Ja sam prije mozda 3,4 godine onako informativno trazio svoj fax na stranici anabina i ako se dobro sjecam, tad ga nije uopce bilo.Neki dan opet bezveze krenem po netu malo citati sta i kako ide oko tih diploma za Visoko obrazovanje i tako opet zavrsim na anabinu i hajde da opet pogledam za svaki slucaj, kad imam sta vidjei. Moj fax je H+, a smjer koji sam zavrsio je pod tom klasom A4 (sta god to znacilo).
Eh sada, moje neko glavno pitanje sada bi bilo da li je ikako moguce provjeriti to sluzbeno vezano za fax, dakle jeli priznata diploma ili u kolikoj mjeri, ako vec npr. nije 1/1 u odnosu na Njemacko obrazovanje ? Kako ide ta procedura, fakat se nikad prije nisam zanimao za ovo iz gore navedenog razloga, jer mi fax nekada ranije uopce nije bio na listi.
Ovo me za sada zanima cisto informativno, pa je jos jedno pitanje, koliko ta kompletna procedura kosta ? Ne bih naravno sada placao stotine eura za nesto sto mi trenutno nije najveci prioritet, naravno ako bi troskovi bili znatno manji, onda je ok. A i veci troskovi su ok ako bi ikada trazio posao u toj struci i da mi bas treba, ali to je vec druga tema.
I sta je ono kad vidim po raznim FB grupama da ta priznanja (ili sta vec) imaju veze od regije do regije ili nesto u tom smislu, pa i neke razlicite cijene budu ?
I vezano za anabin, negdje sam jednom naletio na nekoj stranici da liste na njihovoj stranici valjda ne znace i da je 100% tako, ali ponavljam, to sam citao na nekoj stranici koja je nudila informacije oko diploma, tako da ne tvrdim da je to 100% tacno, samo da se ima na umu.
Volio bih ako neko ovo procita, a da je i sam prosao ove procedure, da mi malo pojasni detaljnije, a i sam cu svakako nastaviti istrazivati po netu ovih dana, ali ipak je necije iskustvo vrijednije od pustih clanaka po netu
Imam svakakvih pitanja, mozda djeluje moj post totalno konfuznosad kad ga citam ali eto, ako bude trebalo dodatnih pojasnjenja, napisat cu.
@escobar__ slazem se sa tobom oko nacina odlaska sad nakon ovih najnovijih komplikacija za "stari" zakon, nije to vise ista stvar kao do prije 2 godine. Fakticki ispalo da niko i nece otici po starom zakonu od polovine 2018. godine, znaci nije ni trajao tih punih 5 godina, nide veze... Da ne govorim sto ce ocigledno mjenjati pravila u hodu sto je i najgore u svemu, jer danas je ovako, sutra dok dode insan na red je vec drugacije, prevelika neizvjesnost je to sve.