Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Edouard

#3076 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

aurora313 wrote: 22/12/2020 11:46
Edouard wrote: 21/12/2020 22:30 Glavninu stanovništva Sjeverne Koreje čine ateisti ili nereligiozni (68,3%)...
Veliš, 68.3%. Kada je to mlađašni despot napravio ovako preciznu anketu?
Pa bolan Edo, razmisli malo šta prepisuješ da te ne optuže za fake news!
Pa gdje bi dosad @zoro kućo stara? Uvijek mi je drago kad vidim tvoj upis ma kakav da bio.
Pa eto taj postotak nekima ispao takav pa ja prepis'o. Il misliš da ih je više. A koje bi religije mogo biti onaj mlađašni bucko?
Nego, evo za tebe, a iza ostale ateiste, jedno malo ozbiljnije pitanje koje postavih ranije, ali ne dobih odgovora.
Stariji si pa dulje pamtiš i, znadeš li, jesi li čuo za kojeg svjetski poznatog i značajnog "kapitalca" iz religijskog tabora, recimo iz kršćanstva, za kojeg se može kazati da je bio pravi vjernik, a koji je nakon toga napustio svoju vjeru, odrekao se vjere?
"Kapitalca" kalibra koji bi bio pandan onima u ateističkom taboru, recimo Antonyu Flewu, ikoni ateizma, ili recimo Francisu Collinsu direktoru projekta istraživanja ljudskog genoma, Allanu Sandageu, jednom od najdominantnijih kozmolologa 20-tog stoljeća, i drugim, a koji su se odrekli ateizma.
Last edited by Edouard on 22/12/2020 22:44, edited 1 time in total.
Dozer

#3077 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

aurora313 wrote: 22/12/2020 13:28 Da je Muhamed bio nepismen, to valjda stoji za islamske vjernike. Ali da je on od putnika-namjernika preko karavana, ili na bilo kako drugi način došao do biblijskog materijala i isti proučavao, to stoji. Istovremeno je dobro shvaćao šta najbolje odgovara paganima Beduinima i inima iz okoline Meke.
Doduše, neki ovdje još vjeruju da je bog stvorio svijet za 7 dana, da je izdao Mojsiju/Musi 10,15, 21 važnih zapovjesti u samo jednom danu, a da bi sastavio ‘zadnja‘ pravila oko vjere kroz svakodnevnu vezu sa Muhamedom, za to je svemogućem i milostivom trebalo 20 godina?!
I naravno, u tom dugom periodu, nepismeni Muhamed je sve to zapamtio, od riječi do riječi.
Iz hrišćanskih materijala, Muhamed izvlači dio oko Isusa i hrišćanskih izmišljotina, konačno skrojenih i uvezanih u Konstantinopolu i Nikeji nakon 325 godine. Na taj način, on kroji svoje ideje da bi iste kasnije—daleko kasnije nakon Muhameda—bile sadržaj jedne knjige, u kojoj svaka riječ ali i zapeta imaju božansko mjesto.
Da ne pricamo o tome da je Isus bio jevrej i da nikad ni rijeci nije izgovorio o katolicanstvu, niti je napisao/diktirao ijedno jedino slovo za Bibliju. Tek nakon njegovog razapinjanja, njegova raja, aka apostoli, pocinju od njega da prave mucenika i to se polako pretvaralo u nekakav ideoloski pokret koji s religijom nije imao nista.
Puno godina kasnije je nastala Biblija, ali Isus je s njom i njenim sadrzajem imao koliko i bilo ko od nas ovdje.

Slicno je bilo i s "nepismenim" Muhammedom. Koliko znam, a bilo je i to na nekoj od ovakvih tema, postoje zapisi (strogo zabranjeni, naravno), u kojima je Muhammedov savremenik zapisao da je Muhammed licno citao i ispravljao greske koje su pravili njegovi zapisnicari. Onda se to godinama nakon njegove smrti nadogradjivalo, korigovalo i sminkalo (sve u skladu s ondasnjim znanjem, logicno), da bi se zbirka konacno pojavila 100 godina kasnije.
Zar bogu nije bilo jednostavnije da malo digne glas i obrati se svima na arapskom poluotoku, odjednom?
Mogao je to poceti s Mojsijem, 30-ak vijekova prije Jizuza...
apsidejzi

#3078 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Sve je to DMT na ovaj ili onaj nacin. Googlaj pa ces vidjeti :)
Hakiz

#3079 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 22/12/2020 21:53
aurora313 wrote: 22/12/2020 13:28 Da je Muhamed bio nepismen, to valjda stoji za islamske vjernike. Ali da je on od putnika-namjernika preko karavana, ili na bilo kako drugi način došao do biblijskog materijala i isti proučavao, to stoji. Istovremeno je dobro shvaćao šta najbolje odgovara paganima Beduinima i inima iz okoline Meke.
Doduše, neki ovdje još vjeruju da je bog stvorio svijet za 7 dana, da je izdao Mojsiju/Musi 10,15, 21 važnih zapovjesti u samo jednom danu, a da bi sastavio ‘zadnja‘ pravila oko vjere kroz svakodnevnu vezu sa Muhamedom, za to je svemogućem i milostivom trebalo 20 godina?!
I naravno, u tom dugom periodu, nepismeni Muhamed je sve to zapamtio, od riječi do riječi.
Iz hrišćanskih materijala, Muhamed izvlači dio oko Isusa i hrišćanskih izmišljotina, konačno skrojenih i uvezanih u Konstantinopolu i Nikeji nakon 325 godine. Na taj način, on kroji svoje ideje da bi iste kasnije—daleko kasnije nakon Muhameda—bile sadržaj jedne knjige, u kojoj svaka riječ ali i zapeta imaju božansko mjesto.
Da ne pricamo o tome da je Isus bio jevrej i da nikad ni rijeci nije izgovorio o katolicanstvu, niti je napisao/diktirao ijedno jedino slovo za Bibliju. Tek nakon njegovog razapinjanja, njegova raja, aka apostoli, pocinju od njega da prave mucenika i to se polako pretvaralo u nekakav ideoloski pokret koji s religijom nije imao nista.
Puno godina kasnije je nastala Biblija, ali Isus je s njom i njenim sadrzajem imao koliko i bilo ko od nas ovdje.

Slicno je bilo i s "nepismenim" Muhammedom. Koliko znam, a bilo je i to na nekoj od ovakvih tema, postoje zapisi (strogo zabranjeni, naravno), u kojima je Muhammedov savremenik zapisao da je Muhammed licno citao i ispravljao greske koje su pravili njegovi zapisnicari. Onda se to godinama nakon njegove smrti nadogradjivalo, korigovalo i sminkalo (sve u skladu s ondasnjim znanjem, logicno), da bi se zbirka konacno pojavila 100 godina kasnije.
Zar bogu nije bilo jednostavnije da malo digne glas i obrati se svima na arapskom poluotoku, odjednom?
A mogao je to i odmah i puno jednostavnije. Osim ako baš nije želio da se svađaju oko ove trojice. I ostalih 2.699 :)
The 51st State

#3080 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 22/12/2020 23:47
Dozer wrote: 22/12/2020 21:53

A mogao je to i odmah i puno jednostavnije. Osim ako baš nije želio da se svađaju oko ove trojice. I ostalih 2.699 :)
Opet fejl moj hake. Ovo sto sam reko i aurori, eto skupite se organizujte projekat ala onaj ko u filmu sa tomom henksom, pa naucno oborite islam, mrzitelja istog sa parama ima pa to nece biti problem, bicete svjetska senzacija i upisani u istoriju covjecanstva, malo li je.. mozete i dmt koristiti :)

We did not send any messenger but (speaking) in the language of his people, so that he might clearly convey the message to them (Quran 14:4).
Last edited by The 51st State on 23/12/2020 07:58, edited 2 times in total.
The 51st State

#3081 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Edouard wrote: 22/12/2020 21:24
aurora313 wrote: 22/12/2020 11:46
Edouard wrote: 21/12/2020 22:30 Glavninu stanovništva Sjeverne Koreje čine ateisti ili nereligiozni (68,3%)...
Veliš, 68.3%. Kada je to mlađašni despot napravio ovako preciznu anketu?
Pa bolan Edo, razmisli malo šta prepisuješ da te ne optuže za fake news!
Pa gdje bi dosad @zoro kućo stara? Uvijek mi je drago kad vidim tvoj upis ma kakav da bio.
Pa eto taj postotak nekima ispao takav pa ja prepis'o. Il misliš da ih je više. A koje bi religije mogo biti onaj mlađašni bucko?
Nego, evo za tebe, a iza ostale ateiste, jedno malo ozbiljnije pitanje koje postavih ranije, ali ne dobih odgovora.
Stariji si pa dulje pamtiš i, znadeš li, jesi li čuo za kojeg svjetski poznatog i značajnog "kapitalca" iz religijskog tabora, recimo iz kršćanstva, za kojeg se može kazati da je bio pravi vjernik, a koji je nakon toga napustio svoju vjeru, odrekao se vjere?
"Kapitalca" kalibra koji bi bio pandan onima u ateističkom taboru, recimo Antonyu Flewu, ikoni ateizma, ili recimo Francisu Collinsu direktoru projekta istraživanja ljudskog genoma, Allanu Sandageu, jednom od najdominantnijih kozmolologa 20-tog stoljeća, i drugim, a koji su se odrekli ateizma.
Neces ni dobiti svega 17 posto naucnika su ateisti prema anketnim istrazivanjima, a ko biva oni su najpametniji medju nama jasno je da je ateizam neprirodna, licemjerna, nelogicna i besmislena pozicija egzistencije pa stoga i ne gaji nade u ocekivanju odgovora.
The 51st State

#3082 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

naucno istrazivanje o benefitima vjerovanja, jasan poen za religiju

https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi= ... rel0000259

u medjuvremenu ovim se bave ateisticki filozofi, gorljivi forumasi bi posteno to trebali podrzati

https://www.jstor.org/stable/40441324?seq=1

lijepa usporedba kriminaliteta gdje je jasno sta je ispravnije

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10. ... 85.9688820

zanimljiva teorija i istrazivanje kako ateisti prakticno osnazavaju religiju, cijenim zbog slabosti i kontradikcija, te da su prakticno kontra evolutivnih principa koje fanaticno brane, tako da samo naprijed pioniri

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10. ... 012.667948
aurora313

#3083 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

The 51st State wrote: 23/12/2020 07:43 Opet fejl moj hake. Ovo sto sam reko i aurori, eto skupite se organizujte projekat ala onaj ko u filmu sa tomom henksom, pa naucno oborite islam, mrzitelja istog sa parama ima pa to nece biti problem, bicete svjetska senzacija i upisani u istoriju covjecanstva, malo li je.. mozete i dmt koristiti :)
Extraordinary claims require extraordinary proof.
The 51st State

#3084 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 23/12/2020 11:36
The 51st State wrote: 23/12/2020 07:43 Opet fejl moj hake. Ovo sto sam reko i aurori, eto skupite se organizujte projekat ala onaj ko u filmu sa tomom henksom, pa naucno oborite islam, mrzitelja istog sa parama ima pa to nece biti problem, bicete svjetska senzacija i upisani u istoriju covjecanstva, malo li je.. mozete i dmt koristiti :)
it is provided, ali ti sama sebi pobijas sa tom tvrdnjom u svom prvobitnom odgovoru, eto ima nauka, imaju pare, sta vas sprecava da provedete eksperiment i time stavite tacku na svu raspravu?
aurora313

#3085 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 22/12/2020 21:24 Pa gdje bi dosad @zoro kućo stara? Uvijek mi je drago kad vidim tvoj upis ma kakav da bio.
Najprije, nije mi bilo stalo da ti stalno dižem pritisak. Mlad si, može škoditi.
Elem, negdje skoro sahranih jednog od posljednjih family musceteers od preko 90 godina. Titov pionir, član komunista... da ne nabrajam.
Par dana prije smrti kaže dovedi i popa na pogreb...‘ neće škoditi‘.
Kada smo stavili kovčeg u raku, ubacio sam i jednu od biblija koje su se motale u kućnoj biblioteci. Neće škoditi. :)
aurora313

#3086 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

The 51st State wrote: 23/12/2020 11:38
it is provided, ali ti sama sebi pobijas sa tom tvrdnjom u svom prvobitnom odgovoru, eto ima nauka, imaju pare, sta vas sprecava da provedete eksperiment i time stavite tacku na svu raspravu?
Zato što bi mi to ličilo na pokušaj da nekako ubjedim preko 70 miliona Amerikanaca da Tramp nije bio veliki predsjednik, da nije pošten ni iskren, da nije moralan, te da je prljav biznismen i samozvani narciosidni genije. A imam pri ruci sve dokaze, snimke, izjave... I pored toga, preko 70 miliona ponovo glasa za njega!
Ne bih znao kako je moguće zabluđenom otvoriti oči kada je u očitoj zabludi.
Ali pošto od toga ja nemam nikakve sreće i koristi, bujrum.
The 51st State

#3087 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 23/12/2020 11:56
The 51st State wrote: 23/12/2020 11:38
Zato što bi mi to ličilo na pokušaj da nekako ubjedim preko 70 miliona Amerikanaca da Tramp nije bio veliki predsjednik, da nije pošten ni iskren, da nije moralan, te da je prljav biznismen i samozvani narciosidni genije. A imam pri ruci sve dokaze, snimke, izjave... I pored toga, preko 70 miliona ponovo glasa za njega!
Ne bih znao kako je moguće zabluđenom otvoriti oči kada je u očitoj zabludi.
Ali pošto od toga ja nemam nikakve sreće i koristi, bujrum.
da das objektivan, konkluzivan i naucni odgovor, a ne personilizirano misljenje koje nema merit, ta vama je nauka novo bozanstvo. zar ne mislis da covjecanstvo ne zasluzuje takav odgovor?
a to ko je zaludjen, provjevri linkove koje sam postao, vrlo lagano dokazano da su ateisti ti koji su zaludjeni, a sa svojom zadnjom recenicom perfektno ilustriras taj svjetonazor, narcisticki, sebican i lisen humanosti, sto je i naucno dokazano, recimo najmanje velikodusna skupina su ateisti, ubjedljivo najmanje izdvajaju za humanitarne svrhe.
Dozer

#3088 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

The 51st State wrote: 23/12/2020 07:43 eto skupite se organizujte projekat ala onaj ko u filmu sa tomom henksom, pa naucno oborite islam, mrzitelja istog sa parama ima pa to nece biti problem, bicete svjetska senzacija i upisani u istoriju covjecanstva, malo li je.. mozete i dmt koristiti :)
A sta bi se tacno tu trebalo naucno oboriti...? Na koji nacin se naucno obara necije vjerovanje...?
Sta je to naucno potkrijepljeno iz Kur'ana/islama, tj. sta je to toliko revolucionarno u tome, a sto se nije znalo i prije te famozne objave...?
The 51st State

#3089 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 23/12/2020 12:13
The 51st State wrote: 23/12/2020 07:43 eto skupite se organizujte projekat ala onaj ko u filmu sa tomom henksom, pa naucno oborite islam, mrzitelja istog sa parama ima pa to nece biti problem, bicete svjetska senzacija i upisani u istoriju covjecanstva, malo li je.. mozete i dmt koristiti :)
A sta bi se tacno tu trebalo naucno oboriti...? Na koji nacin se naucno obara necije vjerovanje...?
Sta je to naucno potkrijepljeno iz Kur'ana/islama, tj. sta je to toliko revolucionarno u tome, a sto se nije znalo i prije te famozne objave...?
zar ne bi volio da naucno validiras svoje stavove, a ne da ih baziras na neznanju i ignoranciji?
apsolutno sve kako je i demonstrirano vise puta, ne vidim svrhu ponavljanja jer ne iskazujes bas otvorenost i objektivnost usljed vec forimiranih sopstvenih predrasuda, dok recimo ja za svoku svoju tvrdnju pruzim i naucnu pozadinu.
Dozer

#3090 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Daj neki primjer, ako nije poblem. Uvijek sam spreman suociti validne argumente.
The 51st State

#3091 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 23/12/2020 12:18 Daj neki primjer, ako nije poblem. Uvijek sam spreman suociti validne argumente.
za pocetak obori lingvisticko cudo Kurana, izvoli.
Dozer

#3092 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

U cemu se tacno ogleda to lingvisticko cudo...?
The 51st State

#3093 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 23/12/2020 12:34 U cemu se tacno ogleda to lingvisticko cudo...?
presiroko za objasnjavati kroz forumski post, evo ti video, doduse traje 2 sata pa ako ti se da pregledaj.

https://www.youtube.com/watch?v=j-ULa2JzPG0
Dozer

#3094 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Naravno da mi ne pada na pamet. Nije moguce to lingvisticko cudo saceti u par stavki...? Ono... konzistencija narativa, stil, gramatika, i to...?
The 51st State

#3095 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Dozer wrote: 23/12/2020 12:44 Naravno da mi ne pada na pamet. Nije moguce to lingvisticko cudo saceti u par stavki...? Ono... konzistencija narativa, stil, gramatika, i to...?
kreirano za lako memorisanje, simetrija, poeticnost npr, sve nemoguce za osobu koja nije znala pisati. kao i cinjenica da nije napisana nijedna takva knjiga sa takvim karakteristikama tokom 1400, godina.
Optimus Prime

#3096 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

The 51st State wrote: 23/12/2020 12:21
Dozer wrote: 23/12/2020 12:18 Daj neki primjer, ako nije poblem. Uvijek sam spreman suociti validne argumente.
Drug, opet si pobrkao loncice.

Muslimani tvrde da je kuran lingvisticko cudo i onaj koji iznosi pozitivnu tvrdnju, treba da je dokaze.
(Ako ja tvrdim da mojoj sobi zivi mali, nevidljivi zmaj, na meni je da to dokazem, a ne na tebi da dokazes da to nije istina)

Dakle, da muslimani imaju dokaz o nadnaravnosti kurana vec bi ga davno iznijeli. Ali posto i oni znaju da u kuranu nema nista sto bi se naucno gledano, moglo prihvatiti kao dokaz, nikad nisu ni pokusali.

Napisati fake clanak ili napraviti neki nebulozni youtube video nije dokaz!

https://bs.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dna_metoda
The 51st State

#3097 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Optimus Prime wrote: 23/12/2020 13:14

Muslimani tvrde da je kuran lingvisticko cudo i onaj koji iznosi pozitivnu tvrdnju, treba da je dokaze.
(Ako ja tvrdim da mojoj sobi zivi mali, nevidljivi zmaj, na meni je da to dokazem, a ne na tebi da dokazes da to nije istina)

Dakle, da muslimani imaju dokaz o nadnaravnosti kurana vec bi ga davno iznijeli. Ali posto i oni znaju da u kuranu nema nista sto bi se naucno gledano, moglo prihvatiti kao dokaz, nikad nisu ni pokusali.

objasni cinjenicu osim nadnaravne prirode da je jednom covjeku koje nije znao citiati i pisati bilo moguce reproducirati ovakve detalje koji korespondiraju sa naukom, sve i da je znao citati i pisati bilo bi mu potrebno jedno 30 vijecnica punih knjiga da bi samo probao sublimirati to znanje, sto je naravno nemoguce uzimajuci u obzir istorijski kontekst i ono sto je poznato cime je se bavio prije Objave.

https://www.miracles-of-quran.com/
Optimus Prime

#3098 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

The 51st State wrote: 23/12/2020 13:17

objasni cinjenicu osim nadnaravne prirode da je jednom covjeku koje nije znao citiati i pisati bilo moguce reproducirati ovakve detalje koji korespondiraju sa naukom.

Ponavljam, cuda nema. Da ih ima muslimani bi ih vec davno naucno dokazali.
Ovake stranice su namjenjene za budale koji se vrlo lako mogu zavesti neistinama i logickim zabludama.
Dozer

#3099 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

The 51st State wrote: 23/12/2020 13:08
Dozer wrote: 23/12/2020 12:44 Naravno da mi ne pada na pamet. Nije moguce to lingvisticko cudo saceti u par stavki...? Ono... konzistencija narativa, stil, gramatika, i to...?
kreirano za lako memorisanje, simetrija, poeticnost npr, sve nemoguce za osobu koja nije znala pisati. kao i cinjenica da nije napisana nijedna takva knjiga sa takvim karakteristikama tokom 1400, godina.
I ovo su, kao, nekakvi dokazi necega... ? Ozbiljno...?
Koliko hafizu treba da nauci Kur'an napamet? Znas li? Naravno da ne znas. Prosjek je oko 3 mjeseca za 100 stranica. Toliko o tome sto je "lagano za memorisanje".

Simetrija...? U cemu se ogleda simetrija u Kur'anu...? Na koji nacin se uopste moze primijeniti "simetrija" na sadrzaj neke knjige...?

Poeticnost...? Sta je tacno "cudo" u poeticnosti...? Cak je daleko svojstvenija ondasnjem nego danasnjem vremenu, pogotovo u arapskom jeziku koji je opisni, maltene slikovni jezik.

Uporni ste s tim da Muhammed nije znao pisati, a istovremeno tvrdite i da je sve diktirao. Ako je diktirao, to znaci i da je znao/mogao pricati. A imao je 20 i kusur godina da "izbrusi" sadrzaj koji je diktirao. "ZNamo" da je imao gomilu pismenih suflera. To sto se tvrdi da niko od pisaca tu nista nije mijenjao, ili da nije uticao na ono sto je Muhammed izgovarao, samo su tvrdnje bez ikakvih dokaza.

Da nije napisana nijedna takva knjiga... To ne znamo ni ti ni ja. Nismo procitali sve knjige svijeta.
The 51st State

#3100 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Optimus Prime wrote: 23/12/2020 13:23
The 51st State wrote: 23/12/2020 13:17

objasni cinjenicu osim nadnaravne prirode da je jednom covjeku koje nije znao citiati i pisati bilo moguce reproducirati ovakve detalje koji korespondiraju sa naukom.

Ponavljam, cuda nema. Da ih ima muslimani bi ih vec davno naucno dokazali.
Ovake stranice su namjenjene za budale koji se vrlo lako mogu zavesti neistinama i logickim zabludama.
mozes ti ponavljati do milie volje, ali ne odgovaras na postavljeno pitanje. jos si jedan u nizu koji brkaju zasta nauka sluzi. ironicno da o logickim zabludama govori ateist koji je po prirodi logike, nelogican i apsurdan pogleda na svijet. dakle, svi oni koji su ti prakticno omogucili da danas tipkas sa tog uredjaja su bili zavedeni i u logickoj zabludi, po meni prilicno nerazumno zakljucivanje.
Last edited by The 51st State on 23/12/2020 13:35, edited 3 times in total.
Post Reply