Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Giancarlo

#4076 Re: Viza za Njemacku

Post by Giancarlo »

Zanimljiva diskusija na temu Visokog strucnog obrazovanja, jer sam i sam htio pitati neke stvari kako su ovo razyebali ove termine koje nismo docekali :D

Ja sam prije mozda 3,4 godine onako informativno trazio svoj fax na stranici anabina i ako se dobro sjecam, tad ga nije uopce bilo.Neki dan opet bezveze krenem po netu malo citati sta i kako ide oko tih diploma za Visoko obrazovanje i tako opet zavrsim na anabinu i hajde da opet pogledam za svaki slucaj, kad imam sta vidjei. Moj fax je H+, a smjer koji sam zavrsio je pod tom klasom A4 (sta god to znacilo).

Eh sada, moje neko glavno pitanje sada bi bilo da li je ikako moguce provjeriti to sluzbeno vezano za fax, dakle jeli priznata diploma ili u kolikoj mjeri, ako vec npr. nije 1/1 u odnosu na Njemacko obrazovanje ? Kako ide ta procedura, fakat se nikad prije nisam zanimao za ovo iz gore navedenog razloga, jer mi fax nekada ranije uopce nije bio na listi.

Ovo me za sada zanima cisto informativno, pa je jos jedno pitanje, koliko ta kompletna procedura kosta ? Ne bih naravno sada placao stotine eura za nesto sto mi trenutno nije najveci prioritet, naravno ako bi troskovi bili znatno manji, onda je ok. A i veci troskovi su ok ako bi ikada trazio posao u toj struci i da mi bas treba, ali to je vec druga tema.

I sta je ono kad vidim po raznim FB grupama da ta priznanja (ili sta vec) imaju veze od regije do regije ili nesto u tom smislu, pa i neke razlicite cijene budu ?

I vezano za anabin, negdje sam jednom naletio na nekoj stranici da liste na njihovoj stranici valjda ne znace i da je 100% tako, ali ponavljam, to sam citao na nekoj stranici koja je nudila informacije oko diploma, tako da ne tvrdim da je to 100% tacno, samo da se ima na umu.

Volio bih ako neko ovo procita, a da je i sam prosao ove procedure, da mi malo pojasni detaljnije, a i sam cu svakako nastaviti istrazivati po netu ovih dana, ali ipak je necije iskustvo vrijednije od pustih clanaka po netu :D

Imam svakakvih pitanja, mozda djeluje moj post totalno konfuznosad kad ga citam ali eto, ako bude trebalo dodatnih pojasnjenja, napisat cu.

@escobar__ slazem se sa tobom oko nacina odlaska sad nakon ovih najnovijih komplikacija za "stari" zakon, nije to vise ista stvar kao do prije 2 godine. Fakticki ispalo da niko i nece otici po starom zakonu od polovine 2018. godine, znaci nije ni trajao tih punih 5 godina, nide veze... Da ne govorim sto ce ocigledno mjenjati pravila u hodu sto je i najgore u svemu, jer danas je ovako, sutra dok dode insan na red je vec drugacije, prevelika neizvjesnost je to sve.
Beno

#4077 Re: Viza za Njemacku

Post by Beno »

Postoje zanimanja u Njemackoj koja su zakonom zasticena i ako hoces da radis iste sa stranom diplomom moras proci postupak priznavanja. Tu moras uglavnom pored diplome jos neke uslove ispuniti, npr. staz dokazati i polagati jos neke testove, poznavati odredjene zakone. Ako hoces da budes profesor, pravnik, sudski vjestak... To su uglavnom poslovi na drzavnoj sisi. Medicinski radnici moraju to polagati, taj Anerkennung. Kao sto i sam znas Njemacka je savezna republika i ima 16 republika, kako oni zovu Bundesland. Svaka od tih republika ima svoje organe i svakoj republici je dato pravo da sama odlucuje o nekim stvarima. Tako i za ovu Anerkennung. Zato ti se moze sad neko javiti ko je morao prevoditi diplomu 1 kroz 1 kako ti kazes i proceduru i cijenu a u nekoj drugoj republici drugacija procedura i drugacije cijene a u trecoj nista ne moras raditi. Zavisi od zanimanja i od republike.

Sto se tice Anabina, oni se time ne bave. Oni su ti u biti informativni portal o obrazovnim institucijama drugih zemalja i akademskim zvanjima, baza podataka. Bio si i sam na Anabin, vidio si sta rade. Porede akademska zvanja i institucije stranih drzava sa onim u Njemackoj i ocjenjuju sa H+, H+- i H-. Tvoj fakultet kad si prvi put gledao nije bio na listi jer ne mogu pokriti sve. Ne mogu pokriti svaki fakultet, svaki studijski smjer. Ako nema na Anabin, ne znaci da nije priznato nego da nisu ubacili u sistem. Ako ne mogu uporediti stave H- jer nije akreditovan u BiH. Institucije koje su zaduzene za vize su povezane sa Anabinom.Ako imas H+ i zelis da se bavis poslom koji nije zakonom zasticen a vecina nije, ne moras raditi nikakvo priznavanje ako nadjes poslodavca. Udaris apostile pecat na prevod zbog vize i to je sve.
Posto u BiH isto tako na nivou drzave ne postoji Institucija koja je zaduzena za visokoskolsko obrazovanje nego je kod nas sve podijeljeno, mozes na ovoj stranici malo bolje upoznati kako funkcionise sistem kod nas http://hea.gov.ba/faq/Default.aspx?id=6176. Svabe su to skontale da kod nas nicu fakulteti kao na traci pa su zato uveli i za nas ocjene. Zato imas ove drzavne sa H+ za koje ti ne treba nikakva nostrifikacija a imas ove sa H+- za koje moras slati u Njemacku da provjere i nostrifikuju a imas ove sa H- koje ne mozes nostrifikovati jer nisu dobili akreditaciju nego su samo dobili dozvolu za rad, pise sve na linku sta je akreditacija, sta licenca.

Na toj stranici sto si citao kako na Anabin nije sto posto tacno se radi bas upravo o tome da ne odredjuje Anabin da li ti mozes raditi sa tom diplomom nego samo uporedjuje sa njemackim obrazovanjem a nema uticaja na to da li je za odredjeni posao dovoljna ta diploma ili moras jos neke uslove ispuniti. Vjerovatno da ima poslodavaca koji isto traze Anerkennung iz nekih svojih razloga ali sto se ostalih tice Anabin je bitan zbog vize.
Beno

#4078 Re: Viza za Njemacku

Post by Beno »

Nisrin wrote: 18/12/2020 20:31 Jedino B2 traje neograniceno sto se Ambasade tice...
A inace u De certifikati isto nisu ograniceni, to sad kod nas koriste, ali eto stat ce i to...
Mada i ti nivoi su po meni nista, koliko ih znam B1 polozili, recenicu sastaviti ne znaju...
Ja imam ÖSD B2 preko 10 godina star, polozio u Austriji jer sam trebao na Master studij u Austriju, medjutim odustao od studija a sto se tice diplome tad je receno da vazi zauvijek. Onda sam nekad mozda 2018. negdje procitao da prestaje vaziti i to sam sad trazio ali ne mogu nigdje da nadjem.
ćiribiribela

#4079 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

Ja sam prosle sedmice dobila Niederlassungserlaubnis, sa b1 koji sam polozila u bosni prije nekih 6-7 godina, stalnim ugovorom i 5 godina radnog staza u de. Nije mi trebao integracijski kurs ili onaj leben in de. :mrgreen:
sinan_mali

#4080 Re: Viza za Njemacku

Post by sinan_mali »

ćiribiribela wrote: 19/12/2020 12:10 Ja sam prosle sedmice dobila Niederlassungserlaubnis, sa b1 koji sam polozila u bosni prije nekih 6-7 godina, stalnim ugovorom i 5 godina radnog staza u de. Nije mi trebao integracijski kurs ili onaj leben in de. :mrgreen:
A jesi li u ambasadu predala taj certifikat b1 star6-7 godina?
sinan_mali

#4081 Re: Viza za Njemacku

Post by sinan_mali »

sinan_mali wrote: 19/12/2020 12:22
ćiribiribela wrote: 19/12/2020 12:10 Ja sam prosle sedmice dobila Niederlassungserlaubnis, sa b1 koji sam polozila u bosni prije nekih 6-7 godina, stalnim ugovorom i 5 godina radnog staza u de. Nije mi trebao integracijski kurs ili onaj leben in de. :mrgreen:
A jesi li u ambasadu predala taj certifikat b1 star6-7 godina?
Mislim na našu ambasadu u Sarajevu? 😉
ćiribiribela

#4082 Re: Viza za Njemacku

Post by ćiribiribela »

Pa tad nije bio toliko star, 2015. I mislim da tad nije ni bilo tog pravila o starosti certifikata.
TDK-90

#4083 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

Slicna stvar kao i sa rodnim listovima , koji su bez ogranicenja vazeci a u koju god istituciju ides trba da je mladji od 6 mjeseci :lol:

Goethe Istitut:
Die Prüfung ist unbegrenzt gültig. Einige deutsche Auslandsvertretungen akzeptieren für das Visumsverfahren zum Ehegattennachzug jedoch nur Zertifikate, die nicht älter als 6 Monate sind.
:wink:

Znaci Ambasade mogu traziti "frisak" :izet:
sinan_mali

#4084 Re: Viza za Njemacku

Post by sinan_mali »

Nisrin wrote: 18/12/2020 20:31 Jedino B2 traje neograniceno sto se Ambasade tice...
A inace u De certifikati isto nisu ograniceni, to sad kod nas koriste, ali eto stat ce i to...
Mada i ti nivoi su po meni nista, koliko ih znam B1 polozili, recenicu sastaviti ne znaju...
Možda u ambasadama za strance po Njemačkoj važe neki certifikati neograničeno. U našoj ambasadi, za dobijanje raznih viza ne smiju biti stariji od godine dana.

Mada je to pravilo zbog oove korona situacije i smiješno.
escobar__

#4085 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Nije smiješno jer oni idu s pretpostavkom da ćeš ga unutar godinu dana i zaboravit ako ga nisi koristio (a ako nisi uspio otići u Njemačku sigurno ga ni u Bosni nisi koristio). Rijetki su oni koji će ga svakodnevno osvježavat i ponavljat dok čekaju papire.

Nama su to možda glupa pravila ali Švabo ipak voli red i disciplinu.

Njihov jezik i nije toliko težak koliko ga smatraju teškim. Ja sam za malo jače od godinu dana uspio položiti B1 ÖSD i B2 Goethe (oba propala jer su sad već starija preko godine dana) i valjat će mi opet polagat jezik dok se situacija s ovim đubretom smiri. Hoću da kažem da ne treba pravit dramu oko tog jezika, a posebno ne slušat one koji vele da je nemoguće položit, da je preteško i šta već jer nije.
zubi

#4086 Re: Viza za Njemacku

Post by zubi »

escobar__ wrote: 19/12/2020 20:12 Nije smiješno jer oni idu s pretpostavkom da ćeš ga unutar godinu dana i zaboravit ako ga nisi koristio (a ako nisi uspio otići u Njemačku sigurno ga ni u Bosni nisi koristio). Rijetki su oni koji će ga svakodnevno osvježavat i ponavljat dok čekaju papire.

Njihov jezik i nije toliko težak koliko ga smatraju teškim. Ja sam za malo jače od godinu dana uspio položiti B1 ÖSD i B2 Goethe (oba propala jer su sad već starija preko godine dana) i valjat će mi opet polagat jezik dok se situacija s ovim đubretom smiri. Hoću da kažem da ne treba pravit dramu oko tog jezika, a posebno ne slušat one koji vele da je nemoguće položit, da je preteško i šta već jer nije.
Isao si na kurs il' si sam ucio?

Ne znam, meni brate tezak, pretezak...
skafiskafsnjak

#4087 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

zubi wrote: 20/12/2020 10:29
escobar__ wrote: 19/12/2020 20:12 Nije smiješno jer oni idu s pretpostavkom da ćeš ga unutar godinu dana i zaboravit ako ga nisi koristio (a ako nisi uspio otići u Njemačku sigurno ga ni u Bosni nisi koristio). Rijetki su oni koji će ga svakodnevno osvježavat i ponavljat dok čekaju papire.

Isao si na kurs il' si sam ucio?

Ne znam, meni brate tezak, pretezak...
svaki mozes bez kursa. Ali lakse je na kursu kada ti na svako pitanje ima ko odgovoriti umjesto da na forumu trazis .
Sta ti je konkretno pretesko ?

Moj savjet, nauci pravila , onda sto vise citaj i prevodi tekstove. A2 realno za 2 mjeseca covjek moze poloziti . Ali nazalost ta diploma ti nije dovoljna kada dodjes u NJemacku . Treba pricati .... najlakse je poloziti A2
Nisrin

#4088 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Meni je jezik tezak! Inace sam vise tip za jezike nego za prirodne nauke ali izuzetno je tezak, posebno neka gramaticka pravila, slicne rijeci razlicitog znacenja, milion i jedan prefiks koji mijenja kompletno znacenje osnovne rijeci, stotine sinonima... U svakodnevnom situacijama se mogu sporazumjeti bez problema, za bilo koju ozbiljniju komunikaciju tacno vidim da nedostaje rijeci!
skafiskafsnjak

#4089 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Nisrin wrote: 20/12/2020 11:01 Meni je jezik tezak! Inace sam vise tip za jezike nego za prirodne nauke ali izuzetno je tezak, posebno neka gramaticka pravila, slicne rijeci razlicitog znacenja, milion i jedan prefiks koji mijenja kompletno znacenje osnovne rijeci, stotine sinonima... U svakodnevnom situacijama se mogu sporazumjeti bez problema, za bilo koju ozbiljniju komunikaciju tacno vidim da nedostaje rijeci!
Ti ucis za C1 ... Jeste tezak :D
escobar__

#4090 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

zubi wrote: 20/12/2020 10:29 Isao si na kurs il' si sam ucio?
Išao na kurs ali i sâm učio jer moraš. :D

Meni se u početku činio teškim jer stvarno nikad ranije nisam imao nikakvog susreta s njemačkim jezikom ali kad kreneš učit skontaš da ima više sličnosti našem nego engleski. Eh sad, znaš kako neki kažu i za bosanski da je težak jezik, nekim ljudima jednostavno manje idu jezici, a više neke druge stvari i to je tako ali ono što hoću reći je da ga svako uz malo truda može naučiti, pa i za nivo B1.

Ti na B1 nivou imaš jako malo gramatike, uglavnom ponavljaš ono s kraja A1 i što si učio na A2, stvar je samo u obogaćivanju vokabulara i to mislim da je jako dobar način ovo što je @skafiskafsnjak pomenuo - čitaj tekstove, prevodi i piši rečenice. Ubaci malo i slušanja (imaš na YT dosta video uradaka za učače njemačkog).
Beno

#4091 Re: Viza za Njemacku

Post by Beno »

Nego sta je nego smijesno. Legalni reket i pisanje po sirotinji. Za godinu dana mozda neces ni na red doci a oni to znaju nego vidjeli nacin da malo prcaju. Prijatelj dobio odbijenicu za medicinara, pa zalba i na kraju odbijenica. Ide pokusaj u drugu republiku, valja opet jezik polagati. 2xB1 koji kosta 240 KM u roku od 2 godine. Bas ce zaboraviti B1 za godinu i po.
caseytron

#4092 Re: Viza za Njemacku

Post by caseytron »

Ko god smatra da ce na kursu nauciti jezik koji ce svakodnevno koristiti, grdno se vara. Bez svakodnevnog koristenja, to skolsko znanje sa kursa pada u roku od pola godine. Jezik je u pitanju ljudi, ne tablica mnozenja.
Nisrin

#4093 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

skafiskafsnjak

#4094 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Ljepota...umjesto da ucis 2 rijeci, ovako ucis 1 :D
Schöne Sprache :D
escobar__

#4095 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

caseytron wrote: 20/12/2020 14:26 Ko god smatra da ce na kursu nauciti jezik koji ce svakodnevno koristiti, grdno se vara. Bez svakodnevnog koristenja, to skolsko znanje sa kursa pada u roku od pola godine. Jezik je u pitanju ljudi, ne tablica mnozenja.
Ne smatra to niko, možeš ti i B2 položit i blejat k'o tele kad odeš u Njemačku i neko ti nešto kaže. Govorimo o kontekstu polaganja ispita, a što je potrebno kod izdavanja viza za većinu radnih, dozvola za školovanje i sl.

I neko iznad pomenu kako je jedino B2 certifikat trajno validan u njemačkoj ambasadi, pa samo da kažem da to nije tačno. Ni jedan ne smije bit stariji od godinu dana.
caseytron

#4096 Re: Viza za Njemacku

Post by caseytron »

escobar__ wrote: 20/12/2020 19:04
caseytron wrote: 20/12/2020 14:26 Ko god smatra da ce na kursu nauciti jezik koji ce svakodnevno koristiti, grdno se vara. Bez svakodnevnog koristenja, to skolsko znanje sa kursa pada u roku od pola godine. Jezik je u pitanju ljudi, ne tablica mnozenja.
Ne smatra to niko, možeš ti i B2 položit i blejat k'o tele kad odeš u Njemačku i neko ti nešto kaže. Govorimo o kontekstu polaganja ispita, a što je potrebno kod izdavanja viza za većinu radnih, dozvola za školovanje i sl.

I neko iznad pomenu kako je jedino B2 certifikat trajno validan u njemačkoj ambasadi, pa samo da kažem da to nije tačno. Ni jedan ne smije bit stariji od godinu dana.
Tako je, svjez sam dosta sto se tice jezika, nepune tri godine sam u Austriji. Isao sam na kurseve naravno, bili su ljudi koji su tu po 20. godina, pricaju sve regularno (upitno koliko gramaticki ispravno), ali su bukvalno nepismeni. Ne znaju napisati jednu recenicu pravilno, da ne govorim dalje. Jezik se ne svodi samo na pricanje, ima tu jos finesa :-D .

Neka traze, po meni su cak previse blagi sto se tice toga. Da je srece pa da su uveli testiranje pri samom predavanju vize :-D
skafiskafsnjak

#4097 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

caseytron wrote: 20/12/2020 19:24
escobar__ wrote: 20/12/2020 19:04

Tako je, svjez sam dosta sto se tice jezika, nepune tri godine sam u Austriji. Isao sam na kurseve naravno, bili su ljudi koji su tu po 20. godina, pricaju sve regularno (upitno koliko gramaticki ispravno), ali su bukvalno nepismeni. Ne znaju napisati jednu recenicu pravilno, da ne govorim dalje. Jezik se ne svodi samo na pricanje, ima tu jos finesa :-D .

Neka traze, po meni su cak previse blagi sto se tice toga. Da je srece pa da su uveli testiranje pri samom predavanju vize :-D
Pa najbolje bi bilo da popricaju s tobom kad predajes vizu... Besplatno. I utvrde znas ili ne znas

Samo to ne valja jer bi ti od jedne osobe zavisilo... Ako je joj je los dan, pusiona ti :D
A da ne govorim o tome da se tu pare ne uzimaju haha
escobar__

#4098 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Po meni je jedino izuzetno glup propis da s područja EU radnici mogu dolazit bez ikakvog znanja jezika, a ove non-EU izjebaše certifikatima i ograničenjima.

U Njemačkoj sam lično svjedočio kako im na klinikama rade Hrvati koji veze s njemačkim nemaju - pazi, radiš s ljudima i to bolesnim ljudima i ti ne znaš ni dobar dan poželit pacijentu, a o nekim konkretnim temama da ne pričam.

Ne glupo, to mi je onako bolesno u najmanju ruku.
valjuga

#4099 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

Ja ne znam beknut al eo ide mi dobro u njemačkoj. :thumbup:
Nekad je bitno znat radit posao :mrgreen:
TDK-90

#4100 Re: Viza za Njemacku

Post by TDK-90 »

escobar__ wrote: 20/12/2020 20:02 Po meni je jedino izuzetno glup propis da s područja EU radnici mogu dolazit bez ikakvog znanja jezika, a ove non-EU izjebaše certifikatima i ograničenjima.

U Njemačkoj sam lično svjedočio kako im na klinikama rade Hrvati koji veze s njemačkim nemaju - pazi, radiš s ljudima i to bolesnim ljudima i ti ne znaš ni dobar dan poželit pacijentu, a o nekim konkretnim temama da ne pričam.

Ne glupo, to mi je onako bolesno u najmanju ruku.
To je i smisao udruzivanja u EU, slobodan/neometan promet roba/pristup trzistu i ljudi/pristup radu

A ljudi dobijaju poslove tamo gdje je personal u manjku , pa tako i njega ljudi/bolesnika
Post Reply