Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
made_in_sarajevo wrote: ↑13/12/2020 09:05
Napravit ce sunnyland i hotel kad zavrsi symphony. Kupio arap haman kompletno brdo, a ni hotel nece biti mali.
Symphony je budalasta zgrada, ko u americkim filmovima one ravne rampe sa sprata na sprat idu. Uzmete romobil i vozate se po zgradi . Sad ce jedan dio otvoriti, drugi se jos radi i ima jos nekih stvari koje nisu rijesili, jos projekat rade. Bit ce kino sala gore ali vjerovatno na fazon da firme koje rentaju gore da mogu koristiti za poslovne sastanke, konferencije. Ma imat ce sve zivo gore ko god bude radio. Od kafe, restorana, lezanja i gledanja na grad do raditi.
Ja sam rekao kako su prošle generacije pričale sa ushićenjem o Energoinvestu, Šipadu, UPI-ju, UNIS-u i ostalim gigantima tog vremena, ove sadašnje će pričati o Symphonyu, MOP-u, Mistralu, Infobipu, Atlantu itd...
Uz napomenu da Infobip planira isto zanimljiv kampus da izgradi na Šipu, ato bi moglo početi već sljedeće godine.
So What! wrote: ↑12/12/2020 12:09Izgradnja administrativno poslovnog objekta Symphony na Trebeviću - 10. 12. 2020.
Kako je Symphony rekao idu u prirodu ocekivalo se da fakat idu u prirodu, zdrav zivot ovo ono, a ne da budu medju sve nadzidzane zgrade na planini, ima 2m trave oko njih xD Kad se sve vrati u normalu imat ce vecu guzvu nego u SCC-u
high_volume wrote: ↑13/12/2020 11:54Samo nek' nije korupcijom
Bez zafrkancije, jedva su ga i udali ...
11. 07. 2017.
Šeik kupio hotel 'Feri', ima ponuda i za 'Igman'
Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu u tijeku su veliki radovi. Kako je rekao premijer Sarajevskoj kantona Elmedin Konaković, na Bjelašnici se trenutno realizira projekt vrijedan 16 milijuna maraka koje je osigurala Vlada Sarajevskog kantona, piše Avaz.
- Iskopane su tranše za polaganje cijevi za vještačko zasnježavanje, odmakli su i radovi na polaznoj i odlaznoj stanici šestosjeda, postavljeno 11 od 13 temelja za stupove. Stigla je cijela polazna stanica koju ćemo uskoro montirati. Vrlo brzo pokazat će se opravdanost ove investicije. Izgradnjom vertikalnog transporta Bjelašnica će postati najbolje skijalište u regiji - kaže Konaković.
Dodaje da iduće godine planiraju ulaganja u ljetni turizam, izdvojili su dio sredstava za gradnju sportskog centra zajedno s Općinom Trnovo. Također, Konaković tvrdi da će ulaganja u Bjelašnicu i Igman privući investitore koji će kupiti hotele na planinama i tako upotpuniti ponudu.
Od Konakovića se tako saznalo da je šeik Muhamed el-Kasimi kupio hotel "Feri" na Igmanu i u završnoj je fazi za dobivanje dozvola za rekonstrukciju objekta.
- Do sada nije bilo interesa za kupovinu i gradnju hotela jer nije bilo kvalitetne ponude skijašima. Kada bude više skijaša, bit će i ponuda za hotele. Za hotel "Igman", za koji dugo nismo imali zainteresiranih, već smo dobili nekoliko upita za prodaju, kazao je između Konaković.
So What! wrote: ↑12/12/2020 12:09Izgradnja administrativno poslovnog objekta Symphony na Trebeviću - 10. 12. 2020.
Kako je Symphony rekao idu u prirodu ocekivalo se da fakat idu u prirodu, zdrav zivot ovo ono, a ne da budu medju sve nadzidzane zgrade na planini, ima 2m trave oko njih xD Kad se sve vrati u normalu imat ce vecu guzvu nego u SCC-u
Imaš borovu šumu odma iznad glave, šta je to nego priroda? Moja zamjerka je samo što nisu otišli jos malo više jer su ovako opet u smogu.
thekupus wrote: ↑13/12/2020 17:44
Pa nisu mogli više, tu počinje zaštićena zona Park prirode Trebević.
Samo da podsjetim....
Trebević je od davnina predstavljao glavno izletište Sarajlija. Povoljan geografski položaj, nadmorska visina, blaga klima i prirodne ljepote usadili su se u srca zaljubljenika u prirodu još od doba Austro-Ugarske koja je prepoznala potencijal područja i počela ga modifikovati u izletište. Trend razvoja Trebevića nastavio se sve do Drugog svjetskog rata kada naglo prestaje, a nastavlja se nakon 1945. godine, posebno nakon izgradnje trebevićke žičare. Trebević od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite i to u kategoriji park – šuma. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog. Kompletan prostor odlikuje velika raznolikost u biološkom, pedološkom i geološkom smislu, ali i u drugim stručnim disciplinama.
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 9. aprila 2014. godine, usvojen je Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža „Trebević“. Ovim zakonom utvrđena je zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti na prostoru od 400,20 hektara. Precizirane su tačne granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja i njegovo zoniranje. Skupština Kantona Sarajevo je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Kantonalne javne ustanove kojom joj je Zaštićeni pejzaž „Trebević“ dodijeljen na upravljanje.
Ovo područje je podijeljeno u tri zaštićene zone. Prva zona, odnosno nukleus, koja je zona stroge zaštite, obuhvata 55,40 ha, druga (puffer) 294 ha, a treća, tzv. tranzicijska zona, 50,80 hektara.Uspostava zaštićenog pejzaža „Trebević“ ima svrhu očuvanja i unapređenja svih elemenata fizičkogeografskog i biološkog diverziteta u zoni zaštićenog područja, otklanjanja i sprečavanja eksploatacija i aktivnosti koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode, razvoja i unapređenja eko-turističkih potencijala općine Stari Grad i Kantona Sarajevo na nivou organizovanih i planskih turističkih posjeta, te aktivnog učešća lokalnog stanovništva u održavanju i unapređenju funkcionisanja zaštićenog područja.
Imaš borovu šumu odma iznad glave, šta je to nego priroda? Moja zamjerka je samo što nisu otišli jos malo više jer su ovako opet u smogu.
Pa nisu mogli više, tu počinje zaštićena zona Park prirode Trebević.
Ah na to sam zaboravio
Potpuno opravdano i drago mi je da im neko nije to "zavrsio". A vjerujem da to nije lako (da je nemoguce) dok se nisu pojavili stambeno poslovni objekti po Trebevicu do sad
Znam da je dozvoljeno samo obnavljanje postojecih objekata ili gradnja na mjestu nekadasnjih objekata ali u priblizno istim gabaritima samo nisam znao da je kod Sunnylanda ta linija.
ps5 wrote: ↑13/12/2020 18:11
Znam da je dozvoljeno samo obnavljanje postojecih objekata ili gradnja na mjestu nekadasnjih objekata ali u priblizno istim gabaritima samo nisam znao da je kod Sunnylanda ta linija.
Što su "nekako" zanemarili kod izgradnje hotela Vidikovac
Ima li neko ideju gdje bi se moglo pronaći za kupiti parking mjesto ili garaža (zasebna ili unutar zgrade) na Skenderiji (Adila Grebe, Skenderpašina) na potezu od Njemačke ambasade do ambasade Srbije... Imam stan na Tabašnici i ogroman problem sa parkingom...
Svaka preporuka je dobrodošla
U Adila grebe je bilo nekad ona zgrada sto se davno napravila kad se udje u ulicu s desne strane,
imas novogradnju na soukbunaru iznad bivseg opelovog salona,
kod malche na cobaniji ima jos slobodnih mjesta,
u skender-pasinoj kod americke rezidencije se pravi zgrada bice navodno gotova krajem 2021
Evo valjda ces ubosti
Hvala Bogu pa će i Igman dobiti mjesto da se možeš okrijepiti, prenoćiti i sl... Mi pravo volimo šetati po stazama Igmana, prema domu Javornik ili prema Prašumi, nebitno, ali me je vazda nerviralo što na kraju balade, nemaš gdje popiti čaj ili pojesti čorbicu...
Moze li se u ovom novom hotelu na Igmanu popiti kuhano vino? Ako ne moze pisam ti se na taj planinski hotel.
Odes u nas dio Trebevica samo kafu i caj mozes popit.