Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
Edouard
#1726 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Vidim da ovaj irac slabo zna procijeniti ljude, ali me svejedno dobro nasmijao. I šta bi to ovdje bila sujeta?
Vjerujem da Hakiz nimalo ne doživljava to kao vrijeđanje; ja sam procijenio da se zna i voli šegačiti pa ja prihvati, uzvrati..., nikakav bijes, sujeta, vrijeđanje.
Vjerujem da Hakiz nimalo ne doživljava to kao vrijeđanje; ja sam procijenio da se zna i voli šegačiti pa ja prihvati, uzvrati..., nikakav bijes, sujeta, vrijeđanje.
-
Hakiz
#1727 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izgovoreno više govori o onome ko to izgovara, nego o onome o kome se izgovara.
Hajde, kada bi se ljutili na svaku i na sve šta neki anonimusi po forumu pišu, poludjeli bi.
Don't worry, be happy.
Hajde, kada bi se ljutili na svaku i na sve šta neki anonimusi po forumu pišu, poludjeli bi.
Don't worry, be happy.
-
Edouard
- apsidejzi
#1729 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izgleda da smo dobili bingo Hazime. Otkrili smo koji je pravi bog i kome se treba moliti. Muslimani vozdra, hindusi vozdra, pravoslavci vozdra. Prava religija koju trebamo slijediti jeste krscanstvo i to verzija Tanzanija. Njihov predsjednik je pronasao recept: Trodnevna molitva bogu i korona je nestala, Kao rukom odnesena.
Dobro sad, necemo gledati sve detalje. Recimo cinjenicu da su prestali testirati jer je bog uslisao molitve
https://www.rijekadanas.com/fra-ivica-j ... DrLp7mLmWg
Dobro sad, necemo gledati sve detalje. Recimo cinjenicu da su prestali testirati jer je bog uslisao molitve
https://www.rijekadanas.com/fra-ivica-j ... DrLp7mLmWg
-
Hakiz
#1730 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Moraš ih voljeti...
-
Edouard
-
belfy
#1732 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
drug Edi, jesi dobro razumio sta znaci njegov post, koji si izrezao iz samo tebi znanih razloga...?
-
broj dva
#1733 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A sta je sa neinteligentnim dizajnom ? Ako se pokaze da smo "dizajnirani" imamo li osnove zaliti se "dizajneru" za nekompetentnost i greske pri radu ?
Jer :
Porodjaji su milenijima bili ruski rulet za zene ( i novorodjencad), ko ziv ko mrtav. Izuzetno glup dizajn. Jahwe ispada retardiran.
Gusenje hranom - tako smo dizajnirani da mozemo izgubit zivot jeduci. Bozanski glupo.
Sljepo crjevo. WTF ? Umnjaci, za koje cesto nema mjesta u vilici ??
Primjera je pregrst. Treba b iti dobro pristrasan da bi vido neku inteligenciju u dizajnu.
Dakako, ovo se moze izbjeci ako pobornici inteligentnog dizajna prihvate da je dizajner kreten.
Jer :
Porodjaji su milenijima bili ruski rulet za zene ( i novorodjencad), ko ziv ko mrtav. Izuzetno glup dizajn. Jahwe ispada retardiran.
Gusenje hranom - tako smo dizajnirani da mozemo izgubit zivot jeduci. Bozanski glupo.
Primjera je pregrst. Treba b iti dobro pristrasan da bi vido neku inteligenciju u dizajnu.
Dakako, ovo se moze izbjeci ako pobornici inteligentnog dizajna prihvate da je dizajner kreten.
- apsidejzi
#1734 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
On je nas napravio nesavrsenim kako bi nas testirao. Jbg, religija je smislila odgovor na svaku alternativu i pokrivaju 100% teritorije, sad sve ovisi iz kojeg konteksta posmatras stvari.broj dva wrote: ↑14/12/2020 11:36 A sta je sa neinteligentnim dizajnom ? Ako se pokaze da smo "dizajnirani" imamo li osnove zaliti se "dizajneru" za nekompetentnost i greske pri radu ?
Jer :
Evo recimo dva vjernika pricaju o necemu, recimo neko je nekome opljackao stan. Ako je ta osoba kojoj je stan obijen nevjernik onda se to protumaci kao "bozija kazna", ako je vjernik onda "bozije iskusenje" a ako je onako vjernik tj nije po njihovim standardima vjernik ali nije ni nevjernik onda je "bozija opomena". Taj koncept tri perspektive pokriva 100% objasnjenja za sve dogadjaje van nase kontrole. To je ono kad zelis odgovornost skloniti sa sebe i svaliti na boga, onda posezes za jednu od ove tri alternative.
Mi smo to ovdje lijepo mogli vidjeti na pocetku korone kad je efendija Velic izvalio da je korona kazna kinezima za maltletiranje ujgura. Dakle, nevjernici = kazna. Kad je doslo u muslimanske zemlje odjednom se okrenula prica i isti virus je odjednom postao opomena jer smo slabi vjernici. Pogledajte kakva je Allahova/bozija/jahvina moc da sa jednom malom bajom moze zaustaviti covjeka. Covjek misli da je nesto a Allah ga zaustavi lagano. Dakle, Nesavrseni vjernik = opomena. Kad vec isti virus dodje u tvoju kucu onda je dosao kod savrsenog vjernika i onda se prica okrene na iskusenje.
Nevjernik = kazna (svi koji nisu u mojoj grupi)
Slab vjernik = opomena (moja grupa kojoj pripadam)
Dobar vjernik = iskusenje (ja i mojih par prijatelja i ljudi kojima se divimo)
I ovo je konstantno bez obzira o cemu je rijec.
- MarlboroGold
#1735 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tačno uvijek nešto novo nađu. Ustvari nije novo, već je to krug koji postoji vjerovatno od kako postoje i same religije.
- -Chesterfield-
#1736 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Osim pojave perja tokom evolucije ptica iz teropodnih dinosaurusa, ima li još nekih primjera za makroevoluciju?MarlboroGold wrote: ↑17/12/2020 11:23 Tačno uvijek nešto novo nađu. Ustvari nije novo, već je to krug koji postoji vjerovatno od kako postoje i same religije.
Ovo perje je veoma težak dokaz koji ide u prilog evoluciji.
Vjernici imaju bolji dokaz za makroevoluciju.
- apsidejzi
#1737 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Hm, Inteligentni dizajn je opet umijesao svoje prste i promijenio RNA korona virusa tako da imamo verziju koja se brze siri. Dolazi nam iz Engleske. jos uvijek je isti soj SARS-COV-2 al sa updateom 2.0. Jel ovaj update evoluirao il je inteligentno dizajniran, pitanje je sada?
Pomoc pri odgovoru: Jedna ljudska celija moze proizvesti oko 10.000 virusa dok ne umre. Tih 10k virusa udje u iducih 10k celija tako da brojka naglo eksplodira. Ozbiljniji slucajevi korone proizvedu oko 100 triliona virusa. Jedan korona virus ima cca 30.000 nukleinskih kiselina a u prosjeku se desava 1 mutacija na 10k nukleinskih kiselina, dakle 3 po virusu. Jedan virus tri mutacije, jedna celija = 10.000 virusa, jedan organizam = 100 triliona virusa. Svaki malo drugaciji od roditelja. Dovoljno prostora da se oprobaju sve kombinacije sa mutacijama. Do sada preko 75 miliona zvanicno zarazenih a u stvarnosti vjerovatno pola milijarde.
Pomoc pri odgovoru: Jedna ljudska celija moze proizvesti oko 10.000 virusa dok ne umre. Tih 10k virusa udje u iducih 10k celija tako da brojka naglo eksplodira. Ozbiljniji slucajevi korone proizvedu oko 100 triliona virusa. Jedan korona virus ima cca 30.000 nukleinskih kiselina a u prosjeku se desava 1 mutacija na 10k nukleinskih kiselina, dakle 3 po virusu. Jedan virus tri mutacije, jedna celija = 10.000 virusa, jedan organizam = 100 triliona virusa. Svaki malo drugaciji od roditelja. Dovoljno prostora da se oprobaju sve kombinacije sa mutacijama. Do sada preko 75 miliona zvanicno zarazenih a u stvarnosti vjerovatno pola milijarde.
- apsidejzi
#1738 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nedavno smo razgovarali o nesavrsenom dizajnu i ja sam govorio o senzoru disanja te kako je on glup dizajn. Sjecatel se onog senzora sto radi na principu kolicine CO2 u krvi. Tek kad se poveca CO2 do odredjenog nivoa salje se signal da pocnemo brze disati i ubrza se rad srca.
Eh upravo taj glupi dizajn je odgovoran za smrt 8 mladih ljudi u Posusju. Njima se nikada nije povecao nivo CO2. Povecao se nivo CO u krvi i senzor se nikada nije aktivirao i oni se nikada nisu probudili ni alarmirali. Inteligentni dizajn bi napravio sensor kojo radi na principu "nedostatka" kljucnog sastojka a ne na principu "povecanja" alternativnog sastojka. Kako to znam? Paaaaaa inteligentni dizajn je napravio automobil i senzor kolicine goriva radi na principu nedostatka kljucnog sastojka: Goriva. Mjeri se koliko goriva ima u rezervoaru. Zamisli da se nivo goriva mjeri kolicinom zraka u rezervoaru?
Ovaj nas senzor disanja a oksigen je nase gorivo, radi upravo tako. U takav rezervoar ubacis bilo sta sto nije zrak a sto popunjava prostor i senzor se nikada nece upaliti a goriva ce nestati i automobil ugasiti.
Eto upravo to se desilo u Posusju. Lampica rezerve u njihovom mozgu se nikada nije upalila zahvaljujuci glupom dizajnu...
Eh upravo taj glupi dizajn je odgovoran za smrt 8 mladih ljudi u Posusju. Njima se nikada nije povecao nivo CO2. Povecao se nivo CO u krvi i senzor se nikada nije aktivirao i oni se nikada nisu probudili ni alarmirali. Inteligentni dizajn bi napravio sensor kojo radi na principu "nedostatka" kljucnog sastojka a ne na principu "povecanja" alternativnog sastojka. Kako to znam? Paaaaaa inteligentni dizajn je napravio automobil i senzor kolicine goriva radi na principu nedostatka kljucnog sastojka: Goriva. Mjeri se koliko goriva ima u rezervoaru. Zamisli da se nivo goriva mjeri kolicinom zraka u rezervoaru?
Ovaj nas senzor disanja a oksigen je nase gorivo, radi upravo tako. U takav rezervoar ubacis bilo sta sto nije zrak a sto popunjava prostor i senzor se nikada nece upaliti a goriva ce nestati i automobil ugasiti.
Eto upravo to se desilo u Posusju. Lampica rezerve u njihovom mozgu se nikada nije upalila zahvaljujuci glupom dizajnu...
-
The 51st State
#1739 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Intersantno kako dizajjn nije glup kada kreira polozaj zemlje u odnosu na sunce na tacno prihvatljivoj poziciji za zivot, kada se okrece pod tacno odredjeim uglom pogodnim za zivot, kada kreira vodu kao jedinstvenu tecnost neophodnu za zivot, kada kreira atmosferu koja stiti zivot sa jedinstvenom i preciznom kombinacijom gasova, ipak mislim da glupost stanuje u oku posmatraca. Nesreca te djece je sto su se plasila da im neko ne ukrade agregat, a ne mehanizam neophodan za zivot.
- apsidejzi
#1740 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Klasicna logicka predrasuda. Da bi ovaj argument bio validan on mora izdrzati pritisak kada okrenes drugu stranu medalje. A on to ne radi. Naime, ovdje gledamo jedan suncev sistem gdje se zivot uspio razviti i onda kazemo: Vidis kako je to sve precizno stvoreno, mora da je inteligentni dizajn u pitanju. Medjutim, treba pogledati taj inteligentni dizajn i na drugim mjestima kad NIJE USPJELO. Imas bezbroj suncevih sistema u svemiru gdje nije uspjelo. Tako funkcionise naucni metod. Evo pogledaj na primjeru najnovije fajzerove vakcine. Tako funkcionise naucni metod. Brojis koliko puta posmatrana pojava funkcionise a koliko puta ne fukncionise i onda izvlacis zakljucak. 95% slucajeva vakcina funkcionise a 5% ne funkcionise. Bravo. Sad tacno znamo efekat. Sta mislis da oni "odoka" pretpostave ekefat vakcine kao sto vjernici odoka pretpostave da je inteligentni dizajn nesto stvorio? Sta bi dobio? Dobio bi rusku vakcinu koju niko nece... Medjutim, kada uradis istrazivanje i pogledas pozitivne i negativne primjere i objektivno posmatras stvari onda dobijas BROJ.The 51st State wrote: ↑03/01/2021 10:00 Intersantno kako dizajjn nije glup kada kreira polozaj zemlje u odnosu na sunce na tacno prihvatljivoj poziciji za zivot, kada se okrece pod tacno odredjeim uglom pogodnim za zivot, kada kreira vodu kao jedinstvenu tecnost neophodnu za zivot, kada kreira atmosferu koja stiti zivot sa jedinstvenom i preciznom kombinacijom gasova, ipak mislim da glupost stanuje u oku posmatraca. Nesreca te djece je sto su se plasila da im neko ne ukrade agregat, a ne mehanizam neophodan za zivot.
Samo tako neces upasti u logicku predrasudu kao sto si ti upao gore. To je lazno povezivanje uzroka i posljedice. Sad se moze postaviti pitanje: ako imas bezbroj suncevih sistema, i ako ima mala mala sansa da se slucajno dogode pravi uslovi za zivot, da li ce se to dogoditi? Odgovor: Uz dovoljno pokusaja hoce. Tako funkcionise statistika. Iako je mala vjerovatnoca da se nesto dogodi, uz mnogo ponavljanja HOCE.
-
The 51st State
#1741 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Al nadrobi teksta bez ijedne smilsme recenice, jeli te toliko trigerovo jednostavan odgovor na tvoju glupost oko uzroka smrti te nesretne djece u posusju? Ako covjek odluci da skoci sa mosta uzrok je gravitacija, a ne njegova odluka? Stvarno slabo baratas logikom, nije ni cudo sto su te ovi formuski cinici oprali, dozovi se.
-
The 51st State
#1742 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
zanimiljvo istrazivanje od darvinistickog evoulucioniste sa dalekoseznim implikacijama
n evolutionary theory, chimps = cousin to the humans.
But when it comes to creative language use & complexity reasoning - chimps are rivaled by birds (such as parrot).
Bird - the animal that wasn’t supposed to be human's close evolutionary cousins.
While in a series of scientific studies carried out, the evidence shows, chimps don't even come close to the cognitive league of human babies.
This lead the researcher - a hardcore evolutionist - to admit the implications it had for the myth of evolutionary theory.
n evolutionary theory, chimps = cousin to the humans.
But when it comes to creative language use & complexity reasoning - chimps are rivaled by birds (such as parrot).
Bird - the animal that wasn’t supposed to be human's close evolutionary cousins.
While in a series of scientific studies carried out, the evidence shows, chimps don't even come close to the cognitive league of human babies.
This lead the researcher - a hardcore evolutionist - to admit the implications it had for the myth of evolutionary theory.
- apsidejzi
#1743 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja nesto ne znam - mora da je Bog!!!
-
The 51st State
- vaučer
#1745 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izvini ako sam krivo razumio, ali da li impliciraš da je evolucijsko 'stablo' krivo nasađeno jer neke vrste ptica mogu riješavati kompleksne probleme i imaju visoku razinu komunikacije? Kao,homo sapiens je na vrhu evolutivne piramide i ako neka druga životinjska vrsta pokazuje znakove napredne komunikacije (što proizvođenje zvukova od strane papiga nije, jer zvukovi nisu jezik već mimikrija) onda je ta vrsta srodna homo sapiensu? Je li to premisa ovog citiranog teksta? Jer ako jeste, mislim da ti ne razumiješ baš najbolje da su jezik i inteligencija rezultat jedne druge osobine (koju usput budi rečeno dijelimo s čimpanzama a ne s pticama) - a to je život u grupama i kompleksne socijalne veze. Homo sapiens kao i čimpanze žive u grupama s kompleksnom socijalnom hijerarhijom, gdje vođe nisu jedinke koje su najjače - već jedinke koje imaju najviše 'društvenog kredita' među drugim članovima skupine. Ovo je evolucijski temelj jezika, kulture kao i uspiješnosti suradnje u lovu radi kojeg je upravo homo sapiens isplivao na vrh među drugim vrstama genusa homo. To da papiga može mimikrijom izgraditi zavidan vokabular ne znači da može jedna drugoj reći gdje je jučer vidjela orla.The 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:42 zanimiljvo istrazivanje od darvinistickog evoulucioniste sa dalekoseznim implikacijama
in evolutionary theory, chimps = cousin to the humans.
-
The 51st State
#1746 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne impliciram ja, nego ovi evolucionisticki naucnici,ako ti znas bolje objavi im demant, a stablo je svakako mit i bajka.vaučer wrote: ↑05/01/2021 10:19Izvini ako sam krivo razumio, ali da li impliciraš da je evolucijsko 'stablo' krivo nasađeno jer neke vrste ptica mogu riješavati kompleksne probleme i imaju visoku razinu komunikacije? Kao,homo sapiens je na vrhu evolutivne piramide i ako neka druga životinjska vrsta pokazuje znakove napredne komunikacije (što proizvođenje zvukova od strane papiga nije, jer zvukovi nisu jezik već mimikrija) onda je ta vrsta srodna homo sapiensu? Je li to premisa ovog citiranog teksta? Jer ako jeste, mislim da ti ne razumiješ baš najbolje da su jezik i inteligencija rezultat jedne druge osobine (koju usput budi rečeno dijelimo s čimpanzama a ne s pticama) - a to je život u grupama i kompleksne socijalne veze. Homo sapiens kao i čimpanze žive u grupama s kompleksnom socijalnom hijerarhijom, gdje vođe nisu jedinke koje su najjače - već jedinke koje imaju najviše 'društvenog kredita' među drugim članovima skupine. Ovo je evolucijski temelj jezika, kulture kao i uspiješnosti suradnje u lovu radi kojeg je upravo homo sapiens isplivao na vrh među drugim vrstama genusa homo. To da papiga može mimikrijom izgraditi zavidan vokabular ne znači da može jedna drugoj reći gdje je jučer vidjela orla.The 51st State wrote: ↑04/01/2021 09:42 zanimiljvo istrazivanje od darvinistickog evoulucioniste sa dalekoseznim implikacijama
in evolutionary theory, chimps = cousin to the humans.

- vaučer
#1747 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
The 51st State wrote: ↑05/01/2021 10:26
Ne impliciram ja, nego ovi evolucionisticki naucnici,ako ti znas bolje objavi im demant, a stablo je svakako mit i bajka.
Koji naučnici?
Pošalji mi link s kojeg si to kopirao, jer taj paragraf nema nikakvog smisla.
A stablo spoznaje dobra i zla?
Kad smo kod mitoloških stabala?
To nije bajka?
- vaučer
#1748 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Onda, ima li link?
-
The 51st State
#1749 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
kasnije link.vaučer wrote: ↑05/01/2021 11:09The 51st State wrote: ↑05/01/2021 10:26
Ne impliciram ja, nego ovi evolucionisticki naucnici,ako ti znas bolje objavi im demant, a stablo je svakako mit i bajka.
Koji naučnici?
Pošalji mi link s kojeg si to kopirao, jer taj paragraf nema nikakvog smisla.
A stablo spoznaje dobra i zla?
Kad smo kod mitoloških stabala?
To nije bajka?![]()
ovako nekako Bog, moral, zakoni, civilizacija, humanizam.
atesiam, transfer materije u materiju, nista u nista, logicki paradox.
- vaučer
#1750 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Hm, da, nemam pojma o čemu pričaš iskreno. Te riječi koje si napisao ne znače ništa i ne dokazuju ništa. Ako želiš da nastavimo pričati o evoluciji postavi link s kojeg si citirao da je dokaz protiv evolucije to što ptice navodno imaju napredniji jezik i kognitivne sposobnosti od čimpanzi. Čisto da vidim koji je to 'hardcore evolutionist researcher' došao do tog zaključka i kako.
Hvala unaprijed.
Hvala unaprijed.