¤ jelena ¤ wrote: ↑07/01/2021 21:23
Bloo wrote: ↑07/01/2021 20:05
Tvoje tackice su agresivno izbrisane jer me ugrozavaju....
Bahato pa još i grlato, eto!
Nego, šalu na stranu, kako se solidarisati sa ženom koja bi da uđe u političke vode i kako je podržati u toj suludoj namjeri kad ne možeš s njom ni 5 min. provesti u istoj prostoriji, a da ti ta žena ne upropasti dan svojim....stavovima?
Il nedobog glasati za nju?!
Vala nikako.
Eto, za mene kao ženu to su mat pozicije kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti iliti ravnopravnoj zastupljenosti žena...I to mi je baš svjež slučaj.
Ili... kada žena, vlasnica firme, da otkaz trudnoj radnici. Za taj slučaj sam čula prije nekih 10-15 godina i to mi se i dan-danas odmota u glavi kad se spomene feminizam i obespravljenost žena ili neka organizacija sastavljena samo od žena koja se bravi samo problemima i pravima žena. Da zlo bude gore, i jednu i drugu ženu iz tog gore slučaja poznajem i imam osjećaj da me niko, čak ni neko koga najviše volim i poštujem, ne bi mogao ubijediti da ja sutra tom i takvom monstrumu od žene na bilo koji način pomognem ako bi se ona našla u nekom obespravljenom položaju, a ja u situaciji da joj mogu pomoći.
evo ti vrlo svjez primjer bivse zastupnice u SKS Samre Cosovic Hajdarevic - nema vjerovatno ni 1% politickih pitanja u kojima bi se ona i ja slozile. a opet, kao zena, razumijem polozaj u kojem se nasla kad je prijavila nasilje u porodici i od srca joj zelim, kao i svim ostalim zrtvama, da dodje do mjera zastite. naravno da ne bih nikad glasala za nju samo zato sto je zena, jer medju politicarima i politicarkama trazim osobu koja ce me zastupati, koja brani one vrijednosti koje su meni bitne. u situaciji da postoje i kandidatkinja i kandidat s takvim osobinama, preferiracu zenu.
kao sto rece Bloo, feminizam je prvenstveno klasna borba, i danas. ne cudi zato da medju ugnjetavacima ima zena, jer su klasno suprotstavljene svojim zrtvama.
Nowicki wrote: ↑07/01/2021 18:14
Ono na što ciljam je slijedeće: po čemu se neki obrazac ponašanja iščitava kao mizigonija. Štaj je to što se mora ispuniti da bi smo ga takvima kvalifikovali? Ako je to neodređeno onda imamo situaciju u kojoj se svako ponašanje koje se nekome ne sviđa može proglasiti utemeljenim na mržnji prema skupini kojoj pripada. Uzmimo suprotan primjer (koji spominješ u postu) u kome se žene feministice proglašavaju mrziteljicama muškaraca. I šta ćemo sad? Ne tvrdim ja da mizigonija ne postoji, naprotiv, ono što mene zanima jeste dokle se pružaju granice takvog pojma i u koje sve svere društvenosti taj pojam teži da dobaci? I to nije nimalo bezazleno pitanje. Upravo zbog toga danas feminizam i izaziva toliko podjela, i nije samo ovaj forum dobra ilustracija toga nego internet općenito. Navest ću upravo citat iz teksta kojeg is postala gdje se to dobro očituje:“ Moje intersekcionalno feminističko buđenje je počelo zbilja dosta kasno, na fakultetu. Počela sam uočavati situacije oko sebe koje se nisu činile poštenima, no uvijek jednosmjernima – u smjeru žene kao žrtve. Imala sam osjećaj kao da je netko maknuo povez s mojih očiju
jer sam odjednom u svemu vidjela mizoginiju: u politici, kulturi, povijesti, književnosti, znanosti i matematici, u svakodnevnom jeziku, u modi, u svijetu šminke, ali i u sebi.“
Mizoginija ne tezi da dobaci nigdje, ona jednostavno postoji. Razumijem da moze izgledati zastrasujuce kad procitas svjedocenje poput ovog gore, gdje mlada zena po prvi put pocinje osvjestavati postojanje i rasprostranjenost nejednakosti zena.
E zamisli kako je biti mlada zena koja vise nije pod zastitom porodicnog doma, ulazi u svijet u kojem nije jednakovrijedna, u kojem prodavaci ne razgovaraju s njom kad kupuje nesto za svoje pare, vec umjesto toga paznju posvecuju muskarcu ako ga ima u svojoj pratnji. Jer to se itekako desava, svakodnevno. Gdje majstori svih zanata ne slusaju sta ona od njih zeli, vec rade po svome jer znaju bolje, naravno. Gdje, u slucaju da ima dodira s policijom, bude tretirana kao histericna, umjesto da dobije zastitu. Kad ode ljekaru i pozali se na bolove, dobije znacajno losiju zdravstvenu uslugu nego da je u pitanju muski pacijent. Ako je ucenica ili studentica, od nje se ocekuje manje nego od njenih drugova. Ako konkurise za posao, biva diskriminisana jer je u fertilnoj dobi, a ako nije onda je svakako prestara. Ili vec ima djecu, pa se ocekuje da nece biti dovoljno posvecena. O ocekivanjima u smislu ponasanja, izbora, nacina zivota da ne pricamo...
Rijetke medju nama odgajaju kao feministkinje, vecina nas postaje feministkinjama jer dovoljno ojacamo da raskinemo okove odgoja i tradicije, jer spoznamo u kakvom svijetu zivimo, jer odbijamo da i naredne generacije prolaze iste muke kao i mi.
dale cooper wrote: ↑07/01/2021 19:13
Ti, wewa i bloo. Kicking ass and taking names.
Gdje su ta dupeta?!