Danasnji "feminizam"
-
The 51st State
#14176 Re: Danasnji "feminizam"
dad. mommy, ermm parent come here.
- MarlboroGold
#14177 Re: Danasnji "feminizam"
Sve nakon Camille Paglia je smiješno po pitanju feminizma i to je sve što ću reći.wewa wrote: ↑06/01/2021 13:26da pokusam rijecima uobliciti tvoju 'logiku': zene treba da odustanu od nastavka borbe za unapredjenje svog statusa u drustvu zato jer su danas u povoljnijem polozaju nego prije 50 godina? samo zato jer ti smatras da je zenama danas dobro i da su stoljeca represije ponistena napretkom koji su zene postigle unatoc represiji?MarlboroGold wrote: ↑06/01/2021 13:18Pa ja kad nema šta drugo idemo se vratiti 50 godina u prošlost pa trabunjati o prvim borbama žena![]()
Isto prosječni afroamerikanac koji je ugrožen jer mu je pradjed bio rob nekom bijelcu. Tu je to negdje.
hoces reci da rasizam danas ne postoji? samo zato sto je ropstvo abolirano?
u kakvom ti to mikrokosmosu zivis, pa dajes sebi za pravo da sudis cija je borba za vlastito dobrostanje opravdana a cija ne? cime mislis da si to zasluzio, tu poziciju suca bez porote?
- saint_mirad
#14178 Re: Danasnji "feminizam"
Kontaš li ti koliko način na koji se koristi jezik oblikuje društvo i kulturu?Vi kontate da se ovaj prijedlog odnosi na jezik i ponašanje unutar samog kongresa?
- dale cooper
#14179 Re: Danasnji "feminizam"
Znači nakon što se više decenijskom borbom dosegnu određeni standardi i stepen prava i ravnopravnosti treba gasiti mješalicu i motati
kablove zato što je borba gotova i ciljevi ispunjeni? Jeste, al' u kurcu. Sve dok postoje snage koje bi mukom stečeno stanje vratili
unazad borba ne može biti gotova. A znamo da su te snage itekako aktvine, vidjelo se to u Poljskoj sa nedavnim pokušajem ukidanja abortusa
kao i sa guranjem ultra konzervativaca u ustavni sud Amerike kojim će se nedvojbeno pokušati promijeniti slične prethodno donesene
odluke suda.
kablove zato što je borba gotova i ciljevi ispunjeni? Jeste, al' u kurcu. Sve dok postoje snage koje bi mukom stečeno stanje vratili
unazad borba ne može biti gotova. A znamo da su te snage itekako aktvine, vidjelo se to u Poljskoj sa nedavnim pokušajem ukidanja abortusa
kao i sa guranjem ultra konzervativaca u ustavni sud Amerike kojim će se nedvojbeno pokušati promijeniti slične prethodno donesene
odluke suda.
-
The 51st State
#14180 Re: Danasnji "feminizam"
Cuj prava i tekovine, pravo da budes rob i seksulni objekat, jaka stvar.
Last edited by The 51st State on 06/01/2021 19:21, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
#14181 Re: Danasnji "feminizam"
Borba protiv manspreading 
Treba se znati i zaustaviti.
Treba se znati i zaustaviti.
-
Hakiz
#14182 Re: Danasnji "feminizam"
Snaga motora ne vrijedi puno bez dobrih kočnica.
-
belfy
#14183 Re: Danasnji "feminizam"
ne znam za takvu njegovu izjavu, tako da ti ne mogu pomoci da napravis svoj argument. i ovo sto pricas nema veze sa onim sto si tvrdio na startu, na sta sam i odgovarao. ne znam zasto ides na trecu stranu... i jos uvijek nisi ni rijeci rekao o Rosi. samo nastavljas kinderjajisati...
-
Guadalajara
- S4mpion
#14185 Re: Danasnji "feminizam"
Priča se o nekakvim borbama, puna usta priče o nekakvim borbama. Ljudi, shvatite, ovo nije borba, ovo je komedija i poniženje za one žene, koje su stvarno nešto uradile za društvo:
wewa wrote: ↑18/12/2020 19:53Najkonkretnije, za obične građane i građanke predlažem ...sherbett wrote: ↑18/12/2020 16:07 Koje konkretne radnje predlazes?
Jer realno, te zene nemaju apsolutno nikakve koristi od konstantnog iznosenja ovih statistika po forumu
Kako ti konkretno djelujes?
Kako itko s ove besmislene teme djeluje na problem putem tipkovnice iz svoje sigurne i komforne zone?
Sad pojedinačno. Žrtvama nasilja ja ne mogu pomoći, ...
Nasuprot tome, svakodnevno i godinama svjedočim ...
...reagujem i na forumu....
- Bloo
- Globalna šefica
#14186 Re: Danasnji "feminizam"
Ja, kao individua, mogu uraditi slijedece:
- ako prisustvujem tj ako cujem da je u toku porodicno nasilje - da zovnem policiju
- da svoj glas dam onim politickim predstavnicima koji ce aktivno raditi na implementaciji postojecih zakona koji se bave porodicnim nasiljem, te da iste usavrsavaju i dopunjuju
- podrzavanjem organizacija koje se bave obrazovanjem zena i mladih a o temama poput nasilja, seksualnog obrazovanja, itd...
- da odgajam djecu u tom duhu
- da budem od pomoci nekoj od zrtava nasilja ako je to clan porodice, prijateljica ili neka osoba koja ce me kontaktirati - da je saslusam i uputim prema sigurnim kucama, psiholozima itd...
Ti mozda zelis da budemo vigilante ? Osvetnici koji pod okriljem noci pronalaze i ubijaju zlostavljace, silovatelje itd? Sta?
- Nowicki
#14187 Re: Danasnji "feminizam"
wewa wrote: ↑06/01/2021 10:29Ono na što ciljam je slijedeće: po čemu se neki obrazac ponašanja iščitava kao mizigonija. Štaj je to što se mora ispuniti da bi smo ga takvima kvalifikovali? Ako je to neodređeno onda imamo situaciju u kojoj se svako ponašanje koje se nekome ne sviđa može proglasiti utemeljenim na mržnji prema skupini kojoj pripada. Uzmimo suprotan primjer (koji spominješ u postu) u kome se žene feministice proglašavaju mrziteljicama muškaraca. I šta ćemo sad? Ne tvrdim ja da mizigonija ne postoji, naprotiv, ono što mene zanima jeste dokle se pružaju granice takvog pojma i u koje sve svere društvenosti taj pojam teži da dobaci? I to nije nimalo bezazleno pitanje. Upravo zbog toga danas feminizam i izaziva toliko podjela, i nije samo ovaj forum dobra ilustracija toga nego internet općenito. Navest ću upravo citat iz teksta kojeg is postala gdje se to dobro očituje:“ Moje intersekcionalno feminističko buđenje je počelo zbilja dosta kasno, na fakultetu. Počela sam uočavati situacije oko sebe koje se nisu činile poštenima, no uvijek jednosmjernima – u smjeru žene kao žrtve. Imala sam osjećaj kao da je netko maknuo povez s mojih očiju jer sam odjednom u svemu vidjela mizoginiju: u politici, kulturi, povijesti, književnosti, znanosti i matematici, u svakodnevnom jeziku, u modi, u svijetu šminke, ali i u sebi.“Nowicki wrote: ↑05/01/2021 17:48
Govorimo istim jezikom, samo ti i dalje ucitavas ono sto ne pise u mojim recenicama. Dakle, ne tvrdim da su sve zene koje se ne deklarisu kao feministkinje samim tim i mizogine, nego da medju zenama ima onih koje jesu. Razloge za takvo njihovo ponasanje sam ukratko i navela.
Evo primjera: licno sam dozivjela mobbing na radnom mjestu gdje mi je pretpostavljena bila zena. Ono u cemu se taj mobbing ogledao imalo je itekako veze s tim sto sam bila mlada zena koja je valjda u ocima moje pretpostavljene odudarala od tradicijskog poimanja pozeljnog i primjerenog. Isto se desavalo i mojim podjednako mladim kolegicama, no ne i kolegama, niti starijim kolegicama.
U javnom prijevozu sam od zena cula komentare da trudnoca nije bolest i da nema potrebe ustupiti trudnici mjesto, dok takvo nesto nisam cula od muskarca. Ili bi sutjeli i okrenuli glavu ili ustupili mjesto.
preporucujem sljedeci clanak o internaliziranoj mizoginiji:
https://www.libela.org/sa-stavom/9368-k ... izoginiju/
Sto se tice predstavljanja porodice u udzbenicima, prvenstveno se tu radi o stereotipizaciji, perpetuiranju rodnih uloga onako kako ih diktira patrijarhat, 'tradicija'. Ne radi se tu samo o ravnopravnosti, koliko o mogucnosti izbora. Jer, ravnopravnost bracnih partnera je zakonski standard, o tome ne bismo trebali niti polemisati. Porodicni zakon takodjer uredjuje odnose u porodici i propisuje prava i obaveze svih clanova, djece i roditelja podjednako. Dakle, ono sto pozdravljam jeste odmak od stereotipnog predstavljanja uloga u porodici - to ne znaci da u nekim porodicama zene ne biraju biti domacice i pri tom zive sasvim sretne i ispunjene zivote. Ono za sta se feminizam zalaze jeste mogucnost izbora: ako zeli, zena mora moci izabrati i da bude domacica, i da zivi sama, i da joj primarni fokus bude na poslu, i da joj djeca dolaze na prvo mjesto, i da odgadja radjanje, i da rodi jako mlada. Da bude sta god zeli, a da je drustvo ne kaznjava zbog njenog izbora.
Da, ocito se ne razumijemo jer iz stranice u stranicu, iz godine u godinu feministkinje na ovoj temi pricaju o svom feminizmu, pojasnjavamo sta je nama bitno, zalazemo se za pozitivne promjene, kritikujemo krsenja zenskih prava, a i dalje imamo posla s padobrancima koje nas a priori dozivljavaju kao iskljucive mrziteljice muskaraca. Sto ne moze biti dalje od istine.
Jedno mi je, doduse, postalo kristalno jasno tokom godina forumanja i promisljanja o feminizmu: brojni su muskarci kojima feminizam, zene koje znaju sta hoce, ili jos vaznije sta nece, zene koje ne pripadaju jednom od dva arhetipa, ulijevaju strah u kosti. Mogu samo nagadjati da se zapravo radi o osobama koje nemaju dovoljno samopouzdanja, pa misle da je dominacija jedina moguca uloga za njih.
- dale cooper
#14188 Re: Danasnji "feminizam"
Sledgehammer Squad.Bloo wrote: ↑07/01/2021 18:07Ja, kao individua, mogu uraditi slijedece:
- ako prisustvujem tj ako cujem da je u toku porodicno nasilje - da zovnem policiju
- da svoj glas dam onim politickim predstavnicima koji ce aktivno raditi na implementaciji postojecih zakona koji se bave porodicnim nasiljem, te da iste usavrsavaju i dopunjuju
- podrzavanjem organizacija koje se bave obrazovanjem zena i mladih a o temama poput nasilja, seksualnog obrazovanja, itd...
- da budem od pomoci nekoj od zrtava nasilja ako je to clan porodice, prijateljica ili neka osoba koja ce me kontaktirati - da je saslusam i uputim prema sigurnim kucama, psiholozima itd...
Ti mozda zelis da budemo vigilante ? Osvetnici koji pod okriljem noci pronalaze i ubijaju zlostavljace, silovatelje itd? Sta?
- hadzinicasa
#14189 Re: Danasnji "feminizam"
Kud se toga ne dosjetih!?dale cooper wrote: ↑07/01/2021 18:15Sledgehammer Squad.Bloo wrote: ↑07/01/2021 18:07Ja, kao individua, mogu uraditi slijedece:
Ti mozda zelis da budemo vigilante ? Osvetnici koji pod okriljem noci pronalaze i ubijaju zlostavljace, silovatelje itd? Sta?![]()
- dale cooper
#14190 Re: Danasnji "feminizam"
Ti, wewa i bloo. Kicking ass and taking names.hadzinicasa wrote: ↑07/01/2021 19:11Kud se toga ne dosjetih!?dale cooper wrote: ↑07/01/2021 18:15Sledgehammer Squad.Bloo wrote: ↑07/01/2021 18:07
Ja, kao individua, mogu uraditi slijedece:
Ti mozda zelis da budemo vigilante ? Osvetnici koji pod okriljem noci pronalaze i ubijaju zlostavljace, silovatelje itd? Sta?![]()
- Bloo
- Globalna šefica
- dale cooper
- hadzinicasa
#14193 Re: Danasnji "feminizam"
Ne prepadajte narod. Dovoljno su isprepadani. Sam iskorak zene iz kuhinje je neopisivo prijeteca pojava.
- ¤ jelena ¤
#14194 Re: Danasnji "feminizam"
Agresivne, bahate, grlate i uvijek ugrožene desničarke - najveći neprijtelji mom feminizmu.
Dobro, ne neprijatelji, neka budu....
izazovi.

Dobro, ne neprijatelji, neka budu....
izazovi.
- Bloo
- Globalna šefica
#14195 Re: Danasnji "feminizam"
Tvoje tackice su agresivno izbrisane jer me ugrozavaju.... 
- Mali_Vuk
#14196 Re: Danasnji "feminizam"
Bloo kao Dexter i hadzinicasa kao Catwoman (ili obratno)
I nemojte sad da me napadate, ja volim žene
I nemojte sad da me napadate, ja volim žene
- Bloo
- Globalna šefica
- hadzinicasa