Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
The 51st State

#3776 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 05/01/2021 16:47
The 51st State wrote: 05/01/2021 16:46
Hakiz wrote: 05/01/2021 16:42

To nije odgovor na pitanje kako to da ništa šta je bilo van lokalnog iskustva nije u svojim knjigma eksplicitno spomenuo.
To je perfektan odgovor i obezvredjuje u potpunosti vasu ironiju, samo malo kontanja, nije puno.
Ne, nije odgovor.
Pa da, treba crtati bukvalno, a i tad ne bi bio. Ima nesto sto se zove dati razum i navodjenje.
Hakiz

#3777 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 05/01/2021 16:53
The 51st State wrote: 05/01/2021 16:46

To je perfektan odgovor i obezvredjuje u potpunosti vasu ironiju, samo malo kontanja, nije puno.
Ne, nije odgovor.
Pa da, treba crtati bukvalno, a ti tad ne bi bio. Ima nesto sto se zove dati razum i navodjenje.
Ne. Odgovor koji implicira postojanje nečega šta ljudi ne znaju nije odgovor na pitanje zašto u knjigama nisu eksplicitno spomenuti recimo Aboridžini, najstariji formirani narod, stariji od bilo kojeg drugog, narod koji je u trenutku prve objave bio star oko 50.000 godina. Svi ostali ljudi su bili još divlje životinje dok su Aboridžini bili pravi narod i čak imali kulturu. I takve ljude da ne spomene. Nemoguće. Da bog postoji, Aboridžini bi valjda bili prvi narod kojem bi se bog objavio kad je već najstariji.
The 51st State

#3778 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 05/01/2021 17:00
The 51st State wrote: 05/01/2021 16:53

Ne, nije odgovor.
Pa da, treba crtati bukvalno, a ti tad ne bi bio. Ima nesto sto se zove dati razum i navodjenje.
Ne. Odgovor koji implicira postojanje nečega šta ljudi ne znaju nije odgovor na pitanje zašto u knjigama nisu eksplicitno spomenuti recimo Aboridžini, najstariji formirani narod, stariji od bilo kojeg drugog, narod koji je u trenutku prve objave bio star oko 50.000 godina. Svi ostali ljudi su bili još divlje životinje dok su Aboridžini bili pravi narod i čak imali kulturu. I takve ljude da ne spomene. Nemoguće. Da bog postoji, Aboridžini bi valjda bili prvi narod kojem bi se bog objavio kad je već najstariji.
I to je netacno, svima su poslati vjerovjesnici 124 000 ako se ne varam.
kio01

#3779 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

Ma mi nevjernici nismo dovoljno pametni za 51st-ov kompleksni vokabular. Jednostavno nas Bog nije nadario takvom pamecu da upijemo svu mudrost 51st-ovih postova.

Covjece ovo je diskusija, ako mislis da su oni s kojim diskutujes preglupi, zavrsi diskusiju. Ako ipak zelis nastaviti diskusiju, i druga strana ti kaze da odgovor nije adekvatan, ili obrazlozi prvi odgovor, ili daj jos jedan, adekvatniji odgovor.
Optimus Prime

#3780 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:07 Ma mi nevjernici nismo dovoljno pametni za 51st-ov kompleksni vokabular. Jednostavno nas Bog nije nadario takvom pamecu da upijemo svu mudrost 51st-ovih postova.

Covjece ovo je diskusija, ako mislis da su oni s kojim diskutujes preglupi, zavrsi diskusiju. Ako ipak zelis nastaviti diskusiju, i druga strana ti kaze da odgovor nije adekvatan, ili obrazlozi prvi odgovor, ili daj jos jedan, adekvatniji odgovor.
Ocekujes previse od turbo-trolla. Ja mislim da ni on ne razumije sta pise.
The 51st State

#3781 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:07 Ma mi nevjernici nismo dovoljno pametni za 51st-ov kompleksni vokabular. Jednostavno nas Bog nije nadario takvom pamecu da upijemo svu mudrost 51st-ovih postova.

Rece neko ko je pobjego ko brzi gonzales pri postavljenom pitanju.
apsidejzi

#3782 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 05/01/2021 16:38 Samo cittati, a kome treba crtati sta da se radi, sta kaze strucnjjk, hoce pojedinacno sve da mu se kaze :lol:

He is the Knower of the Unseen, Whom not even the weight of the smallest particle eludes, either in the heavens or in the earth; nor is there anything smaller or larger than that which is not in a Clear Book. (Qur'an, 34:3)

� Not even the smallest speck eludes your Lord, either on earth or in heaven. Nor is there anything smaller than that, or larger, which is not in a Clear Book. (Qur'an, 10:61)
Paaaaaa, mozda se to nalazi u njegovoj Clear book al jebiga, nama je zaboravio prenijeti da i mi znamo... Et, samo da je bakterije spomenuo ne bi Ibn Sina 400 godina kasnije morao pisati 5 tomova knjige o medicini i sramotit se navodeci da se sve u svemiru sastoji od Zemlje, Vode, Zraka i Vatre i onda traziti lijekove na bazi toga. Al eto, sakrio to u svojoj Clear book...

Mudo marijanovo. Nije Muhamed znao za bakterije, zato ih nije ni spomenuo.
kio01

#3783 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:09

Ustvari, ja sam tebi postavio pitanje, a ti odgovorio tako sto trazis od mene da prihvatam tvoje premise, kako bi valjda izvrsio neki "gotcha" potez, ko da je ovo neka politicka debata.
The 51st State

#3784 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

reci to milionima doktora koji su vjernici ili ovom sefu americkog antikovid tima, mora da si ti malo bolje shvatio.
Last edited by The 51st State on 05/01/2021 17:19, edited 1 time in total.
The 51st State

#3785 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:16

Ustvari, ja sam tebi postavio pitanje, a ti odgovorio tako sto trazis od mene da prihvatam tvoje premise, kako bi valjda izvrsio neki "gotcha" potez, ko da je ovo neka politicka debata.
pa da, odgovorio si na pitanje kontra pitanjem, to je najgori moguci nacin vodjenja diskusije gdje po pravilu ista zavrsava, ali i na to sam ti dogovorio.
kio01

#3786 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:18

pa da, odgovorio si na pitanje kontra pitanje, to je najgori moguci nacin vodjenja diskusije gdje po pravilu ista zavrsava, ali i na to sam ti dogovorio.
Fazon je sto nikada meni nisi postavio to pitanje( koje ustvari nije ni bilo pitanje vec samo premise i zakljucak), vec direktno apsiju. I ja onda trazio pojasnjenje.
The 51st State

#3787 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:22
The 51st State wrote: 05/01/2021 17:18

pa da, odgovorio si na pitanje kontra pitanje, to je najgori moguci nacin vodjenja diskusije gdje po pravilu ista zavrsava, ali i na to sam ti dogovorio.
Fazon je sto nikada meni nisi postavio to pitanje( koje ustvari nije ni bilo pitanje vec samo premise i zakljucak), vec direktno apsiju. I ja onda trazio pojasnjenje.
pa eto odgovori sad ako ti je do diskusije,
nisi trazio pojasnjenje nego si uveo nova pitanja, ali neise
kio01

#3788 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:26
Ja nemam sta odgovarati, kao sto rekoh "pitanje" nije bilo upuceno meni. Trazio sam da mi objasnis kako premise nisu kontradiktorne, osim ako vjerujes da jednostavno nema prvog inteligentnog sistema. Nisi pojasnio, kako da onda prihvatim premise?
The 51st State

#3789 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:33
Ja nemam sta odgovarati, kao sto rekoh "pitanje" nije bilo upuceno meni. Trazio sam da mi objasnis kako premise nisu kontradiktorne, osim ako vjerujes da jednostavno nema prvog inteligentnog sistema. Nisi pojasnio, kako da onda prihvatim premise?
Premisa je vrlo jednostavna, sta ti je logicnije da je inteligentni sistem kakav je sam zivot nastao nekom nasumicnoscu ili je kreiran od nekog drugog inteligentnog sistema, koja ti je opcija logicnija, kada to odgovoris onda mozemo dalje nastaviti.
Optimus Prime

#3790 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:38
Premisa je vrlo jednostavna, sta ti je logicnije da je inteligentni sistem kakav je sam zivot nastao nekom nasumicnoscu ili je kreiran od nekog drugog inteligentnog sistema, koja ti je opcija logicnija, kada to odgovoris onda mozemo dalje nastaviti.
Logicinije je da je nastao sam, nego da je je nastao od jos kompleksnijeg kreatora ( koji je nastao nekom nasumicnoscu).

Uvodis jes jednu nepotrebnu nepoznatu.
kio01

#3791 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

Pa sad ti kazem, te dvije stvari ne mogu zajedno bez pojasnjenja. Ako inteligentni sistem moze nastati samo od drugog inteligentnog sistema, moras objasniti kako je nastao PRVI inteligentni sistem, ili objasniti zasto NEMA PRVOG inteligentnog sistema.
The 51st State

#3792 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 05/01/2021 17:44

Pa sad ti kazem, te dvije stvari ne mogu zajedno bez pojasnjenja. Ako inteligentni sistem moze nastati samo od drugog inteligentnog sistema, moras objasniti kako je nastao PRVI inteligentni sistem, ili objasniti zasto NEMA PRVOG inteligentnog sistema.
Pojasnjeno je u premisi, imamo naucni dokaz neoboriv za jedno, dok za drugo imamo ateisticko naglabanje.
Druze, to sto ti trazis su filozofi okarakterisali kao logicku gresku infinitivne regresije i sve se svodi na Prvi uzrok.., a Bog ti je se obratio vec kroz svete knjige, nema bolje , sta ces.
Hakiz

#3793 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

aurora313

#3794 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

MALO IZ BIBLIJSKIH PRICA

Pola milenija prije Gilgameša je zabilježena još jedna priča, i to o Atra Hasis-u i poplavi. Međutim, ni ova nije originalna jer postoji njena preteča koja potiče također iz pradavne Sumerije, a odnosi se na mit o Ziusudri! Ukratko, priča o Noju nije originalna, nego potiče iz daleko, daleko ranijih sličnih priča drugih kultura i naroda.

Ali, hajdemo da posjetimo nama familijarnog Noja.

Što je Bog naredio Noju, rečeno-učinjeno. Kako, ne pitajte, ali kako se tvrdi, tako je spašeno sve živo. Barka je po nekim pričama ostala da trune negdje na planini Araratu, gdje je i dan danas traže oni koji imaju novca ali ne i mozga. Valjda sanjaju da se obogate praveći ‘dokumentarne’ filmove.

Prvi Nojev problem je svakako u broju spašenih parova. Trenutno nauka zna za nekih 9 hiljada vrsta ptica, 350 hiljada vrsta buba, 28 hiljada vrsta riba, to jest, sve u svemu nekih dva miliona raznolikih živih bića! Kako i kada je radini Noje uspio da sakupi svu tu živinu dok je gradio barku u poznoj fazi svog 950-godišnjeg života—kako nam se tvrdi—to ostaje nepoznanica. Valja se pitati čemu ove komplikacije: zašto Bog jednostavno nije skupio po jedan par svega živoga, ostavio ih negdje na vrhu Ararata te napravio poplavu tako da samo vrh Ararata ostane suh, i sve bi bilo rješeno. (A ko si ti da pitaš zašto?)

Ali kada se o ovome malo razmisli, ostaje božija tajna kako je Noje uspio da nađe, spasi, i vrati natrag neke od životinja. Vi na osnovu zdravog razuma prosudite sami,
a ja ću da ih nabrajam: južnoameričku lamu i alpaku, kanadskog grizlija, australijsku koalu i kengura, arktičkog bijelog medvjeda, američku pumu, antarktičkog pingvina, južnoameričku anakondu, kinesku pandu, irvasa... Obzirom da u to vrijeme niko nije ni čuo za Australiju, Arktik, Antarktik ili obje Amerike, to mora da je prouzrokovalo ogroman logistički problem za Noja gdje da nađe pomenutu živinu—što je uključilo i nekih 3.000 vrsta mrava za koje danas znamo—i da ih zatim vrati u njihove rodne krajeve. I to sve bez da dođe do zamjene ili, nedajmibože, kakvih novih vrsta koje su nastale putem nekontrolisanog seksa. (Predlog za molitvu: ‘Dragi Bože, daj nam mudrost i pomozi nam da shvatimo ovu Tvoju logistiku!’)
aurora313

#3795 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:26 pa eto odgovori sad ako ti je do diskusije,
Ne znam šta si očekivao? Imaš klasičan primjer cognitive dissonance.
apsidejzi

#3796 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 05/01/2021 17:17 reci to milionima doktora koji su vjernici ili ovom sefu americkog antikovid tima, mora da si ti malo bolje shvatio.
pa da su milioni nisu. mozda par njih...
apsidejzi

#3797 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

aurora313 wrote: 05/01/2021 18:58 MALO IZ BIBLIJSKIH PRICA

Pola milenija prije Gilgameša je zabilježena još jedna priča, i to o Atra Hasis-u i poplavi. Međutim, ni ova nije originalna jer postoji njena preteča koja potiče također iz pradavne Sumerije, a odnosi se na mit o Ziusudri! Ukratko, priča o Noju nije originalna, nego potiče iz daleko, daleko ranijih sličnih priča drugih kultura i naroda.

Ali, hajdemo da posjetimo nama familijarnog Noja.

Što je Bog naredio Noju, rečeno-učinjeno. Kako, ne pitajte, ali kako se tvrdi, tako je spašeno sve živo. Barka je po nekim pričama ostala da trune negdje na planini Araratu, gdje je i dan danas traže oni koji imaju novca ali ne i mozga. Valjda sanjaju da se obogate praveći ‘dokumentarne’ filmove.

Prvi Nojev problem je svakako u broju spašenih parova. Trenutno nauka zna za nekih 9 hiljada vrsta ptica, 350 hiljada vrsta buba, 28 hiljada vrsta riba, to jest, sve u svemu nekih dva miliona raznolikih živih bića! Kako i kada je radini Noje uspio da sakupi svu tu živinu dok je gradio barku u poznoj fazi svog 950-godišnjeg života—kako nam se tvrdi—to ostaje nepoznanica. Valja se pitati čemu ove komplikacije: zašto Bog jednostavno nije skupio po jedan par svega živoga, ostavio ih negdje na vrhu Ararata te napravio poplavu tako da samo vrh Ararata ostane suh, i sve bi bilo rješeno. (A ko si ti da pitaš zašto?)

Ali kada se o ovome malo razmisli, ostaje božija tajna kako je Noje uspio da nađe, spasi, i vrati natrag neke od životinja. Vi na osnovu zdravog razuma prosudite sami,
a ja ću da ih nabrajam: južnoameričku lamu i alpaku, kanadskog grizlija, australijsku koalu i kengura, arktičkog bijelog medvjeda, američku pumu, antarktičkog pingvina, južnoameričku anakondu, kinesku pandu, irvasa... Obzirom da u to vrijeme niko nije ni čuo za Australiju, Arktik, Antarktik ili obje Amerike, to mora da je prouzrokovalo ogroman logistički problem za Noja gdje da nađe pomenutu živinu—što je uključilo i nekih 3.000 vrsta mrava za koje danas znamo—i da ih zatim vrati u njihove rodne krajeve. I to sve bez da dođe do zamjene ili, nedajmibože, kakvih novih vrsta koje su nastale putem nekontrolisanog seksa. (Predlog za molitvu: ‘Dragi Bože, daj nam mudrost i pomozi nam da shvatimo ovu Tvoju logistiku!’)
To ti ja pricam. Bog je izgleda samo spominjao LOKALNE zivotinje sa bliskog istoka. Nigdje pingvina a pogotovo onih cudnih zivotinja iz Australije, plus sto smo imali druge ljude u vrijeme Nuha/Noe samo suzivjeli na Juznoamerickom kontinentu i Australiji ali nismo mogli doci do njih. Njih je bog zaboravio poplaviti...
The 51st State

#3798 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 05/01/2021 19:44
The 51st State wrote: 05/01/2021 17:17 reci to milionima doktora koji su vjernici ili ovom sefu americkog antikovid tima, mora da si ti malo bolje shvatio.
Interesantna logika, ko lijeci preko 1,5 milijarde muslimana po muslimanskim zemljama, par njih po tvom zakljucivanju,. Recimo samo u velikoj britaniji ih je preko 10 hiljada, to je par njih po tebi. A da ipak nije do tebe?
Hakiz

#3799 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 05/01/2021 19:57
Interesantna logika, ko lijeci preko 1,5 milijarde muslimana po muslimanskim zemljama, par njih po tvom zakljucivanju,. Recimo samo u velikoj britaniji ih je preko 10 hiljada, to je par njih po tebi. A da ipak nije do tebe?
Zar ni zdravlje nije od boga?
The 51st State

#3800 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 05/01/2021 22:38
The 51st State wrote: 05/01/2021 19:57
Zar ni zdravlje nije od boga?
Svw je od Boga, pa i tvoja zloba i ignorancija.
Post Reply