Rješenje po mom mišljenju je da se ukine ova smiješna konstitutivnost iz Ustava, i da se svako može kandidovati na bilo kojem pedlju BiH i da glasa svako za koga hoće a ne da mu etnička pripadnost otežava i suzuje izbor.Cassius Longinus wrote: ↑15/12/2020 07:29Sto posto se slažem da Čović nije trebao pristati na svoj izbor po ovom zakonu. Ne razumijem zašto se potencira HDZ kad ovdje, po meni nije riječ o tome. Poanta je da postoji hrvatski glasački korpus, koji izađe na izbore u nekom postotku kao i Bošnjaci i Srbi, izaberu nekoga, jbg biraju Čovića/Krišto(?) ali taj kojeg oni izaberu ne bude na kraju njihov predstavnik. Jasno je da je tročlano predsjedništvo zamišljeno da vodi računa o 3 konst. naroda, jer čemu onda? Bošnjaci biraju SDA, Srbi biraju SNSD međutim tu "nema problema".Point. wrote: ↑15/12/2020 01:0425 godina nije smetalo, sad kada su apetiti porasli u HDZ pa kad su ispušili na izborima onda kuknjava i izmišljaju kojekakve legitimne predstavnike. Kada je Čović pobijedio 2014 onda je sve bilo udure. Kad prema istom IZ i istim pravilima izgubi onda mu ne valja. U prevodu, ja kad pobjeđuje zakon je dobar, kada ne onda je majorizacija. Ne mere tako.Cassius Longinus wrote: ↑14/12/2020 19:07
Pa valjda ako postoji hrvatski član Predsjedništva onda većina glasova koje daju Hrvati, pa taman to bio i Bošnjak/Srbin. Iako naravno formulacija "član iz redova hrvatskog naroda" omogućuje da se bira Komšić. Al dobro, koliko vidim, u tri mandata taj lik nije uspio napraviti ništa osim otuđiti Hrvate od BiH pa se postavlja racionalno pitanje koja korist od toga.
Zapravo, više od izbora Komšića mene osobno smeta nedostatak vizije.
Šta se mene tiče FBiH onda treba imati jednog entitetskog predsjednika e ali onda bi to značilo da Dodiku cijena raste a ukinuti "njegovo" mjesto vjerojatno nema šanse. Dakle neka reforma toga je nužna, jer ovako nema smisla. A šta se mene tiče Čović može odma u penziju, nije poanta u njemu ni u HDZ.
Odgovor Bošnjaka na sve probleme je Komšić, a u ovoj konstalaciji to, koliko sam shvatio povlači za sobom blokadu Vlade FBiH, nefunkcionalnost Predsjedništva i užasno zategnute odnose, pa ako je to rješenje..glupo je.
Ja evo stoti put pitam, kako na terenu provesti to što HDZ zamišlja, što je da se ne lažemo daljnje zapišavanje teritorija. Kako bi praktički izgledalo da se BiH sastoji iz dva entiteta i tri izborne jedinice? Izborne jedinice nisu etničke jedinice nego teritorijalne. Gdje bi granice te treće IJ išle? Kako to uraditi na terenu u mjestima koja su miješana npr Mostar, Stolac, Novi Travnik, Travnik, Vitez itd itd. Kako bi na dan izbora to izgledalo, Adnan i Luka iz istog haustora idu na isto biračko mjesto i jedan dobija kovertu jedne boje jer pripada određenoj etniji a drugi drugu boju. Pa to je aparthejd, segragacija kakvu smo gledali u filmovima o Južnoj Africi i USA.
Kad bi takvi ikad ušli u EU?