Ne kvaris idilu, na to sam i aludirala.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- Bloo
- Globalna šefica
-
The 51st State
#4052 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ne kvaris i postavio si vrlo dobro pitanje, a odgovor je vrlo jednostavan, isto kao i nevjernik usljed nedostatka kulture i obrazovanja, stim da je vjernik tu u goroj poziciji za samog sebe stim da dodam da i vjernici i nevjernici prolaze kroz sekularni kurikulumHakiz wrote: ↑07/01/2021 20:33The 51st State wrote: ↑07/01/2021 19:07sve legitmno adresirane primjedbe sa koijma se i slazem, ali su uze gledano van okvira naseg razgovora. moze se reci da u oba spektra fali obrazovanja i kulture prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranicaBloo wrote: ↑07/01/2021 19:01
erm, unistavamo sebe (alkohol, cigarete, sjedilacki nacin zivota...et cetera et cetera), unistavamo planetu...
Ako zanemarimo globalne igrace i profit u ovom scenariju unistavanja planete, vec pogledamo malog bosanskog covjeka koji moze i ne mora viti vjernik (ali veca je sansa da jeste vjernik) i njegov odnos prema sebi i prirodi, vidimo da bez obzira na ideologiju/religiju, taj covjek se ponasa kao da nije dio prirode i kao da nije prosvjetljen o visoj svrsi i tako tim stvarima. Vecina ljudi u Bosni su pusaci, hrane se nezdravo, vecinom guzeljaju pred TV-om. Ne spominjem alkohol jer je isti zabranjen vjernicima (mada ako cemo mak na konac, malo ko to postuje).
Pogledajmo stanje nasih rijeka, planina, izletista...pogledajmo gradove...
Dzabe sve te metafizicke visine i svrhe postojanja, kad smo obicna stoka koja bez novcane kazne nece doci tobe da ne baca jebeni bojler u Miljacku...![]()
Da vam pokvarim idilu:
OK, ja kao nemorlani ateista bacim bojler u Miljacku. Nemoralan, pa eto.
Ali, zašto to isto uradi vjernik kojemu je njegova religija dala moralne upute?
Last edited by The 51st State on 07/01/2021 20:39, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#4053 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U tome je problem.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:36ne kvaris i postavio si vrlo dobro pitanje, a odgovor je vrlo jednostavan, isto kao i nevjernik usljed nedostatka kulture i obrazovanja, stim da je vjernik tu u goroj poziciji za samog sebeHakiz wrote: ↑07/01/2021 20:33The 51st State wrote: ↑07/01/2021 19:07
sve legitmno adresirane primjedbe sa koijma se i slazem, ali su uze gledano van okvira naseg razgovora. moze se reci da u oba spektra fali obrazovanja i kulture prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranica![]()
Da vam pokvarim idilu:
OK, ja kao nemorlani ateista bacim bojler u Miljacku. Nemoralan, pa eto.
Ali, zašto to isto uradi vjernik kojemu je njegova religija dala moralne upute?
Ja kao ateista nemam nikoga ko će me naučiti lijepom ponašanju.
Ali vjernik ima svoju religiju, knige, uputa kako da se ponaša.
Pa se na kraju ponaša isto kao i ja koji sve te obrazovne i kontrolne mehanizme nemam.
Kako to?
Kako to da ta njegova religija, sve te svete knjige, strah od boga ili ljubav, poštovanje prema bogu i sve ostalo nisu u stanju da tog vjernika navede da se ponaša bolje od mene? Da li je problem u tom vjerniku ili u religiji koja nije u stanju da ga to nauči? Naime, da je u pitanju mali broj ateista ili "lažnih" vjernika koji to rade, zagađenja, kriminala, zla na ovoj planeti ne bi bilo ovoliko koliko ga sada ima. I gdje ga sve ima.
Đe zapelo?
Last edited by Hakiz on 07/01/2021 20:44, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#4054 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
editovao sam post gore, i vjernici i nevjernici kod nas pohadaju skolu po sekularnom kurikulumu pa mozda je to prava adresa.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 20:39U tome je problem.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:36ne kvaris i postavio si vrlo dobro pitanje, a odgovor je vrlo jednostavan, isto kao i nevjernik usljed nedostatka kulture i obrazovanja, stim da je vjernik tu u goroj poziciji za samog sebe
Ali vjernik ima wvoju religiju, knige, uputa kako da se ponaša.
PA se na kraju ponaša isto kao i ja koji sve te obrazovne i kontrolne mehanizme nemam.
Kako to?
-
Hakiz
#4055 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Obrazovanje će ga naučiti vjernika da čita i piše, ali ne šta je ispravno a šta pogrešno. To će ga naučiti neki moralni autoritet, a njemu (i/ili njegovim roditeljima) moralni autoritet je njegova religija, moralna učenja te religije.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:41editovao sam post gore, i vjernici i nevjernici kod nas pohadaju skolu po sekularnom kurikulumu pa mozda je to prava adresa.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 20:39U tome je problem.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:36
ne kvaris i postavio si vrlo dobro pitanje, a odgovor je vrlo jednostavan, isto kao i nevjernik usljed nedostatka kulture i obrazovanja, stim da je vjernik tu u goroj poziciji za samog sebe
Ali vjernik ima wvoju religiju, knige, uputa kako da se ponaša.
PA se na kraju ponaša isto kao i ja koji sve te obrazovne i kontrolne mehanizme nemam.
Kako to?
Ateisti su svakako nemoralni, pa oni nisu predmet ove analize.
To jeste, moral te uči da li da baciš bojler ili ne, a obrazovanje te uči ako odlučiš da ga baciš, pod kojim uglom i kojom snagom ga moraš baciti da završi u rijeci a ne na njenoj obali.
Last edited by Hakiz on 07/01/2021 20:58, edited 1 time in total.
-
Hakiz
- apsidejzi
#4057 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
The 51st State
#4058 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jasna mi je tvoja ironija, ali je nepotpuna, da bi dobila puni smisao, trebali bi izvrsiti socioloski ekspermemt u trajanju od barem 20 godina o bihejvioralnim navikama kontrolne populacije da bi neki zakljucak dobili, ovako mozemo lopticu do ujutro prebacivati na osnovu nasih predubjedjenja.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 20:54Obrazovanje će ga naučiti vjernika da čita i piše, ali ne šta je ispravno a šta pogrešno. To će ga naučiti neki moralni autoritet, a njemu (i/ili njegovim roditeljima) moralni autoritet je njegova religija, moralna učenja te religije.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:41editovao sam post gore, i vjernici i nevjernici kod nas pohadaju skolu po sekularnom kurikulumu pa mozda je to prava adresa.
-
Hakiz
#4059 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Majka, Mujo, ružiti, kockati, vaditi.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:58Jasna mi je tvoja ironija, ali je nepotpuna, da bi dobila puni smisao, trebali bi izvrsiti socioloski ekspermemt u trajanju od barem 20 godina o bihejvioralnim navikama kontrolne populacije da bi neki zakljucak dobili, ovako mozemo lopticu do ujutro prebacivati na osnovu nasih predubjedjenja.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 20:54Obrazovanje će ga naučiti vjernika da čita i piše, ali ne šta je ispravno a šta pogrešno. To će ga naučiti neki moralni autoritet, a njemu (i/ili njegovim roditeljima) moralni autoritet je njegova religija, moralna učenja te religije.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:41
editovao sam post gore, i vjernici i nevjernici kod nas pohadaju skolu po sekularnom kurikulumu pa mozda je to prava adresa.
-
The 51st State
#4060 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
De ba, nemoj zafkavati, realno govorim ili stvarno insistiras na takvoj binarnoj banalizacijiHakiz wrote: ↑07/01/2021 20:59Majka, Mujo, ružiti, kockati, vaditi.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:58Jasna mi je tvoja ironija, ali je nepotpuna, da bi dobila puni smisao, trebali bi izvrsiti socioloski ekspermemt u trajanju od barem 20 godina o bihejvioralnim navikama kontrolne populacije da bi neki zakljucak dobili, ovako mozemo lopticu do ujutro prebacivati na osnovu nasih predubjedjenja.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 20:54
Obrazovanje će ga naučiti vjernika da čita i piše, ali ne šta je ispravno a šta pogrešno. To će ga naučiti neki moralni autoritet, a njemu (i/ili njegovim roditeljima) moralni autoritet je njegova religija, moralna učenja te religije.
-
Hakiz
#4061 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kako ono kaže onaj sveštenik, Oksam, najjednostavniji odgovor na pitanje je obično i najtačniji.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 21:01De ba, nemoj zafkavati, realno govorim ili stvarno insistiras na takvoj binarnoj banalizacijiHakiz wrote: ↑07/01/2021 20:59Majka, Mujo, ružiti, kockati, vaditi.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 20:58
Jasna mi je tvoja ironija, ali je nepotpuna, da bi dobila puni smisao, trebali bi izvrsiti socioloski ekspermemt u trajanju od barem 20 godina o bihejvioralnim navikama kontrolne populacije da bi neki zakljucak dobili, ovako mozemo lopticu do ujutro prebacivati na osnovu nasih predubjedjenja.
-
The 51st State
#4062 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
u ovom slucaju imamo najmanje dva jednostavna odgovora,Hakiz wrote: ↑07/01/2021 21:04Kako ono kaže onaj sveštenik, Oksam, najjednostavniji odgovor na pitanje je obično i najtačniji.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 21:01De ba, nemoj zafkavati, realno govorim ili stvarno insistiras na takvoj binarnoj banalizaciji
-
Edouard
#4063 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Oprosti, tek sad vidjeh da sam zabrljao s autorima: copy bio s tvog posta. A to je Inače bio Hakizov upis, ne apsijev:The 51st State wrote: ↑07/01/2021 16:46nije ovo moj upis nego od apsijaEdouard wrote: ↑07/01/2021 16:43Ovo ti je jedan od boljih upisa.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 14:59 Ako postoje dokazi da sva živa bića iamju u manjem il ivežem procentu istu DNK, to je dovoljan dokaz da je sav život potekao iz istog izvora pa su ga okolnosti tjerale da se mijenja na različitim mjestima.
Tako je, život je potekao od istog Dizajnera pa zato tolike sličnosti.
- apsidejzi
#4064 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Vi bi trebali malo odmoriti. Mislim da ste previse branili boga i sad ste se vec pogubili. Neka vas on nagradi sa mnogo serotinina na ovaj lijepi bozicni dan. Jest da je pravoslavni al jbg sve je to isti abrahamski nepostojeci bogEdouard wrote: ↑07/01/2021 21:50Oprosti, tek sad vidjeh da sam zabrljao s autorima: copy bio s tvog posta. A to je Inače bio Hakizov upis, ne apsijev:
-
hillbill
#4065 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jesi li ti siguran da si malo.................................The 51st State wrote: ↑07/01/2021 19:23Ok, kvotas me pa reko da nisi meni napisao, malo sam zatucani vjerni pa sporo kontam, izvini.apsidejzi wrote: ↑07/01/2021 19:17Ne pisem ja ovo tebi. Ti si nebitan. Znam da i ne procitas...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 15:01
Mogo si se postediti tolikog posta, svijest obara u potpunosti teoriju evolucije na nacin kako je prihvacena, kao i studija koju sam naveo na predvidjenom topiku.
-
The 51st State
#4066 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ma nemam sta, cisto radi evidencije rekoh.Edouard wrote: ↑07/01/2021 21:50Oprosti, tek sad vidjeh da sam zabrljao s autorima: copy bio s tvog posta. A to je Inače bio Hakizov upis, ne apsijev:
- aurora313
#4067 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
... a sve što je još lošije od lošeg, dolazi od đavola/šejtana kojem nikakva božija sila ne može ništa.
Vjernici to razumiju i opravdavaju.
Ipak, ovo je više nego duboko za ateistu da shvati.
- aurora313
#4068 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sada mi je lakše... još jedan dokaz!

- Mate_Miso_Kovac
#4069 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- aurora313
#4070 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa sve navodi na to da je svemoguć i milostiv (računam na to!) ali na onom anamo svijetu.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑08/01/2021 09:44Znaci, bog nije svemoguć.
- aurora313
#4071 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da se sada malo zabavimo interesantnim pričama iz religijskih materijala.
Da li imate trogodišnjaka kod kuće? Ako imate, dajte mu da se divi opisom putovanja Izraelita nakon navodnog izlaska iz Egipta (Stari zavjet, Brojevi 21:5-9):
... Na to pođoše od gore Hora prema Crvenome moru, da zaobiđu zemlju edomsku. Ali je narodu dodijalo putovanje.
Ljudi su mrmljali proti Bogu i Mojsiju: “Zašto nas izvedoste iz Egipta? Zar da izginemo u pustinji? Jer nema ovdje ni kruha ni vode. A to jadno jelo već nam se gadi.”
Tada posla Gospod među narod zmije otrovne. One su ujedale ljude, tako da je pomrlo veoma mnogo izraelaca.
I dođe narod ka Mojsiju i potuži se: “Sagriješismo, što smo govorili proti Boga i proti tebe. Moli Gospoda, neka ukloni zmije od nas.”
I Mojsije se pomoli za narod.
I Gospod odgovori Mojsiju: “Napravi sebi lik zmije otrovne i pričvrsti je na motku. Tko bude ujeden i pogleda u nju, ostat će na životu.”
Tada napravi Mojsije mjedenu zmiju i pričvrsti je na motku. Ako je koga ujela zmija i on pogledao u mjedenu zmiju, ostao je na životu.
Najprije, lutanje kroz pustinju i istovremeno izlivanje bronzane zmije, nikako ne idu zajedno pa čak i za pisce iz tog doba.
Ali, čemu ovo oko zmija? Naime, kao što je poslao otrovne zmije, Svemogući je mogao jednostavno da naredi zmijama da se povuku i ostave na miru izmučene Izraelite.
Po ovom dubokoumnom božijem rješenju, jedini kojima definitivno nije bilo spasa bili su slijepi koji nisu mogu da vide motku. Sa bronzanom zmijom.
Da li imate trogodišnjaka kod kuće? Ako imate, dajte mu da se divi opisom putovanja Izraelita nakon navodnog izlaska iz Egipta (Stari zavjet, Brojevi 21:5-9):
... Na to pođoše od gore Hora prema Crvenome moru, da zaobiđu zemlju edomsku. Ali je narodu dodijalo putovanje.
Ljudi su mrmljali proti Bogu i Mojsiju: “Zašto nas izvedoste iz Egipta? Zar da izginemo u pustinji? Jer nema ovdje ni kruha ni vode. A to jadno jelo već nam se gadi.”
Tada posla Gospod među narod zmije otrovne. One su ujedale ljude, tako da je pomrlo veoma mnogo izraelaca.
I dođe narod ka Mojsiju i potuži se: “Sagriješismo, što smo govorili proti Boga i proti tebe. Moli Gospoda, neka ukloni zmije od nas.”
I Mojsije se pomoli za narod.
I Gospod odgovori Mojsiju: “Napravi sebi lik zmije otrovne i pričvrsti je na motku. Tko bude ujeden i pogleda u nju, ostat će na životu.”
Tada napravi Mojsije mjedenu zmiju i pričvrsti je na motku. Ako je koga ujela zmija i on pogledao u mjedenu zmiju, ostao je na životu.
Najprije, lutanje kroz pustinju i istovremeno izlivanje bronzane zmije, nikako ne idu zajedno pa čak i za pisce iz tog doba.
Ali, čemu ovo oko zmija? Naime, kao što je poslao otrovne zmije, Svemogući je mogao jednostavno da naredi zmijama da se povuku i ostave na miru izmučene Izraelite.
Po ovom dubokoumnom božijem rješenju, jedini kojima definitivno nije bilo spasa bili su slijepi koji nisu mogu da vide motku. Sa bronzanom zmijom.
- apsidejzi
- aurora313
#4073 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Imam ja još divnih i poučnih priča iz Starog zavjeta. Znam da se Edi na ovo ježi koža, ali šta se može: što je božije, mora da je tako. Ja tu ne mogu ništa.
Donji starozavjetni navodi su vrlo poučni posebno za one koji žele da uče za sveštenika, tj. kako doći do potrebnih prozvoda tuđeg rada bez da otvoreno kradeš! Naravno, upućeni su naivnima da daju i daju...
Evo šta o tome govori sam Bog:
“Sve što je prvorođeno, pripada meni: Svako prvo muško u stoci tvojoj, bilo goveče ili ovca, imaš posvetiti.” ... “Sve srebro i zlato, sve mjedeno i gvozdeno posuđe neka se posveti Gospodu i neka dođe u riznicu Gospodnju!” (2 Samuel, 24:19)
Milostivi valjda jede iz gvozdenog posuđa, a kiti se srebrom i zlatom. Iako Bog ne spominje ko mu je ovozemaljski rizničar, vjerovatno je neko od povjerenja... recimo, neko u mantiji.
“Magare prvenče imaš otkupiti janjetom. Ako to nećeš, onda mu slomi vrat.”
Čekaj malo: što sirotom magarcu slomiti vrat? Šta vam je magare krivo?
“Svakoga prvorođenca između sinova svojih imaš otkupiti. Pred lice moje ne smijete se pokazati praznih ruku.”
(A-ha... nikako ne praznih ruku! )
Donji starozavjetni navodi su vrlo poučni posebno za one koji žele da uče za sveštenika, tj. kako doći do potrebnih prozvoda tuđeg rada bez da otvoreno kradeš! Naravno, upućeni su naivnima da daju i daju...
Evo šta o tome govori sam Bog:
“Sve što je prvorođeno, pripada meni: Svako prvo muško u stoci tvojoj, bilo goveče ili ovca, imaš posvetiti.” ... “Sve srebro i zlato, sve mjedeno i gvozdeno posuđe neka se posveti Gospodu i neka dođe u riznicu Gospodnju!” (2 Samuel, 24:19)
Milostivi valjda jede iz gvozdenog posuđa, a kiti se srebrom i zlatom. Iako Bog ne spominje ko mu je ovozemaljski rizničar, vjerovatno je neko od povjerenja... recimo, neko u mantiji.
“Magare prvenče imaš otkupiti janjetom. Ako to nećeš, onda mu slomi vrat.”
Čekaj malo: što sirotom magarcu slomiti vrat? Šta vam je magare krivo?
“Svakoga prvorođenca između sinova svojih imaš otkupiti. Pred lice moje ne smijete se pokazati praznih ruku.”
(A-ha... nikako ne praznih ruku! )
- aurora313
#4074 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Naravno da su gornji postovi samo priče i ništa više.
Realnost počinje tek sa božijim sinom koji hoda po vodi, liječi bolesne i oživljava mrtve, hrani masu sa pet hljebova... i sve tako dok konačno ne shvatite da je baš tako bilo.
Eh sada, vi moji islamski prijatelji, nemojte da se tako zlobno smijete. Imam materijala i za vas (ćito hadise!), ali bi radije da to neko od vas nastavi. Nije fer od infidela da se petlja gdje mu nije mjesto.
Realnost počinje tek sa božijim sinom koji hoda po vodi, liječi bolesne i oživljava mrtve, hrani masu sa pet hljebova... i sve tako dok konačno ne shvatite da je baš tako bilo.
Eh sada, vi moji islamski prijatelji, nemojte da se tako zlobno smijete. Imam materijala i za vas (ćito hadise!), ali bi radije da to neko od vas nastavi. Nije fer od infidela da se petlja gdje mu nije mjesto.
- Plavo-bijeli
#4075 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ma meni je smiješno da neko može vjerovati da je Bog, ta svemoguća energija, se napokon javila i odlučila da kaže o sebi kroz knjige, koje su pune nelogičnosti, grešaka što historijskih, što naučnih, pune nenormalnih i nemoralnih stvari... hej vjerovati da smo skontali ko je fakat taj Bog i da je on odlučio da će kazniti za sva vremena one koji ne vjeruju u njega.. pa jebote nismo u trećem vijeku.. šta vam je.. probudite se...