Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
The 51st State

#4026 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 07/01/2021 19:01
The 51st State wrote: 07/01/2021 18:52 da, nazadujemo ali po mom sudu nas zbog antropocentricnih ideologija bez viseg autoriteta
erm, unistavamo sebe (alkohol, cigarete, sjedilacki nacin zivota...et cetera et cetera), unistavamo planetu...

Ako zanemarimo globalne igrace i profit u ovom scenariju unistavanja planete, vec pogledamo malog bosanskog covjeka koji moze i ne mora viti vjernik (ali veca je sansa da jeste vjernik) i njegov odnos prema sebi i prirodi, vidimo da bez obzira na ideologiju/religiju, taj covjek se ponasa kao da nije dio prirode i kao da nije prosvjetljen o visoj svrsi i tako tim stvarima. Vecina ljudi u Bosni su pusaci, hrane se nezdravo, vecinom guzeljaju pred TV-om. Ne spominjem alkohol jer je isti zabranjen vjernicima (mada ako cemo mak na konac, malo ko to postuje).
Pogledajmo stanje nasih rijeka, planina, izletista...pogledajmo gradove...

Dzabe sve te metafizicke visine i svrhe postojanja, kad smo obicna stoka koja bez novcane kazne nece doci tobe da ne baca jebeni bojler u Miljacku...
sve legitmno adresirane primjedbe sa koijma se i slazem, ali su uze gledano van okvira naseg razgovora. moze se reci da u oba spektra fali obrazovanja i kulture prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranica :)
Bloo
Globalna šefica

#4027 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:07 prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranica
Znas kako ide...kad se male ateisticko-muslimanske ruke sloze, sve se mozeee, sve se moze...

:mrgreen:
apsidejzi

#4028 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 07/01/2021 15:01
apsidejzi wrote: 07/01/2021 14:51
The 51st State wrote: 07/01/2021 14:08

dakle smatras odnosno vjerujes bez dokaza. ok.
Dokaza ima na bacanje. To je naucno dobro potkovana teorija. DNA, fosilni ostaci, karbonska analiza, geoloski pronalasci o starosti zemlje i slojevima koji su se kroz milenije gradili su najbolji dokaz. Najbolje od svega je to sto su razlicite discipline dosle do istog zakljucka koristeci razlicite metode. Naravno, ostalo je jos mnogo toga da se istrazi kad je evolucija u pitanju jer ima jos mnogo nepoznanica, ali centralni kostur je i te kako dokazan i dobro potkovan.

Uzmes DNA sekvence i vidis da najslicnije gene imaju one vrste koje stoje blizu jedna druge u evolucijskom stablu. Pogledaj fosile i uradis karbonsku analizu starosti istih i dobijes da su zivotinje zivjele u razlicitim periodima koji odgovaraju teoriji evolucije. BUde tu i tamo nekih iznenadjenja ali u tome je car nauke. Odes na sjeverni pol i iskopas tri metra u nekom gleceru i onda vidis razne slojeve kisika kako se talozio. Mozes vidjeti koliko je kisika bilo u atmosferi prije koliko miliona godina. Onda to uporedis sa fosilnim ostacima biljaka i vidis da kad imas vise biljaka u fosilima imas vise kisika zarobljenog. Sve se lijepo uklapa jedno u drugo.

Sta imamo kada pogledamo hipotezu boga? Imamo neku nejasnu sliku neke tamo nevidljive sile koju ne znamo opisati ali pretpostavljamo da je nekako sve to dovela u sklad i da sve nekako funkcionise. Svaku rupu u znanju poklopimo bogom. Bogom izuzetaka. Tamo gdje prestaje znanje pocinje bog i sad je samo pitanje koliko neko zna i koliku rupu ce bog pokriti. Al haj to bi se i nekako moglo progutati da imamo JEDNU verziju tog boga. Ali nemamo. Imamo 3000 verzija od kojih je svaka razlicita i svaka LOKALNA. Bogovi koji su se javljali Inkama i Majama su imali drugaciju agendu od bogova koji su se javljali arapima, a oni su potpuno drugaciji od bogova koji su se javljali kinezima i indijcima. Skandinavske zemlje su imale svoje verzije, dok su germanski narodi imali svoje. Anticka grcka i rim svoje, a egipcani, sumeri, babilonci svoje. Kad je izumro taj narod ili kada je pokoren nestala je i ta religija.

Znas sta je najveci dokaz evolucije? Sad govorim o logickom dokazu a ne o materijalnom dokazu? Sacu ti reci:

Kada bismo sad uzeli sve knjige iz biologije, zapalili ih i izbrisali iz sjecanja svih ljudi tako da niko ne zna nista o evoluciji. Da nemamo nikakav trag o Darwinu i pustimo covjecanstvo da funkcionise. Izbrisimo i sve knjige iz fizike, hemije. Svo znanje sto imamo danas. Za 1000 godina bismo dobili nove knjige i imali bismo istu ovakvu teoriju evolucije kakvu imamo. Samo bi se promijenilo ime pronalazaca. Ta osoba se ne bi zvala Charles Darwin, Albert Ajnstajn, Njutn, Kepler i sl. Druga bi imena bila ali formule i ideje bi bile iste.

Hajmo sada obrisati Kur'an i Bibliju sa papira i iz sjecanja svih ljudi i pustiti 1000 godina da prodje? Da li bismo ista imali sto bi podsjecalo na njih? Naravno da ne. Kao sto niko vise ne obozava Apolona tako niko ne bi obozavao Allaha jer to su samo izmisljena imena kojima znacenje daju ljudi.
Mogo si se postediti tolikog posta, svijest obara u potpunosti teoriju evolucije na nacin kako je prihvacena, kao i studija koju sam naveo na predvidjenom topiku.
Ne pisem ja ovo tebi. Ti si nebitan. Znam da i ne procitas...
-Chesterfield-

#4029 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 07/01/2021 19:05 :shock:
:cry:

Da, zakljucit cemo diskusiju o ovome sa Allah najbolje zna. Slazem se.
Barem sam se potrudio da objasnim kako i neki vjernici vjeruju da je nekada Zemljom hodio Sahelanthropus tchadensis.
Ali on je u mojoj mašti sa buzdovanom u ruci. Udara gdje stigne. :P
The 51st State

#4030 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 07/01/2021 19:17
The 51st State wrote: 07/01/2021 15:01
apsidejzi wrote: 07/01/2021 14:51
Dokaza ima na bacanje. To je naucno dobro potkovana teorija. DNA, fosilni ostaci, karbonska analiza, geoloski pronalasci o starosti zemlje i slojevima koji su se kroz milenije gradili su najbolji dokaz. Najbolje od svega je to sto su razlicite discipline dosle do istog zakljucka koristeci razlicite metode. Naravno, ostalo je jos mnogo toga da se istrazi kad je evolucija u pitanju jer ima jos mnogo nepoznanica, ali centralni kostur je i te kako dokazan i dobro potkovan.

Uzmes DNA sekvence i vidis da najslicnije gene imaju one vrste koje stoje blizu jedna druge u evolucijskom stablu. Pogledaj fosile i uradis karbonsku analizu starosti istih i dobijes da su zivotinje zivjele u razlicitim periodima koji odgovaraju teoriji evolucije. BUde tu i tamo nekih iznenadjenja ali u tome je car nauke. Odes na sjeverni pol i iskopas tri metra u nekom gleceru i onda vidis razne slojeve kisika kako se talozio. Mozes vidjeti koliko je kisika bilo u atmosferi prije koliko miliona godina. Onda to uporedis sa fosilnim ostacima biljaka i vidis da kad imas vise biljaka u fosilima imas vise kisika zarobljenog. Sve se lijepo uklapa jedno u drugo.

Sta imamo kada pogledamo hipotezu boga? Imamo neku nejasnu sliku neke tamo nevidljive sile koju ne znamo opisati ali pretpostavljamo da je nekako sve to dovela u sklad i da sve nekako funkcionise. Svaku rupu u znanju poklopimo bogom. Bogom izuzetaka. Tamo gdje prestaje znanje pocinje bog i sad je samo pitanje koliko neko zna i koliku rupu ce bog pokriti. Al haj to bi se i nekako moglo progutati da imamo JEDNU verziju tog boga. Ali nemamo. Imamo 3000 verzija od kojih je svaka razlicita i svaka LOKALNA. Bogovi koji su se javljali Inkama i Majama su imali drugaciju agendu od bogova koji su se javljali arapima, a oni su potpuno drugaciji od bogova koji su se javljali kinezima i indijcima. Skandinavske zemlje su imale svoje verzije, dok su germanski narodi imali svoje. Anticka grcka i rim svoje, a egipcani, sumeri, babilonci svoje. Kad je izumro taj narod ili kada je pokoren nestala je i ta religija.

Znas sta je najveci dokaz evolucije? Sad govorim o logickom dokazu a ne o materijalnom dokazu? Sacu ti reci:

Kada bismo sad uzeli sve knjige iz biologije, zapalili ih i izbrisali iz sjecanja svih ljudi tako da niko ne zna nista o evoluciji. Da nemamo nikakav trag o Darwinu i pustimo covjecanstvo da funkcionise. Izbrisimo i sve knjige iz fizike, hemije. Svo znanje sto imamo danas. Za 1000 godina bismo dobili nove knjige i imali bismo istu ovakvu teoriju evolucije kakvu imamo. Samo bi se promijenilo ime pronalazaca. Ta osoba se ne bi zvala Charles Darwin, Albert Ajnstajn, Njutn, Kepler i sl. Druga bi imena bila ali formule i ideje bi bile iste.

Hajmo sada obrisati Kur'an i Bibliju sa papira i iz sjecanja svih ljudi i pustiti 1000 godina da prodje? Da li bismo ista imali sto bi podsjecalo na njih? Naravno da ne. Kao sto niko vise ne obozava Apolona tako niko ne bi obozavao Allaha jer to su samo izmisljena imena kojima znacenje daju ljudi.
Mogo si se postediti tolikog posta, svijest obara u potpunosti teoriju evolucije na nacin kako je prihvacena, kao i studija koju sam naveo na predvidjenom topiku.
Ne pisem ja ovo tebi. Ti si nebitan. Znam da i ne procitas...
Ok, kvotas me pa reko da nisi meni napisao, malo sam zatucani vjerni pa sporo kontam, izvini.
apsidejzi

#4031 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 07/01/2021 18:36
Iskreno hvala na kakvom takvom odgovoru i posrednom prizanju da sto se tebe tice i nema svrhe osim zadoveljenja licnih stremljenja i afinititeta. Cak i to razumijem te je donekle i logicno u takvoj postavci stvari, ono sto je problem sa tim da je to tvoje licno iskustvo ali je nerelevantno u smislu kompletnog i zadovoljavajuceg odgovora o samoj svrsi postojanja, nekoj visoj metafizickoj teznji, napretka ljudske vrste, kreiranja harmonije na zemlji i slicno, fali okvir.
Probali smo vjerski okvir i nije se proslavio. Bacilu smo ga u historiju. Osim par vukojebina niko vise nema vjersku drzavu. Hvala Bogu :lol:
apsidejzi

#4032 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:23 Ok, kvotas me pa reko da nisi meni napisao, malo sam zatucani vjerni pa sporo kontam, izvini.
Kvotam glupe ideje. Autor je nebitan.
apsidejzi

#4034 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Zaboravio si napisati post :lol:
The 51st State

#4035 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 07/01/2021 19:24
The 51st State wrote: 07/01/2021 19:23 Ok, kvotas me pa reko da nisi meni napisao, malo sam zatucani vjerni pa sporo kontam, izvini.
Istina, dokazo si da su milioni doktora muslimana glupi, samo nastavi.
Bloo
Globalna šefica

#4036 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 07/01/2021 19:18
Bloo wrote: 07/01/2021 19:05 :shock:
:cry:

Da, zakljucit cemo diskusiju o ovome sa Allah najbolje zna. Slazem se.
Barem sam se potrudio da objasnim kako i neki vjernici vjeruju da je nekada Zemljom hodio Sahelanthropus tchadensis.
Ali on je u mojoj mašti sa buzdovanom u ruci. Udara gdje stigne. :P
Ali imas njegovu lobanju, nemas sta vjerovati. I lobanje i kosti i artefakti od neandertalaca...to nije stvar vjerovanja. To je činjenica. Bili, postojali, izumrli....
The 51st State

#4037 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 07/01/2021 19:16
The 51st State wrote: 07/01/2021 19:07 prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranica
Znas kako ide...kad se male ateisticko-muslimanske ruke sloze, sve se mozeee, sve se moze...

:mrgreen:
Evo vidis, taman se covjek ponada da moze rahat malo promuhabetiti ali traumatolog dodje i pocne salvu, i onda kaze Bog ne postoji,
MorningStar

#4038 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:27
Brojke na zalost ne znace nist jer imas doktora svih religija + ateista kolk'o hos.Nemoj da kacim listu naucnika ateista :D
The 51st State

#4039 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 07/01/2021 19:32
Brojke na zalost ne znace nist jer imas doktora svih religija + ateista kolk'o hos.Nemoj da kacim listu naucnika ateista :D
nisi pratio diskusiju, padobranises.
MorningStar

#4040 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:41

Samo komentiram izjavu da milioni nekih koji su neke vjere ne znaci da je ta ispravna/tacna vjera. :)
The 51st State

#4041 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

MorningStar wrote: 07/01/2021 19:43
Samo komentiram izjavu da milioni nekih koji su neke vjere ne znaci da je ta ispravna/tacna vjera. :)
nije o tome rijec ali nejse
apsidejzi

#4042 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

MorningStar wrote: 07/01/2021 19:43
Ma nema ih milionima. To je ona suplja od 1,5 milijardi muslimana kad je brojka bitna al kad skontas da je u toj milijardi i po dosta sufija, sija, haridzija i bezbroj ljudi koji nose muslimanska imena i deklarativno su muslimani onda shvatis da je stvarni broj iskrenih muslimana, a kamo li obrazovanih iskrenih muslimana mali. Mozda par stotina...
apsidejzi

#4043 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Ne znam njihove ideje da kazem jesul glupe il nisu. One koje znam da su glupe, citiram ih.
The 51st State

#4044 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

zna covjek sve, izanalizirao je skoro cetvrtinu svjetske populacije, nema dalje.
The 51st State

#4045 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 07/01/2021 19:55
Ne znam njihove ideje da kazem jesul glupe il nisu. One koje znam da su glupe, citiram ih.
zasto imas potrebu da se vrtis ukrug, ispao si klaun u toj konkretnoj raspravi, zasto se vracas na to? jeli toliko jaka potreba za validacijom sopstvenog ubjedjenja?
apsidejzi

#4046 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:57

zasto imas potrebu da se vrtis ukrug, ispao si klaun u toj konkretnoj raspravi, zasto se vracas na to? jeli toliko jaka potreba za validacijom sopstvenog ubjedjenja?
Isao bih ja naprijed kad bih imao skim. Ovako s tobom, moram se konstantno vrtiti oko citiranja glupih postova
Bloo
Globalna šefica

#4047 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

apsidejzi wrote: 07/01/2021 20:23
Isao bih ja naprijed kad bih imao skim. Ovako s tobom, moram se konstantno vrtiti oko citiranja glupih postova
Image
The 51st State

#4048 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 07/01/2021 20:23
A nista, samo pici, ako ti moji postovi tako izgledaju i zelis da se vrtis samo izvoli, mene to ne dotice, ja cu i dalje biti glup me znam kako ce tebe uciniti pametnijim
Last edited by The 51st State on 07/01/2021 20:32, edited 1 time in total.
Hakiz

#4049 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 07/01/2021 18:43
The 51st State wrote: 07/01/2021 18:36 kompletnog i zadovoljavajuceg odgovora o samoj svrsi postojanja, nekoj visoj metafizickoj teznji, napretka ljudske vrste, kreiranja harmonije na zemlji i slicno, fali okvir.
Mozda da probas intervjuisati sve ljude na planeti? Vidjet ces da se odgovori razlikuju...

Sto se tice napretka - nekako kao vrsta nazadujemo na dosta frontova, zar ne? Nevezano za ideolosko opredijeljenje. Sto se tice harmonije na zemlji - i tu smo usrali stvar...

Sto se tice vise svrhe? Da li bi moj zivot bio drugaciji da mi sada otkrijes visu svrhu postojanja osim rodi se, jedi, seri, promisljaj, djeluj, cini dobro, razmnozavaj se, umri...? Sumnjam.

To sto naizgled, moj zivotni kredo, uproscen za potrebe forumanja, se tebi cini prozaican, ne znaci da ja kao individua nemam morala i da hodam okolo cineci neopisiva i odbojna djela... jer ja ne moram pratiti tudi moralni kod da bi bila moralna.

Ali na kraju, i ja i ti, zavrsavamo isto...na kraju dana ostajemo sami sa svojim mislima i ucinjenim djelima, a na kraju zivota nas ceka isto - smiraj u vidu smrti.
Eh.
Hakiz

#4050 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 07/01/2021 19:07
Bloo wrote: 07/01/2021 19:01
The 51st State wrote: 07/01/2021 18:52 da, nazadujemo ali po mom sudu nas zbog antropocentricnih ideologija bez viseg autoriteta
erm, unistavamo sebe (alkohol, cigarete, sjedilacki nacin zivota...et cetera et cetera), unistavamo planetu...

Ako zanemarimo globalne igrace i profit u ovom scenariju unistavanja planete, vec pogledamo malog bosanskog covjeka koji moze i ne mora viti vjernik (ali veca je sansa da jeste vjernik) i njegov odnos prema sebi i prirodi, vidimo da bez obzira na ideologiju/religiju, taj covjek se ponasa kao da nije dio prirode i kao da nije prosvjetljen o visoj svrsi i tako tim stvarima. Vecina ljudi u Bosni su pusaci, hrane se nezdravo, vecinom guzeljaju pred TV-om. Ne spominjem alkohol jer je isti zabranjen vjernicima (mada ako cemo mak na konac, malo ko to postuje).
Pogledajmo stanje nasih rijeka, planina, izletista...pogledajmo gradove...

Dzabe sve te metafizicke visine i svrhe postojanja, kad smo obicna stoka koja bez novcane kazne nece doci tobe da ne baca jebeni bojler u Miljacku...
sve legitmno adresirane primjedbe sa koijma se i slazem, ali su uze gledano van okvira naseg razgovora. moze se reci da u oba spektra fali obrazovanja i kulture prilicno osvjezavajuca konverzacija nakon mnogo napetih stranica :)

Da vam pokvarim idilu:

OK, ja kao nemorlani ateista bacim bojler u Miljacku. Nemoralan, pa eto.

Ali, zašto to isto uradi vjernik kojemu je njegova religija dala moralne upute?
Post Reply