Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
Nekako s proljeća

#651 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

Ih, kada bih uzimao za ozbiljno kojekakve priče i naprđivanja iz višegodišnjeg ratnog puta, i sam bi se bacio u neku pogibelj. Armija RBIH, bar u nomenklaturi vojnoevidencijske specijalnosti skr VES u Prvom Korpusu, imala je ves-vodič konja. Dakle, vojnik kojem je specijalnost vođenje konja. Valjda i to treba znati.
jefff

#652 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Nekako s proljeća wrote: 17/12/2020 19:12 Mapa je iz monografije o Starom Gradu u periodu 1992-1995, u njoj se nalaze i druge mape sa ratišta u gradu i izvan njega, gdje su jedinice iz St. grada bile angažovane. Daj mi malo vremena da vidim ima li uz mapu i nekog pojašnjenja pa da se dopunim.
Inace ima malo knjiga koje su na bilo koji nacin vezane za odbranu Sarajeva i drzave. Ovo sto ima od ogromnog je znacaja jer je taj materijal otrgnuo ljude i dogadjaje od zaborava. Nama je naturena kultura zaborava umjesto kulture sjecanja. Imamo samo dvije monografije sehida i poginulih boraca:
Monografija Zelenih Beretki i monografija sehida i poginulih boraca opcine Ilidza.
Od ostalih vrijede jos samo: Opsada i odbrana Sarajeva 1992 - 1995. u izdanju Instituta za genocid profesora Smaila Cekica iz 2005. Koja je stampana u svega 500. primjeraka i
Stari Grad Sarajevo – agresija i odbrana 1992-1995 od autora Zijada Rujanca.
Imamo muzej Zelenih Beretki i spomen sobu u opcini Stari Grad. O poginulim pripadnicima MUPa svjedoci samo poglavlje na zvanicnoj web stranici kantonalnog MUPa.To je sve sto ima da svjedoci o odbrani.
high_volume

#653 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by high_volume »

Valter Gustav wrote: 17/12/2020 20:36 Bila je prica na Treskavici."I konji izvrsavaju samoubistva"Mislio sam da je to nekakva sala.Kazu da konji vise nisu mogli nositi na sebi municiju, hranu pa su skakali sa stijena.
Nekako s proljeća wrote: 17/12/2020 21:46 Ih, kada bih uzimao za ozbiljno kojekakve priče i naprđivanja iz višegodišnjeg ratnog puta, i sam bi se bacio u neku pogibelj. Armija RBIH, bar u nomenklaturi vojnoevidencijske specijalnosti skr VES u Prvom Korpusu, imala je ves-vodič konja. Dakle, vojnik kojem je specijalnost vođenje konja. Valjda i to treba znati.
Tokom priprema za borbe za oslobađanje Lupoča, krajem '95. na konjima, uzbrdo, doprema je velika količina logistike, svega i svačega. Bilo je i po 3-4 ture dnevno, a uspon je ogroman. Jedan konj, iz nadzora intedantske službe Manevarskog bataljona 1.bb, kad su ga oslobodili tereta, otišao je i sunovratio se niz stijene. U jednom pošumljenom, ravnom dijelu, par stotina m. prije stijene Oblik.

Tvoj izraz "naprđivanje" je strašan oblik primitivizma i nepoštivanja drugog. Trebaš prestati sa takvom retorikom.
Valter Gustav

#654 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Valter Gustav »

Nekako s proljeća wrote: 17/12/2020 21:46 Ih, kada bih uzimao za ozbiljno kojekakve priče i naprđivanja iz višegodišnjeg ratnog puta, i sam bi se bacio u neku pogibelj. Armija RBIH, bar u nomenklaturi vojnoevidencijske specijalnosti skr VES u Prvom Korpusu, imala je ves-vodič konja/b]. Dakle, vojnik kojem je specijalnost vođenje konja. Valjda i to treba znati.

Vodici konja su davali konjima tablete za depresiju da ne skacu sa stijena. :)
Nekako s proljeća

#655 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

high_volume wrote: 17/12/2020 22:52
Valter Gustav wrote: 17/12/2020 20:36 Bila je prica na Treskavici."I konji izvrsavaju samoubistva"Mislio sam da je to nekakva sala.Kazu da konji vise nisu mogli nositi na sebi municiju, hranu pa su skakali sa stijena.
Nekako s proljeća wrote: 17/12/2020 21:46 Ih, kada bih uzimao za ozbiljno kojekakve priče i naprđivanja iz višegodišnjeg ratnog puta, i sam bi se bacio u neku pogibelj. Armija RBIH, bar u nomenklaturi vojnoevidencijske specijalnosti skr VES u Prvom Korpusu, imala je ves-vodič konja. Dakle, vojnik kojem je specijalnost vođenje konja. Valjda i to treba znati.
Tokom priprema za borbe za oslobađanje Lupoča, krajem '95. na konjima, uzbrdo, doprema je velika količina logistike, svega i svačega. Bilo je i po 3-4 ture dnevno, a uspon je ogroman. Jedan konj, iz nadzora intedantske službe Manevarskog bataljona 1.bb, kad su ga oslobodili tereta, otišao je i sunovratio se niz stijene. U jednom pošumljenom, ravnom dijelu, par stotina m. prije stijene Oblik.

Tvoj izraz "naprđivanje" je strašan oblik primitivizma i nepoštivanja drugog. Trebaš prestati sa takvom retorikom.
Bravo, hvala ti što si nas upoznao sa primjerom vrlo korisne uloge konja i još konkretnijim primjerom njegovog suicida na području Oblika 1995. Iako nije riječ o množini, primjer potvrđuje komentar @V-Gustava i još jednom vam se zahvaljujem što smo mi neupućeni podigli stepen znanja na veći nivo. Isto valjda vrijedi i za tzv VES.
Vojska, vojnički grah, i oslobađanje gasova iz organizma pojmovi koji su sasvim normalna reakcija organizma. Dakle razumljiva vojnicima, nemoj je doživljavati kao uvredu već kao razumljivu neprijatnost . Još jednom :thumbup: se zahvaljujem na konkretnom primjeru specifičnog stradanja konja, preko kojeg se može steći bolji utisak o težini borbenih djelovanja na terenu kao što je Treskavica.
_Reds_

#656 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

jefff wrote: 17/12/2020 22:10
Nekako s proljeća wrote: 17/12/2020 19:12 Mapa je iz monografije o Starom Gradu u periodu 1992-1995, u njoj se nalaze i druge mape sa ratišta u gradu i izvan njega, gdje su jedinice iz St. grada bile angažovane. Daj mi malo vremena da vidim ima li uz mapu i nekog pojašnjenja pa da se dopunim.
Inace ima malo knjiga koje su na bilo koji nacin vezane za odbranu Sarajeva i drzave. Ovo sto ima od ogromnog je znacaja jer je taj materijal otrgnuo ljude i dogadjaje od zaborava. Nama je naturena kultura zaborava umjesto kulture sjecanja. Imamo samo dvije monografije sehida i poginulih boraca:
Monografija Zelenih Beretki i monografija sehida i poginulih boraca opcine Ilidza.
Od ostalih vrijede jos samo: Opsada i odbrana Sarajeva 1992 - 1995. u izdanju Instituta za genocid profesora Smaila Cekica iz 2005. Koja je stampana u svega 500. primjeraka i
Imamo muzej Zelenih Beretki i spomen sobu u opcini Stari Grad. O poginulim pripadnicima MUPa svjedoci samo poglavlje na zvanicnoj web stranici kantonalnog MUPa.To je sve sto ima da svjedoci o odbrani.
Negdje sam vidio projekat muzeja na Proskoku koji će biti povećen upravo ovom dijelu ratišta.
ugly duckling

#657 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

_Reds_ wrote: 18/12/2020 08:58
Negdje sam vidio projekat muzeja na Proskoku koji će biti povećen upravo ovom dijelu ratišta.
još jedna od sda ubleha ,da se nekom namakne posao i da mogu pričat o borbama oni koji su bili u pozadini ili njemačkoj
ugly duckling

#658 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

jefff wrote: 13/12/2020 16:50 E Lupoc, Lupoc...
Ne mogu se sijetiti dana i datuma kada je Lupoc zauzet prvi puta. Sigurno je bilo u prvoj sedmici Juna 1995. Lupoc tada zauzima diverzantska ceta pri 14. diviziji ARBiH. U akciji sa nase strane je jedan poginuli, JASMIN KALEM 1963. iz Pazarica i još sedam ranjenih. Liniju na Lupocu zaposjedaju 4. bataljon 9. bbr sa slobodne teritorije Hadzicai borci iz 123. lahke brigade iz Kiseljaka. Vrlo kratko i u udaru neprijatelja Lupoc pada 09. Juna. Prvo puca linija 123. brigade a potom, nemavsi drugog izbora povlace se borci iz 9.bbr izlozeni konstantnoj artiljerijskoj vatri. U toj borbi gine Nuhrudin Suljic iz Rakovice koji gine od granate, borac iz 9. bbr a takodjer i pripadnik ZB BOSNAE 93. Od artiljerije, istoga dana gine i jedan borac 9. bbr u pozadini uz jos dva ranjena.
Situacija se na ratistu ne mijenja do Oktobra iste godine kada u specijalno izvedenoj akciji pod komandom generala Imamovica ponovo zauzimamo Lupoc 04. Oktobra. U toj akciji prvo gine borac Hidajet Becirevic 1970. iz Pazarica uz jednog ranjenog borca 1976. godiste na lokaciji u blizini kote Treskac na zadatku sprjecavanja neprijatelja da napadnu sa ledja nase borce koji su krenuli da zauzmu Lupoc buduci da su se nalazili iza neprijateljskih linija. Tu su napadnuti od specijalne antiteroristicke jedinice MUPa nihove samozvane republike, odnosno Karisikovih specijalaca.
U samom jurisu na Lupoc gine jedan borac meni nepoznatog identiteta iz manevarske brigade, mladje zivotne dobi od direktnog pogotka minobacacke granate 63 mm. Uz to i jedan broj ranjenih.
za prvi dio posta dodatak
učestvuje i dio manevarskog odreda 4.viteške
Nekako s proljeća

#659 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

high_volume wrote: 16/12/2020 22:30
Nekako s proljeća wrote: 16/12/2020 17:33
Image
Prvi put da vidim da su ratne linije bile nadomak sl. Milje, da je Trebečaj u cijelosti bio na našoj strani :?

Jesi li siguran da je ovo stvarna borbena linija, da nije neka nečija linija želja :-)
Image
Mislim da ću trebati skenirati iz knjige par stranica koje govore dosta precizno o dešavanjima u dodijeljenoj zoni odgovornosti 2Druge brdske brigade, razloga ima zasigurno, a prije svega zbog učešća u predhodnim velikim borbama na području Đevigrada od 1 do 25 maja 1995., tj uspješnom kontraudaru neprijatelja početkom maja 1995.(nakon uspjeha 12 divizije i zauzimanja Đokinog Tornja-Male Ćabe i dijela Pašine planine 10 i 15 aprila 1995.) . Neka me neko kasnije napomene za pretrpljene velike gubitke naših snaga u rejonu Surdupa, Gladišta i Konjušnice 2 jula 1995. Ti gubitci su, između ostalog, bili osnovni razlog da se izvrši promjena pravca djelovanja 152 brdske brigade ( Druga bbr je u januaru 1995. preimenovana u 152 bbr i ušla u sastav 12 divizije KoV 1K ARBIH).
Mapa za koju si iskazao zanimanje bi mogla da se opiše sljedećim riječima, sredinom oktobra 1995. Komanda 1 korpusa je pregrupisala snage i na tom dijelu treskavičkog ratišta, tako da je 152. bbr predala svoju dotadašnju zonu odgovornosti u rejonu Surdupa i Gladišta jedinici iz sastava 4 korpusa. Sutradan je 152. bbr preuzela položaje u podnožju Treskavice, u rejonu sela Mijanovića, sa zonom odgovornosti Gračan brdo desno-Gradina lijevo a po dubini selo Gaj. Tu su ostali i nakon 25.11.1995., kada se 152 bbr i 115 bbr spajaju u novoformiranu 121 bbr.
_Reds_

#660 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

ugly duckling wrote: 18/12/2020 10:34
još jedna od sda ubleha ,da se nekom namakne posao i da mogu pričat o borbama oni koji su bili u pozadini ili njemačkoj
Jbg sada, ubleha je kad se ne radi, ubleha je kad se radi.
ugly duckling

#661 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

_Reds_ wrote: 18/12/2020 16:26
ugly duckling wrote: 18/12/2020 10:34

Jbg sada, ubleha je kad se ne radi, ubleha je kad se radi.
pa ovako kako se dosad radilo,proslave muzeji,govornici jeste ubleha
jefff

#662 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Nema muzeja, samo suplja sa govornica. Nesto je 9.bbr u Pazaricu napravila i to je sve szo ima na periferiji.
ugly duckling

#663 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

jefff wrote: 18/12/2020 17:48 Nema muzeja, samo suplja sa govornica. Nesto je 9.bbr u Pazaricu napravila i to je sve szo ima na periferiji.
napravila je i 4. u kino igmanu,ali reko si sve šuplja sa govornica,od ljudi koji su samo mogli slušati o tim stvarima
aldinjo

#664 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by aldinjo »

Do kada će pojedinci trolati sa politikom? Uglavnom, za sve je kriva sda, ili skoro za sve što se dešavalo prije , u toku i poslije rata. :-)
Izvinjavam se zbog off-topica ali zaista što je previše, previše je.
Last edited by aldinjo on 21/12/2020 00:39, edited 1 time in total.
ugly duckling

#665 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

ako misliš na moj upis ,ja ovo doživljavam prilično lično jer sam ostavio dobar dio života i zdravlja gore
jbg bilo prošlo,ne kajem se
druga stvar je što ne mogu na erende kora i da mi neko priča kako je bilo a da nije bio u istim govnima ,
a to se događa po ovim obljetnicama,proslavama i pm
sad sam zaključi ko to organizuje ,dovodi govornike frizira
da nebi išli dalje u off toliko od mene
aldinjo

#666 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by aldinjo »

ugly duckling wrote: 20/12/2020 10:12 ako misliš na moj upis ,ja ovo doživljavam prilično lično jer sam ostavio dobar dio života i zdravlja gore
druga stvar je što ne mogu na erende kora i da mi neko priča kako je bilo a da nije bio u istim govnima ,
Govorim općenito o politici na ovom pdf-u.
tempuser

#667 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

ugly duckling wrote: 20/12/2020 10:12 ako misliš na moj upis ,ja ovo doživljavam prilično lično jer sam ostavio dobar dio života i zdravlja gore
Welcome to the club forumskih frizera i šminkera istorije! :bih:
ugly duckling

#668 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ugly duckling »

tempuser wrote: 21/12/2020 20:50
Welcome to the club forumskih frizera i šminkera istorije! :bih:
jah

ko god je bio negdje zna tih 10-20 ljudi koji su bili oko njega i onda dodju neki kurčevi generali ili politicari počnu to prepricavat
Nekako s proljeća

#669 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Ne znam za druge, ali ja čekam da se vratite u prostorni i vremenski okvir teme. Može i sa fokusom Lupoča, neki sastavi i datumi su pomenuti ali je po mom mišljenju to nedovoljno, obzirom na njegov značaj i obim borbi koje su vođene za ovladavanje njim, kao preduslovom za daljnje napredovanje. Onako po sjećanju, mislim da sam u monografiji SJ ''Bosna'' čitao da su i oni učestvovali u njegovom zauzimanju , ne znam na pamet vremenski period i detalje ali mogu zaviriti u knjigu i prenijeti ono što su zabilježili.

Onako uopćeno, nismo mi na Treskavicu padali sa neba i tako se i vraćali, već kao vojnici na planski i organizovan način. Jasno je da su nam gore bili najbliži saborci i određeni broj nižih ili viših oficira, kao produženih ruku onih visokih a oni opet kao izvršioci politike tj Vrhovne komande. Krupne su to i složene teme za nas tadašnje obične male ljude. Nismo bili generali ni tada pa ne vidim osnovu da se danas na temi ponašamo tako. Ovo se odnosi primarno na one koji nisu bili ni vojnici angažovani na ovom ratištu, jer je osjećaj sličan onom, kada se na kojekakvim ovovremenim obilježavanjima u fokus stave osobe koje i nisu baš najkompetentnije za to. I sami ste ukazali na to u predhodnim trol komentarima.

Sasvim je očekivano da u borbena djelovanja naih snaga budu uključeni dijelovi 4 viteške brigade, u različitim periodima i područjima treskavičkog ratišta, pa evo prilike da nešto više saznamo od nekog njenog pripadnika.
tempuser

#670 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

Danas s jaranom koji je bio u 5. MtBr komentarišem odluku glavne tužiteljice TKS-a da ipak pokrene postupa protiv Huse Ćesira i "napada na kameru" kad se on naroguši u sekundi...
Kaže, *ebo kameru, to je ništa šza bih mu ja presudio za 9 mojih jarana na Treskavici. Jel to u Ledićima? Kaže jest. Jesi li ti bio tamo? Jesam, ja sam bio u sljedećoj grupi koja je ušla u selo i koja ih je našla, a Huso Ćesir direktni krivac koji nas je poslao četnicima na tanjir slagavši da su u selu njegovi ljudi koje treba zamjeniti i da je sve bezbjedno! Pošto kupio po to prodao.
Repetitor

#671 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Repetitor »

tempuser wrote: 24/12/2020 15:35 Danas s jaranom koji je bio u 5. MtBr komentarišem odluku glavne tužiteljice TKS-a da ipak pokrene postupa protiv Huse Ćesira i "napada na kameru" kad se on naroguši u sekundi...
Kaže, *ebo kameru, to je ništa šza bih mu ja presudio za 9 mojih jarana na Treskavici. Jel to u Ledićima? Kaže jest. Jesi li ti bio tamo? Jesam, ja sam bio u sljedećoj grupi koja je ušla u selo i koja ih je našla, a Huso Ćesir direktni krivac koji nas je poslao četnicima na tanjir slagavši da su u selu njegovi ljudi koje treba zamjeniti i da je sve bezbjedno! Pošto kupio po to prodao.
Nije to bas tačno.

Huso je ratni profiter, munafik, petljanac ali sa tim on veze nema.

I malo ti jaran bomba reci mu, nikakve grupe nisu ulazile i izlazile, nego se uslo ko na tanjir cetnicima.
tempuser

#672 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

Repetitor wrote: 24/12/2020 20:52
tempuser wrote: 24/12/2020 15:35 Danas s jaranom koji je bio u 5. MtBr komentarišem odluku glavne tužiteljice TKS-a da ipak pokrene postupa protiv Huse Ćesira i "napada na kameru" kad se on naroguši u sekundi...
Nije to bas tačno.

I malo ti jaran bomba reci mu, nikakve grupe nisu ulazile i izlazile, nego se uslo ko na tanjir cetnicima.
Kao što napisah, pošto kupio po to prodao... Lik nije petljanac... Upravo je to rekao, ušli na izvol'te čenicima i da ih je tamo poslao upravo Huso koji je valjda vodio bataljon koji su onu kao tamo trebali zamjeniti... Možda se nisam dobro izrazio, nisu grupe ulazile i izlazile nego je dio te jedne grupe koja je ušla i zijanila, u kojoj je bio i on, zaostao i kad su došli za njima zatekli havariju. Spominjao je da se prolazi kroz neko selo Zoranovići 'vako nešto... Elem po njemu Huso ih je zavalio...
Seawolf

#673 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Seawolf »

tempuser wrote: 24/12/2020 22:35
Nije to bas tačno.

Kao što napisah, pošto kupio po to prodao... Lik nije petljanac... Upravo je to rekao, ušli na izvol'te čenicima i da ih je tamo poslao upravo Huso koji je valjda vodio bataljon koji su onu kao tamo trebali zamjeniti... Možda se nisam dobro izrazio, nisu grupe ulazile i izlazile nego je dio te jedne grupe koja je ušla i zijanila, u kojoj je bio i on, zaostao i kad su došli za njima zatekli havariju. Spominjao je da se prolazi kroz neko selo Zoranovići 'vako nešto... Elem po njemu Huso ih je zavalio...
Tvoj prijatelj je pobrkao Husu Ćesira sa jednim drugim komandantom bataljona iste brigade.
tempuser

#674 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

Seawolf wrote: 24/12/2020 22:40

Nije to bas tačno.

Tvoj prijatelj je pobrkao Husu Ćesira sa jednim drugim komandantom bataljona iste brigade.
Sve je moguće... Pokušao sam da prenesem što detaljnije ono što mo je rekao, možda sam šta propustio. Baš sam ga pitao je li im Huso bio komadant, on kaše da momci koji su nastradali nisu bili iz njegovog bataljona, ali im je on rekao da je selo sigurno i da serbez tamo idu, a četnicima ko na dlanu...
_Reds_

#675 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

Nije to bas tačno.

Svasta je on pomiješao. Zoranovići su prilično daleko od Ledića. Zoranovići su na prvoj krvini prema Bjelašnici/Igmanu uz Krupac.
Post Reply