Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
-
milib988
#26 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Imali neki tekst na engleskom koji se moze preuzeti i poslati anpnews itd...
-
konami666
#27 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ne kao Jugoslaveni nego kao Bosanci, sto je i realno. I u pasosu Belgije piše pod nationality: belge (Belgijanac) a ne flemish, walloon...Nije vise 1920 nego 2020. Kakvi crni nacionalni torovi i te gluposti, jedino zanimljivo zakržljalim državicama. Ako hoćeš u 21 vijek onda fino ostaviti toljage na strani, fino se obrijati, možda staviti i leptir masnu/kravatu i pokucati fino i ući na vrata EU.dr_Evil wrote: ↑16/12/2020 08:45konami666 wrote: ↑16/12/2020 08:39 Ja sam mišljenja da bi zemlja trebala da promjeni ime u samo “Bosna” kako bi se skratila ta neka konfuzija. BiH je predugo za jednu malu drzavicu na brdovitom balkanu za koju skoro niko nije čuo. Nešto kao sto je uradila Češka republika -> Češka.
Dalje, sve dok su tri majmuna na čelu države to je neozbiljno i podsjeća na plemena. Treba uvesti jedan čovjek = jedan glas i svi koji žive u zemlji da budu Bosanci. Ništa to Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Muslimani i ostali, samo Bosanci.
Nesto kao sto smo trebali svi da budemo Jugoslaveni pa nikad nije upalilo, dodji sebi
Ako ne to, druga opcija je nestanak naroda, ne jednog nego svih sa ovog prostora. Odoše ljudi gdje se bolje živi.
- dr_Evil
#28 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
konami666 wrote: ↑16/12/2020 10:34Ne kao Jugoslaveni nego kao Bosanci, sto je i realno. I u pasosu Belgije piše pod nationality: belge (Belgijanac) a ne flemish, walloon...Nije vise 1920 nego 2020. Kakvi crni nacionalni torovi i te gluposti, jedino zanimljivo zakržljalim državicama. Ako hoćeš u 21 vijek onda fino ostaviti toljage na strani, fino se obrijati, možda staviti i leptir masnu/kravatu i pokucati fino i ući na vrata EU.dr_Evil wrote: ↑16/12/2020 08:45konami666 wrote: ↑16/12/2020 08:39 Ja sam mišljenja da bi zemlja trebala da promjeni ime u samo “Bosna” kako bi se skratila ta neka konfuzija. BiH je predugo za jednu malu drzavicu na brdovitom balkanu za koju skoro niko nije čuo. Nešto kao sto je uradila Češka republika -> Češka.
Dalje, sve dok su tri majmuna na čelu države to je neozbiljno i podsjeća na plemena. Treba uvesti jedan čovjek = jedan glas i svi koji žive u zemlji da budu Bosanci. Ništa to Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Muslimani i ostali, samo Bosanci.
Nesto kao sto smo trebali svi da budemo Jugoslaveni pa nikad nije upalilo, dodji sebi
Ako ne to, druga opcija je nestanak naroda, ne jednog nego svih sa ovog prostora. Odoše ljudi gdje se bolje živi.
Sve se ja slazem sa tobom, ali samo kazem da nije bas realno trenutno. Kod Belgije su komsije oko nje ljudski se rukovali i rekli zelimo kraj ratova, ovo ce da bude posebna drzava i znak naseg prelaska iz prahistorije u civilizaciju. Zato valjda nikad nisu mogli halalit Hitleru sto je presao tenkovima preko nje.
Kod nas toga nema, svi igraju sa figom u dzepu, i dok ovi ne dobiju poruku od komsija i susjeda da zaborave na ujedinjenje i da je njihova kuca BiH, to se nece desiti.
Po toj logici isto smo mogli svi biti Jugoslaveni, sto je doslo par puta na sabor i KSHS i Kr. Jugoslavije ali nikad nije proslo. Jednostavno nismo spremni civilizacijski, niti cemo biti u sljedecih sto godina
- Grean
#29 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Slao sam i ja mailove godinama reagujuci na ovu terminologiju ali ne pije vode dok se npr. nasa diplomatska predstavnistva ne ukljuce tamo gdje mogu.
Sta ima tu poznato i nepoznato ili opravdanje lakse im. Ima metar primjera gdje su promijenili navike kada mainstream ide u tom pravcu i kad postoji pritisak.
-
redhat
#30 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ti veze s vezom nemaš a ubjeđen si da imaš znanje jer ti je neko "prodao" informaciju i to tendencioznu a pogrešna je. NHFTDK-90 wrote: ↑15/12/2020 17:36Pa upravo je Tito napravio sranje , sto nas nazivaju muslimanima. To se pita postavljac teme zasto nas zovu muslimanima , zbog Tita ni zbog cega drugog.dr_Evil wrote: ↑15/12/2020 16:41Hajde da te malo vratim unazad, nakon pada Turske kod nas i dolaska Austrije kada su nam namontirali Alkalaja i on pokusao da afirmise bosnjacku naciju veliki broj bosanskim muslimanskih begovskih porodica nije to prihvatao i bacao je jal na hrvatsku jal na tursku stranu, dok je dobar dio odbacivao to ne shvacajuci koncept nacija u europi i zelje za pan-islamizmom. Kraljevina Juga je dokrajcila bosnjacku naciju, tj. pukla nam ekser, a najgore je bilo kad se Bosna podijelila na banovine i srezove. Tito je fakticki vratio bosnjacki narod a time i Bosnu na scenu, i zato mu velika hvala, mislis da je bilo lako izboriti se za veliko M i mogucnost nezavisnosti, dodji sebi!TDK-90 wrote: ↑15/12/2020 16:22 Bosnu/Bosance su Osmanlije sahranile, a posljedni ekser u kovceg je udario Tito oduzimajuci nam narodnost ( a time i povijest nasu proslost )
Slicno rade Indijci svojim drzavljanima koji su muslimani po vjeroispovijesti, pa oni u Mijanmaru Rohingma pa Izrael nad Palestincima.
Nikome od nas ne priznaju narodnost
A pod osmanlijama smo bili stotinama godina , nije se tu cuditi sto je vecina bila i zalila za njima.
Osmanlije su radije dali suverenost Srbiji , nego bi Bosni dali i Bosansko udruzenje pcelara !
Prije ustavnih reformi 1972 nisi u sastavu jugoslavije imao mogućnost da se ako si musliman uopšte izjasniš kao musliman - upitaj nekog malo strijeg kako se izjašnjavao do 1972 ili kao srbin ili kao hrvat ili kao jugosloven. Znači muslimani su dobili tu mogućnost izjašnjavanja i priznavanja ravnopravnosti u odnosu na hrvate i srbe ISKLJUČIVO zahvaljujući Titu. Znači ustat pa spomenut, ako hoćeš ozbiljnu priču a ne aBd SDA propagandu.
Gore ti je čovjek već fino probao objasniti šta su Austrougari probali uvesti kao integralno Bosanstvo u BiH, kao naciju, i taj program Benjamina Kalaja su većinom pokopali muslimanski pokreti i muslimanska inteligencija tog vremena - ali to je tema tek ako apsolviraš ovaj prvi dio priče.
Osmanlije su bile klasični okupator u BiH i svaki vještački stvoren sentiment prema njima je takav - vještački i na zor.
Srbija nije dobila suverenitet već se srpskim ustancima nakon 500 godina izborila za isti.
Djeco gdje se vi obrazujete, ne znam je bolje da se ne obrazujete nikako nego što vas nakaradno obrazuju.
-
konami666
#31 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
I ja samo kažem da ako se to ne promjeni u roku od ASAP odoše svi koji imaju mozga u glavi u Zapadnu Europu. Ne smiju uraditi novi popis stanovništva da ne vise koliko je spao taj broj. I opet će biti ovih sto će se naći na popisu a žive vani ustvari ali pad će opet biti drastičan u poređenju sa zadnjimdr_Evil wrote: ↑16/12/2020 10:42konami666 wrote: ↑16/12/2020 10:34Ne kao Jugoslaveni nego kao Bosanci, sto je i realno. I u pasosu Belgije piše pod nationality: belge (Belgijanac) a ne flemish, walloon...Nije vise 1920 nego 2020. Kakvi crni nacionalni torovi i te gluposti, jedino zanimljivo zakržljalim državicama. Ako hoćeš u 21 vijek onda fino ostaviti toljage na strani, fino se obrijati, možda staviti i leptir masnu/kravatu i pokucati fino i ući na vrata EU.
Sve se ja slazem sa tobom, ali samo kazem da nije bas realno trenutno. Kod Belgije su komsije oko nje ljudski se rukovali i rekli zelimo kraj ratova, ovo ce da bude posebna drzava i znak naseg prelaska iz prahistorije u civilizaciju. Zato valjda nikad nisu mogli halalit Hitleru sto je presao tenkovima preko nje.
Kod nas toga nema, svi igraju sa figom u dzepu, i dok ovi ne dobiju poruku od komsija i susjeda da zaborave na ujedinjenje i da je njihova kuca BiH, to se nece desiti.
Po toj logici isto smo mogli svi biti Jugoslaveni, sto je doslo par puta na sabor i KSHS i Kr. Jugoslavije ali nikad nije proslo. Jednostavno nismo spremni civilizacijski, niti cemo biti u sljedecih sto godina
- dr_Evil
#32 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
.. brisem, pogresna tema
- Grean
#33 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Dijelom je i on u pravu. Pitanje je zasto tek 74' i zasto musliman sa velikim "M".redhat wrote: ↑16/12/2020 10:56Ti veze s vezom nemaš a ubjeđen si da imaš znanje jer ti je neko "prodao" informaciju i to tendencioznu a pogrešna je. NHFTDK-90 wrote: ↑15/12/2020 17:36
Pa upravo je Tito napravio sranje , sto nas nazivaju muslimanima. To se pita postavljac teme zasto nas zovu muslimanima , zbog Tita ni zbog cega drugog.
A pod osmanlijama smo bili stotinama godina , nije se tu cuditi sto je vecina bila i zalila za njima.
Osmanlije su radije dali suverenost Srbiji , nego bi Bosni dali i Bosansko udruzenje pcelara !
Prije ustavnih reformi 1972 nisi u sastavu jugoslavije imao mogućnost da se ako si musliman uopšte izjasniš kao musliman - upitaj nekog malo strijeg kako se izjašnjavao do 1972 ili kao srbin ili kao hrvat ili kao jugosloven. Znači muslimani su dobili tu mogućnost izjašnjavanja i priznavanja ravnopravnosti u odnosu na hrvate i srbe ISKLJUČIVO zahvaljujući Titu. Znači ustat pa spomenut, ako hoćeš ozbiljnu priču a ne aBd SDA propagandu.
Gore ti je čovjek već fino probao objasniti šta su Austrougari probali uvesti kao integralno Bosanstvo u BiH, kao naciju, i taj program Benjamina Kalaja su većinom pokopali muslimanski pokreti i muslimanska inteligencija tog vremena - ali to je tema tek ako apsolviraš ovaj prvi dio priče.
Osmanlije su bile klasični okupator u BiH i svaki vještački stvoren sentiment prema njima je takav - vještački i na zor.
Srbija nije dobila suverenitet već se srpskim ustancima nakon 500 godina izborila za isti.
Djeco gdje se vi obrazujete, ne znam je bolje da se ne obrazujete nikako nego što vas nakaradno obrazuju.
Treba pogledati intervju rahmetli Muhameda Filipovica i sta mu je Dzemal Bijedic (onaj ko je izgurao ovo, da budemo tacni, posto se zasluga pripisuje cesto Titu) odgovorio na to pitanje.
Sto se Osmanlija tice takodje je u pravu. Jesu srpski ustanici izborili autonomiju ali bili su i bosnjacki ustanici sa Husein Kapetanom na celu bas kao reakcija na davanje ustupaka Srbiji dijelom na racun Bosne s tim da je taj ustanak ugusen u krvi.
Konto zariranja nacionalne svijesti Osmansko carstvo je imalo tu agendu na svim prostorima ukljucujuci i samu Tursku. Svi su trebali biti Osmanlije i braca muslimani. Tek sa Ataturkom i Turci vracaju svoj nacionalni identitet.
Prije nego zavrsim post sramota je ne pomenuti najzasluznijeg za reafirmaciju bosnjacke nacije, rahmetli Adila Zulfikarpasica. Da je bilo po njemu ne bi se cekala 93' a ja nisam ni cekao vec sam se na popisu 91' izjasnio kao Bosnjak.
- dr_Evil
#34 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Zasto tek '74, pa 1928-1945 BIH vise nije postojala nikako, a Bosnjaci i Makedonci nisu bili priznati kao narod. Da te podsjetim zvala se Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Bosnjaci nisu bili priznati kao narod od 1878, a prije toga nije ni bilo naroda od dolaska TurakaGrean wrote: ↑16/12/2020 11:50
Dijelom je i on u pravu. Pitanje je zasto tek 74' i zasto musliman sa velikim "M".
Treba pogledati intervju rahmetli Muhameda Filipovica i sta mu je Dzemal Bijedic (onaj ko je izgurao ovo, da budemo tacni, posto se zasluga pripisuje cesto Titu) odgovorio na to pitanje.
Sto se Osmanlija tice takodje je u pravu. Jesu srpski ustanici izborili autonomiju ali bili su i bosnjacki ustanici sa Husein Kapetanom na celu bas kao reakcija na davanje ustupaka Srbiji dijelom na racun Bosne s tim da je taj ustanak ugusen u krvi.
Konto zariranja nacionalne svijesti Osmansko carstvo je imalo tu agendu na svim prostorima ukljucujuci i samu Tursku. Svi su trebali biti Osmanlije i braca muslimani. Tek sa Ataturkom i Turci vracaju svoj nacionalni identitet.
Prije nego zavrsim post sramota je ne pomenuti najzasluznijeg za reafirmaciju bosnjacke nacije, rahmetli Adila Zulfikarpasica. Da je bilo po njemu ne bi se cekala 93' a ja nisam ni cekao vec sam se na popisu 91' izjasnio kao Bosnjak.
Zasto je Titu trebalo skoro 30 godina da ispravi nepravdu koja je trajala skoro 100 godina od pada Turske?
Ohanite ljudi, nije sve na dugme bilo, i u partiji je bilo Velikosrba i Velikohrvata sta su ocekivali od Tita da se Bosna razvali, pa sam Djilas (meni se cini da je on) se posvadjao sa Titom kad je on odlucio da Bosna bude posebna republika, a da ne kazem Rankovic.
Postojala je u tom trenutku i nesloga medju Bosnjacima, 100 godina ispiranja mozga uradi svoje. Hoces da ti citiram kako je na skupstini Gajreta 1912 kad rekose da veliki problem predstavlja sto se nas narod dijeli na Srbe i Hrvate doticni Smailaga Saric(ako ne znas Sarici su stara begovska familija, u Hercegovini odmah iza Rizvanbegovica) povika "Ja sam Srbin, elhamdulillah, Zivio kralj Petar"
Dojte sebi, ni sam Alija nije znao zasto Tunjo rahmetli prica o Bosni i Bosnjacima, on je furao muslimane i pan-islamizam
-
redhat
#35 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ne znam koga citiraš i kome govoriš da je upravu. Citiraš mene i govoriš da je TDK u pravu ?!Grean wrote: ↑16/12/2020 11:50Dijelom je i on u pravu. Pitanje je zasto tek 74' i zasto musliman sa velikim "M".redhat wrote: ↑16/12/2020 10:56Ti veze s vezom nemaš a ubjeđen si da imaš znanje jer ti je neko "prodao" informaciju i to tendencioznu a pogrešna je. NHFTDK-90 wrote: ↑15/12/2020 17:36
Pa upravo je Tito napravio sranje , sto nas nazivaju muslimanima. To se pita postavljac teme zasto nas zovu muslimanima , zbog Tita ni zbog cega drugog.
Elem kako god, do 1972/74 nije bilo ni političke volje a ni mogućnosti da se promoviše čak ni nametne nacionalnost musliman. To su prve ustavne izmjene poslije drugog svjetskog rata, blokovska podijela svijeta nikad jača, hladni rat nikad jači, uticaj rusije nikad jači, Tito bukvalno balansira između istoka i zapada. Osmanlije u BiH su bili čisti zavojevači i okupatori - pogledat termin "balija" koji su iskovali upravo usmanlije kao pogrdan naziv za narod s ovih prostora.
Adil Zulfikarpašić je kontroverzna ličnost po mnogim pitanjima, ne znam koliko je zaslužan za promovisanje termina Bošnjak i prije sam mišljenja da je upotrijebljen kao sredstvo da se taj termin pogrešno promoviše. Dobri Bošnjan ili Bošnjak je istorijski gledano odrednica za sve narode i nacije srednjevjekovne Bosne a ne i nipošto samo za Muslimane. Po meni, a imam i dokaze u vidu izjava politički jakih ljudi iz tog ratnog vremena, termin je zloupotrebljen da se dodatno zabije klin razdora između naroda i nacija u BiH jer se briše potreba da se Bosanski Katolik zove ikako drugačije nego Hrvatom ili Bosanski Pravsoslavac ikako drugačije nego Srbin, jer eto i Muslimani imaju svoju odrednicu ali nemaju svoju maticu u odnosu na dvije nabrojane nacije. Prema mojim saznanjima termin zloupotrebljen i gurnut muslimanskom vodstvu na tanjiru od strane HDZ i hrvatske/zagrebačke politike i Tuđmana.
Znači puno bi bilo bolje da si 91. ili 93. bio u mogućnosti da se izjasniš ko Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti i da se insistiralo da se uvede ili makar proba raditi na terminu Bosanca i Hercegovca, katolika ili pravoslavca ili muslimana jer to što si dobio Bošnjak u konačnici ti je razbilo nacionalno biće države.
- dr_Evil
- dr_Evil
#37 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Pa ne znam bas da si upravu, Bosnjak je uvijek bila odrednica za covjeka iz Bosne. Dobri Bosnjani, koji su u biti bili plemstvo(ne obican puk) su dozivjeli jezicku varijaciju i prihvacena je turska izvedenica koja zavrsava na ak, ali isto imas sa poljak, slovak, nista cudno za jezik naseg podrucja. Izmedju ostalog hajde nestala nam je ikavica, i sta vec ne. Jezik se mjenja, ne pricamo ni mi kao sto su pricale nase pranene, sve se vise prihvata jedna jezicka norma.redhat wrote: ↑16/12/2020 12:18
Ne znam koga citiraš i kome govoriš da je upravu. Citiraš mene i govoriš da je TDK u pravu ?!
Elem kako god, do 1972/74 nije bilo ni političke volje a ni mogućnosti da se promoviše čak ni nametne nacionalnost musliman. To su prve ustavne izmjene poslije drugog svjetskog rata, blokovska podijela svijeta nikad jača, hladni rat nikad jači, uticaj rusije nikad jači, Tito bukvalno balansira između istoka i zapada. Osmanlije u BiH su bili čisti zavojevači i okupatori - pogledat termin "balija" koji su iskovali upravo usmanlije kao pogrdan naziv za narod s ovih prostora.
Adil Zulfikarpašić je kontroverzna ličnost po mnogim pitanjima, ne znam koliko je zaslužan za promovisanje termina Bošnjak i prije sam mišljenja da je upotrijebljen kao sredstvo da se taj termin pogrešno promoviše. Dobri Bošnjan ili Bošnjak je istorijski gledano odrednica za sve narode i nacije srednjevjekovne Bosne a ne i nipošto samo za Muslimane. Po meni, a imam i dokaze u vidu izjava politički jakih ljudi iz tog ratnog vremena, termin je zloupotrebljen da se dodatno zabije klin razdora između naroda i nacija u BiH jer se briše potreba da se Bosanski Katolik zove ikako drugačije nego Hrvatom ili Bosanski Pravsoslavac ikako drugačije nego Srbin, jer eto i Muslimani imaju svoju odrednicu ali nemaju svoju maticu u odnosu na dvije nabrojane nacije. Prema mojim saznanjima termin zloupotrebljen i gurnut muslimanskom vodstvu na tanjiru od strane HDZ i hrvatske/zagrebačke politike i Tuđmana.
Znači puno bi bilo bolje da si 91. ili 93. bio u mogućnosti da se izjasniš ko Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti i da se insistiralo da se uvede ili makar proba raditi na terminu Bosanca i Hercegovca, katolika ili pravoslavca ili muslimana jer to što si dobio Bošnjak u konačnici ti je razbilo nacionalno biće države.
A te prica ovako onako, Alije je zastavu svezao sa SDS-om i HDZ-om dvije extremno desnicarske stranke koje ne bi pristale nikad na nesto sta ti imputujes da se ubaci u ustav tada, a ni sada.
- dr_Evil
#38 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Mislim da smo otisli sa teme, gasim se iz historijskog prepucavanja. Tema je sta uradit da se ovakvi naslovi ne ponavljaju
-
redhat
#39 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ne znaš jesam li u pravu pa onda citiraš mene i potvrđuješ što sam rekao. Hajd se malo dogovori sam sa sobom jesam li ili nisamdr_Evil wrote: ↑16/12/2020 12:23Pa ne znam bas da si upravu, Bosnjak je uvijek bila odrednica za covjeka iz Bosne. Dobri Bosnjani, koji su u biti bili plemstvo(ne obican puk) su dozivjeli jezicku varijaciju i prihvacena je turska izvedenica koja zavrsava na ak, ali isto imas sa poljak, slovak, nista cudno za jezik naseg podrucja. Izmedju ostalog hajde nestala nam je ikavica, i sta vec ne. Jezik se mjenja, ne pricamo ni mi kao sto su pricale nase pranene, sve se vise prihvata jedna jezicka norma.redhat wrote: ↑16/12/2020 12:18
Ne znam koga citiraš i kome govoriš da je upravu. Citiraš mene i govoriš da je TDK u pravu ?!
A te prica ovako onako, Alije je zastavu svezao sa SDS-om i HDZ-om dvije extremno desnicarske stranke koje ne bi pristale nikad na nesto sta ti imputujes da se ubaci u ustav tada, a ni sada.
Bošnjak je bila odrednica za srednjevjekovnog čovjeka sa prostora Bosne, nacije nisu bile razvijene, nacija musliman i islamska vjeroispovjest nije bila uopšte poznata sem ako je neko trgovački prolazio kroz Bosnu a dolazio je iz istorijski islamskih područja, ali to je bilo sporadično i u promilima i nije ostavljalo traga na domicilno stanovništvo. Katoličanstvo se isto nije primalo dobro na ovim prostorima barem do dolaska franjevaca koji ono što su isusovci mačem i vatrom pokušavali sprovesti, franjevci to na drugi način uspješno postižu. Pravoslavlja nije bilo na mapi dok ne dolazi do uticaja naroda sa teritorija hercegovine koji su bili tog vjerovanja - da ne odem u OT.
Znači termin Bošnjak ti je pogrešno upotrijebljen, zloupotrijebljen i onda iskorišten da isključi sve sem muslimana i na taj način zabetonira pojmove Srbin i Hrvat koji naravno imaju svoju nacionalnu maticu i u Bosni su seobama i pomjeranjima naroda a u stvari imaju svoje izvorne države kojima teže da se vrate. Kasnije je i Bošnjačka mainstream politika i SDA prihvatila ovu ideju i još dodatno počela gurati vodu na svoj mlin da su u stvari Bošnjaci autohtoni Bosanski narod (i jesu ali ne na taj način) i da su Bošnjaci/Muslimani ti koji polažu pravo na Bosnu jer ako ova dva druga naroda imaju maticu a imaju, trebamo i mi imati nešto svoje.
Rezervna ideja koja ide pod ruku sa navedenim je peglanje istorije i perioda osmanlija, popravljanje istorijskih odnosa sa turcima i turskom koja u manje od 20 godina postaje "naša mati" kojoj je neko ostavio bosnu i bošnjake u amanet.
Da ne bude totalni OT, nisu bošnjački i hrvatski lideri bojkotovali nikog veću su legitimni Bosanski politički predstavnici odgovorili na nediplomatski čin i provokaciju Rusije koja je trebala da poljulja i onako ljuljave državne institucije BiH.
I aferim im radi toga, kakve god da budu posljedice a neće ih bili ili neće biti negativne.
-
hamos
#40 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Sta dalje pricati kad mi sami koristimo musliman 90%..bosnjak je u papirima na tv-u,u narodu je i danas "mi muslimani"
- dr_Evil
#41 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Istina, ali to je posljedica vecinom SDA Obrazovanja, gdje se prima mali od dajidze, a ne najsposobniji. Stariji imaju tu naviku, ne mozes nikome zamjerit, svi ispod 40 ko to kaze, treba mu lekciju odrzat
-
hamos
#42 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Pokusava sam, narod ne da da mu se pametuje, odmah ..Sta ti meni imas pricati sta sam
A zanimljive svi redom od njih veze s vjerom nemaju,vjernici su bosnjak prihvatili odavno
-
redhat
#43 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Kakve veze imaju bošnjak kao termin i vjernik... ako uzmeš istorijski kontekst i značenje termina bošnjak kroz istoriju, ja mogu biti bošnjak katoličke vjeroispovjesti i ateista ili agnostik.hamos wrote: ↑16/12/2020 13:11Pokusava sam, narod ne da da mu se pametuje, odmah ..Sta ti meni imas pricati sta sam
A zanimljive svi redom od njih veze s vjerom nemaju,vjernici su bosnjak prihvatili odavno
Problem je upravo što ljudi brkaju državu, narod, narodnost i vjeroispovjest. Pojmovi koji nemaju veze jadan s drugim, sem u glavama balkanaca koji vole da im se nešto prepriča ili da ih vođa povede, slabo čitaju a i ono što pročitaju slabo kontaju - ne svi, čast izuzecima
-
hamos
#44 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Razmisli sta sam pokusao reciredhat wrote: ↑16/12/2020 13:40Kakve veze imaju bošnjak kao termin i vjernik... ako uzmeš istorijski kontekst i značenje termina bošnjak kroz istoriju, ja mogu biti bošnjak katoličke vjeroispovjesti i ateista ili agnostik.
Problem je upravo što ljudi brkaju državu, narod, narodnost i vjeroispovjest. Pojmovi koji nemaju veze jadan s drugim, sem u glavama balkanaca koji vole da im se nešto prepriča ili da ih vođa povede, slabo čitaju a i ono što pročitaju slabo kontaju - ne svi, čast izuzecima![]()
- BrziGonzales
#45 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
E usra ga ti do kraja. Nađi mi nekoga ko bi se tako izjasnio osim možda tebe ako bi prešao na katoličanstvo.
Imače, i ja sam uputio prigovor ispravke greške u tekstu. Niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao ruskog diplomatu. Odakle mu takva dezinformacija?
- dr_Evil
#46 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Vjerovao ili ne ima, a poznajem i par hrvata islamske vjeroispovjesti. I slazem se da niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao. trenutno lideri Hrvata lizu pakas Putinu. Blokirao je Hrvat koji je predsjednik svih gradjana BiH.BrziGonzales wrote: ↑16/12/2020 14:13E usra ga ti do kraja. Nađi mi nekoga ko bi se tako izjasnio osim možda tebe ako bi prešao na katoličanstvo.
Imače, i ja sam uputio prigovor ispravke greške u tekstu. Niti jedan lider Hrvata nije bojkotirao ruskog diplomatu. Odakle mu takva dezinformacija?
I da naglasim da se ne slazem sa potezom, ne vodi nicemu
-
redhat
#47 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ja tačno znam šta si ti mislio reći i ono što sam ja napisao je apsurd koji je moguć, malo vjerovatan ali moguć. Dao sam primjer.hamos wrote: ↑16/12/2020 13:49Razmisli sta sam pokusao reciredhat wrote: ↑16/12/2020 13:40Kakve veze imaju bošnjak kao termin i vjernik... ako uzmeš istorijski kontekst i značenje termina bošnjak kroz istoriju, ja mogu biti bošnjak katoličke vjeroispovjesti i ateista ili agnostik.
Problem je upravo što ljudi brkaju državu, narod, narodnost i vjeroispovjest. Pojmovi koji nemaju veze jadan s drugim, sem u glavama balkanaca koji vole da im se nešto prepriča ili da ih vođa povede, slabo čitaju a i ono što pročitaju slabo kontaju - ne svi, čast izuzecima![]()
A s tvojom tvrdjom da je svaki "vjernik prihvatio da je i bošnjak" se ne slažem jer odnos vjere je između tebe i tvog boga i nije uslovljen time šta si ti, jesil bošnjak ili musliman. Ako razumiješ smisao monoteističkih religija i odnosa prema bogu koji je tvoj, ničiji drugi i na sudu samo onog gore, onda je igranje s tim šta uslovljava šta nebitno - a da ne kažem da je bogohulno da ti uopšte sudiš ko je vjernik, to je božji posao.
Opet brkanje osnovnih pojmova nacija i religija i država.
-
hamos
#48 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Da, ljudi bezveze kompliciraju proces je zavrsen i niko ga promjenit nece. Jedino je u Bih i Pakistan/indija ovako islo ali je tako islo!! Kada ovako kompliciraju ljude zbunjuju a identifikacija preko vjere nije nista novo, i kad bi od bosnjaka napravio nove jugoslovene onda bi Muslimani kao termin ojacao Jer ovdje se etnija stvarala preko vjere i narod ima potrebu da ima neki naziv za Muju i Fatu bili oni muslimani ili ateisti. Dakle Musliman ili Bosnjak-neki naziv nam treba za ljude islamskog kulturoloskog miljeaBrziGonzales wrote: ↑16/12/2020 14:13E usra ga ti do kraja. Nađi mi nekoga ko bi se tako izjasnio osim možda tebe ako bi prešao na katoličanstvo.
-
Ambula
#49 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Musliman po nacionalosti a po vjeri agnostik. Mozda je i to moguce u Bosni, hajga znaj.

EDIT: Mozete vi ovdje pisati sta god hocete ali vecina ljudi koji se izjasnjavaju ateisti su se izjasnili kao Bosanci na zadnjem popisu, milion posto sam siguran. Bosnjaci i ateisti ne idu skupa i zbog toga je Bosnjak sinonim za bosanskog muslimana. Mi smo mlada nacija i jos treba vremena proci da bi se to sve iskristalisalo.
Puno je tu bilo peripetija pa Jugosloveni sad Bosnjak-musliman-Bosanac...Oni koji se ne osjecaju kao muslimanI ce vazda bjezati ka Bosanstvu nego Bosnjastvu.
A to sta je znacio termin Bosnjak prije 500 godina i mislite da se ta paralela moze povuci sa ovim vremenom...je daleko od bilo kakve realnosti i ne znaci apsolutno nista.
EDIT: Mozete vi ovdje pisati sta god hocete ali vecina ljudi koji se izjasnjavaju ateisti su se izjasnili kao Bosanci na zadnjem popisu, milion posto sam siguran. Bosnjaci i ateisti ne idu skupa i zbog toga je Bosnjak sinonim za bosanskog muslimana. Mi smo mlada nacija i jos treba vremena proci da bi se to sve iskristalisalo.
Puno je tu bilo peripetija pa Jugosloveni sad Bosnjak-musliman-Bosanac...Oni koji se ne osjecaju kao muslimanI ce vazda bjezati ka Bosanstvu nego Bosnjastvu.
A to sta je znacio termin Bosnjak prije 500 godina i mislite da se ta paralela moze povuci sa ovim vremenom...je daleko od bilo kakve realnosti i ne znaci apsolutno nista.
- dr_Evil
#50 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
ja sam Bosnjak i ateist, dedo mi je bio komunjara i partizan isto kao i pradedo, za sebe otkad ja pamtim govorio je da je Bosnjak. Nena nije bila obrazovana, bila je vjernica klanjala sve vakte i govorila da je muslimanka, prije 74 se pisala neopredijeljen, nije razumjela koncept nacija.Ambula wrote: ↑16/12/2020 15:04 Musliman po nacionalosti a po vjeri agnostik. Mozda je i to moguce u Bosni, hajga znaj.![]()
Dakle ne lupetaj ko maksim po diviziji.
Imas jedan dio ljudio koji misle da se moze uspostaviti normativ jedne nacije u BiH pa kao Don Kihot lupaju na Bosanstvo. Daleko smo mi od toga stoljece.