SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

NediM17

#42351 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ma znam ja sta je fasadni, imam takav "Chaffoteaux" bojler u privatnoj kuci pa mi zato nije jasno kako fasadni moze biti uveden u bilo kakvu ventilaciju.
U stanu imam ovaj novi kondenzacijski Vaillant ecotec na dimnjak.
Grean

#42352 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Grean »

Image

Evo nadjoh ovu sliku, upravo ono sto su mi i rekli iz bh gasa bar sto se tice razlike. Vidi se na crtezu da je lijevi, dimnjacni otvoren gore dok je tzv. fasadni zatvoren.

Kod nas je ovakav kao na crtezu desno i skopcan je na cijev jer je banja u sred stana, nema pristup vanjskim zidovima.
NediM17

#42353 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ne znam druže da to smije i može tako, ali ako su to tehnički primili ovi iz Sarajevogasa valjda znaju šta rade. Ja to kod sebe ne bih nikad tako uradio, kako zbog sebe tako i zbog komšija, pogotovo ako je zajednička ventilacija.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#42354 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Admir_1984 »

Guadalajara wrote: 02/01/2021 19:13
Admir_1984 wrote: 02/01/2021 15:07 Jel moguće kod ovih valijant plinskih bojlera da se desi taj CO što nema mirisa?
Kod mene ako Vailant bojler radi...bas se cuje ko da je kotlovnica :lol: Sam se pali gasi kad je na termostatu ugasen... :D

Ako je star, plati ciscenje 50-70 KM :)
Servisiran je prije mjesec, a ima mu 10+ godina. Al nešto nisam čuo da je bilo kakvih tragedija sa tim CO, a bgm to opasno pravo ili je kod ovih nesretnika baš se sve poklopilo što ne treba :(
O'zone
Globalni moderator

#42355 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Admir_1984 wrote: 02/01/2021 21:51
Guadalajara wrote: 02/01/2021 19:13
Admir_1984 wrote: 02/01/2021 15:07 Jel moguće kod ovih valijant plinskih bojlera da se desi taj CO što nema mirisa?
Kod mene ako Vailant bojler radi...bas se cuje ko da je kotlovnica :lol: Sam se pali gasi kad je na termostatu ugasen... :D

Ako je star, plati ciscenje 50-70 KM :)
Servisiran je prije mjesec, a ima mu 10+ godina. Al nešto nisam čuo da je bilo kakvih tragedija sa tim CO, a bgm to opasno pravo ili je kod ovih nesretnika baš se sve poklopilo što ne treba :(
Evo ti samo što na prvu nađeš vezano za CO. Na žalost podaci su strašni.
U Sarajevu godišnje, od trovanja ugljenmonoksidom umru najmanje dvije osobe! Niko nikada nije odgovarao za njihovu smrt, a osim porodice umrlih, niko se ne bavi analizom: je li tragedija mogla biti izbjegnuta?

Doček, nove 2006. godine, za mladi bračni par Nurku i Samira Sadikovića iz Sarajeva bio je posljednji. Sjetimo se ove tragične vijesti s početka januara 2006-te: Sadikovići su pronađeni mrtvi u njihovom stanu na Grbavici. Ubio ih je ugljenmonoksid! Grijali su se na plin a i u kupatilu su imali plinski bojler. Već u maju 2007. godine, "nevidljivi ubica" usmrtio je i dvadesetogodišnju studenticu iz Gračanice, Adelu Delić. U kupatilu iznajmljenog stana na Bistriku, nažalost prekasno, Adelu su pronašle njene cimerke. Sudski vještak utvrdio je: uzrok smrti je trovanje ugljenmonoksidom!

ZABRINJAVAJUĆE STATISTIKE

Na isti su način dvije osobe umrle i u septembru 2008. godine. U sarajevskom naselju Grdonj, u porodičnoj kući pronađeni su supružnici, Rabija i Zulfo Dautović a samo nekoliko mjeseci kasnije, već 2009. godine, na sličan je način umrla starica Šaćira Nezir u sarajevskoj općini Ilidža. U junu 2010. godine, u svom stanu na Marindvoru stradala je doktorica Nermina Boloban. Sudski je vještak ponovo utvrdio: trovanje gljenmonoksidom. Bojler u kupatilu Bolobana bio je plinski ali je i u ovoj nesreći ostalo nejasno otkud u stanu ugljenmonoksid od sagorjevanja plina?

Jedna od posljednjih tragedija u Sarajevu je smrt šesnaestogodišnjaka, Kerima Muftića. Krajem decembra 2010. godine, njegovo beživotno tijelo roditelji su pronašli u kupatilu, u stanu u sarajevskoj ulici Muhameda Kantardžića. I Muftići su imali plinski bojler a istraga Tužilašva Kantona Sarajevo, tek će pokazati kako je došlo do tragedije i da li će neko odgovarati za ovu smrt.
u Orašju, u Donjoj mahali, tokom dočeka Nove 2017. godine kada su usljed trovanja plinom smrtno stradale 21-godišnje djevojke Marija Damjanović i njena prijateljica Magdalena Dominović iz okoline Splita.
u Visokom gdje su dva brata sjedila u sobi, igrali igrice, 18-19 godina, koji su pored sebe imali kesice čipsa... To je bila jedna skromna, nezavršena kuća bez fasade, i imala je običnu peć na ugalj ili drva. Ta peć nije dobro gorila već se dim vraćao u prostoriju i dok su spavali to je tinjalo, gorjelo. Majka, kada ih je ujutro pozvala na doručak, našla je dva sina mrtva.
http://mup.ks.gov.ba/aktuelno/vijesti/t ... monoksidom
https://vijesti.ba/clanak/68587/sarajev ... monoksidom
https://faktor.ba/vijest/veceras-na-grb ... kcus/62300
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/61 ... monoksidom
Cherry-Cherry

#42356 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cherry-Cherry »

Ma bilo je tih slučajeva, sjećam se studentice u Radićevoj, pa onda sin profesorice sa Pravnog...
suspect_zero

#42357 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Sve kad sabereš grijanje na struju jeftino....ma džaba.
Jedno vrijeme smo koristili kombinovani štednjak, istina više sam koristila one ringle na plin jer mi je brzina spremanja hrane bila brža, plin je bio iz boce....al mi je vazda bilo šuhveli, potencijalna bomba u stanu.
Radi tog osjećaja nesigurnosti i "ljepljivosti" koji ostavlja po kuhinji, kad smo ispravljali sprat rekli smo plin zdra'o.
Našli dobrog električara i izračunali da nam je najisplativije sve na struju.
E sad, kod roditelja koji su ispod nas je plin koji se koristi za kuhanje, nije iz boce nego onaj iz crijeva prikopčan.
Grijanje im je razvedeno kombinovano, imaju i plinski bojler ali više koriste onu peć na čvrsto gorivo....mene buni što je dimnjak isti :? ...može li to tako, smije li?
Dosadno mii

#42358 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dosadno mii »

Koji detektor kupiti za fasadni dimnjak??

Svake godine bude bar po jedna vijest o trovanju oko nove godine :(
NediM17

#42359 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ni slucajno u isti dimnjak pec na cvrsto gorivo i plinski bojler!!! :evil:
Malo nesretnih slucajeva ima sta sve ljudi rade.
Last edited by NediM17 on 02/01/2021 23:11, edited 1 time in total.
saravara

#42360 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by saravara »

Dosadno mii wrote: 02/01/2021 23:04 Koji detektor kupiti za fasadni dimnjak??

Svake godine bude bar po jedna vijest o trovanju oko nove godine :(
fasadni uvlači zrak iz vana i sagorjevanje izbacuje isto vani , imam takav i kad se desi da zbog vjetra bojler povuče svoje gasove jednostavno se ugasi, treperi crvena lampica i nema sagorjevanja.To mu je prednost jer ventilator odrađuje taj dio posla, faktički može biti u ormaru , ali nije na odmet staviti bilo kakav javljač..
NediM17

#42361 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ispusni plinovi iz fasadnog bojlera mogu biti opasnost ako na neki nacin kroz prozor udju u prostoriju.
suspect_zero

#42363 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

NediM17 wrote: 02/01/2021 23:04 Ni slucajno u isti dimnjak pec na cvrsto gorivo i plinski bojler!!! :evil:
Ima nešto što stari uradi kada prebacuje na plin, obje peći su odvojene od prostora u kojem se stanuje....u prizemlju su ali meni to fakat nesigurno sve, jer voda topla se grije na plin.....znači on loži regularno čitavu zimu čvrsto a plin radi kada koristi toplu vodu....znači da bi zagrijao vodu mora i da sagorijeva e to ne mogu da mu objasnim :evil: ....majke mi zavrnut ću im plin :twisted:
O'zone
Globalni moderator

#42364 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

suspect_zero wrote: 02/01/2021 22:53 Sve kad sabereš grijanje na struju jeftino....ma džaba.
Jedno vrijeme smo koristili kombinovani štednjak, istina više sam koristila one ringle na plin jer mi je brzina spremanja hrane bila brža, plin je bio iz boce....al mi je vazda bilo šuhveli, potencijalna bomba u stanu.
Radi tog osjećaja nesigurnosti i "ljepljivosti" koji ostavlja po kuhinji, kad smo ispravljali sprat rekli smo plin zdra'o.
E sad, kod roditelja koji su ispod nas je plin koji se koristi za kuhanje, nije iz boce nego onaj iz crijeva prikopčan.
Grijanje im je razvedeno kombinovano, imaju i plinski bojler ali više koriste onu peć na čvrsto gorivo....mene buni što je dimnjak isti :? ...može li to tako, smije li?
I onda proguglaš koliko je havarija bilo sa raznim vrstama grejnih tijela koja rade na struju većinom požara.

Svaka opcija je opasna ako se ne vodi računa o sigurnosti i plin i struja i čvrsta goriva i mazut i kerozin itd...

S druge strane sve opcije su veoma sigurne i isplatne ako se redovno kontrolišu i ako se ne štedi na njihovom održavanju.

Realno detektori plina, CO i dima bi trebali da budu lična obaveza svakog od nas lično ali nije, evo prvo kod mene pa vjerujem i kod ostalih. Uvijek kontamo da imamo sve pod kontrolom i onda jednom....
NediM17

#42365 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

suspect_zero wrote: 02/01/2021 23:22
NediM17 wrote: 02/01/2021 23:04 Ni slucajno u isti dimnjak pec na cvrsto gorivo i plinski bojler!!! :evil:
Ima nešto što stari uradi kada prebacuje na plin, obje peći su odvojene od prostora u kojem se stanuje....u prizemlju su ali meni to fakat nesigurno sve, jer voda topla se grije na plin.....znači on loži regularno čitavu zimu čvrsto a plin radi kada koristi toplu vodu....znači da bi zagrijao vodu mora i da sagorijeva e to ne mogu da mu objasnim :evil: ....majke mi zavrnut ću im plin :twisted:
To dvoje zajedno u istu dimnjacnu cijev ni pod razno. Ako su u odvojenim cijevima to je OK ili eto ako su u jednoj cijevi bar da se ne koriste istovremeno. :?
suspect_zero

#42366 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Naravno, i od struje može :thumbup: ...zato nisam štedila na razvođenju, instalacijama, majstoru, svom materijalu....išla sam logikom da mi je bolje kupiti jeftiniji namještaj a struju i invertere platiti skuplje.
Još samo da mi je starce nagovoriti da i oni batale ćumur, drva i plin....al zadrti i tvrdoglavi :oops:
suspect_zero

#42367 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

NediM17 wrote: 02/01/2021 23:29
suspect_zero wrote: 02/01/2021 23:22
To dvoje zajedno u istu dimnjacnu cijev ni pod razno. Ako su u odvojenim cijevima to je OK ili eto ako su u jednoj cijevi bar da se ne koriste istovremeno. :?
Kada griju ne koriste u isto vrijeme sigurno, samo me buni ovo kada plin zagrijava toplu vodu, to se koristi non-stop.
Grean

#42368 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Grean »

O'zone wrote: 02/01/2021 23:25
suspect_zero wrote: 02/01/2021 22:53 Sve kad sabereš grijanje na struju jeftino....ma džaba.
I onda proguglaš koliko je havarija bilo sa raznim vrstama grejnih tijela koja rade na struju većinom požara.

Svaka opcija je opasna ako se ne vodi računa o sigurnosti i plin i struja i čvrsta goriva i mazut i kerozin itd...

S druge strane sve opcije su veoma sigurne i isplatne ako se redovno kontrolišu i ako se ne štedi na njihovom održavanju.

Realno detektori plina, CO i dima bi trebali da budu lična obaveza svakog od nas lično ali nije, evo prvo kod mene pa vjerujem i kod ostalih. Uvijek kontamo da imamo sve pod kontrolom i onda jednom....
Taj za plin sam ja imao pa morao ukinuti. Preosjetljiv, reaguje na sve zivo, dezodorans, parfem, kondenz.

Za CO tad nisam nogao naci tj. oni koji su postavljali alarm nisu imali taj senzor, samo za plin ali vidim ima u OBI-ju, moze se kupiti. To treba uzeti.
O'zone
Globalni moderator

#42369 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Grean wrote: 02/01/2021 23:49
O'zone wrote: 02/01/2021 23:25

Taj za plin sam ja imao pa morao ukinuti. Preosjetljiv, reaguje na sve zivo, dezodorans, parfem, kondenz.

Za CO tad nisam nogao naci tj. oni koji su postavljali alarm nisu imali taj senzor, samo za plin ali vidim ima u OBI-ju, moze se kupiti. To treba uzeti.
https://www.olx.ba/detektori-plina-i-dima/713/817

ima svakakvih
Hakiz

#42370 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ima ih na OLX, u OBI, u Conrad...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#42371 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Admir_1984 »

A mogući razlozi havarija sa tim plinskim dimnjak bojlerima su zacepljen odvod i Šta još? Kod nas se nalazi u kupatilu i sve do zime prozor bude konstantno bar malo otvoren, a sad ga zatvorimo al sad ću ga bar prekonoci opet otvarati jer me ovo baš drmnulo
gnjev

#42372 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by gnjev »

A ko će odgovarati za ovu tragediju? Mislim ako je imalo čovjek ovaj što im je izdao kuću neće moći spavati do kraja života, al imal u zakonu osnova da najebe jer im je izdao vikendicu sa feleričnim instalacijama koje su i uzrok pogibije 8 mladih ljudi?
drug_profi

#42373 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

gnjev wrote: 03/01/2021 00:48 A ko će odgovarati za ovu tragediju? Mislim ako je imalo čovjek ovaj što im je izdao kuću neće moći spavati do kraja života, al imal u zakonu osnova da najebe jer im je izdao vikendicu sa feleričnim instalacijama koje su i uzrok pogibije 8 mladih ljudi?
Pa ima. Ne moze se umrijeti tako nesretnim slucajem. Nije pao meteor. Neko nije ispostovao norme.
nepass1

#42374 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Pa nema sanse da mi grijanje/plin radi dok spavam.
drug_profi

#42375 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ima KZ FBiH, clan 323 i 328.
od jedne do 12 godina.
Post Reply