Ne trebaju mi natuknice, čitah, čitam i čitaTI ću... razne izvore.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- Bloo
- Globalna šefica
#3901 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ma ti si nas forumski homo universalis...
- Optimus Prime
#3902 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ovo tvoje izlaganje mi zvuci kao standardna isprika ali mogu razumjeti da je za muslimane to dovoljno.vatrogasac wrote: ↑06/01/2021 23:19Moj problem je što posjedujem dosta informacija, bit ću skroman pa neću reći znanja, ali nemam vremena podučavati tastaturom. Da li si učio arapski jezik? Ja jesam dvije godine i to od vrlo zvučnih imena, ali toliko mi oduzimao vremena da sam morao odustati jer sam malo zanemario neke druge isto bitne stvari u životu. Ono što sam naučio je da je arapski jezik nevjerovatno zanimljiv da ide do najsitnijih detalja jednim pojmom. Preporučio sam već od vrhunskog orijentaliste i našeg akademika Esada Durakovića koji je preveo Kur'an i Mualake i njegovu studiju Ogled o Metafori Dzennet. Tu se djelimično nalazi odgovor zašto posljednja Objava na arapskom jeziku mada nije samo jezik tu presudan nego ima niz bitnih uvjeta. Tada Arapi nisu ni čuli za Aristotela, a kamo li ga čitali. Arapi su bili izolovani pustinjom od ostatka svijeta. Kako su Arapi prevodili druge tako su obogaćivali svoj jezik i sada su tu dileme kod nekih tumača Kur'ana, ali to je samo početak vrlo zanimljive priče. Ovo su samo natuknice, a svako neka istražuje za sebe. Nemam dilema vezano za Boga i dok sam tragao na tu temu provodio sam dnevno po osam sati u čitaonicama, a da zaboravim i na jelo i na vodu i na wc dok mi teta ne vrati ličnu i istjera. Forum je škrt riječima i ne mogu se ta znanja strpati u niz malih komentara, ali mogu bar natuknice pa ko skont'o....skont'o. Svakako se neće ništa promijeniti.Hakiz wrote: ↑06/01/2021 22:53Nije oduvijek paralelno sa politeizmom ili animizmom postojao monoteizam. Moniteizam je noviji proizvod.vatrogasac wrote: ↑06/01/2021 22:34
Sami su nazvali period prije islama periodom džahilijeta/neznanja. A ovo drugo vjerovatno se ne uklapa u tvoju sociologiju da se Bog penjao sa zemlje preko Olimpa do neba. Uvijek je bio paralelno među ljudima i monoteizam i politeizam što pobija tu materijalističku evoluciju religije. Zar i danas nemamo i politeizam i monoteizam? Ako se već popeo na nebo zašto nije i u Indiji?
Zašto nije i u Indiji? Zato što su u ljudi u Indiji imali drugačije živote, pa su izmišljali svoje bogove koji su se razlikovali.
A to što su muslimani period prije islama zvali dobom neznanja ne znači da su bili u pravu. Možda su bili u pravu za arapski poluotok, ali to samo potvrđuje tezu o lokalnom karakteru tih religija, pa i islama. Naime, Aristotel, Arhimed, Galen, Hipija itd.
To što su se abrahamske religije prenijele na druge dijelove planete ne znači da su stvarane za sve. I ti si rekao da Arapi nisu imali riječ za pingvina pa zato nije spomenut u Kur'anu. To dokazuje lokalni, ekskluzivno arapski, karaker islama. Jer, da je islam namihenjen svima, u njemu bi bili pojmovi koji su poznati i onima za koje Arapi nisu ni znali da pistoje. A to logično znači da Kur'an ne bi bio poslan na arapskom jeziku. A to znači da ga Muhammed ne bi mogao razumjeti i prenijeti. I sad nastaje problem koji je lako rješiv ako se islam shvati kao lokalna, samo arapska religija.
Meni je koncept objave preko posrednika toliko absurdan koncept i sama zamisao da neko Alfa i Omega bice u pustinjskim pecinama 23 godine diktiru knjigu (namjenjenu citavom covjecanstvu) totalno van pameti. Ali zamislimo hipoteticki da bog nema eficijentnijh metoda za sirenje svoje rijeci.
Postoje li neka nezavisna istrazivanja zasto bas arapski? Jasno mi je da Esad Durakovic nema pregled svih mogucih jezika na zemlji da bi mogao donijeti bilo kakav zakljucak koji ide u tom smjeru.
Last edited by Optimus Prime on 06/01/2021 23:59, edited 2 times in total.
- vatrogasac
- Bloo
- Globalna šefica
#3904 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
S tim da se i procitamo treba znati analizirati...objektivno.
-
Edouard
#3905 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nisam ni napisao: "ako nemaju veze s ateizmom".Optimus Prime wrote: ↑06/01/2021 15:55 Stvarno ne znam kako ti zakljucujes da su komunizam i nacizam produkt religija, ako nemaju veze sa ateizmom.
To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???
Ovdje je važno da su komunisti bili ateisti, a bez daljnjih implikacija.To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Pogledaj ove premise:
1. komunisti su bili ateisti s nepomirljivim stavom prema svemu vjerskom
2. ateizam je bio u temeljima društvenog uređenja komunističkih država (vjerske slobode oko nule)
3. za sve komunističke države/sisteme karakterističan je totalitarizam i masovni zločini nad neistomišljenicima
Jesu li ove premise istinite i, može li se isključiti veza između komunističkih zločina i ateizma?
Možda ćeš mi htjeti kazati da se nije ubijalo u ime samog ateizma, što i ja vjerujem. Ali ateizam je ipak uzrok zločinima, posredni.
Nije ni Titanic potopila santa leda, nego more koje je ušlo u njega kroz oštećenje koje je načinila ta santa leda.
Zato ja i kažem da ateizam urušava moralnost i umnost, radi velika oštećenja, ruši zaštitne mehanizme koje sprječavaju ionako lako pokvarljivu robu, čovjeka, da čini velika zla.
I, šta bi onda u tim državama, bez izuzetka, bio pravi uzrok gušenju temeljnih ljudskih prava i sloboda, te silnih fizičkih likvidacija, ako ne ateizam. Kao COVID-19; ne ubija direktno čovjeka, ali kada mu uništi respiratorni sistem, čovjek strada.
A evo u tom kontekstu i jednog poznatog našijenca, Tita, koji je još 1936. u Beču napisao: “Po svojim nazorima na svijet, mi, komunisti smo nosioci dijalektičkog materijalizma, i kao takvi – bezvjerci. Katolici su po filozofskim nazorima idealisti, vjeruju u Boga i crkvene dogme. Među ta dva nazora na svijet suprotnost je zaista nepomirljiva”…
I još jedan poznati: „Kroz naše zatvore je prošlo između 1945. i 1951. 3,777,776 zatvorenika, dok smo likvidirali 586,000 narodnih neprijatelja.”
(Aleksandar Ranković, iz izvještaja u beogradskoj skupštini, Politika, Beograd, 1. februar 1951., str.1)
Ovdje su premise stari i otrcani protuvjerski pamflet, pa iz toga ni zaključak ne može biti istinit.Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???
Istina je da su konkvistadori uništavali kulture Inka i Maya. Smatrali su da su nekršteni i kao takvi nemaju nikakvih prava, te su na taj način opravdavali svoje nehumane čine.
U obranu stanovnika Južne Amerike ustali su dominikanci i isusovci. Isusovci su osnivali misije i pokrštavali su ih, ali istovremeno osuđivali zločine.
Najjači teolog toga vremena Francisco de Vittoria brani prava Indijanaca i kaže da konkvistadori ne mogu bez razloga ubijati domorodce, jer je to povreda prava čovjeka.
Dominikanac Bartolomeo de las Casas u svojim spisima opisuje okrutnost Španjolaca na Asteke, Inke i Maye. Las Casas odlazi u Španjolsku te od kralja traži donošenje strogih zakona o poštivanju Indijanaca. To je došlo do pape Karla V. u 16.st., kojem savjetuje da je bolje izgubiti sve posjede nego li činiti takve nepravde. Las Casas postaje zastupnik Indijanaca koji su tek 1561. priznati slobodnim ljudima i vazalima Španjolske krune.
A kakav stav o starosjediocima imaju očevi europskog prosvjetiteljstva, humanisti i značajni filozofi koje i danas slavimo u Europi poput Voltairea, Montesquieua, Bacona, Humea ili Hegela?
Starosjedioce američkog kontinenta ne smatraju ljudima, nazivaju ih, citat: "degenericima, lijenim i glupim svinjama, duhovno i fizički impotentnima, divljacima nezahvalnim Španjolcima za 'sve dobro koje su im donijeli' "
Last edited by Edouard on 07/01/2021 00:10, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#3906 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Uzmi ga bar u odnosu na naš, ali kako zaključuješ nisi čitao preporučenu studiju gdje možeš na samo nekoliko riječi shvatiti šta hoću reći. Progooglaj malo o Durakoviću pa ne znam ko u nažem jezičkom području može pričati o tome ispred njega. Mislim da se ne bi niko ni usudio. Ko zna šta znači prevoditi Mualake.Optimus Prime wrote: ↑06/01/2021 23:47 Postoje li neka nezavisna istrazivanja zasto bas arapski? Jasno mi je da Esad Durakovic nema pregled svih mogucih jezika na zemlji da bi mogao donijeti bilo kakav zakljucak koji ide u tom smjeru.
Ne znam šta ti liči na ispriku, a ne znam šta to ljudi očekuju od Boga. Da im se ukaže?
Niko ne zna Njegov plan pa obično priču i završavamo sa Allahu ealemu. U slici naše galaksije se ne vidi naša planeta, ali praška na prašci hoće da zna sve. To je zeznulo i Ajnštajna kada je rekao da želi da zna kako Bog misli. Pa to bi značilo da je Bog pacijent na Ajnštajnovom kauču u ordinaciji i Ajnštajn vrši psihoanalizu. To je ono zbog čega je oholost Iblisa odvela u nezavidan položaj.
- Optimus Prime
#3907 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja tebe stvarno ne kontam. Ti izgleda glede ateizma imas neki cvor u glavi koji ne mozes odcepiti.Edouard wrote: ↑06/01/2021 23:59Nisam ni napisao: "ako nemaju veze s ateizmom".Optimus Prime wrote: ↑06/01/2021 15:55 Stvarno ne znam kako ti zakljucujes da su komunizam i nacizam produkt religija, ako nemaju veze sa ateizmom.
To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???
Ovdje je važno da su komunisti bili ateisti, a bez daljnjih implikacija.To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Pogledaj ove premise:
1. komunisti su bili ateisti s nepomirljivim stavom prema svemu vjerskom
2. ateizam je bio u temeljima društvenog uređenja komunističkih država (vjerske slobode oko nule)
3. za sve komunističke države/sisteme karakterističan je totalitarizam i masovni zločini nad neistomišljenicima
Jesu li ove premise istinite i, može li se isključiti veza između komunističkih zločina i ateizma?
Možda ćeš mi htjeti kazati da se nije ubijalo u ime samog ateizma, što i ja vjerujem. Ali ateizam je ipak uzrok zločinima, posredni.
Nije ni Titanic potopila santa leda, nego more koje je ušlo u njega kroz oštećenje koje je načinila ta santa leda.
Zato ja i kažem da ateizam urušava moralnost i umnost, radi velika oštećenja, ruši zaštitne mehanizme koje sprječavaju ionako lako pokvarljivu robu, čovjeka, da čini velika zla.
I, šta bi onda u tim državama, bez izuzetka, bio pravi uzrok gušenju temeljnih ljudskih prava i sloboda, te silnih fizičkih likvidacija, ako ne ateizam. Kao COVID-19; ne ubija direktno čovjeka, ali kada mu uništi respiratorni sistem, čovjek strada.
A evo u tom kontekstu i jednog poznatog našijenca, Tita, koji je još 1936. u Beču napisao: “Po svojim nazorima na svijet, mi, komunisti smo nosioci dijalektičkog materijalizma, i kao takvi – bezvjerci. Katolici su po filozofskim nazorima idealisti, vjeruju u Boga i crkvene dogme. Među ta dva nazora na svijet suprotnost je zaista nepomirljiva”…
Ovdje su premise stari i otrcani protuvjerski pamflet, pa iz toga ni zaključak ne može biti istinit.Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???
Istina je da su konkvistadori uništavali kulture Inka i Maya. Smatrali su da su nekršteni i kao takvi nemaju nikakvih prava, te su na taj način opravdavali svoje nehumane čine.
U obranu stanovnika Južne Amerike ustali su dominikanci i isusovci. Isusovci su osnivali misije i pokrštavali su ih, ali istovremeno osuđivali zločine.
Najjači teolog toga vremena Francisco de Vittoria brani prava Indijanaca i kaže da konkvistadori ne mogu bez razloga ubijati domorodce, jer je to povreda prava čovjeka.
Dominikanac Bartolomeo de las Casas u svojim spisima opisuje okrutnost Španjolaca na Asteke, Inke i Maye. Las Casas odlazi u Španjolsku te od kralja traži donošenje strogih zakona o poštivanju Indijanaca. To je došlo do pape Karla V. u 16.st., kojem savjetuje da je bolje izgubiti sve posjede nego li činiti takve nepravde. Las Casas postaje zastupnik Indijanaca koji su tek 1561. priznati slobodnim ljudima i vazalima Španjolske krune.
A kakav stav o starosjediocima imaju očevi europskog prosvjetiteljstva, humanisti i značajni filozofi koje i danas slavimo u Europi poput Voltairea, Montesquieua, Bacona, Humea ili Hegela?
Starosjedioce američkog kontinenta ne smatraju ljudima, nazivaju ih, citat: "degenericima, lijenim i glupim svinjama, duhovno i fizički impotentnima, divljacima nezahvalnim Španjolcima za 'sve dobro koje su im donijeli' "
Pa koja je razlika izmedju komunista i srednjovjekovnih drzava koje se u sirem pogledu mogu nazvati teokratijama?
I jedni i drugi su vrsili stravicne zlocine nad neistomisljenicima.
Ti kazes da su komunisti to radili isklucivo zbog ateizma. Zbog cega su to radili Spanci? Sad ces jos reci da su to i oni radili zbog ateizma.
Mislil li da u komunistickim diktaturama nije bilo ljudi koji su se protivili zlocinima, iako su sami bili pobornici komunisticke ideje i ateisti?
- vatrogasac
#3908 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- Bloo
- Globalna šefica
#3909 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
I "studiranje"/čitanje ne prestaje diplomiranjem...vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:13Slažem se. Zato kada studiramo ne dobijemo jednu knjigu nego pročitamo par stotina.
- vatrogasac
#3910 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
I to se slažem. Nauči nas kako se čita i nauči neke elemente naučnih metoda.Bloo wrote: ↑07/01/2021 00:19I "studiranje"/čitanje ne prestaje diplomiranjem...vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:13Slažem se. Zato kada studiramo ne dobijemo jednu knjigu nego pročitamo par stotina.![]()
- Optimus Prime
#3911 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Vidis, upravo nesto tako bi ocekivao od nekog "Supreme Being". Znam da je to tebi nepojmljivo posto si pristran. Problem tvog razmisljanja i neshvatanja mog stava je rezultat cirkularne logike koju koristis u svom argumentu:vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:08
Ne znam šta ti liči na ispriku, a ne znam šta to ljudi očekuju od Boga. Da im se ukaže?Pa tada većina ne bi silazila sa sedžade zbog čega bi dunjaluk izgubio smisao.
Možda tražiš neki tajni znak.
Vec pretpostavljas da znas, sta bog od nas ocekuje i iz toga zakljucujes kako bi se bog nama trebao obratiti da bi to bilo konzistentno sa njegovom teologijom.
Za nekog ko je nepristran, princip "slijepog" testa je takodjer van sve pameti i upucuje me samo na to da su svete knjige djelo ljudi, jer kako drugacije prodati laz nego uvodjenjem koncepta slijepe vjere, pomocu koje se onda drustvo moze dovesti u liniju uvodjenjem "bozijih pravila".
Ako postoji neko bice koje je stvorilo svemir, onda ono sigurno ne pise knjige na staroarapskom. Ako zeli da nam se obrati vjerovatno ima mogucnosti koje mi ne mozemo ni da zamislimo.
- vatrogasac
#3912 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Napisao sam na stotine komentara i svaki je bio manjkav za ateistički ukus i ne vidim šta bi jedan više promijenio.Optimus Prime wrote: ↑07/01/2021 00:36Vidis, upravo nesto tako bi ocekivao od nekog "Supreme Being". Znam da je to tebi nepojmljivo posto si pristran. Problem tvog razmisljanja i neshvatanja mog stava je rezultat cirkularne logike koju koristis u svom argumentu:vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:08
Ne znam šta ti liči na ispriku, a ne znam šta to ljudi očekuju od Boga. Da im se ukaže?Pa tada većina ne bi silazila sa sedžade zbog čega bi dunjaluk izgubio smisao.
Vec pretpostavljas da znas, sta bog od nas ocekuje i iz toga zakljucujes kako bi se bog nama trebao obratiti da bi to bilo konzistentno sa njegovom teologijom.
Za nekog ko je nepristran, princip "slijepog" testa je takodjer van sve pameti i upucuje me samo na to da su svete knjige djelo ljudi, jer kako drugacije prodati laz nego uvodjenjem koncepta slijepe vjere, pomocu koje se onda drustvo moze dovesti u liniju uvodjenjem "bozijih pravila".
Ako postoji neko bice koje je stvorilo svemir, onda ono sigurno ne pise knjige na staroarapskom. Ako zeli da nam se obrati vjerovatno ima mogucnosti koje mi ne mozemo ni da zamislimo.
- Bloo
- Globalna šefica
#3913 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Metatron ima google translate... 
-
Hakiz
#3914 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Naravno, ali to znači da su ta vjera i ta knjiga namijenjeni samo onima koji taj jezik razumiju.
Jer, nema logike da je bog nanijetio da napravi religiju svim ljudima na planeti ali je ljudima pošalje preko jezika jednog izolovanog pustinjskog naroda.
Šta je to značilo, da su ostali, Aboridžini, Japanci, Kinezi, Eskimi, Zulu i svi ostali sjedili u čekaonici čekajući kada će njima doći red za primiti islam? Nisu ga u tom trenutku bili dostojni? Allah je pravio ljude prvog safa, drugog safa, trećeg safa itd?
Hajde da je Kur'an u isto vrijeme prenio Arapima preko Muhammeda, Japancima preko nekog njihovog poslanika, Kinezima preko nekog trećeg poslanika itd, to bi bilo OK. Ali ovako, svakakva se pitanja tu mogu postaviti.
Judaizam i hrišćanstvo su drugačiji kada je prenošenje božije objave u pitanju pa se ne mogu porediti sa islamom.
-
Hakiz
#3915 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ali ne odgovaraš na najteže pitanje, zašto?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:45Napisao sam na stotine komentara i svaki je bio manjkav za ateistički ukus i ne vidim šta bi jedan više promijenio.Optimus Prime wrote: ↑07/01/2021 00:36Vidis, upravo nesto tako bi ocekivao od nekog "Supreme Being". Znam da je to tebi nepojmljivo posto si pristran. Problem tvog razmisljanja i neshvatanja mog stava je rezultat cirkularne logike koju koristis u svom argumentu:vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:08
Bog je mogao svoju objavu "telepatski" usaditi u mozak svakog čovjeka. Čemu potreba za metodologijom kojom se korisito pri predaji svoje objave? Čemu potreba i za Mojsijem, i za Isusom, i za Muhammedom (plus Džibril). Nemoj samo reći da bi ljudi poludjeli kada bi odjednom "ni iz čega" dobili tu poruku, to znanje ili štaveć. Čemu sada potreba da ljudi sa bogom "komuniciraju" preko posrednika, pa i da plaćaju, prljavim novcem koji je uzrok mnogih zala, za obaveze koje je bog porpisao da se moraju izvršiti da bi ih priznao kao svoje vjernike? Krštenja, vjenčanja, vjerski obredi pri ukopu itd, sve se to plaća. Ako bog zna za svakog pojedinca da li je "u srcu" njegov vjernik, čemu potreba da neka osoba to pokaže nekim institucionalnim objavljivanjem tog statusa? Ne govorim o potrebi te osobe da se tako prikaže, neka svako ko želi javno svoju vjeru pokazuje, nego o potrebi da ispuni neke obaveze da bi time pokzala da jeste vjernik?
Kada pogledaš neke druge religije, tamo je logična potreba za materijelističkim ponašanjem. Pa je tako nošenje medvjeđe kože značilo dobijanje snage medvjeda zato što se u toj religiji karakteristika prima preko predmeta. Pa se snaga prima preko medvjeda, brzina recimo preko zeca i drugih brzih životinja itd. Tim bogovima se poštovanje prema njima moralo pokazati žrtvom, da li životinjskom, da li ljudskom, da li materijalnom (predmetom, amajlijom, tetovažom itd), ti bogovi nisu mogli "čitati duše", moralo im se praktično, materijalistički, pokazati da ih se poštuje.
Ali abrahamski bog nije takav, on ne treba medij da zna šta svako od nas misli i vjeruje, tako da je ozbiljno pitanje čemu instituti recimo krštenja da bi se postalo hrišćaninom ili 5 obaveza da bi se bilo muslimanom itd. Ako bogu to ne treba, onda je odgovor da treba ljudima. Koji su postajali izuzetno moćni i bogati predstavljajući se kao medij preko kojeg "vjernički plebs" ispunjava svoje obaveze prema bogu. U suštini koriste boga za lično bogaćenje. Tako da je ozbiljno pitanje čemu uopšte crkve (u najširem smislu riječi) i naposlijetku religije.
Zaista, svemoćni je trebao alate i posrednike?
Zatim, 51 state nekoliko puta napisa da je "dokazano" da bi ljudi morali napisati milijarde knjiga da bi napisali ono šta piše u Kur'anu. Zaista, božija poruka ljudima, kojih ima i izuzetno inteligentnih i pametnih, i onih koji ništa ne shvataju, a namijenjena je svima, je toliko komplikovana da zahtijeva milijarde knjiga da bi je ljudi, pa i ti inteligentni, razumjeli, stvaranje mreže univerziteta koji tu poruku pokušavaju "prevesti" na jezik razumljiv svim ljudima. A pri tome u islamu je dogma da je jedan nepismeni trgovac (što je samo po sebi oksimoron, pa morao je barem naučiti čitati brojeve ako je trgovac, a najvjerovatnije i puno više) u istom momentu kada mu je data tu objavu savršeno razumio.
Hajde, kako god.
P. S. To o čitanju mnogo knjiga i mnogo vremena utrošenog u proučavanje ti vjerujem. A na "suptilnu" poruku koja se iza toga krije neću reagovati. Samo bi me interesovalo koliko od tih knjiga koje si pročitao govori negativno o islamu i koliko vremena si proveo razmišljajući sa premisom da je islam pogrešan, pa nakon sveg tog čitanja, sukoba teza i promišljanja došao do zaključka da je islam, ipak, ono pravo? Znaš na šta mislim, ako si već zaključio da ti se islam sviđa i poslije pročitao 1.000 knjiga od kojih 999 je pisano od islamskih autora i, naravno, potvrđuje da je islam ono pravo, bila je dovoljna samo jedna, rezultat bi bio isti. Ne impliciram da je to tako kod tebe, ali znam dovoljan broj ljudi kod kojih jeste tako.
- vatrogasac
#3916 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ako te interesuje moje lično što baš i nije običaj na forumu onda ću ti reći da sam daleko, daleko više knjiga pročitao od nemuslimanskih autora. Od braće Grim pa kako sam rastao tako dalje.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 02:04Ali ne odgovaraš na najteže pitanje, zašto?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:45Napisao sam na stotine komentara i svaki je bio manjkav za ateistički ukus i ne vidim šta bi jedan više promijenio.Optimus Prime wrote: ↑07/01/2021 00:36
Vidis, upravo nesto tako bi ocekivao od nekog "Supreme Being". Znam da je to tebi nepojmljivo posto si pristran. Problem tvog razmisljanja i neshvatanja mog stava je rezultat cirkularne logike koju koristis u svom argumentu:
Bog je mogao svoju objavu "telepatski" usaditi u mozak svakog čovjeka. Čemu potreba za metodologijom kojom se korisito pri predaji svoje objave? Čemu potreba i za Mojsijem, i za Isusom, i za Muhammedom (plus Džibril). Nemoj samo reći da bi ljudi poludjeli kada bi odjednom "ni iz čega" dobili tu poruku, to znanje ili štaveć. Čemu sada potreba da ljudi sa bogom "komuniciraju" preko posrednika, pa i da plaćaju, prljavim novcem koji je uzrok mnogih zala, za obaveze koje je bog porpisao da se moraju izvršiti da bi ih priznao kao svoje vjernike? Krštenja, vjenčanja, vjerski obredi pri ukopu itd, sve se to plaća. Ako bog zna za svakog pojedinca da li je "u srcu" njegov vjernik, čemu potreba da neka osoba to pokaže nekim institucionalnim objavljivanjem tog statusa? Ne govorim o potrebi te osobe da se tako prikaže, neka svako ko želi javno svoju vjeru pokazuje, nego o potrebi da ispuni neke obaveze da bi time pokzala da jeste vjernik?
Kada pogledaš neke druge religije, tamo je logična potreba za materijelističkim ponašanjem. Pa je tako nošenje medvjeđe kože značilo dobijanje snage medvjeda zato što se u toj religiji karakteristika prima preko predmeta. Pa se snaga prima preko medvjeda, brzina recimo preko zeca i drugih brzih životinja itd. Tim bogovima se poštovanje prema njima moralo pokazati žrtvom, da li životinjskom, da li ljudskom, da li materijalnom (predmetom, amajlijom, tetovažom itd), ti bogovi nisu mogli "čitati duše", moralo im se praktično, materijalistički, pokazati da ih se poštuje.
Ali abrahamski bog nije takav, on ne treba medij da zna šta svako od nas misli i vjeruje, tako da je ozbiljno pitanje čemu instituti recimo krštenja da bi se postalo hrišćaninom ili 5 obaveza da bi se bilo muslimanom itd. Ako bogu to ne treba, onda je odgovor da treba ljudima. Koji su postajali izuzetno moćni i bogati predstavljajući se kao medij preko kojeg "vjernički plebs" ispunjava svoje obaveze prema bogu. U suštini koriste boga za lično bogaćenje. Tako da je ozbiljno pitanje čemu uopšte crkve (u najširem smislu riječi) i naposlijetku religije.
Zatim, 51 state nekoliko puta napisa da je "dokazano" da bi ljudi morali napisati milijarde knjiga da bi napisali ono šta piše u Kur'anu. Zaista, božija poruka ljudima, kojih ima i izuzetno inteligentnih i pametnih, i onih koji ništa ne shvataju, a namijenjena je svima, je toliko komplikovana da zahtijeva milijarde knjiga da bi je ljudi, pa i ti inteligentni, razumjeli, stvaranje mreže univerziteta koji tu poruku pokušavaju "prevesti" na jezik razumljiv svim ljudima. A pri tome u islamu je dogma da je jedan nepismeni trgovac (što je samo po sebi oksimoron, pa morao je barem naučiti čitati brojeve ako je trgovac, a najvjerovatnije i puno više) u istom momentu kada mu je data tu objavu savršeno razumio.
Hajde, kako god.
P. S. To o čitanju mnogo knjiga i mnogo vremena utrošenog u proučavanje ti vjerujem. A na "suptilnu" poruku koja se iza toga krije neću reagovati. Samo bi me interesovalo koliko od tih knjiga koje si pročitao govori negativno o islamu i koliko vremena si proveo razmišljajući sa premisom da je islam pogrešan, pa nakon sveg tog čitanja, sukoba teza i promišljanja došao do zaključka da je islam, ipak, ono pravo? Znaš na šta mislim, ako si već zaključio da ti se islam sviđa i poslije pročitao 1.000 knjiga od kojih 999 je pisano od islamskih autora i, naravno, potvrđuje da je islam ono pravo, bila je dovoljna samo jedna, rezultat bi bio isti. Ne impliciram da je to tako kod tebe, ali znam dovoljan broj ljudi kod kojih jeste tako.
Mogao nam je Bog dati i da nasljeđujemo stečena znanja naših predaka preko DNK, ali mora svaki čovjek za sebe na dunjaluku sam. Od učenja jezika, pisanja, čitanja, intelektualnog i moralnog građenja i da ne nabrajam ostalo.
Ajeti i znakovi su svuda. Tako da ti ne treba 1000 knjiga da bi vjerovao jer imaš nena i baba bez dovršene osnovne škole koje su vrlo pobožne, ali one spoznaju nisu gradile kroz knjigu u biblioteci nego kroz knjigu prirodu. Naravno da im je te znakove neko pokazao jer društveno biće određuje svijest kako to definiše Marx pa kako na tvoju tako i na moju, ali svako od nas gradi i svoje posebnosti na osnovu ličnih iskustava. Nisu nužni veliki preduvjeti.
„Pokažite mi knjigu koju mogu čitati zemljoradnik i predsjednik, i koja obojicu može ispuniti istom radošću. Tada ću postati ateist!“
– Blaise Pascal, matematičar, fizičar i izumitelj
„Svijet će se jednom smijati gluposti naše današnje moderne materijalističke filozofije. Što više proučavam prirodu, tim sam više zadivljen djelima Stvoritelja. Molim se čak i za vrijeme svog rada u laboratoriju.“
– Louis Pasteur, bakteriolog, osnivač imunologije i mikrobiologije
Ti si već dušom posvjedočio Boga u Ezelu pa zato riječ kufr u Kur'anu ne znači nevjerovanje nego skrivanje istine koja se desila pa na tom fonu je i ovakva izjava:
„Postoji vakuum kojeg je Bog oblikovao u srcu svakog čovjeka, a koji se ne može ispuniti ničim što je stvoreno, već jedino Bogom, Stvoriteljem, koji se objavio kroz Isusa.“
Dobio si jedan od najvećih darova živim bićima razum, stvoren si kao društveno biće i ne funkcionišeš kao pojedinac, svuda su znakovi i u knjigama i u prirodi..... na tebi je kako ćeš iskoristiti sve te resurse.
- aurora313
#3917 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jučer postavih svoje observacije o jednom od forumaša na ovom podforumu: ”Ove me zadnje diskusije podsjećaju na današnju Ameriku. I ovdje imamo jednog Trampa ...”
Ni sanjao nisam da ću nakon toga pratiti na CNN događaje izpred američkog kongresa, gdje su pristaše ovog jada od predsjednika pruzrokovale nerede nezabilježene u istoriji SAD.
Da previše ne pametujem, u ovom informacijskom dobu lako je pojedincu—uz istrajnost i tvrdoglavost—da razvodnjava i omalovažava stavove drugih, i što je još gore, da utiče na interpretatore i tvorce fake news da nastave putevima koji ne vode ničem boljem ili interesantnijem.
Poštujmo jedni druge kroz razmjenu mišljenja i stavova drugih. Vlastiti pogledi i kritika tuđih se može voditi na više načina a ne samo arogancijom i ignorancijom.
Toliko od matorca.
Ni sanjao nisam da ću nakon toga pratiti na CNN događaje izpred američkog kongresa, gdje su pristaše ovog jada od predsjednika pruzrokovale nerede nezabilježene u istoriji SAD.
Da previše ne pametujem, u ovom informacijskom dobu lako je pojedincu—uz istrajnost i tvrdoglavost—da razvodnjava i omalovažava stavove drugih, i što je još gore, da utiče na interpretatore i tvorce fake news da nastave putevima koji ne vode ničem boljem ili interesantnijem.
Poštujmo jedni druge kroz razmjenu mišljenja i stavova drugih. Vlastiti pogledi i kritika tuđih se može voditi na više načina a ne samo arogancijom i ignorancijom.
Toliko od matorca.
-
Hakiz
#3918 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Drago mi je da si ovo napisao, to znači da se ostavimo priče o pročitanim knjigama i govorimo o ličnim zapažanjima.vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 08:34Ako te interesuje moje lično što baš i nije običaj na forumu onda ću ti reći da sam daleko, daleko više knjiga pročitao od nemuslimanskih autora. Od braće Grim pa kako sam rastao tako dalje.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 02:04Ali ne odgovaraš na najteže pitanje, zašto?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 00:45
Napisao sam na stotine komentara i svaki je bio manjkav za ateistički ukus i ne vidim šta bi jedan više promijenio.
Hajde, kako god.
Mogao nam je Bog dati i da nasljeđujemo stečena znanja naših predaka preko DNK, ali mora svaki čovjek za sebe na dunjaluku sam. Od učenja jezika, pisanja, čitanja, intelektualnog i moralnog građenja i da ne nabrajam ostalo.
Ajeti i znakovi su svuda. Tako da ti ne treba 1000 knjiga da bi vjerovao jer imaš nena i baba bez dovršene osnovne škole koje su vrlo pobožne, ali one spoznaju nisu gradile kroz knjigu u biblioteci nego kroz knjigu prirodu. Naravno da im je te znakove neko pokazao jer društveno biće određuje svijest kako to definiše Marx pa kako na tvoju tako i na moju, ali svako od nas gradi i svoje posebnosti na osnovu ličnih iskustava. Nisu nužni veliki preduvjeti.
„Pokažite mi knjigu koju mogu čitati zemljoradnik i predsjednik, i koja obojicu može ispuniti istom radošću. Tada ću postati ateist!“
„Svijet će se jednom smijati gluposti naše današnje moderne materijalističke filozofije. Što više proučavam prirodu, tim sam više zadivljen djelima Stvoritelja. Molim se čak i za vrijeme svog rada u laboratoriju.“
– Louis Pasteur, bakteriolog, osnivač imunologije i mikrobiologije
Ti si već dušom posvjedočio Boga u Ezelu pa zato riječ kufr u Kur'anu ne znači nevjerovanje nego skrivanje istine koja se desila pa na tom fonu je i ovakva izjava:
„Postoji vakuum kojeg je Bog oblikovao u srcu svakog čovjeka, a koji se ne može ispuniti ničim što je stvoreno, već jedino Bogom, Stvoriteljem, koji se objavio kroz Isusa.“
Dobio si jedan od najvećih darova živim bićima razum, stvoren si kao društveno biće i ne funkcionišeš kao pojedinac, svuda su znakovi i u knjigama i u prirodi..... na tebi je kako ćeš iskoristiti sve te resurse.
Ja ponekada postvim neki link na vikipediju i slično kao ilustraciju onoga šta želim reći, ne kao izvor koji mi je to "usadio" u glavu. Većina ovoga šta govorim je moje lično zapažanje. Zato i ne spominjem ljude koji su iz religije konvertirali u ateizam, ne spominjem ni Hitčensa i druge, jer mi njihovo pisanje nije formiralo mišljenje. Ateista sam iz ličnog uvjerenja, ne zato što su nerki autoriteti napisali da je akeizam OK.
Pa tako mi bude smiješno kada se počnu pominjati "proroci ateizma", jer ti ljudi neka rade šta hoće, nisu oni pisali ateističku Bibliju/Kur'an koji svi ateisti moraju slijediti. Takvo nešto, ateistička crkva/religija, to jeste organizovan instituconalizovan pokret, kao i ateistička "sveta" knjiga, naprosto, ne postoje.
To o znakovima. Mi i vodimo sve ove rasprave upravo zato što jedna te ista stvar je nekome dokaz o bogu i kreaciji a nekome drugom dokaz o nepostojanju boga i kreacije.
Jednom si me pitao imam li ištal ijepo reći o islamu. Imam. Aii stvar je u sljedećem:
Nije problem u postojanju religija, ljudi neka vjeruju u šta hoće itd. Meni je problem ono šta je ilustrovao Queer festival. Kada je grupa ljudi upala u prostorije održavanja festivala i počela se služiti nasiljem pod parolom "Neće pederi paradirati za vrijeme trajanja svetog mjeseca Ramazana". U sekularnoj državi. Hajde, da je bila Sudija, pa i nekako, ali u BIH... A svi oni koji su kao pripadnici te religije osudili upotrebu nasilja u tome slučaju su reagovali na ovakav način: Mi smo protiv nasilja, ali...
E to "ali" je problem.
Naravno, samo slučajno je to bilo sa islamskim predznakomu, u Sarajevu su muslimani dominanatni, na primjerima Srbije i donedavno Hrvatske se vidi da ni u drugim religijama nije puno drugačije.
Ja dolazim iz vjerničke porodice tako da je moj ateizam proizvod možda otpora autoritetu (slušaj oca i mater, nastavnke itd čak i kada vidiš da ono šta ti govore tebi ide na štetu) ali je proizvod posmatranja svijeta i uočavanja nelogičnosti onoga šta vidim i onoga šta je i moja porodica imala kao "vodilju". Kako jesam bio u takvoj porodici pročitao sam i Kur'an i Bibliju i još poneke knjige, Nisam hljade, ali one osnovne jesam. I nisu mi se činile uvjerljive. A onda mi je nešto takođe postalo čudno: Čemu potreba da se pored tih knjiga napiše još mnogo drugih koje pokušavaju pojasnti šta u ovim prvim piše? Kao što sam i prije pisao, te knjige su set pravila svim ljudima, ne eliti. Nauka možda mora komplikovati, ali bog?
Tako da mom ateizmu nije trebao ni poslanik, ni prorok, ni sveštenik, niti sveta knjiga. Naprosto neke stvari mi ni kao klincu nisu imale smisla, a odgovori na te besmislice mi nisu bili uvjerljivi. I kako je vrijeme prolazilo samo mi se potvrđivalo. A komplikovanje, pokušaji odgovora na jednostavna pitanja sve komplikovanijim odgovorima i odgovorima koji su takođe besmisleni (banalno, pravdanje postojanja zla time što je bog dozvolio jednom anđelu da mu prkosi i zavodi ljude u situaciji kada ga bog može u djeliću sekunde zaustaviti) nije pomoglo.
I sada dolazimo do jednog zaključka. Na pitanje ateiste o nekoj nelogičnosti u nekoj religiji ne može se odgovoriti knjigom iz te religije. Jer, neki ateisti su vjerovatno taj odgovor i pokušali naći u toj religijskoj knjizi pa ga nisu našli. Vjerske knjige se uglavnom pišu tako da pojasne onima koji već vjeruju, tako da pretpostavljaju da neke fundamente oni koji te odgovore čitaju prihvataju bez pogovora. Ali onima koji sumnjaju i u te fundamente, takve knjige ne nude odgovore.
Sllično i sa citatima ljudi kao što su spomenuti. Svaka čast Paskalu, ali neće me to što on govori pozitivno o bogu navesti da postanem religiozan ako mi to nema smisla. Jer, to nije nešto kao matematika koja se može dokazati pa u Paskalovo matematičko otkriće ne sumnjamo jer je dokazivo. Ovo je ipak samo njegovo mišljenje koje ne može dokazati, a to što može dokazati matematiku, ne znači da može dokazati i boga. Ako u matematici vrijedi aksiom da ako je A=B i B=C onda slijedi i da je A=C, to kod stava o postojanju boga boga ne ide tako i zato matematički autoritet nije nužno i vjerski autoritet.
Nadrobih ja svašta.
Last edited by Hakiz on 07/01/2021 13:25, edited 2 times in total.
-
broj dva
#3919 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Koliko vjernika vjeruje u postojanje piramida u Visokom ?
Ima li ko od nevjernika da vjeruje u piramide ?
Pitam jer me interesuje ali bi se iznenadio da deklarisani nevjernik vjeruje u piramie (u Visokom) dok sam na temi vidio vjernike koji imaju dovoljno vjere da je i na piramide trose.
Pitam jer me interesuje ali bi se iznenadio da deklarisani nevjernik vjeruje u piramie (u Visokom) dok sam na temi vidio vjernike koji imaju dovoljno vjere da je i na piramide trose.
-
The 51st State
#3920 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
posto sam optuzivan i ad hominemom napadan vezano za logicarenje, da se posluzim citatom jednog naucnog autoriteta, pa neka razmisli kako ko zeli, svaciji izbor postujem ali odredjene stvari se trebaju istaci jer ipak logika je najjaci instrument koji posjedujemo.
Philosopher of science Hugh Gauch explains, "the idea that science supports atheism is to get high marks for enthusiasm but low marks for logic.”
Philosopher of science Hugh Gauch explains, "the idea that science supports atheism is to get high marks for enthusiasm but low marks for logic.”
Last edited by The 51st State on 07/01/2021 13:42, edited 2 times in total.
-
Hakiz
#3921 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Bio sam na jednom obilasku koji je vodio Osmanagić. I sve je on to lijepo ispričao, pokazao i sve super. Ali, meni sve vrijeme nešto nije bilo jasno. Toliki ljudi tu boraviše, a nigdje ostataka. Kostiju tih ljudi, kostiju životinja koje su jeli, grnčarije u kojoj su spremali hranu, ako ne grnčarije onda izdubljenih tikava u kojima su držali vodu, promjene boje pećine u piramidi od vatre koju su ložili, otisaka ruku ili druge primitivne ili naprednije umjetnosti itd. Nigdje takvih ostataka, ostataka koji su pronađeni na svim drugim mjestima za koja se tvrdi da su ljdi na tim mjestima boravili. Područje oko Keopsove piramide je puno ostataka preostalih od ljudi koji su je gradili. Sve do toga da su pronađeni spiskovi koliko piva, kruha itd je pravljeno i trošeno. A u Viskom ništa. Ni dlaka. Hajde, ako je i istina da je u Visokom piramida građena prije 25.000 godina, dakle prije pronalaska pismenosti, pisma, sredstava za pisanje bilo na kamen, glinu, kožu, papirus, papir, moralo je ostati nešto drugo. Ali ne, ništa.broj dva wrote: ↑07/01/2021 13:07 Koliko vjernika vjeruje u postojanje piramida u Visokom ?
A kako pećina u Šoveu pokazuje, već prije 30.000 godina su ljudi ne samo znali da crtaju i koriste boje, nego su ti crteži imali veoma dobre odnose proporcija i bili poprilično napredni. Nisu bili samo otisak ruke:

I ništa ni približno slično u Visokom. Što li?
Tako da ja ne vjerujem da je Visočica piramida građena od ljudi (pa ni od vanzemaljaca
Ali dobro je za turizam, pa kada druge turističke destinacije po svijetu mogu zarađivati na mitovima, možemo i mi. Samo da budemo svjesni da je to mit, a ne stvarna istorija/historija/povijest.
Last edited by Hakiz on 07/01/2021 13:44, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#3922 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
slazes li se da je teza plauzabilna naucno da su je recimo vanzemljaci napravili nama nepoznatom tehnologijom, recimo slicno kao teorija evolucije sto nam je prezentovana bez konkretnih dokaza. imamo strukturu tunela vjestackog porijekla, dakle zasto bi to odbacili osim iz uvjerenja?Hakiz wrote: ↑07/01/2021 13:38Bio sam na jednom obilasku koji je vodio Osmanagić. I sve je on to lijepo ispričao, pokazao i sve super. Ali, meni sve vrijeme nešto nije bilo jasno. Toliki ljudi tu boraviše, a nigdje ostataka. Kostiju tih ljudi, kostiju životinja koje su jeli, grnčarije u kojoj su spremali hranu, ako ne grnčarije onda izdubljenih tikava u kojima su držali vodu, promjene boje pećine u piramidi od vatre koju su ložili, otisaka ruku ili druge primitivne ili naprednije umjetnosti itd. Nigdje takvih ostataka, ostataka koji su pronađeni na svim drugim mjestima za koja se tvrdi da su ljdi na tim mjestima boravili. Područje oko Keopsove piramide je puno ostataka preostalih od ljudi koji su je gradili. Sve do toga da su pronađeni spiskovi koliko piva, kruha itd je pravljeno i trošeno. A u Viskom ništa. Ni dlaka. Hajde, ako je i istina da je u Visokom piramida građena prije 25.000 godina, dakle prije pronalaska pismenosti, pisma, sredstava za pisanje bilo na kamen, glinu, kožu, papirus, papir, moralo je ostati nešto drugo. Ali ne, ništa.broj dva wrote: ↑07/01/2021 13:07 Koliko vjernika vjeruje u postojanje piramida u Visokom ?
Tako da ja ne vjerujem da je Visočica piramida građena od ljudi (pa ni od vanzemaljaca), niti da je na tom teritoriju postojala takva civilizacija za kakvu Osmanagić tvrdi da jeste, a ko hoće, neka vjeruje.
Ali dobro je za turizam, pa kada druge turističke destinacije po svijetu mogu zarađivati na mitovima, možemo i mi. Samo da budemo svjesni da je to mit, a ne stvarna istorija/historija/povijest.
-
Hakiz
#3923 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da si pročitao moj post vidio bi da ja ne vjerujem zato što nema ni materijalnih (kosti, oprema za spremanje i držanje hrane itd) ni nematerijalnih (umjetnost, promjena boje od vatre na stijenkama u unutrašnjosti piramide itd) dokaza o boravku i aktivnosti ljudi koji bi tu pretpostavljenu piramidu gradili i poslije gradnje koristili. Čak i da su je pravili vanzemaljci, poslije njih bi je koristili ljudi. A ni za takvo korištenje, a pogotovo gradnju, nema ni materijalnih ni nematerijalnih dokaza.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 13:41slazes li se da je teza plauzabilna naucno da su je recimo vanzemljaci napravili nama nepoznatom tehnologijom, recimo slicno kao teorija evolucije sto nam je prezentovana bez konkretnih dokaza. imamo strukturu tunela vjestackog porijekla, dakle zasto bi to odbacili osim iz uvjerenja?Hakiz wrote: ↑07/01/2021 13:38Bio sam na jednom obilasku koji je vodio Osmanagić. I sve je on to lijepo ispričao, pokazao i sve super. Ali, meni sve vrijeme nešto nije bilo jasno. Toliki ljudi tu boraviše, a nigdje ostataka. Kostiju tih ljudi, kostiju životinja koje su jeli, grnčarije u kojoj su spremali hranu, ako ne grnčarije onda izdubljenih tikava u kojima su držali vodu, promjene boje pećine u piramidi od vatre koju su ložili, otisaka ruku ili druge primitivne ili naprednije umjetnosti itd. Nigdje takvih ostataka, ostataka koji su pronađeni na svim drugim mjestima za koja se tvrdi da su ljdi na tim mjestima boravili. Područje oko Keopsove piramide je puno ostataka preostalih od ljudi koji su je gradili. Sve do toga da su pronađeni spiskovi koliko piva, kruha itd je pravljeno i trošeno. A u Viskom ništa. Ni dlaka. Hajde, ako je i istina da je u Visokom piramida građena prije 25.000 godina, dakle prije pronalaska pismenosti, pisma, sredstava za pisanje bilo na kamen, glinu, kožu, papirus, papir, moralo je ostati nešto drugo. Ali ne, ništa.broj dva wrote: ↑07/01/2021 13:07 Koliko vjernika vjeruje u postojanje piramida u Visokom ?
Tako da ja ne vjerujem da je Visočica piramida građena od ljudi (pa ni od vanzemaljaca), niti da je na tom teritoriju postojala takva civilizacija za kakvu Osmanagić tvrdi da jeste, a ko hoće, neka vjeruje.
Last edited by Hakiz on 07/01/2021 13:49, edited 2 times in total.
-
The 51st State
#3924 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
zasto vjerujes u teoriju evolucije onda kada nijedan dokaz tog nivoa nije prezentovan? ja imam dojam da je ljude najvise sramota reci ne znam.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 13:47Da si pročitao moj post vidio bi da ja ne vjerujem zato što nema ni materijalnih (kosti, oprema za spremanje i držanje hrane itd) ni nematerijalnih (umjetnost, promjena boje od vatre na stijenkama u unutrašnjosti piramide itd) dokaza o boravku i aktivnosti ljudi koji bi tu pretpostavljenu piramidu gradili i poslije gradnje koristili.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 13:41slazes li se da je teza plauzabilna naucno da su je recimo vanzemljaci napravili nama nepoznatom tehnologijom, recimo slicno kao teorija evolucije sto nam je prezentovana bez konkretnih dokaza. imamo strukturu tunela vjestackog porijekla, dakle zasto bi to odbacili osim iz uvjerenja?Hakiz wrote: ↑07/01/2021 13:38
Bio sam na jednom obilasku koji je vodio Osmanagić. I sve je on to lijepo ispričao, pokazao i sve super. Ali, meni sve vrijeme nešto nije bilo jasno. Toliki ljudi tu boraviše, a nigdje ostataka. Kostiju tih ljudi, kostiju životinja koje su jeli, grnčarije u kojoj su spremali hranu, ako ne grnčarije onda izdubljenih tikava u kojima su držali vodu, promjene boje pećine u piramidi od vatre koju su ložili, otisaka ruku ili druge primitivne ili naprednije umjetnosti itd. Nigdje takvih ostataka, ostataka koji su pronađeni na svim drugim mjestima za koja se tvrdi da su ljdi na tim mjestima boravili. Područje oko Keopsove piramide je puno ostataka preostalih od ljudi koji su je gradili. Sve do toga da su pronađeni spiskovi koliko piva, kruha itd je pravljeno i trošeno. A u Viskom ništa. Ni dlaka. Hajde, ako je i istina da je u Visokom piramida građena prije 25.000 godina, dakle prije pronalaska pismenosti, pisma, sredstava za pisanje bilo na kamen, glinu, kožu, papirus, papir, moralo je ostati nešto drugo. Ali ne, ništa.
Last edited by The 51st State on 07/01/2021 13:49, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#3925 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne cita on, samo uhvatio priliku da iskoristi forumalciju "teza plauzabilna naucno"...