Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#3526 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 31/12/2020 21:59
aurora313 wrote: 31/12/2020 15:51 Zadnji primjer: papa Franjo je naložio da crkva prihvati homoseksualce i tako prebacio na boga da sudi ako to smatra pogrešnim.
Zoro, stari "muljatoru", ništa papa nije naložio. Crkva je i ranije prihvaćala homoseksualce kao ljude, ali je i uvijek osuđivala njihovo ponašanje, tako i danas. Nešto slično kao za vrijeme druga Tita kad bi koji drug pogriješio; osuditi pojavu, a spasiti druga.
Međutim, s homoseksualcima, drug Tito i komunisti, kao ateisti, brutalno su se obračunavali s njima zbog zločina protuprirodnog bluda, zatvarali ih...
Nije tačno! Ti bi da izvrneš šta je postavljeni namjesnik od boga rekao. Sada ispade po tvome da je crkva odobravala gay vjenčanja?!?
Ne možeš mi ovdje provući šuplju.
A to da je crkva možda tolerisala homoseksualce, well... svetih primjera oko seksualno frustriranih sveštenika ima na hiljade, zar ne?

Deutsche Welle:
"Who am I to judge gay people?" Pope Francis reportedly said to journalists on a flight back to Rome from Rio de Janeiro after a resounding World Youth Day in July 2013.

Seven years later, the pontiff has returned to the controversial subject of homosexuality in the Catholic Church. In Francesco, a new documentary film about the pope by Evgeny Afineevsky, he says: "Homosexual people have a right to be in a family. They are children of God and have a right to a family. Nobody should be thrown out or be made miserable over it."

Nobody? Even Catholic priests and believers? What's certain is that the Catholic Church's approach to homosexuality is full of contradictions and double standards. After all, the same pope who has now endorsed same-sex civil unions is against same-sex marriage. The same pope who says that people should not be made "miserable" because of their sexual orientation is against gay men joining the clergy.

Though Pope Francis has endorsed same-sex civil unions and LGBT+ rights,.........

( https://www.dw.com/en/pope-francis-and- ... a-55371918 )
aurora313

#3527 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

dupli post
Last edited by aurora313 on 01/01/2021 10:01, edited 1 time in total.
aurora313

#3528 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 01/01/2021 00:51 Niti je pijanstvo izbor, niti se homoseksualcem postaje rođenjem. Pijanstvo/alkoholizam je ovisnost/bolest i ne znam ko bi to izabrao.
Šta se homoseksualnosti tiče, to je teški poremećaj spolnog identiteta, nema genetsko određenje, a njezino prakticiranje velika gadost, što su s pravom smatrali i ateisti komunisti; protuprirodni blud.
Jedno moramo ovdje ustanoviti oko ‘poremećaja spolnog identiteta‘.
Zar nikada nisi pomislio da su se neki tvoji najbliži, zatim prijatelji i susjedi, dakle oni koji se smatraju da su u normalnom braku gdje su se ženili muškarci sa ženama, uživali u seksu kako to praktikuju homoseksualci, pa bez namjere da promaše krenuli pravo u ‘zabranjenu‘ rupu!
I oni treba da su bolesni?
Da je seks samo za širenje vrste, onda bi se svi mi ‘tjerali‘ samo par dana u godini.
Ali nije. Jer valjda je i taj bog skontao da ljudima valja živjeti i uživati, svako na svoj način.
vatrogasac

#3529 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

aurora313 wrote: 01/01/2021 09:45
A u ovome religija može da bude oslonac samo slabima.
Po čemu si zaključio da sam slab?

Da li su hz. Omer, poznat po hrabrosti ili hz. Hamza, borac i lovac ili jedan hz. Alija, i valja brojati dugo, bili vjernici zato što su bili slabići pa im je vjera trebala da naprave čudo za 2-3 decenije ili poslije halife iz dinastija Abasida ili Umajada ili Osmanlije? Ako je tako pa ih je vjera osnažila, onda ona ima smisao koji joj se ovdje pokušava oduzeti.

Pogledaj seriju hz. Omer koju imaš na nekoliko kanala, a koja je snimljena po stvarnim događajima, a dat će ti objektivniju sliku od postojeće. Neće te sve naučiti, ali ćeš biti bliže istini.
aurora313

#3530 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

vatrogasac wrote: 01/01/2021 10:23
aurora313 wrote: 01/01/2021 09:45 A u ovome religija može da bude oslonac samo slabima.
U momentima oko zivotnih problema i nereligioznih kusnji, religijsko reagovanje inicira na slabost. ‘Boze pomozi’ je uzvik u ocaju.
vatrogasac

#3531 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

aurora313 wrote: 01/01/2021 10:40
vatrogasac wrote: 01/01/2021 10:23
aurora313 wrote: 01/01/2021 09:45 A u ovome religija može da bude oslonac samo slabima.
U momentima oko zivotnih problema i nereligioznih kusnji, religijsko reagovanje inicira na slabost. ‘Boze pomozi’ je uzvik u ocaju.
Neki Boga prizivaju prilikom vrhunca u sexu. :mrgreen:

Danas mi ne treba ništa, hvala Bogu i opet ću otići na džumu da mu se zahvalim na zdravlju i nafaci. A Bog pomaže kada zapadnemo u iskušenja i zašto ne iskoristiti taj suport?
aurora313

#3532 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

MALA DEVIJACIJA OD TEME

Biseri iz osvrta jedne osobe na 2020 godinu:

- Najgluplje što sam kupio prošle godine je dnevni plan rada.
- U 2019 pravilo je bilo izbjegavati negativne, a u 2020 je bilo izbjegavati pozitivne.
- Prije neki dan gledam kako moj komšija priča sa svojim psom misleći da ga ovaj razumije. Ispričao sam ovo mojoj mački i oboje smo se na to ludo smijali.
- Virus je napravio ono što svaka udata žena sanja: zatvorio barove, sportske priredbe i zadržava muškarca u kući.
- ”Ne bih te taknuo ni sa 6 stopa dugim štapom” je Američka uzrečica. Ni sanjao nisam da će to biti državna politika.
- Nikad u životu nisam ni pomislio da ću sa maskom na licu prići blagajnici u banci i zahtijevati novac.
broj dva

#3533 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

aurora313 wrote: 01/01/2021 10:00
Edouard wrote: 01/01/2021 00:51 Niti je pijanstvo izbor, niti se homoseksualcem postaje rođenjem. Pijanstvo/alkoholizam je ovisnost/bolest i ne znam ko bi to izabrao.
Šta se homoseksualnosti tiče, to je teški poremećaj spolnog identiteta, nema genetsko određenje, a njezino prakticiranje velika gadost, što su s pravom smatrali i ateisti komunisti; protuprirodni blud.
Jedno moramo ovdje ustanoviti oko ‘poremećaja spolnog identiteta‘.
Zar nikada nisi pomislio da su se neki tvoji najbliži, zatim prijatelji i susjedi, dakle oni koji se smatraju da su u normalnom braku gdje su se ženili muškarci sa ženama, uživali u seksu kako to praktikuju homoseksualci, pa bez namjere da promaše krenuli pravo u ‘zabranjenu‘ rupu!
I oni treba da su bolesni?
Da je seks samo za širenje vrste, onda bi se svi mi ‘tjerali‘ samo par dana u godini.
Ali nije. Jer valjda je i taj bog skontao da ljudima valja živjeti i uživati, svako na svoj način.
Ja sam pak ubjeđen da je homoseksualziam prirodna pova i da je vjera mentalna bolest. Kad ćemo već o poremećajima.
Hakiz

#3534 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 01/01/2021 00:51
Hakiz wrote: 31/12/2020 23:57
Edouard wrote: 31/12/2020 22:48

Plitko. Ako prakticiranje homoseksualnosti može nekoga činiti osobom, onda oni koji to ne rade, i nisu osobe.
Kao ono, pijanstvo čini pijanca osobom, pa onda ako mrzim pijanstvo, onda mrzim i osobu!?
Pijanstvo je izbor, homoseksualnost nije. Nego je dar od boga.

Možda moje jeste bilo plitko ali ovo tvoje je bijedno.
Oprosti ako sam te s ovim izrazom "plitko" uvrijedio, ali pobrkao si neke stvari. Niti homoseksualnost, a pogotovo njezino prakticiranje, ne čini ikoga osobom. Osoba je svako ljudsko biće, pa bilo zdravo, bolesno, s poremećajem...
Niti je pijanstvo izbor, niti se homoseksualcem postaje rođenjem. Pijanstvo/alkoholizam je ovisnost/bolest i ne znam ko bi to izabrao.
Čovjek se ne rađa kao alkoholičar. Mora prvo početi piti da bi to postao, a to da počne piti je njegov izbor. Neki čovjek možda bude rođen sa predispozicijom da će više piti, više željeti da pije od drugih kada proba alkohol, ali ako nikada ne proba neće nikada tu sklonost iskazati.

Čovjek se rađa kao homoseksualac, to nije nešto šta nauči i izabere. Možda mu treba vremena da shvati da to jeste. Svi smo mi i kulturološški "zarobljeni" pa se prvo ponašamo kao i svi oko nas. Ali kada neko provodi dane sa drugovima ili drugaricama i kada svi ti drugovi ili drugarice počnu iskazivati simpatije i privlačnosti prema osobsama suprotnog spola, a ta osoba vidi da ga one suprotnog spola ne privlače na taj način, počinje shvatati da je homoseksualac. Nerijetko i prije nego što proba seks uopšte, ne treba ni probati seks sa osobom suprotnog spola, pa istog spola, pa da odabere poređenjem.

Homoseksualnost čini nekoga osobom, to jeste ona je sastvani dio osobnosti te osobe. Kao što su mu to karakter, inteligencija, itd. To nije jedini dio nečije osobnosti, ali jeste jedan od sastavnih dijelova.

Meni je jasno zašto religiozni ljudi to ne žele prihvatiti kao činjenicu, ali to njihovo bježanje od činjenica ne čini te činjenice nepostojećim.

A i Franjo svojim izjavama radi polako, ali sigurno, na tome da se i u katoličanstvu te činjenice, naprosto, prihvate.

A da se vratimo na ton ove teme, ako homoseksualnost postoji to je zato što je bogu po volji da postoji. Ili ju je on sam ljudima dao, ili ju je možda ljudima dao đavo, ali svemogući bog je odlučio da mu ona ne smeta pa će je ostaviti da postoji. Koji god od ta dva razloga da jeste, na kraju postoji božijom voljom.

A bogohulno je vjernicima ne prihvatati nešto i raditi protiv nečega šta postoji božijom voljom, zar ne?
aurora313

#3535 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Možeš ti to @Hakize ponavljati koliko hoćeš, ali vjernik generalno smatra da je to stečena navika, da se se tome naučio od drugih, i slično.
I neka misle što god žele, ali je to danas sasvim normalna pojava. Zato i homoseksualci mogu da vjeruju u boga, idu u crkvu, a što ti reče, i crkva će uskoro da otvoreno prihvati homoseksualce. Naravno, najprije je prihvatila brak homosekualaca kao ‘civilnu zajednicu‘, ali to ne mjenja na realnosti: to je ipak priznanje braka.
Hakiz

#3536 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Da, ako neko kaže, pa dobro, ako već jeste tako i neko je homoseksualac jer jeste, ne jer je naučio, neka ne praktikuje seks.

To je nasilje. Reći nekome da treba da se odrekne nečega šta ga čini onim šta jeste, a pri tom ne povrjeđuje drugu osobu, samo zato što se ne sviđa ljudima koji su odlučili da imaju uvjerenje koja imaju, to je nasilje.

Jer, biti religiozan ili nereligiozan i pogotovo odlučiti koju dogmu slijediti nije prorodni nagon nego stvar odluke. A onda ponašanje po kojem neko ko kaže da je njegova odluka "jača" od nečije prirode i zato onaj "prirodni" mora da se pokori onom "koj je odlučio" to je nasilje.

Naravno, sve u granicama poštovanja zakona i ljudskih prava. Da neko ne krene "Aha onda ubice, zločinci, pedofili itd..."
Dozer

#3537 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

:thumbup:

A, ako to "prevedemo" na malo dublje sagledqvanje, sasvim se lako dodje do toga da se ljudi trve uvijek oko imaginacija, "stvari" koje su sebi umislili da su bitne i bitnine od onih koje je neko drugi umislio da su njemu bitne.

I kako god, uvijek se dodje na ono da je sve to nas, ljudski konstrukt, nastao samo u nasim glavama i bez bilo kakvih stvarnih opipljivih dokaza. Osim za stvari za koje postoje jasni i vidljivi dokazi, naravno.
The 51st State

#3538 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Sve mogu shvatiiti ali ne mogu kako ateisti zmire pred cinjenicom da se svake godine izvrsi genocid nad desetinima miliona bebe i to se smatra pod neotudjivo ljudsko pravo, gdje je neotudjivo ljudsko pravo tih beba. Gdje je empatija za ta neduzna bica, a ovamo se ljuti na Boga zato sto mu je zabranio da ga prima u dupe. Neshvatljivo i jos se usude labrnjati o moralnosti.
Edouard

#3539 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Najprije, svim forumašima, i onima koji se ne slažu sa mnom, kao i onima koji se slažu, svako dobro, sve najbolje u 2021. godini.
-Chesterfield-

#3540 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50

A da se vratimo na ton ove teme, ako homoseksualnost postoji to je zato što je bogu po volji da postoji. Ili ju je on sam ljudima dao, ili ju je možda ljudima dao đavo, ali svemogući bog je odlučio da mu ona ne smeta pa će je ostaviti da postoji. Koji god od ta dva razloga da jeste, na kraju postoji božijom voljom.

A bogohulno je vjernicima ne prihvatati nešto i raditi protiv nečega šta postoji božijom voljom, zar ne?
Ti zaboravio da je na početku bila samo jedna stvar zabranjena. Malo razmisli o tome.
Edouard

#3541 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Čovjek se rađa kao homoseksualac, to nije nešto šta nauči i izabere.
Mislim da je važnije šta o homoseksualnosti kaže David Halperin, nego ja, Hakiz, Zoro, Dozer..., jer je jedan od najvažnijih živućih američkih historičara i teoretičara seksualnosti, posebno na polju homoseksualnosti.
Halperin, premda je i sam gay, tvrdi da je homoseksualnost historijski konstrukt, te da nije prirodna: "..homoseksualnost se konstituira u historijskom kontekstu, nastaje poput buržoazije ili proletarijata, a ne da postoji u prirodi kao krvna grupa...“
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Homoseksualnost čini nekoga osobom, to jeste ona je sastvani dio osobnosti te osobe. Kao što su mu to karakter, inteligencija, itd. To nije jedini dio nečije osobnosti, ali jeste jedan od sastavnih dijelova.
Homoseksualnost nije nikakvi dio osobnosti, dio identiteta neke osobe, te glede spolnosti u identitet spadaju muško - žensko, a ne homo, hetero, trans...
A da li je ovdje u pitanju poremećaj ili ne, nije pitanje svjetonazora, religioznosti/nereligioznosti, to je pitanje elementarne bistrine. Da je ljudski rod imao dileme na takvim elementarnim pitanjima odavno bi bio propao. Učimo i od prirode, jer se ona sama na vrlo jednostavan način rješava takvih pojava.
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Meni je jasno zašto religiozni ljudi to ne žele prihvatiti kao činjenicu, ali to njihovo bježanje od činjenica ne čini te činjenice nepostojećim.
Ovo je prazna floskula. Razumijšeš li da su s činjenicama povezane i vrijednosti. Činjenica je također da ima mnogo pušača. I što to onda znači po sebi, da je to nešto vrijedno, dobro, da tako treba i biti?
Hakiz

#3542 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 01/01/2021 13:51
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50

Ti zaboravio da je na početku bila samo jedna stvar zabranjena. Malo razmisli o tome.
Aha. Jabuke.
Hakiz

#3543 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 01/01/2021 14:37
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Čovjek se rađa kao homoseksualac, to nije nešto šta nauči i izabere.
Mislim da je važnije šta o homoseksualnosti kaže David Halperin, nego ja, Hakiz, Zoro, Dozer..., jer je jedan od najvažnijih živućih američkih historičara i teoretičara seksualnosti, posebno na polju homoseksualnosti.
Halperin, premda je i sam gay, tvrdi da je homoseksualnost historijski konstrukt, te da nije prirodna: "..homoseksualnost se konstituira u historijskom kontekstu, nastaje poput buržoazije ili proletarijata, a ne da postoji u prirodi kao krvna grupa...“
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Homoseksualnost čini nekoga osobom, to jeste ona je sastvani dio osobnosti te osobe. Kao što su mu to karakter, inteligencija, itd. To nije jedini dio nečije osobnosti, ali jeste jedan od sastavnih dijelova.
Homoseksualnost nije nikakvi dio osobnosti, dio identiteta neke osobe, te glede spolnosti u identitet spadaju muško - žensko, a ne homo, hetero, trans...
A da li je ovdje u pitanju poremećaj ili ne, nije pitanje svjetonazora, religioznosti/nereligioznosti, to je pitanje elementarne bistrine. Da je ljudski rod imao dileme na takvim elementarnim pitanjima odavno bi bio propao. Učimo i od prirode, jer se ona sama na vrlo jednostavan način rješava takvih pojava.
Hakiz wrote: 01/01/2021 11:50 Meni je jasno zašto religiozni ljudi to ne žele prihvatiti kao činjenicu, ali to njihovo bježanje od činjenica ne čini te činjenice nepostojećim.
Ovo je prazna floskula. Razumijšeš li da su s činjenicama povezane i vrijednosti. Činjenica je također da ima mnogo pušača. I što to onda znači po sebi, da je to nešto vrijedno, dobro, da tako treba i biti?
Nema veze, ne da mi se više.
aurora313

#3544 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 01/01/2021 13:50 Najprije, svim forumašima, i onima koji se ne slažu sa mnom, kao i onima koji se slažu, svako dobro, sve najbolje u 2021. godini.
Ama zar ima neko ko se ne slaže sa tobom? :D
apsidejzi

#3545 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 01/01/2021 00:00
apsidejzi wrote: 27/12/2020 17:44
Edouard wrote: ↑27/12/2020 01:54
Ne pokušavam ovdje predstaviti da su mentalni problemi isključivo rezervirani za ateiste, već samo to da je ateizam kao svjetonazorski odabir pogrešan, štoviše izuzetno loš izbor; da loše djeluje na sve aspekte ljudske egzistencije, njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja, individualnog i društvenog života.
Ja ne znam koja je tvoja mjerna jedinica ali ja sam i fizicki i psihicki zdrav. Cak sta vise, mislim da sam sada mnogo produktivniji nego sam bio u doba teizma. Naime, svjestan svoje prolaznosti zelim ostvariti mnogo toga. Sada sam svjestan da vise nemam vjecnost nego samo sadasnjost. Zelim je iskoristiti mnogo bolje nego sam je ranije koristio. U ove tri "ateisticke" godine sam napravio mnogo vise nego u svim prethodnim "teistickim" godinama. Ostvario vise ciljeva, vise se smijao, ojacao veze i odnose sa dragim ljudima, odjebao neke ljude iz zivota koji su me gusili i sputavali. Osjecam da kontrolisem svoj zivot i da sam ja taj koji stvara pravila. Nikakav hodza, pop, nadriljekar, kurac palac nema uticaj na mene i moje ponasanje. Ne idem na sedmicno ispiranje mozga u vjersku ustanovu. Nemam potrebu za grupnom pripadnoscu pa da trpim razna sranja u bozije ime.
Preuzeo sam odgovornost za svoj zivot i svoje postupke. Pokusavam ocijeniti situaciju u kojoj se nalazim i ne ocekujem pomoc vise sile nego sam svjestan da ako userem, sam sam sebi kriv. Ali zato ako i uspijem, sam sam uzrok tog uspjeha. Do sada samo nizem uspjehe. Ekonomski sam ojacao, pozicija na poslu ojacala. Evo ova 2020-a je mnogima bila katastrofalna godina a meni je bila najbolja godina do sada. Bila bi jos bolja da sam mogao sretati sve prijatelje koje sada srecem preko interneta i poruka. Da odemo na kafu, pivu, zabavu. To fali ali u svakom ostalom pogledu ja se osjecam ispunjeno.
Apsi, koliko mogu primijetiti i procijeniti u grubim crtama, i što je važno, da nisi ni loš ni zločest čovjek, ali imaš problem. Tvoju situaciju mislim da razumijem. Iz tvojih upisa i svjedočenja jasno je da se radi o jako razočaranom religioznom čovjeku. Nema sumnje da si ti bio religiozan čovjek, ali to još ne znači da si bio vjernik, da si posjedovao vjerničko iskustvo. Ti si išao u bogomolju, obdržavao određene religijske forme, obrede, propise, molitve, postove... ali očito tu nije bilo istinske, duboke vjere, vlastitog uvjerenja koje bi te nosilo, koje bi ti davalo duboku sigurnost, mir, slobodu, veselilo te, pružalo ti zadovoljstvo, već naprotiv. Tebi je to bila muka, tlaka, patnja, kako kažeš gušenje od nekih ljudi, sputanost...
I normalno, nakon svih tih negativnih iskustava, trauma i frustracija, velikog razočarenja u ljude i institucije, svega šta se skupilo, to je na kraju moralo eksplodirati. I eksplodiralo je samo na prvi pogled na čudan, ali zapravo ne i na neočekivan način, tako da sada pljuješ po svemu onome do čega si nekad navodno držao. To je poznata pojava.
I kada ti se čini da si se svega toga riješio, kad ti se čini da si slobodan ko ptica, da dišeš punim plućima, da kontroliraš sam svoj život, da nižeš uspjehe (samo koji su kriteriji ičije uspješnosti; ekonomski?), ono od prije te još uvijek prati.
Po tvojim upisima se vidi da je to ostavilo dubok trag na tebi, da se nisi toga još oslobodio, jer to i ne nestaje preko noći. To se prepoznaje i po tvojem intenzivnom angažmanu ovdje na forumu, tvojoj potrebi za mnogobrojnim i dugačkim upisima u kojima zapravo više uvjeravaš sebe, da si našao pravi put, više nego sagovornike.
Cilj mojih dugackih upisa i inace upisa nije vezan ni za mene ni za sagovornike s kojima trenutno "komuniciram". Da je samo to, bilo bi to cisto gubljenje vremena jer ja sam veoma dobro svjestan da tebe niko ne moze ubijediti ni u sta, osim ti sam. Sto se mene tice, ja sam davno rascistio sa sobom tako da nemam problem s tim. Glavni razlog mojih upisa je moje sjecanje na proces tranzicije. Ja se sjecam tadasnjih rasprava sa tadasnjim ateistima. Ne mojih jer ja nisam mnogo pisao na forumu tada. Ponekad bih se ubacio. Ali sam citao sve. Citao i vagao. Trebalo mi je 3 godine da izvagam i glavni razlog sto nisam brze izvagao bio je nedostatak odgovora na pitanja koja sam imao. I to je razlog zasto sada pisem. Ja nudim odgovore nekom drugom ko cita a ko je mozda na granici kao sto sam ja jedno vrijeme bio. Svjestan sam tezine i tereta tog procesa. Nije to samo kazat ja vise ne vjerujem u boga i to je to. Ti moras izmijeniti sve u temelju.

Nije to samo prestati klanjati/moliti se bogu, prestati ici u bogomolju, prestati postiti, slijediti odredjene rituale i datume. To je mnogo vise. Promijeniti drustvo je jedan od bitnih faktora. Veoma je tesko bilo kakvu promjenu napraviti ako te drustvo sputava. Ti i ja smo prosjek pet osoba u nasem najblizem okruzenju. Ako zelis napraviti promjenu u zivotu promijeni drustvo. Veoma bitan aspekt promjene. No to nije lagano. Rizikujes da ostanes sam. I ostaces sam jedno vrijeme dok ne nadjes drugo drustvo koje dijeli neke druge vrijednosti. Onda... stvorio si odnose u jednom okruzenju koje nije lagano izmjeniti. Mozda ti radno mjesto ovisi o svjetonazoru. Velika je vjerovatnoca da si u bracnoj zajednici sa osobom koja je istih uvjerenja. Nebitno jestel teisti i ateisti, veoma je nezgodno ako jedno promjeni svjetonazor. To je drasticna promjena koja moze uzdrmati brak. Kako to izbalansirati? Kako izbalansirati sa roditeljima ako ih imas zive? Kako djecu odgajati ako je jedan roditelj teist jedan ateist?

Znas, nije to samo ja i moja uvjerenja i sad sam vjernik sad nevjernik. I takvih osoba ima mnogo. Ima mnogo osoba koji imaju strasno religiozne roditelje a oni nisu religiozni. No njihova egzistencija ovisi o roditeljima. Jos uvijek zive kod njih. Oni ne mogu promijeniti pet najblizih ljudi koji ih okruzuju kako bi napravili promjenu u zivotu. Nije ni poenta postati ateista i odreci se teistickih roditelja. Niko se niceg ne mora odricati. Zato je meni trebalo tri godine da polako, jedno po jedno rascistim. Prvo sa sobom, pa onda sa okruzenjem. Da smislim realan i razuman odgovor na svako pitanje koje mogu dobiti i ona koja sam dobio.

Zato sam ja dolazio na ovaj podforum i trazio odgovore. I jos uvijek se sjecam nekih odgovora od Hakiza, Belfija i ostalih koji su tada bili na "suprotnoj" strani svjetonazora. Svaki od tih odgovora je ostavljao trag i brusio spremnost ka novom svjetonazoru.

Eh sad da se vratim na onaj dio da li sam ja bio vjernik ili ne... Zadnje tri godine svog "vjernikovanja" vjerovatno nisam. Nisam na nacin kao ranije. A prije toga... heh prije toga sam bio uvjeren i nije bilo muke i tlake kao sto ti pretpostavljas. Nije bio problem ostati citavu noc u molitvi, nije bio problem po kisi i snijegu raditi stvari za koje sam vjerovao da su bogu mile i da ne nabrajam sad. Bilo je svega. Iz ove perspektive vidim da su me ljudi levaliti i iskoristavali sto finansijski, sto radom, sto vremenom. Bio sam ja svjestan toga i ranije samo sam to drugacije posmatrao. Nisam bio dobrotvor kao Majka Tereza al bi se i njen angazman definitivno mogao posmatrati kao da su je mnogi iskoristili i finansijski i radno i vremenski. No sve je to nebitno. Ja sebe ne krivim zbog onog sto je bilo. Tada sam vjerovao da je to ispravno i da ce eventualno biti nagradjeno. Ako cu biti potpuno iskren prema sebi moram priznati i da je bilo nagradjeno. Serotininom. Imalo je svoju car skupiti gomilu para za islamsku zajednicu na ime zekata i vitra i ne uzeti ni marke iako nije bilo biljeznica i niko (osim boga kako sam vjerovao) nije znao koliko je skupljeno. Ja njima pare a za uzvrat dobijem serotinin jer sam "visoko na bozijoj ljestvici zbog postenja". Neki od projekata u mom rodnom mjestu imaju moj dubok trag u sebi. I neka ih, oni su dio moje proslosti i mojih nekadasnjih uvjerenja.

No ja razumijem i tebe. Tebi je to tesko i nemoguce razumjeti. Ako bas zelis razumjeti onda moras uzeti vremensku dimenziju u razmatranje. Tri godine nije kratak period. Nije to bilo: Eh sad ja vise nisam vjernik. Da je tako onda bi se moglo postaviti pitanje da li sam ikako bio vjernik. Ja se sjecam trenutka kada sam sebi rekao: A zasto ja uzimam abdest i hocu da klanjam kad to vise nema nikakvog smisla. I sjecam se trenutka kada sam gledao na sat kako vrijeme ikindije namaza prolazi i dolazi aksamsko doba a ja sjedim na seciji i tako gledam u sat. I sjecam se isto tako trenutka kada je dosao prvi ramazan i ja ustao na sehur i kazem sebi: Kakva je poenta forme bez sustine. Kome, cemu? Tad sam znao da je maska skinuta. No da bih dosao do tog trenutka, prosle su tri godine i skidanje sa teizma je bio bolan i naporan proces. Pretpostavljam da bi islo mnogo lakse da sam bio vjernik na baterije. Al nema veze, ja nastavljam pisati zbog onih koji su u slicnoj situaciji.
Edouard

#3546 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

broj dva wrote: 01/01/2021 11:07 Ja sam pak ubjeđen da je homoseksualziam prirodna pova i da je vjera mentalna bolest. Kad ćemo već o poremećajima.
Ovaj da se i jako potrudi postaviti loš upis, neće u tome uspjeti; uvijek lucidno i kulturno.
Edouard

#3547 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

belfy wrote: 30/12/2020 01:08 nego se drzi svoje struke i Edi odgovori ima li kakvih drugih prelazaka osim sa ateizma na krscanstvo. ili ne smijes?
Belfy druže, opet nisi razumio. Nije bilo pitanje prelazaka generalno, već pitanje planetarno zvučnih prelazaka s kršćanstva na ateizam, ili odricanja od kršćanstva, kao pandan onima koje sam nabrojio: Antony Flew, Francis Collins, Allen Sandage, a koji su se odrekli/napustili ateizam i postali religiozni.
Hakiz

#3548 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 01/01/2021 19:16
belfy wrote: 30/12/2020 01:08 nego se drzi svoje struke i Edi odgovori ima li kakvih drugih prelazaka osim sa ateizma na krscanstvo. ili ne smijes?
Belfy druže, opet nisi razumio. Nije bilo pitanje prelazaka generalno, već pitanje planetarno zvučnih prelazaka s kršćanstva na ateizam, ili odricanja od kršćanstva, kao pandan onima koje sam nabrojio: Antony Flew, Francis Collins, Allen Sandage, a koji su se odrekli/napustili ateizam i postali religiozni.
Ne, nije ih bilo, zašto?

Valjda je to slijeđenje nekog većeg, bio to bog ili zvučno ime, potreba ljudi koji su vjernici. Ne razumijem, meni bi imponovalo ali mi nije potrebno da neko "ime" misli kao ja. Ja mislim za sebe, pa ako još neko misli slično drago mi je, a ako ne, dobro je i to. A ako ima jedna karakteristika vjernika, to je da slijede autoritet.

Valjda je to razlog zbog kojeg barem ja ne surfam internetom tražeći poznata imena koja su napustila vjeru i postala ateisti.
The 51st State

#3549 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Krasne ispoovijesti prema Edi :) , nego za svaku razumnu osobu aeizam je opcija za odbaciti iz prostog razloga sto ta pozicija ne definise moral i prakticno je nema. Ovdje od svih ovih bajnih proevjecenih ateista nijedan nije bio u stanju da odgovori na neugodna pitanja vezano za moral, sto je i normalno jer ateizam ne moze pruziti odgovor na takva pitanja, no kada njima licno ne pase to je onda salva ljutnje, cmizdernja i slicnih emocionalnih ispada koji savrseno ilustruju njihovu izrazenu egotrip poziciju i reducirani pogled na zbiljnost.
Da pomovim, kako ateisti opravdavaju genocid sa moralnog apekta nad desetinama miliona beba svake godine kroz garantovano ljudsko pravo na ubistvo istih, ako neko i odgovori sigurno ce biti neko feministicko prenemaganje, to u startu odbacujem. Dakle, gospodo ateisti zasto odobravate taj svakodnevni genocid nad nerodjenim bebama i kako je omda Bog okrutan kada uzrokuje neku nesrecu koja vas kao potrese?
Post Reply