USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
155_mm

#11026 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by 155_mm »

onaj gradjanski rat izmedju sjevera i juga je izbio jer su bili previse ujedinjeni pa odlucili ratom da se malo razjedine i relaksiraju.

pa oni su bili podjeljeni u trenutku osnivanja USA. veliki broj je htio ostati pod engleskom krunom.
155_mm

#11027 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by 155_mm »

nisam mislio na nikog konkretno forumasa nego na pricu kako je americko drustvo duboko podjeljeno. a pitanje je kad nije bilo.
Bloo
Globalna šefica

#11028 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Bloo »

155_mm wrote: 07/01/2021 12:27 onaj gradjanski rat izmedju sjevera i juga je izbio jer su bili previse ujedinjeni pa odlucili ratom da se malo razjedine i relaksiraju.

pa oni su bili podjeljeni u trenutku osnivanja USA. veliki broj je htio ostati pod engleskom krunom.
Napusti objekat....ili prestani sa glupostima.
splinter

#11030 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by splinter »

Svaki protest koji bez ikakvog razloga u demokratskom društvu preraste u nasilje sa rušenjem i paljenjem državnih institucija nije ništa drugo do vrsta državnog udara.
Svoje slaganje ili neslaganje prosvjednici mogu izraziti na mnogo drugih prihvatljivih načina.
Oni tvorovi od sinoć nisu došli da demokratskim putem izraze svoj stav nego da ruše i pale i za njih četvero to je bio posljednji dernek u životu.
Isto mislim i za nasilni dio BLM protesta.
jednonogi_Jack

#11031 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jednonogi_Jack »

exliberal-ex wrote: 07/01/2021 01:45 Dobih maloprije pa me nasmija :mrgreen:

Image
I ja

Image
MorningStar

#11032 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by MorningStar »

jednonogi_Jack wrote: 07/01/2021 12:40

Image
I ja

Image
Znaci srbi dodju kao republikanci a nasi demokrate :meza1:
ja71

#11033 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ja71 »

_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2021 12:12 ...
Dakle valja se pogledati u ogledalo i shvatiti da sinoć nisu protestvovali samo white trash, hillbilly, ravnozemljaši, nepismeni i zatucani ljudi (kako god ih častili), nego bezmalo pola Amerike.
...
Mislim da ogromna vecina koji su na izborima glasali za Trumpa ne podrzava ono sto se sinoc desilo.
Pence ili Bush su nedvosmisleno rekli sta o tome misle.
Vecina politicara iz Republikanske stranke vjerovatno slicno razmislja.

Problem naravno postoji jer i ta manjina koja podrzava ono od sinoc moze napraviti belaja.
Je li ono Lenjin rekao: "Dajte mit 10% pristalica i ja cu napraviti revoluciju".

Bidenu bi sada bilo najpametnije predloziti Penceu da aktivira onaj amandman 25 a da zauzvrat Republikanci dobiju neka ministarstva.
To bi bio najjasniji signal za pomirenje nacije i da presjednik predstavlja sve Amerikance.
Ono sinoc nije bio sukob partijskih rivala nego civilizacijskih pogleda na svijet.
E koliko je to sad realno je druga prica
Last edited by ja71 on 07/01/2021 12:56, edited 1 time in total.
Lug

#11034 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Lug »

bunk wrote: 07/01/2021 12:17 Konstatacija ne stoji jer 100 miliona amerikanaca sa pravom glasa uopce nije glasalo.
Sinoc i jesu protestirali bijelosmecari i nacisti.
Treba to jasno reci.
Izbor afroamerickog pastora za senatora u Georgiji je nesto sto treba podcrtati a ne pizde koje sinoc kostase 4 zivota.
Uopce se ne slazem sa batinim pogledom.
Ovo je osnovna podjela na dobro i zlo.
Nema teorije da 5% ljudi koji su glasali za Trumpa podrzava ovo nasilje i neke derpejske ala proud boys i slicna govna organizacije.
:thumbup:

Trumpov zadatak od pocetka mandata i jest bio da oslabi USA iznutra, razori dobre odnose sa EU..
155_mm

#11035 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by 155_mm »

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Tramp će biti procesuiran, ....
ne kontam na osnovu cega ovakva tvrdnja. mozda bi bilo pametnije ne praviti od njega zrtvu jer bi to moglo jos vise radikalizirati njegove pristalice.
Ja_Ja

#11036 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Ja_Ja »

Naravno da podrzavaju. Ne mozes glasat za budalu za koju se znalo od pocetka da moze i hoce proizvesti ovakav belaj bez da preuzmes odgovornost za ono sto budala radi.
agnostic_front

#11037 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2021 12:12 Nisam ove izbore nesto aman zaman pratio, najvise iz razloga sto se za mene i moje najbliže nista suštinski neće promijeniti bez obzira na ishod izbora.

Ono što mogu nakon svega reći, a naročito poslije sinoćnjih slika, su dva zaključka:

-Kad smo slične scene gledali na nekim drugim dijelovima zemaljske kugle, uključivo sa onima gdje sam ja lično bio emotivno i imovinski investiran, isti forumaši koji su sinoć pisali udri bagru milicijo su tada davali podršku ljudima koji su također razbijali prozore i upadali u skupštine. Isto se odnosi i na američke kongresmene koje sam slusao sinoć na uključenju u CNN. Dakle percepcija je li neko rusilačka rulja ili borac za slobodu sleš demokratiju je direktno proporcionalna zoru za sopstvenu guzicu :D

-Amerika je duboko podijeljeno društvo i to je nešto što treba zabrinuti one koji su za nju interesno i egzistencijalno vezani. Koliko sam upratio razlika u broju glasova između Bidena i Trumpa je cca 7 miliona. Iz naše percepcije to su "dvije Bosne", ali za ogromnu državu kao što je Amerika nije to neka ogromna cifra. To je manje nego što New York ima stanovnika. Dakle valja se pogledati u ogledalo i shvatiti da sinoć nisu protestvovali samo white trash, hillbilly, ravnozemljaši, nepismeni i zatucani ljudi (kako god ih častili), nego bezmalo pola Amerike. Kao što i mi u BiH moramo prihvatiti da dijelimo zemlju sa hiljadama ljudi koji su direktno glasali za ljude koji su ih dvije godine držali bez vode zbog privatnih talova, koji direktno glasali za ljude koji su kao u Kumu namještali izbore gradonačelnika, koji su direktno glasali za iste one ljude koji su ih 12 godina držali bez izbora, itd.... To je naprosto realnost. Trump, razmetljivac koji sve radi pompezno i prenaglašeno kao očigledan nus produkt američke propagande (greatest nation on earth, fuck yeah) kojom filuju mase decenijama, nije sam po sebi problem. Njegov biološki kraj je svakako blizu. Problem je ono što je on utjelovio i u čemu se prepoznalo pola Amerike. Nije on to stvorio, on je to samo utjelovio. Biden sam po sebi, također čovjek čiji je biološki kraj blizu, neće to moći zaustaviti samo i isključivo svojom pobjedom. To je proces koji će trajati decenijama, a trebalo je početi još prije najmanje 20 godina.
Pa u banana republikama fakat laziraju izbore, i kod nas bi da ih Konakovic ne zna. U najjacoj drzavi svijeta, ipak ne. I kad neko nece da prizna cist poraz i pravi nered, logicno da cemo biti za uvodjenje reda i zakona.
155_mm

#11038 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by 155_mm »

trampa bi najbolje bilo samkcionisati necim realnim a ne nesto politicko. na primjer zbog utaje poreza. a navodno tu ima sta za provjeriti. takvo sankcionisanje bi mislim bilo najvise prihvatljivo za siroke mase.
video

#11039 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by video »

Pa on se i bori za goli zivot. Znao je/zna sta ga ceka kad mu skinu imunitet 20-tog.Nije ovo borba za demokratiju vec hoce li fasovati hapsanu il ce ostati jos da vlada a tada je zasticen ko medjed. Naravno, ovo se odnosi na djela prije 06.01. a to su vec dodatne okolnosti za sasvim druge stvari.
Ovo mi nesto lici na Balkan i malo sire, dobrano sire!
ovo_malo_duse

#11040 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ovo_malo_duse »

155_mm wrote: 07/01/2021 13:05 trampa bi najbolje bilo samkcionisati necim realnim a ne nesto politicko. na primjer zbog utaje poreza. a navodno tu ima sta za provjeriti. takvo sankcionisanje bi mislim bilo najvise prihvatljivo za siroke mase.
A mislis da nece. Ebace mu mamicu mozda ne odmah ali za godinu ili dvije zivi bili pa vidjeli i ona rulja oko njega. Znaju to ovi misevi iz GOP pa sad ovoliko cvile i ko biva ogradjuju se. Oni policajci ima na twiteru snimka gdje se sklanjaju i pomicu barikadu svi ce da ga dudlaju.
Ovaj mali troprstaski terorista, zazalice sto se rodio,
Sacekaj samo dok sjednu Bajdenovi ljudi na sva mjesta gdje treba da budu.
Sta mislis sto sinoc je sve zakasnilo i policija i Nacionala Garda i organizacija oko Capitola. Zato sto zucini najodaniji sjede na bitnim mjestima i sto je isplanirano da se ovo desi. A Ameri su su svi nauceni na "Chain of Comand". Sacekacemo malo ali jarane Ujka Sam ne oprasta....Nije bitno jel interni ili externi . Zivi bili pa videli..
155_mm

#11041 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by 155_mm »

problem je sto tramp vise nije samo americki problem iako se to na prvi pogled cini. prakticno u svakoj zemlji na svijetu imas podjelu na "trampovce" i "antitrampovce".

tramp ce biti rado vidjen gost i kod le penove i kod orbana i kod putina i kod onih italijanskih fasiista i ostalih populista sirom svijeta. svi ce oni pokusati iskoristiti trampovu popularnost da preuzmu vlast a tramp ce to naravno naplacivati.
bunk

#11042 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

MorningStar wrote: 07/01/2021 12:41
jednonogi_Jack wrote: 07/01/2021 12:40

Image
I ja

Image
Znaci srbi dodju kao republikanci a nasi demokrate :meza1:
Ne,vasi dodju dritjan :lol:
dale cooper

#11043 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Image

Mitt galamio na kolege republikance. :mrgreen:
bunk

#11044 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

dale cooper wrote: 07/01/2021 13:40 Image

Mitt galamio na kolege republikance. :mrgreen:
To i govorim.
Idiot narandza je uspio animirat hilbili seljacine i naciste da hopsaju i prave belaj konto navodne kradje glasova.
Niko ozbiljan te budale nije uzimao za ozbiljno.
Od 65 miliona ljudi koju su glasali za Trumpa garantujem da je svega par hiljada maloumnika koji bi pravili scene kao sinoc.
Price o nekakvoj drasticnoj podjeli SAD su gluposti.
Izbori ova dva senatora to potvrdjuju.
Nla ovi nasi bilmezi iz sdp i platforme izrazavaju zabrinutost i porede SAD sa situacijom u BiH...kakvi amateri u mp3..
Pa i Trump i Biden podrzavaju Haaski sud i na istoj su strani po svim strateskim pitanjima glede SAD.
Kakvi epohalni glupani.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11045 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by corolla02 »

nano svega moze se reci da je trumpism kult a ne politika; sad kad sadle sa vlasti neka okupira jednu planinu, tamo negdje i neka okuplja ove svoje sljedbenike, i neka prave svojekakve rituale; od presjednika do zatvorenika; wow kako sposoban typ :mrgreen:
jeza u ledja

#11046 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Na kraju se sve dobro zavrsilo.

Ruku na srce, gro ovih levata sto su uletili u Capitol mi ne izgledaju bas kao insurrection material. Obuceni u smijesne kostime, masuci zastavicama i tako. Raja napolju derneci, zene i starci, djeca, i tako.
Dobro je sto nije bilo zesce pucnjave, a vrlo lako se moglo desiti. Samo jedna osoba je upucana (ocigledno od strane policije samo niko jos da nesto o tome kaze, ima snimak jbt). Ovo troje ostalih umrlih su ljudi vani, nevezano za pucnjavu, ako se ne varam. Moguce infarkti i slicno.

I dalje zapanjuje mali broj drotovije koja stiti kompleks, ali srecom nisu reagovali tako sto ce eskalirati situaciju.

Ovim uobicajenim pametnjakovicima koji prave suplje usporedbe sa kojekakvim bjelosvjetskim vukojebinama - par stvari: a) da se ovo desilo u kakvoj Bjelorusiji ljudi bi bili porokani ko glineni golubovi; b) rulja koja je provalila u kompleks je bila na strani aktuelnog predsjednika, onog koji ima vlast; c) najlakse se praviti lud pa porediti familijarne diktature sa demokracijom koja traje 240+ godina, povlaciti paralele, i tako.

Psi laju, karavani prolaze. :wink:
ultima_palabra

#11047 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2021 12:12 Nisam ove izbore nesto aman zaman pratio, najvise iz razloga sto se za mene i moje najbliže nista suštinski neće promijeniti bez obzira na ishod izbora.

Ono što mogu nakon svega reći, a naročito poslije sinoćnjih slika, su dva zaključka:

-Kad smo slične scene gledali na nekim drugim dijelovima zemaljske kugle, uključivo sa onima gdje sam ja lično bio emotivno i imovinski investiran, isti forumaši koji su sinoć pisali udri bagru milicijo su tada davali podršku ljudima koji su također razbijali prozore i upadali u skupštine. Isto se odnosi i na američke kongresmene koje sam slusao sinoć na uključenju u CNN. Dakle percepcija je li neko rusilačka rulja ili borac za slobodu sleš demokratiju je direktno proporcionalna zoru za sopstvenu guzicu :D

-Amerika je duboko podijeljeno društvo i to je nešto što treba zabrinuti one koji su za nju interesno i egzistencijalno vezani. Koliko sam upratio razlika u broju glasova između Bidena i Trumpa je cca 7 miliona. Iz naše percepcije to su "dvije Bosne", ali za ogromnu državu kao što je Amerika nije to neka ogromna cifra. To je manje nego što New York ima stanovnika. Dakle valja se pogledati u ogledalo i shvatiti da sinoć nisu protestvovali samo white trash, hillbilly, ravnozemljaši, nepismeni i zatucani ljudi (kako god ih častili), nego bezmalo pola Amerike. Kao što i mi u BiH moramo prihvatiti da dijelimo zemlju sa hiljadama ljudi koji su direktno glasali za ljude koji su ih dvije godine držali bez vode zbog privatnih talova, koji direktno glasali za ljude koji su kao u Kumu namještali izbore gradonačelnika, koji su direktno glasali za iste one ljude koji su ih 12 godina držali bez izbora, itd.... To je naprosto realnost. Trump, razmetljivac koji sve radi pompezno i prenaglašeno kao očigledan nus produkt američke propagande (greatest nation on earth, fuck yeah) kojom filuju mase decenijama, nije sam po sebi problem. Njegov biološki kraj je svakako blizu. Problem je ono što je on utjelovio i u čemu se prepoznalo pola Amerike. Nije on to stvorio, on je to samo utjelovio. Biden sam po sebi, također čovjek čiji je biološki kraj blizu, neće to moći zaustaviti samo i isključivo svojom pobjedom. To je proces koji će trajati decenijama, a trebalo je početi još prije najmanje 20 godina.
O cemu govorimo, Lukasenku? Ne znam ko je podrzavao obaranje demokratski izabrane vlasti ovdje. Gadafi i slicni satrapi nisu izabrani na izborima. Janukovic je otjeran zato sto je snajperisao mirne proteste.
jeza u ledja

#11048 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Iskreno, meni je pomalo drago sto su je ovim uhljupima iz Kongresa malo zaigrala guza ko meduza juce. Neka malo i oni osjete lijepi strah.
jeza u ledja

#11049 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

U medjuvremenu, NYSE i NASDAQ posluju normalno. Vrijednost S&P 500 i Dow Jones i dalje lagano raste.
geralt

#11050 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by geralt »

Najbolji komentar koji sam procitao na netu: "trose 750 milijardi godisnje na vojsku i par stotina milijardi godisnje na policiju i agencije, a centar vlade im bez previse muke zauzme grupica morona od kojih je jedan obucen kao Chewbacca" :lol:
Post Reply