Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#37301 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... erreported
Russia admits to world's third-worst Covid-19 death toll
More than 186,000 Russians have died due to coronavirus, three times more than previously reported
Mogy87

#37302 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 28/12/2020 22:23 Pa kad je komunikacija ove dvije bas na nivou kakvih hamsa. Ne nuzno iz BiMga :D

Evo vidis...
zubi wrote: 28/12/2020 22:21 Znam ja da si ti htio njemu da "priprijetis" da pazi sta pise :D , al si nam se zapravo otkrio i objasnio misteriju "sredjivanja" i editovanja svojih postova, tako da :thumbup:
Ona bolje od mene zna sta sam ja htio reci i sta sam napisao. Vjerovatno je zajebanija i od vidovite Dzemile. Treba li dalje od ovoga...? :D
Rece covjek koji kaze ma ne zamaram se ja s tim naucnim studijama sve je to placeno, a neupitan dokaz za laziranje klinickih ispitivanja je sto njegovih 50 jarana ne zna nikoga ko je ucestvovao u ispitivanju. U gradu od 8 miliona ljudi.
Ako to nije mahalski mentalitet ne znam sta je.
Dozer

#37303 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

fortaleza wrote: 28/12/2020 22:21 Čovjek vidi ono što želi vidjeti, u pravilu prvo izaberemo vjerovanje pa onda podržavamo vjerovanje koliko god nam racionalizacija istog dopušta. Uspavani smo.
To je tacno, ali se u sustini najcesce odnosi na nedovoljno obrazovane, kao i zivotno neiskusne ljude. Mladji su najpodlozniji ovome.
Oni koji su malo upoznali svijet, imaju nekog akademskog obrazovnaja, kao i malo vise godina zivota koje su proveli u radu s raznim stvarima i ljudima, ipak razmisljaju malo vise analiticki i sposobniji su donijeti neke tacnije zakljucke unaprijed.
Ovo sve tvrdi i psihologija, a zivot dokazuje.
vatreni__poljubac

#37304 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

adsubzero wrote: 28/12/2020 22:26
vatreni__poljubac wrote: 28/12/2020 22:23
adsubzero wrote: 28/12/2020 22:20
Pomalo si naporan sa tim "hamsama"
I ti s tim da virus postoji
Ovdje se o tome ne diskutuje, ovdje su ipak cinjenice, prebaci se tamo na teorije zavjera.
Kake ba cinjenice ... sa kase iz bimga? :lol:
MUNAFIK

#37305 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

TESLA_EDISON wrote: 28/12/2020 22:24
Dozer wrote: 28/12/2020 20:37
TESLA_EDISON wrote: 28/12/2020 18:01

U potpunosti podržavam. I ne samo to, već u ustave ugraditi da niko ko nije vakcinisan ne može izvaditi niti jedan jedini dokument, makar to bila i tramvajska karta. Dakle, ne može otvoriti bankovni račun, ne može dobiti bankovnu karticu, ne može dobiti ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoš, prijavnicu boravišta.

Samo tako se antivakserima može stati u kraj.
Klasicni primjer fasizma. Ono sto vi nikako ne shvatate jeste da smo svi mi, pojedinaco, vlasnici svog tijela i zivota, i da niko drugi nema apsolutno nikakvo pravo da bilo koga prisiljava da u svoje tijelo unosi bilo sta sto ne zeli.
Sve mimo ovoga je fasizam.
Ako je to fašizam, antivakserizam je ona nacizam.

Kakve gluposti pisete...

Evo imam sve vakcine primljene nisam nikakav antivakser ali jednostavno ovu vakcinu ne zelim, nemam ama bas nikakvog povjerenja, sve je nelogocno, nepovezano, nabacano pravi lov u mutnom...

Od mjera, preko testova pa do smrtnih slucajeva. Od Kine, preko Italije pa do Svedske, od prvog do drugog vala itd... Sve puno rupa i puno nelogocnosti.

I zasto bi ja sad tek tako prostao na neku vakcinu? Posebno kada vrhunski doktori tvrde da au nasli lijek u antiparazitkim tableticama IVERMECTIN...
red evil

#37306 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

splinter wrote: 28/12/2020 21:56 Pozz svima. Završio sam onaj rad što sam radio zadnjih par mjeseci pa da ga ne bih postavljao ovdje ako je neko zainteresiresovan mogu mu nekako na pp poslati link ili kako li već ide.
Jutros mi naumpade šta bi sa tvojim radom, htio te pitati i zaboravio. Kad budeš imao link šalji. :mrgreen:
spinel_

#37307 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Ovaj lik jel tako nije umro od vakcine? Slicno kao sto ljudi koji imaju hronicne bolescine i zahvate covid nisu umrli od covida?

Koji cemo sad rezon koristiti?
Last edited by spinel_ on 28/12/2020 22:52, edited 2 times in total.
Dozer

#37308 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Mogy87 wrote: 28/12/2020 22:27 Rece covjek koji kaze ma ne zamaram se ja s tim naucnim studijama sve je to placeno, a neupitan dokaz za laziranje klinickih ispitivanja je sto njegovih 50 jarana ne zna nikoga ko je ucestvovao u ispitivanju. U gradu od 8 miliona ljudi.
Jel' joj to priskaces u pomoc, da je izvadis iz nebuloze? :D
I ne, nije covjek rekao da se ne zamara s naucnim studijama, nego se ne zamaram s tvojim postovima koji se uvijek baziraju na jednu studiju, sto je za tebe jedini zakon, a sve okolo zanemarujes.

Dalji spin ti ne pije vode. Svakako ces prestati pisati ovdje kada ova plandemija stane, kao sto si i godinama sutila dok nije pocela.
Fascinanto je sto kazes da nisi ni medicinarka, ni farmaceutkinja, ali slomi s raznim studijama koje potvrdjuju mainstream narativ. A taj narativ je vec odavno na klimavim nogama upravo radi cinjenica koje svi vidimo (osim tebe, zubi, i jos ponekih).

Pa zar ti nije dovoljno da shvatis koliko nam se razlikuje nivoi razumijevanja svega ovoga iz cinjenice da sam jos u aprilu rekao da ce se uvoditi restrikcije ljudima, a kojima ce se ljudi tjerati da se vakcinisu?
Jos si ti zelena k'o mlada trava, vjeruj mi. Kao i haverka ti.
Last edited by Dozer on 28/12/2020 22:40, edited 1 time in total.
adsubzero

#37309 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

vatreni__poljubac wrote: 28/12/2020 22:31
adsubzero wrote: 28/12/2020 22:26
vatreni__poljubac wrote: 28/12/2020 22:23

I ti s tim da virus postoji
Ovdje se o tome ne diskutuje, ovdje su ipak cinjenice, prebaci se tamo na teorije zavjera.
Kake ba cinjenice ... sa kase iz bimga? :lol:
Cinjenica je da virus postoji. Razligu na teorije zavjera :)
Dozer

#37310 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

TESLA_EDISON wrote: 28/12/2020 22:24 Ako je to fašizam, antivakserizam je ona nacizam.
Moguce. Ali obracas se krivoj osobi. Ja ti nisam antivaxer.
Mogy87

#37311 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 28/12/2020 22:36
Mogy87 wrote: 28/12/2020 22:27 Rece covjek koji kaze ma ne zamaram se ja s tim naucnim studijama sve je to placeno, a neupitan dokaz za laziranje klinickih ispitivanja je sto njegovih 50 jarana ne zna nikoga ko je ucestvovao u ispitivanju. U gradu od 8 miliona ljudi.
Jel' joj to priskaces u pomoc, da je izvadis iz nebuloze? :D
I ne, nije covjek rekao da se ne zamara s naucnim studijama, nego se ne zamaram s tvojim postovima koji se uvijek baziraju na jednu studiju, sto je za tebe jedini zakon, a sve okolo zanemarujes.

Dalji spin ti ne pije vode. Svakako ces prestati pisati ovdje kada ova plandemija stane, kao sto si i godinama sutila dok nije pocela.
Fascinanto je sto kazem da nisi ni medicinarka, ni farmaceutkinja, ali slomi s raznim studijama koje potvrdjuju mainstream narativ. A taj narativ je vec odavno na klimavim nogama upravo radi cinjenica koje svi vidimo (osim tebe, zubi, i jos ponekih).

Pa zar ti nije dovoljno da shvatis koliko nam se razlikuje nivoi razumijevanja svega ovoga iz cinjenice da sam jos u aprilu rekao da ce se uvoditi restrikcije ljudima, a kojima ce se ljudi tjerati da se vakcinisu?
Jos si ti zelena k'o mlada trava, vjeruj mi. Kao i haverka ti.
Samo danas sam ti postavila 5 razlicitih naucnih studija (4 vezano za testiranje vakcina raznih proizvodjaca na primatima) i 1 koja upozorava na opasnosti ponovne pojave SARSA. Kako je to ista studija?

Jos cekam kontraargumente vezano za lazne vijesti koje je iznijela doktorica iz Svedske koju si citirao. Takodjer i tvoj odgovor na preostala 2 pitanja.
Industrialyzer

#37312 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Nisam inzenjer genetike, dodao sam jos jednu stepenicu na to, a svakako sam to zvanje koristio u kontekstu gdje je upravo inzenjer genetike najmanje obrazovan strucnjak koji radi sa PCR.

@Dozer ti postavljas ista pitanja na svim temama? Ukratko cu odgovoriti sta mislim o tome, ali te molim da ne ulazimo u diskusiju.

Svi protokoli su ispostovani, svakako kod razvoja vakcine najvise vremena ide na administrativne poslove i tu se nije gubilo vrijeme.

Na drugo pitanje sam vec nekad odgovorio, to je nesto sto ne znam, po svemu sudeci nece biti vecih problema. Medjutim, nikad ne treba iskljuciti tu mogucnost.

Ovaj virus nije previse zahtjevan da bi se razvila kvalitetna vakcina, da je kojim slucajem stopa mutacije veca, uz ovakvu virulentost, vjerovatno vakcinu nikad ne bi ni imali.
zubi

#37313 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Ma pusti ga, simpa je kako se koprca :lol:
Dozer

#37314 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

@Mogy87
Odlicno. Vidi osam ja njih sve, i znam sta pise.

Pitanja za tebe su ista kao i za industrijalca (koji se na ova pitanja pravi blesav vec 2-3 dana):
1. Da li tvrdis da je ova mRNK vakcina ispitana po svim protokolima i pravilima koja se podrazumijevaju za to, pogotovo sto se trajanja tice, te da je potpuno bezbjedna za upotrebu kod ljudi?
2. Da li tvrdis da je nemoguce da se od nje kod ljudi razviju dugorocni zdravstveni problemi na koje upozoravaju mnogi strucnjaci?

Kratko i jasno, ako moze, bez ikakvog lijepljenja kojekakvih studija. Samo tvoji stavovi. Hvala.
aldinjo

#37315 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

TESLA_EDISON wrote: 28/12/2020 18:01
Medobrundo25 wrote: 28/12/2020 17:52 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nova ... /201228114

Lijepo bogami, svi oni "teoreticari zavjera" ispadose u pravu. Bas me cudi da je ovo podrzano od strane Svjetskog ekonomskog foruma, tj Sorosa :thumbup: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
U potpunosti podržavam. I ne samo to, već u ustave ugraditi da niko ko nije vakcinisan ne može izvaditi niti jedan jedini dokument, makar to bila i tramvajska karta. Dakle, ne može otvoriti bankovni račun, ne može dobiti bankovnu karticu, ne može dobiti ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoš, prijavnicu boravišta.

Samo tako se antivakserima može stati u kraj.
Zašto pišeš gluposti?
spinel_

#37316 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

spinel_ wrote: 28/12/2020 22:36
Ovaj lik jel tako nije umro od vakcine? Slicno kao sto ljudi koji imaju hronicne bolescine i zahvate covid nisu umrli od covida?

Koji cemo sad rezon koristiti?
Ovo je druga zrtva...

Image

https://www.ruhrnachrichten.de/dortmund ... 1609172729
laik1981

#37317 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 28/12/2020 21:56 Pozz svima. Završio sam onaj rad što sam radio zadnjih par mjeseci pa da ga ne bih postavljao ovdje ako je neko zainteresiresovan mogu mu nekako na pp poslati link ili kako li već ide.
Ako se dotice i ovoga onda posalji. Ako ne dotice onda si dzaba krecio..

https://www.reuters.com/article/health- ... SKBN27W1J2
https://www.bloomberg.com/news/articles ... port-shows
Industrialyzer

#37318 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/salihef ... ook+status

Lana odlicna, kao i svaki put do sada! Zaista smatram da ona moze raditi u bilo kojem labu u svijetu.

Cast mi je procitati neke izjave u ovom intervju koje sam i ja ponavljao i govorio milion puta u zadnjih mjesec dana ovdje na forumu.

Kolegica Lana je neko cije studije i rad vrijedi pratiti :thumbup:
Dozer

#37319 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 28/12/2020 22:42 Nisam inzenjer genetike, dodao sam jos jednu stepenicu na to, a svakako sam to zvanje koristio u kontekstu gdje je upravo inzenjer genetike najmanje obrazovan strucnjak koji radi sa PCR.

@Dozer ti postavljas ista pitanja na svim temama? Ukratko cu odgovoriti sta mislim o tome, ali te molim da ne ulazimo u diskusiju.

Svi protokoli su ispostovani, svakako kod razvoja vakcine najvise vremena ide na administrativne poslove i tu se nije gubilo vrijeme.
I kako da ne udjemo u raspravu, kada se vrlo dobro zna koliko treba da traje zavrsna faza ispitivanja jedne vakcine, a pogotovo ovakve kreirane ovom tehnologijom...
Na drugo pitanje sam vec nekad odgovorio, to je nesto sto ne znam, po svemu sudeci nece biti vecih problema. Medjutim, nikad ne treba iskljuciti tu mogucnost.
Sudeci po cemu tacno...? Koliko je proslo od prve vakcinacije..? Mjesec? I to je, kao, sasvim dovoljno vremena da se izvuku zakljucci sta ce biti za godinu ili dvije...?
Ovaj virus nije previse zahtjevan da bi se razvila kvalitetna vakcina, da je kojim slucajem stopa mutacije veca, uz ovakvu virulentost, vjerovatno vakcinu nikad ne bi ni imali.
NIje li ovo malo kontradiktorno s mainstream narativom, po kojem je ovo jedan od najzajebanijih virusa ikada...? Zajebaniji od Sarsa 1, a za njega nikad ne napravise vakcinu...

Ali, ok...sve jasno. Kako vec rekoh, ko zeli neka se vakcinise, ko ne zeli ne mora. I ovo mora biti na slobodni izbor. A restrikcije koje se vec sada uvode, kojekakvi covid pasosi i sl. na smtrnost virusa od 0,.. Na to zaisa ne treba nikakav komentar.
Mogy87

#37320 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 28/12/2020 22:46 @Mogy87
Odlicno. Vidi osam ja njih sve, i znam sta pise.

Pitanja za tebe su ista kao i za industrijalca (koji se na ova pitanja pravi blesav vec 2-3 dana):
1. Da li tvrdis da je ova mRNK vakcina ispitana po svim protokolima i pravilima koja se podrazumijevaju za to, pogotovo sto se trajanja tice, te da je potpuno bezbjedna za upotrebu kod ljudi?
2. Da li tvrdis da je nemoguce da se od nje kod ljudi razviju dugorocni zdravstveni problemi na koje upozoravaju mnogi strucnjaci?

Kratko i jasno, ako moze, bez ikakvog lijepljenja kojekakvih studija. Samo tvoji stavovi. Hvala.
1. Da
2. Nista u zivotu nije nemoguce. Od COVIDA 18% ljudi razviju trajno ostecenje srca, a 10% razviju trajno ostecenje pluca. Kad bi ovo bila najlosija vakcina u istoriji covjecanstva (a pravimo ih odavno, sta mislis kakva je tehnologija bila 1950?) to ne bi bilo ni blizu ovih brojki. A s obzirom da bukvalno svi “strucnjaci” na koje se referiras tvrde da ova vakcina mijenja DNK (sto je bioloski nonsens prve klase i to je maltene koncenzus naucne zajednice osim te 3 osobe koje ti navodis) ne bih bas trcala da im vjerujem.
laik1981

#37321 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 28/12/2020 21:54
laik1981 wrote: 28/12/2020 21:49
BadBoy wrote: 28/12/2020 21:43
"Sarajevo već ima određenu vrstu imuniteta, ali tu imamo problem reinfekcije virusa. Problem je što ljudi koji su oboljeli u martu vjerovatno više nemaju antitjela, čak ni oni iz jula. Količina antitjela je individualna, čak se ne koalira ni s težinom kliničke slike. Imunitet traje kraće nego smo očekivali. Dolaskom vakcine će se riješiti problem, jer će se u kratkom periodu imunizirati veliki broj ljudi te se tako spriječiti daljnje širenje", zaključila je ona.
https://www.nature.com/articles/s41577-020-00436-4
Znam vidio sam te članke za B i T ćelije. Međutim ovdje sam samo citirao gđu. Salihefendić
Navodi li koliko reinfekcija imamo na 100000 zarazenih, kako ona kaze, u Sarajevu?

Nije sve ni u antitijelima. Cak je znacajan broj i onih koji nisu bili izlozeni virusu a posjeduju imunitet..
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/koli ... /200919078
Dozer

#37322 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 28/12/2020 22:55 https://www.klix.ba/vijesti/bih/salihef ... ook+status

Lana odlicna, kao i svaki put do sada! Zaista smatram da ona moze raditi u bilo kojem labu u svijetu.

Cast mi je procitati neke izjave u ovom intervju koje sam i ja ponavljao i govorio milion puta u zadnjih mjesec dana ovdje na forumu.

Kolegica Lana je neko cije studije i rad vrijedi pratiti :thumbup:
Slazem se. Postavila je najbitnije pitanje (a sjetices se da sam ga i ja postavio na onoj temi poodavno), a tice se uzroka zbog kojih neko dobije tezu, a neko slabu, a neko nikakvu klinicku sliku, tj. jake, srednje i slabe ili nikakve simptome.
To mora imati neke veze s necim u nasem organizmu, i meni je frapantno da se ni za 10 mjeseci nije doslo do bilo kakvih zakljucaka o ovome. Ne kod nas u BiH, nego na nivou WHO, pa cak ni farmaceutskih kuca.
Industrialyzer

#37323 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Industrialyzer »

Dozer wrote: 28/12/2020 22:57
Industrialyzer wrote: 28/12/2020 22:42 Nisam inzenjer genetike, dodao sam jos jednu stepenicu na to, a svakako sam to zvanje koristio u kontekstu gdje je upravo inzenjer genetike najmanje obrazovan strucnjak koji radi sa PCR.

I kako da ne udjemo u raspravu, kada se vrlo dobro zna koliko treba da traje zavrsna faza ispitivanja jedne vakcine, a pogotovo ovakve kreirane ovom tehnologijom...
Sudeci po cemu tacno...? Koliko je proslo od prve vakcinacije..? Mjesec? I to je, kao, sasvim dovoljno vremena da se izvuku zakljucci sta ce biti za godinu ili dvije...?
NIje li ovo malo kontradiktorno s mainstream narativom, po kojem je ovo jedan od najzajebanijih virusa ikada...? Zajebaniji od Sarsa 1, a za njega nikad ne napravise vakcinu...

Ali, ok...sve jasno. Kako vec rekoh, ko zeli neka se vakcinise, ko ne zeli ne mora. I ovo mora biti na slobodni izbor. A restrikcije koje se vec sada uvode, kojekakvi covid pasosi i sl. na smtrnost virusa od 0,.. Na to zaisa ne treba nikakav komentar.
Trazio si odgovore, dobio si. Virus je zajeban zbog virulentnosti, a zbog niske stope mutiranja nije tesko napraviti efikasnu vakcinu. Drot sa polugodisnjim stazom citanja pogresnih naucnih studija i jos goreg modula zakljucivanja to ne moze shvatiti. A sad, ziv bio nadji nekoga drugog pa ispituj kako su te naucili na akademiji, nemam ja vremena ni zelje tebi na pitanja odgovarati kad ne mozes nista shvatiti i ocekujes samo odgovore koji tebi odgovaraju.
zubi

#37324 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Dozer wrote: 28/12/2020 23:05 Slazem se. Postavila je najbitnije pitanje (a sjetices se da sam ga i ja postavio na onoj temi poodavno), a tice se uzroka zbog kojih neko dobije tezu, a neko slabu, a neko nikakvu klinicku sliku, tj. jake, srednje i slabe ili nikakve simptome.
To mora imati neke veze s necim u nasem organizmu, i meni je frapantno da se ni za 10 mjeseci nije doslo do bilo kakvih zakljucaka o ovome. Ne kod nas u BiH, nego na nivou WHO, pa cak ni farmaceutskih kuca.
Ako ti je slucajno promaklo sta je Lana jos rekla:

Istina, mi smo u martu zajedno s Veterinarskog fakulteta odradili taj veliki projekt, oni su izolirali virus, mi smo ga sekvencirali.
BadBoy

#37325 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Šta potjera ove zavjeraše sa njihove teme na ovu. Nekako se svako malo jave, kao po dogovoru, kao da rade po agendi nekoj :D

Nego, ko mi uspije objasniti kako su ti neki svjetski moćnici uspjeli srediti da kod nas sva tri konstitutivna naroda slušaju tu njihovu agendu, ja ću odmah povjerovati u sve što govorite. :D
MMF ih parama ne može namamiti ali neko je uspio to sa koronom. Daj otkrijte tajnu da konačno država krene naprijed :razz:
Locked