laik1981 wrote: ↑04/01/2021 12:35
To bi trebala biti zakonska obaveza, kad vec sami nismo svjesni da nam je potreban.. A nije ni skup.. Zlu ne trebalo..
Kao i šestomjesečni servis istog, pa ništa...
U većini haustora ne mogu izdržati 15 dana i budu ukradeni ili se ne placa upravitelj pa i niko ne brine o tome
U vezi gasa u Sarajevu.
Uvedeno je dosta kontrole u sve to. Prvo postoje
ovlašteni serviseri koji jedini mogu raditi gasne instalacije.
Mada i tu ima zavrzlama jer npr uradi neko ko nema a podmetnu se tuđi papiri, naša posla, ali ugl. Atest instalacije je od ovih što ja znam prilično isključiv, ali opet naša posla naći će se svašta da prođe.
Uradi gasnu instalaciju bakarnom cijevi tanke stjenke koja nije za gas (gasne imaju napisano na sebi da su za gas i deblja je stjenka). Ušteda 20KM, koji đavo jbt?
Mogu pa 2 dana pisati ivdje sta se sve nađe i vidi, al što bitanga na drugoj temi napisa, šta ljudi rade i koliko ne znaju, dobro je stanje
Krađa gasa sa MRS crijevom za vodu, pa ne eksplodira, do jednom
Mislim da se prvo mora uvesti red u tome ko šta radi i da se uvede dokumentacija kod majstora i firmi
1. Majstor/firma i njeni majstori mora imati svoju identifikaciju, ma šta radi, struju, vodu, plin
2. Majstor mora imati svoje osiguranje koje pokriva štetu koju napravi (ako napravi) i da ne moze raditi posao od 20000KM bez ikakve dokumentacije i osiguranja koje ce pokriti štetu
3. Garanciju na svoj rad, bukvalno neki vid pečata
4. Ateste od firme koja nije on ili firma koja izvodi, a to je kod nas obicaj.
I onda kad ti mozes dovesti nekoga na sud ko je nešto uradio, to je druga prica odmah... i svi ce da se boje.