Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GAU8

#3976 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

pojedinac wrote: 19/12/2020 14:52
GAU8 wrote: 19/12/2020 14:10 Nije bolest sve što boli...
Znaš to iz vlastitog iskustva.

ISTINA BOLI!
Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice :run:

https://vukajlija.com/nije-bolest-sve-sto-boli/80273

evo mozda naucis malo maternjeg jezika....
pojedinac

#3977 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by pojedinac »

GAU8 wrote: 19/12/2020 16:02
GAU8 wrote: 19/12/2020 14:10 Nije bolest sve što boli...

ISTINA BOLI!

Vidi se da ti s njim super vladaš.
Ego te ubi.
spinel_

#3978 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Divno. Sprema li se mozda izgovor za eventualni neuspjeh za vakcinu ili nam zele reci da s ovim nece stati. A mozda oboje?
Novi soj koronavirusa koji je identifikovan u Velikoj Britaniji se mnogo brže širi

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /201219066
GAU8

#3979 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

spinel_ wrote: 19/12/2020 17:27 Divno. Sprema li se mozda izgovor za eventualni neuspjeh za vakcinu ili nam zele reci da s ovim nece stati. A mozda oboje?
Novi soj koronavirusa koji je identifikovan u Velikoj Britaniji se mnogo brže širi

Nick nisi mogao bolje da odaberes, jer spinovanje ti veoma ide od ruke :lol: :lol: :lol:
Lao Ce

#3980 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

spinel_ wrote: 19/12/2020 17:27 Divno. Sprema li se mozda izgovor za eventualni neuspjeh za vakcinu ili nam zele reci da s ovim nece stati. A mozda oboje?

Pa ne ide mi kako su zamislili da ce ljudi pohrliti da se vakcinišu pa je potrebna dodatna dramatizacija i strah. Nadam se samo da neće pustiti neki mnogo smrtonosniji virus.
GAU8

#3981 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

pojedinac wrote: 19/12/2020 17:18

ISTINA BOLI!

Ego te ubi.
Jbg, ne moze svako biti operisan od pameti...
Lao Ce

#3982 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

hahahaa, obavezno pogledati

nakapat na kocku šećera :))))

pojedinac

#3983 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by pojedinac »

GAU8 wrote: 19/12/2020 17:29
pojedinac wrote: 19/12/2020 17:18

Ego te ubi.
Jbg, ne moze svako biti operisan od pameti...
Pa, naravno kad je to rezervisano samo za tebe.
meridiyan

#3984 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by meridiyan »

Fijasko…

Vakcinisali ljekare da dokažu da je vakcina bezbjedna, a špric je prazan! :lol: :lol:

Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se jasno vidi da je jednom zdravstvenom radniku u ruku nabijena igla iz praznog šprica. :lol: :lol: :lol:

meridiyan

#3985 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by meridiyan »

Gdje je igla? :lol: :lol:

Disappearing needles!! There soo desperate, come on!!

spinel_

#3986 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

:lol:
meridiyan wrote: 19/12/2020 18:17 Fijasko…

Vakcinisali ljekare da dokažu da je vakcina bezbjedna, a špric je prazan! :lol: :lol:

Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se jasno vidi da je jednom zdravstvenom radniku u ruku nabijena igla iz praznog šprica. :lol: :lol: :lol:

Lao Ce

#3987 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Komedije, najblaže rečeno.
Lao Ce

#3988 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Trebaš biti posebna vrsta hinje da negiraš sve ove stvari koje obaraju i negiraju vjerodostojnost medijsko/globalističke priče. Istorija count on you :-D
Dozer

#3989 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

adsubzero wrote: 19/12/2020 00:12 Procitaj sta znaci efikasnost vakcine i kako se dolazi do tog broja 90%. To ne znaci ono sto ti mislis da znaci.
Onda ja pitam da mi objasnis... Tu uskace drugi... A ti onda kazes da "ne znas kako to funkcionise"...
adsubzero wrote: 19/12/2020 00:33
Messier wrote: 19/12/2020 00:19 1000 ljudi, bez vakcine, zarazi se 300, zavrsi na respiratoru 30, umre 20. Smrtnost 2 posto.

1000 ljudi vakcinisanih sa 90 posto pouzdanim cjepivom,
900 sigurnih.
Od onih preostalih 100, bude 30 zarazenih, na respiratoru zavrsi 3, a umre 2.
@Dozer Evo vec covjek napisao. Ne znam kako se dolazi do tacnog broja, ali je ovaj princip. Testira se u kontrolisanim uslovima, porede se dvije skupine. Jedna prima pravu vakcinu dok druga placebo.
Znaci ti u startu pogresno racunas sa procentima, jer 90% efikasnost vakcine ne znaci da ce 90% testiranih imati blage ili nikakve simptome, to bi znacilo da vakcina nista ne radi. Laicko objasnjenje bi bilo: imas 10-20% zarazenih koji bi inace imali teske simptome ili bi zavrsilo smrtnim slucajem - dakle vakcina bi kod 90% njih (od tih 10-20%) ostvarila pozitivan rezultat. Odnosno tih 10-20% podijeli jos sa 10. Ne mislis li da je to dobar rezultat? Napomena da je ovo interpretacija a ne tacna racunica.
Za pocetak, nemoj se kititi tudjim perjem, a onda reci da nisi ni znao...
Medjutim, problem je i s njegovom racunicom jer je postavka pogresna. Kallkulacija se moze izvoditi samo iz potvrdjeno zarazenih, ni iz cega drugo.
Mi imamo ovu situaciju, cinjenicno:
Od 1000 zarazenih, bez vakcine ih 90% ima slabe ili nikakve simptome. Od 100 ostalih 30 zavrsi na respiratoru, a 20 umre. Dakle - smrtnost 2%
Pretpostavka da ce od 1000 vakcinisanih 900 biti sigurno, nema nikakvog uporista u cinjenicama jer je, kako si i sam rekao, testiranje radjeno u kontrolisanim uslovima, pri cemu se apsolutno nije moglo znati ko bi od testiranih razvio teze simptome, kao st ose to ne zna ni sada, bez vakcine.
Mogy87

#3990 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 19:32
Mogy87 wrote: 19/12/2020 13:44 Zar ti ne rece da tebi nije problem vakcina vec sto nije proslo dovoljno vremena? Pa dok ti dodjes na red procice minimalno godina dana (u “najgorem” slucaju iz tvoje perspektive) i milioni evropljana ukljucujuci medicinske radnike ce biti uveliko vakcinisani.
Stvarno ne znam govorimo li istim jezikom ili ti jednostavno ne mozes shvatiti sta hocu reci. Pokusat cu ponovo.

Danasnji program obavezne vakcinacije koji zapocinje prakticno po rodjenju djeteta siguran je i provjeren zato sto postoje dokazi o pozitivnom ucinku kroz duzi vremenski period i kroz generacije, dakle ljudi su pratili na koji nacin vakcina djeluje na novorodjence, pa kako do trece godine zivota, i tako sve do punoljetstva, pa kako se to odrazava na psihofizicko zdravlje njegova potomstva, pa na potomke te druge jedinke, i tako kroz generacije. Dakle, na osnovu svega toga taj program imunizacije za vecinu ljudi siguran je i koristan.

Sasvim sigurno da postoje slucajevi u kojima vakcina moze izazvati burnu reakciju u organizmu, zato ne postoji niti moze postojati “garancija” proizvodjaca ili medicinara (koju cesto u antivakser pokretima pominju).

Shvatas li sad zasto kazu da za “razvoj” dobre vakcine treba minimalno od 3 do 5, pa cak i 10 godina? Nadam se da shvatas da vakcina nije tableta za glavu koju popijes pa njeno dejstvo prestane nakon par sati.

A ovdje se govori o masovnoj vakcinaciji novim tipom vakcina cije dugorocne ucinke ne znamo, a, koliko vidim, ni kratkorocne.

Ne znam koliko me moze utjesiti sto cemo svi posmatrati najveci svjetski eksperiment u ovoj domeni, lijepo kazes - milioni ce primiti vakcinu, a dugorocne efekte cemo vidjeti... jednog dana.
Slucajno bas poznajes antivaxxersku retoriku i odlicno se sluzis njihovim “argumentima”.

Evo zasto se vakcine razvijaju koliko se razvijaju i to ispricano od strane dr. Marka Toshnera koji radi klinicka ispitivanja na Cambridgeu:

Ja sam štreber koji se bavi kliničkim ispitivanjima. Stalno slušam ljude kako govore da je za stvaranje cjepiva potrebno sedam do deset godina i koliko skraćivanje tog roka može biti opasno. Riječ koja se neprestano pojavljuje je “prebrzo”, što prosječnu osobu čini nervoznom oko sigurnosti cjepiva. Stoga ću vam kao liječnik koji provodi klinička ispitivanja ispričati što radim većinu vremena u tih deset godina – a ne radim baš previše.

Nisam lijen. Prijavljujem se za potpore, primam odbijenice, ponovno se prijavljujem, čekam recenzije, iznova se prijavljujem negdje drugdje, ponekad upadajući u začarani krug neuspjeha. Kad imam dovoljno sreće da dobijem sredstva za istraživanje, trošim mjesece na prijavljivanje etičkim odborima. Čekam regulatorne agencije, prilagođavam se kadrovskim promjenama u farmaceutskim tvrtkama i njihovim “izmjenama fokusa” prema nečemu što je daleko od područja mojih istraživanja, te na kraju, ako imam mnogo sreće, trošim vrijeme na pripremu istraživanja: pronalaženje pogodne lokacije, pripremanje te lokacije, paničarenje zbog slabog odaziva, traženje novih lokacija. Nakon toga obično dolazi još problema s regulativom, i na kraju, ako u međuvremenu ne potrošim svu sreću, možda uspijem doći do upotrebljivog lijeka – ili ne uspijem.

U ovoj fazi opet bi moglo doći do odgode – zbog dvojbi oko profitabilnosti lijeka ili uslijed bilo kojeg drugog problema. Ovdje neću ni spominjati koliko je godina obično potrebno da bi se provela “predklinička” istraživanja, ona koja se rade prije ispitivanja na ljudima.

Deset godina za razvoj cjepiva je loša stvar

Stoga, idući put kad vam netko izrazi zabrinutost nad zapanjujućom brzinom kojom su provedena ispitivanja cjepiva, ukažite im na to da deset godina nije dobra stvar, nego loša. Tih deset godina nisu tu zbog sigurnosti, radi se o deset teških godina borbe protiv ravnodušnosti, komercijalnih imperativa, loše sreće i birokracije.
One predstavljaju prepreke u procesu za koje smo sada dokazali da ih je “lako” prevladati. Sve što vam treba su neograničene financije, pametni i visoko motivirani ljudi, sva raspoloživa svjetska infrastruktura, gotovo beskonačan fond altruističnih, predivnih dobrovoljaca i ponešto razumnih ljudi u regulatornim agencijama.

Uza sve to, dok otkucava sat globalne pandemije koja ubija ljude iz sekunde u sekundu, ispostavlja se da smo u stanju postići nevjerojatne stvari. Ispitivanja cjepiva bila su ravna čudu. Bila je to revolucija u načinu na koji se ispitivanja provode, a koja, kad malo bolje razmislite, možda i nije toliko iznenađujuća s obzirom na našu sposobnost da budemo inovativni onda kada nam je to zaista potrebno.

A doista nam jest potrebno – nužnost je majka invencije. Sigurnost nikada nije bila ugrožena. Sva ispitivanja prošla su kroz sve potrebne “faze” ili postupke kao i bilo koji normalni lijek ili cjepivo. Stotine tisuća onih najboljih među nama dobrovoljno su se prijavili i primili eksperimentalno cjepivo. Svijet je tako pomno promatrao da smo, kad bi se razboljela samo jedna osoba, svi raspravljali o tome.

Do danas nije bilo niti jedne smrti povezane s cjepivima za COVID-19, a zabilježeno je samo nekoliko potencijalno ozbiljnih događaja. Pokušajte zamisliti da šest mjeseci promatrate sve stanovnike jednog malog grada i prijavljujete svaki pojedini srčani udar, svaki moždani udar, neurološko stanje ili bilo što drugo što bi se moglo ocijeniti ozbiljnim. Koliko je to fantastično? Bio je to trijumf medicinske znanosti.

A nisam se ni dotaknuo sretne okolnosti koja je značila da se sve to dogodilo u vrijeme kada je sekvenciranje svih gena čovjeka ili virusa tako rutinska stvar da nitko ne trepne. To je sekvenciranje drastično ubrzalo ranu pretkliničku znanost koja je dala potreban temelj za više novih tehnologija, baš u pravom trenutku za njihovo korištenje.

Trenutno su već tri cjepiva izašla na vidjelo i pokazala učinkovitost veću nego što smo se ikada nadali. Regulatorni organi postavili su granicu na oko 50 % učinkovitosti. I Moderna i Pfizer izvijestili su o 95%, dok je Sveučilište Oxford prijavilo 90% učinkovitosti za određeni režim doziranja. Još trebaju stići podaci o sigurnosti, ali dosadašnji rezultati cjepiva su sjajni i ja sam optimist.

Ništa od toga ne umanjuje izazove koji su još pred nama. To također ne znači da oko ovih cjepiva nema pitanja o sigurnosti na koja tek treba odgovoriti. Ipak, ovo predstavlja trijumf kvalitetnog procesa i sjajnih ljudi. Uvjeren sam, kada regulatorne agencije pažljivo prođu kroz sve podatke o sigurnosti i učinkovitosti, pomno praćene od svih zainteresiranih znanstvenika na svijetu, da će cjepiva ući u upotrebu samo onda ako korist od njih bude jasno premašivala rizike – a i vi biste trebali biti jednako uvjereni u to.

https://theconversation.com/less-than-a ... med-150414

Uostalom, zasto si toliko zabrinut? Niko te nece tjerati da se vakcinises. Smanji paranoju, nije dobra za zdravlje :mrgreen:
amidzazeher

#3991 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by amidzazeher »

Mogy87 wrote: 19/12/2020 19:49
Uostalom, zasto si toliko zabrinut? Niko te nece tjerati da se vakcinises. Smanji paranoju, nije dobra za zdravlje :mrgreen:
Ovo iz prve ruke?
vatreni__poljubac

#3992 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vatreni__poljubac »

Ta vakcina za godinu dana dolazi u dva oblika ... ili sa praznom spricom ili sa samonestajucom iglom. :lol:
Mogy87

#3993 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

amidzazeher wrote: 19/12/2020 19:56
Ovo iz prve ruke?
Od Gejca licno :mrgreen:

Pa ankete broja ljudi koji su spremni dobrovoljno da se vakcinisu u zapadnoj evropi su i vise nego zadovoljavajuce, a tek ce porasti nakon par mjeseci vakcinacije ugrozenih kategorija i medicinskih radnika.
Dozer

#3994 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Vidim da sam kleru (dobro vas oznaci, ko vec :thumbup: ) zadnjih par stranica bio tema. Drago mi je. :D

Meni je, iskreno, porazno vidjeti kako danas gomila mladje raje, a to je ispod 40 i ono sto ja nazivam M92, (ne)razmislja.... :roll:

Proces razmisljanja ljudi nizeg IQ-a (ako ne vjerujete, konsultujte psihologiju, a mozete i psihologiju menadzmenta), svodi se na "autoritet kaze....". Pri tome, autoritet je iskljucivo onaj ili ono sto je u skladu sa stavom takvih ljudi. A taj stav se, opet, formirao i formira na bazi "Appeal to authority". Zacarani krug.

S druge strane, proces razmisljanja i zakljucivaja kod onih malo inteligentnijih ljudi bazira se na malo vise faktora i procesa.
Faktor 1: Autoritet A je rekao X o temi Z
Faktor 2: Autoritet B je rekao Y o temi Z

Proces analize se onda zasniva na vise faktora:
1. sveukupnom obrazovanju,
2. sveukupnoj edukaciji,
3. prethodnim iskustvima, i na kraju
4. svim dostupnim cinjenicama vezanim za temu Z

I niposto za subjektivni osjecaj ili misljenje koje se bazira iskljucivo na onome KO je nesto rekao, bez obzira da li je to Autoritet A ili B, nego na onome STA je receno, a sto se nadalje filtrira kroz navedene faktore.

Ko zna sta ja SWOT analiza, i ko je uradio bar jednom u zivotu, prakticno i na necemu stvarnom, taj onda zna o cemu pricam.

Besmisleno je dalje nastavljati ove rasprave jer je ocigledno da pojedini ovdje zaista nemaju dovoljno mentalnih kapaciteta da uopste shvate na sta im se ukazuje. Vrijeme pred nama ce pokazati sve, a za sad je vec jasno da smo mi, koji smo na to ukazivali, bili u pravu mjesecima ranije kada smo rekli da ce se ta vakcinacija, koja "nije obavezna", uslovljavati raznim stvarima (putovanja, ulasci u drzave, itd.). i na taj nacin ce zapravo postati obavezna za svakoga ko zeli da zivi normalno. Naravno, veliko je pitanje sta ce znaciti to novo "normalno".
Ja se, iskreno, nadam da nisam u pravu za sve ovo... Ali, sudeci po svemu sto isplivava, sve su prilike da ipak jesam. Nazalost po sve nas....
Last edited by Dozer on 19/12/2020 20:08, edited 1 time in total.
amidzazeher

#3995 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by amidzazeher »

Mogy87 wrote: 19/12/2020 19:59
Ovo iz prve ruke?

Pa ankete broja ljudi koji su spremni dobrovoljno da se vakcinisu u zapadnoj evropi su i vise nego zadovoljavajuce, a tek ce porasti nakon par mjeseci vakcinacije ugrozenih kategorija i medicinskih radnika.
Pa to je super, ja bih volio da tako i ostane. Pojam vakcine i jeste da zastiti onoga koji je primio vakcinu, zasto onda da me interesuju ovi antivaxeri i ljudi koji se boje primiti vakcinu iz bilo kojeg razloga.
Ja samo govorim da bi bilo pogubno tjerati ljude da se vakcinisu time sto ce im npr. biti potreban dokaz da su vakcinisani da bi putovali u druge drzave i sl.
Mogy87

#3996 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

amidzazeher wrote: 19/12/2020 20:07
Mogy87 wrote: 19/12/2020 19:59

Ovo iz prve ruke?

Pa to je super, ja bih volio da tako i ostane. Pojam vakcine i jeste da zastiti onoga koji je primio vakcinu, zasto onda da me interesuju ovi antivaxeri i ljudi koji se boje primiti vakcinu iz bilo kojeg razloga.
Ja samo govorim da bi bilo pogubno tjerati ljude da se vakcinisu time sto ce im npr. biti potreban dokaz da su vakcinisani da bi putovali u druge drzave i sl.
Vakcinacija za bolesti ozbiljnije od kovida je obavezna jer se tako gradi kolektivni imunitet koji cuva najugrozenije clanove drustva koji se iz zaista opravdanih razloga ne smiju vakcinisati. Ja bi najsretnija bila da je drustvo i na ovim prostorima dovoljno educirano da im se ostavi sloboda izbora, a da se odluce za vakcinaciju (kao sto je u brojnim zemljama EU). Tu je jos dodatna dimenzija da roditelj odlucuje za dijete cije je zdravlje iznad njegovog prava da bude needuciran.

E sad posto kovid stedi djecu apsolutno sam za to da bude na dobrovoljnoj osnovi. Pa svi po zeljama.
Dozer

#3997 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

A upravo to se vec sada najavljuje. Australija prva. Ko nije vakcinisan, ne moze u ili iz aviona. Kraj price. I jaran mi ovo potvrdjuje, iz Melburna. Ne dozvoljavaju mu da napusti Australiju dok ne stignu vakcine i dok se ne vakcinise. Ne moze da kupi kartu uopste.

Mislis da i ostale drzave nece uraditi isto...? Zivi bili, pa vidjeli.

DIgresija - ovo me podsjeca na onu pricu da se nikoga ne msije tjerati u islam, a onda se onima koji nece udare veci porezi, otima zemlja, itd..

Sto bi Djole rek'o - Princip je isti, sve su ostalo nijanse...

Oplakah sad...dobra pravo. Kaze: Sreca pa korona napada slaba pluca... Zamislite koji bi pomor bio da napada slab mozak... :D
Last edited by Dozer on 19/12/2020 20:16, edited 1 time in total.
Mogy87

#3998 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

boy_zelenski wrote: 19/12/2020 20:09
Slucajno bas poznajes antivaxxersku retoriku i odlicno se sluzis njihovim “argumentima”.

Evo zasto se vakcine razvijaju koliko se razvijaju i to ispricano od strane dr. Marka Toshnera koji radi klinicka ispitivanja na Cambridgeu:

[ ... ]

1. Po ko zna koji put maliciozno pokusavas insinuirati nesto sto sam u startu opovrgao. Te jadne igre mozes s naivnim ljudima kojima nije jasna svrha tvog bitisanja na forumu.
2. Citat izvjesnog gospodina krajnje je adekvatan dokaz ispitanosti vakcine i njenih dugorocnih ucinaka.
3. Niko nas nece tjerati, samo (najvjerovatnije) necemo moci uci ni u prodavnicu bez kovid pasosa.

Produzi dalje, molim te. Nemam ni volje, ni zelje da komuniciram na nivou ad hominem argumentacije.
Da, covjek koji za Cambridge radi klinicka ispitivanja nije relevantan da se uzme u obzir na temu klinickih ispitivanja :thumbup:

Kakav COVID pasos? U BiH? Pa kod nas ljudi djecu ne vakcinisu protiv djecije paralize, velikog kaslja i slicno pa nikom nista. Na papiru obavezno, u praksi haraju bolesti eradicirane u drugim zemljama.
Dozer

#3999 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Mogy...ti mozda nisi promolila nosa dalje od svoje mahale (gdje god ona da je), ali mozes li shvatiti da ima i nas koji smo navikli svake godine malo putovati izvan ovog prkna od zemlje...?
Last edited by Dozer on 19/12/2020 20:19, edited 1 time in total.
Mogy87

#4000 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 19/12/2020 20:12 A upravo to se vec sada najavljuje. Australija prva. Ko nije vakcinisan, ne moze u ili iz aviona. Kraj price. I jaran mi ovo potvrdjuje, iz Melburna. Ne dozvoljavaju mu da napusti Australiju dok ne stignu vakcine i dok se ne vakcinise. Ne moze da kupi kartu uopste.

Mislis da i ostale drzave nece uraditi isto...? Zivi bili, pa vidjeli.

DIgresija - ovo me podsjeca na onu pricu da se nikoga ne msije tjerati u islam, a onda se onima koji nece udare veci porezi, otima zemlja, itd..

Sto bi Djole rek'o - Princip je isti, sve su ostalo nijanse...
Australija rekla da ce sacekati s vakcinacijom. Kod njih ljeto, situacija odlicna.

Plan im je tek mart

While the federal government says it was still preparing for a March rollout, health officials are working towards a regulatory approval date in late-January and government sources said a February rollout remained a possibility.

https://www.afr.com/politics/federal/fi ... 214-p56naa
Post Reply