SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BadBoy

#42376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

suspect_zero wrote: 02/01/2021 23:32 Naravno, i od struje može :thumbup: ...zato nisam štedila na razvođenju, instalacijama, majstoru, svom materijalu....išla sam logikom da mi je bolje kupiti jeftiniji namještaj a struju i invertere platiti skuplje.
Još samo da mi je starce nagovoriti da i oni batale ćumur, drva i plin....al zadrti i tvrdoglavi :oops:
Ljudi imaju plin razveden i nije im se mrsko peglati sa ćumurom...
Rothmans

#42377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

nekome wrote: 02/01/2021 23:19 https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Tribistovo_poisoning

E kralju svaka cast...
Ta kae , svi etnicki hercegovaniniannnnnn croats
Cherry-Cherry

#42378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Vikendica je od nekoga od njih, tako sam bar negdje pročitala.

Nego, kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao? Neko iz susjedne vikendice je došao da vidi što se ne javljaju na telefon, pa je onda provalio unutra.
noviclan

#42379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 07:33 Vikendica je od nekoga od njih, tako sam bar negdje pročitala.

Nego, kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao? Neko iz susjedne vikendice je došao da vidi što se ne javljaju na telefon, pa je onda provalio unutra.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/62 ... su-zaspali

Zasto ne napisu koliko su praznih boca nasli
Cherry-Cherry

#42380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Pa kakve veze imaju prazne boce?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#42381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

gnjev wrote: 03/01/2021 00:48 A ko će odgovarati za ovu tragediju? Mislim ako je imalo čovjek ovaj što im je izdao kuću neće moći spavati do kraja života, al imal u zakonu osnova da najebe jer im je izdao vikendicu sa feleričnim instalacijama koje su i uzrok pogibije 8 mladih ljudi?
kakvim felericnim instalacijama? jel ti znas sta je agregat? sus motor koji proizvodi struju,nusprodukt su izduvni gasovi ,ako ga upalis u zatvorenom prostoru sta se desi???sta se desi ako auto upalis u zatvorenoj garazi??
negdje se jos spominje top za zagrijavanje na plin.njega ako upalis u maloj prostoriji nestane kisika.nema to veze s nikakvim instalacijama ,vec sa neznanjem osnovnih stvari...meni je jako zao te omladine sto je tako zavrsila,ali realno sami su sebe ubili ...
NediM17

#42382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

suspect_zero wrote: 02/01/2021 23:39
NediM17 wrote: 02/01/2021 23:29
suspect_zero wrote: 02/01/2021 23:22

Ima nešto što stari uradi kada prebacuje na plin, obje peći su odvojene od prostora u kojem se stanuje....u prizemlju su ali meni to fakat nesigurno sve, jer voda topla se grije na plin.....znači on loži regularno čitavu zimu čvrsto a plin radi kada koristi toplu vodu....znači da bi zagrijao vodu mora i da sagorijeva e to ne mogu da mu objasnim :evil: ....majke mi zavrnut ću im plin :twisted:
To dvoje zajedno u istu dimnjacnu cijev ni pod razno. Ako su u odvojenim cijevima to je OK ili eto ako su u jednoj cijevi bar da se ne koriste istovremeno. :?
Kada griju ne koriste u isto vrijeme sigurno, samo me buni ovo kada plin zagrijava toplu vodu, to se koristi non-stop.
Pa i kada proizvodi toplu vodu, naravno da radi i troši plin i stvara ispušne gasove. Pitanje je samo jesu li u istoj dimnjačnoj cijevi, to ne bi smjelo ni pod razno. :?
Još ako su starinski dimnjaci zidani ciglom pa prolaze kroz stan i na tvom spratu džaba ti inverteri, vremenom ti dimnjaci postanu porozni i kroz ciglu i maltu mogu proći otrovni gasovi sagorjevanja fosilnih goriva. :evil:
laik1981

#42383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 07:41 Pa kakve veze imaju prazne boce?
Mozda bi, da su bili trijezni, bili svjesniji opasnosti i mozda bi bili u mogucnosti da reaguju. Na zalost te mlade zivote nista nece vratiti, ali bilo bi dobro kada bi se iz ove tragedije izvukle neke pouke koje bi u buducnosti sprijecile ovakve tragedije. I obavezno kroz skolski sistem djecu konretnije uciti i upozoravati na opasnosti.
Cherry-Cherry

#42384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

I dalje mi nije jasno kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao. I on je ušao u kuću.
bitanga_sa_otesa

#42385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 10:24 I dalje mi nije jasno kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao. I on je ušao u kuću.
sta si imala iz fizike u osnovnoj?? jel se ugusis odmah kad zaronis u moru npr?
ako je otvorio vrata ili prozor usao je svjez zrak unutra ...
laik1981

#42386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 10:24 I dalje mi nije jasno kako se nije ugušio onaj koji ih je pronašao. I on je ušao u kuću.
Ako je razbio prozore u prostor je usao kisik, a ne znamo je li agregat i radio u tom momentu kada su ih pronasli.. Ono sto je meni cudno je da su neki od stradalih pronadjeni kako sjede oko stola i cudno je kako niko od njih nije primijetio da je neko izgubio svijest. Ne znam koliko je realno da su svi u istom momentu izgubili svijest..
Qler

#42387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Pa nije ga CO docekao sa prangijom i opalio po glavi kad je usao.. Valjda si isla u osnovnu, znas sta su gasovi, i kako se ponasaju...
bitanga_sa_otesa

#42388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

laik1981 wrote: 03/01/2021 10:30 Ne znam koliko je realno da su svi u istom momentu izgubili svijest..
nerealno je da su u istom momentu izgubili svijest..
ali detalje bas necemo nikad saznati,u 4 ujutro su se kao navodno javljali nekome,tad su sigurno umorni vec bili,mozda alkohol,prispavalo se... najvjerovatni je samo zaspali i nisu se probudili...
bitanga_sa_otesa

#42389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Qler wrote: 03/01/2021 10:32 Pa nije ga CO docekao sa prangijom i opalio po glavi kad je usao.. Valjda si isla u osnovnu, znas sta su gasovi, i kako se ponasaju...
cudi me da nema vise slucajeva kad vlada ovoliko neznanje...
NediM17

#42390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Katastrofa, uvode plinske bojlere u ventilacije u kupatilu. :-) :evil:
Cherry-Cherry

#42391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/01/2021 10:28
sta si imala iz fizike u osnovnoj?? jel se ugusis odmah kad zaronis u moru npr?
ako je otvorio vrata ili prozor usao je svjez zrak unutra ...
De ne pametuj, svega ti. Onaj koji je ušao je izjavio da je provjerio puls, znači nije bio deset sekundi unutra.
Cherry-Cherry

#42392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

laik1981 wrote: 03/01/2021 10:30
Ako je razbio prozore u prostor je usao kisik, a ne znamo je li agregat i radio u tom momentu kada su ih pronasli.. Ono sto je meni cudno je da su neki od stradalih pronadjeni kako sjede oko stola i cudno je kako niko od njih nije primijetio da je neko izgubio svijest. Ne znam koliko je realno da su svi u istom momentu izgubili svijest..
Agregat je radio kada je policija došla.
A dolazi do paralize mišića, mozak radi ali se ne možeš pomaći. Ružna smrt.
laik1981

#42393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Smrt ove djece moze dobiti neki smisao jedino ako iz njihove tragedije izvucemo pouke i edukujemo se kako bi u buducnosti izbjegli slicne dogadjaje. Cisto sumnjam da ce nesposobni sistem uraditi nesto konkretnije da bi edukovao stanovnistvo, posebno mlade koji zbog loseg obrazovnog sistema nemaju pojma ni o cemu.. Svako od nas moze nauciti nesto i upozoravati, ako nista, onda svoje poznanike za koje znamo da loze, koriste rizicne plinske grijalice itd. Ja ih znam gdje citava porodica zaspi u jednoj sobi pored nahajcanog kamina. Mene je uvijek jeza prolazila kada sam slusao takve price i uvijek sam ih smarao upozoravajuci ih na opasnosti kojima su izlozeni kada tako postupaju.

Mi odlucujemo da li ova tragedija moze dobiti neki smisao i biti od neke koristi za dustvo.
bitanga_sa_otesa

#42394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 10:56

De ne pametuj, svega ti. Onaj koji je ušao je izjavio da je provjerio puls, znači nije bio deset sekundi unutra.
ne pametujem ja,uci svoju djecu ako ih budes imala da ne naprave slicnu glupost...ali prvo sama nauci neke stvari :kiss:
Cherry-Cherry

#42395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/01/2021 11:02
Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 10:56

ne pametujem ja,uci svoju djecu ako ih budes imala da ne naprave slicnu glupost...ali prvo sama nauci neke stvari :kiss:
Forumski pametolog. :kiss:
mali_balon

#42396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Nemas se sta tu posebno edukovat. Zna se da se agregati drze sto dalje od prostorija u kojim ase obitava. Ili ako si blizu da su te prostorije prozracne.
Sto se tice plinskih inslatacija u stanovima i kucama angazovati cerificirane majstore i firme....
Jbga na zalost ovo je nesretan slucaj koji se mogao izbjeci kao vecina nesretnih slucajeva ali.....jbga...
Qler

#42397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

CO mora biti u visokom procentu u prostoriji, cim je neko otvorio prozor, u roku od sekunde se izmjesao sa svjezim zrakom i opasna kolicina CO je drasticno opala. Kad su otvorili vrata to se jos vise smanjilo. Znas ono sto ubija, propuh, e to se desilo, Veca kolicina svjezeg zraka je usla i prostorija je bila sigurna. Vjerovatno je jos bilo zagusljivo, ali su ljudi koji su usli usli sa svjezeg vazduha, mogli su cuvati dah neko vrijeme, za to vrijeme se CO izmjesao sa cistim zrakom. Kontas? Znas kad prnes u prostoriji, pa otvoris prozor i bude lakse...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#42398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

laik1981 wrote: 03/01/2021 10:58 Smrt ove djece moze dobiti neki smisao jedino ako iz njihove tragedije izvucemo pouke i edukujemo se kako bi u buducnosti izbjegli slicne dogadjaje. Cisto sumnjam da ce nesposobni sistem uraditi nesto konkretnije da bi edukovao stanovnistvo, posebno mlade koji zbog loseg obrazovnog sistema nemaju pojma ni o cemu.. Svako od nas moze nauciti nesto i upozoravati, ako nista, onda svoje poznanike za koje znamo da loze, koriste rizicne plinske grijalice itd. Ja ih znam gdje citava porodica zaspi u jednoj sobi pored nahajcanog kamina. Mene je uvijek jeza prolazila kada sam slusao takve price i uvijek sam ih smarao upozoravajuci ih na opasnosti kojima su izlozeni kada tako postupaju.

Mi odlucujemo da li ova tragedija moze dobiti neki smisao i biti od neke koristi za dustvo.
Ima zakona za sve i svasta, cesto supljih

Ali posto sam poslom dijelom vezan za ove stvari, vjeruj mi da ljude apsolutno boli kurac za njih same, te za bilo koje upozorenje niko ne mari 2%. Sve se svodi na to da kaze ma gdje ce to, nema sanse. I onda mu padne covjek za drugog sprata na beton, plati inspekciju ide dalje. Eksplodira mu plinska boca na gradilistu, plati ide dalje.

Nebrojeno puta sam zvao policiju kad vidim >35T dizalicu (mobilnu) kako dize teret na gradiliste a vozila i ljudi prolaze ipod tereta. To rukovaoc dizalice zna odlicno, i prvi je kriv, a ne vlasnik objekta koji se pravi i koji je naredio tako, on se nigdje na sudu ne spominje. A užad kakva znaju biti, bog da te sacuva... i sve to ide ide, i nece se nista desiti 100000 puta, ali se desi jednom i onda je belaj.

Neko je ovoj djeci dao ovo u ruke a nije im rekao kako se koristi. Kriva je br1 drzava koja nije sposobna pisljivi zakon donijeti a ne sprovesti, ministarstva obrazovanja na nivou reklame za salamu, novinari i mediji koji ni na koji nacin ne pokusavaju educirati ljude, pa tek onda ljudi na kraju.
bitanga_sa_otesa

#42399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Cherry-Cherry wrote: 03/01/2021 11:05
Forumski pametolog. :kiss:
ma dusha draga nek si mi rekla :lol:
samo jos jednom da citiram ovo glupo pitanje ,nikad ti ni nece biti jasno dok ne obnovis gradivo iz 5 razreda osnovne :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#42400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Qler wrote: 03/01/2021 11:09 CO mora biti u visokom procentu u prostoriji, cim je neko otvorio prozor, u roku od sekunde se izmjesao sa svjezim zrakom i opasna kolicina CO je drasticno opala. Kad su otvorili vrata to se jos vise smanjilo. Znas ono sto ubija, propuh, e to se desilo, Veca kolicina svjezeg zraka je usla i prostorija je bila sigurna. Vjerovatno je jos bilo zagusljivo, ali su ljudi koji su usli usli sa svjezeg vazduha, mogli su cuvati dah neko vrijeme, za to vrijeme se CO izmjesao sa cistim zrakom. Kontas? Znas kad prnes u prostoriji, pa otvoris prozor i bude lakse...
50ppm je vec nesvjest a u maloj prostoriji je to zacas...
Alarm i ventilacija u podzemnim garazama na 30ppm
Post Reply