Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vatrogasac wrote: ↑08/01/2021 19:39
U ime čega je ovo? Zašto ruše crkve i zašto maltretiraju svećenike i hrišćane?
U ime čega je stradalo nebrojeno onih koji su vjerovali u drugog boga ili nikakvog, ili ‘vještice‘ koje su bile uzrok svih zala, ili... ili...
Nije opravdanje ali je odraz stanja društva i određenih društvenih prilika kojima su kumovali i crkva i određeni autokratski režimi. A lokalnih idiota uvijek ima i bilo je. Sjetimo se samo ratnog rušenja džamija ili starog mosta u Mostaru.
Pričao sam već o razlici između povoda i razloga. Misliš da su četnici porušili džamije što ih nisu mogli gledati ili su to činili zbog čiste etničke teritorije koja bi se mogla uklopiti u njihovu velikodržavnu ideju. Oni su ubijali Bošnjake i ateiste i vjernike. Ubijali su Hrvate sa krstom oko vrata. Ta ideologija koja je bila vrlo draga boljševiku Miloševiću i njegovim generalima koji su bili primjer komunistima kada su mlađahni služili JNA zajedno sa četničkim lubanjama, kamama i silovanjima nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa Novim zavjetom. Dobar si primjer naveo kako nešto se prikazuje površno kao vjerski rat, a u pozadini je nešto sasvim drugo.
A sada odoh svetkovati dan Gospodnji....Šabat Šalom.
vatrogasac wrote: ↑08/01/2021 19:39
U ime čega je ovo? Zašto ruše crkve i zašto maltretiraju svećenike i hrišćane?
U ime čega je stradalo nebrojeno onih koji su vjerovali u drugog boga ili nikakvog, ili ‘vještice‘ koje su bile uzrok svih zala, ili... ili...
Nije opravdanje ali je odraz stanja društva i određenih društvenih prilika kojima su kumovali i crkva i određeni autokratski režimi. A lokalnih idiota uvijek ima i bilo je. Sjetimo se samo ratnog rušenja džamija ili starog mosta u Mostaru.
Pričao sam već o razlici između povoda i razloga. Misliš da su četnici porušili džamije što ih nisu mogli gledati ili su to činili zbog čiste etničke teritorije koja bi se mogla uklopiti u njihovu velikodržavnu ideju. Oni su ubijali Bošnjake i ateiste i vjernike. Ubijali su Hrvate sa krstom oko vrata. Ta ideologija koja je bila vrlo draga boljševiku Miloševiću i njegovim generalima koji su bili primjer komunistima kada su mlađahni služili JNA zajedno sa četničkim lubanjama, kamama i silovanjima nema baš nikakvih dodirnih tačaka sa Novim zavjetom. Dobar si primjer naveo kako nešto se prikazuje površno kao vjerski rat, a u pozadini je nešto sasvim drugo.
A sada odoh svetkovati dan Gospodnji....Šabat Šalom.
Pa, probaš u Rijadu na ulici pronosati krst da te svi vide , sve pjevajući Ave Maria, pa na nekom trgu u nedjelju u podne obaviš misu. Ili u Meki, na bilo kojoj ulici, ne mora pored Kabe.
Zašto bi to, takvu provokaciju, uradio neko? Pa, eto, da slavi istog boga u kojeg vjeruju i muslimani i hrišćani.
Da, neko će reći da i u Saudiji postoje mjesta gdje, onako ispotiha, može i misa. Znam, postoje mjesta gdje se služi alkohol. Iako ne bi smjelo, toleriše se, pragmatično. Zato sam i rekao javno, na ulici usred dana.
Da ne bude samo po islamu, krstaški ratovi jesu bili vjerski ratovi.
Zašto Saudija kao primjer, ovo je BiH? Pa, ako mjesto najvećih svetinja, dom poslanika, mjesto predaje Kur'ana ljudima itd nije primjer svim muslimanima i ono šta islam u svojoj suštini jeste, ako tamo, u skladu sa rečenim, nisu najbolji, od boga odabrani, muslimani koje svi drugi trebaju kopirati, onda...
vatrogasac wrote: ↑08/01/2021 19:20Eto vidiš da postoje dupli standardi. Ateista kada ubije nije u ime ateizma, ali svaki musliman kada ubije to je u ime islama.
Pa možda tako neko i misli.
Ja sam ateista po ubijeđenju ali nisam član nikakve ateističke grupe ili partije jer to naravno ne postoji.
Musliman jeste obilježen jer je rođen u muslimanskoj porodici i društveno-vjerski registrovan kao musliman. A to se i dalje kod nas registruje. Prije nekakve operacije u bolnici Dr. Nakaš, sestra je došla da mi postavi neka pitanja i između ostalog, o tome ko sam po vjeri. Najprije sam rekao da nisam vjernik—dakle, ateista—na što je rekla da se to ne pika. Isto se dogodilo sa ‘bosanac‘, pa sam na kraju morao dati podatak kako sam kršten.
Zato ono gore ne može da stoji. Ako musliman ubije svoju ženu ili komšiju... well, događa se.
Ali ako ateista-terorista ili pripadnik kakve poznatije vjerski organizovane grupe nekoga ubije, onda su obojica ubice i teroristi. Doduše, ne mogu da se sjetim takve organizacije na bazi hrišćanstva, ali muslimanskih na žalost ima.
Ama, ja "njih" razumijem. Nigdje ne postoji ne samo pisana presuda, nego niko ne zna ni za usmenu, u kojoj se kaže "U ime ateizma osuđujemo te..." Ili "Zbog uvrede ateizma osuđujemo te..." i slične.
Dok presuda "U ime boga...", "Zbog blasfemije osuđujemo te..." i sličnih ima.
Pa valja svašta izmisliti da se ta razlika poništi. Zaboga, kako može u ime boga biti napravljeno svašta, a u ime ateizma ne. To se ne smije tek tako dozvoliti, neko bi mogao pomisliti... (Ne usuđujem se ni izgovoriti, mogle bi pošasti slične onima na Egipat, onako odjednom, ni iz čega, krenuti).
Zanima me objašnjenje zašto se Papa odlučio na vakcinaciju? Kao božiji predstavnik na zemlji—to tvrdi crkva a ne ja—valjda svaki papa treba da ima zaštitu boga.
E lijepih vremena kada bi se kakav sveti čovjek samo obratio bogu, a ovaj smjesta uslišio molbu...
Hakiz wrote: ↑09/01/2021 14:38
Pa, probaš u Rijadu na ulici pronosati krst da te svi vide , sve pjevajući Ave Maria, pa na nekom trgu u nedjelju u podne obaviš misu. Ili u Meki, na bilo kojoj ulici, ne mora pored Kabe.
Mekka i Medina su jedina dva grada rezervisana da u određenoj intimi muslimani mogu raditi na duhovnoj nadgradnji kada ih posjete. Zamisli da se otvori za svakog pa dok ja klanjam Japanci trče da me uslikaju ili okolo u minjacima frckaju guzama Šveđanke tražeći egzotiku orijenta. Ti bi od Mekke napravio vanila Zrću.
Opet dupli aršini...
aurora313 wrote: ↑10/01/2021 08:25
Zanima me objašnjenje zašto se Papa odlučio na vakcinaciju? Kao božiji predstavnik na zemlji—to tvrdi crkva a ne ja—valjda svaki papa treba da ima zaštitu boga.
E lijepih vremena kada bi se kakav sveti čovjek samo obratio bogu, a ovaj smjesta uslišio molbu...
Koliko ja znam Sveti tekstovi traže od čovjeka da čuva svoje zdravlje, a kada oboli da traži lijeka. Po tebi Ibn Sina je bio ćafir zato što je bio i ljekar. Kao hafiz učio je i dove, ali i mućkao lijekove. Danas bi bio među ovima koji prave vakcine. Italija je najduže zadržala njegov Kanon medicine kao udžbenik na medicinskim školama.
Pa, probaš u Rijadu na ulici pronosati krst da te svi vide, sve pjevajući Ave Maria, pa na nekom trgu u nedjelju u podne obaviš misu. Ili u Meki, na bilo kojoj ulici, ne mora pored Kabe.
Mekka i Medina su jedina dva grada rezervisana da u određenoj intimi muslimani mogu raditi na duhovnoj nadgradnji kada ih posjete. Zamisli da se otvori za svakog pa dok ja klanjam Japanci trče da me uslikaju ili okolo u minjacima frckaju guzama Šveđanke tražeći egzotiku orijenta. Ti bi od Mekke napravio vanila Zrću.
Opet dupli aršini...
Rezon je dobar ali ne stoji. Musliman može bilo kada pred crkvu Sv Petra u Vatikanu, gurali se oko njega hrišćanski vjernici ili ne. Ja u bivšem JAT-u i prevozimo hadžije, ali za mene neJma vize za S.A. Šta se može.
aurora313 wrote: ↑10/01/2021 08:25
vatrogasac wrote: ↑10/01/2021 11:30Koliko ja znam Sveti tekstovi traže od čovjeka da čuva svoje zdravlje, a kada oboli da traži lijeka. Po tebi Ibn Sina je bio ćafir zato što je bio i ljekar. Kao hafiz učio je i dove, ali i mućkao lijekove. Danas bi bio među ovima koji prave vakcine. Italija je najduže zadržala njegov Kanon medicine kao udžbenik na medicinskim školama.
Pustimo Ibn Sinu na miru. Bio je jedan i rijedak, i sve što je naučio bilo je iz spašenih materijala prevenstveno Iz faraonskog Egipta (Aleksandrijska biblioteka) i stare Grčke (Grci su bili najčuveniji ljekari Rimskog carstva), zatim od Galena pa na dalje. I svaka čast da je to znanje koristio i širio. A verujem da bi se složio sa mnom da medicina nije bila disciplina pre-islamske Arabije.
Nego mene više kopka hrišćanski stav, ne islamski, oko papinog vakcinisanja.
Opet dupli aršini...
Ne moraju oni dozvoliti turizam na tim mjestima i polugole Ruskinja, samo da im nije problem da hrišćan ii jevreni obavljaju svoje vjerske obrede javno slaveći istog boga kojeg slave i muslimani. Što bi to bio problem, pa zar nije isti bog u pitanju. Ili je svar u tome da je sva ta vjerska tolerancija na ostalim mjestima usiljen,a a Saudija je jedno mjesto u kojem se zaista može biti musliman kakav u stvari treba biti.
A kako je krenulo sa ovim električnim automobilima, smanjenjem korištenja plastike itd, dakle svim stvarima koje smanjuju potrebu za naftom, za koju decniju biće i polugoele Ruskinja na ulicama Rijada. Možda čak i Meke. Neće im ništa drugo preostati nego da puste turzam u svoj svojoj ljepoti da cvjeta.
vatrogasac wrote: ↑10/01/2021 11:30
Opet izvrćeš rečeno, ali ne čudi me ta taktika.
Ne moraju oni dozvoliti turizam na tim mjestima i polugole Ruskinja, samo da im nije problem da hrišćan ii jevreni obavljaju svoje vjerske obrede javno slaveći istog boga kojeg slave i muslimani. Što bi to bio problem, pa zar nije isti bog u pitanju. Ili je svar u tome da je sva ta vjerska tolerancija na ostalim mjestima usiljen,a a Saudija je jedno mjesto u kojem se zaista može biti musliman kakav u stvari treba biti.
Ama bolan, ne izvrćem. Ja u klin, ti u ploču! Ja oko Pape, ti oko Kabe?
Ostavi se polugolih Ruskinja. Ima propisa i zakona pa ko ih se ne drži, van. Ne može ni najzamotanija Ruskinja na Atos, pa šta.
Samo kažem kako je to u stvarnosti.
Evo opet malo iz mog NEVANĐELJA oko istorijskih uslova i širenja kultura u pre-islamsko doba. Na brzaka i svakako površno, ali solidno istraženo.
Evropa—uz dio zemalja oko Mediterana—je izgubila nit sa bogatom istorijskom prošlošću uništenjem Aleksandrijske biblioteke. Biblioteka je bila ogromna riznica pisanog materijala: mape, pozorišne drame, tragedije i komedije, materijali vezani za matematiku, fiziku, astronomiju, zatim putopisni detalji, razmišljanja filozofa, bilješke poreskih vlasti, inženjerske skice i nacrti, savjeti za liječenje, savjeti za pripremu i čuvanje hrane, recepti oko ljekovitog bilja... Svaki brod koji bi pristao u Aleksandriji, morao je da ostavi kopije svega zapisanog što su imali. Istovremeno, redovno su slani pojedinci u razne dijelove Mediterana da kupuju sve moguće knjige i zapise, ili da ih kopiraju. Nauka je cvjetala. Čuveni Galen iz Aleksandrije proučavao je ljudske organe i između ostalog utvrdio da je mozak—a ne srce kako se do tada vjerovalo—centar svega. U Aleksandriju se dolazilo da se uči, bilo da se radilo o mladima željnih znanja ili onih koji su željeli da nadograđuju svoja već postojeća iskustva.
Mada postoje kontroverze oko toga ko je kriv za uništenje biblioteke, jasno je da ista nije uništena u samo jednom pokušaju. Na primjer, jedan od poslijednjih udaraca ovoj baštini je vjerovatno prouzrokovan događajima oko ubistva Hipatije, čuvene žene-filozofa i astronoma iz Aleksandrije. Hipatija je po svojim spiritualnim pogledima bila pagan (po latinskom paganus ili kako je tu grupu najbolje opisati po našem, primitivne seljačine). Iako su dugi niz godina rani hrišćani i pagani u Aleksandriji živjeli u relativnoj slozi, Hipatiju je aleksandrijski biskup Ciril optužio da je vještica, te ju je 415 godine pobješnjela rulja—u kojoj je je bilo i nekih 500 hrišćanskih kaluđera—iskasapila za vrijeme nereda. Istovremeno, pored uništenja glavnine Aleksandrijske biblioteke došlo je i do uništenja ili oštećenja brojnih objekata te spomenika staro-egipatske i rimske kulture, a sve pod isprikom da su simboli paganizma. I kao po nepisanom pravilu, smišljeno predvođena rulja se najprije okreće uništavanju onoga što je vezano za kulturna i tradicionalna naslijeđa. Granatiranje i paljevina Sarajevske biblioteke 1992. godine—koja je bila smještena u zgradi bivše Vijećnice—je jedan od primjera takvog mentaliteta. Ti nemili događaji u Aleksandriji bili su od izuzetne važnosti. Naime, uništenjem svjetske riznice znanja i istovremenim rastom uticaja i moći katoličke crkve, došlo je do organizovanog gušenja dotadašnjeg znanstvenog progresa, čime je stavljena tačka na toleranciju oko vjerovanja drugih. Uvedeni su striktni dogmatski pogledi. Sama riječ ‘dogma’ označava nešto što je potvrđeno ili zaključeno, što je ustvari rezultat zvaničnih crkvenih stavova koji nemaju nikakvu dokazivu naučnu podlogu. A crkvi nije trebala opozicija, obzirom da je svaka znanost (a posebno ona koja se može širiti pismenim materijalom), predstavljala potencijalnu opasnost.
Srećom, time ipak nisu bili izbrisani svi tragovi koje su nam ostavile prethodne kulture. Jedan dio je ostao sačuvan na današnjem području Bliskog i Srednjeg Istoka—uglavnom u Arapskim zemljama i Perziji—i na taj način su te kulture nastavile tamo gdje je evropski razvoj misli zaustavljen. Primjera radi, većina danas poznatih djela Aristotela su nam poznata zahvaljujući sačuvanim materijalima pisanih na Arapskom i Parsi-Dari ili Pahlavi (tada ‘novom perzijskom’). Na žalost, veliki broj preostalih Aleksandrijskih knjiga i razni unikatni materijali, našli su se u rukama crkve koja će ih ljuborno čuvati pod ključem i skrivati od znatiželjnika. Da problem bude još veći, mnoštvo pisanog materijala katolička crkva je jednostavno proglasila heretičkim, te je na taj način veliki dio materijala uništen. Narod za ovu vrstu kulturnog varvarstva nije mario, jer nije ni znao za bolje. Za ogromnu većinu tadašnjeg stanovništva nepismenost je ionako bila uobičajena isto kao i siromaštvo, i samo su rijetki sretnici imali mogućnost da uče čitati i pisati.
Ostavi se polugolih Ruskinja. Ima propisa i zakona pa ko ih se ne drži, van. Ne može ni najzamotanija Ruskinja na Atos, pa šta.
Hakiz wrote: ↑10/01/2021 12:41
A kako je krenulo sa ovim električnim automobilima, smanjenjem korištenja plastike itd, dakle svim stvarima koje smanjuju potrebu za naftom, za koju decniju biće i polugoele Ruskinja na ulicama Rijada. Možda čak i Meke. Neće im ništa drugo preostati nego da puste turzam u svoj svojoj ljepoti da cvjeta.
Izuzetak su samo Mekka i Medina i ne vidim kakva posla recimo tamo bi ti imao. Već treći sveti grad muslimana Jerusalem je mjesto najviše ekumene. Tu mogu dolaziti pripadnici svih vjera i nevjera i nikome ne smetaju. Maksimalna tolerancija. Mislim da je o toj ljepoti sinoć pričao Srđan Puhalo na FACE TV, ali nije jedini Jerusalem. U jednoj maloj Bosanskoj Krupi u samo jednom sokaku ili u centru Sarajeva. Ako ti se ćefne, ne moraš daleko.
Već sada Turska i Iran postavljaju pitanje odakle Saudijcima pravo da postavljaju pravila u Mekki i Medini kada na ta dva grada polažu pravo svi muslimani svijeta pa tako teško da će se ikada išta promijeniti u statusu ta dva grada jer Saudija neće rizikovati da izgubi ključeve Haremi-šerifa. Nekada su oni bili u rukama Osmanlija tako da nije nemoguće da ih sutra zatraži OIC ako budu mijenjali namjenu.
aurora313 wrote: ↑10/01/2021 13:02
vatrogasac wrote: ↑10/01/2021 13:16
Nešto si pomiješao.
vatrogasac wrote: ↑10/01/2021 13:29
Izuzetak su samo Mekka i Medina i ne vidim kakva posla recimo tamo bi ti imao. Već treći sveti grad muslimana Jerusalem je mjesto najviše ekumene. Tu mogu dolaziti pripadnici svih vjera i nevjera i nikome ne smetaju. Maksimalna tolerancija. ...
Najprije, što ja ne bi imao interes da ta mjesta posjetim? Nisam terorista a držao bih se svih uputa, i tačka.
A što ti sada doda Jerusalem? Jeste da je Jerusalem ‘maksimalna tolerancija‘ ali zato jer ga ne održavaju muslimani. Valja biti iskren: dok je Jordan imao vlast nad dijelom Jerusalema, Jevreji na tom za njih najsvetijem mjestu nisu mogli ni da se mole. A sada može svako. Bio sam na Zapadnom zidu sa jamlukom na glavi, a ušao sam i u Al Aksu i u The Dome on the Rock. I zašto ne bih mogao?
Ukratko, šta fali da Saudijci ograniče broj posjetilaca, propišu uslove posjete (nikakvih posjeta za vrijeme hadža) i mirna Bosna. Ko hoće nek‘ ide, ko neće, na vama je.
vatrogasac wrote: ↑10/01/2021 13:29
Izuzetak su samo Mekka i Medina i ne vidim kakva posla recimo tamo bi ti imao. Već treći sveti grad muslimana Jerusalem je mjesto najviše ekumene. Tu mogu dolaziti pripadnici svih vjera i nevjera i nikome ne smetaju. Maksimalna tolerancija. ...
Najprije, što ja ne bi imao interes da ta mjesta posjetim? Nisam terorista a držao bih se svih uputa, i tačka.
A što ti sada doda Jerusalem? Jeste da je Jerusalem ‘maksimalna tolerancija‘ ali zato jer ga ne održavaju muslimani. Valja biti iskren: dok je Jordan imao vlast nad dijelom Jerusalema, Jevreji na tom za njih najsvetijem mjestu nisu mogli ni da se mole. A sada može svako. Bio sam na Zapadnom zidu sa jamlukom na glavi, a ušao sam i u Al Aksu i u The Dome on the Rock. I zašto ne bih mogao?
Ukratko, šta fali da Saudijci ograniče broj posjetilaca, propišu uslove posjete (nikakvih posjeta za vrijeme hadža) i mirna Bosna. Ko hoće nek‘ ide, ko neće, na vama je.
Ovo o čemu Lagumdžija priča imaš opširnije u posljednjih deset epizoda serije hz Omer kada je drugi halifa ulazio sa muslimanskom vojskom u Jerusalem i njegov razgovor sa Patrijarhom.
A što se tiče Jevreja imaš u istoj seriji kako hz Omer štiti i njihova prava u Medini, ali ako je islam protiv njih i njihovih prava odakle Sefardi u Sarajevu i Istanbulu poslije rekonkviste ili odakle upopše pod umajadskim halifom u Španiji.
Do 1400. godine, na Iberijsko poluostrvo, Sjeverna Afrika i Bliski istok su bili pod kontrolom muslimana, koji su uglavnom Jevrejima dozvoljavali da se slobodno kreću po cijeloj regiji. Ova relativno blagonaklona vladavina omogućila je da se sefardski judaizam razvije.[1] Nakon što su ediktom takozvanih "katoličkih vladara", Ferdinanda Aragonskog i Izabele od Kastilje, od 31. marta 1492. godine protjerani prvo iz Španije, potom i iz Portugala, iberijski Jevreji su utočište našli uglavnom u pokrajinama Osmanlijskog carstva. Sultan Sulejman Veličanstveni je prihvatio i zaštitio prognane, smatrajući ih vrijednim i konstruktivnim. Nakon pojedinačnih dolazaka, već početkom 16. vijeka, Jevreji se u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u većem broju doseljavaju oko 1550. godine.[3]
Izuzetak su samo Mekka i Medina i ne vidim kakva posla recimo tamo bi ti imao. Već treći sveti grad muslimana Jerusalem je mjesto najviše ekumene. Tu mogu dolaziti pripadnici svih vjera i nevjera i nikome ne smetaju. Maksimalna tolerancija. Mislim da je o toj ljepoti sinoć pričao Srđan Puhalo na FACE TV, ali nije jedini Jerusalem. U jednoj maloj Bosanskoj Krupi u samo jednom sokaku ili u centru Sarajeva. Ako ti se ćefne, ne moraš daleko.
Već sada Turska i Iran postavljaju pitanje odakle Saudijcima pravo da postavljaju pravila u Mekki i Medini kada na ta dva grada polažu pravo svi muslimani svijeta pa tako teško da će se ikada išta promijeniti u statusu ta dva grada jer Saudija neće rizikovati da izgubi ključeve Haremi-šerifa. Nekada su oni bili u rukama Osmanlija tako da nije nemoguće da ih sutra zatraži OIC ako budu mijenjali namjenu.
Kakve veze imaju i Jerusalem i Krupa?
Last edited by Hakiz on 10/01/2021 16:00, edited 1 time in total.
Hakiz wrote: ↑10/01/2021 15:36
Kakve veze imaju i Jeruslaem i Krupa?
Sljedbenici različitih monoteističkih pravaca sa svojim bogomoljama u krugu od 100m. Vjerovatno tu ima i ateista u nekoj kući. Evropa se ispati da ovu mahalu nekako uredi i u svojoj čaršiji.
Hakiz wrote: ↑10/01/2021 15:36
Kakve veze imaju i Jeruslaem i Krupa?
Sljedbenici različitih monoteističkih pravaca sa svojim bogomoljama u krugu od 100m. Vjerovatno tu ima i ateista u nekoj kući. Evropa se ispati da ovu mahalu nekako uredi i u svojoj čaršiji.
Da, ali Krupa je u sekularnoj državi, a čini mi se da je i Izrael takođe, barem formalno.
Ti si postavio pitanje o vjerskom sukobu, gdje postoji, ja ti dajem primjer vjerske države u kojoj način na koji te tretira ne samo "komšiluk" nego i zakon zavisi od toga kojoj religiji pripadaš, ti mi odgovaraš sekularnom u kojoj su i musliman i hrišćanin i svi drugi, kao i ateisti, jednako tretirani od zakona.
Zato pitah kakve veze imaju Jerusalem i Krupa sa vjerskim sukobom, sa time koliko prava pripadnici nevećinske religije ili ateisti imaju tamo gdje je zakonu osnova vjerski propis, tradicija, moral i sistem vrijednosti?
Hakiz wrote: ↑10/01/2021 16:10
Da, ali Krupa je u sekularnoj državi, a čini mi se da je i Izrael takođe, barem formalno.
Ti si postavio pitanje o vjerskom sukobu, gdje postoji, ja ti dajem primjer vjerske države u kojoj način na koji te tretira ne samo "komšiluk" nego i zakon zavisi od toga kojoj religiji pripadaš, ti mi odgovaraš sekularnom u kojoj su i musliman i hrišćanin i svi drugi, kao i ateisti, jednako tretirani od zakona.
Zato pitah kakve veze imaju Jerusalem i Krupa sa vjerskim sukobom, sa time koliko prava pripadnici nevećinske religije ili ateisti imaju tamo gdje je zakonu osnova vjerski propis, tradicija, moral i sistem vrijednosti?
Da bih uštedio tipkanje potrudim se da kroz jedan komentar odgovorim na više pa pogledaj gore pod hz. Omer koji je državu uredio šerijatski i više muslimani nikada nisu ponovili isto. Nešto slično su pokušali Abasidi i dosta su daleko dobacili, ali se ne mogu mjeriti sa Omerovim šerijatom. Zašto spominjem Omera? Zato što se on najviše pridržavao sunneta Muhammeda a.s. Zbog toga je i snimljena serija o hz Omeru pored još trojice halifa jer se lik Muhammeda a.s. ne može prikazivati u filmu.
Jerusalem nije muslimanski grad nego izraelski. A sveti je za sva tri monoteizma.
broj dva wrote: ↑12/01/2021 08:52
Jerusalem nije muslimanski grad nego izraelski. A sveti je za sva tri monoteizma.
Pod privremenom okupacijom cionista. Koliko dugo su neke muslimanske zemlje poput Alžira, Libije, Indonezije itd. bile evropske kolonije pa stekle nezavisnost. Historija je kotač koji se stalno okreće i ova nepravda koju su Britanci napravili Palestini opravdavajući to tuđim holokaustom, a svojim interesima, neće ostati. Stara britanska strategija da nikada ne dovrši posao pokazuje prirodu agresije da mi decenijama na planeti rješavamo Bliskoistočnu krizu i nismo je još riješili. A zašto?
Velika Britanija u novembru 1917. godine, neposredno pred njeno osvajanje Jerusalima, izdala čuvenu 'Balfourevu deklaraciju', kojom priznaju pravo Jevrejima da osnuju vlastitu državu na teritoriji Palestine! Arthur Koestler je sadržaj te deklaracije prokomentarisao na slijedeći način: 'Jedan narod svečano je obećao drugom narodu zemlju trećeg naroda.'(!!!)
''Kad kažemo da su Arapi agresori, a da se mi branimo – to je tek pola istine. S obzirom na našu sigurnost i život, mi se branimo… Ali borba je samo jedan oblik sukoba, koji je u svojoj biti politički. A politički gledano, mi smo agresori, a oni se brane.''
David Ben Gurion
Ipak ti malo znaš oko istorije Palestine i Izraela.
Bilo kako bilo, izrael je nezavsna država, zvanično priznata 1948.
Tako je i BiH država, zvanično priznata. Ili sada da se javim Dodiku za njegovo mišljenje?
Nemoj da jednostavno tumačiš stvarno stanje, jer na Bliskom Istoku nakon sranja koje su Britanci ostavili, ništa nije jednostavno.
A ovaj citat Ben Guriona je vjerovatno tačan: ''Kad kažemo da su Arapi agresori, a da se mi branimo, to je tek pola istine. S obzirom na našu sigurnost i život, mi se branimo… Ali borba je samo jedan oblik sukoba, koji je u svojoj biti politički. A politički gledano, mi smo agresori, a oni se brane.''
Jeste da je bilo obostrane mržnje. Ali napad na nezavisnu zemlju 24 sata nakon proglašenja njene nezavisnosti od strane SVIH Arapskih susjeda, kaže dosta za onoga ko želi da ovo dublje istražuje.
Ne možeš porediti Bosnu i Izrael. Naš narod na ovoj teritoriji živi 1000 godina u kontinuitetu bez obzira na smjene okupatora. Izrael je tek nekoliko decenija okupator na palestinskoj teritoriji i liči na recimo situaciju kada bi današnji građani Rima rekli da im se vrati nekadašnji Singidunum (Beograd) i Taurunum (Zemun) gdje oni hoće da se sada vrate, a da ovi isele u Niš i Novi Pazar. Oni imaju priznanje svijeta, ali je patnja za sve na Bliskom istoku zbog ovoga što su napravili i patnja još traje kako za Arape tako i za njih jer im i žene moraju služiti vojsku i to je vrlo iscrpljujuće živjeti u ratnom stanju, a tako žive od kako su se naselili.
vatrogasac wrote: ↑12/01/2021 11:44
Ne možeš porediti Bosnu i Izrael. Naš narod na ovoj teritoriji živi 1000 godina u kontinuitetu bez obzira na smjene okupatora. Izrael je tek nekoliko decenija okupator na palestinskoj teritoriji i liči na recimo situaciju kada bi današnji građani Rima rekli da im se vrati nekadašnji Singidunum (Beograd) i Taurunum (Zemun) gdje oni hoće da se sada vrate, a da ovi isele u Niš i Novi Pazar. Oni imaju priznanje svijeta, ali je patnja za sve na Bliskom istoku zbog ovoga što su napravili i patnja još traje kako za Arape tako i za njih jer im i žene moraju služiti vojsku i to je vrlo iscrpljujuće živjeti u ratnom stanju, a tako žive od kako su se naselili.
Možda Izrael postoji tek od 1948, ali njima je osnova ne Izrael nego jevreji. A oni su na tom području bili kad, oko 3.000 godina prije muslimana. Pa kako se smatraju od boga izabranim narodom, to smatraju da im je bog namijenio tu zemlju.
Kako ta istorija i tumačenje kako kome odgovara napravi problem. Muslimani imaju običaj reći da su, u stvari, svi ljudi muslimani, da je jedina prava religija islam, sve ostale su zablude. To je sličan način razmišljanja kao ovaj koji Izraelu daje moralno razrješenje za ono šta radi.
Fakat se opet potvrđuje da jevreji i muslimani imaju puno više zajedničkog nego razlika...