E ovako druže, da ti odgovorim a i svakome možebitno zainteresovanim za eventualni prijevremeni prekid ugovora sa Telemach-om.SemsudinPurivatra wrote: ↑03/01/2021 22:54Hvala,Billy The Pljuc wrote: ↑03/01/2021 22:13Ma da, to je to, opći uslovi poslovanja Telemach iz marta 2020-e, sami su ostavili opciju prekida od strane korisnika na koju se može primjeniti trenutna situacija.
Generalno meni a vjerujem i njima nije cilj da se ganjamo po sudovima, kako vrijeme prolazi čak sam sve manje i manje ljut jer su nas tretirali već kako i jesu i na kraju ostavili bez Arena Sport kanala. Moji ukućani i ja smo čak i spremni da nastavimo koristiti njihove usluge do daljnjeg ali samo pod uslovom da više nismo ugovorno obavezni jedni prema drugima što nama ostavlja slobodu da im otkažemo usluge ukoliko nađemo bolju opciju po nas same. Mi smo okruglo 10 godina njihovi korisnici i kako im se ponuda poboljšavala tako smo prelazili iz "razreda u razred" da bi trenutno bili u poziciji da nam stvarno nemaju šta ponuditi. Sudeći po iskustvima sa njima u prošlosti nekada nije bio problem uopšte da se koriste njihove usluge bez ugovorne obaveznosti i mi smo jedan period upravo na taj način i sarađivali sa njima. Pretpostavljam a što znači da možda i nisam u pravu, da oni svoje uposlenike "zaduže" za određeni broj korisnika i da isti čine sve u svojoj moći da zadrže korisnike na ugovoru i na taj način ostvare određenu proviziju.
All in all, ne postoji način da natjeraju korisnika da ispoštuje bilo šta što oni mogu zahtjevati ukoliko isti to ne želi, znači nikakvo plaćanje naknade zbog prijevremenog raskida ugovora i nepoštivanja vremenskog roka na koji je isti zaključen. Sve i da nemaju ovu tačku u svom poslovniku Zakon o obligacionim odnosima se sasvim lako primjeni na postojeću situaciju.
Pokušam još sutra pronaći s njima neki dogovor pa ukoliko ne uspijemo onda mi nema druge nego prekinuti saradnju sa njima u potpunosti.
Sa nestrpljenjem čekam šta si uspio dogovoriti sa njima
![]()
I danas sam kontaktiran od strane istih i ponuđena mi je "ekskluziva" da zadržim sve postojeće ali uz uslov potpisivanja novog aneksa ugovora sa periodom od 18 mjeseci, cijena konkretno bi trebala da iznosi oko 65 KM mjesečno za taj period. Mi nismo zadovoljni ponuđenim iz jednog prostog razloga a to je dodatno vezivanje za Telemach narednih 18 mjeseci, naravno da njihovo poslovanje ne garantuje više ništa i to su pokazali ovim primjerom ukidanja Arena Sport kanala. Logično je da se kao korisnici pitamo šta danas-sutra ako dođe do nove promjene programske šeme i eventalnog prestanka emitovanja nekih drugih kanala.
S obzirom da su iz Telemacha kategorični u odbijanju raskida postojećeg ugovora i eventualnog nastavka pružanja usluga bez ugovorne obavezanosti a što smo im mi predlagali, moj naredni korak je traženje pravnog savjeta jer ne želim da plaćam naknade za preostali period važenja ugovora ukoliko isti jednostrano raskinem. U zavisnosti od pravnog savjeta će i zavisiti svako daljnje djelovanje, ukoliko zaista ne postoji pravni osnov da raskinem ugovor bez plaćanja te naknade to definitivno znači da ću ispoštovati ostatak vremenskog perioda na koji sam se obavezao potpisivanjem aneksa ugovora (u mom slučaju još godinu dana) a nakon isteka istog definitivno prekinuo svaku saradnju sa njima. Ukoliko pravnik utvrdi da imam osnove da raskinem ugovor sa istima bez plaćanja naknada onda idem na zvanični prekid ugovora poštujući pravne norme u kojem isti mogu i napraviti. Naravno prethodno je glupo napraviti bez da se konsultuje eventualni novi operater a što sam ja već učinio i u momentu obezbjeđivanja nove usluge od strane istog upućuje se pisana forma/obavijest o raskidu ugovora Telemachu. Detalji primopredaje opreme za ovu opciju su mi trenutno nejasni jer Telemach odbija svaku mogućnost prekida ugovora pa pretpostavljam da bih ja morao istu dostaviti na neku od njihovih lokacija. Eventualni novi operater garantuje realizaciju priključenja u roku od 5 do 7 radnih dana a što je veoma prihvatljivo s obzirom na situaciju.
U svakom slučaju javim se sa vijestima nakon što se konsultujem sa pravnikom, mislim nema tu neke mudrolije, pošto nisam pravnik ne bih da pišem u stilu ovo ću - ono ću i na taj način dovodim i sebe i druge u zabludu. Mislim da su ovo trenutno moje mogućnosti i nemam namjeru da se nerviram i istresam eventualne frustracije bilo na forumu ili u životu generalno.