Prvi korpus ARBiH

Post Reply
tempuser

#1301 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Emiremir33 wrote: 01/01/2021 20:46 Baš u vezi Srpskih svatova oni su sa Čengić Vile ili Otoke (mladoženjina strana)pa su išli po mladu na A.Polje C.faza(porodica Tambur).Sad priča je kružila da je to sve unaprijed organizovano radi provokacije.Dali ili nedali Hrvati povod,počeli su sa barikadama i proglašavanjem SAO oblasti po Hrvatskoj,i naravno Hrvatska je na to šutila sve do napada na Plitvicama
Pusti se priča koje su kružile, zamisli da je istina sve ono što se pričalo!?!?! :-)
Hrvatska je šutila i poslije napada na Plitvice jer je to bila legitimna policijska akcija koju im nisu mogli uzeti za povod. To je bilo u 31. marta, u 2. maja su im ubili 12 policajaca u Borovu, 17. augusta digli Balvan revoluciju, Hrvati digli dva helikpptera policajaca da rješe Martićevu pbunu u MUP-u, ali su ih JNA avioni presreli i vratili nazad. Pravi rat je počeo dva dana kasnije u Pakracu.
Emiremir33

#1302 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

tempuser wrote: 01/01/2021 21:08
Emiremir33 wrote: 01/01/2021 20:46 Baš u vezi Srpskih svatova oni su sa Čengić Vile ili Otoke (mladoženjina strana)pa su išli po mladu na A.Polje C.faza(porodica Tambur).Sad priča je kružila da je to sve unaprijed organizovano radi provokacije.Dali ili nedali Hrvati povod,počeli su sa barikadama i proglašavanjem SAO oblasti po Hrvatskoj,i naravno Hrvatska je na to šutila sve do napada na Plitvicama
Pusti se priča koje su kružile, zamisli da je istina sve ono što se pričalo!?!?! :-)
Hrvatska je šutila i poslije napada na Plitvice jer je to bila legitimna policijska akcija koju im nisu mogli uzeti za povod. To je bilo u 31. marta, u 2. maja su im ubili 12 policajaca u Borovu, 17. augusta digli Balvan revoluciju, Hrvati digli dva helikpptera policajaca da rješe Martićevu pbunu u MUP-u, ali su ih JNA avioni presreli i vratili nazad. Pravi rat je počeo dva dana kasnije u Pakracu.
Mahati Srpskom trobojkom kad je sve nalektrisano u ono doba,jedan je vid provokacije,mogli su zastavu Jugoslavije ponijeti i nebi bilo što je bilo,al davno je bilo ko juče ta 1992
tempuser

#1303 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Emiremir33 wrote: 01/01/2021 21:12 Mahati Srpskom trobojkom kad je sve nalektrisano u ono doba,jedan je vid provokacije,mogli su zastavu Jugoslavije ponijeti i nebi bilo što je bilo,al davno je bilo ko juče ta 1992
Što bi oni nosili jugoslovensku kad se godinu i po prije toga žene i vjenčavaju sa mjesecom i zvjezdom i šahovnicom, kad te dvije zastave vežu po mitinzima?
Koliko si godina imao u mart 1991?
Emiremir33

#1304 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

tempuser wrote: 01/01/2021 21:20
Emiremir33 wrote: 01/01/2021 21:12 Mahati Srpskom trobojkom kad je sve nalektrisano u ono doba,jedan je vid provokacije,mogli su zastavu Jugoslavije ponijeti i nebi bilo što je bilo,al davno je bilo ko juče ta 1992
Što bi oni nosili jugoslovensku kad se godinu i po prije toga žene i vjenčavaju sa mjesecom i zvjezdom i šahovnicom, kad te dvije zastave vežu po mitinzima?
Koliko si godina imao u mart 1991?
Imao 17 godina .Jugoslovensku baš zato što su "bili",tako su se izjašnjavali za ostanak BiH u Jugoslaviji.Trobojke su počele i doživljavale ekstazu na mitnzima i stadionima(tu mislim i na šahare,i kasnije Sda zastave na utakmicama)
tempuser

#1305 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Emiremir33 wrote: 01/01/2021 21:29 Imao 17 godina .Jugoslovensku baš zato što su "bili",tako su se izjašnjavali za ostanak BiH u Jugoslaviji.Trobojke su počele i doživljavale ekstazu na mitnzima i stadionima(tu mislim i na šahare,i kasnije Sda zastave na utakmicama)
Pa onda se moraš sjećati koreografije tih godina. Jesu se oni zjašnjavali za ostanak BiH u Jugoslaviji, ali ne pod petkrakom. Oni su se prihvatili zastave sa ocilom na Gazimestanu!
Nekako s proljeća

#1306 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Nekako s proljeća »

Tu ste vi negdje sa godinama u proljeće 1992. Dovoljno stari da se motate oko drugog prstena mobilizacije ili kao maloljetni dobrovoljci uletite u neku od struktura odbrane koja se razvijala u hodu i spontano. Već u septembru, nakon nepuna četiri mjeseca smo imali formiranje korpusa. Golemo je to.

Image
Grean

#1307 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

I btw, rat nije poceo ubistvom svata. Poceo je mjesec dana kasnije. Niko taj dogadjaj ne veze za pocetak rata.
Emiremir33

#1308 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Grean wrote: 01/01/2021 22:56 I btw, rat nije poceo ubistvom svata. Poceo je mjesec dana kasnije. Niko taj dogadjaj ne veze za pocetak rata.
Selo Ravno...Istočna Bosna,Biljeljina,Brčko,Posavina..
Nekako s proljeća

#1309 Re: Prvi korpus ARBiH

Grean wrote: 01/01/2021 22:56 I btw, rat nije poceo ubistvom svata. Poceo je mjesec dana kasnije. Niko taj dogadjaj ne veze za pocetak rata.
Naravno da nije, tim Gardovićevim i ubistvom Bibera u Starom gradu i Demirovića u Vogošći se to samo zakuhavalo a nije rješavalo, kako tada a ono i kasnije pa do današnjeg dana. Bar ja mislim da za sva tri navedena ubistva niko nije lišen slobode. Porazno.
Emiremir33

#1310 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

Samir Mešetović ubijen iz kasarne Maršal Tito,Senad Šečerović ubijen sa svojim vozačem kod vojne komande ubistva nikad nisu riješena...13 Aprila ubijen Mešetović,26 Aprila ubijen Šečerović i njegov vozač
Nekako s proljeća

#1311 Re: Prvi korpus ARBiH

Tako je, par JNA vojnika je poslije ubistva Senada Šećerovića , i zarobljavanje Hodzića iz Općine Centar, ubijeno u nekom bilijar klubu na Bistriku. Nekoliko njih u Velikom parku 22. aprila takošer likvidirano. Takva JNA i Jugoslavija je imala rapidno sve manje i manje simpatija. Desetine hiljada civila u gradu je ubijeno i još najmanje četiri puta više obogaljeno tj ranjeno. Sila i to je to.
high_volume

#1312 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by high_volume »

Emiremir33 wrote: 01/01/2021 23:01
Napad JA (ne JNA) na selo Ravno bio je 1. oktobra 1991. godine. Na taj dan, u to vrijeme SR BiH je bila sastavna republika SFRJ, i JA (JNA) je bila legalna i legitimna vojna organizacija u SR BiH. 1. oktobra 1991. godine nikako nije mogao početi rat u BiH. Možda Hrvatska svojata taj termin, jer je HR i SLO 25.06.1991. godine proglasile nezavisnost i izašle iz sastava SFRJ.

Rat u BiH mogao je početi samo nakon 1. marta, 1992. godine, ili preciznije - nakon 22.05.1992. godine, nakon UN priznanja BiH. Doduše, na isti dan UN je priznao i Hrvatsku i Sloveniju.
Emiremir33

#1313 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Emiremir33 »

high_volume wrote: 01/01/2021 23:40
Napad JA (ne JNA) na selo Ravno bio je 1. oktobra 1991. godine. Na taj dan, u to vrijeme SR BiH je bila sastavna republika SFRJ, i JA (JNA) je bila legalna i legitimna vojna organizacija u SR BiH. 1. oktobra 1991. godine nikako nije mogao početi rat u BiH. Možda Hrvatska svojata taj termin, jer je HR i SLO 25.06.1991. godine proglasile nezavisnost i izašle iz sastava SFRJ.

Rat u BiH mogao je početi samo nakon 1. marta, 1992. godine, ili preciznije - nakon 22.05.1992. godine, nakon UN priznanja BiH. Doduše, na isti dan UN je priznao i Hrvatsku i Sloveniju.
Pravno gledano tačno.Al ratna dejstva i uništenje sela Ravno je u SR.Bosni i Hercegovini,koja nije bila u ratnim sukobima tad....
aldinjo

#1314 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by aldinjo »

Dok su četnici mjesecima rušili, palili i ubijali u Hrvatskoj, neki naši političari i novinari su vjerovatno mislili da taj rat nije naš i da se tako nešto ne može desiti u BiH.

Nekoliko dana prije 5. aprila 1992. godine kretali se slobodno po Holiday innu. Možda i to nije bila provokacija?
hali gali halid

#1315 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by hali gali halid »

Nekako s proljeća wrote: 01/01/2021 23:35 Tako je, par JNA vojnika je poslije ubistva Senada Šećerovića , i zarobljavanje Hodzića iz Općine Centar, ubijeno u nekom bilijar klubu na Bistriku. Nekoliko njih u Velikom parku 22. aprila takošer likvidirano. Takva JNA i Jugoslavija je imala rapidno sve manje i manje simpatija. Desetine hiljada civila u gradu je ubijeno i još najmanje četiri puta više obogaljeno tj ranjeno. Sila i to je to.
Moze malo vise info o ovom zarobljavanju?
Nekako s proljeća

#1316 Re: Prvi korpus ARBiH

Objavljivao sam to što te zanima na temi o Starom Gradu, eventualno na temi o Dobrovoljačkoj ulici. Mislim da sam i par članaka iz ''Oslobođenja '' objavio, u kojim se nudi više saznanja o ubistvu Šećerovića od strane JNA iz komande 2 VO na Bistriku. Moguće je da je ubijen u automobilu dok se vozio pored kasarne JNA, bio visokokotiran član SDP-a grada Sarajeva. A za Hodzića ili Hadzića mi u memoriji stoji još samo da je bio vozač ili službenik Općine Centar, i moguće je da ga je JNA uhapsila na području parka Atmejdan na potezu od trolejbuske okretaljke do zgrade Papagajka. Ne tvrdim, pišem na pamet po sjećanju. Ali znam da je na kraju ostao živ. Poslije će JNA uhapsiti Kapu i još dvojicu-Viktor Bubanj-obrada ili tortura pa sloboda.

Kada naletim na pominjane članke, poslat ću ti notifokaciju na nekom komentaru adekvatne teme za taj događaj i datum.
tempuser

#1317 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by tempuser »

Sve su to jednostrani incidenti sa srpske bez izravnog povoda. Ubistvo svata je za njih bio povod da dignu barikade i da dođe do otvorene konfrontacije sa već legalnom dražavom RBiH!
Šta god da se dešavalo prije i poslije to ubistvo se nije smjelo desiti, a kad se već desilo neko je trebao da bude uhapšen za njega! Umjesto toga smo imali 0 od 2.
jefff

#1318 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Trebali su da budu uhapseni " svatovi" zbog ilegalnog posjedovanja oruzja i uznemiravanja građana srpskom fasistickom zastavom.
Desilo se u Visokom u tom istom periodu da je neko bacio dvije rucne bombe na Pravoslavnu crkvu, e al Visocani bili malo spretniji i uhvatlili pocinioca za kojeg se ispostavilo da je Srbin i koji je izjavio da je placen od lokalnog SDSa da baci bombe na crkvu. Pustli su ga u kucni pritvor s timda se morao javljati svakoga sata u CSB Visoko. Problem je i tu sto Visocani to nisu dali u javnost. I tu je kao i u slucaju Sarajeva radila ona retardirana, ma nece biti rata u Bosni, sleci ce se prasina, sve ce to biti u redu... najveca glupost koju je neko mogao zamisliti u cijelom Kosmosu.
Secerovic i Resic su poginuli u automobilu. Resic je, kako se cini rođak narodnog heroja Jusufa Dorica i narodnog heroja Hasana Besirevica.
Secerovica i Resica rahmetli njihov SDP se odrekao isto kao i narodnih heroja. Nema veza, tu su ZB da ih se sjete.

Image
Grean

#1319 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

Grean wrote: 30/12/2020 20:36 ....
Da nastavim i povezem sa postom nakon dolaska na "Crne vrhove" kako sam zapamtio (vjerovatno Crni vrh jer je to jedino sto nalazim na mapi). Probat cu najkrace sto moze.

Ne znam nakon koliko vremena provedenog na toj liniji, jedan od mojih A. nas sazove i kaze da mu je neka frka. Neke privatne misli i planovi te se mi dogovorimo da kontaktiramo komandu, plasiramo pricu da je bolestan i da ga vrate sa linije. Tako je i bilo. Sad smo kratki za jednog ali dovoljno za smjene dvojica na strazi a dvojica na spavanju.

Treci dan nakon dolaska na taj teren pocelo je iz pravca isped linije nanositi nesnosljivi miris za koji nije bilo sumnje od cega dolazi.

Spustili smo se malo ispod nase linije i tu mozda 15-ak metara ispod jedan njihov, bio je teze ranjen, vidi se da su pokusavali da ga previju a sa obzirom na naoruzanje koje je ostalo otisli su odatle u frci. Iz Ilidzanske je, stoji grb na kombinezonu sa natpisom. Da ne detaljisem pozvali smo sanitet, odnijeli su tijelo. Saznajemo da su jos trojica izvucena na ovoj liniji isti dan. Ne znam da li poslije ovog sto se desilo kod nas ili prije, nebitno. Sad je jasno da su oni momci koje smo smijenili odbili zesci napad.

Provodimo na ovoj liniji cetiri noci i pet dana cini mi se. Ne sjecam se ko nas je smijenio. Idemo pjeske do Hrasnickog stana gdje cemo se sastati sa nasom grupom sa Tresnjevog kojima je takodje dosla smjena.
Dolazimo na Hrasnicki, lijepa noc, ovi koji su dosli prije nas zapalili logorsku vatru tu u sumi pored samog makadamskog puta.

Sastajemo se, pricamo, kazu bili je i tamo aktivnosti, pricaju da je dosla 17. krajiska i 7. muslimanska, svaki treci nosi sijac. Bilo je pokusaja proboja cetnika, na motorolama se culo kako ih komandant valjda iz Hadzica forsira na Brezovaci da krenu u tenkovski proboj i prijeti sudom sto ne krecu, valjda je to bilo nakon odbijanja napada na Malom polju. Sve ovo posto kupio po to prodao jer meni nije jasno gdje su tamo mogli krenuti tenkovima.

Saznajemo i tuznu vijest, izgubili smo jednog momka iz cete koji je naknadno izasao na Igman, momak iz onog naseg "sandzackog odijeljenja" da tako kazem, to su momci uglavnom iz Blekinog potoka gdje su kuce napravili doseljenici iz Sandzaka a ovo je najvecim dijelom druga generacija, rodjeni u Sarajevu ali eto tako se nekako vode, porijeklom. Bio je sa nasim komandirom cete kojeg sam ranije pominjao, bili na izvidjanju na Tresnjevom, pala je granata pred njih. Bio je momcina, hrabar i sposoban. Iza njega su ostali zena i dijete. Atmosfera se mijenja, nema vise onog zadovoljstva sto smo izgurali tih mozda deset dana i devet noci i sto se vracamo kuci.

Sad je pitanje kako cemo nazad u Hrasnicu. Kazu porucio Karavelic moramo pjeske, nema prevoza. U to dolazi tadasnji komadant brigade, bijeli mercedes, onaj stari sa uspravnim farovima. Prilazi nam, pita sta ima, sve ovo ispricano je sad prepricano i njemu uz ovo da nema prevoza.

On ljut, kaze sad cu im ja tamo u komandu u Hrasnicki. Ode, zadrzali su se kratko.

Edit: Da dodam jos jedan detalj. Kad je izasao iz auta, ostavili su otvorena vrata. Iz auta se cuje muzika, lijepa pjesma, sjetna, nikad je prije nisam cuo. Dino Merlin, pjesma je Da te nije Alija.

Dolazi neko od ovih koji su posli s njim prepricava, samo je pitao gdje je general, rekli mu da spava gore na spratu, on porucio zovi te ga da ga ne bih bacio odozgo zajedno sa krevetom. Opet pricam sta su meni rekli.

Uglavnom eto ti kamiona. Kaze ovaj ce vas odbaciti ali morate izbaciti uniforme koje su u njemu. Kamion je pun onih maskirnih jakni koje su nosili oni oko generalstaba, komanda i Gardijska brigada. Izbacujemo teret, jakne u najlonima, meni voda na usta. Ne znam dokle nas je odbacio, da li su se smjeli spustati skroz do Hrasnice ili samo do Osmica.

Kako god tu noc mozda 9. augusta smo se vratili u Sarajevo. Ovo je dijelic onog sto se desavalo tad na Igmanu, da se zapise iz prve ruke bar sto se tice tadasnje 9. motorizovane, onih koji su izasli na Igman.
toska

#1320 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

u Bosanskoj knjizi mrtvih za 1991. imamo sljedeće : 588 poginulih, od toga vojnika 477, civila 111.
u knjizi se žrtve računaju prema mjestu pogibije, ne porijekla i ovi brojevi su ogromni za doba mira.
http://www.mnemos.ba/ba/home/Download
sigurno negdje ima pojašnjenje za ove žrtve u SRBiH još 1991. a samu knjigu niko do sada nije ozbiljno osporavao.
jefff

#1321 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by jefff »

Grean wrote: 02/01/2021 15:35
Grean wrote: 30/12/2020 20:36 ....

Treci dan nakon dolaska na taj teren pocelo je iz pravca isped linije nanositi nesnosljivi miris za koji nije bilo sumnje od cega dolazi.

Spustili smo se malo ispod nase linije i tu mozda 15-ak metara ispod jedan njihov, bio je teze ranjen, vidi se da su pokusavali da ga previju a sa obzirom na naoruzanje koje je ostalo otisli su odatle u frci. Iz Ilidzanske je, stoji grb na kombinezonu sa natpisom. Da ne detaljisem pozvali smo sanitet, odnijeli su tijelo. Saznajemo da su jos trojica izvucena na ovoj liniji isti dan. Ne znam da li poslije ovog sto se desilo kod nas ili prije, nebitno. Sad je jasno da su oni momci koje smo smijenili odbili zesci napad.

Provodimo na ovoj liniji cetiri noci i pet dana cini mi se. Ne sjecam se ko nas je smijenio. Idemo pjeske do Hrasnickog stana gdje cemo se sastati sa nasom grupom sa Tresnjevog kojima je takodje dosla smjena.
Dolazimo na Hrasnicki, lijepa noc, ovi koji su dosli prije nas zapalili logorsku vatru tu u sumi pored samog makadamskog puta.

Sastajemo se, pricamo, kazu bili je i tamo aktivnosti, pricaju da je dosla 17. krajiska i 7. muslimanska, svaki treci nosi sijac. Bilo je pokusaja proboja cetnika, na motorolama se culo kako ih komandant valjda iz Hadzica forsira na Brezovaci da krenu u tenkovski proboj i prijeti sudom sto ne krecu, valjda je to bilo nakon odbijanja napada na Malom polju. Sve ovo posto kupio po to prodao jer meni nije jasno gdje su tamo mogli krenuti tenkovima.

Saznajemo i tuznu vijest, izgubili smo jednog momka iz cete koji je naknadno izasao na Igman, momak iz onog naseg "sandzackog odijeljenja" da tako kazem, to su momci uglavnom iz Blekinog potoka gdje su kuce napravili doseljenici iz Sandzaka a ovo je najvecim dijelom druga generacija, rodjeni u Sarajevu ali eto tako se nekako vode, porijeklom. Bio je sa nasim komandirom cete kojeg sam ranije pominjao, bili na izvidjanju na Tresnjevom, pala je granata pred njih. Bio je momcina, hrabar i sposoban. Iza njega su ostali zena i dijete. Atmosfera se mijenja, nema vise onog zadovoljstva sto smo izgurali tih mozda deset dana i devet noci i sto se vracamo kuci.
Na Tresnjevom brdu 13.08.1993. poginuli su Duhovic Edin i Petrovic Sasa iz Lasta.
Situacija na slobodnom dijelu opcine Hadzici bila je uzavrela tih dana. Srpske snage dopiru nekako do Hranisave, odatle tenkom gadjaju komandu 9. bbr i pogadjaju, pale sumu na obroncima Hranisave. To je bio vrhunac i tih narednih par dana bilo je panike i rasula kod stanovnistva. Bilo je namjere da se svi povuku ka Konjicu ali su se brzo pribrali.
Pozadinci su tih dana zbilja bili krvavi.
Svi oni koji nisu bili angazirani direktno na liniji razdvajanja i u borbenim jedinicama ARBiH i MUPa RBiH, oni koji su bili angazirani u pozadini, ili u CZ, civilnoj upravi ili nisu bili nigdje, svi su oni imali svoj mali, skriveni arsenal oruzja; kalasnjikove, mitraljeze, papovke, pistolje, zolje, bombe.
Kada je nastala neizvjesna situacija oni su to oruzje izvukli iz stekova organizirali se u grupe i zakleli se da ce se boriti do zadnjeg metka, cetnicima nece zivi u ruke. Na stotine i stotine njih :lol:
PM72

#1322 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

To su većinom vojnici i oficiri JNA stradali u Hrvatskoj kao i stradali dobrovoljci
PM72

#1323 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by PM72 »

jefff wrote: 02/01/2021 18:16 Srpske snage dopiru nekako do Hranisave, odatle tenkom gadjaju komandu 9. bbr i pogadjaju, pale sumu na obroncima Hranisave.
Tenkom se na Hranisavu nisu mogli popeti jer je to tako strmo da sam se i ja jedva penjao sa planinarima jos prije rata.Nema ni ceste ni staze a na vrhu je bio mali planinarski dom u kojeg se moglo skloniti 5-6 ljudi.Također,nije bilo ni šume nego kleka i planinska trava.
toska

#1324 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by toska »

PM72 wrote: 02/01/2021 18:18 To su većinom vojnici i oficiri JNA stradali u Hrvatskoj kao i stradali dobrovoljci
ne, popisani su stradali na teritoriju BiH, to je princip rada i upisa u knjigu.

edit: u pravu si, gore napisano se odnosi na 92-95, a 91. svi
Grean

#1325 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Grean »

@Jeff , ovo sto cemu sam ja govorio desava se nekad izmedju 4. i 8 augusta. Nas momak je poginuo na izvidjanju u tom periodu na Tresnjevom brdu.
Post Reply