Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#3651 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Misle, ne znaju šta je ateizam pa moraju tako misliti.
The 51st State

#3652 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 03/01/2021 23:10 Ljudi moji nije valjda da mislite da je ateizam razlog zrtava komunistickih rezima proslog stoljeca. Pa nije ni komunizam, a kamoli ateizam. Zamisli da ja tako nesto izjavim o svakoj dosadasnjoj vlasti koja je imala bilo kakvu vezu sa religijom.
Donekle tacno ali danas imamo empirijski dokaz kako bi drustvo izgledalo gdje je religija u potpunosti zabranjena zvanicno, a to je sjeverna koreja, zakljucak izvuci sam. Usput budi receno oko 80 posto kineza prati neku od religija....
kio01

#3653 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 03/01/2021 23:14
kio01 wrote: 03/01/2021 23:10 Ljudi moji nije valjda da mislite da je ateizam razlog zrtava komunistickih rezima proslog stoljeca. Pa nije ni komunizam, a kamoli ateizam. Zamisli da ja tako nesto izjavim o svakoj dosadasnjoj vlasti koja je imala bilo kakvu vezu sa religijom.
Donekle tacno ali danas imamo empirijski dokaz kako bi drustvo izgledalo gdje je religija u potpunosti zabranjena zvanicno, a to je sjeverna koreja, zakljucak izvuci sam. Usput budi receno oko 80 posto kineza prati neku od religija....
U sjevernoj koreji vjeruju u bogove Kim koji su izumili hamburger i ne moraju srat. Ali cak da i zaista nisu religiozni, ja ne vidim ikakav problem sa njihovim ljudima, koliko ja znam ne siluju, ne ubijaju, ne kradu nista vise od religioznih ljudi. Jedini problem koji vidim sa tom drzavom je diktatura Kim dinastije.
Hakiz

#3654 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Šta upravo rekoh kio01...
The 51st State

#3655 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 03/01/2021 23:24
The 51st State wrote: 03/01/2021 23:14
U sjevernoj koreji vjeruju u bogove Kim koji su izumili hamburger i ne moraju srat. Ali cak da i zaista nisu religiozni, ja ne vidim ikakav problem sa njihovim ljudima, koliko ja znam ne siluju, ne ubijaju, ne kradu nista vise od religioznih ljudi. Jedini problem koji vidim sa tom drzavom je diktatura Kim dinastije.
Odlicno, upravo si dokazao da ateizam ne postoji i logicku apsrudnost istog. U nesta se uvijek vjeruje. A koliko ti znas o sjevernoj koreji pa takve zakljucke frcas?
Last edited by The 51st State on 03/01/2021 23:31, edited 2 times in total.
kio01

#3656 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

Hakiz wrote: 03/01/2021 23:24 Šta upravo rekoh kio01...
:D
The 51st State

#3657 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 03/01/2021 23:24 Šta upravo rekoh kio01...
Nisi toliko pametan, naravno da cu promptno odgovarati na nebuloze, a sad nastavi tracati sa jaranom ti.
Hakiz

#3658 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

kio01

#3659 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 03/01/2021 23:27
Odlicno, upravo si dokazao da ateizam ne postoji i logicku apsrudnost iste. U nesta se uvijek vjeruje. A koliko ti znas o sjevernoj koreji pa takve zakljucke frcas?
Logicno, ako kazem da u Sjevernoj Koreji ljudi nisu potpuni ateisti, to znaci da ateizam nigdje ne postoji, logicno. A sto se tice frcanja zakljucaka, napisao sam "koliko ja znam". Posalji mi dokaze da je kod njih silovanje normalno, ispravit cu krivi navod.
The 51st State

#3660 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 03/01/2021 23:33
The 51st State wrote: 03/01/2021 23:27
Odlicno, upravo si dokazao da ateizam ne postoji i logicku apsrudnost iste. U nesta se uvijek vjeruje. A koliko ti znas o sjevernoj koreji pa takve zakljucke frcas?
Logicno, ako kazem da u Sjevernoj Koreji ljudi nisu potpuni ateisti, to znaci da ateizam nigdje ne postoji, logicno. A sto se tice frcanja zakljucaka, napisao sam "koliko ja znam". Posalji mi dokaze da je kod njih silovanje normalno, ispravit cu krivi navod.
Ljudi nisu igdje potpuni ateisti., tako da prakticno i ne postoji. Ti vjerujes recimo da je univerzum kreiran iz nicega.
A gdje je to silovanje normalo
Last edited by The 51st State on 03/01/2021 23:41, edited 1 time in total.
Hakiz

#3661 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Besmisleno je o ateizmu raspravljati sa nekim ko ne zna šta ateizam jeste.
The 51st State

#3662 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 03/01/2021 23:40 Besmisleno je o ateizmu raspravljati sa nekim ko ne zna šta ateizam jeste.
Religija , to je barem jasno.
kio01

#3663 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 03/01/2021 23:37
Ljudi nisu igdje potpuni ateisti., tako da prakticno i ne postoji. Ti vjerujes recimo da je univerzum kreiran iz nicega.
Ateizam je, u širem smislu, odbacivanje vjerovanja u postojanje jednog ili više božanstava. U užem smislu, to je stav da ne postoje božanstva.Suprotan je teizmu, koji u svom najširem obliku, zastupa uvjerenje u postojanje bar jednog božanstva.

Definicija sa bosanske wikipedije, s kojom se ja potpuno slazem, po kojoj bi se ja smatrao ateista. Ukoliko se slazes sa definicijom, mozes li mi objasniti zasto neko ne bi mogao biti ateista?

Evo i definicija bozanstva:
Hr: Božanstvo je naziv natprirodno besmrtno biće koje se može smatrati svetim,ili božanstvenim, štovanim i vrlo često nazivanim bogom.
Eng: A deity or god is a supernatural being considered divine or sacred. The Oxford Dictionary of English defines deity as "a god or goddess (in a polytheistic religion)", or anything revered as divine.
The 51st State

#3664 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 03/01/2021 23:50
The 51st State wrote: 03/01/2021 23:37
Ateizam je, u širem smislu, odbacivanje vjerovanja u postojanje jednog ili više božanstava. U užem smislu, to je stav da ne postoje božanstva.Suprotan je teizmu, koji u svom najširem obliku, zastupa uvjerenje u postojanje bar jednog božanstva.

Definicija sa bosanske wikipedije, s kojom se ja potpuno slazem, po kojoj bi se ja smatrao ateista. Ukoliko se slazes sa definicijom, mozes li mi objasniti zasto neko ne bi mogao biti ateista?

Evo i definicija bozanstva:
Hr: Božanstvo je naziv natprirodno besmrtno biće koje se može smatrati svetim,ili božanstvenim, štovanim i vrlo često nazivanim bogom.
Eng: A deity or god is a supernatural being considered divine or sacred. The Oxford Dictionary of English defines deity as "a god or goddess (in a polytheistic religion)", or anything revered as divine.
Ako nesto odbacujes ili iznosis stav moras pruziti dokaz, ako nema dokaza to je vjerovanje. Vrci se na dowikipediranje.
kio01

#3665 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 03/01/2021 23:53
Ako nesto odbacujes ili iznosis stav moras pruziti dokaz, ako nema dokaza to je vjerovanje. Vrci se na dowikipediranje.
Nije potreban dokaz da se nesto odbaci. Dovoljno je da originalna tvrdnja( u ovom slucaju teizam) nije potkrijepljena cinjenicama.

Npr. ako ti ja kazem da ces sutra dobiti 100KM, a ne ponudim ikakav dokaz, jedina logicna stvar koju mozes uraditi je ne vjerovati mi.
The 51st State

#3666 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 04/01/2021 00:05
Nije potreban dokaz da se nesto odbaci. Dovoljno je da originalna tvrdnja( u ovom slucaju teizam) nije potkrijepljena cinjenicama.

Npr. ako ti ja kazem da ces sutra dobiti 100KM, a ne ponudim ikakav dokaz, jedina logicna stvar koju mozes uraditi je ne vjerovati mi.
Ali teizam je potkreijepljen cinjenicama, svi kosmoloski fenomeni, nauka, logika,moral, zakoni,svijest, civilizacija, biologija, ukazuju na Supreme being, ateisti to odbacuju sa tupavim argumentima koji si recimo konkretno pruzio.
Koja je svrha postojanja, zasto si na ovoj planeti? Religije imaju jasan odgovor, ateizam nema nista osim materijalistickog redukcionizma.
Naucno empirijski je dokazano da inteligentni sistem kreira drugi sistem, dok ateisticka tlapnja da je sistem nastao slucajno nikad nicim nije potkrijepljena, sta je logicnije? Eto ti dokaz.
Optimus Prime

#3667 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

The 51st State wrote: 04/01/2021 00:09
kio01 wrote: 04/01/2021 00:05

Ali teizam je potkreijepljen cinjenicama, svi kosmoloski fenomeni, nauka, logika,moral, zakoni,svijest, civilizacija, biologija, ukazuju na Supreme being, ateisti to odbacuju sa tupavim argumentima koji si recimo konkretno pruzio.
Koja je svrha postojanja, zasto si na ovoj planeti? Religije imaju jasan odgovor, ateizam nema nista osim materijalistickog redukcionizma.
Naucno empirijski je dokazano da inteligentni sistem kreira drugi sistem, dok ateisticka tlapnja da je sistem nastao slucajno nikad nicim nije potkrijepljena, sta je logicnije? Eto ti dokaz.
Opet si sve fulio, kao i obicno.

Naucno gledano nista ne ukazuje na Supreme Being, pogotovo ne na ono opisano u svetim knjigama poput Allaha i Yahve.

Naucno takodjer nije dokazano da inteligentni sistem kreira drugi sistem. Ako ti imas druge informacije molio bih za link? Ali nemoj kreacionisticke strance da koristis kao referencu.
vatrogasac

#3668 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: 03/01/2021 21:18
vatrogasac wrote: 03/01/2021 18:38
Hakiz wrote: 03/01/2021 14:34

Ima nekih država u kojima kada muškarac se ponaša navalentno prema nekoj ženi i ona ga odjebe, uhapse ženu zato što je bila drska prema muškarcu. Evropljanke koje tamo odu raditi ili na odmor itd naročito imaju taj problem. Ima država u kojima silovanu ženu uhapse zato što je "izazivala" muškarca pa on, jadan, nije imao izbora, morao je silovati.

Sasvim slučajno su to države u kojima je islam većinska religija, pa time i islamski moral društveno preovladavajući, a i zakoni koji se, kako neko reče, temelje na moralu su takvi kakvi jesu. A uz to su ti zakoni temeljeni ne samo na moralu nego direktno na šetijatu.

Slučajno.
Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.

Nasilje nad ženama : istraživanje provedeno diljem Europske unije
Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.

Sve si ti to dobro razumio ali si se "napravio Englez" pa izvrnuo smisao mog posta i dao odgovor na nešto šta ja nisam napisao. Valjda je i takvo laganje u skladu sa spominjanim moralom.

Ako je islamofobija zgražavanje nad činjenicom da u islamskim državama žrtva silovanja ide u zatvor, onda sam ponosno islamofob.
Ti ili ne pratiš nit moje priče koju ti pričam ili brzo zaboravljaš pa na pitanje koja je razlika između pakistanskog, saudijskog i iranskog šerijata nisi skont'o poentu. Nemam vremena ti crtati da nije vjerski propis. Nisi shvatio ni ono da žena u Iranu i Pakistanu je po šerijatu mogla uvijek voziti auto dok Saudijka po 'šerijatu' nije mogla. Zna islamofobija zaslijepiti objektivan pristup problemu. Pokušaj biti realan pa reći koliko žena na Zapadu prijavi silovanje? Kažu statistike na jedno prijavljeno od 10 do 20 neprijavljenih u svijetu. Ne zbog toga što ih možda sramota ili nije nego (zato što od tvoje strane hvaljeni sistem) dok žena dokaže to nedjelo prođe još jedno silovanje zbog čega je aktuelna priča širom planete o višestrukoj viktimizaciji žrtava silovanja bez obzira na meridijan i paralelu. Pokušaj bar malo biti objektivan i razumjet ćeš šta ti pričam inače ćemo se vrtjeti u ovom circulus vitiosusu sa logičkim pogreškama ad populum i ad hominem: muslimani su divljaci zato što to Hakiz kaže. Muslimana je blizu 2 milijarde i zašto samo iskopaš negativne primjere kakvim obiluju novinski članci diljem svijeta, a baš ništa ne nađeš pozitivno u muslimanskom svijetu. Pokušao sam još jednom i ako ne skontaš, odustajem.
apsidejzi

#3669 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Taman pomislili da imaju prednost a njihova braca usrase motku :D

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-te ... /210103095

Hajmo sad, selit se iz ove cafirske zemlje u blagostanje Nigera :D
vatrogasac

#3670 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Sav muslimanski svijet se distancirao od ISIL-a još 2015. i 2016., a neki i fetvama. Prepoznati su u startu kao nečiji projekat izvan islamskog svijeta. To su i dokazali tako što su najviše pobili muslimana i razorili im par država.
Bangladeški klerici izdali su fetvu protiv ubijanja nemuslimana i manjina, a objavit će je danas (subota). Farid Uddin Masuod, koji je na čelu Vijeća bangladeških klerika, tvrdi da je fetvu potpisalo više od 100.000 klerika, navodi agencija Ahlul Bayt.
Neki vodeći imami u Velikoj Britaniji izdali su 2014. fetvu protiv "Islamske države". Oni su poručili kako je "ISIL heretična, ekstremistična organizacija i grijeh je podržavati je ili joj se priključiti, a britanskim muslimanima je obveza suprotstaviti se toj otrovnoj ideologiji".
Trenutna dešavanja u Siriji i Iraku, prisustvo organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIS), kao i dovođenje ove organizacije u vezu sa islamom, reis Fejzić nazvao je besmislenim.
"Vrijeme će pokazati čiji rodni list ta tvorevina nosi. Bojim se da je organizirana kao dodatni motiv agresije na prostore muslimanskog svijeta. Zato apeliram na naše ljude da ne služe đavoljem cilju. Ne postoji niti jedan razlog, vjerski ili neki drugi, kojim se to može opravdati."
Reisu-l-ulema Kavazović
belfy

#3671 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

vatrogasac wrote: 04/01/2021 00:58 ..zašto samo iskopaš negativne primjere kakvim obiluju novinski članci diljem svijeta, a baš ništa ne nađeš pozitivno u muslimanskom svijetu...
vidis, ovo je jedan dobar primjer koji bi se ovdje mogao pokazati korisnim. ajde da uzajamno ti, Edo i pedesetprvi date neki pozitivan primjer u ateistickom svijetu, a da sa druge strane se da pozitivan u muslimanskom/krscanskom (posto sam nabrojao i Edu), od bilo koje trojice koju ti imenujes. samo da utvrdimo ko vidi sve negativno povodom kontra strane. jel moze?
Hakiz

#3672 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: 04/01/2021 00:58
Hakiz wrote: 03/01/2021 21:18
vatrogasac wrote: 03/01/2021 18:38

Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.

Nasilje nad ženama : istraživanje provedeno diljem Europske unije
Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.

Sve si ti to dobro razumio ali si se "napravio Englez" pa izvrnuo smisao mog posta i dao odgovor na nešto šta ja nisam napisao. Valjda je i takvo laganje u skladu sa spominjanim moralom.

Ako je islamofobija zgražavanje nad činjenicom da u islamskim državama žrtva silovanja ide u zatvor, onda sam ponosno islamofob.
Ti ili ne pratiš nit moje priče koju ti pričam ili brzo zaboravljaš pa na pitanje koja je razlika između pakistanskog, saudijskog i iranskog šerijata nisi skont'o poentu. Nemam vremena ti crtati da nije vjerski propis. Nisi shvatio ni ono da žena u Iranu i Pakistanu je po šerijatu mogla uvijek voziti auto dok Saudijka po 'šerijatu' nije mogla. Zna islamofobija zaslijepiti objektivan pristup problemu. Pokušaj biti realan pa reći koliko žena na Zapadu prijavi silovanje? Kažu statistike na jedno prijavljeno od 10 do 20 neprijavljenih u svijetu. Ne zbog toga što ih možda sramota ili nije nego (zato što od tvoje strane hvaljeni sistem) dok žena dokaže to nedjelo prođe još jedno silovanje zbog čega je aktuelna priča širom planete o višestrukoj viktimizaciji žrtava silovanja bez obzira na meridijan i paralelu. Pokušaj bar malo biti objektivan i razumjet ćeš šta ti pričam inače ćemo se vrtjeti u ovom circulus vitiosusu sa logičkim pogreškama ad populum i ad hominem: muslimani su divljaci zato što to Hakiz kaže. Muslimana je blizu 2 milijarde i zašto samo iskopaš negativne primjere kakvim obiluju novinski članci diljem svijeta, a baš ništa ne nađeš pozitivno u muslimanskom svijetu. Pokušao sam još jednom i ako ne skontaš, odustajem.
Rekla vrana gavranu crna glavo.
Hakiz

#3673 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

belfy wrote: 04/01/2021 05:46
vatrogasac wrote: 04/01/2021 00:58 ..zašto samo iskopaš negativne primjere kakvim obiluju novinski članci diljem svijeta, a baš ništa ne nađeš pozitivno u muslimanskom svijetu...
vidis, ovo je jedan dobar primjer koji bi se ovdje mogao pokazati korisnim. ajde da uzajamno ti, Edo i pedesetprvi date neki pozitivan primjer u ateistickom svijetu, a da sa druge strane se da pozitivan u muslimanskom/krscanskom (posto sam nabrojao i Edu), od bilo koje trojice koju ti imenujes. samo da utvrdimo ko vidi sve negativno povodom kontra strane. jel moze?
To sam i ja kao odgovor napisao pa izbrisao. Teško...
The 51st State

#3674 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Ja bi vr,lo rado dao pozitivan primjer ali ateisticki svijet ne postoji kao takav, osim nominalno sjeverne koreje, ja me znam za jednu drugu zemlje gdje formalno nema religije. Nikad nikad nisam tvrdio da nema dobrih, pamentih i drustveno korisnih ateista ali kada sagledate principijelno sve je to naslonjenjo na religijske koncepte. Jbg i tkz. Moralno zlatno pravilo sto un sada fura je derivirano iz svjetskih religija.
belfy

#3675 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

@Hakiz, tesko u zivotu je samo ono sto sam pomislis da je tesko.
Post Reply