Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Kolinda

#51 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Kolinda »

BrziGonzales wrote: 16/12/2020 14:13
redhat wrote: 16/12/2020 13:40 ja mogu biti bošnjak katoličke vjeroispovjesti
E usra ga ti do kraja. Nađi mi nekoga ko bi se tako izjasnio osim možda tebe ako bi prešao na katoličanstvo.

Imače, i ja sam uputio prigovor ispravke greške u tekstu. Niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao ruskog diplomatu. Odakle mu takva dezinformacija?
Upravo sam to htio napisati, ali zamisli da niti jedan delegat koji se oglasio na ovu temu nije našao za shodno da komentira tu grešku/dezinformaciju...
dr_Evil

#52 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

dr_Evil wrote: 16/12/2020 14:18
E usra ga ti do kraja. Nađi mi nekoga ko bi se tako izjasnio osim možda tebe ako bi prešao na katoličanstvo.

Imače, i ja sam uputio prigovor ispravke greške u tekstu. Niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao ruskog diplomatu. Odakle mu takva dezinformacija?
Vjerovao ili ne ima, a poznajem i par hrvata islamske vjeroispovjesti. I slazem se da niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao. trenutno lideri Hrvata lizu pakas Putinu. Blokirao je Hrvat koji je predsjednik svih gradjana BiH.

I da naglasim da se ne slazem sa potezom, ne vodi nicemu

@Kolinda , da ti ne pisem odgovor
baglama

#53 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by baglama »

Mislio sam do danas da je samo svemir neogranicen,ali glupost,neznanje i nepoznavanje blize povijesti svoga naroda na ove dvije stranice u potpunosti me razuvjerilo u tu tvrdnju. :D :mrgreen:
JEB(A)O ja vase skole i profesore koji vas danas zaglupljuju.
https://www.researchgate.net/publicatio ... kategorija
Obratite posebnu paznju na stranu oznacenu sa (.. ruza za druga tita). :lol: :lol: :lol:
Mislim da cete samo dvoje naci pravu stranu. :zoka: :skoljka:
Ambula

#54 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Ambula »

dr_Evil wrote: 16/12/2020 15:22
Ambula wrote: 16/12/2020 15:04 Musliman po nacionalosti a po vjeri agnostik. Mozda je i to moguce u Bosni, hajga znaj. :D :D

EDIT: Mozete vi ovdje pisati sta god hocete ali vecina ljudi koji se izjasnjavaju ateisti su se izjasnili kao Bosanci na zadnjem popisu, milion posto sam siguran. Bosnjaci i ateisti ne idu skupa i zbog toga je Bosnjak sinonim za bosanskog muslimana. Mi smo mlada nacija i jos treba vremena proci da bi se to sve iskristalisalo.
Puno je tu bilo peripetija pa Jugosloveni sad Bosnjak-musliman-Bosanac...Oni koji se ne osjecaju kao muslimanI ce vazda bjezati ka Bosanstvu nego Bosnjastvu.

A to sta je znacio termin Bosnjak prije 500 godina i mislite da se ta paralela moze povuci sa ovim vremenom...je daleko od bilo kakve realnosti i ne znaci apsolutno nista.
ja sam Bosnjak i ateist, dedo mi je bio komunjara i partizan isto kao i pradedo, za sebe otkad ja pamtim govorio je da je Bosnjak. Nena nije bila obrazovana, bila je vjernica klanjala sve vakte i govorila da je muslimanka, prije 74 se pisala neopredijeljen, nije razumjela koncept nacija.

Dakle ne lupetaj ko maksim po diviziji.

Imas jedan dio ljudio koji misle da se moze uspostaviti normativ jedne nacije u BiH pa kao Don Kihot lupaju na Bosanstvo. Daleko smo mi od toga stoljece.
Pa ti si na nivou statisticke greske, definitivno. Em ti je dedo govorio da je Bosnjak kad 99 posto ljudi u BIH nije ni znalo sta to znaci a drugo Bosnjaka-ateista je vrlo malo u odnosu na Bosanca-ateista.

I samo pricam realno i moj stav ne znaci da ja ne bi volio da se homogenizira sve oko termina Bosnjak. Samo pricam realno stanje stvari oko sebe. Onaj ko lupeta mozes biti ti, jedino. Koj zeli na silu da predstavi stanje stvari onako kako obicni narod ne percipira
Last edited by Ambula on 16/12/2020 15:30, edited 2 times in total.
Kolinda

#55 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Kolinda »

dr_Evil wrote: 16/12/2020 15:25

Vjerovao ili ne ima, a poznajem i par hrvata islamske vjeroispovjesti. I slazem se da niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao. trenutno lideri Hrvata lizu pakas Putinu. Blokirao je Hrvat koji je predsjednik svih gradjana BiH.

@Kolinda , da ti ne pisem odgovor
Sve ok ali vidiš i sam da si to napisao tek kao odgovor forumašu Brzigonzales...naravno sa dodatkom o lizanju s Rusima....
dr_Evil

#56 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

Ambula wrote: 16/12/2020 15:28
dr_Evil wrote: 16/12/2020 15:22
Ambula wrote: 16/12/2020 15:04 Musliman po nacionalosti a po vjeri agnostik. Mozda je i to moguce u Bosni, hajga znaj. :D :D

EDIT: Mozete vi ovdje pisati sta god hocete ali vecina ljudi koji se izjasnjavaju ateisti su se izjasnili kao Bosanci na zadnjem popisu, milion posto sam siguran. Bosnjaci i ateisti ne idu skupa i zbog toga je Bosnjak sinonim za bosanskog muslimana. Mi smo mlada nacija i jos treba vremena proci da bi se to sve iskristalisalo.
Puno je tu bilo peripetija pa Jugosloveni sad Bosnjak-musliman-Bosanac...Oni koji se ne osjecaju kao muslimanI ce vazda bjezati ka Bosanstvu nego Bosnjastvu.

A to sta je znacio termin Bosnjak prije 500 godina i mislite da se ta paralela moze povuci sa ovim vremenom...je daleko od bilo kakve realnosti i ne znaci apsolutno nista.
ja sam Bosnjak i ateist, dedo mi je bio komunjara i partizan isto kao i pradedo, za sebe otkad ja pamtim govorio je da je Bosnjak. Nena nije bila obrazovana, bila je vjernica klanjala sve vakte i govorila da je muslimanka, prije 74 se pisala neopredijeljen, nije razumjela koncept nacija.

Dakle ne lupetaj ko maksim po diviziji.

Imas jedan dio ljudio koji misle da se moze uspostaviti normativ jedne nacije u BiH pa kao Don Kihot lupaju na Bosanstvo. Daleko smo mi od toga stoljece.
Pa ti si na nivou statisticke greske, definitivno. Em ti je dedo govorio da je Bosnjak kad 99 posto ljudi u BIH nije ni znalo da sta to znaci a drugo Bosnjaka-ateista je vrlo malo u odnosu na Bosanca-ateista.

I samo pricam realno i moj stav ne znaci da ja ne bi volio da se homogenizira sve oko termina Bosnjak. Samo pricam realno stanje stvari oko sebe. Onaj ko lupeta mozes biti ti, jedino.
Kazem da lupetas na to da se ateisti izjasnjavaju kao Bosanci, ne nisu, osim ako se radi o mjesanom braku.
dr_Evil

#57 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

Kolinda wrote: 16/12/2020 15:28
Sve ok ali vidiš i sam da si to napisao tek kao odgovor forumašu Brzigonzales...naravno sa dodatkom o lizanju s Rusima....
Pa morao sam da dodam za lizanje sa Rusima, jer ocito se zaboravljaju oni Ruski dobrovoljci ili placenici sta su silovali po Vukovaru, a zamalo i po Zadru da ne bi onih hrabrih momaka te pocetka rata u BiH.

To sto su napisali lider Hrvata je posljedica sto ne razumiju nas koncept konstitutivnih naroda, a ne razumijemo ga ni mi sami ocito je. K'o da su u Dejtonu bile naivne sobarice, a ne lideri 3 drzave koje su bile u medjusobnom ratu 4 godine pa nisu znali sta potpisuju. Ostat nedorecen na takvu recenicu, ne moze biti naivnost
Kolinda

#58 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Kolinda »

dr_Evil wrote: 16/12/2020 15:32
Pa morao sam da dodam za lizanje sa Rusima, jer ocito se zaboravljaju oni Ruski dobrovoljci ili placenici sta su silovali po Vukovaru, a zamalo i po Zadru da ne bi onih hrabrih momaka te pocetka rata u BiH.

To sto su napisali lider Hrvata je posljedica sto ne razumiju nas koncept konstitutivnih naroda, a ne razumijemo ga ni mi sami ocito je. K'o da su u Dejtonu bile naivne sobarice, a ne lideri 3 drzave koje su bile u medjusobnom ratu 4 godine pa nisu znali sta potpisuju. Ostat nedorecen na takvu recenicu, ne moze biti naivnost
Slušaj stari, rat je završio prije 25 godina, ja neprijatelja u tom smislu više nemam.
Priče o ratu mi je na vrh glave, imam status branitelja i za mene je to prošlo svršeno vrijeme. Razgovarati sa svima treba, bili oni malo bliži ili dalji od našeg poimanja kako trebaju stvari izgledati.
hamos

#59 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by hamos »

Prema popisu najvise ateista ostalih i neizjasnjenih po pitanju vjere ima medju hrvatima(ipak ispod 3% dok kod bosnjaka ispod 2%) , cudno zar ne? Mislim i to da se vecina bosanaca izjasnilo Jer su iz mjesanih porodica. A npr cak i medju njima je ateista neznatan broj
dr_Evil

#60 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

Kolinda wrote: 16/12/2020 15:42
dr_Evil wrote: 16/12/2020 15:32

Slušaj stari, rat je završio prije 25 godina, ja neprijatelja u tom smislu više nemam.
Priče o ratu mi je na vrh glave, imam status branitelja i za mene je to prošlo svršeno vrijeme. Razgovarati sa svima treba, bili oni malo bliži ili dalji od našeg poimanja kako trebaju stvari izgledati.
Pa to i rekoh da treba razgovarati, i da se ne slazem sa potezom dvojke u predsjednistvu iz SDA. Ali isto tako ici letiti Rusu da ti pomogne oko zlih Bosnjaka u Bosni jeste lizanje dupeta. Bosnjaci su branili Hrvatsku i Hrvati su branili Bosnu, a zna se na kojoj su strani bili Rusi.

Sukob na relaciji politicke elite Bosnjaka i Hrvata da se zove dojucerasnji genocidas nema smisla. Ja razumijem potrebe Hrvatske da razgovara i posluje sa silom kao Rusija, ali trazit podrsku protiv Bosnjaka?

I DA DODAM: Protiv KOSOVA, zar ne bi Hrvatska prva koja ga prizna
Grean

#61 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Grean »

redhat wrote: 16/12/2020 12:18
Grean wrote: 16/12/2020 11:50
redhat wrote: 16/12/2020 10:56

Ti veze s vezom nemaš a ubjeđen si da imaš znanje jer ti je neko "prodao" informaciju i to tendencioznu a pogrešna je. NHF
Prije ustavnih reformi 1972 nisi u sastavu jugoslavije imao mogućnost da se ako si musliman uopšte izjasniš kao musliman - upitaj nekog malo strijeg kako se izjašnjavao do 1972 ili kao srbin ili kao hrvat ili kao jugosloven. Znači muslimani su dobili tu mogućnost izjašnjavanja i priznavanja ravnopravnosti u odnosu na hrvate i srbe ISKLJUČIVO zahvaljujući Titu. Znači ustat pa spomenut, ako hoćeš ozbiljnu priču a ne aBd SDA propagandu.
Gore ti je čovjek već fino probao objasniti šta su Austrougari probali uvesti kao integralno Bosanstvo u BiH, kao naciju, i taj program Benjamina Kalaja su većinom pokopali muslimanski pokreti i muslimanska inteligencija tog vremena - ali to je tema tek ako apsolviraš ovaj prvi dio priče.
Osmanlije su bile klasični okupator u BiH i svaki vještački stvoren sentiment prema njima je takav - vještački i na zor.
Srbija nije dobila suverenitet već se srpskim ustancima nakon 500 godina izborila za isti.
Djeco gdje se vi obrazujete, ne znam je bolje da se ne obrazujete nikako nego što vas nakaradno obrazuju.
Dijelom je i on u pravu. Pitanje je zasto tek 74' i zasto musliman sa velikim "M".

Treba pogledati intervju rahmetli Muhameda Filipovica i sta mu je Dzemal Bijedic (onaj ko je izgurao ovo, da budemo tacni, posto se zasluga pripisuje cesto Titu) odgovorio na to pitanje.

Sto se Osmanlija tice takodje je u pravu. Jesu srpski ustanici izborili autonomiju ali bili su i bosnjacki ustanici sa Husein Kapetanom na celu bas kao reakcija na davanje ustupaka Srbiji dijelom na racun Bosne s tim da je taj ustanak ugusen u krvi.

Konto zariranja nacionalne svijesti Osmansko carstvo je imalo tu agendu na svim prostorima ukljucujuci i samu Tursku. Svi su trebali biti Osmanlije i braca muslimani. Tek sa Ataturkom i Turci vracaju svoj nacionalni identitet.

Prije nego zavrsim post sramota je ne pomenuti najzasluznijeg za reafirmaciju bosnjacke nacije, rahmetli Adila Zulfikarpasica. Da je bilo po njemu ne bi se cekala 93' a ja nisam ni cekao vec sam se na popisu 91' izjasnio kao Bosnjak.
Ne znam koga citiraš i kome govoriš da je upravu. Citiraš mene i govoriš da je TDK u pravu ?!
Elem kako god, do 1972/74 nije bilo ni političke volje a ni mogućnosti da se promoviše čak ni nametne nacionalnost musliman. To su prve ustavne izmjene poslije drugog svjetskog rata, blokovska podijela svijeta nikad jača, hladni rat nikad jači, uticaj rusije nikad jači, Tito bukvalno balansira između istoka i zapada. Osmanlije u BiH su bili čisti zavojevači i okupatori - pogledat termin "balija" koji su iskovali upravo usmanlije kao pogrdan naziv za narod s ovih prostora.
Adil Zulfikarpašić je kontroverzna ličnost po mnogim pitanjima, ne znam koliko je zaslužan za promovisanje termina Bošnjak i prije sam mišljenja da je upotrijebljen kao sredstvo da se taj termin pogrešno promoviše. Dobri Bošnjan ili Bošnjak je istorijski gledano odrednica za sve narode i nacije srednjevjekovne Bosne a ne i nipošto samo za Muslimane. Po meni, a imam i dokaze u vidu izjava politički jakih ljudi iz tog ratnog vremena, termin je zloupotrebljen da se dodatno zabije klin razdora između naroda i nacija u BiH jer se briše potreba da se Bosanski Katolik zove ikako drugačije nego Hrvatom ili Bosanski Pravsoslavac ikako drugačije nego Srbin, jer eto i Muslimani imaju svoju odrednicu ali nemaju svoju maticu u odnosu na dvije nabrojane nacije. Prema mojim saznanjima termin zloupotrebljen i gurnut muslimanskom vodstvu na tanjiru od strane HDZ i hrvatske/zagrebačke politike i Tuđmana.
Znači puno bi bilo bolje da si 91. ili 93. bio u mogućnosti da se izjasniš ko Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti i da se insistiralo da se uvede ili makar proba raditi na terminu Bosanca i Hercegovca, katolika ili pravoslavca ili muslimana jer to što si dobio Bošnjak u konačnici ti je razbilo nacionalno biće države.
Da, citiram i tebe i sugovornika i kazem ti da je dijelom u pravu. Valjda tu nije nista cudno.

Naravno da nije bilo politicke volje 74' zato ti i pominjem da li znas sta je bilo Tunjino pitanje Bijedicu i kako je glasio odgovor. Uglavnom po Tunji pitao ga je zasto ne Bosnjak jos te 74' a odgovor je bio jedva sam i ovo progurao sa glavom na ramenima. Dakle ni kod njih tada nije bilo dileme da je "Musliman" solomonsko rjesenje ali da je bolje ista nego nista. To nije nikakva kritika vec opis tadasnjeg stanja.

Onaj ko ne zna koliko je Adil Zulfikarpasic zasluzan za to ne bi se trebao busati o znanju po ovom pitanju jer je onda to znanje veoma krhko. Od covjeka koji je zivio Bosnjastvo, osnovao Bosnjacki institut u Svicarskoj dok mi jos nismo mogli biti ni muslimani sa velikim M sigurno nema zasluznijeg bar sto se tice 20-og vijeka. Njegovi intervjui koji su izlazili u zagrebackom listu DANAS jos prije prvih slobodnih izbora a koje sam citao u onoj JNA su prvo pominjanje Bosnjaka u tom periodu, puno prije nego cemo znati i za Aliju i SDA. Njegova ideja jeste bila da je to nacionalna pripadnost svih onih koji zive u BiH s tim da je po meni ta ambicija bila nerealna a meni nije padalo na pamet da po tvom prijedlogu sacekam prvo da se svi ovi predomisle koji bi se kao trebali predomisliti. Taj voz je davno proso' i to je po meni prica za utopiste.
BrziGonzales

#62 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by BrziGonzales »

Možda i ima takvih bošnjaka, kao što kažeš. Sad mi pade na pamet da bi Zlatni LJuljan bio idealni primjerak bošnjaka katoličke vjeroispovjesti. Ako si na njega mislio, reci i uputit ću ti javnu ispriku.
Janjicar

#63 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Janjicar »

Eto zatvorise Rusi pipu za plin :run:
konami666

#64 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by konami666 »

Meni se čini prema onome tekstu gore da je termin Musliman uveden kako bi se ulizalo ostalim članicama zemalja pokreta nesvrstanih. Dakle termin Bošnjak nije postojao niti Bosanac a ‘91 su bile ponuđene 4 opcije na popisu stanovništva u BiH. Dakle prvi put termin Bošnjak se pojavljuje na popisu stanovništva 2013 godine.
Da li je bila opcija Bosanac 2013 godine? Po meni bi bilo najlakše da je bilo Bosanac ili upisi šta god hoćeš.
emmir1

#65 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by emmir1 »

Zamisli ako je plin zatvoren zbog ovog sa Lavrovom.

Pa neka se smrznemo majku vam jebem, ali koji je to jad.

Nečuveno bi bilo da se neka demokratska država sveti građanima zbog pojedinaca i politikcog djelovanja.

Zato i jesu sinonim za sirotinju i nazadak vazda bili
Janjicar

#66 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Janjicar »

emmir1 wrote: 16/12/2020 17:04 Zamisli ako je plin zatvoren zbog ovog sa Lavrovom.

Nečuveno bi bilo da se neka demokratska država sveti građanima zbog pojedinaca i politikcog djelovanja.

:lol:
Na kojoj planeti ti živiš ?
Gusar-from-Riga

#67 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Gusar-from-Riga »

emmir1 wrote: 16/12/2020 17:04 Zamisli ako je plin zatvoren zbog ovog sa Lavrovom.

Upravo. Po ko zna koji put su pokazali koliko su mali u dusi i jadni. Dzaba sila, dzaba atomska dzaba prostranstva.
emmir1

#68 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by emmir1 »

Gusar-from-Riga wrote: 16/12/2020 17:46

Upravo. Po ko zna koji put su pokazali koliko su mali u dusi i jadni. Dzaba sila, dzaba atomska dzaba prostranstva.

Ne vjerujem da bi ovaj potez uradili, ovime bi samo sebi naštetili.

No hajde da vidimo ovih dana šta će da bude
mishic

#69 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by mishic »

Sva rasprava o terminu "Muslimn", ili Dodikovom "musliman", svodi se na jedno. Ne vrijedi ići daleko u prošlost jer je jasno zbog čega je i tada a i zbog

čega to danas Dodik čini, to je svođenje jednog naroda na vjersku skupinu isključivo s ciljem da mu se oduzme identitet naroda/nacije.

Dakle i tada i danas to dolazi iz iste kuhinje i sa istim ciljem. Ali moramo znati da je u velikoj mjeri i do nas.

Podsjetiću vas kako je svojevremeno agresivno uvođen termin Republika Srpska. U jednoj rečenici se u svim medijima RS-a znao ponoviti i 3/4 puta.

Ali i mimo medija svaki je pojedinac tako agresivno insistirao na tome, branio čak da se to krati na RS, i žustro reagirao ako se to nije poštovalo.

Dakle dok god mi budemo šutke i bez žestoke reakcije prelazili preko toga to će tako i biti. Kada mi budemo reagovali kako treba jednako prema

svakome, insistirali da se to ispravlja i koristi ispravan termin, zahtijevali izvinjenje kada se to ne ispoštuje i td., tada ćemo moči očekivati da to i

drugi shvate i prihvate.
EME91

#70 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by EME91 »

Janjicar wrote: 16/12/2020 16:56 Eto zatvorise Rusi pipu za plin :run:
Ja , i? Tanka je ovo zima sad za sad !!
redhat

#71 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by redhat »

Grean wrote: 16/12/2020 16:31
redhat wrote: 16/12/2020 12:18
Grean wrote: 16/12/2020 11:50

Dijelom je i on u pravu. Pitanje je zasto tek 74' i zasto musliman sa velikim "M".

Treba pogledati intervju rahmetli Muhameda Filipovica i sta mu je Dzemal Bijedic (onaj ko je izgurao ovo, da budemo tacni, posto se zasluga pripisuje cesto Titu) odgovorio na to pitanje.

Sto se Osmanlija tice takodje je u pravu. Jesu srpski ustanici izborili autonomiju ali bili su i bosnjacki ustanici sa Husein Kapetanom na celu bas kao reakcija na davanje ustupaka Srbiji dijelom na racun Bosne s tim da je taj ustanak ugusen u krvi.

Konto zariranja nacionalne svijesti Osmansko carstvo je imalo tu agendu na svim prostorima ukljucujuci i samu Tursku. Svi su trebali biti Osmanlije i braca muslimani. Tek sa Ataturkom i Turci vracaju svoj nacionalni identitet.

Prije nego zavrsim post sramota je ne pomenuti najzasluznijeg za reafirmaciju bosnjacke nacije, rahmetli Adila Zulfikarpasica. Da je bilo po njemu ne bi se cekala 93' a ja nisam ni cekao vec sam se na popisu 91' izjasnio kao Bosnjak.
Ne znam koga citiraš i kome govoriš da je upravu. Citiraš mene i govoriš da je TDK u pravu ?!
Elem kako god, do 1972/74 nije bilo ni političke volje a ni mogućnosti da se promoviše čak ni nametne nacionalnost musliman. To su prve ustavne izmjene poslije drugog svjetskog rata, blokovska podijela svijeta nikad jača, hladni rat nikad jači, uticaj rusije nikad jači, Tito bukvalno balansira između istoka i zapada. Osmanlije u BiH su bili čisti zavojevači i okupatori - pogledat termin "balija" koji su iskovali upravo usmanlije kao pogrdan naziv za narod s ovih prostora.
Adil Zulfikarpašić je kontroverzna ličnost po mnogim pitanjima, ne znam koliko je zaslužan za promovisanje termina Bošnjak i prije sam mišljenja da je upotrijebljen kao sredstvo da se taj termin pogrešno promoviše. Dobri Bošnjan ili Bošnjak je istorijski gledano odrednica za sve narode i nacije srednjevjekovne Bosne a ne i nipošto samo za Muslimane. Po meni, a imam i dokaze u vidu izjava politički jakih ljudi iz tog ratnog vremena, termin je zloupotrebljen da se dodatno zabije klin razdora između naroda i nacija u BiH jer se briše potreba da se Bosanski Katolik zove ikako drugačije nego Hrvatom ili Bosanski Pravsoslavac ikako drugačije nego Srbin, jer eto i Muslimani imaju svoju odrednicu ali nemaju svoju maticu u odnosu na dvije nabrojane nacije. Prema mojim saznanjima termin zloupotrebljen i gurnut muslimanskom vodstvu na tanjiru od strane HDZ i hrvatske/zagrebačke politike i Tuđmana.
Znači puno bi bilo bolje da si 91. ili 93. bio u mogućnosti da se izjasniš ko Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti i da se insistiralo da se uvede ili makar proba raditi na terminu Bosanca i Hercegovca, katolika ili pravoslavca ili muslimana jer to što si dobio Bošnjak u konačnici ti je razbilo nacionalno biće države.
Da, citiram i tebe i sugovornika i kazem ti da je dijelom u pravu. Valjda tu nije nista cudno.

Naravno da nije bilo politicke volje 74' zato ti i pominjem da li znas sta je bilo Tunjino pitanje Bijedicu i kako je glasio odgovor. Uglavnom po Tunji pitao ga je zasto ne Bosnjak jos te 74' a odgovor je bio jedva sam i ovo progurao sa glavom na ramenima. Dakle ni kod njih tada nije bilo dileme da je "Musliman" solomonsko rjesenje ali da je bolje ista nego nista. To nije nikakva kritika vec opis tadasnjeg stanja.

Onaj ko ne zna koliko je Adil Zulfikarpasic zasluzan za to ne bi se trebao busati o znanju po ovom pitanju jer je onda to znanje veoma krhko. Od covjeka koji je zivio Bosnjastvo, osnovao Bosnjacki institut u Svicarskoj dok mi jos nismo mogli biti ni muslimani sa velikim M sigurno nema zasluznijeg bar sto se tice 20-og vijeka. Njegovi intervjui koji su izlazili u zagrebackom listu DANAS jos prije prvih slobodnih izbora a koje sam citao u onoj JNA su prvo pominjanje Bosnjaka u tom periodu, puno prije nego cemo znati i za Aliju i SDA. Njegova ideja jeste bila da je to nacionalna pripadnost svih onih koji zive u BiH s tim da je po meni ta ambicija bila nerealna a meni nije padalo na pamet da po tvom prijedlogu sacekam prvo da se svi ovi predomisle koji bi se kao trebali predomisliti. Taj voz je davno proso' i to je po meni prica za utopiste.
Smiješan si ako misliš da su 1974 u jugi na vrhuncu titove moći bili Adil beg i Tunjo uopšte relevantni i u čemu. Adil će kroz šverc oružjem tek krajem osamdesetih i početkom devedesetih početi da se približava mlado-muslimanskom pokretu a tunjo također tek kroz predratna "razmišljanja" o muslimanima kao faktoru početi da se afirmira kao mislilac nove muslimanske misli.
Ne valjaju ti informacije, em su tendenciozne em su pogrešne.
redhat

#72 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by redhat »

konami666 wrote: 16/12/2020 16:57 Meni se čini prema onome tekstu gore da je termin Musliman uveden kako bi se ulizalo ostalim članicama zemalja pokreta nesvrstanih. Dakle termin Bošnjak nije postojao niti Bosanac a ‘91 su bile ponuđene 4 opcije na popisu stanovništva u BiH. Dakle prvi put termin Bošnjak se pojavljuje na popisu stanovništva 2013 godine.
Da li je bila opcija Bosanac 2013 godine? Po meni bi bilo najlakše da je bilo Bosanac ili upisi šta god hoćeš.
Naravno da je bilo, ja se uredno upisao u kategoriju Bosanac......iako su me popisivači gledali ko budalu i upozorili me da ću biti ehm "nekonstutivan"
Hemsworth30

#73 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by Hemsworth30 »

Sama ponuda na popisu je bila degenericka. Nacionalno smo svi u drzavi Bosanci i Hercegovci, a etnicka podjela je nesto drugo.
dr_Evil

#74 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

redhat wrote: 17/12/2020 00:44
Smiješan si ako misliš da su 1974 u jugi na vrhuncu titove moći bili Adil beg i Tunjo uopšte relevantni i u čemu. Adil će kroz šverc oružjem tek krajem osamdesetih i početkom devedesetih početi da se približava mlado-muslimanskom pokretu a tunjo također tek kroz predratna "razmišljanja" o muslimanima kao faktoru početi da se afirmira kao mislilac nove muslimanske misli.
Ne valjaju ti informacije, em su tendenciozne em su pogrešne.
Ti se salis? Rahmetli Tunjo je i te takko bio cijenjen u Jugi i uvijek je imao jasne stanove u vezi Bosne i Bosnjaka. Adil je bio jak u toj hajde mozemo cak reci i "ustasko/mlado muslimanskoj" dijaspori iako se znalo da je konvertit. Pa sta mislis odakle Aliji sredstva da ne bi Velagica i Adila, mada ja i dalje mislim da je Alija namontiran od UDBE da nas dokrajci, pored toliko sposobnih politicara Bosnjaka ubace njega totalnog anonimusa. Ali hajd, zivot ide dalje.

Pa nije Alija pregledavao knjigu Tunji, nego obrnuto ;) a to je bilo mnogo prije nego pred rat. Trebalo je DuMa pa stavit potpis na alijinu islamsku deklaraciju ko sto je on uradio.
dr_Evil

#75 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu

Post by dr_Evil »

Fura se neka politika da se Alija stavi na poziciju velikog vodje, pravi se legenda o njemu, a istina je da pred rat nije razumio ni Bosnu ni Bosnjake kao naciju, on je pricao o islamu i panislamizmu, davno sazvakane price koje su umrle sa Jeruzalemskim muftijom
Post Reply