Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mogy87

#4001 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 19/12/2020 20:17 Mogy...ti mozda nisi promolila nosa dalje od svoje mahale (gdje god ona da je), ali mozes li shvatiti da ima i nas koji smo navikli svake godine malo putovati izvan ovog prkna od zemlje...?
Kako mislis da ti neko nametne obavezu za nesto kad gradjani EU tvojih godina i zdravlja (skontala sam da nisi ugrozena kategorija) nece dobiti vakcinu u najboljem (ili najgorem slucaju) do oktobra 2020?

Ili i tad nece biti dovoljno ispitana za tvoje potrebe?
Dozer

#4002 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Mila majko... Jesi ti corava ili samo spadas u onu "Appeal to authority" grupu...?

Hoces da ti dam broj jarana u Australiji, pa ga zovni i neka ti covjek sam kaze kako i zasto mu ne dozvoljavaju da kupi avionsku kartu da dodje ovamo?

Da. cekaju mart, i cekaju da vide kako ce proci Svabe i Englezi s vakcinom.

Do tada - ne dozvoljavaju nikome ko nema zaista bitan razlog (poslovni ili diplomatski) ni da dodje ni da ode iz zemlje.

Usput...jesi li upratila da sam ja vec prebolovao ovo kino...? Ocito spadam u onih 90% sa slabim ili nikakvim simptomima. I, vjerovala ti ili ne, nisam bio sekunde nasekiran ni prije nego sam se zarazio, ni dok sam bio "bolestan", nisam ni sada.
Last edited by Dozer on 19/12/2020 20:31, edited 1 time in total.
amidzazeher

#4003 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by amidzazeher »

Mogy87 wrote: 19/12/2020 20:11 Vakcinacija za bolesti ozbiljnije od kovida je obavezna jer se tako gradi kolektivni imunitet koji cuva najugrozenije clanove drustva koji se iz zaista opravdanih razloga ne smiju vakcinisati. Ja bi najsretnija bila da je drustvo i na ovim prostorima dovoljno educirano da im se ostavi sloboda izbora, a da se odluce za vakcinaciju (kao sto je u brojnim zemljama EU). Tu je jos dodatna dimenzija da roditelj odlucuje za dijete cije je zdravlje iznad njegovog prava da bude needuciran.

E sad posto kovid stedi djecu apsolutno sam za to da bude na dobrovoljnoj osnovi. Pa svi po zeljama.
Ma to je meni idiotizam, osporavati vakcine koje su vec provjerene, chipovanje preko njih da nas prate ili sta ti ja znam. Pogotovo ako rizikujes zdravlje sopstvene djece.
Mada u ovom pokvarenom svijetu sve je moguce i na sve sam spreman i odbijam da vjerujem u sve sto mi plasiraju, bilo antivaxeri ili mainstream, mislim da je istina uvijek negdje izmedju.
shbc

#4004 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by shbc »

Kakve veze ima SWOT (analiza slabosti, snaga, prijetnji i prilika) koja se koristi u korporativnom svijetu (najvise marketingu) sa vakcinama, zavjerama i COVID-om? Ne kontam poveznicu

p.s. Ovo pitanje dolazi od nekoga kome je SWOT dio profesije, cisto da se razumijemo.
adsubzero

#4005 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 19:45
adsubzero wrote: 19/12/2020 00:12 Procitaj sta znaci efikasnost vakcine i kako se dolazi do tog broja 90%. To ne znaci ono sto ti mislis da znaci.
Onda ja pitam da mi objasnis... Tu uskace drugi... A ti onda kazes da "ne znas kako to funkcionise"...
adsubzero wrote: 19/12/2020 00:33
Messier wrote: 19/12/2020 00:19 1000 ljudi, bez vakcine, zarazi se 300, zavrsi na respiratoru 30, umre 20. Smrtnost 2 posto.

1000 ljudi vakcinisanih sa 90 posto pouzdanim cjepivom,
900 sigurnih.
Od onih preostalih 100, bude 30 zarazenih, na respiratoru zavrsi 3, a umre 2.
@Dozer Evo vec covjek napisao. Ne znam kako se dolazi do tacnog broja, ali je ovaj princip. Testira se u kontrolisanim uslovima, porede se dvije skupine. Jedna prima pravu vakcinu dok druga placebo.
Znaci ti u startu pogresno racunas sa procentima, jer 90% efikasnost vakcine ne znaci da ce 90% testiranih imati blage ili nikakve simptome, to bi znacilo da vakcina nista ne radi. Laicko objasnjenje bi bilo: imas 10-20% zarazenih koji bi inace imali teske simptome ili bi zavrsilo smrtnim slucajem - dakle vakcina bi kod 90% njih (od tih 10-20%) ostvarila pozitivan rezultat. Odnosno tih 10-20% podijeli jos sa 10. Ne mislis li da je to dobar rezultat? Napomena da je ovo interpretacija a ne tacna racunica.
Za pocetak, nemoj se kititi tudjim perjem, a onda reci da nisi ni znao...
Medjutim, problem je i s njegovom racunicom jer je postavka pogresna. Kallkulacija se moze izvoditi samo iz potvrdjeno zarazenih, ni iz cega drugo.
Mi imamo ovu situaciju, cinjenicno:
Od 1000 zarazenih, bez vakcine ih 90% ima slabe ili nikakve simptome. Od 100 ostalih 30 zavrsi na respiratoru, a 20 umre. Dakle - smrtnost 2%
Pretpostavka da ce od 1000 vakcinisanih 900 biti sigurno, nema nikakvog uporista u cinjenicama jer je, kako si i sam rekao, testiranje radjeno u kontrolisanim uslovima, pri cemu se apsolutno nije moglo znati ko bi od testiranih razvio teze simptome, kao st ose to ne zna ni sada, bez vakcine.
Bas know-it-all mentalitet prelazi sve granice. Pa majku mu sto ne rece ljudima da je beskorisno da rade testiranja na nacin na koji su radili i da im objasnis kako treba, da bezveze ne trose vrijeme...

Evo podatak iz novembra od strane Pfizer-a, od 170 potvrdjenih slucajeva, 162 je iz grupe placeba, dok je 8 primilo pravu vakcinu. Ako nema uporista u cinjenicama jer se radi o kontrolisanim uslovima, zasto se onda nije sasvim slucajno desilo da ima vise zarazenih iz vakcinisane grupe? Previse pametujes.
Mogy87

#4006 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

@adsubzero postavila sam mu ja FDA review za Pfizer. Da je otvorio i preletio znao bi to. Ali to njemu ne treba. Zna on. Primjenice SWOT analizu :mrgreen:
Dozer

#4007 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

shbc wrote: 19/12/2020 20:34 Kakve veze ima SWOT (analiza slabosti, snaga, prijetnji i prilika) koja se koristi u korporativnom svijetu (najvise marketingu) sa vakcinama, zavjerama i COVID-om? Ne kontam poveznicu

p.s. Ovo pitanje dolazi od nekoga kome je SWOT dio profesije, cisto da se razumijemo.
I meni je posao, tj. dio posla. Na koji nacin se SWOT ne moze primijeniti na bilo sta? Princip je potekao iz toga, naravno, ali je primjenjiv na sve.

Slabosti vakcine, Snage (prednosti) vakcine, Prijetnje od vakcine, Prilike (mogucnosti) vakcine.

I ovo mozes primijeniti i na ekonomske aspekte iste, kao i na medicinske/zdravstvene. Tacnije, ja mogu. Ali ne - necu ovdje raditi taj swot. Neka se kler malo sam edukuje. Ti sam sebi mozes, ako hoces.
Last edited by Dozer on 19/12/2020 20:56, edited 1 time in total.
Dozer

#4008 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

adsubzero wrote: 19/12/2020 20:38 Evo podatak iz novembra od strane Pfizer-a, od 170 potvrdjenih slucajeva, 162 je iz grupe placeba, dok je 8 primilo pravu vakcinu. Ako nema uporista u cinjenicama jer se radi o kontrolisanim uslovima, zasto se onda nije sasvim slucajno desilo da ima vise zarazenih iz vakcinisane grupe? Previse pametujes.
Uzecemo da ne znam citati...
Dakle, od njih 170 (100%), 162 (95,3%) nisu primili lijek, a 8 (4,7%) jesu. Koji je rezultat bio s ovih 162, a koji s tih 8?
Da vam olaksam:
- Koliko od 162 je razvilo teske simptome?
- Koliko od 8 je razvilo teske simptome?
adsubzero

#4009 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 20:46
adsubzero wrote: 19/12/2020 20:38 Evo podatak iz novembra od strane Pfizer-a, od 170 potvrdjenih slucajeva, 162 je iz grupe placeba, dok je 8 primilo pravu vakcinu. Ako nema uporista u cinjenicama jer se radi o kontrolisanim uslovima, zasto se onda nije sasvim slucajno desilo da ima vise zarazenih iz vakcinisane grupe? Previse pametujes.
Uzecemo da ne znam citati...
Dakle, od njih 170 (100%), 162 (95,3%) nisu primili lijek, a 8 (4,7%) jesu. Koji je rezultat bio s ovih 162, a koji s tih 8?
Od tih 162, 9 je teskih slucajeva, a od 8 iz grupe vakcinisanih, jedan je tezi slucaj. To je od ukupno 43.000 ispitanika, odnosno po pola od toga u svakoj grupi. Totalna slucajnost :thumbup:
Lao Ce

#4010 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Još malo 'pikanterije'
Drugi zdravstveni djelatnik na Aljasci dobio alergijsku reakciju nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv Covida-19

https://www.logicno.com/politika/drugi- ... id-19.html
Dozer

#4011 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

adsubzero wrote: 19/12/2020 20:58 Od tih 162, 9 je teskih slucajeva, a od 8 iz grupe vakcinisanih, jedan je tezi slucaj. To je od ukupno 43.000 ispitanika, odnosno po pola od toga u svakoj grupi. Totalna slucajnost :thumbup:
Znaci, od 162 bez vakcine, 5,55% je imalo teske simptome....
A od 8 vakcinisanih 12,5% je imalo teske simptome....
Ili sam opet nesto fulio...?
Sta je "to od ukupno 43.000 ispitanika"...?
adsubzero

#4012 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 21:02
adsubzero wrote: 19/12/2020 20:58 Od tih 162, 9 je teskih slucajeva, a od 8 iz grupe vakcinisanih, jedan je tezi slucaj. To je od ukupno 43.000 ispitanika, odnosno po pola od toga u svakoj grupi. Totalna slucajnost :thumbup:
Znaci, od 162 bez vakcine, 5,55% je imalo teske simptome....
A od 8 vakcinisanih 12,5% je imalo teske simptome....
Ili sam opet nesto fulio...?
Sta je "to od ukupno 43.000 ispitanika"...?
Jedno po jedno pitanje i doci cemo do toga da ti ispricam cijelu studiju. Bilo je vec, ali posto se zaboravilo i pitanja se ponavljaju, evo opet link.
https://www.businesswire.com/news/home/ ... 005595/en/
Dozer

#4013 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Daj ba svojim rijecima, fino, lijepo, razlozno. Vidis kako ja nista ne lijepim.

Digresija - I Philip-Morris je tvrdio da je Marlboro sasvim OK, a onda na tuzbama popusili 6 milijardi jer se ustanovilo da su godinama natapali filtere u amonijak, koji pospjesuje apsorpciju nikotina u krv, a time i ubrzavanje stvaranje ovisnosti.
Mozes li pogoditi kako su nazivali tuzitelje? Nije tesko, imas pravo na 1 pokusaj...

Teflon, za koji je nepobinto utvrdjeno da na visim temperaturama ispusta kancerogene tvari, nakon 30 godina sudskog procesa prosao je samo s nagodbama prema tuziteljima. Kao sto znas, a 100% i koristis, teflonski premaz je i danas u upotrebi na svemu i svacemu, najcesce na sudju u kojem spremas hranu(?!).
Imas pravo na 1 pokusaj da pogodis kako su proizvodjaci nazivali tuzitelje...

Da li je uopste potrebno reci da su sudski procesi, u oba slucaja, godinama usporavani, sabotirani, tuzitelji satanizirani i pokusavana njihova diskreditacija na 1000 nacina, prijeceno im, otpustani s poslova... I na kraju su se oba slucaja zavrsila vansudskim nagodbama. Kao sto znamo, i Marlboro i Teflon se i dalje proizvode i prodaju, sve legalno.

Ovo samo onako da ubacim, cisto reda radi... Da se vidi kako to fercera kod tih multimilijarderskih korporacija. A Pfizer je jedna od takvih.
Last edited by Dozer on 19/12/2020 22:04, edited 3 times in total.
adsubzero

#4014 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 21:07 Daj ba svojim rijecima, fino, lijepo, razlozno. Vidis kako ja nista ne lijepim.

Digresija - I Philip-Morris je tvrdio da je Marlboro sasvim OK, a onda na tuzbama popusili 6 milijardi jer se ustanovilo da su godinama natapali filtere u amonijak, koji posjpesuje apsorpciju nikotina u krv, a time i ubrazava stvaranje ovisnosti.

Ovo samo onako da ubacim, cisto reda radi... Da se vidi kako to fercera kod tih multimilijarderskih korporacija. A Pfizer je jedna od takvih.
Maltretiras. U prethodna dva posta sam sve bitno naveo.

43.000 ispitanika, pola primili vakcinu a pola placebo. 162 oboljelih iz placebo grupe od kojih 9 ozbiljnih slucajeva. 8 oboljelih iz grupe vakcinisanih, od kojih jedan ozbiljan slucaj.

Zakljuci sam dalje, valjda to mozes.
Dozer

#4015 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Naravno da mogu.

Dakle, od 21.500 na placebu zarazilo se 162, od cega je 9 imalo teske simptome. Znaci da je teske simptome imalo 0,04% nevakcinisanih.
Od 21.500 koji su primili vakcinu, samo se 8 zarazilo, a samo je 1 imao teske simptome. Znaci, 0,004%.

Pa super, odlican rezultat. Ovo znaci da ta vakcina sprijecava i infekciju, a i teze simptome. Zasto onda ovako i ne tvrde iz fabrike?

Imamo li ikakve dalje detalje o stanju ovih 21.500 vakcinisanih? Kako su danas?
pojedinac

#4016 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by pojedinac »

Lao Ce wrote: 19/12/2020 19:16 Trebaš biti posebna vrsta hinje da negiraš sve ove stvari koje obaraju i negiraju vjerodostojnost medijsko/globalističke priče. Istorija count on you :-D
:thumbup:
spinel_

#4017 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Da vidimo ove strucnjake sto jedva cekaju vakcinu.

Image

Hoce li vakcina sprijeciti raznorazne bolesti pluca zbog ovog smrada u kojem zivimo?
adsubzero

#4018 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 21:23 Naravno da mogu.

Dakle, od 21.500 na placebu zarazilo se 162, od cega je 9 imalo teske simptome. Znaci da je teske simptome imalo 0,04% nevakcinisanih.
Od 21.500 koji su primili vakcinu, samo se 8 zarazilo, a samo je 1 imao teske simptome. Znaci, 0,004%.

Pa super, odlican rezultat. Ovo znaci da ta vakcina sprijecava i infekciju, a i teze simptome. Zasto onda ovako i ne tvrde iz fabrike?

Ako saznas javi, volio bih i ja znati.
adsubzero

#4019 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 19/12/2020 21:28 Da vidimo ove strucnjake sto jedva cekaju vakcinu.

Image

Hoce li vakcina sprijeciti raznorazne bolesti pluca zbog ovog smrada u kojem zivimo?
Mislim da bi dobro bilo da prestanemo uporedjivati probleme na taj nacin i takmiciti se sta je gore. Zagadjenost je problem, covid je problem. Jedno ne umanjuje, niti negira drugo.
Ali mogao bih biti ljigav kao sto neki rade pa pitati da li je vrsena obdukcija na svih tih 4,2 miliona ljudi da se potvrdi da je uzrok zagadjenje?
Mogy87

#4020 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

adsubzero wrote: 19/12/2020 22:02

U ovom dokumentu su popisane sve nuspojave do 11 decembra. To je bilo prije 8 dana tako da je mjerodavno. Prate se ucesnici i dalje, naravno

https://www.fda.gov/media/144245/download

Vizuelno to izgleda ovako. Ali eto kaze Dozer od jula je proslo "samo" 5 mjeseci. Za 5 godina ce biti samo 5 i po goduna.

Image
Last edited by Mogy87 on 19/12/2020 22:11, edited 1 time in total.
Dozer

#4021 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

@adsubzero Drago mi je da si to rekao. Problem je sto ocito ne shvatas dublje znacenje toga sto si rekao.

A dublje znacenje, i ako pogledas gornja 2 primjera koja navedog (Marlboro i Teflon), jeste da ce proci godine dok se ne saznaju stvarni dugorocni ucinci ove vakcine.
Do tada niko nece znati sta se desava s milionima vakcinisanih ljudi, jer ce dovodjenje eventualnih problema u vezu s ovom vakcinom trajati i trajati.
Ako neko nezavisno i utvrrdi da je to nesto direktno uzrokovano ovom vakcinom, Pfizer i kompanija ce hladno dati par milijardi da se to zataska, i to je to.

Volio bih vidjeti direktora Pfizera da udje u neku random bolnicu gdje se ljudi vakcinisu i da primi random vakcinu iz kutije. Kao i mnoge druge slicne njemu...
Ovo se, naravno, nece desiti. Ako se i pojavi na ekranu u cilju da da primjer, to ce biti u striktno kontrolisanim uslovima, a vakcinu ce mu dati vjerovatno njegov zamjenik.
adsubzero

#4022 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 22:11 Drago mi je da si to rekao. Problem je sto ocito ne shvatas dublje znacenje toga sto si rekao.
Sta tacno? Problem je sto ne znam jer nisam dovoljno trazio?
Dozer wrote: 19/12/2020 21:23 Pa super, odlican rezultat. Ovo znaci da ta vakcina sprijecava i infekciju, a i teze simptome. Zasto onda ovako i ne tvrde iz fabrike?
Kako ne tvrde? Receno je da je vakcina preko 90% efikasna. To mnogo znaci.
Last edited by adsubzero on 19/12/2020 22:20, edited 1 time in total.
Mogy87

#4023 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 19/12/2020 22:11 @adsubzero Drago mi je da si to rekao. Problem je sto ocito ne shvatas dublje znacenje toga sto si rekao.

A dublje znacenje, i ako pogledas gornja 2 primjera koja navedog (Marlboro i Teflon), jeste da ce proci godine dok se ne saznaju stvarni dugorocni ucinci ove vakcine.
Do tada niko nece znati sta se desava s milionima vakcinisanih ljudi, jer ce dovodjenje eventualnih problema u vezu s ovom vakcinom trajati i trajati.
Ako neko nezavisno i utvrrdi da je to nesto direktno uzrokovano ovom vakcinom, Pfizer i kompanija ce hladno dati par milijardi da se to zataska, i to je to.

Volio bih vidjeti direktora Pfizera da udje u neku random bolnicu gdje se ljudi vakcinisu i da primi random vakcinu iz kutije. Kao i mnoge druge slicne njemu...
Ovo se, naravno, nece desiti. Ako se i pojavi na ekranu u cilju da da primjer, to ce biti u striktno kontrolisanim uslovima, a vakcinu ce mu dati vjerovatno njegov zamjenik.
Zato imamo klinicka ispitivanja za vakcine i lijekove.

Jesi svjestan koliko je apsurdno porediti duhan (koji te truje i stvara ovisnost) i tave sa proizvodima za prevenciju bolesti?

Ne razumijes jer si juce pitao koliko bolesnih ljudi od COVIDA su ubrizgali vakcine. :roll: ja se jos uvijek ibretim da nakon toga jos uvijek nesto komentarises.
adsubzero

#4024 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Dozer wrote: 19/12/2020 22:11 Ako se i pojavi na ekranu u cilju da da primjer, to ce biti u striktno kontrolisanim uslovima, a vakcinu ce mu dati vjerovatno njegov zamjenik
Mislim da jednostavno ne postoji scenarij u kojem bi ljudi dobili ono sto traze, jer su uvijek nezadovoljni i isticu periferne stvari. Ako se ne pojavi pred kamerama da primi vakcinu bit ce da ne valja jer nema povjerenja u vakcinu (ili sta vec ljudi izmisle). Ako se pojavi i primi vakcinu, bit ce neka druga banalnost. Uvijek se nadju neki izgovori.
adsubzero

#4025 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Mogy87 wrote: 19/12/2020 22:10
adsubzero wrote: 19/12/2020 22:02

U ovom dokumentu su popisane sve nuspojave do 11 decembra. To je bilo prije 8 dana tako da je mjerodavno. Prate se ucesnici i dalje, naravno

https://www.fda.gov/media/144245/download

Vizuelno to izgleda ovako. Ali eto kaze Dozer od jula je proslo "samo" 5 mjeseci. Za 5 godina ce biti samo 5 i po goduna.

Image
Nije dovoljno ovo, ne znamo ima li dugorocnih posljedica :roll:
Post Reply