Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
The 51st State
#3676 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Evo jedan lijep i pozitivan primjer sa moje tacke gledista, da ne bude kako je eve odron i na drugoj strani. Nase licne predrasude i ogranicenja su vrlo zafrkana stvar, ovakav pristup generalno ne bi skodio.
I want atheism to be true and am made uneasy by the fact that some of the most intelligent and well-informed people I know are religious believers.. I hope there is no God! I don’t want there to be a God; I don’t want the universe to be like that."
Thomas Nagel.
The Last word
I want atheism to be true and am made uneasy by the fact that some of the most intelligent and well-informed people I know are religious believers.. I hope there is no God! I don’t want there to be a God; I don’t want the universe to be like that."
Thomas Nagel.
The Last word
-
broj dva
#3677 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ociglendo previse lucidan za pojedine. Ali nek ti imas jake argumente.. pardon, argument - "vi ateisti vjerujete da neziva materija moze stvoriti svjest" and that's all folks.
- apsidejzi
#3678 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Edo ne vjeruje u Allaha, 51 ne vjeruje u trojstvo. Kada bi nam naveli zasto ne vjeruju u onog drugog boga razumjeli bi zasto postoje ateisti.
-
The 51st State
#3679 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ne bi, sve je to iz istog korijena. postoje iz nerazumjevanja, emocionalnih poremecaja, nekontrolisanja strasti i sto je tako odredjeno. a diverzitet razumjevanja Kreatora je sasvim logican, kad se igras gluhih telefona na primjer dodje vrlo brzo do druge rijeci, a kamo li da se ne desi distrozija poruke od jednog takvog entiteta. nauka je dokazala da su djeca svijesna jednog takvog Bica.
- apsidejzi
#3680 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ovo nije isil nego alkaida i nije sirija i irak nego niger. I zanimljivo da i ti i oni citate istu knjigu a izvlacite razlicite zakljucke. Razlicit zivotni stil. Razlicito vidite boga. Za njih, ti uopste nisi vjernik i ne vjerujes na pravi nacin. Za tebe oni nisu vjernici i ne vjeruju na pravi nacin. A na istog se boga pozivate.vatrogasac wrote: ↑04/01/2021 03:35 Sav muslimanski svijet se distancirao od ISIL-a još 2015. i 2016., a neki i fetvama. Prepoznati su u startu kao nečiji projekat izvan islamskog svijeta. To su i dokazali tako što su najviše pobili muslimana i razorili im par država.
Bangladeški klerici izdali su fetvu protiv ubijanja nemuslimana i manjina, a objavit će je danas (subota). Farid Uddin Masuod, koji je na čelu Vijeća bangladeških klerika, tvrdi da je fetvu potpisalo više od 100.000 klerika, navodi agencija Ahlul Bayt.Neki vodeći imami u Velikoj Britaniji izdali su 2014. fetvu protiv "Islamske države". Oni su poručili kako je "ISIL heretična, ekstremistična organizacija i grijeh je podržavati je ili joj se priključiti, a britanskim muslimanima je obveza suprotstaviti se toj otrovnoj ideologiji".Trenutna dešavanja u Siriji i Iraku, prisustvo organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIS), kao i dovođenje ove organizacije u vezu sa islamom, reis Fejzić nazvao je besmislenim."Vrijeme će pokazati čiji rodni list ta tvorevina nosi. Bojim se da je organizirana kao dodatni motiv agresije na prostore muslimanskog svijeta. Zato apeliram na naše ljude da ne služe đavoljem cilju. Ne postoji niti jedan razlog, vjerski ili neki drugi, kojim se to može opravdati."
Reisu-l-ulema Kavazović
Ovo je jedan od jacih dokaza da je bog samo u vasim glavama i da je sva prica samo iluzija. Svako ima svoju verziju boga i ni jedna nije ista. Svemocan i sveznajuci a ne moze / ne zna sastaviti jednu razumljivu knjigu.
Zato sto ga nema. Samo je u tvojoj glavi verzija za koju ti mislis da je bog. DMT tripovi slozeni na ugodan nacin gdje se podilazi svakom a odgovara nikom. Generalizirana pravila i svketonazor koji ne govore nista a pokriva sve odgovore na sva pitanja. Uzmi najbanalniji primjer ovih posljednjih tragedija sto su pogodile hrvate. Zemljotresi i smrt ove omladine i postavi pitanje: Zasto? Dobices kedan od tri odgovora u ovisnosti koji svjetonazor upravo ti imas. Dobices tri jer cetvrti ne postoji a sve tri su u bozijoj knjizi. Sad je samo pitanje koje stihove/ ajete TI citas a koje ignorises. Za jedne je to sve bozija kazna, za druge opomena da budu bolji vjernici jer su zastranili a za trece je to iskusenje da se testira njihova vjera.
Biraj sta ti volja. Bog je samo u tvojoj glavi kao subjekt podrske egu.
- apsidejzi
#3681 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sta sad, Isus je boziji sin tj drugo lice boga? FinoThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:02 ne bi, sve je to iz istog korijena. postoje iz nerazumjevanja, emocionalnih poremecaja, nekontrolisanja strasti i sto je tako odredjeno. a diverzitet razumjevanja Kreatora je sasvim logican, kad se igras gluhih telefona na primjer dodje vrlo brzo do druge rijeci, a kamo li da se ne desi distrozija poruke od jednog takvog entiteta. nauka je dokazala da su djeca svijesna jednog takvog Bica.
- aurora313
#3682 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sve moj Edo zavisi od pogleda pojedinca. Pitanje abortusa više nije podjela na bešćutne ateiste i moralne vjernike, nego je generalno pitanje kako neko društvo ovome prilazi sa svih aspekata kako bi donijelo odluku šta dalje.Edouard wrote: ↑03/01/2021 14:27 Jel' to neki argument? Il' su u pitanju ateističko totalitaristički stavovi koji zagovaraju i podržavaju jednoumlje, zabrana svake kritike, zabrana drugačijeg stava pa i kaznenim progonom, kada bi bilo moguće i mišljenja? Ja se petljam gdje mi nije mjesto? Dakle, ti i tebi slični bi trebali odrediti u šta se smijem petljati, o čemu govoriti.
Zar nije svakom pojedincu stalo, a i na tome bi trebao raditi, tome doprinijeti, da zakoni koji se ama baš svih tiču, nema toga koga se ne bi trebali ticati, da ti zakoni budu što više ljudski; razumni, pravedni, da se ne provodi nasilje ni nad kime, da se spriječi nerazumna samovolja pojedinaca i skupina, da svačiji izbor bude razuman (recimo, onaj čiji je izbor krast, zna se gdje mu je mjesto)
Apsi, koliko vidim totalno si pogubljen, ali i dalje mislim da nisi zločest čovjek, ali jako si povodljiv, naivan, bez čvrstog stava, zbog čega su te drugi ranije i iskorištavali. Ne bi me čudilo da za koju godinu ponovo promijeniš, ili barem rečeš da si promijenio svjetonazor.
Kažu da samo budale ne mijenjaju mišljenje, ali samo kad za to ima dovoljno razumnog razloga.
Tvoj stav je potpuno u redu. Smatrati da je početak života začet embriom po svakoj logici stoji. Ali šta se dalje događa prije nego što postane ‘biće‘ nije za jednostvan odgovor ili tumačenje. Moj lični stav je da fetus nije biće sve dok ne može samostalno da opstane u životu, tj, sve dok nije u fazi da preživi sisajući majku.
Prikačena ti je lista država koje odobravaju abortus. Interesantno je da neke od ovih imaju jak uticaj crkve u život, a ipak su izglasale pravo žene na abortus. Svježiji primjeri su Irska i Argentina.
Generalno, širi socijalni ekonomski i drugi uslovi utiču na pitanja oko abortusa, i vjerujem da se mnogi abortusi vrše uz teške moralne dileme žena koje se na to odluče.
To tvoje ‘ateističko totalitaristički stavovi‘ i slično daje sliku tvojih frustracija, ali ne odgovaraju stvarnosti čak i u državama koje su vjerski orijentisane.
S druge strane i da budemo fer, evo i pitanja za tebe: treba li kritikovati i one države koje ne dozvoljavaju abortus? I one odražavaju ‘totalitarističke stavove‘ društva ili jednog njegovog uticajnog dijela.

Last edited by aurora313 on 04/01/2021 09:32, edited 1 time in total.
- aurora313
#3683 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Veoma je interesantno pratiti nadahnute priče islamskih vjernika oko toga zašto je bog dao knjigu da bude na arapskom. Tu se barata sa ljepotama tog jezika, širini značenja i koječega. I nikome na pada na pamet da realno razmisli o razvijenost pisanog jezika u to doba, a što je još važnije oko nivoa pismenosti onih koji su ovo pisali, prepisivali i dopisivali!
-
The 51st State
#3684 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
opet si pogresno zakljucio ali nejse. jesi to od hakiza naucio, mucke provokacijeapsidejzi wrote: ↑04/01/2021 09:11Sta sad, Isus je boziji sin tj drugo lice boga? FinoThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:02 ne bi, sve je to iz istog korijena. postoje iz nerazumjevanja, emocionalnih poremecaja, nekontrolisanja strasti i sto je tako odredjeno. a diverzitet razumjevanja Kreatora je sasvim logican, kad se igras gluhih telefona na primjer dodje vrlo brzo do druge rijeci, a kamo li da se ne desi distrozija poruke od jednog takvog entiteta. nauka je dokazala da su djeca svijesna jednog takvog Bica.![]()
-
The 51st State
#3685 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
da se ne lazemo, borba za pravo na abortus je u svom korijenu lisena etickih dilema, to je principijelno da se bude guilty free za pocinjeno ubistvo i promociju promiskuiteta, to i ostali forumasi vele koji su se slazu sa tim.aurora313 wrote: ↑04/01/2021 09:13Sve moj Edo zavisi od pogleda pojedinca. Pitanje abortusa više nije podjela na bešćutne ateiste i moralne vjernike, nego je generalno pitanje kako neko društvo ovome prilazi sa svih aspekata kako bi donijelo odluku šta dalje.Edouard wrote: ↑03/01/2021 14:27 Jel' to neki argument? Il' su u pitanju ateističko totalitaristički stavovi koji zagovaraju i podržavaju jednoumlje, zabrana svake kritike, zabrana drugačijeg stava pa i kaznenim progonom, kada bi bilo moguće i mišljenja? Ja se petljam gdje mi nije mjesto? Dakle, ti i tebi slični bi trebali odrediti u šta se smijem petljati, o čemu govoriti.
Zar nije svakom pojedincu stalo, a i na tome bi trebao raditi, tome doprinijeti, da zakoni koji se ama baš svih tiču, nema toga koga se ne bi trebali ticati, da ti zakoni budu što više ljudski; razumni, pravedni, da se ne provodi nasilje ni nad kime, da se spriječi nerazumna samovolja pojedinaca i skupina, da svačiji izbor bude razuman (recimo, onaj čiji je izbor krast, zna se gdje mu je mjesto)
Apsi, koliko vidim totalno si pogubljen, ali i dalje mislim da nisi zločest čovjek, ali jako si povodljiv, naivan, bez čvrstog stava, zbog čega su te drugi ranije i iskorištavali. Ne bi me čudilo da za koju godinu ponovo promijeniš, ili barem rečeš da si promijenio svjetonazor.
Kažu da samo budale ne mijenjaju mišljenje, ali samo kad za to ima dovoljno razumnog razloga.
Tvoj stav je potpuno u redu. Smatrati da je početak života začet embriom po svakoj logici stoji. Ali šta se dalje događa prije nego što postane ‘biće‘ nije za jednostvan odgovor ili tumačenje. Moj lični stav je da fetus nije biće sve dok ne može samostalno da opstane u životu, tj, sve dok nije u fazi da preživi sisajući majku.
Prikačena ti je lista država koje odobravaju abortus. Interesantno je da neke od ovih imaju jak uticaj crkve u život, a ipak su izglasale pravo žene na abortus. Svježiji primjeri su Irska i Argentina.
Generalno, širi socijalni ekonomski i drugi uslovi utiču na pitanja oko abortusa, i vjerujem da se mnogi abortusi vrše uz teške moralne dileme žena koje se na to odluče.
To tvoje ‘ateističko totalitaristički stavovi‘ i slično daje sliku tvojih frustracija, ali ne odgovaraju stvarnosti čak i u državama koje su vjerski orijentisane.
S druge strane i da budemo fer, evo i pitanja za tebe: treba li kritikovati i one države koje ne dozvoljavaju abortus? I one odražavaju ‘totalitarističke stavove‘ društva ili jednog njegovog uticajnog dijela.
![]()
-
The 51st State
#3686 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
evo jos jednog lijepog primjera, sef americke borbe protiv korona virusa....
https://www.arabnews.com/node/1677551/world
https://www.arabnews.com/node/1677551/world
- apsidejzi
#3687 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sta je, nemas odgovora? Ako ti imas argument protiv Ede a on protiv tebe, nije li mozda logicno da ste obojica upravu? Ja zapravo mislim da ste obojica upravuThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:35opet si pogresno zakljucio ali nejse. jesi to od hakiza naucio, mucke provokacijeapsidejzi wrote: ↑04/01/2021 09:11Sta sad, Isus je boziji sin tj drugo lice boga? FinoThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:02 ne bi, sve je to iz istog korijena. postoje iz nerazumjevanja, emocionalnih poremecaja, nekontrolisanja strasti i sto je tako odredjeno. a diverzitet razumjevanja Kreatora je sasvim logican, kad se igras gluhih telefona na primjer dodje vrlo brzo do druge rijeci, a kamo li da se ne desi distrozija poruke od jednog takvog entiteta. nauka je dokazala da su djeca svijesna jednog takvog Bica.![]()
![]()
-
The 51st State
#3688 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 10:37Sta je, nemas odgovora? Ako ti imas argument protiv Ede a on protiv tebe, nije li mozda logicno da ste obojica upravu? Ja zapravo mislim da ste obojica upravuThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:35opet si pogresno zakljucio ali nejse. jesi to od hakiza naucio, mucke provokacije![]()
![]()
![]()
Ne mogu vjerovati da sam ovo napisao ali stojim iza toga
![]()
- vatrogasac
#3689 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ovakvi pokušaji odbrane stava relativiziranjem i minimiziranjem napisanog kod sagovornika nas i vrti u beskrajnom krugu. Trebam li sada vaditi slične fetve gdje se glavna struja uleme distancirala i od Al Kaide? I što bih, neću jer onda slijedi neki drugi zahtjev u smislu kako sad to nije ni Al Kaida nego Boko Haram pa nanovo traži kako ulema osuđuje svaki terorizam. Ili nema veze šta je, da bi se skrenulo sa dovršavanja poente spomenut će se opet ropstvo ili silovanje ili Aiša ili Saudija ili ISIL ili.... Iskreno, zamarajuće.apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 09:10Ovo nije isil nego alkaida i nije sirija i irak nego niger. I zanimljivo da i ti i oni citate istu knjigu a izvlacite razlicite zakljucke. Razlicit zivotni stil. Razlicito vidite boga. Za njih, ti uopste nisi vjernik i ne vjerujes na pravi nacin. Za tebe oni nisu vjernici i ne vjeruju na pravi nacin. A na istog se boga pozivate.vatrogasac wrote: ↑04/01/2021 03:35 Sav muslimanski svijet se distancirao od ISIL-a još 2015. i 2016., a neki i fetvama. Prepoznati su u startu kao nečiji projekat izvan islamskog svijeta. To su i dokazali tako što su najviše pobili muslimana i razorili im par država.
Bangladeški klerici izdali su fetvu protiv ubijanja nemuslimana i manjina, a objavit će je danas (subota). Farid Uddin Masuod, koji je na čelu Vijeća bangladeških klerika, tvrdi da je fetvu potpisalo više od 100.000 klerika, navodi agencija Ahlul Bayt.Neki vodeći imami u Velikoj Britaniji izdali su 2014. fetvu protiv "Islamske države". Oni su poručili kako je "ISIL heretična, ekstremistična organizacija i grijeh je podržavati je ili joj se priključiti, a britanskim muslimanima je obveza suprotstaviti se toj otrovnoj ideologiji".Trenutna dešavanja u Siriji i Iraku, prisustvo organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIS), kao i dovođenje ove organizacije u vezu sa islamom, reis Fejzić nazvao je besmislenim."Vrijeme će pokazati čiji rodni list ta tvorevina nosi. Bojim se da je organizirana kao dodatni motiv agresije na prostore muslimanskog svijeta. Zato apeliram na naše ljude da ne služe đavoljem cilju. Ne postoji niti jedan razlog, vjerski ili neki drugi, kojim se to može opravdati."
Reisu-l-ulema Kavazović
Ovo je jedan od jacih dokaza da je bog samo u vasim glavama i da je sva prica samo iluzija. Svako ima svoju verziju boga i ni jedna nije ista. Svemocan i sveznajuci a ne moze / ne zna sastaviti jednu razumljivu knjigu.
Zato sto ga nema. Samo je u tvojoj glavi verzija za koju ti mislis da je bog. DMT tripovi slozeni na ugodan nacin gdje se podilazi svakom a odgovara nikom. Generalizirana pravila i svketonazor koji ne govore nista a pokriva sve odgovore na sva pitanja. Uzmi najbanalniji primjer ovih posljednjih tragedija sto su pogodile hrvate. Zemljotresi i smrt ove omladine i postavi pitanje: Zasto? Dobices kedan od tri odgovora u ovisnosti koji svjetonazor upravo ti imas. Dobices tri jer cetvrti ne postoji a sve tri su u bozijoj knjizi. Sad je samo pitanje koje stihove/ ajete TI citas a koje ignorises. Za jedne je to sve bozija kazna, za druge opomena da budu bolji vjernici jer su zastranili a za trece je to iskusenje da se testira njihova vjera.
Biraj sta ti volja. Bog je samo u tvojoj glavi kao subjekt podrske egu.
Ovdje nas 5-6 trunimo dok danas ljudi rade konkretne stvari pa recimo Karitas, Merhamet, crkve sa sveštenicima, IZ sa imamima na terenu u zemlji i dijaspori rade svih sedam dana u nedjelji nešto čime unapređuju vjerski život ili kvalitet života oboljelih i ugroženih i tu su dnevno hiljade i hiljade akcija vjernika i pametnije je u to potrošiti vrijeme jer se okoristi i onaj kome se pomaže i onaj ko pomaže, a ne znam kakav hajr imam ovdje u pokušaju da nekoga oslobodim od stereotipa. Ja nikakve, ali vidim da je i zaludan posao.
Mediji ne mogu da sve uprate pa se sjetih završene akcije prije par dana jedne humanitarne organizacije kojoj je moto kur'anski ajet, a koja je prikupila 80.000 KM za liječenje bolesne žene. To je samo jedna akcija od hiljadu manjih ili većih. Jedna meni simpatična je i ova mada župniku u tome pomaže dijaspora, ali čin dobre volje. Ovakvih organizacija motivisanih vjerom ima i u zemlji i inostranstvu na stotine, a vi se uhvatili rasprave o grupici terorista da bi skrenuli pažnju sa suštinskih stvari.

- Dozer
#3690 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne bih da se mijesam, ali pomaganje onima u potrebi je prilicno individualna stvar, i u nasoj je prirodi oduvijek. Davno prije pojave religija, tako da tu religije zapravo nisu uspostavile nikakva nova pravila niti su ljude bas one natjerale da pomazu drugim ljudima.
Naprosto smo svi razliciti, i dok ce neko reagovati na neciju patnju, kakvu god, tako sto ce poletiti da pomogne, neko drugi ce biti totalno indiferentan, dok ce se neko treci okrenuti i pobjeci od toga kome je pomoc potrebna. Radi ovoga je bilo kakva generalizacija po ovm pitanju, a koja bi se podvela pod to da su religije zasluzne za bilo sta u tome, naprosto besmislena.
Pomaganje drugima u nevolji cak nije ni svojwstveno samo ljudima. I u ostatku zivotinjskog svijeta postoje nebrojeni primjeri gdje neke jedinke pomazu drugima, pojedinacno ili udruzeno, a postoji i more primjera ovakve pomoci medju razlicitim vrstama.
A, kao sto znamo, zivotinje nisu bas neki vjernici...
Naprosto smo svi razliciti, i dok ce neko reagovati na neciju patnju, kakvu god, tako sto ce poletiti da pomogne, neko drugi ce biti totalno indiferentan, dok ce se neko treci okrenuti i pobjeci od toga kome je pomoc potrebna. Radi ovoga je bilo kakva generalizacija po ovm pitanju, a koja bi se podvela pod to da su religije zasluzne za bilo sta u tome, naprosto besmislena.
Pomaganje drugima u nevolji cak nije ni svojwstveno samo ljudima. I u ostatku zivotinjskog svijeta postoje nebrojeni primjeri gdje neke jedinke pomazu drugima, pojedinacno ili udruzeno, a postoji i more primjera ovakve pomoci medju razlicitim vrstama.
A, kao sto znamo, zivotinje nisu bas neki vjernici...
- apsidejzi
#3691 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nemoj biti naivan i misliti da ja imam stereotipove te vrste. nemam i dobro sam svjestan ko su teroristi a ko dobri ljudi koje spominjes. Uopste ih ne poistovjecujem. No postoji nesto sto ih povezuje a to je Knjiga i Vjera. I onaj sto odsjeca glave ljudima a i onaj sto pomaze ugrozenim i oboljelim i spasava im glave crpe ideje iz iste knjige. To je poenta mog posta. Nisam ja rekao da su svi muslimani teroristi. Meni je samo zanimljivo da i oni koji jesu i oni koji nisu crpe ideje iz iste knjige.vatrogasac wrote: ↑04/01/2021 10:49 Ovdje nas 5-6 trunimo dok danas ljudi rade konkretne stvari pa recimo Karitas, Merhamet, crkve sa sveštenicima, IZ sa imamima na terenu u zemlji i dijaspori rade svih sedam dana u nedjelji nešto čime unapređuju vjerski život ili kvalitet života oboljelih i ugroženih i tu su dnevno hiljade i hiljade akcija vjernika i pametnije je u to potrošiti vrijeme jer se okoristi i onaj kome se pomaže i onaj ko pomaže, a ne znam kakav hajr imam ovdje u pokušaju da nekoga oslobodim od stereotipa. Ja nikakve, ali vidim da je i zaludan posao.
Zakljucak: Nije do knjige nego do ljudi i toga kako je tumace. Ti si prirodno dobra osoba i zato ti nisi terorist. Ne zato jer ti Knjiga to zabranjuje nego jer ti prirodno nisi takva osoba. Da si se rodio u krscanskoj porodici onda bi radio za karitas. Ovako radis za merhamet. Da se neki terorista rodio u krscanskoj porodici bio bi vjerovatno rasist ili neki drugi oblik ekstremiste. Ovako je islamski terorista.
Moja poenta je da je Knjiga bezvrijedna i da je svako izmislio svog boga i svako ima svoju sliku boga i ni jedna od tih slika nije ista. Sto opet dalje vodi pitanju: da li je i jedna od tih slika ispravna?
-
The 51st State
#3692 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
to naprosto nije tacno, u nasoj prirodi je takodjer bilo prisutno zrtvovanje beba prije organizovanih religija, a kad se zagrebe u suhi naturalisticki koncept, stosta je jos bilo u nasoj prirodi, ne bas lijepe stvari. religija je uzrok danasnjeg humanizma opcenito i to ce svaki antropolog reci.
-
The 51st State
#3693 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
kad se pomiris sa cinjenicom da bolje nema lakse ce ti biti, sva empirija i istorija ukazuje na to. covjek bez svjesti o svrsi ne moze pojmiti humanisticki koncept van svog mozga koji bi bio prihvatljiv za sve ljude na planeti, to religije u dobranoj mjeri mogu, sto je takodjer emprijski dokazano kroz progres. ateziam nema svrhu, tako da nema ni moral, a bez morala nema ni zakona, a bez zakona nema ni zajednice, a bez zajednice nema covjecanstva, niz se nastavlja unedogled. ova moja slicica je ilustrativan primjer kako to izgleda kad covjek pocne izmisljati svoje konstrukte mimo razuma i gdje bi to moglo odvesti civilizaciju.apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 11:30Nemoj biti naivan i misliti da ja imam stereotipove te vrste. nemam i dobro sam svjestan ko su teroristi a ko dobri ljudi koje spominjes. Uopste ih ne poistovjecujem. No postoji nesto sto ih povezuje a to je Knjiga i Vjera. I onaj sto odsjeca glave ljudima a i onaj sto pomaze ugrozenim i oboljelim i spasava im glave crpe ideje iz iste knjige. To je poenta mog posta. Nisam ja rekao da su svi muslimani teroristi. Meni je samo zanimljivo da i oni koji jesu i oni koji nisu crpe ideje iz iste knjige.vatrogasac wrote: ↑04/01/2021 10:49 Ovdje nas 5-6 trunimo dok danas ljudi rade konkretne stvari pa recimo Karitas, Merhamet, crkve sa sveštenicima, IZ sa imamima na terenu u zemlji i dijaspori rade svih sedam dana u nedjelji nešto čime unapređuju vjerski život ili kvalitet života oboljelih i ugroženih i tu su dnevno hiljade i hiljade akcija vjernika i pametnije je u to potrošiti vrijeme jer se okoristi i onaj kome se pomaže i onaj ko pomaže, a ne znam kakav hajr imam ovdje u pokušaju da nekoga oslobodim od stereotipa. Ja nikakve, ali vidim da je i zaludan posao.
Zakljucak: Nije do knjige nego do ljudi i toga kako je tumace. Ti si prirodno dobra osoba i zato ti nisi terorist. Ne zato jer ti Knjiga to zabranjuje nego jer ti prirodno nisi takva osoba. Da si se rodio u krscanskoj porodici onda bi radio za karitas. Ovako radis za merhamet. Da se neki terorista rodio u krscanskoj porodici bio bi vjerovatno rasist ili neki drugi oblik ekstremiste. Ovako je islamski terorista.
Moja poenta je da je Knjiga bezvrijedna i da je svako izmislio svog boga i svako ima svoju sliku boga i ni jedna od tih slika nije ista. Sto opet dalje vodi pitanju: da li je i jedna od tih slika ispravna?

Last edited by The 51st State on 04/01/2021 11:40, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#3694 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A abortus je sastavni dio teme. Ma dajte molim vasThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 10:45apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 10:37Sta je, nemas odgovora? Ako ti imas argument protiv Ede a on protiv tebe, nije li mozda logicno da ste obojica upravu? Ja zapravo mislim da ste obojica upravuThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:35
opet si pogresno zakljucio ali nejse. jesi to od hakiza naucio, mucke provokacije![]()
![]()
![]()
Ne mogu vjerovati da sam ovo napisao ali stojim iza toga
![]()
, a da procitas naslov topika kutak za ateisticko religijski trenutak? razlike izmedju teoloskih doktrina izmedju katolizicma i islama su van okvira teme, vidis apsi, svoja principijelnae dileme, sumnje, pitanja adresiram onima za koje smatram pametnijim od sebe, istrazujem, uporedjujem, zakljucujem na osnovu merita argumenata, a ti slobodno mozes nastaviti sa djetinjastim provokacijama te kupiti znanje na forumu. kako ja vidim ovaj topik je principijelno pitanje kako su religija i ateizam temljeno postavljeni, a teoloske razlike ostavljam ljudima da tabire koji imaju komparativno znanje iz oblasti religijskih nauka, filozofije i slicnih oblasti. samo arogantan i narcisiodan covjek smatra da ima odgovore na sva pitanja, mene nije sramota priznati da je moje znanje ograniceno.
Helem, ovo moje pitanje je na mjestu jer ako bih se matematicki izrazio onda bih rekao da je ATEIZAM = Religija 1 + Religija 2 + .... + Religija n
Na svijetu postoji i postojalo je oko 3000 razlicitih religija i bozanstava. Svi su oni ateisti u 2999 bogova osim u svog. Prema tome:
Islam = Allah - Isus- Zeus - Thor
Krscanstvo = Isus -Allah - Zeus-Thor
Anticka grcka= Zeus - Allah - Isus-Thor
Skandinavija = Thor - Allah - Zeus - Isus
Uzmi bilo koje dvije religije i saberi ih, dobices 0. Oni jedni druge medjusobno nuliraju. Ateizam je rjesenje matrice iznad u kojem kombinujes sve religije jednu sa drugom.
- apsidejzi
#3695 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Znam. I Ibrahim je trebao zrtvovati svog sina... Sam sebi pucas u nogu...The 51st State wrote: ↑04/01/2021 11:31 to naprosto nije tacno, u nasoj prirodi je takodjer bilo prisutno zrtvovanje beba prije organizovanih religija, a kad se zagrebe u suhi naturalisticki koncept, stosta je jos bilo u nasoj prirodi, ne bas lijepe stvari. religija je uzrok danasnjeg humanizma opcenito i to ce svaki antropolog reci.
-
The 51st State
#3696 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ne moze ateizam biti rjesenje matrice jer je pseudonaucan, logicki neosnovan i ishodisno apsurdan, te socijalno regresivan, za pocetak moras rascistiti sa ovom dilemom pa onda na naprednije topike da predjes.apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 11:39A abortus je sastavni dio teme. Ma dajte molim vasThe 51st State wrote: ↑04/01/2021 10:45, a da procitas naslov topika kutak za ateisticko religijski trenutak? razlike izmedju teoloskih doktrina izmedju katolizicma i islama su van okvira teme, vidis apsi, svoja principijelnae dileme, sumnje, pitanja adresiram onima za koje smatram pametnijim od sebe, istrazujem, uporedjujem, zakljucujem na osnovu merita argumenata, a ti slobodno mozes nastaviti sa djetinjastim provokacijama te kupiti znanje na forumu. kako ja vidim ovaj topik je principijelno pitanje kako su religija i ateizam temljeno postavljeni, a teoloske razlike ostavljam ljudima da tabire koji imaju komparativno znanje iz oblasti religijskih nauka, filozofije i slicnih oblasti. samo arogantan i narcisiodan covjek smatra da ima odgovore na sva pitanja, mene nije sramota priznati da je moje znanje ograniceno.
Helem, ovo moje pitanje je na mjestu jer ako bih se matematicki izrazio onda bih rekao da je ATEIZAM = Religija 1 + Religija 2 + .... + Religija n
Na svijetu postoji i postojalo je oko 3000 razlicitih religija i bozanstava. Svi su oni ateisti u 2999 bogova osim u svog. Prema tome:
Islam = Allah - Isus- Zeus - Thor
Krscanstvo = Isus -Allah - Zeus-Thor
Anticka grcka= Zeus - Allah - Isus-Thor
Skandinavija = Thor - Allah - Zeus - Isus
Uzmi bilo koje dvije religije i saberi ih, dobices 0. Oni jedni druge medjusobno nuliraju. Ateizam je rjesenje matrice iznad u kojem kombinujes sve religije jednu sa drugom.
A summary for our enlightened atheists.
1) we have ample evidence that intelligent systems can create other intelligent systems
2) We have exactly 0 evidence that mindless random processes can create an intelligent system
3) According to atheists pt 2 is more logical than pt 1
-
The 51st State
#3697 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
trebao ali Bozijom milosti nije, naprotiv navodjenjem tog primjera samo sebi skaces u stomak.apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 11:41Znam. I Ibrahim je trebao zrtvovati svog sina... Sam sebi pucas u nogu...The 51st State wrote: ↑04/01/2021 11:31 to naprosto nije tacno, u nasoj prirodi je takodjer bilo prisutno zrtvovanje beba prije organizovanih religija, a kad se zagrebe u suhi naturalisticki koncept, stosta je jos bilo u nasoj prirodi, ne bas lijepe stvari. religija je uzrok danasnjeg humanizma opcenito i to ce svaki antropolog reci.
- apsidejzi
#3698 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja se nadam da si primjerio kako je neko prostorucno napravio dvije grupe i proglasio ih za "normalne" i "nenormalne". Ti se samo slazes sa tom osobom. Da pitas nekog drugog, on bi drugacije oznacio ove grupe. Bas kao sto ne volis da se svi muslimani nazivaju teroristi, nemoj implicirati "nenormalnost" nekome ko pripada drugacijem nacinu razmisljanja. Il su svi muslimani teroristi, il ima i humanitarnih radnika i dobrih ljudi...
- apsidejzi
#3699 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
According to WHO? Ti obicno izbacis neki link.The 51st State wrote: ↑04/01/2021 11:42 ne moze ateizam biti rjesenje matrice jer je pseudonaucan, logicki neosnovan i ishodisno apsurdan, te socijalno regresivan...
-
The 51st State
#3700 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
prema nauci, zato ne treba link.apsidejzi wrote: ↑04/01/2021 11:46According to WHO? Ti obicno izbacis neki link.The 51st State wrote: ↑04/01/2021 11:42 ne moze ateizam biti rjesenje matrice jer je pseudonaucan, logicki neosnovan i ishodisno apsurdan, te socijalno regresivan...