Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice
https://vukajlija.com/nije-bolest-sve-sto-boli/80273
evo mozda naucis malo maternjeg jezika....
Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice
Vidi se da ti s njim super vladaš.GAU8 wrote: ↑19/12/2020 16:02Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice![]()
Novi soj koronavirusa koji je identifikovan u Velikoj Britaniji se mnogo brže širi
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /201219066
Nick nisi mogao bolje da odaberes, jer spinovanje ti veoma ide od rukespinel_ wrote: ↑19/12/2020 17:27 Divno. Sprema li se mozda izgovor za eventualni neuspjeh za vakcinu ili nam zele reci da s ovim nece stati. A mozda oboje?
Novi soj koronavirusa koji je identifikovan u Velikoj Britaniji se mnogo brže širi
Pa ne ide mi kako su zamislili da ce ljudi pohrliti da se vakcinišu pa je potrebna dodatna dramatizacija i strah. Nadam se samo da neće pustiti neki mnogo smrtonosniji virus.spinel_ wrote: ↑19/12/2020 17:27 Divno. Sprema li se mozda izgovor za eventualni neuspjeh za vakcinu ili nam zele reci da s ovim nece stati. A mozda oboje?
Jbg, ne moze svako biti operisan od pameti...pojedinac wrote: ↑19/12/2020 17:18Vidi se da ti s njim super vladaš.GAU8 wrote: ↑19/12/2020 16:02Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice![]()
Ego te ubi.
Pa, naravno kad je to rezervisano samo za tebe.GAU8 wrote: ↑19/12/2020 17:29Jbg, ne moze svako biti operisan od pameti...pojedinac wrote: ↑19/12/2020 17:18Vidi se da ti s njim super vladaš.GAU8 wrote: ↑19/12/2020 16:02
Opet nisi skontao vic... iliti polupao loncice![]()
Ego te ubi.
meridiyan wrote: ↑19/12/2020 18:17 Fijasko…
Vakcinisali ljekare da dokažu da je vakcina bezbjedna, a špric je prazan!![]()
![]()
Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se jasno vidi da je jednom zdravstvenom radniku u ruku nabijena igla iz praznog šprica.![]()
![]()
![]()
Onda ja pitam da mi objasnis... Tu uskace drugi... A ti onda kazes da "ne znas kako to funkcionise"...
Za pocetak, nemoj se kititi tudjim perjem, a onda reci da nisi ni znao...adsubzero wrote: ↑19/12/2020 00:33@Dozer Evo vec covjek napisao. Ne znam kako se dolazi do tacnog broja, ali je ovaj princip. Testira se u kontrolisanim uslovima, porede se dvije skupine. Jedna prima pravu vakcinu dok druga placebo.
Znaci ti u startu pogresno racunas sa procentima, jer 90% efikasnost vakcine ne znaci da ce 90% testiranih imati blage ili nikakve simptome, to bi znacilo da vakcina nista ne radi. Laicko objasnjenje bi bilo: imas 10-20% zarazenih koji bi inace imali teske simptome ili bi zavrsilo smrtnim slucajem - dakle vakcina bi kod 90% njih (od tih 10-20%) ostvarila pozitivan rezultat. Odnosno tih 10-20% podijeli jos sa 10. Ne mislis li da je to dobar rezultat? Napomena da je ovo interpretacija a ne tacna racunica.
Slucajno bas poznajes antivaxxersku retoriku i odlicno se sluzis njihovim “argumentima”.boy_zelenski wrote: ↑19/12/2020 19:32Stvarno ne znam govorimo li istim jezikom ili ti jednostavno ne mozes shvatiti sta hocu reci. Pokusat cu ponovo.
Danasnji program obavezne vakcinacije koji zapocinje prakticno po rodjenju djeteta siguran je i provjeren zato sto postoje dokazi o pozitivnom ucinku kroz duzi vremenski period i kroz generacije, dakle ljudi su pratili na koji nacin vakcina djeluje na novorodjence, pa kako do trece godine zivota, i tako sve do punoljetstva, pa kako se to odrazava na psihofizicko zdravlje njegova potomstva, pa na potomke te druge jedinke, i tako kroz generacije. Dakle, na osnovu svega toga taj program imunizacije za vecinu ljudi siguran je i koristan.
Sasvim sigurno da postoje slucajevi u kojima vakcina moze izazvati burnu reakciju u organizmu, zato ne postoji niti moze postojati “garancija” proizvodjaca ili medicinara (koju cesto u antivakser pokretima pominju).
Shvatas li sad zasto kazu da za “razvoj” dobre vakcine treba minimalno od 3 do 5, pa cak i 10 godina? Nadam se da shvatas da vakcina nije tableta za glavu koju popijes pa njeno dejstvo prestane nakon par sati.
A ovdje se govori o masovnoj vakcinaciji novim tipom vakcina cije dugorocne ucinke ne znamo, a, koliko vidim, ni kratkorocne.
Ne znam koliko me moze utjesiti sto cemo svi posmatrati najveci svjetski eksperiment u ovoj domeni, lijepo kazes - milioni ce primiti vakcinu, a dugorocne efekte cemo vidjeti... jednog dana.
Od Gejca licno
Pa to je super, ja bih volio da tako i ostane. Pojam vakcine i jeste da zastiti onoga koji je primio vakcinu, zasto onda da me interesuju ovi antivaxeri i ljudi koji se boje primiti vakcinu iz bilo kojeg razloga.Mogy87 wrote: ↑19/12/2020 19:59Od Gejca licno![]()
Pa ankete broja ljudi koji su spremni dobrovoljno da se vakcinisu u zapadnoj evropi su i vise nego zadovoljavajuce, a tek ce porasti nakon par mjeseci vakcinacije ugrozenih kategorija i medicinskih radnika.
Vakcinacija za bolesti ozbiljnije od kovida je obavezna jer se tako gradi kolektivni imunitet koji cuva najugrozenije clanove drustva koji se iz zaista opravdanih razloga ne smiju vakcinisati. Ja bi najsretnija bila da je drustvo i na ovim prostorima dovoljno educirano da im se ostavi sloboda izbora, a da se odluce za vakcinaciju (kao sto je u brojnim zemljama EU). Tu je jos dodatna dimenzija da roditelj odlucuje za dijete cije je zdravlje iznad njegovog prava da bude needuciran.amidzazeher wrote: ↑19/12/2020 20:07Pa to je super, ja bih volio da tako i ostane. Pojam vakcine i jeste da zastiti onoga koji je primio vakcinu, zasto onda da me interesuju ovi antivaxeri i ljudi koji se boje primiti vakcinu iz bilo kojeg razloga.
Ja samo govorim da bi bilo pogubno tjerati ljude da se vakcinisu time sto ce im npr. biti potreban dokaz da su vakcinisani da bi putovali u druge drzave i sl.
Da, covjek koji za Cambridge radi klinicka ispitivanja nije relevantan da se uzme u obzir na temu klinickih ispitivanjaboy_zelenski wrote: ↑19/12/2020 20:091. Po ko zna koji put maliciozno pokusavas insinuirati nesto sto sam u startu opovrgao. Te jadne igre mozes s naivnim ljudima kojima nije jasna svrha tvog bitisanja na forumu.Mogy87 wrote: ↑19/12/2020 19:49
Slucajno bas poznajes antivaxxersku retoriku i odlicno se sluzis njihovim “argumentima”.
Evo zasto se vakcine razvijaju koliko se razvijaju i to ispricano od strane dr. Marka Toshnera koji radi klinicka ispitivanja na Cambridgeu:
[ ... ]
Uostalom, zasto si toliko zabrinut? Niko te nece tjerati da se vakcinises. Smanji paranoju, nije dobra za zdravlje![]()
2. Citat izvjesnog gospodina krajnje je adekvatan dokaz ispitanosti vakcine i njenih dugorocnih ucinaka.
3. Niko nas nece tjerati, samo (najvjerovatnije) necemo moci uci ni u prodavnicu bez kovid pasosa.
Produzi dalje, molim te. Nemam ni volje, ni zelje da komuniciram na nivou ad hominem argumentacije.
Australija rekla da ce sacekati s vakcinacijom. Kod njih ljeto, situacija odlicna.Dozer wrote: ↑19/12/2020 20:12 A upravo to se vec sada najavljuje. Australija prva. Ko nije vakcinisan, ne moze u ili iz aviona. Kraj price. I jaran mi ovo potvrdjuje, iz Melburna. Ne dozvoljavaju mu da napusti Australiju dok ne stignu vakcine i dok se ne vakcinise. Ne moze da kupi kartu uopste.
Mislis da i ostale drzave nece uraditi isto...? Zivi bili, pa vidjeli.
DIgresija - ovo me podsjeca na onu pricu da se nikoga ne msije tjerati u islam, a onda se onima koji nece udare veci porezi, otima zemlja, itd..
Sto bi Djole rek'o - Princip je isti, sve su ostalo nijanse...