Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑31/12/2020 09:55
Koliko znam to tako funkcioniše u Zagrebu. Kod nas je navodno problem sto se ne mogu privatne firme u to ukljucivati, a licno mislim da je to nuzno i ako ima zakonska smetnja treba j eotkloniti, obzirom da je to stvar od sireg znacaja. Time se ne daje prednost nikome jer se te privatne firme pruzaoci usluga odrzavanja zgrada bore na trzistu i upravo je ovo najbolji nacin da se izjednace.
Jer mi fakticki sve i da smo nezadovoljni svojim kucepaziteljem, ne mozemo raskinuti ugovor dok ne izmirimo dug. A to je nemoguce ako svi ne placaju, te smo stoga u ovoj sadasnjoj situaciji primorani biti vezani bili mi zadovoljni ili nezadovoljni u tom odnosu.
Stani malo, ako pričaš o održavanju zgrade, upravo su ti sve firme u KS koje to rade privatne.
Problem je u našem standardnom javašluku, neradu, lažnom merhametu i naravno, našem neizostavnom tronošcu: šteli, mitu i korupciji.
EDIT: Samo mala priča iz prakse. U većini manjih mjesta u BiH gotovo je nemoguće provesti postupak prinudne naplate potraživanja tj. izvršni postupak. Jednostavno, pošto sve svi znaju, kada sudski izvršitelj dođe na lice mjesta, izvršenik (dužnik) ga počasti sa 10-20 maraka i ovaj napiše da nije nikoga zatekao na adresi. Morali smo mi iz advokatske kancelarije tražiti da nas zovnu pa se onda peglati po vrletima da prisustvojemo izvršenju i osiguramo da se to zaista provede kako treba. A i tu je bilo malverzacija gdje ti izričito zatražiš da te pozove da prisustvuješ izvršenju a on se napravi glup i kaže ili nije vidio, ili kasno ste tražili ili jednostavno te ne pozove jer nema nikakvih sankcija. Sveopšti haos.
Chmoljo wrote: ↑04/01/2021 11:27
Ma najmanji je problem u zakonu, jer se ne poštuje i ono što je dobro riješeno. Sve je mrtvo slovo na papiru bez dosljednosti suda i ministarstva.
Kao i uvijek, uz vrlo malo dobre volje čuda se mogu napraviti, pa tako i u tom famoznom održavanju.
Tu je evidentno neznanje etažnih vlasnika o vlastitim pravima i obavezama, nerealni zahtjevi i nezainteresovanost.
Vjerujte da je dovoljno dvoje-troje predanih ljudi na cijeli neboder da promijene izgled nebodera za tri klase. Ali i to je teško nahvatati.
A evo situacija kod mene, slozili se stanari da se pokrene nesto obzirom da nisu zadovoljni upraviteljom kao ni predstavnikom... i oni ti kazu ok za promjenu treba 50%... a nas u zgradi nema 50% jer je dobar dio dijaspora koju upravitelj i ne zanima...
i mozemo se slikati s nasim pravima/obavezama
Chmoljo wrote: ↑04/01/2021 11:27
Ma najmanji je problem u zakonu, jer se ne poštuje i ono što je dobro riješeno. Sve je mrtvo slovo na papiru bez dosljednosti suda i ministarstva.
Kao i uvijek, uz vrlo malo dobre volje čuda se mogu napraviti, pa tako i u tom famoznom održavanju.
Tu je evidentno neznanje etažnih vlasnika o vlastitim pravima i obavezama, nerealni zahtjevi i nezainteresovanost.
Vjerujte da je dovoljno dvoje-troje predanih ljudi na cijeli neboder da promijene izgled nebodera za tri klase. Ali i to je teško nahvatati.
A evo situacija kod mene, slozili se stanari da se pokrene nesto obzirom da nisu zadovoljni upraviteljom kao ni predstavnikom... i oni ti kazu ok za promjenu treba 50%... a nas u zgradi nema 50% jer je dobar dio dijaspora koju upravitelj i ne zanima...
i mozemo se slikati s nasim pravima/obavezama
Za takve situacije jeste problem u zakonu... Zato kažem, suvlasništvo je baš zeznuta stvar jer je pravo na privatnu imovinu ustavna kategorija i jedno od osnovnih ljudskih prava. Zato je teško bilo šta uraditi, a da se to pravo ne uradi. Tu ipak dolazimo do drugog problema gdje zbog takvog stanja stvari ostali ljudi trpe i narušavaju im se opet njihova prava. Treba postići balans.
Po meni bi neko fer rješenje bilo da je za odlučivanje potrebo 50% glasova ljudi koji žive na adresi duže od 6 ili 12 mjeseci.
Specifična situacija, više izuzetak nego pravilo. Ali i to se može riješiti ako ti dijasporci nisu totalni kreteni, preko punomoći ili potpisivanja zapisnika dok su tu.
Ima zapisnik pomoću kojih se mogu skupljati potpisi, dakle ne mora biti sve u dan dva, nađite nekoga od njih ko je voljan i neka potpiše šta treba.
Chmoljo wrote: ↑04/01/2021 12:10
Specifična situacija, više izuzetak nego pravilo. Ali i to se može riješiti ako ti dijasporci nisu totalni kreteni, preko punomoći ili potpisivanja zapisnika dok su tu.
Ima zapisnik pomoću kojih se mogu skupljati potpisi, dakle ne mora biti sve u dan dva, nađite nekoga od njih ko je voljan i neka potpiše šta treba.
I to je tačno, mogu naknadno dati svoju saglasnost ili pristanak. Ali opet, iz mog ličnog iskustva, ti ljudi se 1% zanimaju za stanje zgrade u kojoj imaju stan. Bitno im je da imaju gdje prespavati tih 14 dana što dođu ovdje... Tužno ali takav mentalitet.
Žali se vododovu! Zafalilo mu za lifta, diži, iako nemaš dozvolu, iako je prema RP posljednja etaža poktrovlje sa nadzidom od max 140 cm. Jebem ti ovakvu državu i opštinu, gdje radi ko šta hoće i kako želi. Btw, opštinska inspekcija kurac od ovce, samo su potvrdili da su u talu sa investitorom.
Žali se vododovu! Zafalilo mu za lifta, diži, iako nemaš dozvolu, iako je prema RP posljednja etaža poktrovlje sa nadzidom od max 140 cm. Jebem ti ovakvu državu i opštinu, gdje radi ko šta hoće i kako želi. Btw, opštinska inspekcija kurac od ovce, samo su potvrdili da su u talu sa investitorom.
Da, prijavili smo. Izašli su na teren prije NG, gledali, razgovarali sa investitorom, razmotali papire na haubi, mahali rukama. I evo, očigledno nikom ništa.
Znam da su bila pokrenuta arheološka istraživanja na Vranjačama zbog potencijalne izgradnje ovog ili sličnog objekta. Tad su pronađeni neki ostaci iz prahistorije, pa pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto gore neće ništa biti građeno.
No comment za ovo na Drveniji. Mozda bi projekt bio odgovarajuci za Semizovac, Binjezevo, ali za sam dio centra koji ima toliko potencijala... Niposto! Zlatiste
Sto se tice MD, ovo mi je jedan od najjacih projekata, uz nadopunu s koncertnom i sredjivanje obale Miljacke na potezu Vils - Skenderija pa dalje OKB...
U gradnju svakako treba uvesti reda, ali glavni izvori zagadjenja su:
1. Privatna lozista gdje ljudi loze boga-oca.
2. Saobracaj, KS ima 155 000 registriranih vozila, od toga 63 000 starijih od 15 godina. Plus sire podrucje grada u koje spadaju i Visoko, Breza, Kiseljak, Lukavica, Pale (sve skupa oko 550 000 stanovnika) itd iz kojih ljudi svakodnevno dolaze na posao/fax itd, a nisu obuhvaceni u ovih 155 000...
2.1. GRAS 2015. prevezao 96 milijuna putnika, 2018. 94, 2019. 91 od cega preko 60% na struju... Zbog lose usluge, potpunog odsustva ekspanzije mreze GP, prvenstveno trole za VG i tramvaja za Hrasnicu/Sip sto je pusti san i dan-danas, broj prevezenih umjesto da raste, konstantno opada.
Dakle, da se ove stvari rijese, situacija bi se drasticno popravila.