SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nekome

#42451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

bitanga_sa_otesa wrote: 04/01/2021 12:50 ...
konkretna pitanja su ti glupa,ako ne znas odgovore ja ti ne mogu pomoci ,sto nisi pazio u skoli na casovima ili sto te roditelji nisu naucili osnovne stvari ??
koliko je tebi godina uopste??
Kako konkretno pitanje moze biti glupo?
Zasto je bitno koliko godina imam?
Da li imam pravo da pitam ako sam ispod odredjene dobne granice (18+), ili su pitanja rezervisana samo za <18?
spinel_

#42452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by spinel_ »

Da, ko kaze da na ovom forumu nema djece od 13 godina?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#42453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

Svasta. To što vi imate u prknu preko 40 godina, ne znači da na ovom forumu nema mlađe raje. Nećemo ulaziti u to što ne znaju, ali objasni, ponovi, je li problem, a posebno ako direktno utice na zdravlje?

Bitanga, znas li ti staviti novi ROM na tvom android uređaju s kojeg tipkas? Je li sramota da klinac od 13 godina to zna, a ti ne?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ako ne stavi novi rom na android posjetiće ga Azrail?
BadBoy

#42455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

un1ted wrote: 04/01/2021 14:01 Svasta. To što vi imate u prknu preko 40 godina, ne znači da na ovom forumu nema mlađe raje. Nećemo ulaziti u to što ne znaju, ali objasni, ponovi, je li problem, a posebno ako direktno utice na zdravlje?

Bitanga, znas li ti staviti novi ROM na tvom android uređaju s kojeg tipkas? Je li sramota da klinac od 13 godina to zna, a ti ne?
Ima fina granica između opšteg obrazovanja i specifičnih tehničkih znanja. A mogućnsoti za sticanje ovih, barem najosnivnijih informacija, nikada nisu bile rasprostranjenije i dostupnije.
Horke

#42456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Horke »

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#42457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Ima i granica u tome sta i kako moze neko da posjeduje :-)

Treba izbaciti neke stvari iz maloprodaje
Sta ce nekome agregat 5kW, kompresor 500l boca koja nije igracka? To se treba uvesti da samo firme/obrti mogu kupovati i prikljucivati uz dokumentaciju

Tako ima u jednom makretu u sarajevu, agregat smjesten u kancelariju pored radnig stola i napaja rashladnu tehniku ako nestane struje :lol:
I uposlenici su mi rekli da je znao raditi dok su oni tu :zoka:

Ugradio majstor Meho :roll:
redhat

#42458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by redhat »

un1ted wrote: 04/01/2021 14:01 Svasta. To što vi imate u prknu preko 40 godina, ne znači da na ovom forumu nema mlađe raje. Nećemo ulaziti u to što ne znaju, ali objasni, ponovi, je li problem, a posebno ako direktno utice na zdravlje?

Znam kume, znaš kako....odem na youtube i ukucam "rooting android" i pregledam video jer mi nije mrsko uključit mozak sa alatima koje posjedujem, za razliku od tebe kojem je mrsko googlat ugljenmonoksid i posljedice trovanja ugljenmonoksidom i očekuješ da ti neko objasni i još se ljutiš jer bože moj nisi ispoštovan, jer ti je neko rekao da te treba poštovati ad hoc (google translate sa latinskog)
l33t

#42459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

Napadate se bezveze, a niste svjesni da je obrazovanje u totalnom rasulu. Fokus se stavlja na matematiku i još 2-3 predmeta. Iz fizike je bitnije znati kolika je G sila i par parametara, a ovakvo opće znanje koje nam je potrebno da se "preživi" ne postoji na časovima... Čini mi se da su generacije prije imale zaseban predmet. Eh takvo je školstvo u mnogobrojnijim kantonima, kako li je u manjim mjestima boga pitaj.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#42460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by un1ted »

Chmoljo wrote: 04/01/2021 14:11 Ako ne stavi novi rom na android posjetiće ga Azrail?
Kako ce se javit mušterijama?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#42461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

tipkam s laptopa majstore i znam ga rastaviti,ocistiti,cak sam i tastaturu zamijenio iako sam nesposobni seljak sa 45 godina u guzici i pamtim stvari koje sam naucio u osnovnoj .samo si se ukopao...ako je ta raja mladja znaci da bi im znanje trebalo biti friskije i da bi trebali biti pametniji od nas matorih konjina poyyy :kiss:
p.s. sramota je biti glup pored neiscrpnih izvora znanja udaljenih 2 klika :bih:
bitanga_sa_otesa

#42462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

nekome wrote: 04/01/2021 13:36

Kako konkretno pitanje moze biti glupo?
Zasto je bitno koliko godina imam?
Da li imam pravo da pitam ako sam ispod odredjene dobne granice (18+), ili su pitanja rezervisana samo za <18?
moze biti glupo jer je iz osnovnog znanja koje si trebao nauciti sa 12 godina.ako si mladji onda se edukuj ,ako si stariji treba te biti sramota sto se nisi edukovao .. taĆka. poyyy
zposao

#42463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

Ne bih se složio sa komentatorima koji ismijavaju neznanje mlađarije.

Danas je možda čak i teže doći do kvalitetnih informacija nego prije. Doslovno smo bombardirani smećem od informacija da se tesko probiti kroz šumu i naći kvalitetnu i istinitu informaciju kada ti treba. Opet na stranu to što su se neke stvari trebale učiti u školi. Znam po sebi kada tražim neke informacije koje nisu dio školskog obrazovanja da to zna potrajati dugo dok ne dođeš do kredibilnih izvora.

Wikipediju, YouTube kanal, blog, web stranicu, itd.. danas može napraviti bilo koja budala. Tako da ne znaci ako nešto procitas na nekoj stranici na internetu da je 100% kredibilno.

Imao sam jednog profesora na faksu koji će mi do smrti ostati u sjećanju po svojem znanju i ljudskom pristupu. Jedna od prvih rečenica na predavanjima mu je bila: nema glupih pitanja. Znam da ste mnogi došli sa rupama u znanju. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati.

Tako da iako živimo u informacijskom dobu gdje je naizgled sve na par klikova od nas, mislim da se pogotovo mlađim generacijama teško snaći u sumi informacija i naći kredibilan izvor kojemu će vjerovati.

Da nije tako, zar bi bila zadnjih godina tolika fama za "fake news". Dakle informacijsko doba ima svoje mane.
Gore od toga da ti nema tko reći istinu je možda samo to da više ne znaš kome vjerovati.

Nemojte mi samo sada pisati kako bi svako koga zanima nešto trebao otići na stranice fakulteta pa skinuti građu citavog semestra pa kući pročitati. Može se i to. Ali to vise nije "dva klika" nego dani i mjeseci proucavanja materije. Praktički bi onda svako trebao dobiti diplomu ako je u stanju sam kući preko interneta bez pomoći savladati fakultetsku građu sa razumijevanjem.
bitanga_sa_otesa

#42464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

un1ted wrote: 04/01/2021 14:24

Kako ce se javit mušterijama?
Image
bitanga_sa_otesa

#42465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

zposao wrote: 04/01/2021 14:29

Nemojte mi samo sada pisati kako bi svako koga zanima nešto trebao otići na stranice fakulteta pa skinuti građu citavog semestra pa kući pročitati. Može se i to. Ali to vise nije "dva klika" nego dani i mjeseci proucavanja materije. Praktički bi onda svako trebao dobiti diplomu ako je u stanju sam kući preko interneta bez pomoći savladati fakultetsku građu sa razumijevanjem.
ovdje pisemo o opstem znanju :roll: :roll: :roll:
vatra,voda,zrak...
sastav atmosfere...kisik..dusik ..CO
topliji zrak ide gore,hladniji dole i tako te stvari...sta se na toploti siri,a na hladnoci skuplja... jesi ucio to u osnovnoj?? ili ti je trebala enciklopedija???
redhat

#42466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by redhat »

zposao wrote: 04/01/2021 14:29 Ne bih se složio sa komentatorima koji ismijavaju neznanje mlađarije.

Danas je možda čak i teže doći do kvalitetnih informacija nego prije. Doslovno smo bombardirani smećem od informacija da se tesko probiti kroz šumu i naći kvalitetnu i istinitu informaciju kada ti treba. Opet na stranu to što su se neke stvari trebale učiti u školi. Znam po sebi kada tražim neke informacije koje nisu dio školskog obrazovanja da to zna potrajati dugo dok ne dođeš do kredibilnih izvora.

Wikipediju, YouTube kanal, blog, web stranicu, itd.. danas može napraviti bilo koja budala. Tako da ne znaci ako nešto procitas na nekoj stranici na internetu da je 100% kredibilno.

Imao sam jednog profesora na faksu koji će mi do smrti ostati u sjećanju po svojem znanju i ljudskom pristupu. Jedna od prvih rečenica na predavanjima mu je bila: nema glupih pitanja. Znam da ste mnogi došli sa rupama u znanju. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati.

Tako da iako živimo u informacijskom dobu gdje je naizgled sve na par klikova od nas, mislim da se pogotovo mlađim generacijama teško snaći u sumi informacija i naći kredibilan izvor kojemu će vjerovati.

Da nije tako, zar bi bila zadnjih godina tolika fama za "fake news". Dakle informacijsko doba ima svoje mane.
Gore od toga da ti nema tko reći istinu je možda samo to da više ne znaš kome vjerovati.

Nisi u pravu, odeš na youtube i vidiš informaciju na kojoj imas 50 komentara na kojima neko ismijava lika koji drži govor o nečemu, vidiš da lik ima tri pratitelja i 50 minusa udarenih na taj video. Šta ćeš zaključiti o tom kanalu, da je neozbiljan i da ga ne treba uzimati zaozbiljno.
Ali odeš na kanal lika koji ima 5 miliona pratitelja, odeš na ted talk recimo i vidiš da svi pozitivno pričaju o tom sadržaju i vidiš da su ljudi koji se pojavljuju ozbiljne face. To što ti govoriš ima smisla samo ako očekuješ ozbiljnu informaciju od Hane Hadžiavdagić - ali tu nije problem u Hani već u tebi jer očito ne znaš razdvojiti glupost od važnog pa se ehm kako ti reče mlad i zelen pogubiš u bespućima interneta i informacija.
Šta ćeš kome i ikome vjerovati, pogledaj sadržaj, uključi mozak razmisli na zadanu temu pa u okviru svojih mogućnosti porazmisli jel nešto tako ili nije.
I znaš odakle još možeš dobivati informacije, avangardan je prijedlog totalno i ne znam hoćeš li ga moći primjeniti KNJIGE buraz, imaju i u elektronskoj formi, imaju i u audio formi gdje ti neko čita a ti samo slušaš. Oprobaj možda ti se svidi
Last edited by redhat on 04/01/2021 14:42, edited 1 time in total.
NediM17

#42467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

A litar vode i litar etil-alkohola kad se pomiješaju što se ne dobiju dva litra mješavine za to vas zaboli qrac.
Il' što kila perja nije lakša od kile olova. E pa neće da može. 8)
zposao

#42468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

[quote=bitanga_sa_otesa post_id=17055119 time=1609767158 user_id=277557]
[quote=zposao post_id=17055112 time=1609766977 user_id=411530]

[/quote]

vatra,voda,zrak...
topliji zrak ide gore,hladniji dole i tako te stvari...sta se na toploti siri,a na hladnoci skuplja... jesi ucio to u osnovnoj?? ili ti je trebala enciklopedija???
[/quote]

Nisu bas svi kao ti i ja da to znamo. Imaš ljudi kojima ne ide historija, nekima biologija, nekima kemija, drugome matematika, fizika...itd

Ja baš mislim da se otrovni plinovi i njihove reakcije uče na časovima kemije. Složit ces se da je to mnogima neprobavljiv predmet. Meni je bio zanimljiv. Ali nisu svi ko ja. Meni je historija i književnost neprobavljiva.

Kad smo već kod školskog obrazovanja, koliko se sjećam učili smo i Fortran. Znaš li ti šta isprogramirati u frotranu?

Jedno je reći da bi se nešto moralo naučiti. Drugi je par rukava koliko je učenika u stanju akceptirati i razumjeti neku informaciju.
Naslovnica

#42469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 04/01/2021 14:32
zposao wrote: 04/01/2021 14:29

vatra,voda,zrak...
Ja sam naučio da se pljeskavica na toploti skuplja.
Gledao Branka Kockicu. 17:00. :lol:

Last edited by Naslovnica on 04/01/2021 14:47, edited 1 time in total.
zposao

#42470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

NediM17 wrote: 04/01/2021 14:40 A litar vode i litar etil-alkohola kad se pomiješaju što se ne dobiju dva litra mješavine za to vas zaboli qrac.
Jebiga ja poznam jednog srednjovječnog čovjeka prilično uspjesnog u svom poslu koji misli da se miješanjem limuna i soli dobije solna kiselina. Šta reći a ne proplakati?

Pametan je onaj ko zna koliko je šupalj. Onaj ko misli da sve zna je u problemu. Pa bio on akademik ili automehaničar. Trenutak kad pomisliš d asve znaš i da ne trebaš više pitati i biti učenik onda znanje ide silaznom putanjom.
malocvijece

#42471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by malocvijece »

nekome wrote: 04/01/2021 12:43
bitanga_sa_otesa wrote: 04/01/2021 11:52 evo ih jos sto nisu pazili na casovima u osnovnoj ,javljaju se hahhaha
nekome wrote: 04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
Na koje casove mislis? I sta ako nemaju svi tako odlicno pamcenje kao ti?
Chmoljo wrote: 04/01/2021 11:54 Svijet je otišao u kurac kad je postalo nepopularno podjebavati glupe i lijene.

Ruganje je iz raja izašlo.
bitanga_sa_otesa wrote: 04/01/2021 11:56 glupane uvijek treba ismijavati i ukazivati na njihovu glupost :lol:
Zasto je u vasoj glavi u redu rugati se nekome jer je postavio konkretno pitanje? Je li vam to pricinjava zadovoljsto ili ... mislim koja je motivacija za to ruganje? Jer ne zna nesto sto vi znate?
Opće znanje nije tako lako steći. Moraš pratiti na časovima, čitati redovno i ,općenito, biti zainteresovani za stvari oko sebe. Kad su se nastavnici rasturali na tabli da nešto objasne, pojedini su se dopisivali sa simpatijom, spavali ili ometali. Sad bi da im se objašnjava.

Ok, kontam ja da se može i zaboraviti. Zaboraviš nešto, ali ne sve. Zaboravila sam i ja mnogo stvari iz prirodnih nauka iako sam u školi dobro učila. Ali ostalo mi je dovoljno znanja i želje da sve što me zanima ponovo mogu naći. Osim toga, što neko reče, sad je lakše nego ikad proguglati ono što te zanima. Probaj ed.ted.com. Samo jedna od preporuka. Ne mora uvijek biti šta je Jelena Karleuša obukla na zvijezde granda.
bitanga_sa_otesa

#42472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

zposao wrote: 04/01/2021 14:40

Nisu bas svi kao ti i ja da to znamo. Imaš ljudi kojima ne ide historija, nekima biologija, nekima kemija, drugome matematika, fizika...itd

Ja baš mislim da se otrovni plinovi i njihove reakcije uče na časovima kemije. Složit ces se da je to mnogima neprobavljiv predmet. Meni je bio zanimljiv. Ali nisu svi ko ja. Meni je historija i književnost neprobavljiva.

Kad smo već kod školskog obrazovanja, koliko se sjećam učili smo i Fortran. Znaš li ti šta isprogramirati u frotranu?

Jedno je reći da bi se nešto moralo naučiti. Drugi je par rukava koliko je učenika u stanju akceptirati i razumjeti neku informaciju.
kako im ne ide? ne znaju sta disu? ne znaju da ce umrijeti ako im nestane kisika???ako to ne razumiju onda im nema pomoci ...
1991. sam u privatnoj reziji polozio 4 programska jezika: pascal,turbo pascal,fortran i cobol,te operativne sisteme pc-mos i ms-dos,tad se to nije ucilo u skoli,a mene je interesovalo,kao i napredni engleski koji imam zavrsen 90-ih godina.
bitanga_sa_otesa

#42473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Naslovnica wrote: 04/01/2021 14:42
Ja sam naučio da se pljeskavica na toploti skuplja.
Gledao Branka Kockicu.
ja gledao automehanicarsku radionicu ,pa sad pisem memoare kao majstor zivota govedarevic :lol:
klaki

#42474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by klaki »

Šta je boomeri šta ste uzeli mjeriti dužinu falusa na ovoj temi. Kada bi vani ugrijalo na 60C+, možda bi i bio prosječne veličine.
NediM17

#42475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

zposao wrote: 04/01/2021 14:45
NediM17 wrote: 04/01/2021 14:40 A litar vode i litar etil-alkohola kad se pomiješaju što se ne dobiju dva litra mješavine za to vas zaboli qrac.
Jebiga ja poznam jednog srednjovječnog čovjeka prilično uspjesnog u svom poslu koji misli da se miješanjem limuna i soli dobije solna kiselina. Šta reći a ne proplakati?

Pametan je onaj ko zna koliko je šupalj. Onaj ko misli da sve zna je u problemu. Pa bio on akademik ili automehaničar. Trenutak kad pomisliš d asve znaš i da ne trebaš više pitati i biti učenik onda znanje ide silaznom putanjom.
Kad smo kod hemije "Voda U Kiselinu - VUK", ni slučajno, kiselina u vodu moRe. :D
Post Reply