo na ping/lag prema serveru ili je ipak optika/žica (DSL) sve do PC-a bolja za ping?!
Last edited by Maharadza on 11/01/2021 17:25, edited 2 times in total.
allem_77

#75197 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

Pa ja već koristim dvije parice. To nije ništa novo.
Koja korist kada opet ne mogu dobiti više od 12 Mbps.
A i ovaj LTE nemam. Jbg. čak mi se i ovaj 2G povremeno izgubi. :D

A koja je prednost android boxa?
123bih123

#75198 Re: BHTelecom All About

Post by 123bih123 »

Maharadza wrote: 11/01/2021 17:23

To će vjerovatno ovako izgledati kada gledaš pakete, samo će u "zaglavlju" pisati preko koje tehnologije ide konekcija, ovisno od adrese naravno:

Image

Mene bi zanimalo je li moguć gaming ikakav preko ovoga LTE/5G tj. utiče li mnogo na ping/lag prema serveru ili je ipak optika/žica (DSL) sve do PC-a bolja za ping?!

Samo kabal za gaming. Sve ostalo imaces ping nenormalan pogotovo za fps igre gdje ping bitan. Optika je najoptimalnija tako npr prema serverima u Njemackoj dok igras imaces 10 15. Srbija jos manji ping. Bez optike coax kabal npr ping 35-45. Dok 4g a kolko vidim i 5g prema testovima na youtubu dupli ping na sve racunaj.
novi111

#75199 Re: BHTelecom All About

Post by novi111 »

Pozdrav,

Da li postoji neki paket samo sa internetom u BH Telecom-u? Imam problema sa Telemach-om, pa sam razmisljao da predjem na BH Telecom.
allem_77

#75200 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

novi111 wrote: 11/01/2021 20:13 Pozdrav,

Da li postoji neki paket samo sa internetom u BH Telecom-u? Imam problema sa Telemach-om, pa sam razmisljao da predjem na BH Telecom.
novi111 wrote: 03/01/2021 20:45 Pozdrav,

Zanima me da li neko ima Telemach u okolini Tuzle i da li je zadovoljan sa uslugom i brzinom. Razmisljam preci sa BH Telecoma jer imaju ocajnu uslugu i brzinu, ali nisam siguran da li cu imati dobri brzinu i kod Telemach jer ne zivim u centru Tuzle nego sam u okolini oko 20 km. Hvala svakom ko pomogne.
:shock:
Locked