Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1 Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by _BataZiv_0809 »

Potaknut strasnom tragedijom u Posusju i zanimljivom diskusijon na temi Sarajevo Crna Hronika, i idejom kolege laik1981:
laik1981 wrote: 03/01/2021 11:36 Ne znam postoji li posebna tema oko ovih stvari? Ako ne postoji treba je otvoriti. Neku temu o opasnostima odredjenih kucnih aparata, grijalica i sistema za grijanje itd., pa da raja stvavlja svoja iskustva i da se postavljaju neki edukativni sadrzaji. Kvalitetna edukacija bi trebala biti kroz obrazovni sisitem ili kroz neke medijske kampanje, ali cisto sumnjam da ce se to desiti, a dok se ne desi ne preostaje nista drugo nego da sami ucimo i upozoravamo one oko sebe..
Dakle raja pisite sve sto znate o potencijalnim opasnostima uredjaja koje svaki dan koristimo i za koje mozda nismo ni svjesni da su opasni.

Narocito pozivam ekipu koja je pokazala znanje na tu temu @laik1981 @bitanga_sa_otesa @NediM17 @mk ultra@Qler
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by bitanga_sa_otesa »

hvala bato,mada treba neke ljude vratiti u osnovnu skolu da nauce neke osnovne stvari o vatri ,vodi, vazduhu,fotosintezi,agregatnim stanjima,inerciji...
pa tek onda da nauce da ne pale sus motore u zatvorenom ,grjalice sa otvorenim plamenom u zatvorenom ,bez provjetravanja.
napisacu evo neke podatke i laicki objasniti sto vecina ovdje ne zna.
za izgaranje plina,benzina,drva,uglja,potreban je kisik koji se trosi u zavisnosti od jacine vatre(izgaranja)ali vjerovatno to ne zanima nikoga jer se kisik ne placa ,da se placa svi bi znali i buljili bi u board kompjutere stalno da gledaju potrosnju .prosjecan benzinski motor za svaki litar goriva potrosi 15 litara kisika .kad takav motor upalite u zatvorenom i da mu odvedete otrovne izduvne gasove daleko od te prostorije,on ce vam potrositi kisik nakon nekog vremena i ako ste tu u prostoriji desice se scenario u kojem samo zaspete omamljeni ,slicno se desava sa plinskim grijalicama sa otvorenim plamenom ili plinskim topovima koji su jako opasni zbog jacine plamena i jako brzo trose kisik u zatvorenim prostorima.sa klasicnim lozistima na drva i cumur je situacija malo blaza ,ali isto zahtijevaju provjetravanja .nadam se da ce ovo biti nekome od pomoci iako sam ja samo forumski pametolog kako mi kazu ovi sto se uvrijede po forumu :lol:
NediM17

#3 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by NediM17 »

Evo za početak skromni doprinos temi.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/s-trzis ... /201229030
laik1981

#4 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by laik1981 »

Po mom misljenju, a i iskustvu, opasnost od trovanja ugljen monoksidom je najzanemarenija opasnost kojoj je ogroman broj ljudi svakodnevno i direktno izlozen.

Evo jedan kratki clanak koji ukratko objasnjava o cemu se radi:
https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/c ... ncija.html

U najrizicnijoj skupini su oni koji za grijanje koriste peci koje nemaju zatvoren sistem sagorijevanja, odnosno sistem koji za sagorijevanje koristi kisik iz prostorija u kojima se zivi..

Konkretna tragedija u Posusju se desila zbog izduvnih gasova od agregata, ali mislim da su nesrece koje izazovu agregati dosta rijedje od nesreca koje izazovu raznorazni kamini, sporeti, plinske grijalice, dimljacni bojleri i ostale, cesto improvizovane, peci koje koristimo za grijanje, a da nismo preduzeli nista kao prevenciju.. Svake godine imamo po nekoliko nesreca i tragedija koje olako zaboravimo, a koje bi trebale biti skola svima nama..

Ja se skamenim kada vidim sta sve ljudi koriste za grijanje.

Detektori ugljen monoksida bi trebali biti prvi korak u prevenciji. Po meni bi ti detektori trebali biti zakonski obavezni u domacinstvima, kao i u ostalim objektima gdje borave ljudi..

Zna li neko kakva je trenutna zakonska regulativa kada su u pitanju domacinstva, a po pitanju CO2 detektora?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 04/01/2021 11:17 Po mom misljenju, a i iskustvu, opasnost od trovanja ugljen monoksidom je najzanemarenija opasnost kojoj je ogroman broj ljudi svakodnevno i direktno izlozen.

U najrizicnijoj skupini su oni koji za grijanje koriste peci koje nemaju zatvoren sistem sagorijevanja, odnosno sistem koji za sagorijevanje koristi kisik iz prostorija u kojima se zivi..

Konkretna tragedija u Posusju se desila zbog izduvnih gasova od agregata, ali mislim da su nesrece koje izazovu agregati dosta rijedje od nesreca koje izazovu raznorazni kamini, sporeti, plinske grijalice, dimljacni bojleri i ostale, cesto improvizovane, peci koje koristimo za grijanje, a da nismo preduzeli nista kao prevenciju.. Svake godine imamo po nekoliko nesreca i tragedija koje olako zaboravimo, a koje bi trebale biti skola svima nama..

Detektori ugljen monoksida bi trebali biti prvi korak u prevenciji. Po meni bi ti detektori trebali biti zakonski obavezni u domacinstvima, kao i u ostalim objektima gdje borave ljudi..

Zna li neko kakva je trenutna zakonska regulativa kada su u pitanju domacinstva, a po pitanju CO2 detektora?
Budi jos malo konkretniji. :sax:

Kakvi su to raznorazni kamini, sporeti, plinske grijalice, dimnjacni bojleri i ostalo? Sta ih cini opasnim? Mozda neko od nas to ima u kuci/vikendici. Ali kad ovako uopsteno napises to nista ne znaci.
laik1981

#6 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by laik1981 »

Evo i informacija vezana za kuhinjske nape, a koju sam dobio od jednog sarajevskog vatrogasca koji kaze da su to poprilicno opasni uredjaji ako se redovno ne odrzavaju i ne ciste.. Kako on kaze nape cesto znaju biti uzrok pozara u domacinstvima. U napama se dosta brzo nakupe poprilicne kolicine masnoce, kako u filterima, tako i u motorima i cijevima koje sluze kao odvod i usljed nekog kratkog spoja ili eventualno zapaljenja ulja na ringli ta nakupljena masnoca se moze zapaliti i skoro da ne postoji nacin da se lako ugasi.

Njegov savjet je da se svakih 2-3 mjeseca napa razmontira i detaljno ocisti, kao i da svako domacinstvo treba da posjeduje co2 protivpozarni aparat od minimalno 5kg..
Ken_M

#7 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by Ken_M »

laik1981 wrote: 04/01/2021 11:17 Zna li neko kakva je trenutna zakonska regulativa kada su u pitanju domacinstva, a po pitanju CO2 detektora?
CO2 je ugljicni dioksid i on je teži od O2. Iako je toksičan u smislu gušenja, nije kao CO, odnosno ugljični monoksid. Zbog težine koristi se i u protivpožarnim aparatima za gašenje požara elektro instalacija, računara itd., jer ne ostavlja prah iza sebe. Praktično uguši požar (znamo da za požar trebaju 3 elementa: goriva materija, O2 i odgovarajuća temperatura, te ako uklonim bilo koji od ova tri elementa požar se gasi...)

CO je opasan prije svega zbog karakteristike da se veže za hemoglobin brže od O2, te je osoba uopšte ne reaguje kao da se guši - jednostavno zaspe. Lakši je od O2, nema mirisa (osim ako nije pomiješan sa drugim otpadnim gasovima) i zbog toga je "podmukao".

Zavisno od koncentracije može izazvati smrt relativno brzo, a ukoliko je koncentracija manja može dovesti i do trajnih posljedica, te oporavak može biti dugotrajan.
laik1981

#8 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by laik1981 »

_BataZiv_0809 wrote: 04/01/2021 11:29
laik1981 wrote: 04/01/2021 11:17 Po mom misljenju, a i iskustvu, opasnost od trovanja ugljen monoksidom je najzanemarenija opasnost kojoj je ogroman broj ljudi svakodnevno i direktno izlozen.

Budi jos malo konkretniji. :sax:

Kakvi su to raznorazni kamini, sporeti, plinske grijalice, dimnjacni bojleri i ostalo? Sta ih cini opasnim? Mozda neko od nas to ima u kuci/vikendici. Ali kad ovako uopsteno napises to nista ne znaci.
Dimnjacni plinski bojler izgleda isto kao i fasadni. Razlika je sto fasadni za sagorijevanje koristi kisik koji uzima s polja jer je cijev koju koristi kao dimnjak dupla i kroz jednu uvlaci kisik, a kroz drugu izbacuje gasove nastale sagorjevanjem. Takav sistem rada su imale i one plinske peci koje smo dobijali posle rata. Dimnjacni plinski bojleri za sagorijevanje koriste kisik iz prostorije u kojoj je postavljen, a logicno postavljen je tamo gdje je dimnjak. Za prostorije u kojima je smjesten je potrebno imati konstantnu ventilaciju i dotok kisika jer su takvi bojleri sposobni za dosta kratko vrijeme izvuci kompletan kisik iz prostora..

A sto se grijalica tice opasne su sve one koje koriste otvoreni plamen.. Masa je takvih u upotrebi..
Image
Image
Image

Sve ovo izbacujte iz kuca i vikendica ili koristite sa maksimalnim oprezom..
Last edited by laik1981 on 04/01/2021 12:00, edited 2 times in total.
laik1981

#9 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by laik1981 »

Ken_M wrote: 04/01/2021 11:43
laik1981 wrote: 04/01/2021 11:17 Zna li neko kakva je trenutna zakonska regulativa kada su u pitanju domacinstva, a po pitanju CO2 detektora?
CO2 je ugljicni dioksid i on je teži od O2. Iako je toksičan u smislu gušenja, nije kao CO, odnosno ugljični monoksid. Zbog težine koristi se i u protivpožarnim aparatima za gašenje požara elektro instalacija, računara itd., jer ne ostavlja prah iza sebe. Praktično uguši požar (znamo da za požar trebaju 3 elementa: goriva materija, O2 i odgovarajuća temperatura, te ako uklonim bilo koji od ova tri elementa požar se gasi...)

CO je opasan prije svega zbog karakteristike da se veže za hemoglobin brže od O2, te je osoba uopšte ne reaguje kao da se guši - jednostavno zaspe. Lakši je od O2, nema mirisa (osim ako nije pomiješan sa drugim otpadnim gasovima) i zbog toga je "podmukao".

Zavisno od koncentracije može izazvati smrt relativno brzo, a ukoliko je koncentracija manja može dovesti i do trajnih posljedica, te oporavak može biti dugotrajan.
Moja greska. Mislio sam na CO..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by _BataZiv_0809 »

Ne bi znaci bilo lose u kuci/vikendici imati PP aparat za ne daj boze?
laik1981

#11 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by laik1981 »

To bi trebala biti zakonska obaveza, kad vec sami nismo svjesni da nam je potreban.. A nije ni skup.. Zlu ne trebalo..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12 Re: Opasnosti kucnih aparata, sistema za grijanje itd..

Post by mk ultra »

laik1981 wrote: 04/01/2021 12:35 To bi trebala biti zakonska obaveza, kad vec sami nismo svjesni da nam je potreban.. A nije ni skup.. Zlu ne trebalo..
Kao i šestomjesečni servis istog, pa ništa...

U većini haustora ne mogu izdržati 15 dana i budu ukradeni ili se ne placa upravitelj pa i niko ne brine o tome

U vezi gasa u Sarajevu.
Uvedeno je dosta kontrole u sve to. Prvo postoje ovlašteni serviseri koji jedini mogu raditi gasne instalacije.

Mada i tu ima zavrzlama jer npr uradi neko ko nema a podmetnu se tuđi papiri, naša posla, ali ugl. Atest instalacije je od ovih što ja znam prilično isključiv, ali opet naša posla naći će se svašta da prođe.
Uradi gasnu instalaciju bakarnom cijevi tanke stjenke koja nije za gas (gasne imaju napisano na sebi da su za gas i deblja je stjenka). Ušteda 20KM, koji đavo jbt?

Mogu pa 2 dana pisati ivdje sta se sve nađe i vidi, al što bitanga na drugoj temi napisa, šta ljudi rade i koliko ne znaju, dobro je stanje :skoljka:
Krađa gasa sa MRS crijevom za vodu, pa ne eksplodira, do jednom :-)

Mislim da se prvo mora uvesti red u tome ko šta radi i da se uvede dokumentacija kod majstora i firmi
1. Majstor/firma i njeni majstori mora imati svoju identifikaciju, ma šta radi, struju, vodu, plin
2. Majstor mora imati svoje osiguranje koje pokriva štetu koju napravi (ako napravi) i da ne moze raditi posao od 20000KM bez ikakve dokumentacije i osiguranja koje ce pokriti štetu
3. Garanciju na svoj rad, bukvalno neki vid pečata
4. Ateste od firme koja nije on ili firma koja izvodi, a to je kod nas obicaj.

I onda kad ti mozes dovesti nekoga na sud ko je nešto uradio, to je druga prica odmah... i svi ce da se boje.
Post Reply