Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
¤ jelena ¤

#14201 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Bloo wrote: 07/01/2021 20:05 Tvoje tackice su agresivno izbrisane jer me ugrozavaju.... :mrgreen:
:lol:

Bahato pa još i grlato, eto! :D

Nego, šalu na stranu, kako se solidarisati sa ženom koja bi da uđe u političke vode i kako je podržati u toj suludoj namjeri kad ne možeš s njom ni 5 min. provesti u istoj prostoriji, a da ti ta žena ne upropasti dan svojim....stavovima?

Il nedobog glasati za nju?! :shock:

Vala nikako.

Eto, za mene kao ženu to su mat pozicije kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti iliti ravnopravnoj zastupljenosti žena...I to mi je baš svjež slučaj.

Ili... kada žena, vlasnica firme, da otkaz trudnoj radnici. Za taj slučaj sam čula prije nekih 10-15 godina i to mi se i dan-danas odmota u glavi kad se spomene feminizam i obespravljenost žena ili neka organizacija sastavljena samo od žena koja se bravi samo problemima i pravima žena. Da zlo bude gore, i jednu i drugu ženu iz tog gore slučaja poznajem i imam osjećaj da me niko, čak ni neko koga najviše volim i poštujem, ne bi mogao ubijediti da ja sutra tom i takvom monstrumu od žene na bilo koji način pomognem ako bi se ona našla u nekom obespravljenom položaju, a ja u situaciji da joj mogu pomoći.
Bloo
Globalna šefica

#14202 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

¤ jelena ¤ wrote: 07/01/2021 21:23 kada žena, vlasnica firme, da otkaz trudnoj radnici. Za taj slučaj sam čula prije nekih 10-15 godina i to mi se i dan-danas odmota u glavi kad se spomene feminizam i obespravljenost žena ili neka organizacija sastavljena samo od žena koja se bravi samo problemima i pravima žena. Da zlo bude gore, i jednu i drugu ženu iz tog gore slučaja poznajem i imam osjećaj da me niko, čak ni neko koga najviše volim i poštujem, ne bi mogao ubijediti da ja sutra tom i takvom monstrumu od žene na bilo koji način pomognem ako bi se ona našla u nekom obespravljenom položaju, a ja u situaciji da joj mogu pomoći.
Vlasnica je u ovom slucaju kapitalista...primarno. To sto je zena spolno i mozda rodno ne znaci i da je empaticna po pitanju zenskih prava, trudnica itd... Sto ne znaci da ne postoje vlasnice koje su u osvijestene po gore navedenim pitanjima.

S nekim se solidarises iz vise razloga, ne mora biti samo to sto je zensko. Nije to iskljucivost - ona je zena, ja sam zena, ergo smo sestre i povezane.
Ta povezanost je vise u slucajevima -ja kao zena cu te bolje razumjeti u nekim specificnim slucajevimna - zlostavljanja, silovanja, diskriminacije, gdje ti se to sve desilo jer si zena.
Ja sam obicna radnica, ti si obicna radnica -tu se mozemo povezati i kao zene i aktivistkinje za radnicka prava.

MRsko mi elaborirati, smorio me tamo jedan ja PF Religiji :lol: telepatijom ti to razabiri po mom mozgu :D
88Sioux

#14203 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 88Sioux »

Izgleda da je feminizam i dalje nedovoljno i neprecizno definisana ideologija, koja samo dodatno zbunjuje ženu u nastojanju da se postavi na željenu poziciju u društvu.

Vidimo da postoji podela na leve i desne.. Koju podržati? Liče, ali različite. Lakše bi im bilo da nastupaju u paru. :hm:
wewa

#14204 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

¤ jelena ¤ wrote: 07/01/2021 21:23
Bloo wrote: 07/01/2021 20:05 Tvoje tackice su agresivno izbrisane jer me ugrozavaju.... :mrgreen:
:lol:

Bahato pa još i grlato, eto! :D

Nego, šalu na stranu, kako se solidarisati sa ženom koja bi da uđe u političke vode i kako je podržati u toj suludoj namjeri kad ne možeš s njom ni 5 min. provesti u istoj prostoriji, a da ti ta žena ne upropasti dan svojim....stavovima?

Il nedobog glasati za nju?! :shock:

Vala nikako.

Eto, za mene kao ženu to su mat pozicije kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti iliti ravnopravnoj zastupljenosti žena...I to mi je baš svjež slučaj.

Ili... kada žena, vlasnica firme, da otkaz trudnoj radnici. Za taj slučaj sam čula prije nekih 10-15 godina i to mi se i dan-danas odmota u glavi kad se spomene feminizam i obespravljenost žena ili neka organizacija sastavljena samo od žena koja se bravi samo problemima i pravima žena. Da zlo bude gore, i jednu i drugu ženu iz tog gore slučaja poznajem i imam osjećaj da me niko, čak ni neko koga najviše volim i poštujem, ne bi mogao ubijediti da ja sutra tom i takvom monstrumu od žene na bilo koji način pomognem ako bi se ona našla u nekom obespravljenom položaju, a ja u situaciji da joj mogu pomoći.
evo ti vrlo svjez primjer bivse zastupnice u SKS Samre Cosovic Hajdarevic - nema vjerovatno ni 1% politickih pitanja u kojima bi se ona i ja slozile. a opet, kao zena, razumijem polozaj u kojem se nasla kad je prijavila nasilje u porodici i od srca joj zelim, kao i svim ostalim zrtvama, da dodje do mjera zastite. naravno da ne bih nikad glasala za nju samo zato sto je zena, jer medju politicarima i politicarkama trazim osobu koja ce me zastupati, koja brani one vrijednosti koje su meni bitne. u situaciji da postoje i kandidatkinja i kandidat s takvim osobinama, preferiracu zenu.

kao sto rece Bloo, feminizam je prvenstveno klasna borba, i danas. ne cudi zato da medju ugnjetavacima ima zena, jer su klasno suprotstavljene svojim zrtvama.
Nowicki wrote: 07/01/2021 18:14
Ono na što ciljam je slijedeće: po čemu se neki obrazac ponašanja iščitava kao mizigonija. Štaj je to što se mora ispuniti da bi smo ga takvima kvalifikovali? Ako je to neodređeno onda imamo situaciju u kojoj se svako ponašanje koje se nekome ne sviđa može proglasiti utemeljenim na mržnji prema skupini kojoj pripada. Uzmimo suprotan primjer (koji spominješ u postu) u kome se žene feministice proglašavaju mrziteljicama muškaraca. I šta ćemo sad? Ne tvrdim ja da mizigonija ne postoji, naprotiv, ono što mene zanima jeste dokle se pružaju granice takvog pojma i u koje sve svere društvenosti taj pojam teži da dobaci? I to nije nimalo bezazleno pitanje. Upravo zbog toga danas feminizam i izaziva toliko podjela, i nije samo ovaj forum dobra ilustracija toga nego internet općenito. Navest ću upravo citat iz teksta kojeg is postala gdje se to dobro očituje:“ Moje intersekcionalno feminističko buđenje je počelo zbilja dosta kasno, na fakultetu. Počela sam uočavati situacije oko sebe koje se nisu činile poštenima, no uvijek jednosmjernima – u smjeru žene kao žrtve. Imala sam osjećaj kao da je netko maknuo povez s mojih očiju jer sam odjednom u svemu vidjela mizoginiju: u politici, kulturi, povijesti, književnosti, znanosti i matematici, u svakodnevnom jeziku, u modi, u svijetu šminke, ali i u sebi.
Mizoginija ne tezi da dobaci nigdje, ona jednostavno postoji. Razumijem da moze izgledati zastrasujuce kad procitas svjedocenje poput ovog gore, gdje mlada zena po prvi put pocinje osvjestavati postojanje i rasprostranjenost nejednakosti zena.

E zamisli kako je biti mlada zena koja vise nije pod zastitom porodicnog doma, ulazi u svijet u kojem nije jednakovrijedna, u kojem prodavaci ne razgovaraju s njom kad kupuje nesto za svoje pare, vec umjesto toga paznju posvecuju muskarcu ako ga ima u svojoj pratnji. Jer to se itekako desava, svakodnevno. Gdje majstori svih zanata ne slusaju sta ona od njih zeli, vec rade po svome jer znaju bolje, naravno. Gdje, u slucaju da ima dodira s policijom, bude tretirana kao histericna, umjesto da dobije zastitu. Kad ode ljekaru i pozali se na bolove, dobije znacajno losiju zdravstvenu uslugu nego da je u pitanju muski pacijent. Ako je ucenica ili studentica, od nje se ocekuje manje nego od njenih drugova. Ako konkurise za posao, biva diskriminisana jer je u fertilnoj dobi, a ako nije onda je svakako prestara. Ili vec ima djecu, pa se ocekuje da nece biti dovoljno posvecena. O ocekivanjima u smislu ponasanja, izbora, nacina zivota da ne pricamo...

Rijetke medju nama odgajaju kao feministkinje, vecina nas postaje feministkinjama jer dovoljno ojacamo da raskinemo okove odgoja i tradicije, jer spoznamo u kakvom svijetu zivimo, jer odbijamo da i naredne generacije prolaze iste muke kao i mi.
dale cooper wrote: 07/01/2021 19:13
Ti, wewa i bloo. Kicking ass and taking names. 8-) :D
Gdje su ta dupeta?!
MarlboroGold

#14205 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Čitanjem, učenjem, obrazovanjem, praksom i usavršavanjem žena će se najbolje izboriti za sebe. To je primarno i ka tome bi svaka trebala težiti.
Da li je literatura, književnost, medicina, pravo, ekonomija, elektrotehnika ili zanatski rad ili kombinacija... nije bitno. Za šta god se opredjeljuju i to vole i hoće raditi. Žene koje su sposobne i koje rade... meni lično su takve najprivlačnije. Žene koje samo sjede kod kuće i ovise od čovjeka za mene su poprilično odbojne i dosadne iako mogu biti vrijedne domaćice i super mame - mada poštujem njihov izbor.

Dakle, prve i neke od kasnijih borbi žena su ono gore u prvoj rečenici omogućile ženama u razvijenim zemljama, pa i u onim malo manje razvijenim. Tu je borba poprilično završena ili dovedena do samog kraja. Nema potrebe izmišljati gluposti poput mansplaining, manspreading i slično i boriti se protiv istih samo kako bi feminizam i dalje bio relevantan u takvim zemljama u kojima je već odavno ispunio sve ciljeve, a to je da žena ravnopravno učestvuje u svemu. Sve dalje od toga je farsa, kao i želja za supremacijom i veliki rast averzije i mržnje prema muškarcima i njihovoj muškosti koju bi oblikovale kako njima odgovara. Zato je toksična muškost uvijek na udaru. Feminizam danas u takvim zemljama silom pokušava žene integrirati na pozicije samo da bi se ispunile kvote dok je sposobnost manje bitna.

Kad je u pitanju nasilje u porodici i bilo gdje drugo i žene desničarke i žene ljevičarke su složne po tom pitanju (vjerovatno postoje ekstremi kad se ne slažu).
Bloo
Globalna šefica

#14206 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 08/01/2021 09:45 Čitanjem, učenjem, obrazovanjem, praksom i usavršavanjem žena će se najbolje izboriti za sebe. To je primarno i ka tome bi svaka trebala težiti.
Da li je literatura, književnost, medicina, pravo, ekonomija, elektrotehnika ili zanatski rad ili kombinacija... nije bitno. Za šta god se opredjeljuju i to vole i hoće raditi. Žene koje su sposobne i koje rade... meni lično su takve najprivlačnije. Žene koje samo sjede kod kuće i ovise od čovjeka za mene su poprilično odbojne i dosadne iako mogu biti vrijedne domaćice i super mame - mada poštujem njihov izbor.

Dakle, prve i neke od kasnijih borbi žena su ono gore u prvoj rečenici omogućile ženama u razvijenim zemljama, pa i u onim malo manje razvijenim. Tu je borba poprilično završena ili dovedena do samog kraja. Nema potrebe izmišljati gluposti poput mansplaining, manspreading i slično i boriti se protiv istih samo kako bi feminizam i dalje bio relevantan u takvim zemljama u kojima je već odavno ispunio sve ciljeve, a to je da žena ravnopravno učestvuje u svemu. Sve dalje od toga je farsa, kao i želja za supremacijom i veliki rast averzije i mržnje prema muškarcima i njihovoj muškosti koju bi oblikovale kako njima odgovara. Zato je toksična muškost uvijek na udaru. Feminizam danas u takvim zemljama silom pokušava žene integrirati na pozicije samo da bi se ispunile kvote dok je sposobnost manje bitna.

Kad je u pitanju nasilje u porodici i bilo gdje drugo i žene desničarke i žene ljevičarke su složne po tom pitanju (vjerovatno postoje ekstremi kad se ne slažu).
stvarno te pogodio manspreading...a?
Postoji on oduvijek, samo je sad dobio ime :D
Obrati paznju malo na njega, pa ces vidjeti problem. Mada vi nemate tramvaje, ali imate busice...
Sjedeljke, cekaonice...

Javi zakljucke
MorningStar

#14207 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MorningStar »

Amen and awomman to that.

Manspreading :lol: Treba planetu resetovat kakvom kometom :D
wewa

#14208 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote: 08/01/2021 10:22
MarlboroGold wrote: 08/01/2021 09:45 Čitanjem, učenjem, obrazovanjem, praksom i usavršavanjem žena će se najbolje izboriti za sebe. To je primarno i ka tome bi svaka trebala težiti.

Obrati paznju malo na njega, pa ces vidjeti problem. Mada vi nemate tramvaje, ali imate busice...
Sjedeljke, cekaonice...

Javi zakljucke
Pa nije njemu problem, kad je on taj koji vjerovatno praktikuje manspreading. Jednako kako praktikuje mansplaining satiruci se da zenama sa stvarnim zivotnim iskustvom objasni da su nasa iskustva izmisljena i da je nasa borba prevazidjena. Ko rek'o? MarlboroGold rek'o. Haug.
hadzinicasa

#14209 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: 08/01/2021 10:28

Sjedeljke, cekaonice...

Javi zakljucke
Pa nije njemu problem, kad je on taj koji vjerovatno praktikuje manspreading. Jednako kako praktikuje mansplaining satiruci se da zenama sa stvarnim zivotnim iskustvom objasni da su nasa iskustva izmisljena i da je nasa borba prevazidjena. Ko rek'o? MarlboroGold rek'o. Haug.
Pa kako ti ne razumijes da je NJEMU NEUDOBNO sjediti skupljenih nogu i ima pravo covjek sjediti kako je njemu najudobnije i kako mu odgovara. Gdje god da je. Stvarno si nerazumna.
saint_mirad

#14210 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

"..a recent study of 1.5 million academics suggested that the relative increase of participation of women in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) fields over the past 60 years has not reduced the gap in women’s academic productivity and impact (9). Even in fields such as the humanities, psychology, and the social sciences, where the gender composition of the community has been more favorable to women for decades, men still publish more manuscripts and in more prestigious journals (10, 11)."
Toliko o feministickom narativu kako je isključivo patrijarhat kriv što su žene underrepresented u STEMu.
wewa

#14211 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 08/01/2021 10:40
wewa wrote: 08/01/2021 10:28
Bloo wrote: 08/01/2021 10:22 stvarno te pogodio manspreading...a?
Sjedeljke, cekaonice...

Javi zakljucke
Pa kako ti ne razumijes da je NJEMU NEUDOBNO sjediti skupljenih nogu i ima pravo covjek sjediti kako je njemu najudobnije i kako mu odgovara. Gdje god da je. Stvarno si nerazumna.
vazda zaboravim na taj bioloski imperativ, cunu s jajima kao vrhovne kriterije ponasanja.
mea culpa, mea maxima culpa!
wewa

#14212 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 08/01/2021 10:42
"..a recent study of 1.5 million academics suggested that the relative increase of participation of women in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) fields over the past 60 years has not reduced the gap in women’s academic productivity and impact (9). Even in fields such as the humanities, psychology, and the social sciences, where the gender composition of the community has been more favorable to women for decades, men still publish more manuscripts and in more prestigious journals (10, 11)."
Toliko o feministickom narativu kako je isključivo patrijarhat kriv što su žene underrepresented u STEMu.
nego ko je krivac?

jesi vidio studije uticaja pandemije na zene u nauci? pogledaj, mozda izvuces neke zakljucke.
saint_mirad

#14213 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 08/01/2021 10:44
nego ko je krivac?

jesi vidio studije uticaja pandemije na zene u nauci? pogledaj, mozda izvuces neke zakljucke.
Očito patrijarhat nije dežurni krivac, a još manje jedini. Ima nešto i do drugih faktora.

Zapravo, kad bolje razmislim, patrijarhat je najmanje kriv jer u egalitarnim zemljama u kojima patrijarhata više i nema i dalje postoji disparitet u nauci.
MarlboroGold

#14214 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Sjedeljke, cekaonice...

Javi zakljucke
Normalno da postoji oduvijek jer smo oduvijek imali kitu i jaja među nogama, pa dame nisu tolerisale i razumjele našu anatomiju, a danas bi kod takve situacije najradije otkinule i jedno i drugo :lol: Uostalom starije generacije žena jesu razumjele, a današnje ne žele uopšte :mrgreen:
Kad se fino zamoli preko 90% muškaraca bi skupilo noge i istrpilo pritisak, ali jok treba zagledati kod koga su raširene noge, šutiti pa istresati se na muški rod po društvenim mrežama i drugo :mrgreen:
Last edited by MarlboroGold on 08/01/2021 10:56, edited 1 time in total.
wewa

#14215 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 08/01/2021 10:46
wewa wrote: 08/01/2021 10:44

nego ko je krivac?

Očito patrijarhat nije dežurni krivac, a još manje jedini. Ima nešto i do drugih faktora.

Zapravo, kad bolje razmislim, patrijarhat je najmanje kriv jer u egalitarnim zemljama u kojima patrijarhata više i nema i dalje postoji disparitet u nauci.
ko kaze da nema vise patrijarhata?
ravnopravnost u ocima zakona ne znaci i stvarnu ravnopravnost.

a posto ne zelis sam potraziti, evo malo informacija:
Academic work — in which career advancement is based on the number and quality of a person’s scientific publications, and their ability to obtain funding for research projects — is basically incompatible with tending to children. I expect that data on publication records over the next couple of years will show that parents in academia were disadvantaged relative to non-parents in 2020.

Those data might also reveal the consequences for women. Care work is, in fact, unbalanced — even among highly educated couples. Women devote significantly more time to household work than do men. When married mothers and fathers in the United States are compared, the former spend almost twice as much time on housework and childcare. In the gender-egalitarian countries of northern Europe, women still do almost two-thirds of the unpaid work. Even among heterosexual couples with female breadwinners, women do most of the care work.

Overall, the COVID-19 experience is changing the way research is done, especially in some sectors: the new mechanisms of accelerated peer review, the increased quantity and speed of available data and the distribution of funding across sectors are changing the equilibria of the academic world, and we will need to pay attention to the effects this has on disparities.

So, what happens if both members of a heterosexual couple are at home? The greatest likelihood is that this will exacerbate gender inequality.

The beginning of an academic career is marked by a prolonged period of precariousness, one which coincides with women’s reproductive period. The term maternal wall, referring to the discrimination and limitations faced by working mothers, has been in use for well over a decade. Policies such as guaranteed work leave and accommodations to care for family members can be particularly important for women. One immediate idea is to count this period of lockdown as care leave for those tending to any dependent family member, and this can be considered when they are later evaluated, for example, in an open competition for career advancement. This might be extremely helpful for families that are even more disadvantaged during this time — particularly those with single parents, who are more likely to be women.
izvor: https://www.nature.com/articles/d41586-020-01135-9

isti izvor: https://www.nature.com/articles/d41586-020-01294-9
Are women publishing less during the pandemic? Here’s what the data say
Early analyses suggest that female academics are posting fewer preprints and starting fewer research projects than their male peers.
da ne kopiram citate iz clanka, cijeli je vrijedan citanja obzirom da predstavlja rezultate nekoliko naucnih studija.

evo i clanka iz The Lanceta:
Women comprise 70% of the global health workforce and more than 50% of medical graduates in many countries.
Despite this, women and gender minorities remain underrepresented in medical leadership. Only 22% of full professors in American medical
schools1 and 23% in Europe2 are women. Women of colour are particularly underrepresented; only 0·5% of full professors in American medical
schools are Black women.1

Academic publishing is essential to career advancement. Women’s first authorship in major medical journals has increased from 27% to 37% (1994–2014).3 Yet, COVID-19 is threatening progress by amplifying existing gender disparities. Early data show that COVID-19 significantly affects women’s publishing. Andersen and colleagues4 compared authorship of 1179 medical COVID-19 papers with 37 531 papers from the same journals in 2019. At 30%, 28%, and 22%, women’s shares of overall, first, and last authorship in COVID-19 papers decreased by 16%, 23%, and 16%, respectively. In a Github analysis of arXiv and bioRxiv submissions, Frederickson5 showed that, although preprint submissions are increasing overall, the number of
male authors is growing faster than the number of female authors. Female authorship in other research fields shows similar trends.
https://www.thelancet.com/pdfs/journals ... 1412-4.pdf
MarlboroGold

#14216 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Budimo realni. Maloj djeci su mame potrebnije nego ocevi. To i vi znate.
wewa

#14217 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

sherbett wrote: 08/01/2021 10:56 :mrgreen: ja kretene nikad nisam dozivljavala u smislu da je problem u meni ili tome sto sam zena
Kretenima sam uvijek jasno davala do znanja da su kreteni pa nek si on misli u kome je problem jer u meni i mom spolu sigurno nije, niti sam ja ta koja treba o tome razmisljati :mrgreen:
Kad ides s takvom pretpostavkom, nemas problema s muskarcima u tom smislu, nego vrlo cesto ni ne skuze sta ih je snaslo
Ne kuzim ni zene koje ne koriste lukavost
Ne perfidnost, nego lukavost i ne okrenu ta njihova podcjenjivanja u svoju korist :mrgreen:

Osobito ako se radi totalno nebitnim likovima tipa majstor, mehanicar, mesar, policajac

Ne kuzim @wewa who is profesor ili tko vec koji ocekuje od mene manje znanja? :lol:
Tko je on da su mi bitna njegova ocekivanja ili slicni argumenti, pa valjda JA odlucujem o svojim interesima i kolicini znanja
I nisam ja tu da ispunjavam icija osim svoja ocekivanja
I to nema veze sa spolom nego samopostovanjem

Ne znam, ja kad citam pojedine komentare, osjecam se ko pala s marsa
pa dobro, ti si mozda posebna cvjecka, rodjena otporna. i drago mi je da je to tako, nadam se da ce ti se i nastavak zivota podjednako posloziti. i tebi i tvom zenskom potomstvu, ako ga budes imala.

meni licno je oslanjanje na proverbijalnu 'zensku lukavost' ponizavajuce, jednako kao i glumljenje dame u nevolji. ne zelim tretirati muskarce kao blecke kojima se manipulise, niti zelim igrati ulogu manipulatorice. muskarce u svom okruzenju, a i opcenito, dozivljavam jednakovrijednim bicima, pa prema njima postupam onako kako zelim da se prema meni odnose. isto vrijedi i za zene.

kad pricamo o obrazovnom okruzenju, jesi kad imala situaciju da te zanima nesto sto nije tradicionalno zensko podrucje djelovanja?
saint_mirad

#14218 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

@wewa Ja sam gore i napisao da su žene underrepresented, samo je razlika što ja to ne objašnjavam (isključivo) patrijarhatom kao feministkinje.

Žene često same gravitiraju rodnim ulogama, a to se dobro vidi u situacijama kad treba da balansiraju majčinstvo i karijeru.
wewa

#14219 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

sherbett wrote: 08/01/2021 11:09 Hahaha jedna moja prijateljica 3. dijete na putu, zaprijetila muzu ako ne misli bit dobar da ce placat 3 alimentacije :lol:
Jao kakav mir je nastupio
krasan neki odnos.
wewa

#14220 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

saint_mirad wrote: 08/01/2021 11:09 @wewa Ja sam gore i napisao da su žene underrepresented, samo je razlika što ja to ne objašnjavam (isključivo) patrijarhatom kao feministkinje.

Žene često same gravitiraju rodnim ulogama, a to se dobro vidi u situacijama kad treba da balansiraju majčinstvo i karijeru.
zene ne gravitiraju nuzno rodnim ulogama, koliko su na njih prisiljene. jer, neko se o djeci, starima, bolesnima mora brinuti, a pritisku tradicije mjerljive milenijima tesko se oduprijeti.
svejedno se postize napredak, jer su i muskarci evoluirali do stadija u kojem im je nezamislivo tretirati zene kao dio bijele tehnike. ne svi, ali svaki dan sve vise njih.
The 51st State

#14221 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

white men problems, kakvo pucanje u noge. kad se svi izgenderisu, emancipuju, edukuju, profiliraju, napreduju, pretpostavljam bebe ce iz bio tankova praviti ali ih nece imati ko.
Last edited by The 51st State on 08/01/2021 11:21, edited 1 time in total.
saint_mirad

#14222 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

wewa wrote: 08/01/2021 11:15
saint_mirad wrote: 08/01/2021 11:09 @wewa Ja sam gore i napisao da su žene underrepresented, samo je razlika što ja to ne objašnjavam (isključivo) patrijarhatom kao feministkinje.

zene ne gravitiraju nuzno rodnim ulogama, koliko su na njih prisiljene. jer, neko se o djeci, starima, bolesnima mora brinuti, a pritisku tradicije mjerljive milenijima tesko se oduprijeti.
svejedno se postize napredak, jer su i muskarci evoluirali do stadija u kojem im je nezamislivo tretirati zene kao dio bijele tehnike. ne svi, ali svaki dan sve vise njih.
Svi smo mi prisiljeni na nesto u raznim zivotnim situacijama, haman niko nema uvek izbor da uradi ono sto zaista zeli. Mislis li da su svi muskarci koji rade u rudnicima, na bausteli ili neki drugi tezak fizicki posao odusevljeni time? Od muskarca se ocekuje da bude breadwinner i on mora uraditi sta god da obezbedi potrepstine jer "pritisku tradicije mjerljive milenijima tesko se oduprijeti." Nemaju isljucivo zene tradicijsko breme na svojim plecima.
The 51st State

#14223 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

saint_mirad wrote: 08/01/2021 11:22
wewa wrote: 08/01/2021 11:15

Svi smo mi prisiljeni na nesto u raznim zivotnim situacijama, haman niko nema uvek izbor da uradi ono sto zaista zeli. Mislis li da su svi muskarci koji rade u rudnicima, na bausteli ili neki drugi tezak fizicki posao odusevljeni time? Od muskarca se ocekuje da bude breadwinner i on mora uraditi sta god da obezbedi potrepstine jer "pritisku tradicije mjerljive milenijima tesko se oduprijeti." Nemaju isljucivo zene tradicijsko breme na svojim plecima.
feminizam nije nista drugo osim izopacen oblik orvelove farme i vrlog novog svijeta od hakslija, to ne kontaju aktivistice.
saint_mirad

#14224 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

The 51st State wrote: 08/01/2021 11:24 feminizam nije nista drugo osim izopacen oblik orvelove farme i vrlog novog svijeta od hakslija, to ne kontaju aktivistice.
Ne bih generalizovao oko feminizma. Nije isti feminizam koji se u Saudijskoj Arabiji bori da zene mogu vozit auto ili da u Iranu ne moraju nositi maramu ako ne zele, i feminizam zemalja prvog sveta gde je najveci problem seksizam klima uredjaja i slicne trivijalnosti. :P

Treba biti realan i kazati da zene trebaju feminizam u onim delovima sveta gde imaju realne probleme.
The 51st State

#14225 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

saint_mirad wrote: 08/01/2021 11:28
The 51st State wrote: 08/01/2021 11:24 feminizam nije nista drugo osim izopacen oblik orvelove farme i vrlog novog svijeta od hakslija, to ne kontaju aktivistice.
Ne bih generalizovao oko feminizma. Nije isti feminizam koji se u Saudijskoj Arabiji bori da zene mogu vozit auto ili da u Iranu ne moraju nositi maramu ako ne zele, i feminizam zemalja prvog sveta gde je najveci problem seksizam klima uredjaja i slicne trivijalnosti. :P

Treba biti realan i kazati da zene trebaju feminizam u onim delovima sveta gde imaju realne probleme.
to nije okvir feminizma ako cemo realno govoriti nego zdravog razumu i unutar postojecih normi i zakona lako rjesiiv, ali i tu ima paradox saudijska arabija je medju top zemljama kada je broj zena u pitanju u STEM zanimanjima, inace vrlo je jasno zasta se zalaze usa feminizam cija je ovdje eho komora prisutna, a to je brisanje svih socijalnih i bioloskih razlika izmedju pripadnika ljudske vrste.
Last edited by The 51st State on 08/01/2021 11:35, edited 1 time in total.
Post Reply