nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Laplace

#20126 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

tempuser wrote: 04/01/2021 10:35
JavierBosnia wrote: 04/01/2021 10:32 ...ili jos gore ako si u unutrasnjoj za tebe ostala pravila ne vaze izlazis kako hoces.
Pa ovaj kamion i da je izlazio prema stadionu na isprekidanoj, a da je udario auto u vanjskoj opet bi bio kriv, a tek preko pune, jel tako tempuseru il grijesim?
Da budemo porecizniji, za onog koji se kreće unutrašnjom trakom, ukoliko se drugi auto kreće vanjskom trakom puna linija važi, ukoliko se drugi auto uključuje u vanjsku traku tad puna linija ne važi! Ta puna linija je vrlo komplikovana, u svakoj situaciji drugačije važi, možda je zato komplikovana za razumjeti?! :D
Upravo tako, auto bi već "uveliko" bio u vanjskoj traci!
Takozvana Schrodingerova puna linija.
tempuser

#20127 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 10:42 A da je Caddy ulazio sa tranzita i krenuo vanjskom, udari ga kamion iz unutrasnje koji je krenuo izaci u lijevu traku ka stadionu, jel onda caddy uzeo prvenstvo prolaza ili se opet racuna da je caddy bio u svojoj traci i da mu je ovaj presjekao put?
Caddy je dovoljno da kaze pa ja sam usao davno u kruzni i bio u svojoj traci, ko bi mu dokazao da nije tako :D
Tad je uzeo pravo prvenstva! Može on reći šta hoče, mjesto kontakta, ugao udara i položaj vozila otkriva da li se Caddy tek uključivao u vanjsku ili je vozio vanjskim.
tempuser

#20128 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 04/01/2021 11:04 Takozvana Schrodingerova puna linija.
:mrgreen: :thumbup:
Laplace

#20129 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 10:42 A da je Caddy ulazio sa tranzita i krenuo vanjskom, udari ga kamion iz unutrasnje koji je krenuo izaci u lijevu traku ka stadionu, jel onda caddy uzeo prvenstvo prolaza ili se opet racuna da je caddy bio u svojoj traci i da mu je ovaj presjekao put?
Caddy je dovoljno da kaze pa ja sam usao davno u kruzni i bio u svojoj traci, ko bi mu dokazao da nije tako :D
Caddy se samo trebao ispraviti u svojoj traci. Kamion se ovako nije mogao isključiti ni da je isprekidana, jer sa jednim izlazom mora prvo da se prestroji pa tek onda da izađe iz vanjske.
tempuser

#20130 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 04/01/2021 11:09
Caddy se samo trebao ispraviti u svojoj traci. Kamion se ovako nije mogao isključiti ni da je isprekidana, jer sa jednim izlazom mora prvo da se prestroji pa tek onda da izađe iz vanjske.
A znak zabrane za vozila preko 3,5t, to ste zaboravili?!?!?! :lol: :lol: :lol:
vjeshalica

#20131 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

tempuser wrote: 04/01/2021 10:06
vjeshalica wrote: 04/01/2021 10:03 Na kojem dijelu puta vrijedi ovaj znak desno? Mozda budes shvatio zasto vanjska nema prvenstvo u odnosu na unutrasnju
Image
Imamo novi detalj!!!!! :navijacica: Pravo prvenstva sad zavisi od zabrana saobraćaja sa vozlima preko 3,5T!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

A šta ćemo kad između dvije trake imaš punu? :D

Image
Pitanje sam postavila drugom forumasu koji mi nije odgovorio vjerovatno iz neznanja.
Ja u raspravi tvrdim da nema vanjska traka u kt prvenstvo u odnosu na unutrasnju.
On tvrdi da ima i to pise.
Zato sam ga pitala drugu stvar KAO PRIMJER da objasni na kojem dijelu puta vrijede znakovi da mu priblizim kako jedna traka u odnosu na drugu ne moze imati prvenstvo kao u slucaju kt.
Tvoje izjave su zbog necitanja maloumne i vidis da ti ne odgovaram i ne vodim raspravu uopce sa tobom.

ZNAK PRVENSTVA PROLAZA VRIJEDI U CIJELOM KRUZNOM TOKU A NE SAMO U VANJSKOJ LINIJI NEBITNO KOLIKO KRUZNI TOK IMAO UNUTRA TRAKA
ZNAK VRIJEDI U CIJELOM KRUZNOM TOKU

zato sam pitala na drugom primjeru da mi objasni gdje i do kada vazi znak sa desne strane KAO OGLEDNI PRIMJER A NE KAO VEZA PRAVILA-ZAKONA U SLUCAJU KRUZNOG TOKA
tempuser

#20132 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 11:17 Pitanje sam postavila drugom forumasu koji mi nije odgovorio vjerovatno iz neznanja.
Ja u raspravi tvrdim da nema vanjska traka u kt prvenstvo u odnosu na unutrasnju.

ZNAK PRVENSTVA PROLAZA VRIJEDI U CIJELOM KRUZNOM TOKU A NE SAMO U VANJSKOJ LINIJI NEBITNO KOLIKO KRUZNI TOK IMAO UNUTRA TRAKA
Eto ja pitam tebe, kakve veze ima zabrana saobraćaja vozila preko 3,5t sa pravom prvenstva?!?!?!?!!?

A šta ćemo kad u kružnom toku između dvije trake imaš punu? :D

Image
Laplace

#20133 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 11:17
tempuser wrote: 04/01/2021 10:06
vjeshalica wrote: 04/01/2021 10:03 Na kojem dijelu puta vrijedi ovaj znak desno? Mozda budes shvatio zasto vanjska nema prvenstvo u odnosu na unutrasnju
Image
Imamo novi detalj!!!!! :navijacica: Pravo prvenstva sad zavisi od zabrana saobraćaja sa vozlima preko 3,5T!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

A šta ćemo kad između dvije trake imaš punu? :D

Image
Pitanje sam postavila drugom forumasu koji mi nije odgovorio vjerovatno iz neznanja.
On tvrdi da ima i to pise.
Zato sam ga pitala drugu stvar KAO PRIMJER da objasni na kojem dijelu puta vrijede znakovi da mu priblizim kako jedna traka u odnosu na drugu ne moze imati prvenstvo kao u slucaju kt.
Tvoje izjave su zbog necitanja maloumne i vidis da ti ne odgovaram i ne vodim raspravu uopce sa tobom.

zato sam pitala na drugom primjeru da mi objasni gdje i do kada vazi znak sa desne strane KAO OGLEDNI PRIMJER A NE KAO VEZA PRAVILA-ZAKONA U SLUCAJU KRUZNOG TOKA
Nisam odgovorio zato što sam u ranijem komentaru napisao da vozila u kružnom toku imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozila koja u njega ulaze. Izgleda da moram da se ponavljam jer neki ne čitaju komentare i pričaju napamet (ne bih da imenujem).

Za mene kao vozača je svejedno da li ćeš nešto nazvati ovako ili onako, bitnoj e da ne smijem da se prestrojim u traku ako je na njoj vozilo dovoljno blizu da se ne mogu prestrojiti bez ometanja - a ovaj kamion to nije mogao.

I dalje izbjegavaš odgovoriti na pitanje o punoj liniji. I treba razlikovati kružni tok sa dva izlaza i onaj sa jednim izlazom, ne izlazi se iz njega na isti način kad na tom mjestu ima jedan izlaz i kad imaju dva. Ovaj kamion je po dva osnova pogriješio: prelazi preko pune linije i isključuje se direktno iz unutrašnje na mjestu na kojem ima samo jedan izlaz.
Laplace

#20134 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

tempuser wrote: 04/01/2021 11:23
vjeshalica wrote: 04/01/2021 11:17 Pitanje sam postavila drugom forumasu koji mi nije odgovorio vjerovatno iz neznanja.

Eto ja pitam tebe, kakve veze ima zabrana saobraćaja vozila preko 3,5t sa pravom prvenstva?!?!?!?!!?

Image
Ako sa slike izbrišemo Caddyja, pitanje za kolegicu bi bilo da li je kamion ispravan?
JavierBosnia

#20135 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

Ako se ja citav dan vozim u vanjskoj traci kruznog toka, ko god me udari on je kriv. Tako da sam ja tito u njoj. Dal me udario onaj sto tek ulazi il onaj sto je u unutrasnjoj oni su krivi. To sam bar ja htio reci sto se tice prednosti vanjske trake (ne prednosti kao prvenstva prolaza, nego pogodnosti - igra rijeci)
Laplace

#20136 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Ah, sorry, tek sad kontam: kad mi se puna linija ne sviđa, ja je proglasim isprekidanom i problem riješen. Nema pune linije - nema problema.
Laplace

#20137 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 11:27
Ako se ja citav dan vozim u vanjskoj traci kruznog toka, ko god me udari on je kriv. Tako da sam ja tito u njoj. Dal me udario onaj sto tek ulazi il onaj sto je u unutrasnjoj oni su krivi. To sam bar ja htio reci sto se tice prednosti vanjske trake (ne prednosti kao prvenstva prolaza, nego pogodnosti - igra rijeci)
Osim ako je između unutrašnje i vanjske puna linija - onda moraš propustiti vozilo iz unutrašnje. :D
tempuser

#20138 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Znači ako ja vozim vanjskom trakom i nastavljam vožnju po kružnom toku, a ti se isključuješ iz kružnog direktno iz unutrašnje i udariš u mene da ću ja biti kriv?

Image
tempuser

#20139 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 04/01/2021 11:27 Ako sa slike izbrišemo Caddyja, pitanje za kolegicu bi bilo da li je kamion ispravan?
Da ne bude malo previše za nju?
Last edited by tempuser on 04/01/2021 11:39, edited 1 time in total.
vjeshalica

#20140 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

JavierBosnia wrote: 04/01/2021 11:27
Nisam tebe nista pitala.
Zakon je definisao da unutar kt ima se prednost
ZAKON NIJE REKAO DA VANJSKA TRAKA U KRUZNOM TOKU IMA PREDNOST
vjeshalica

#20141 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 04/01/2021 11:28 Ah, sorry, tek sad kontam: kad mi se puna linija ne sviđa, ja je proglasim isprekidanom i problem riješen. Nema pune linije - nema problema.
Sam ti meni odgovori na kojem dijelu puta vrijede oni znakovi sa desne strane kao OGLEDNI PRIMJER nista vise...ne znas jednostavno napisi ne znam, nemoj izbjegavat odgovor i ponasati se kao pojedinci
Ipak cijenim te da si jedan od razumijih ljudi kao ucesnika na podforumu
NediM17

#20142 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Neće biti da je tako, u slučaju da je isprekidana i da nema nikoga u vanjskoj, ništa ga zakonski ne sprječava da iz unutrašnje izadje na izlaz sa jednom trakom, desni žmigavac, retrovizor, nema nikog', furaj.
Imamo takav slučaj na kružnom u Buća potoku, kružni sa dvije trake a svi ulazi/izlazi po jedna traka, isprekidana linija u čitavom kružnom toku izmedju vanjske i unutrašnje, tu su najveća opasnost ovi "uključivači".
Prije sam ga često koristio, dolazim od duhanjare, ulazak u unutrašnju, desni žmigavac na izlasku iz unutrašnje prema Rajlovcu. Tu su najopasniji ovi uključivači odozgo s brda, kad te vide u unutrašnjoj to odmah ulijeće u vanjsku bez da ispoštuje znak prava prvenstva koji mu stoji na ulasku u kružni.
tempuser

#20143 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 11:38 ZAKON NIJE REKAO DA VANJSKA TRAKA U KRUZNOM TOKU IMA PREDNOST
Znači ako ja vozim vanjskom trakom i nastavljam vožnju po kružnom toku, a ti se isključuješ iz kružnog direktno iz unutrašnje i udariš u mene da ću ja biti kriv?

A šta ćemo sa onom punom?
Da li kamiončić pravi prekršaj? Izvinjajem se svekoliko pučanstvu za rudimentaran likvni uradak! :D

Image
Laplace

#20144 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 04/01/2021 11:53
Neće biti da je tako, u slučaju da je isprekidana i da nema nikoga u vanjskoj, ništa ga zakonski ne sprječava da iz unutrašnje izadje na izlaz sa jednom trakom, desni žmigavac, retrovizor, nema nikog', furaj.
Imamo takav slučaj na kružnom u Buća potoku, kružni sa dvije trake a svi ulazi/izlazi po jedna traka, isprekidana linija u čitavom kružnom toku izmedju vanjske i unutrašnje, tu su najveća opasnost ovi "uključivači".
Prije sam ga često koristio, dolazim od duhanjare, ulazak u unutrašnju, desni žmigavac na izlasku iz unutrašnje prema Rajlovcu. Tu su najopasniji ovi uključivači odozgo s brda, kad te vide u unutrašnjoj to odmah ulijeće u vanjsku bez da ispoštuje znak prava prvenstva koji mu stoji na ulasku u kružni.
Kako rekoh, ako griješim neka me isprave. Znam taj kružni. Ipak se ja ranije prestrojim da bude jasno kakve su mi namjere, a i sigurnije je baš zbog onih koji se uključuju.
tempuser

#20145 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 11:39 ne znas jednostavno napisi ne znam, nemoj izbjegavat odgovor i ponasati se kao pojedinci
Ono kad sebe navodiš kao primjer! :-)
Šta ćemo s tvojim izbjegavanjem odgovora šta ćemo ako između traka ima puna? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Image
alipasijaner

#20146 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by alipasijaner »

Jos se vrtite u istom kruznom toku... lagano izadjite pocece vam se mantat..
vjeshalica

#20147 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

NediM17 wrote: 04/01/2021 11:53 Neće biti da je tako, u slučaju da je isprekidana i da nema nikoga u vanjskoj, ništa ga zakonski ne sprječava da iz unutrašnje izadje na izlaz sa jednom trakom, desni žmigavac, retrovizor, nema nikog', furaj.
Što li ovdje nisu izlili punu jer se sljevaju dvije u jednu...i to ima objasnjenje ovdje neko opisao sto je puna linija 🤣
Image
NediM17

#20148 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 12:09
NediM17 wrote: 04/01/2021 11:53 Neće biti da je tako, u slučaju da je isprekidana i da nema nikoga u vanjskoj, ništa ga zakonski ne sprječava da iz unutrašnje izadje na izlaz sa jednom trakom, desni žmigavac, retrovizor, nema nikog', furaj.
Što li ovdje nisu izlili punu jer se sljevaju dvije u jednu...i to ima objasnjenje ovdje neko opisao sto je puna linija 🤣
Image
Bas taj. :thumbup:
c0de

#20149 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by c0de »

A sta ako kruzni tok ima tri trake?
tempuser

#20150 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

vjeshalica wrote: 04/01/2021 12:09 Što li ovdje nisu izlili punu jer se sljevaju dvije u jednu...i to ima objasnjenje ovdje neko opisao sto je puna linija 🤣
Image
Eh da ti je znati što nisu?
I šta ćemo sad, zato što je nema u BP da se pravimo kao da je nema i u Hrasnom????
Šta ćemo sa izbjegavanjem odgovora?!?!? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply