The 51st State wrote: ↑25/12/2020 12:27
zforumas wrote: ↑25/12/2020 11:55
Smrletov ucenik, obrazovaniji, pismeniji, donekle kulturniji i malo vise zastranjen.
Empirijski dokazi su i dalje tu, logikom se razbacuje na sve strane i u ajetima se vide stvari koje mi, obicni ljudi, ne vidimo.
Naravno, jos uvijek se ceka da cafirski naucnici nesto otkriju pa da se nagovjestaj toga nadje i u Kur'anu. Nikad obrnuto.
Stjeran u cosak izignorise post i nastavi borbu na drugom frontu.
Razumije se u sirok spektar nauka i disciplina i za svaku od njih ima odgovarajuceg bloggera i youtube kanal.
Mi, obicna raja zeljna kakvog zanimljivog stiva, nestrpljivo iscekujemo objavu prvog linka na bilo kakav peer review clanak. Zasad, nazalost, mrka kapa.
klasika, ad hominem kada se stjera u ugao, sasvim dovoljno materijala pruzeno za razmisljati ko zeli. slazes li se ti sa ateistickim filozofima koji bi radije religiju zamijenili silovanjem, gdje je novorodjence manje vrijedno od zivotinje, kojima je incest izmedju najblizih srodnika moralno prihvatljiv, koji bi ubijali zbog odredjenog vjerovanja itd, ako ne zasto ne?
Ti nikako da shvatis da u ateizmu nema smjernica, nema vodje, nema knjige po kojoj se mora postupati, nema poslanika cija je svaka rijec zabiljezena i onda na 1001 nacin interpretirana, nema fetve, nema pape, reisa, hodze, popa i svetaca....
Ateizam nije religija nego upravo suprotno, ateiste ne mozes strpati u tor kao sto to rade religije. Svako je ateista za sebe i odgovara za svoje postupke pred zakonom.
Nekima od nas ne treba nikakvo uputstvo (ili bolje da kazem prijetnja) da bismo bili dobri ljudi. Isto tako nekima od nas dzaba sva uputsva, norme i zakoni, jednostavno smo sljam.
Medjutim, velika razlika postoji upravo tu, niko nikoga nije ubio, silovao, zaklao, osakatio, zatvorio, porobio u ime ateizma, a za religije se to ne moze reci.
Ja se necu s tobom raspravljati, svako malo se ovdje pojav jedan poput tebe, koji samo gleda pravo i drzi se svog stava, ne razmatrajuci ni jednu napisanu rijec koja se protivi tim stavovima ili ukazuje koliko su pogresni.
Tebe ovdje niko ne zeli odvratiti od tvoje religije, to je tvoje pravo. Tebe niko ne ubjedjuje da je tvoja religija losa, tebi se samo pokusava objasniti da religija i nauka koje su ti puna usta, ne mogu imati nista zajednicko. Da religija i "empirijski dokaz" ne mogu imati nista zajednicko. Jer da imaju, niti bi ti i ja sad imali priliku ovako "probaciti koju", niti bi zivjeli prosjecno 80-ak godina, niti bi u roku par sati mogli putovati s kraja na kraj planete, niti bi mogli u realnom vremenu gledati sta se desava na tom drugom kraju planete i td. Sve to ne bi bilo moguce jer, avaj, sve je bilo objasnjeno u jednoj od tih par knjiga.
Opet te pitam, ima li i jedno otkrice koje je prvo u knjizi pronadjeno pa onda naucnom metodom potvrdjeno i time ostvarena neka dobrobit za covjecanstvo?