Haris.ba wrote: ↑24/12/2020 09:04
Chloe wrote: ↑24/12/2020 08:42
Nkead su postojalai azilski centri za nas Balkanose u mnogim gradovima EU, koji se nalaze u pravno uređenim državama.
Npr. u Frankfurtu, ti isti azilanti su krali sve do čega su stigli, da je pošta odbijala dostavu pošiljki u taj dio grada da se domicilno stanovništvo preseljavalo u druge djelove grada. Bilo je svega, ali jook mi smo bili divni i krasni pa su se čudili kad su ih uvodili u toalete i objašnjavali za šta služi wc šolja i vodokotlić.
Vlada Njemačke nije pitala građane šta će uraditi, nego su iznalazili najbolja rješenja u skladu sa zakonima i konvencijama.
Bez centara za migrante, imat ćemo ih na svakom ćošku, pa i u našim kućama, bez ikakve kontrole.
Odustajanjem IOM-a od Lipe, neiznalaženje rješenja pa taman to bila i Bira, nagrebusili smo i mi s njima više nego što narod misli.
Al' eto ... živi bili pa vidjeli.
Pa evo, neka Vlada Njemacke opet uradi isto. Kakve veze to ima sa BiH? Valjda se Njemci najbolje razumiju u drzanje ljudi po centrima.
Treba BiH da bude zemlja u kojoj migranti se prinudno drze u centrima?
Mene ne zanima jesu li Njemci se bunili zbog azilanata ili nisu. Niti, slusa li vlast svoj narod u Njemackoj.
Sve imigracione centre treba zatvoriti. Nema smisla za njihovo postojanje. Svakom ilegalnom imigrantu pokloniti isprintanu sliku regiona sa strelicama prema Njemackoj, a na poledjini sa slikom Merkelice.
Postojanje centara zadrzava migrante u BiH. Bez centara nema zadrzavanja.
P.S.
I ta prica imacemo migrante u nasim kucama.
Evo, ja bih volio da vidim kako izgleda iko na ovom svijetu u mojoj kuci bez poziva.
Ako neko stvarno moze uci u moju kucu bez pitanja, useliti se, onda neka je uzme. I ne zasluzujem je.
Jesi li siguran da nema zadržavanja?
Jesi li bio u Krajini tačnije Velika Kladuša, Bihać pa vidio kako se sve odvija i šta se dešava?
Migranti su po šumama, pustim kućama, livadama, nikad ne znaš gdje ćeš na njih naići.
Njima je ruta preko Krajine otvorena jer prolaze određenim dijelom Hr i Slo, nije to BiH dogovorila
da može utjecati i preusmjeriti. Ako se to desi, na nekom drugom graničnom diejlu, oni će se svi prebaciti u taj dio BiH.
Vrlo dobro znam kako je Hr granična policija opremljena, koliko je ljudstva angažovano za "sprječavanje" prelazaka koji se opet dešavaju,
i dok budu prolazili dolazit će.
Centri su obezbjeđivali hranu, odjeću, higijenska sredstva i zdravstvenu zaštitu, time su građani pošteđeni prosjačenja, krađa itd.
Šta možemo očekivati od galdnih, promrzlih i umornih ljudi???
Sigurnosti tu nema za građane Krajine.
Ako neko misli da će ukidanjem centara zaustaviti tu masu ljudi na samom cilju ulaska EU, zavarava se.