Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
tempuser

#4051 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

iceman ze wrote: 10/01/2021 10:46 Kazu i na groblju u rogatici se moze pronaci ruska imena, ljudi koji su tu sahranjeni vjerovatno u ratnom vihoru
Cifru koliko ih je pogunulo u BiH niko ne zna, ali barataju podacima 44 i 49 Rusa.
Navodno su se u BiH prvi put organizovali u 1. RDO u Trebinju nekad u septembru 1992. i koji raspao za mjesec dva bez ijedne akcije. Navodno su prije toga bili u RH u sastavu Bokanovih Belih orlova i Srpske garde srpskog kriminalca Giške. Kasnije su organizovali 2. RDO koji je djelovao u sastavu Višegradske brigade VRS-a. Bila je još jedna jedinica u Skelanima tzv. Aleksandrovi. Kad su braća Srbi naguzili 2. RDO na Zaglavku u dec 1992., novi dobrovoljci koji su došli u januaru 1993. ostaci obje jedinice su ušli u tzv 2. Objedinjeni RDO koji je djelovao u Podrinju, Goražde, Višegrad, Hreša, Borije itd. Taj se 2. ORDO raspao nekad u ljeto1993. Moja je pretposavka da su ti na Sokocu bili iz ovih jedinica.
Nakon raspada tog 2. ORDO preostali Rusi poslije par mjesecai dolaze na Jevrejsko i u novembru 1993. formiraju 3. RDO. Valjda se taj 3 . RDO raspao kad se Škrabov 0dmetnuo od Aleksića i otišao u Goražde aprilu 1994. gdje učestvuje u zauzimanju Pobjede., a ostatak prebačen na liniju Dobrinju. Nekad u ljeto su i jedni i drugi prebačeni na Jahorinu u Kneževićeve Bele vukove.
Koliko znam Škrabov i ostali pognuli iz 3. RDO u sastavu Aleksićevog NS četničkog odreda, a kasnije Belih Vukova, a koji gravitiraju ovoj temi mahom su, njih ukupno 19 mislim, sahranjeni na groblju u Miljevićima bez obzira gdje su poginuli. Ginuli su u periodu 1994-1995 na Trebeviću, Vracama, Grbavici, Hrasnom b. platou Treskavica-Igman i Nišiči.
Nekako s proljeća

#4052 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Dobar odgovor, to je to u suštini, imaju ti ruski kozaci par web stranica i mislim jednu knjigu o svoj ratnom putu voinu ''Bosni''. Volio bih znati gubitke Belih vukova tokom napada na Debelo brdo iz maja 1995., konkretnije da li je među poginulim bio neko iz ex rdo-a . Ili nisu mogli vojvodi Aleksiću na oči, pitam za forumaša iz Trebinja.
tempuser

#4053 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 13:59 Dobar odgovor, to je to u suštini, imaju ti ruski kozaci par web stranica i mislim jednu knjigu o svoj ratnom putu voinu ''Bosni''. Volio bih znati gubitke Belih vukova tokom napada na Debelo brdo iz maja 1995., konkretnije da li je među poginulim bio neko iz ex rdo-a . Ili nisu mogli vojvodi Aleksiću na oči, pitam za forumaša iz Trebinja.
Po hronologiji 16. maja (ako ne griješim) ostatak 3 RDO koji je sa Škrabovom otišao na Goražde poslije njegove pogbije i ostatak 3 RDO koji je prebačen na liniju na Dobrinju još nisu bili ušli u sastav Belih Vukova, to se valjda desilo nekad u ljeto 1995. Na više mjesta ima spisak sahranjenih u Miljevićima i koliko sam mogoa vidjeti ni jedan datum ne odgovara napadu na Debelo Brdo.
Što se tiče gledanja vojvodi u oči, svugdje sam nalazio potvrdu o netrpeljivosti između Aleksića i Škrabova i neposluh Škrabova koji je Aleksića optuživao za manjak hrabrosti i previše mirnu liniju na Jevrejskom. Zbog toga je u aprilu 1994. sa još 3-4 Rusa sa automatskim naoružanjem napustio jevrejsko i bukvalno autostopom krenuo nazad u Podrinje. Negdje u Rogatici je nabasao na bataljon iz Ilijaša po komandom nekog pukovnika Josipovića koji je krenuo u ofanzivu na Goražde koja je bila u toku. Cilj tog bataljona je bio fabrika Pobjeda u čijem su zauzimanju učestvovali i Rusi. Ostatak 3 RDO je sa Jevrejskog prebačen na Dobrinju gdje je ostao do ulaska u Bele Vukove u ljeto 1995. Ne znam u sklopu koje jedinice je Škrabov zijanio 4.7.1994 na Moševačkom brdu.
Dimu1927

#4054 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dimu1927 »

Nekako s proljeća wrote: 31/12/2020 19:41 Image
Zanima me kako su nasi uopste mogli drzati ovaj polozaj na vrhu debelog brda, zar nije debelo brdo bilo "kao na dlanu" gledajuci sa zlatista, i dalje sa polozaja uz onu cestu od sunnyland-a?

Cak i odozdo iz grada kad se pogleda prema debelom brdu, iznad odmah se nazire zlatiste i kula.
Nekako s proljeća

#4055 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ne znam care, nikada ni u miru nisam bio na tom lokalitetu pa da ne naprđujem. Trebević te gleda gdje god da si i sa tim se saživiš nekako vrmenom. Na borbenim linijama su tranđeji i rovovi vjerovatno urađeni tako da te štite dok hodaš, pretrčavaš, puziš ...dok ideš ili se vraćaš sa zadatka tom komunikacijom. To je neko laičko mišljenje uz napomenu da za minobacač nema mrtvog ugla.

A evo par fotografija sa različitih lokacija koje obuhvataju i Debelo brdo po našom kontrolom. Možda se neko javi sa boljim pojašnjenjem.
Image
Image
Image
dječak sa šibicama

#4056 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Na Debelom brdu transe je isao od ovih kuca iznad jevrejskog pa do vrha, tu su se nasi penjali jer sa gornje strane nije bilo sanse da se izadje zbog srpskih polozaja na Zlatistu.

Nisam siguran ko je uopce iskopao taj transe, ali bio je dobro vidljiv dugo godina nakon rata. Uvijek sam pitao lokalce kako je to sigurnija varijanta jer pucaju cete i sa Kovacica, kazu sigurnije je bilo tu se uzverati ko planinar, od gore se nije imalo kuda prici.
tempuser

#4057 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Nedobrovoljac wrote: 13/01/2021 00:51
tempuser wrote: 10/01/2021 15:10
Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 13:59 Dobar odgovor, to je to u suštini, imaju ti ruski kozaci par web stranica i mislim jednu knjigu o svoj ratnom putu voinu ''Bosni''. Volio bih znati gubitke Belih vukova tokom napada na Debelo brdo iz maja 1995., konkretnije da li je među poginulim bio neko iz ex rdo-a . Ili nisu mogli vojvodi Aleksiću na oči, pitam za forumaša iz Trebinja.
Po hronologiji 16. maja (ako ne griješim) ostatak 3 RDO koji je sa Škrabovom otišao na Goražde poslije njegove pogbije i ostatak 3 RDO koji je prebačen na liniju na Dobrinju još nisu bili ušli u sastav Belih Vukova, to se valjda desilo nekad u ljeto 1995. Na više mjesta ima spisak sahranjenih u Miljevićima i koliko sam mogoa vidjeti ni jedan datum ne odgovara napadu na Debelo Brdo.
Što se tiče gledanja vojvodi u oči, svugdje sam nalazio potvrdu o netrpeljivosti između Aleksića i Škrabova i neposluh Škrabova koji je Aleksića optuživao za manjak hrabrosti i previše mirnu liniju na Jevrejskom. Zbog toga je u aprilu 1994. sa još 3-4 Rusa sa automatskim naoružanjem napustio jevrejsko i bukvalno autostopom krenuo nazad u Podrinje. Negdje u Rogatici je nabasao na bataljon iz Ilijaša po komandom nekog pukovnika Josipovića koji je krenuo u ofanzivu na Goražde koja je bila u toku. Cilj tog bataljona je bio fabrika Pobjeda u čijem su zauzimanju učestvovali i Rusi. Ostatak 3 RDO je sa Jevrejskog prebačen na Dobrinju gdje je ostao do ulaska u Bele Vukove u ljeto 1995. Ne znam u sklopu koje jedinice je Škrabov zijanio 4.7.1994 na Moševačkom brdu.
Krajem marta ili pocetkom aprila 94. godine, Josipovic je okupio pored jurisnog bataljona i ljude iz interventnih vodova cijele 3. SaBR. Mjesto sastanka svih je bila Rogatica, pa su tu dosli i ljudi sa Grbavice, medju njima i Škrabov sa 7-8 Rusa, onda veći broj ljudi sa Ilidže. Tako da ne vjerujem da je tu iko slučajno nabasao.
Isto ako pogledas datume i mjesta pogibije Rusa, vidjeces da su ginuli i tokom septembra 94. na jevrejskom.
Sve što mogu je ono što sam pročitao sa više strana, što naravno ne znači da je Škrabov nije znao za tu operaciju u Goraždu i krenuo put Rogatice, mada ljepše po Aleksića zvuči da je nabasao.
Kad sam gledao datume više sam gledao maj 1995. kad je bio napad Belih vukova na Debelo brdo, a tad po datumima pogibija nije bilo poginulih Rusa, ali sam napisao da su ginuli u periodu 1994-1995 na Trebeviću, Vracama, Grbavici...
Generalno teško je upratiti kad su se ti tzv RDO-i formirali i raspadali jer teško da postoje zvanična dokumenta, jer su to, baš kao i Aleksićev NS četnički odred bili samoprozvani odredi koji su djelovali u stastavu drugih jedinica. Formacijski odred je jedinica sa određenim zadatkom popunjena iz sastava redovnih jedinica. Ni Aleksićev odred ni RDO-i nisu bili to.
Repetitor

#4058 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Repetitor »

toska wrote: 06/01/2021 16:51
Nekako s proljeća wrote: 06/01/2021 13:31 Miljacka i Sava da se uliju u Moravu neće ih još dugo moći oprati a kamoli dokumentarac. Samo Haški Tribunal i rijeka Drina.

A u vezi teme, šta znamo o odbrani Debelog brda sredinom 1995. Ne možemo trolati temu sa odbranom Orahovog brijega u Vogošći...i sl primjeri gdje smo uspjeli da natamburamo neke nindze i specijalce u redovima VRS. To su fajtovi vrijedni pažnje, bez njihovog ishoda stvari bi se vjerovatno drugačije doživljavale, jer bi se izmijenile okolnosti. Na gore. Eto ti ih 1995. kao i u maju 1992. na Skenderiji. Zauzimanjem Debelog brda bi napravili odlične pretpostavke za to primicanje Skenderiji i Predsjedništvu na puškomet.
moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.

postoji kratak i jasan opis nekoga sa naše strane, gubitka i vraćanja bunkera na Debelom brdu, djeluje vjerodostojno.
možda da prekopiram ovdje ako se niko ne javi da opiše događaj.

Momak koji je tamo a i ovdje opisivao ta desavanja ( dezurni kriticar) je moj dobar drug. I sve sto je napisao,istina je.

Bio je kod Cace u brigadi,i zaglavljivao kako su ga kad bacali.

Covjek je inace pravoslavac i ne bih niti da ga tagujem niti ofiram ko je i sta je,cisto zbog toga sto mu je sva familija u RSu,mada oni svi znaju njegov ratni put.
Takodje danas se on mnogo krece po RSu ( poslovna jedinica od firme mu je u Lukavici) i ne bih da covjeku napravim probleme bespotrebno.

Zavrsetak rata je docekao nadomak svoje rodne grude u Krajini :D
toska

#4059 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

Repetitor wrote: 14/01/2021 13:19
i tako nastade vječiti kritičar :D :bih:
trifrtalja

#4060 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

Koga zanimaju detalji o ruskim (i grckim) placenicima u RBiH za vrijeme agresije (pa cak i nakon 96te) savjetovao bih da potrazi knjigu "grcki i ruski placeniciu ratu u Bosni i Hercegovini", Aziz Tafro. Tu se opisuje i njihov odnos sa aleksicem i kad i kolko su bili tkz. dobrovoljacki odred a kad gdje i kako u sastavu srpske vojske.
Porodice Foht

#4061 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Porodice Foht »

PM72 wrote: 27/12/2020 14:02 Saša Baricanin je dobio 18 godina zatvora a radio je u Mokrom kao lakirer.Kazu mi ljudi koji su imali posla s njim da je bio susretljiv i usluzan prema raji iz Sarajeva koji su farbali auta.Na ranu privit...pleme yebo.Sipa ja je pratila par mjeseci prije hapsenja.Zivio je na Palama u novom naselju i tu su ga šćolili na sabahu.Čitavo naselje bilo je opkoljeno specijalcima sa dugim cijevima.
Bas mi bude godra kad god se sjetim da su to govno uhvatili i da trune bar tih 18 godina u zatvoru. Posto je prezivio teska ranjavanja, valjda i umre tamo. Samo da ga ne puste za 5-6 godina po onom osnovu izdrzane 2/3 kazne.
PM72

#4062 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Kao da sam negdje pročitao da za ratne zločince koji su osuđeni u BiH nema pomilovanja.Nije problem i da ga ranije puste ali je šteta što nismo ko braća Jevreji...ljudi imaju mošnje i organizacije koje se pobrinu za takve.
Valter Gustav

#4063 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

toska wrote: 14/01/2021 13:45
Repetitor wrote: 14/01/2021 13:19
i tako nastade vječiti kritičar :D :bih:
Valjda dezurni kriticar :lol:
jefff

#4064 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Image

Image

2. August 1992.
Decki su na polozajima gdje?
Nekako s proljeća

#4065 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Sarajevo 7 januara 1994. Peko Stanišić.
Image
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#4066 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pitar sa Kariba »

Image
eltroxin

#4067 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Pitar sa Kariba wrote: 13/02/2021 13:52 Image
Ovu nisam vidio do sada :thumbup:
jefff

#4068 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Pripadnik agresorske jedinice na Grbavici.
Prijeratni vodja grupe Maratonci, Neven Djokic.

Nekako s proljeća

#4069 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

trifrtalja wrote: 19/01/2021 20:35 Koga zanimaju detalji o ruskim (i grckim) placenicima u RBiH za vrijeme agresije (pa cak i nakon 96te) savjetovao bih da potrazi knjigu "grcki i ruski placeniciu ratu u Bosni i Hercegovini", Aziz Tafro. Tu se opisuje i njihov odnos sa aleksicem i kad i kolko su bili tkz. dobrovoljacki odred a kad gdje i kako u sastavu srpske vojske.
Onog dana napada kada je ubijen pripadnik 10 br brigade Drljević, koliko sam shvatio prvog dana napada su nam Beli Vukovi i Aleksićevi uglavnom, na faktor iznenađenja uspjeli zauzeti jedan rov na vrhu. Isti rov ćemo povratiti kasnije, gađajući nepijatelja u njemu vođenom raketom sa pozicije iz dubine, Hum, Gorica i sl. Ako nema navedenih ruskih dobrovoljaca kao poginulih, to ne znači da nisu bar dijelom učestvovali u napadu.

Ista jedinica sa Jevrejskog groblja, 1994. je u intervjuu Risti Đogi pominje general Kukanjac, da je bila formirana do maja 1992. i da je i te 1994. bila na istim položajima. Valjda on bolje zna svoje snage, kasarna Bosut je i dan danas enigma , vrlo zeznuta tvrđava i za atomski napad. Javljaju se i na Vracama kada je VRS zauzela akademiju MUP-a u aprilu, pa tamo do 1995. kada su iz francuskog kontigenta UN-a imali dosta jak borbeni okršaj. Mislim da je Slavko Aleksić bio radnik Pošte pred rat, one glavne što je diverzijom iznutra zapaljena u maju 1992.
PM72

#4070 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Od pojedinih ljudi što su bili tokom rata na Grbavici slušao sam o vojvodi Aleksiću sa Jevrejskog.Četnik sa folklornim detaljima iz partizanskih filmova.Kažu da je bio dobar borac,drzao je pod kontrolom liniju oko Jevrejskog i da je kod njega bilo i rusa.Navodno nije maltretirao Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na Grbavici a nije dao ni svojim ljudima da to rade. Batko Baričanin,krompir i ostali koljači što su ubijali po Grbavici nisu bili pod njegovom komandom.
Tako sam bar čuo o njemu.
Aida_Beba

#4071 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Aida_Beba »

PM72 wrote: 14/02/2021 09:02 Od pojedinih ljudi što su bili tokom rata na Grbavici slušao sam o vojvodi Aleksiću sa Jevrejskog.Četnik sa folklornim detaljima iz partizanskih filmova.Kažu da je bio dobar borac,drzao je pod kontrolom liniju oko Jevrejskog i da je kod njega bilo i rusa.Navodno nije maltretirao Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na Grbavici a nije dao ni svojim ljudima da to rade. Batko Baričanin,krompir i ostali koljači što su ubijali po Grbavici nisu bili pod njegovom komandom.
Tako sam bar čuo o njemu.
Tačno, i ne samo to nego je bio i oličenje pravog borca, bez mučenja, maltetiranja i klanja zarobljenika i to je prenosio i na svoje borce
trifrtalja

#4072 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

Nekako s proljeća wrote: 14/02/2021 07:33
trifrtalja wrote: 19/01/2021 20:35 Koga zanimaju detalji o ruskim (i grckim) placenicima u RBiH za vrijeme agresije (pa cak i nakon 96te) savjetovao bih da potrazi knjigu "grcki i ruski placeniciu ratu u Bosni i Hercegovini", Aziz Tafro. Tu se opisuje i njihov odnos sa aleksicem i kad i kolko su bili tkz. dobrovoljacki odred a kad gdje i kako u sastavu srpske vojske.
Onog dana napada kada je ubijen pripadnik 10 br brigade Drljević, koliko sam shvatio prvog dana napada su nam Beli Vukovi i Aleksićevi uglavnom, na faktor iznenađenja uspjeli zauzeti jedan rov na vrhu. Isti rov ćemo povratiti kasnije, gađajući nepijatelja u njemu vođenom raketom sa pozicije iz dubine, Hum, Gorica i sl. Ako nema navedenih ruskih dobrovoljaca kao poginulih, to ne znači da nisu bar dijelom učestvovali u napadu.

Ista jedinica sa Jevrejskog groblja, 1994. je u intervjuu Risti Đogi pominje general Kukanjac, da je bila formirana do maja 1992. i da je i te 1994. bila na istim položajima. Valjda on bolje zna svoje snage, kasarna Bosut je i dan danas enigma , vrlo zeznuta tvrđava i za atomski napad. Javljaju se i na Vracama kada je VRS zauzela akademiju MUP-a u aprilu, pa tamo do 1995. kada su iz francuskog kontigenta UN-a imali dosta jak borbeni okršaj. Mislim da je Slavko Aleksić bio radnik Pošte pred rat, one glavne što je diverzijom iznutra zapaljena u maju 1992.
Izvor: Aziz Tafro: "ruski i grcki" placenici u ratu u BiH"
1. ruski dobrovoljacki odred RDO-1 je bio formiran u Trebinju u septembru 1992. Do kraja novembra se raspao nakon velikih gubitaka na dubrovackom, hercegovackom i gorazdanskom ratisctu. Podignuta im spomen ploca u Bileci. Komandant je bio Valerij Vlasenko. Vratio se u rusiju gdje mu se gubi svaki trag, vodi se kao nestala osoba, a vjerovatno je u bijegu zbog krivicne odgovornosti za pocinjene zlocine u BiH i Hr.
2. ruski dobrovoljacki odred RDO-2 je bio formiran u Visegradu 01.Novembra 1992. Sebe su nazivali „carski vukovi“. Komandant je bio Aleksandar Muharev AS. Imali su dosta velike gubitke u i oko Visegrade. U tom odredu su bila masovna "dezerterstva" zbog nezadovoljstva u nacinu ratovanja, odnosno jer su ih "srbi zrtvovali slali u sigurnu smrt". Zbog nedostatka rusa, 02.01.1993 u Visegrad je dosla jedinica kozaka. Njihov broj se u prvoj polovini 1993 znatno povecao. Organizovan je prvi kozacki polueskadron, kojim su komandovali zaredom Aleksandar Zagrebov, Kotov Genadij Petrovic i Trofimov Mihail Viktorovic. Prvi je osto vojni invalid, druga dvojica su poginuli.
Odnosi Komandata RDO-2 i Kozaka i njihovih jedinica su se vec od 12. Janauara 93 prekinuli. NAvodno da je bilo u pitanju ujedinjenje rusa i kozaka i postavljanje jednog komandanta, kozaka, na celo. Ali sigurno i losa saradnja u napadima. 12tog Januara 1993 je izvrsen zajednicki napad na Tvrtkovice. Kozaci su u samom startu imali gubitke i tu su ostali sa ranjenima, dok je RDO-2 nastavio napad. Srbi koji su bili zaduzeni za podrsku Zagrebovim dobrovoljcima i rusima su pobjegli i ostavili otvoren i nebranjen bok. Oko 20tog Januara je komandant RDO-2 u milicijskom stabu u Visegradu napravio incident sa komandirom milicije. AS je razoruzao i pretukao komandira milicije.
U martu 1993 su kozaci i rusi objedinjeni u Drugi objedinjeni ruski dobrovoljacki odred. Na AS-a su kozaci izvrsili atentat, jer je bio i dalje problem ko ce preuzeti komandu. AS je sa laksim povredama nakon atentata pobjegao nazad u rusiju. U maju 93 je komandu preuzeo Trofimov Mihail Viktorovic. Nakon njegove pogibije u junu 1993 je u sustini pocetak gasenja ove jedinice - kozacki obicaj da se jedinica ugasi nakon pogibije atamana-
U spomen na sve gore spomenute dobrovoljce u rusku pravoslavnu crkvu u beogradu je uzidana mermerna ploca sa natpisom "palim za srbe" i vavedenim imenima od oko 10tak pripadnika tih odreda.
3. ruski dobrovoljacki odred RDO-3 je "oficijelno" formiran 01.novembra 1993 na jevrejskom groblju u ulici Trebevickoj kad je Aleksandar Skrabov izabran za komandanta. Aleksander Skrabov je prije ovog zvanja bio pripadnik RUSBAT-a (ruski bataljon) UNPROFOR-a. Nakon isteka mandata i povratka u rusiju, on dezertira iz ruske vojske, da bi se vratio u BiH i ratovao kao placenik. Nakon osnivanja RDO-3 mnogi "rasuti" ruski placenici izlaze iz srpske vojske i prikljucuju mu se. (Samo da maglasim da je i prije "oficijelnog" formiranja RDO-3 bilo u velikom broju raznoraznih placenicka prisutno na tom i na ostalim dijelovima sarajveskog ratista) Ovaj odred je djelovao na sarajevskom, gorazdanskom i olovskom ratistu, a bio je u sistemu rukovodjenja i komandovanja pod kontrolom vojvode slavka aleksica. Tako da su bili istovremeno imali i status RDO-3 i status srpske vojske i cetnika. RDO-3 kao takav je prestao postojati pogibijom Skrabova i velikih gubitaka u junu 1994te.
Nakon raspada ruski plancenici su presli u jedinicu "beli vukovi"
4. Odred Aleksandrov je manji odred formiran u decembro 1992 u Skelanima. Komandant je bio Aleksandrov Aleksandar. Odred je djelovao oko Srebrenice, a kasnije je prebacen na Hresu. 21.maja 1993 je odred raspusten nakon pogibije komandanta. Pripadnici su prekomandovani u druge jedinice. Osam pripadnika je jos dugo nakon rata zivilo u okolini Han Pijeska u selu Zutica kao korisnici bosnjackih kuca i imovine.
5. Ruska ceta u Zvorniku je osnovana u julu 1993. Imala je i placenika iz madjarske, cak iz istocne njemacke, kozaka i drugih. Komandir cete je bio Josip DObrenovic, oficir bivse jna. 1.Vod je bio sacinjen od rusa, oko 80 placenika kojim je komandovao Hrenov. Drugi vod je bio sastavljen iz mjesnog stanovnistva, a treci je bio artiljerijski vod. Nakon ranjavanja Dobrenovica, njegovu ulogu preuzima Neklic. Tada nastaju problemi sa isplatama plata dobrovoljcima, tako da se 20tog augusta 1993 ruski vod raspao. Rusi su rasuli po BiH trazeci boljeg "poslodavnca".
6. Internacionalna brigada crnoarmejaca je tokom maja 1995 sastavljena je na poziv srpske vojske. Grupa oko 150 ruskih i grckih placenika stigla je u Avtovac kod Gacka, s ciljem osnivanja internacionalne pravoslavne brigade. Mjesecna plata im je iznosila 1000DM. 1995te su na Bjelansniki i Treskavici imali velike gubitke koje su im nanijele jedinice 14.divizije 1.korpus ARBIH.

Tako gledano je veliki broj ruskih placenika na kraju bio stacioniran u i oko Sarajeva i Gorazda.
Last edited by trifrtalja on 14/02/2021 18:48, edited 1 time in total.
trifrtalja

#4073 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

dodatak:
7. U ljeto 1994 od RDO-3 se odvojila manja grupa koja je u Dobrinji formirala DObrinjski ruski dobrovoljacki odred u sastavu prvog kasindolskog bataljona prve sarajevske brigade vrs. Postojao je sve do novembra 1995.
8. Ozrenska brigada u pocetku sastavljena od malog broja rusa. Popunjavana je poslije sa rumunima. Zabiljezeni su dolasci i po 300 rumuna.
9. Vukovi sa Drine koja je bila jedinica koja se odvojila od belih vukova i prebacila u Vlasenicu gdje je postojala kao takva do kraja rata.
trifrtalja

#4074 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

10. beli vukovi je bila jedinica koja je bila stacionirana na Jahorini u olimpijskom centru Jahorina. Dejstvovala je kao udarna jednica srpske vojske u svim vaznijim operacijama. Da bi podigli borbenu gotovost 1995te svih svojih jedinica ucinjeni su krajnji napori jacanja srpske vojske po svim djelovim borbene gotovosti. U tom pravcu donesena je odluka da se svi ruski placenici ukljuce u jedinicu beli vukovi komandanta Srdjana Knezevica. U njenom sastavu su bili skoro svi pripadnici RDO-3 i odred ruskih dobrovoljaca Dobrinja. Sa 80tak rusa, 10tak bugara, nesto grka i rumuna ucestvovali su u poznatim akcijama oko Sarajeva 1995 i u Srebrenici 1995...
Last edited by trifrtalja on 14/02/2021 19:11, edited 1 time in total.
trifrtalja

#4075 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trifrtalja »

Sveukupan broj poginulih ruskih placenika se dosta razlikuje zavisno od izvora. Po nekim srpskim izvorima, poginulo ih je oko 37. Drugi izvori navode 47.
Aziz Tafro u svojoj knjizi kaze: "popis poginulih rusa je ocito velik i jos je skriven velom tajne. Da nije grobova sirom Bosne i Hercegovine vjerovatno ni ova imena poginulih ruskih placenika ne bi nam bila dostupna:
Evo nekih:
1...
2.
...
43."
Dakle 43 pripadnika dobrovoljackih odreda su imenom, prezimenom, djelimicno i "biografijom" i slikama spomenuti u knjizi. Mnogi placenici su ekshumirani i posmrtni ostaci su odneseni u rusiju, bugarsku, ukrajinu, rumuniju... Groblja gdje se mogu naci grobovi rusa su u DOnjim Miljevicima, Visegradu, Sokocu, Zvorniku, Bileci, Palama, Priboju kod Lopara, Hresi...
Last edited by trifrtalja on 14/02/2021 18:51, edited 1 time in total.
Post Reply