Damir Nikšić - all about - ESPo

Post Reply
doremifa

#776 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

geralt wrote: 08/01/2021 16:14
doremifa wrote: 08/01/2021 16:09 Presjek razloga zasto se ne treba postovati Ustav KS:

Damir je bleha
Damir je cetnik
Damir je glupan
Sto nije Damir ranije trazio
Sto Damir nije postavio 3 ministra srpske nacionalnosti
Sto Damir ne trazi prvo od RSa da ispostuju Ustav RS
Sto Damir ne pusti brkove
"Ja" sam zakljucio da je povratak zakljucen
"Ja" mislim da to tako ne treba jer trebaju sposobni i hrabri a ne Srbi
To su sve četnici
U drugim kantonima je gore pa cemo i ovdje tako
*Nije pitanje da li treba poštovati Ustav nego ko traži poštivanje Ustava, Damir se ne brine za poštivanjei provoženje Ustava, boli njega briga za ustav.
*Suzdržanost kod glasanja, priča "ne mora 3 može 2" su samo alati da se vrati u centar pažnje. (Damir)
**Sto se ne brinu o izbjeglim i prognanim a ne o ministrima

*Forumas tempuser dodao dva iznimno vazna razloga
**Forumas Franjo Kluz: A posebno je po meni ogavno, kada se "k'o fol ustavobraniteljska priča" svede na "tužne sudbine nesuđenih ministara", a ne na sudbine onih izbjeglih i prognanih koji ni nakon 25 godina nisu došli do svojih prava.

Ima li jos neki vazan argument da sam ga previdio?
Evo ti jedan: etnicka pripadnost ministara nema nikakve sustinske veze sa polozajem i pravima etnicke grupe kojoj ministri pripadaju.

Ako se ne slazes, molim te da mi objasnis na koji nacin se tacno polozaj Hrvata u Kantonu Sarajevo pogorsao kada je Hrvata Nenadica na mjestu premijera zamijenio Forto.
Prikupljam validne argumente zasto se ne treba ili cak ne smije ispostovati ova ustavna odredba.
"Ja mislim" da se o temi ustava treba razgovarati putem dokumenata i zakona kao i samog ustava. "Ja mislim" da na ovoj temi "ja mislim" nema mnogo smisla jer je sve crno na bijelo. Kad bude tema kako treba mijenjati ustav onda to tvoje "ja mislim" i neka filozofska razmisljanja imaju smisla i kada bude ta tema rado cu podijeliti s tobom sta "ja mislim".
tempuser

#777 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by tempuser »

high_volume wrote: 08/01/2021 17:27
tempuser wrote: 08/01/2021 16:46
Horke wrote: 08/01/2021 15:56 ... ali ne radi se ovdje ni o Srbima, ni o Damiru, radi se o vladavini zakona.
Lijepo bi bilo da je to tako, ali nažalost radi se samo o Damiru, a iznad je objašnjeno!
A objasnio si ti, naravno :lol: :lol:
Bogami nisam ja nego Damir Nikšić himself!
doremifa

#778 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

"Zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić ističe da Skupština TK u trenutnom sazivu, nažalost, pred Ustavnim sudom FBiH izgleda kao loš vic. Ona navodi da prethodna većina koja je formirala skupštinsko rukovodstvo u svojoj vladi nema jednog konstituirajućeg naroda, odnosno nema nijednog ministra iz reda Hrvata, čime ne poštuje mišljenje Ustavnog suda, a onda pokušava sačuvati svoje pozicije prije izglasavanja novog rukovodstva."

Sto ovi iz Nase stranke broj krvna zrnca jaro moj slatki. Gori su od SDA.
madner

#779 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by madner »

Ovo jos jadnije, jesam se pravio da sam za gradjansku drzavu i razocarao svoju publiku, ali nisam jedini.
doremifa

#780 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

madner wrote: 08/01/2021 18:54 Ovo jos jadnije, jesam se pravio da sam za gradjansku drzavu i razocarao svoju publiku, ali nisam jedini.
Sve su to govna fasisticka moj ti madnere. Umjesto da fino izignoriraju te etnicke gluposti kao NiP ili SDA i rade kao pravi multietnicari/kozmopolite.
madner

#781 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by madner »

doremifa wrote: 08/01/2021 19:00
madner wrote: 08/01/2021 18:54 Ovo jos jadnije, jesam se pravio da sam za gradjansku drzavu i razocarao svoju publiku, ali nisam jedini.
Sve su to govna fasisticka moj ti madnere. Umjesto da fino izignoriraju te etnicke gluposti kao NiP ili SDA i rade kao pravi multietnicari/kozmopolite.
Pa draze mi je kada se ne maskiraju.

Isto ovi forumasi, ja sam za gradjansku drzavu ALI.

I nisu fasisti, etnicari su. Multi ili single, nije neka razlika.
Škobo Habu

#782 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by Škobo Habu »

madner wrote: 08/01/2021 16:17
Inace dolazimo u situaciju da se oko kompromisa dogovaraju ljudi koji ne zastupaju gradjansku ideju, nego misle da su kvote nesto pozitivno.
Pozitivno i surova realnost su dvije sasvim odvojene kategorije.
Nezadovoljni u Klubu Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac kažu da, poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a, nisu posebno iznenađeni da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Općinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja potpredsjednik Vijeća koji dolazi iz reda hrvatskog naroda.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjac ... /210108124

Da me forumska šuša i para-inteligencija ne bi smatrali SDA-ovcem - isti slučaj imamo u Brezi, samo što su glavni akteri Bošnjaci.
doremifa

#783 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

"Htio bih ih opet podsjetiti na to da sam jasno dao do znanja da ću u slučaju da ne bude više od 17 glasova “za” imenovanje nove vlade, sigurno i sam BITI “ZA” novu vladu jer NISAM “PROTIV” nje, ali da ću, tek onda kada se uvjerim da vlada ima podršku proste većine, biti “SUZDRŽAN” kako bih ostao dosljedan principima Ustava i parlamentarizma." Damir Niksic

Covjek ne zna dal bi piskio ili kakio ali to ne mijenja situaciju da se Ustav KS mora ispostovati. :bih:
palermo

#784 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by palermo »

Škobo Habu wrote: 08/01/2021 19:38
madner wrote: 08/01/2021 16:17
Inace dolazimo u situaciju da se oko kompromisa dogovaraju ljudi koji ne zastupaju gradjansku ideju, nego misle da su kvote nesto pozitivno.
Pozitivno i surova realnost su dvije sasvim odvojene kategorije.
Nezadovoljni u Klubu Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac kažu da, poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a, nisu posebno iznenađeni da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Općinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja potpredsjednik Vijeća koji dolazi iz reda hrvatskog naroda.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjac ... /210108124

Da me forumska šuša i para-inteligencija ne bi smatrali SDA-ovcem - isti slučaj imamo u Brezi, samo što su glavni akteri Bošnjaci.
mah, kao što reče jedan forumaš, ušlo se u institucionalnao bezvlašće.....i čak to ne bi ni bio toliki problem da postoje snage (koliko toliko relevantne) koje se bore protiv toga. Ali kao što vidimo kroz forumsku raspravu, i kroz neoglašavanje onih koji bi trebali, nema ih.

Reklo bi se čak da smo konačno postigli jedinstvo.
kluz franjo

#785 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by kluz franjo »

doremifa wrote: 08/01/2021 17:25
kluz franjo wrote: 08/01/2021 16:15
doremifa wrote: 08/01/2021 16:11
Obrati se idolu, kazes da se dobro poznajete. Ja sam ti potkrijepio dijelovima zakona i ustava.
Znači i ti tvrdiš da aneks 7 u Kantonu Sarajevo nije implementiran?
OK.
Koliko izbjeglih se još uvijek ne smije vratiti u KS?
Koja imovina još uvijek nije vraćena izbjeglim iz KS?
Koji su zakoni u KS diskriminatorni prema izbjeglim?
Ne tvrdim ja, obrati se nadleznim sluzbama za podatke.
Ne mogu ti ja dokazivati da neka odluka ne postoji, za "kako dokazati da nesto ne postoji" ces morati do podforuma filozofija.
Neimplementiranje ustava na stetu manjine je diskriminatorno, ne sam ustav.
Opet plićak.
Kao braniš ustavnu poziciju jednog konstitutivnog naroda, a nazivaš ga manjinom... Kao braniš aneks 7 u KS, a nemaš pojma da li je u KS sproveden ili nije... Neznanje će ovo društvo dokusuriti.

I pazi, to što ti nemaš pojma o čemu pričaš ili možda ja svejedno, to nema nikakvih poslijedica. Sve se to može svrstati pod forumsko blebetanje nekih anonimusa.

Ali kada skupštinski zastupnik na zvaničnoj sjednici zakonodavnog tijela javno iznosi veoma drastične i opasne tvrdnje, i to bez ijednog jedinog argumenta, onda je to klasičan primjer neodgovornog, političkog populizma.

Potpuno neargumentovana tvrdnja da aneks 7 u kantonu Sarajevo nije implementiran, dobija gromoglasan aplauz samo onih kojima sprovedba tog aneksa DMS-a nikada i nije bila prioritet.
Čestitam.
JThomas

#786 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by JThomas »

smatram da je neustavno, ali nisam protiv nego suzdržan, a ako fali moja ruka biću i za.

ustvari, nije ni tako teško shvatiti zašto se nekima sviđa ovakav rezon.
doremifa

#787 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

kluz franjo wrote: 08/01/2021 20:31
doremifa wrote: 08/01/2021 17:25
kluz franjo wrote: 08/01/2021 16:15
Znači i ti tvrdiš da aneks 7 u Kantonu Sarajevo nije implementiran?
OK.
Koliko izbjeglih se još uvijek ne smije vratiti u KS?
Koja imovina još uvijek nije vraćena izbjeglim iz KS?
Koji su zakoni u KS diskriminatorni prema izbjeglim?
Ne tvrdim ja, obrati se nadleznim sluzbama za podatke.
Ne mogu ti ja dokazivati da neka odluka ne postoji, za "kako dokazati da nesto ne postoji" ces morati do podforuma filozofija.
Neimplementiranje ustava na stetu manjine je diskriminatorno, ne sam ustav.
Opet plićak.
Kao braniš ustavnu poziciju jednog konstitutivnog naroda, a nazivaš ga manjinom... Kao braniš aneks 7 u KS, a nemaš pojma da li je u KS sproveden ili nije... Neznanje će ovo društvo dokusuriti.

I pazi, to što ti nemaš pojma o čemu pričaš ili možda ja svejedno, to nema nikakvih poslijedica. Sve se to može svrstati pod forumsko blebetanje nekih anonimusa.

Ali kada skupštinski zastupnik na zvaničnoj sjednici zakonodavnog tijela javno iznosi veoma drastične i opasne tvrdnje, i to bez ijednog jedinog argumenta, onda je to klasičan primjer neodgovornog, političkog populizma.

Potpuno neargumentovana tvrdnja da aneks 7 u kantonu Sarajevo nije implementiran, dobija gromoglasan aplauz samo onih kojima sprovedba tog aneksa DMS-a nikada i nije bila prioritet.
Čestitam.
Sokiran sam tvojim nacinom komuniciranja ali samo iz jednog razloga. Obicno se u diskusijama razbacujes dokumentima, dijelovima zakona i ustava, ili imenima i djelima potvrdjene kroz medije ovisno o temi. Ovdje ti je argument da ono sto pise u ustavu ne vrijedi jer je tvoje misljenje da je povratak okoncan. Super. Svaka cast. Tvoje misljenje je takvo. Nigdje nikakve odluke nema. I onda trazis od mene da ti ja dokazujem da nesto ne postoji. Vec sam ti rekao da je to pitanje za filozofiju. Prvo ti meni dokazi da u cijelom svemiru ne postoji sedmoglava zaba koja bljuje vatru pa cu ja tebi da ovo ne postoji.
Sto se tice skupstinskog zastupnika to s njim rjesavaj, kazes da ga jako dobro znas pa ti nece biti problem da mu to sve pojasnis. Nu kuzim kakve ja veze ima s njim sem sto ga podrzavam u ovome mada vidim da on povlaci rucnu na svojoj stranici. Vjerujem da je pod velikim pritiskom svakakvih budaletina.
Dakle, predoci molim te neki dokument da je aneks 7 u Sarajevu ili bilo gdje u BiH oznacen kao zavrsen. Odluku Vlade KS, Skupstine KS, OHRa, Vlade FBiH itd. Nista Krug 99, Reuf Bajrovic i ini. Samo institucije.

Tvoje misljenje mi stvarno ne vrijedi apsolutno nista jer ga baziras na "ja ne znam ni za kog da...". Bravo! Kakva genijalna argumentacija i to nakon sto sam ti objasnio zakonom zasto se pri raspodjeli mjesta u Domu naroda FBiH vodilo popisom iz 2013 i to nakon sto sam ti citirao Ustav KS u kojem izricito pise da se koristi popis 91. Tvoj odgovor je "Ja ipak mislim da to nije tako a zasto tako mislim? pa ne znam, eto dokazi da nije zavrsen"
I na kraju malo patriotizma i indirektnog optuzivanja sugovornika kao i malo patetike sa cestitkama jer tko ne dijeli tvoje nicim argumentirano misljenje je izdajnik ili u najmanju ruku radi za mrzitelje BiH :-) .

steta sto AMA BAS NIJEDAN argument nisi dao sem malo Ad hominema na Damira a i mene, malo neznanja (ne postoji dokaz da aneks 7 u KS nije implementiran tako da je on sigurno implementiran), malo nevjerice (ne mogu da vjerujem da ima jos ljudi koji bi se vratili u Sa a da nisu ili ne mogu da vjerujem da proces povratka jos nije zavrsen samim tim je morao biti zavrsen) itd.

Ovu tvoju dosadasnju raspravu u vezi Ustava KS bi trebalo uzeti i koristiti u radu sa djecom. Poduciti ih kako se ne diskutuje jer si napravio skoro svaku mogucu logicku gresku pri raspravljanju (izmedju dvije odrasle osobe, ne dva trogodisnjaka).

Sretno, o ovome stvarno vise necu s tobom. Zadrzi svoje misljenje, ne postoji mogucnost da se ono promijeni jer ti nece niko moci dokazati da takva odluka ne postoji cak i da prodje sve moguce dokumente, odluke, presude jer ces ti odluciti da mu ne vjerujes.
tempuser

#788 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by tempuser »

kluz franjo wrote: 08/01/2021 20:31 Kao braniš aneks 7 u KS, a nemaš pojma da li je u KS sproveden ili nije... Neznanje će ovo društvo dokusuriti.
Katastar tu rješava sve misterije! Samo vidiš kakva je nacionalna struktura vasništa nekretnina i sve će ti biti jano.
Aneks 7 je u Sarajevu 1998-2003 kad su se vraćali i otkupljivali bio proveden 90% (karikiram). Svi koji su otkupili i prodali stanove su se "vratili na svoje". To što su prodavali stanove ja ne bih vezao na Aneks 7.
joint union

#789 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by joint union »

Nesto kontam na ovu priču, da sve i da postoji dokaz da je anex7 tj "svi na svoje" završen u KS, ne znam da li bi se mogao parcijalno mijenjati ustav po kantonima na nacin da se kaze: "evo ovdje je anex7 gotov, ovdje uzimamo popis iz 2013, ovdje nije, uzima se popis iz 1991."
Čisto iz matematičkog razloga sto bi u tom slučaju neki stanovnici bili 2x računati, jednom u KS, gdje su popisani 2013, a gdje je anex7 završen, i drugi put u kantonu gdje su popisani 1991, a gdje nije završen aneks7.
tempuser

#790 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by tempuser »

joint union wrote: 08/01/2021 23:09 Nesto kontam na ovu priču, da sve i da postoji dokaz da je anex7 tj "svi na svoje" završen u KS, ne znam da li bi se mogao parcijalno mijenjati ustav po kantonima na nacin da se kaze: "evo ovdje je anex7 gotov, ovdje uzimamo popis iz 2013, ovdje nije, uzima se popis iz 1991."
Čisto iz matematičkog razloga sto bi u tom slučaju neki stanovnici bili 2x računati, jednom u KS, gdje su popisani 2013, a gdje je anex7 završen, i drugi put u kantonu gdje su popisani 1991, a gdje nije završen aneks7.
Sve i da je moguće uzimanje popisa iz 2013. bi značilo potpunu eliminaciju Srba (3,2%) i Hrvata (4,2%) iz Vlade KS. Po sadašnjoj strukturi Vlade, prema popisu od 2103. od 13 pozicija (12 ministara + premijer), 12 pozicija bi bili Bošnjaci i jedan iz reda ostalih. Mislim da to nije opcija. Jedinaopcija koji ja vidim bi bila ne vezati nacionalnu strukturu KS sa sastavom Vlade KS, nego odrediti tipa da min 1 ministar mora biti iz reda S i H i dva iz O. Bez obzira što sastav vlade ne bi bio direktno vezan za nacionalnu strukturu KS treba poptovati činjenicu da je Ostalih u KS otprilike kao S i H zajedno.
joint union

#791 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by joint union »

tempuser wrote: 08/01/2021 23:45
joint union wrote: 08/01/2021 23:09 Nesto kontam na ovu priču, da sve i da postoji dokaz da je anex7 tj "svi na svoje" završen u KS, ne znam da li bi se mogao parcijalno mijenjati ustav po kantonima na nacin da se kaze: "evo ovdje je anex7 gotov, ovdje uzimamo popis iz 2013, ovdje nije, uzima se popis iz 1991."
Sve i da je moguće uzimanje popisa iz 2013. bi značilo potpunu eliminaciju Srba (3,2%) i Hrvata (4,2%) iz Vlade KS. Po sadašnjoj strukturi Vlade, prema popisu od 2103. od 13 pozicija (12 ministara + premijer), 12 pozicija bi bili Bošnjaci i jedan iz reda ostalih. Mislim da to nije opcija. Jedinaopcija koji ja vidim bi bila ne vezati nacionalnu strukturu KS sa sastavom Vlade KS, nego odrediti tipa da min 1 ministar mora biti iz reda S i H i dva iz O. Bez obzira što sastav vlade ne bi bio direktno vezan za nacionalnu strukturu KS treba poptovati činjenicu da je Ostalih u KS otprilike kao S i H zajedno.
To bi vec bilo nesto, samo ne znam moze li KS sam, bez FBiH/BIH, donijeti takav ustav?

Imam i ja prijedlog. Da "kupimo" vladu KS sa svjetskog trzista, eksperte al bas eksperte, strance, koji bi imali četverogodišnji mandat, zadatak i ovlasti da ministarstva urede kako oni misle da treba. Zdravo Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali. Za četiri godine ne mogu vala puno više us*ati nego što je sad situacija, a mislim da ima para da se (dobro) plate. Staviti naše najbolje studente da uče od njih.
Škobo Habu

#792 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by Škobo Habu »

doremifa wrote: 08/01/2021 21:00

Sretno, o ovome stvarno vise necu s tobom. Zadrzi svoje misljenje, ne postoji mogucnost da se ono promijeni jer ti nece niko moci dokazati da takva odluka ne postoji cak i da prodje sve moguce dokumente, odluke, presude jer ces ti odluciti da mu ne vjerujes.
Prvo čovjek tvrdi kako je "konstitutivnost" u koliziji sa modernim demokratskim tradicijama, da bi tu istu "konstitutivnost" branio time kako je ispoštovana kroz Ustav i kroz popis 2013. godine!? :roll:

Totalna neodređenost u argumentaciji, no svi ostali gacaju po plićacima.

Nije stvar u neznanju, već u kvazi-inteligenciji koja nas konstantno uvjerava u svoju crno-bijelu priču.
doremifa

#793 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

Škobo Habu wrote: 09/01/2021 07:50

Prvo čovjek tvrdi kako je "konstitutivnost" u koliziji sa modernim demokratskim tradicijama, da bi tu istu "konstitutivnost" branio time kako je ispoštovana kroz Ustav i kroz popis 2013. godine!? :roll:

Nije stvar u neznanju, već u kvazi-inteligenciji koja nas konstantno uvjerava u svoju crno-bijelu priču.
To je njegovo mišljenje i šta ćeš ti tu.
2+2=857 "to je moje misljenje"
kluz franjo

#794 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by kluz franjo »

Samo mala dopuna kolega tempuser...
U ovom našem ustavnom zakonodavstvu su za ovo pitanje bitna dva ustavna načela:
Načelo etničke reprezentativnosti - po popisu stanovništva te administrativne jedinice
Načelo konstitutivnosti - minimalna zastupljenost

Tako da bez obzira na rezultate popisa bi se morala obezbjediti (minimalna) zastupljenost svih konstitutivnih naroda.
Specifičnost KS-a po pitanju načela konstitutivnosti je ta, da je KS jedini po ovom načelu izjednačio status Ostalih sa statusom konstititivnih (presuda Sejdić-Finci).
Pozdrav
tempuser

#795 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by tempuser »

kluz franjo wrote: 09/01/2021 10:16
Samo mala dopuna kolega tempuser...
U ovom našem ustavnom zakonodavstvu su za ovo pitanje bitna dva ustavna načela:
Načelo etničke reprezentativnosti - po popisu stanovništva te administrativne jedinice
Načelo konstitutivnosti - minimalna zastupljenost

Tako da bez obzira na rezultate popisa bi se morala obezbjediti (minimalna) zastupljenost svih konstitutivnih naroda.
Specifičnost KS-a po pitanju načela konstitutivnosti je ta, da je KS jedini po ovom načelu izjednačio status Ostalih sa statusom konstititivnih (presuda Sejdić-Finci).
Pozdrav
:thumbup:
Koliko sam mogao pročitati u Ustavu KS se načelo minimalne zastupjenosti pominje samo u dijelu koji definiše sastav SKS.
Suma sumarum da je ganjao kakva načela i principe Nikšić je trebao ganjati jednog Hrvata, a ne bar još jednog Srbina! :D
Last edited by tempuser on 09/01/2021 10:50, edited 1 time in total.
kluz franjo

#796 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by kluz franjo »

doremifa wrote: 09/01/2021 08:15

Taman ovdje da odmah prokomentarišem (fino ste se skupili).

Onaj koji se žali, tuži, apelira... taj prvi i podnosi dokaze za svoje tvrdnje, NE i NIKAD obrnuto. To su neke osnovne stvari u bilo kojoj ozbiljnoj (pravnoj) diskusiji.
Samo u tabloidiziranim mozgovima na nivou razmaženog trogodišnjaka to funkcioniše na način, "ja te 'nako hraknem, a ti dokazuj da sam pogriješio".
S obzirom da ti ovdje glumiš advokata prvobitnih teza zastupnika Nikšića, da aneks 7 u KS nije implementiran, ponoviću još jednom ono što je osnovno kada se takva tvrdnja iznosi:

1. Koliko izbjeglih se još uvijek ne smije vratiti u KS?
2. Koja imovina još uvijek nije vraćena izbjeglim iz KS?
3. Koji su zakoni u KS diskriminatorni prema izbjeglim?

Naravno, ti nećeš ponuditi nijednu potvrdu svojih tvrdnji. Samo ćeš kao papagaj ponavljati "Nije implementiran, nije implementiran..."

Ja sam sa druge strane (iako to uopšte nisam morao) ponudio dvije provjerljive činjenice koje govore suprotno.
1. Ni sastav prošle (nakon pauze za ručak), a ni pretprošle vlade KS niko nije formalno-pravno dovodio u pitanje sa aspekta ustavnosti.
2. CIK je svojom primjenom rezultata popisa 2013. potvrdio njegovu ustavnu validnost po pitanju etničke zastupljenosti.

A sada malo o "kulturi forumanja". Uvijek se trudim držati teme i sa uvažavanjem komunicirati sa drugima. Postoje forumaši, koji višak kompleksa, a manjak argumenata pokušavaju nadomjestiti vrijeđanjem.
Takvi, poput vas dvojice, dobijaju adekvatne odgovore.
A sada slobodno nastavite da se igrate u pijesku.
doremifa

#797 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by doremifa »

kluz franjo wrote: 09/01/2021 10:46
doremifa wrote: 09/01/2021 08:15

Taman ovdje da odmah prokomentarišem (fino ste se skupili).

Onaj koji se žali, tuži, apelira... taj prvi i podnosi dokaze za svoje tvrdnje, NE i NIKAD obrnuto. To su neke osnovne stvari u bilo kojoj ozbiljnoj (pravnoj) diskusiji.
Samo u tabloidiziranim mozgovima na nivou razmaženog trogodišnjaka to funkcioniše na način, "ja te 'nako hraknem, a ti dokazuj da sam pogriješio".
S obzirom da ti ovdje glumiš advokata prvobitnih teza zastupnika Nikšića, da aneks 7 u KS nije implementiran, ponoviću još jednom ono što je osnovno kada se takva tvrdnja iznosi:

1. Koliko izbjeglih se još uvijek ne smije vratiti u KS?
2. Koja imovina još uvijek nije vraćena izbjeglim iz KS?
3. Koji su zakoni u KS diskriminatorni prema izbjeglim?

Naravno, ti nećeš ponuditi nijednu potvrdu svojih tvrdnji. Samo ćeš kao papagaj ponavljati "Nije implementiran, nije implementiran..."

Ja sam sa druge strane (iako to uopšte nisam morao) ponudio dvije provjerljive činjenice koje govore suprotno.
1. Ni sastav prošle (nakon pauze za ručak), a ni pretprošle vlade KS niko nije formalno-pravno dovodio u pitanje sa aspekta ustavnosti.
2. CIK je svojom primjenom rezultata popisa 2013. potvrdio njegovu ustavnu validnost po pitanju etničke zastupljenosti.

A sada malo o "kulturi forumanja". Uvijek se trudim držati teme i sa uvažavanjem komunicirati sa drugima. Postoje forumaši, koji višak kompleksa, a manjak argumenata pokušavaju nadomjestiti vrijeđanjem.
Takvi, poput vas dvojice, dobijaju adekvatne odgovore.
A sada slobodno nastavite da se igrate u pijesku.
CIK potvrdio ustavnu validnost... To je pretpostavljam tvoje misljenje da CIK potvrdjuje sta je ustavno a sta ne. Pobogu brateeeeeee.
Moja teza je da nije ustavna vlada i ja sam citirao ustav. Ti kazes da jeste jer se povratak zavrsio. Dokazi da je neka relevantna institucija to izglasala.
evo ti odgovori na ta pitanja koja si postavio
1. Moje misljenje je da ih ima 8532, pardon, dok sam ovo pisao moje misljenje prema mom misljenju je jedna starija osoba preminula tako da je ukupan broj 8531
2. Moje misljenje je da je to imovina u vrijednosti 62.385.543,15KM
3. Ustav nije diskriminatoran ali ako ga ne provodis apsolutno jeste

Evo cijelu noc sam sjedio nad svim mogucim dokumentima, trazio podatke i uvjeravam te da ta odluka da je Aneks 7 zavrsen u KS, takva odluka 100% ne postoji.

Jesi, ponudio si dvije provjerljive cinjenice koje su potpuno nepovezane:
Po 6. put, pokusaj polako da citas.
Dakle, postoji zakon za Dom naroda FBIH koji nalaze da se koristi zadnji popis, dakle popis iz 2013. Dom naroda FBIH, nista drugo. I to je cinjenica lako provjerljiva. Na osnovu tog zakona je djelovao CIK a naravno da je postovao Ustav BiH. Imas zakon citiran u jednoj od mojih brojnih odgovora na "tvoje misljenje"
Za Vladu KS ne postoji takav zakon nego Ustav KS striktno kaze po popisu 91 do provedbe Aneksa 7. Vlada KS je izvrsna vlast. UStav FBiH izricito navodi izvrsnu vlast da mora postivati popis 93 dok za zakonodavnu ne spominje tako nesto (sto se vidi i po sastavu Skupstine KS koja sasvim sigurno ne odgovara popisu 91 ali ni ne treba po bilo kojem ustavu. Veoma je jednostavno samo malo sidji sa oblaka i procitaj sve.)
Zanemari svoje misljenje bazirano na svom misljenju koje je opet bazirano na tom istom misljenju a ono na havi.
Last edited by doremifa on 09/01/2021 11:17, edited 1 time in total.
kluz franjo

#798 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by kluz franjo »

doremifa wrote: 09/01/2021 10:58 CIK potvrdio ustavnu validnost...
Hajde sada, fino se igrajte... ali tu u plićaku, gdje vas vidim... Ne u duboko, da se ne podavite.
Novak20

#799 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by Novak20 »

Nemam baš vremena čitati zadnje dvije strane diskusije niti citirati Ustave BiH, F BiH i Izborni zakon BiH ali moram reći da je na papiru ovo:

1. Svi zakonski propisi moraju biti usklađeni prema Ustavu i zakonu višeg reda (BiH, F BiH, RS, kantoni/županije, općine).
2. Do potpunog provođenja Anexa VII, u izvršnoj vlasti treba poštovati nacionalnu zastupljenost prema popisu stanovništva iz 1991. i to na svim nivoima izvršne vlasti.
3. Popis stanovništva iz 2013. je relevantan za formiranje zakonodavne vlasti i nije vezan za povratak stanovništva nego uvažava realnost.

Ovo što danas imamo je pravna anarhija jer zakone ne poštuju ni oni koji su ih donijeli ni oni koji ih provode. A povrh svega tu ima i zlouporabe od koje nitko nije imun čak ni u okviru politike jedne etnije.

Primjer je TK gdje se bošnjačke stranke u političkoj igri koriste vitalnim nacionalnim interesima dvije marionete koje ne gledaju dalje od danas i dalje od svog džepa.

Tako da ovdje nema ni "P" od pravne države, pravnog entiteta, k/ž.

Ako netko misli da je to u redu, svjesno ili nesvjesno podupire agoniju i raspad. Etno-nacionalnog političkog koncepta ili države BiH.
tempuser

#800 Re: Damir Nikšić - all about - ESPo

Post by tempuser »

kluz franjo wrote: 09/01/2021 10:46 Naravno, ti nećeš ponuditi nijednu potvrdu svojih tvrdnji. Samo ćeš kao papagaj ponavljati "Nije implementiran, nije implementiran..."
Ja sam davno ustvrdio da je Aneks 7 u Sarajevu u potpunosti ili u ogronmo dijelu ispoštovan onog trenutka kad su izbjegli Srbi dobili nazad u svoj posjed stanove i kuće, a tome ima debelih pa 18 - 20 godina.
Jednako kao što nekad ljudi nisu mogli razumjeti razliku između humanitarne obnove kuća i ratne reparacije (da ti nadoknade sve što ti je uništeno) tako ne mogu razumjeti da Aneks 7 ne znači da neko mora obezbjediti sve što si imao prije rata da bi se javio. To što se tebi ne sviđa ambijent u Sarajevu da živiš tu pa si prodao nekretninu i vratio se svom "novom" životu nema veze sa Aneksom 7.
Pomenuh primjer dvije porodice koje su se iselile i rasprodale nekretnine u Sarajevu tek poslije rata, a prije popisa 2013. Statistički gledano za ove "tumače" oni podpadaju po neprovedeni Aneks 7, a ljudi otišli iz Sarajeva iz čisto praktičnih razloga, da budu bliže djeci i unucima.
Post Reply