Lucidan jednom, lucidan uvijek.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- aurora313
#3627 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sve znamo sta se dogadja u neislamskim zemljama, ali ne i islamskim. Slucajno?vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:54Ne cvate nigdje, svuda postoje sudovi i zatvori, ali neki kriminal vide samo kod nekih. Slučajno?aurora313 wrote: ↑03/01/2021 18:52Kakve veze ima islamofobija sa zabranom da se bilo sta spominje oko gornjeg u islamskim zemljama? Tamo mora da sve cvate unutar 4 zida, right?vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:38 Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.
-
The 51st State
#3628 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne, to je samo tvoja neinformisanost. Mozda nisi cula ali i islamske zemlje imaju institucije koje se bave slicnim problematikama.
Last edited by The 51st State on 03/01/2021 19:41, edited 2 times in total.
-
Edouard
#3629 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ma ovdje, kod ovog planetarnog problema, nisu bitni tabori, kao što već rekoh, ponavljam: pitanje abortusa/masakra ljudskog bića u bilo kojoj fazi nije prvenstveno svjetonazorsko/religijsko pitanje, već općeljudsko pitanje, pitanje zdravog razuma. Poznam neke ateiste koji se također protive abortusu, ali takvih je neznatni broj.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 07:47 Jedan aplauz za Edin tabor, ko ima humaniji i logicniji pogled na svijet neka citatelji prosude kad procitaju ovaj clanak ispod.
https://amp.theguardian.com/world/2016/ ... ssion=true
-
The 51st State
#3630 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Iduci korak koji je vec u full motionu kako su ga nazvali abortus novorodjenih beba, opravdanje za to im je kao novorodjene bebe su na istom nivou kao i fetusi te nepovoljne medicnske prognoze i urodjene deformacije. I onda kazu religiozni ljudi se igraju Boga.Edouard wrote: ↑03/01/2021 19:33Ma ovdje, kod ovog planetarnog problema, nisu bitni tabori, kao što već rekoh, ponavljam: pitanje abortusa/masakra ljudskog bića u bilo kojoj fazi nije prvenstveno svjetonazorsko/religijsko pitanje, već općeljudsko pitanje, pitanje zdravog razuma. Poznam neke ateiste koji se također protive abortusu, ali takvih je neznatni broj.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 07:47 Jedan aplauz za Edin tabor, ko ima humaniji i logicniji pogled na svijet neka citatelji prosude kad procitaju ovaj clanak ispod.
https://amp.theguardian.com/world/2016/ ... ssion=true
- vatrogasac
#3631 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kako pratim ovaj Forum bolje se zna šta se dešava u muslimanskim zemljama (islamska je bila davno i nema ih danas) nego u svim ostalim zajedno. Znaš li koliko se razlikuje 'šerijatski zakon' u samo tri zemlje koje se tako nazivaju? Saudiji, Iranu i Pakistanu? Zar se smije razlikovati ako je Kur'an i njegov vjerozakon jedan? Kako kroz geografsku horizontalu, a tako i kroz historijsku vertikalu? Bar su muslimani kroz tu vertikalu čovječanstvo poštedili svjetskih ratova, fašizma, nacizma, komunizma, holokausta, genocida..... i ostalih izama.aurora313 wrote: ↑03/01/2021 19:23Sve znamo sta se dogadja u neislamskim zemljama, ali ne i islamskim. Slucajno?vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:54Ne cvate nigdje, svuda postoje sudovi i zatvori, ali neki kriminal vide samo kod nekih. Slučajno?
-
Edouard
#3632 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Prešao si se.saint_mirad wrote: ↑02/01/2021 18:58 Nije simplifikacija, članak upravo tvrdi da nam za ljudska prava treba Bog, i ja onda navedem zemlje gde to nije tako i još navedem zemlje koje imaju Boga, ali kaskaju u ljudskim pravima.
Na dva načina sam oborio tvrdnju.
Iz Opće deklaracije o ljudskim pravima: sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.
Znadeš li otkuda potječe ideja /koncept, i na čemu se temelji tvrdnja da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu?
I, da li si ikada pročitao ovaj tekst?
Autor: G.W.F. Hegel
"... u istočnjaka samo je jedan slobodan (tiranin). Tek je u Grcima sinula svijest o slobodi, a zato su i bili slobodni, ali su oni, kao i Rimljani, znali da su samo neki slobodni, ne čovjek kao takav. To nisu znali čak ni Platon i Aristotel. Zato su Grci imali ne samo robova, uz što im je bio vezan život i suština njihove lijepe slobode, nego i sama njihova sloboda bila je dijelom samo slučajna, prolazan i ograničen cvijet, a dijelom ujedno tvrdo ropstvo onoga čovječnoga, humanoga.
Tek su germanske nacije u kršćanstvu došle do svijesti da je čovjek kao čovjek slobodan, da sloboda duha sačinjava njegovu osebujnu prirodu. Ta je svijest najprije sinula u religiji, u najdubljoj unutrašnjoj religiji duha; no unijeti taj princip i u svjetovno biće, to je bila jedna dalja zadaća, a njeno rješenje i izvođenje zahtjeva težak i dug posao obrazovanja..."
Dakle, ljudska prava se temelje na religijskom, monoteističkom poimanju čovjeka, bića od Boga stvorena, čovjeka kao bića po sebi slobodna i s drugima jednaka u dostojanstvu.
-
Hakiz
#3633 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:38Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 14:34Ima nekih država u kojima kada muškarac se ponaša navalentno prema nekoj ženi i ona ga odjebe, uhapse ženu zato što je bila drska prema muškarcu. Evropljanke koje tamo odu raditi ili na odmor itd naročito imaju taj problem. Ima država u kojima silovanu ženu uhapse zato što je "izazivala" muškarca pa on, jadan, nije imao izbora, morao je silovati.vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 01:30
Jeste, kao i zabrana vožnje auta ženama. Onda kralj Salman prije 2-3 godine reče da smiju u skladu sa saudijskim zakonima i 'islamskim moralom'. Pa nije šeriat da do ponoći 24. juna ne mogu, a od ponoći mogu. Jel' tako?
Sasvim slučajno su to države u kojima je islam većinska religija, pa time i islamski moral društveno preovladavajući, a i zakoni koji se, kako neko reče, temelje na moralu su takvi kakvi jesu. A uz to su ti zakoni temeljeni ne samo na moralu nego direktno na šetijatu.
Slučajno.
Nasilje nad ženama : istraživanje provedeno diljem Europske unije
Sve si ti to dobro razumio ali si se "napravio Englez" pa izvrnuo smisao mog posta i dao odgovor na nešto šta ja nisam napisao. Valjda je i takvo laganje u skladu sa spominjanim moralom.
Ako je islamofobija zgražavanje nad činjenicom da u islamskim državama žrtva silovanja ide u zatvor, onda sam ponosno islamofob.
-
The 51st State
#3634 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne samo da si lazov nego si islamofob u rangu gerta wildersa, cijenim da ces se zaliti sto ga nisu poslali na psihoterapiju.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:18Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:38Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 14:34
Ima nekih država u kojima kada muškarac se ponaša navalentno prema nekoj ženi i ona ga odjebe, uhapse ženu zato što je bila drska prema muškarcu. Evropljanke koje tamo odu raditi ili na odmor itd naročito imaju taj problem. Ima država u kojima silovanu ženu uhapse zato što je "izazivala" muškarca pa on, jadan, nije imao izbora, morao je silovati.
Sasvim slučajno su to države u kojima je islam većinska religija, pa time i islamski moral društveno preovladavajući, a i zakoni koji se, kako neko reče, temelje na moralu su takvi kakvi jesu. A uz to su ti zakoni temeljeni ne samo na moralu nego direktno na šetijatu.
Slučajno.
Sve si ti to dobro razumio ali si se "napravio Englez" pa izvrnuo smisao mog posta i dao odgovor na nešto šta ja nisam napisao. Valjda je i takvo laganje u skladu sa spominjanim moralom.
Ako je islamofobija zgražavanje nad činjenicom da u islamskim državama žrtva silovanja ide u zatvor, onda sam ponosno islamofob.
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... nesia.html
https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/b ... aw/2007888
-
kio01
-
Hakiz
#3636 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A koncept po kojem radnik mora biti pošteno plaćen, imati pravo na odmor, na sreću itd nije ni religijama pao na pamet. Trebalo je sačekati Marxa. A biskupi i hodže se prežderavali u gostima kod kraljeva i aristokrata koji su zarađivali na radu potlačene mase radnika.Edouard wrote: ↑03/01/2021 19:57Prešao si se.saint_mirad wrote: ↑02/01/2021 18:58 Nije simplifikacija, članak upravo tvrdi da nam za ljudska prava treba Bog, i ja onda navedem zemlje gde to nije tako i još navedem zemlje koje imaju Boga, ali kaskaju u ljudskim pravima.
Iz Opće deklaracije o ljudskim pravima: sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.
Znadeš li otkuda potječe ideja /koncept, i na čemu se temelji tvrdnja da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu?
"... u istočnjaka samo je jedan slobodan (tiranin). Tek je u Grcima sinula svijest o slobodi, a zato su i bili slobodni, ali su oni, kao i Rimljani, znali da su samo neki slobodni, ne čovjek kao takav. To nisu znali čak ni Platon i Aristotel. Zato su Grci imali ne samo robova, uz što im je bio vezan život i suština njihove lijepe slobode, nego i sama njihova sloboda bila je dijelom samo slučajna, prolazan i ograničen cvijet, a dijelom ujedno tvrdo ropstvo onoga čovječnoga, humanoga.
Tek su germanske nacije u kršćanstvu došle do svijesti da je čovjek kao čovjek slobodan, da sloboda duha sačinjava njegovu osebujnu prirodu. Ta je svijest najprije sinula u religiji, u najdubljoj unutrašnjoj religiji duha; no unijeti taj princip i u svjetovno biće, to je bila jedna dalja zadaća, a njeno rješenje i izvođenje zahtjeva težak i dug posao obrazovanja..."
Dakle, ljudska prava se temelje na religijskom, monoteističkom poimanju čovjeka, bića od Boga stvorena, čovjeka kao bića po sebi slobodna i s drugima jednaka u dostojanstvu.
Zato im je Marx i bio najveći neprijatelj, više su ga mrzili nego naciste i slične.
Kakva prava su imale žene spaljivane kao vještice? Da pročišćene vatrom odu u raj? Nemoj mi samo religijkih ljudskih prava...
-
The 51st State
-
Hakiz
#3638 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 67381.htmlThe 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:24Ne samo da si lazov nego si islamofob u rangu gerta wildersa, cijenim da ces se zaliti sto ga nisu poslali na psihoterapiju.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:18Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.vatrogasac wrote: ↑03/01/2021 18:38
Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.
https://www.hrw.org/news/2020/09/14/bla ... e-pakistan
-
kio01
#3639 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ko smo to MI?The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:37dogovorite se
https://www.amnesty.org/en/latest/news/ ... e-stopped/
-
The 51st State
#3640 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pa koji tvrdite da se zrtve silovanja kaznjavaju, bez da se navedu i kontra primjeri, sistem nije nigdje savrsen, a parcijalne informacije sluze samo za diskreditaciju i podsticanje animoziteta.kio01 wrote: ↑03/01/2021 21:39Ko smo to MI?The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:37dogovorite se
Last edited by The 51st State on 03/01/2021 21:47, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#3641 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
bas mi je zao ove amerikanke, 100 posto sve provjerene okolnosti, a u pakistanu je kazna za silovatelje hemijska kastracija, poselami wildersa i snlicne informante odakle kupis informacije. nista ovo sto sam ja prenio, popala maca jezik?Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:39https://www.independent.co.uk/news/worl ... 67381.htmlThe 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:24Ne samo da si lazov nego si islamofob u rangu gerta wildersa, cijenim da ces se zaliti sto ga nisu poslali na psihoterapiju.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:18
Naravno da ima. Ali, u državama koje si ti spomenuo, silovatelj ide u zatvor. U onim koje sam ja spomenuo u zatvor ode silovana.
https://www.hrw.org/news/2020/09/14/bla ... e-pakistan
-
kio01
#3642 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja licno tvrdim da se desava mnogo veca nepravda ka zrtvama silovanja u istocnim zemljama koje su tipicno serijatske nego u sekularnim, sto ne znaci da nikada nije bilo primjera pravde ka zrtvama u tim drzavama.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:42pa kojibtvrdite da se zrtve silovanja kaznjavaju, bez da se navedu i kontra primjeri, sistem nije nigdje savrsen, a parcijalne informacije sluze samo za diskreditaciju i podsticanje animoziteta.kio01 wrote: ↑03/01/2021 21:39Ko smo to MI?The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:37
dogovorite se
-
The 51st State
#3643 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
ti mozes da tvrdis sta hoces, na zapadu je ring prostitucije sa zrtvama zlostavljanja mnogo veci nego igdje na svijetu, no lakse je uprijeti prst nabpojedinacne tragicne price bez postenog istrazivanja.kio01 wrote: ↑03/01/2021 21:47Ja licno tvrdim da se desava mnogo veca nepravda ka zrtvama silovanja u istocnim zemljama koje su tipicno serijatske nego u sekularnim, sto ne znaci da nikada nije bilo primjera pravde ka zrtvama u tim drzavama.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:42pa kojibtvrdite da se zrtve silovanja kaznjavaju, bez da se navedu i kontra primjeri, sistem nije nigdje savrsen, a parcijalne informacije sluze samo za diskreditaciju i podsticanje animoziteta.
evo u bangladesu skratisebza glavu namah petoricu za takav cin, takon da sve je to stvar politickih agendi nego za stvarnu zabrinutost prema zrtvama
-
Edouard
#3644 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U pravu si Hakizu. Religije imaju stotinu mana dok ateizam samo jednu; vala ne vrijedi ništa. Štaviše, jako je štetan.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:33A koncept po kojem radnik mora biti pošteno plaćen, imati pravo na odmor, na sreću itd nije ni religijama pao na pamet. Trebalo je sačekati Marxa. A biskupi i hodže se prežderavali u gostima kod kraljeva i aristokrata koji su zarađivali na radu potlačene mase radnika.Edouard wrote: ↑03/01/2021 19:57Prešao si se.saint_mirad wrote: ↑02/01/2021 18:58 Nije simplifikacija, članak upravo tvrdi da nam za ljudska prava treba Bog, i ja onda navedem zemlje gde to nije tako i još navedem zemlje koje imaju Boga, ali kaskaju u ljudskim pravima.
Zato im je Marx i bio najveći neprijatelj, više su ga mrzili nego naciste i slične.
Kakva prava su imale žene spaljivane kao vještice? Da pročišćene vatrom odu u raj? Nemoj mi samo religijkih ljudskih prava...
-
Hakiz
#3645 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dobra stvar je ta da se pod pritiskom i svjetske javnosti, kao i domaćih žena stvari polako ali ipak mijenjaju. Treba im puno, kasne decenijama, ali bolje ikad nego nikad. Ali novac je najveći pokretač promjena, ne svijest ili moral.kio01 wrote: ↑03/01/2021 21:47Ja licno tvrdim da se desava mnogo veca nepravda ka zrtvama silovanja u istocnim zemljama koje su tipicno serijatske nego u sekularnim, sto ne znaci da nikada nije bilo primjera pravde ka zrtvama u tim drzavama.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 21:42pa kojibtvrdite da se zrtve silovanja kaznjavaju, bez da se navedu i kontra primjeri, sistem nije nigdje savrsen, a parcijalne informacije sluze samo za diskreditaciju i podsticanje animoziteta.
Nestaje nafte, turizam postaje sve važniji pa se i kruta pravila i zakoni moraju olabaviti ako misle da im turisti dolaze u velikom broju. Znači zakone mijenjaju ne zbog toga što su shvatili da su takvi zakoni nehumani nego zbog novca. Ali bolje i zato nrgo da ih ne mijenjaju
-
Hakiz
#3646 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Fala bogu i religijama što nas oslobodiše zla i svi živimo sretni.Edouard wrote: ↑03/01/2021 21:59U pravu si Hakizu. Religije imaju stotinu mana dok ateizam samo jednu; vala ne vrijedi ništa. Štaviše, jako je štetan.Hakiz wrote: ↑03/01/2021 21:33A koncept po kojem radnik mora biti pošteno plaćen, imati pravo na odmor, na sreću itd nije ni religijama pao na pamet. Trebalo je sačekati Marxa. A biskupi i hodže se prežderavali u gostima kod kraljeva i aristokrata koji su zarađivali na radu potlačene mase radnika.Edouard wrote: ↑03/01/2021 19:57
Prešao si se.
-
Edouard
-
The 51st State
#3648 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
Hakiz
#3649 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
kio01
#3650 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ljudi moji nije valjda da mislite da je ateizam razlog zrtava komunistickih rezima proslog stoljeca. Pa nije ni komunizam, a kamoli ateizam. Zamisli da ja tako nesto izjavim o svakoj dosadasnjoj vlasti koja je imala bilo kakvu vezu sa religijom.