JanuaryJones wrote: ↑03/01/2021 13:34 Sa dostavom svih ovih mobilnih kućica i kamp prikolica postavlja se pitanje kako ugrijati te kućice? Vidim po vijestima i člancima da se dopremaju agregati, ugradjuju raznorazne peći i probijaju krovovi za privremene dimnjake ... jel stvarno niko nema mozga i treba da se dogodi još jedna tragedija trovanjem?
![]()
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- JanuaryJones
#42426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da kopiram sa druge teme.
-
redhat
#42427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu je bitanga sve što je rekao, nepoznavanje gradiva iz 5. razreda osnovne i nečega što se smatra "common knowledge" ili ti opšteg znanja.bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/01/2021 11:10ma dusha draga nek si mi rekla![]()
samo jos jednom da citiram ovo glupo pitanje ,nikad ti ni nece biti jasno dok ne obnovis gradivo iz 5 razreda osnovneCherry-Cherry wrote: ↑03/01/2021 10:24 I dalje mi nije jasno kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao. I on je ušao u kuću.![]()
Znači mimoišlo te i redovno obrazovanje a nije te NIKAD zakačila niti jedna epizoda neke naučno popularne serije na TV. Samo pink folk i DM i zvezde granda. Tuga i horor a još veća tuga je što se razmnožavate pa napravite djecu gurnete u svijet i očekujete da sredina i društvo preuzmu, tete čuvalice, vrtići i tako po redu.
I uvijek isti odgovori kad vam neko na rep stane "ma duša draga" "oĆi moje lijepe" "e nek si mi reko ocami" jel ima neka brošura koju dobivate u kojoj su takvi odgovori ili vam je to jednostavno domet
-
Sociolog
#42428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako su pohlepnici vlasnici kafica.
Evo jutros bas bucna i jaka muzika u Felliniju na Alipasinom u pizzeriji.
Nepostovanje, samo takvo.
Evo jutros bas bucna i jaka muzika u Felliniju na Alipasinom u pizzeriji.
Nepostovanje, samo takvo.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#42429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovatno onda ovde nije bio nesretni slučaj nego ljudski faktor jer su svjesno postavili taj agregat unutra, da ti gasovi nemaju gdje izaći. Ima logike da su oni donijeli agregat jer da stalno tu stoji sigurno mu tu nije mjesto bilo. Saznat će se sve vjerovatno jer ima taj momak što je ranije napustio kuću.bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/01/2021 18:42ni ja ne razumijem ,ali eto desilo se...ja ni u ludilu nikad ne bih ostavio neki sus motor da radi u zatvorenom duze od minute ,a kamoli preko noci...denimb wrote: ↑03/01/2021 18:36
Ovo ne razumijem sekunde, citam evo danima agregat spominju, ako je stvarno neko predvidio da taj agregat bude u vikendici dok radi, pa to je katastrofa.
A cisto sumnjam da su ga djeca donijela i rekla ovdje cemo ga ukljuciti.
Na svim vikendicama na kojim sam bio i koriste agregat, svi su vani instalirani u box, neki i ukopani zbog buke...
Katastrofa majke mi...jos ako su malo i popili, djeca nisu imala sanse da skontaju da ih truje, jer je to bilo lagano mijesanje kisika za izduvnim gasovima.
isto ne bih plinsku grijalicu sa otvorenim plamenom sekunde bez nadzora i cestog provjetravanja..takve stvari znam odavno,od srednje skole,jbga mozda sam glup sto sam ucio,pitao,interesovao se za tehniku,a mozda je i bilo drugo vrijeme ..sad su dosle neke druge vrijednosti jbga...
- vjeshalica
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#42431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Obzirom da taj fellini nije papansko ni šiša mjesto, nego slastičarna, moguće je da je u pitanju samo to da vlasnik i ne zna da je i danas dan žalosti.
- drndalo
#42432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mogla bi se inspekcija pozvati npr...
-
splinter
#42433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Općenito su ljudi nezainteresovani za mnoge stvari pa zato isplivava i neka opća neobrazovanost. Koliko ljudi kod nas bi znalo pružiti adekvatnu prvu pomoć usljed neke fizičke traume, ili npr povreda kod požara, poplava. Koliko bi se pogotovu omladine snašlo negdje u prirodi u uslovima preživljavanja itd.redhat wrote: ↑04/01/2021 09:21U pravu je bitanga sve što je rekao, nepoznavanje gradiva iz 5. razreda osnovne i nečega što se smatra "common knowledge" ili ti opšteg znanja.bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/01/2021 11:10ma dusha draga nek si mi rekla![]()
samo jos jednom da citiram ovo glupo pitanje ,nikad ti ni nece biti jasno dok ne obnovis gradivo iz 5 razreda osnovneCherry-Cherry wrote: ↑03/01/2021 10:24 I dalje mi nije jasno kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao. I on je ušao u kuću.![]()
Znači mimoišlo te i redovno obrazovanje a nije te NIKAD zakačila niti jedna epizoda neke naučno popularne serije na TV. Samo pink folk i DM i zvezde granda. Tuga i horor a još veća tuga je što se razmnožavate pa napravite djecu gurnete u svijet i očekujete da sredina i društvo preuzmu, tete čuvalice, vrtići i tako po redu.
I uvijek isti odgovori kad vam neko na rep stane "ma duša draga" "oĆi moje lijepe" "e nek si mi reko ocami" jel ima neka brošura koju dobivate u kojoj su takvi odgovori ili vam je to jednostavno domet
CO je savršeni tihi ubica, bez boje i mirisa uostalom kao i zemni gas ali se njemu dodaju odoransi specifičnog mirisa i može da ubija na drugačiji način (zapaljenje, eksplozija) odnosno stvaranje CO sagorijevanjem.
Po pitanju CO ne može se tako nešto učini, on ostaje cijelo vrijeme bez mirisa i boje i već pri maloj količini djeluje na organizam sa ozbiljnim posljedicima.
Npr u organizmu se veže za isto mjesto kao i kisik: hemoglobin, za koji ima 250 – 300 puta veći afinitet vezivanja pa bukvalno istiskuje kisik iz krvi. Osim toga može da izazove totalnu mišićnu slabost i obamrlost čak i prije pojave drugih simptoma (mučnina, povraćanje) iz razloga jer se veže i za mioglobin ( protein koji služi za čuvanje kiseonika u mišićima ) što uzrokuje mišićnu slabost, poremećenu koordinaciju pokreta. Dakle može se desiti da je svijest potpuno očuvana ali da se čovjek bukvalno ne može pomaći s mjesta.
Nažalost potpuno je realan scenarij da su ova nesretna djeca možda bila svijesna neko vrijeme šta se dešava ali istovremeno potpuno bespomoćna.
-
redhat
#42434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovao ili ne sve što si nabrojao mi je poznato iz biologije i hemije....i ne smatram se pretjerano pametnim što mi je poznato jer u mojoj generaciji se ovo smatra općim znanjem. Možda ne koji protein pa ga imenovati ali šta je CO i kako nastaje i kako vatra sagorijeva i šta uzima pri tom procesu a šta ostavlja, to je nešto što se naprosto zna barem opisno. Djeca su djeca i žao mi ih je, sigurno nisu znali i moj post nije uopšte okrenut ka djeci već ka komentarima "kako ovo kako ono". Nažalost ljudi su površni i davno sam na jednoj drugoj temi rekao da bi da se zarati mi kompletnu jednu generaciju izgubili pokušavajući da snime dobar selife na tranšeji i praveći instagram story. Djeci pokoj duši, njima se nema šta prigovoriti.splinter wrote: ↑04/01/2021 11:04Općenito su ljudi nezainteresovani za mnoge stvari pa zato isplivava i neka opća neobrazovanost. Koliko ljudi kod nas bi znalo pružiti adekvatnu prvu pomoć usljed neke fizičke traume, ili npr povreda kod požara, poplava. Koliko bi se pogotovu omladine snašlo negdje u prirodi u uslovima preživljavanja itd.redhat wrote: ↑04/01/2021 09:21U pravu je bitanga sve što je rekao, nepoznavanje gradiva iz 5. razreda osnovne i nečega što se smatra "common knowledge" ili ti opšteg znanja.bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/01/2021 11:10
ma dusha draga nek si mi rekla![]()
samo jos jednom da citiram ovo glupo pitanje ,nikad ti ni nece biti jasno dok ne obnovis gradivo iz 5 razreda osnovne![]()
CO je savršeni tihi ubica, bez boje i mirisa uostalom kao i zemni gas ali se njemu dodaju odoransi specifičnog mirisa i može da ubija na drugačiji način (zapaljenje, eksplozija) odnosno stvaranje CO sagorijevanjem.
Po pitanju CO ne može se tako nešto učini, on ostaje cijelo vrijeme bez mirisa i boje i već pri maloj količini djeluje na organizam sa ozbiljnim posljedicima.
Npr u organizmu se veže za isto mjesto kao i kisik: hemoglobin, za koji ima 250 – 300 puta veći afinitet vezivanja pa bukvalno istiskuje kisik iz krvi. Osim toga može da izazove totalnu mišićnu slabost i obamrlost čak i prije pojave drugih simptoma (mučnina, povraćanje) iz razloga jer se veže i za mioglobin ( protein koji služi za čuvanje kiseonika u mišićima ) što uzrokuje mišićnu slabost, poremećenu koordinaciju pokreta. Dakle može se desiti da je svijest potpuno očuvana ali da se čovjek bukvalno ne može pomaći s mjesta.
Nažalost potpuno je realan scenarij da su ova nesretna djeca možda bila svijesna neko vrijeme šta se dešava ali istovremeno potpuno bespomoćna.
- JThomas
#42435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ustvari, danas je ko to želi lakše učiti nego ikad. danas ti je sa dva klika dostupna većina toga što si nekad morao aktivno tražiti par sedmica, pa naći ili ne naći. ali napravljena je klima u kojoj se neće, u kojoj je nepoželjno. gdje je hvala "nisam pročitao knjigu od srednje škole".
-
nekome
#42436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
-
BadBoy
#42437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako brate, pa 99% ljudi (svih dobnih skupina od 7 do 77) znaju skrolat po intagramu, postavljat storije, koristiti filtere, komentarisat, postavljat FB statuse, koristiti Whatsapp, Viber, Messenger ali zato nije tako lako ukucati na google "CO poisinong" ili "how to handle natural gas properly". Doslovno jedna prosta rečenica na nivou osnovne škole.nekome wrote: ↑04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#42438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
upravo,kad se sjetim da sam za sve morao traziti knjigu ili ako ne nadjem smarati nekoga ko zna da mi objasni ili da neku literaturu da naucim sto me zanima.sad sve imaju dostupno i opet glupi ko qarineJThomas wrote: ↑04/01/2021 11:37 ustvari, danas je ko to želi lakše učiti nego ikad. danas ti je sa dva klika dostupna većina toga što si nekad morao aktivno tražiti par sedmica, pa naći ili ne naći. ali napravljena je klima u kojoj se neće, u kojoj je nepoželjno. gdje je hvala "nisam pročitao knjigu od srednje škole".
evo ih jos sto nisu pazili na casovima u osnovnoj ,javljaju se hahhaha
nekome wrote: ↑04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
Last edited by bitanga_sa_otesa on 04/01/2021 11:57, edited 1 time in total.
-
redhat
#42439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo što si napisao je suština svega što je naopako u ovom društvu, znači srž problema.nekome wrote: ↑04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
Zašto je onima koji znaju problem da zanemare nečiju nezainteresovanost i neobrazovanost i propuste koji se vuku čitav njihov život i da im lijepo brate poput delikatnih cvjetića - koji oni jesu, uzmu, stave ih ispred sebe i objasne šta i kako. I to na fin i njima pitak i jasan način, jer nemoj da me uvrijediš svojim znanjem ili nedobog nadobudnošću. Fino mi objasni i imaj takta da ne povrijediš moje tanane osjećaje.
Šta da ti objasnim, niti znaš šta je gas, niti znaš šta je CO, niti znaš "na šta" vatra gori i što uopšte gori a hoćeš takt i objašnjenja - da te usvojim možda
Uzmi čitaj ako te nešto zanima, sve ti dostupno na dva klika
- Chmoljo
#42440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svijet je otišao u kurac kad je postalo nepopularno podjebavati glupe i lijene.
Ruganje je iz raja izašlo.
Ruganje je iz raja izašlo.
- bitanga_sa_otesa
#42441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
glupane uvijek treba ismijavati i ukazivati na njihovu glupost 
-
redhat
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#42443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Teško je možda shvatiti, ali pogledajte svijet oko sebe i shvatit ćete da su sve nove generacije, ustvari generacije "pahuljica" (tako ih i u svijetu zovu)
BLM pokret - crnci traže veća prava, a u svakom sportu su dominantni, prava imaju jednaka, očigledno hoće da budu dominantna rasa
Žene traže jednaka plate kao i muškarci - pogledajte jednu utakmicu ženskog fudbala i sve će biti jasno zašto to nije moguće
Žene radnice hoće da su jednake muškim radnicima - 1 na 1000 radi u rudniku, na građevini itd
Redovni su feministički pokreti "Kill all men" ili "Ubij sve muškarce" , ali nikad nisam vidio "Kill all women" ili "Ubij sve žene" , jer mi muški smo svjesni da bez žena nema budućnosti, dok one očito nešto drugo u glavi imaju.
Da ne idem u off topic a napast će me sad svakako, nove generacije su navikle da im je sve servirano, svi misle da im se soli pamet i za sve se žale, kukaju a veze sa vezom nemaju
BLM pokret - crnci traže veća prava, a u svakom sportu su dominantni, prava imaju jednaka, očigledno hoće da budu dominantna rasa
Žene traže jednaka plate kao i muškarci - pogledajte jednu utakmicu ženskog fudbala i sve će biti jasno zašto to nije moguće
Žene radnice hoće da su jednake muškim radnicima - 1 na 1000 radi u rudniku, na građevini itd
Redovni su feministički pokreti "Kill all men" ili "Ubij sve muškarce" , ali nikad nisam vidio "Kill all women" ili "Ubij sve žene" , jer mi muški smo svjesni da bez žena nema budućnosti, dok one očito nešto drugo u glavi imaju.
Da ne idem u off topic a napast će me sad svakako, nove generacije su navikle da im je sve servirano, svi misle da im se soli pamet i za sve se žale, kukaju a veze sa vezom nemaju
- Chmoljo
#42444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisi se potrudio plasirati ni poluinformacije, nego gomilu sranja, koje je lako demantovati upravo u dva tri klika.liaar wrote: ↑04/01/2021 12:32 Teško je možda shvatiti, ali pogledajte svijet oko sebe i shvatit ćete da su sve nove generacije, ustvari generacije "pahuljica" (tako ih i u svijetu zovu)
-
nekome
#42445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na koje casove mislis? I sta ako nemaju svi tako odlicno pamcenje kao ti?bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/01/2021 11:52 evo ih jos sto nisu pazili na casovima u osnovnoj ,javljaju se hahhahanekome wrote: ↑04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
Zasto je u vasoj glavi u redu rugati se nekome jer je postavio konkretno pitanje? Je li vam to pricinjava zadovoljsto ili ... mislim koja je motivacija za to ruganje? Jer ne zna nesto sto vi znate?bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/01/2021 11:56 glupane uvijek treba ismijavati i ukazivati na njihovu glupost![]()
-
BadBoy
#42446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ode ti druže, malo predaleko...
-
nekome
#42447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Odakle ti to da neko zeli da mu se delikatno i njezno nesto objasni? Zar nisu samo dovoljne kratke i konkretne cinjenice?redhat wrote: ↑04/01/2021 11:54Ovo što si napisao je suština svega što je naopako u ovom društvu, znači srž problema.nekome wrote: ↑04/01/2021 11:43 A zasto je vama, koji znate, lakse omalovazavati ljude umjesto im činjenicama objasniti, u istih tih par recenica, činjenične odgovore na "kako ovo kako ono"? Nije tako lako ni dostupno na internetu u moru informacija. Mnogo je lakse kad imas nekoga pitati ko zna i ko ce ti dati direktan odgovor.
Zašto je onima koji znaju problem da zanemare nečiju nezainteresovanost i neobrazovanost i propuste koji se vuku čitav njihov život i da im lijepo brate poput delikatnih cvjetića - koji oni jesu, uzmu, stave ih ispred sebe i objasne šta i kako. I to na fin i njima pitak i jasan način, jer nemoj da me uvrijediš svojim znanjem ili nedobog nadobudnošću. Fino mi objasni i imaj takta da ne povrijediš moje tanane osjećaje.
Šta da ti objasnim, niti znaš šta je gas, niti znaš šta je CO, niti znaš "na šta" vatra gori i što uopšte gori a hoćeš takt i objašnjenja - da te usvojim možda
Uzmi čitaj ako te nešto zanima, sve ti dostupno na dva klika
Ne treba ulagati dodatnu energiju da bi prenio znanje na fin i neuvredljiv nacin. Dovoljno je samo da se drzis konkretnih cinjenica i logike i da ne saljes uvrede. Sasvim dovoljno.
Ne treba usvajati, punoljetan sam.
- bitanga_sa_otesa
#42448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
casove iz biologije,fizike..nekome wrote: ↑04/01/2021 12:43
Na koje casove mislis? I sta ako nemaju svi tako odlicno pamcenje kao ti?
Zasto je u vasoj glavi u redu rugati se nekome jer je postavio konkretno pitanje? Je li vam to pricinjava zadovoljsto ili ... mislim koja je motivacija za to ruganje? Jer ne zna nesto sto vi znate?
agregatna stanja,fotosinteza,kruzenje vode u prirodi,vatra,njutnovi zakoni,atmosfera zemlje.eto osnovne stvari neke iz naseg okruzenja bez kojih ces se tesko snaci u prirodi i zivotu.
konkretna pitanja su ti glupa,ako ne znas odgovore ja ti ne mogu pomoci ,sto nisi pazio u skoli na casovima ili sto te roditelji nisu naucili osnovne stvari ??
koliko je tebi godina uopste??
-
mali_balon
#42449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E jbga evo vidim da se ne zna za trovanje plinovima tj izduvnim gasovima.....pa jebemga ne mogu da vjerujem.....ne moras bit odlikas i streber ili nukelearni fizicar da to znas......e svasta stvarno je ovaj internet proklet saznas koliko smo zatucani
-
EasyMan
#42450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To se uci u sestom i sedmom, on je tek cetvrtibitanga_sa_otesa wrote: ↑04/01/2021 12:50casove iz biologije,fizike..nekome wrote: ↑04/01/2021 12:43
Na koje casove mislis? I sta ako nemaju svi tako odlicno pamcenje kao ti?
Zasto je u vasoj glavi u redu rugati se nekome jer je postavio konkretno pitanje? Je li vam to pricinjava zadovoljsto ili ... mislim koja je motivacija za to ruganje? Jer ne zna nesto sto vi znate?
agregatna stanja,fotosinteza,kruzenje vode u prirodi,vatra,njutnovi zakoni,atmosfera zemlje.eto osnovne stvari neke iz naseg okruzenja bez kojih ces se tesko snaci u prirodi i zivotu.
konkretna pitanja su ti glupa,ako ne znas odgovore ja ti ne mogu pomoci ,sto nisi pazio u skoli na casovima ili sto te roditelji nisu naucili osnovne stvari ??
koliko je tebi godina uopste??