Grean wrote: ↑30/12/2020 20:36
....
Da nastavim i povezem sa postom nakon dolaska na "Crne vrhove" kako sam zapamtio (vjerovatno Crni vrh jer je to jedino sto nalazim na mapi). Probat cu najkrace sto moze.
Ne znam nakon koliko vremena provedenog na toj liniji, jedan od mojih A. nas sazove i kaze da mu je neka frka. Neke privatne misli i planovi te se mi dogovorimo da kontaktiramo komandu, plasiramo pricu da je bolestan i da ga vrate sa linije. Tako je i bilo. Sad smo kratki za jednog ali dovoljno za smjene dvojica na strazi a dvojica na spavanju.
Treci dan nakon dolaska na taj teren pocelo je iz pravca isped linije nanositi nesnosljivi miris za koji nije bilo sumnje od cega dolazi.
Spustili smo se malo ispod nase linije i tu mozda 15-ak metara ispod jedan njihov, bio je teze ranjen, vidi se da su pokusavali da ga previju a sa obzirom na naoruzanje koje je ostalo otisli su odatle u frci. Iz Ilidzanske je, stoji grb na kombinezonu sa natpisom. Da ne detaljisem pozvali smo sanitet, odnijeli su tijelo. Saznajemo da su jos trojica izvucena na ovoj liniji isti dan. Ne znam da li poslije ovog sto se desilo kod nas ili prije, nebitno. Sad je jasno da su oni momci koje smo smijenili odbili zesci napad.
Provodimo na ovoj liniji cetiri noci i pet dana cini mi se. Ne sjecam se ko nas je smijenio. Idemo pjeske do Hrasnickog stana gdje cemo se sastati sa nasom grupom sa Tresnjevog kojima je takodje dosla smjena.
Dolazimo na Hrasnicki, lijepa noc, ovi koji su dosli prije nas zapalili logorsku vatru tu u sumi pored samog makadamskog puta.
Sastajemo se, pricamo, kazu bili je i tamo aktivnosti, pricaju da je dosla 17. krajiska i 7. muslimanska, svaki treci nosi sijac. Bilo je pokusaja proboja cetnika, na motorolama se culo kako ih komandant valjda iz Hadzica forsira na Brezovaci da krenu u tenkovski proboj i prijeti sudom sto ne krecu, valjda je to bilo nakon odbijanja napada na Malom polju. Sve ovo posto kupio po to prodao jer meni nije jasno gdje su tamo mogli krenuti tenkovima.
Saznajemo i tuznu vijest, izgubili smo jednog momka iz cete koji je naknadno izasao na Igman, momak iz onog naseg "sandzackog odijeljenja" da tako kazem, to su momci uglavnom iz Blekinog potoka gdje su kuce napravili doseljenici iz Sandzaka a ovo je najvecim dijelom druga generacija, rodjeni u Sarajevu ali eto tako se nekako vode, porijeklom. Bio je sa nasim komandirom cete kojeg sam ranije pominjao, bili na izvidjanju na Tresnjevom, pala je granata pred njih. Bio je momcina, hrabar i sposoban. Iza njega su ostali zena i dijete. Atmosfera se mijenja, nema vise onog zadovoljstva sto smo izgurali tih mozda deset dana i devet noci i sto se vracamo kuci.
Sad je pitanje kako cemo nazad u Hrasnicu. Kazu porucio Karavelic moramo pjeske, nema prevoza. U to dolazi tadasnji komadant brigade, bijeli mercedes, onaj stari sa uspravnim farovima. Prilazi nam, pita sta ima, sve ovo ispricano je sad prepricano i njemu uz ovo da nema prevoza.
On ljut, kaze sad cu im ja tamo u komandu u Hrasnicki. Ode, zadrzali su se kratko.
Edit: Da dodam jos jedan detalj. Kad je izasao iz auta, ostavili su otvorena vrata. Iz auta se cuje muzika, lijepa pjesma, sjetna, nikad je prije nisam cuo. Dino Merlin, pjesma je Da te nije Alija.
Dolazi neko od ovih koji su posli s njim prepricava, samo je pitao gdje je general, rekli mu da spava gore na spratu, on porucio zovi te ga da ga ne bih bacio odozgo zajedno sa krevetom. Opet pricam sta su meni rekli.
Uglavnom eto ti kamiona. Kaze ovaj ce vas odbaciti ali morate izbaciti uniforme koje su u njemu. Kamion je pun onih maskirnih jakni koje su nosili oni oko generalstaba, komanda i Gardijska brigada. Izbacujemo teret, jakne u najlonima, meni voda na usta. Ne znam dokle nas je odbacio, da li su se smjeli spustati skroz do Hrasnice ili samo do Osmica.
Kako god tu noc mozda 9. augusta smo se vratili u Sarajevo. Ovo je dijelic onog sto se desavalo tad na Igmanu, da se zapise iz prve ruke bar sto se tice tadasnje 9. motorizovane, onih koji su izasli na Igman.