Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Sanjarko

#3426 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Sanjarko »

Sestrinska firma :lol:
Novak20

#3427 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Javio sam se samo zato što svakomloncupoklopac na dobru ili poludobru vijest iz Aluminija iliti u Hrvata odmah zalijepi jednu "lošu" iz HB.
Normalan čovjek bi se radovao povratku svakog radnog mjesta u BiH. Čista srca bez ironije i crnjaka. Ali ovaj lik to ne može pa mu poručujem da malo pogleda svoju avliju i egzodus iz nje. Kao i milijardu i pol dugova min. koje bošnjačke firme imaju prema državi u koju se kunu.

Ne može ih hb poduzetništvo nadmašiti u tome ni za 50 godina.
vaučer

#3428 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by vaučer »

Ova nazovi 'dobra' vijest iz Aluminija nije ništa nego PR spin. Ali eto, neka im aplauz od srca. Iako Aluminij je mrtav, ostat će polu-mrtav ili u najboljem slučaju za nekoliko godina može biti minimalna operacija koja u ljevaonici preljeva jeftini otpadni aluminij u malo skuplji pročišćeni aluminij uz preprodaju za nešto višu cijenu. To je Aluminij i to je ostavština hrvatskih vladara iz Hercegovine. Možeš do prekosutra ukazivati na balvan u komšijinom oku, nije bitno za ovu priču.

EP HZHB diže kredit za tekuće troškove. Tvrtka koja je nasljedila jebenu infrastrukturu, prodaje proizvod koji svima treba, ima monopol na određenom teritoriju se dovela u situaciju da ima sjeban cash-flow. Mislim, stvarno trebaš biti jebeni student Bevandine škole ekonomije da ti to pođe za rukom.
BHCluster

#3429 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Vamo sve neko tzv "superiorno hb poduzetnistvo" a sve minusi i Aluminij je propao zahvaljujuci istoj, naravno Bosnjaci krivi!
BHCluster

#3430 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

vaučer wrote: 10/12/2020 12:31 Ova nazovi 'dobra' vijest iz Aluminija nije ništa nego PR spin. Ali eto, neka im aplauz od srca. Iako Aluminij je mrtav, ostat će polu-mrtav ili u najboljem slučaju za nekoliko godina može biti minimalna operacija koja u ljevaonici preljeva jeftini otpadni aluminij u malo skuplji pročišćeni aluminij uz preprodaju za nešto višu cijenu. To je Aluminij i to je ostavština hrvatskih vladara iz Hercegovine. Možeš do prekosutra ukazivati na balvan u komšijinom oku, nije bitno za ovu priču.

EP HZHB diže kredit za tekuće troškove. Tvrtka koja je nasljedila jebenu infrastrukturu, prodaje proizvod koji svima treba, ima monopol na određenom teritoriju se dovela u situaciju da ima sjeban cash-flow. Mislim, stvarno trebaš biti jebeni student Bevandine škole ekonomije da ti to pođe za rukom.
:thumbup: Pa samo Aluminij je rupa od oko 400 milijuna maraka! Trenutno Abraham Group iznajmljuje dijelove pod imenom Aluminij Industries d.o.o. Pa kad se tu doda Elektroprivreda "hzhb", HP Mostar, Eronet pa Soko sve do Aluminija, tom tzv "superiornom hb poduzetnistvu" nikad kraja a manje od 300 tisuca pucanstva. Ako ih tvornica za preradu rajchice ne izvuce ne znam sto ce kad umemo u obzir da je Smilje pobacilo.
no_sekirli

#3431 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by no_sekirli »

Niti je EPHZHB hrvatska, niti je EPBiH bošnjačka firma, o čemu vi pričate? Koliko sam ja upoznat to su javna poduzeća u vlasništvu države.

Drugi par cipela je što je koalicijska vrhuška dogovorno podijelila elektro sustav (i ne samo to) na nekoliko dijelova i sustavno ga pljačka. Kako je EP HZHB sada prećerala u krađama, tako je i EP BiH nekada, ili će u budućnosti. Isto je to sranje, samo se drugačije zove.
Baš kao što pretjeraše sa krađama u rudnicima, pa se dugovi prema svima gomilaju, ali ja nisam vidio da je neki direktor otišao u ćorku radi stotina milijuna minusa. Kao što ni Čović ne odleža radi 80ak milijuna, a neće ni Čaušević za priznatu milijardu malverzacija :sad:

Ali kad se pogleda da se Elektroprivreda, ma kako se zvala mora zadužiti, to je zbilja presmiješno.
horkesh

#3432 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by horkesh »

Broćeti smeta grb Herceg-Bosne: Skinite ga ili će ulice nositi ime cara Lazara

”Službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnica kao grb ove županije vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini HBŽ na prvoj sljedećoj sjednici kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u županiji”, rekao je Srni izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

“Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv županije i obilježja, ali, nažalost, i dan danas se koristi `Hercegbosanska županija` kao službeni naziv i šahovnica kao grb županije. To ne da ne prikazuje prisustvo ostala dva konstitutivna naroda, nego nas i vrijeđa”, istaknuo je Broćeta za Srnu.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/broceti- ... ara-lazara
Sanjarko

#3433 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Sanjarko »

Novak20 wrote: 10/12/2020 12:15 Javio sam se samo zato što svakomloncupoklopac na dobru ili poludobru vijest iz Aluminija iliti u Hrvata odmah zalijepi jednu "lošu" iz HB.
Normalan čovjek bi se radovao povratku svakog radnog mjesta u BiH. Čista srca bez ironije i crnjaka. Ali ovaj lik to ne može pa mu poručujem da malo pogleda svoju avliju i egzodus iz nje. Kao i milijardu i pol dugova min. koje bošnjačke firme imaju prema državi u koju se kunu.

Ne može ih hb poduzetništvo nadmašiti u tome ni za 50 godina.
Pa ne spori niko da tzv., Bosnjacke firme duguju iako nema takvih firmi to izadze 1.500/1.5 tj., 1.000 km po Bosnjaku a koliko tzv., Hrvatske duguju i dodzu iako ni tih i takvih nema. Samo Aluminij i EP HB dodzu 700/0.35 tj., 2.000 km po Hrvatu. To su samo dvije firme, dze su ostale. Znaci dodzete duplo vise drzavi od nas. Da se nelazemo u dubiozi smo svi i krade su nam glavasi ali mi svoje poprilicno pljujemo da se tako izrazim a ne branimo ih i nepodrzavamo kao vi svoje.
Hemsworth30

#3434 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hemsworth30 »

horkesh wrote: 10/12/2020 17:09
Broćeti smeta grb Herceg-Bosne: Skinite ga ili će ulice nositi ime cara Lazara

”Službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnica kao grb ove županije vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini HBŽ na prvoj sljedećoj sjednici kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u županiji”, rekao je Srni izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

“Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv županije i obilježja, ali, nažalost, i dan danas se koristi `Hercegbosanska županija` kao službeni naziv i šahovnica kao grb županije. To ne da ne prikazuje prisustvo ostala dva konstitutivna naroda, nego nas i vrijeđa”, istaknuo je Broćeta za Srnu.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/broceti- ... ara-lazara
Livanjski kanton nema sluzbeni naziv niti zastavu i grb. Zastava tzv. HB je neustavna, to je potvrdio i Ustavni sud. Naziv HB županija je još veća smijurija.
Point.

#3435 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Što je najsmješnije, naziv županija nema veze sa nazivom kanton.
Porodice Foht

#3436 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Porodice Foht »

''Čović pisao ambasadorima: Građani nemaju povjerenja u "nezakonito imenovani CIK", poduzmite mjere...'' :lol: :lol:
Škobo Habu

#3437 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Škobo Habu »

Point. wrote: 11/12/2020 09:08 Što je najsmješnije, naziv županija nema veze sa nazivom kanton.
Niti je naziv županija definisan Washingtonskim sporazumom.
horkesh

#3438 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by horkesh »

"Županija" je neustavan termin, kao i ime i grb/zastava tog kantona, i to već 20+ godina. Puna podrška za Broćetu, ali mrka kapa, nepoštivanje odluka suda tamo je stvar nacionalnog ponosa, kao i u slučaju RS-a i 9. januara.

Inače, Kanton 10 odbija i da učestvuje u međunarodnim projektima s organizacijama koje poštuju odluke sudova upravo jer koriste samo termin Kanton 10. Bukvalno odbijaju donacije zbog toga.

A inače je termin "kanton" predlagao upravo HDZ, još 1992. godine, ali, eto :) Što bi uzeli neutralni termin kad moramo ubijediti ljude da žive u Hrvatskoj, a ne u Bosni i Hercegovini.
Last edited by horkesh on 11/12/2020 14:39, edited 1 time in total.
BHCluster

#3439 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Point. wrote: 11/12/2020 09:08 Što je najsmješnije, naziv županija nema veze sa nazivom kanton.
I ono kad kazu/napisu "premijer županije".
spreca

#3440 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Porodice Foht wrote: 11/12/2020 11:26 ''Čović pisao ambasadorima: Građani nemaju povjerenja u "nezakonito imenovani CIK", poduzmite mjere...'' :lol: :lol:
Ovako su gradjani a kad glasaju onda su legitimni :lol: :lol: akademik a laze ko cuko olinjali :mrgreen:
spreca

#3441 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

BHCluster wrote: 11/12/2020 14:39
sto je meni ovo smjesno rijec župa ,jer na ruskom je rijec žopa=shupak :lol: :lol: :lol:
Guadalajara

#3442 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Guadalajara »

spreca wrote: 11/12/2020 14:51
BHCluster wrote: 11/12/2020 14:39
sto je meni ovo smjesno rijec župa ,jer na ruskom je rijec žopa=shupak :lol: :lol: :lol:
Shupanija
Sanjarko

#3443 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Sanjarko »

:lol:
no_sekirli

#3444 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by no_sekirli »

I kakve veze ima naziv Zupanija, i to sto je taj naziv kao neustavan, kada ga priznaju svi redom, od Predsjedavajuceg vijeca ministara, preko Predsjednika vlade FBiH, do MMFa i tako dalje.
Svaki dokument Predsjednika vlade HBZ je potpisan tako i svaki dokument je potpuno legalan, dolaze pare od PDVa, MMFa, poticaji. Tko i kako moze natjerati da se nakon 25 godina to promjeni sada i da grb nije vise sahovnica nego, plisani medo, ili sta vec?
Ovaj Broceta je zastupnik u Skupstini HBZ, ima cak i mail @skupstinahbz.com i ne smeta mu taj naziv kad uzima pare iz kantona koji se zove HBZ, i sjedi u sali u kojoj je taj grb na zidu. Sjetio se sada trabunjat, da malo spinuje Radovanovu plocu i onog ajatolaha iz VSTVa.
Dizu i oni spomenike Drazi, pa im nitko nista ne moze.
Hemel

#3445 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hemel »

Porodice Foht wrote: 11/12/2020 11:26 ''Čović pisao ambasadorima: Građani nemaju povjerenja u "nezakonito imenovani CIK", poduzmite mjere...'' :lol: :lol:
Glupan, zna se gdje se trazi pravda ako sumnja da je nesto nezakonito.

Ostaje mu kmeeee kmeeee.
no_sekirli

#3446 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by no_sekirli »

Posao van institucija drzave mu nije uopce strano :zzzz:
horkesh

#3447 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by horkesh »

no_sekirli wrote: 11/12/2020 18:04 I kakve veze ima naziv Zupanija, i to sto je taj naziv kao neustavan, kada ga priznaju svi redom, od Predsjedavajuceg vijeca ministara, preko Predsjednika vlade FBiH, do MMFa i tako dalje.
Svaki dokument Predsjednika vlade HBZ je potpisan tako i svaki dokument je potpuno legalan, dolaze pare od PDVa, MMFa, poticaji. Tko i kako moze natjerati da se nakon 25 godina to promjeni sada i da grb nije vise sahovnica nego, plisani medo, ili sta vec?
Ovaj Broceta je zastupnik u Skupstini HBZ, ima cak i mail @skupstinahbz.com i ne smeta mu taj naziv kad uzima pare iz kantona koji se zove HBZ, i sjedi u sali u kojoj je taj grb na zidu. Sjetio se sada trabunjat, da malo spinuje Radovanovu plocu i onog ajatolaha iz VSTVa.
Pravna država će se morati uspostaviti, prije ili poslije. Kad se to desi, jednog dana, morat će se sve te stvari mijenjati.

To što one traju 20+ godina je znak slabosti, a ne snage.
Hemsworth30

#3448 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hemsworth30 »

no_sekirli wrote: 11/12/2020 18:04 I kakve veze ima naziv Zupanija, i to sto je taj naziv kao neustavan, kada ga priznaju svi redom, od Predsjedavajuceg vijeca ministara, preko Predsjednika vlade FBiH, do MMFa i tako dalje.
Ko priznaje te nazive? Ne trabunjaj.
no_sekirli

#3449 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by no_sekirli »

horkesh wrote: 11/12/2020 20:32
Pravna država će se morati uspostaviti, prije ili poslije. Kad se to desi, jednog dana, morat će se sve te stvari mijenjati.

Ja smatram da je najbolje rjesenje ponistiti odluku o zabrani, i rijesiti taj problem. Moze se zvati i HBZ i Kanton10, neka se zove i Zadnja rupa na svirali. Ali te glupe probleme oko imena, skracenica i slicno, koji su nerjesivi 20 godina, rijesiti na taj nacin i zdravo. Idemo dalje. Koga smeta HBZ naziv i koga smeta naziv Kanton10 naziv? Isto sranje.
Mozda prihvacanjem tog naziva Srbi i Bosnjaci dobiju pravo na svoju grupu predmeta, iako sam ja generalno protiv toga. Jezik se treba zvati bosanskohercegovacki, ili nas jezik ili hamabalama jezik, sa 3 narjecja priznata i sinonimima. Uopste ili uopce, sve je to isto razumijemo se.
Ili se prihvacanjem tog naziva moze izbiti jedan razlog kmecanja HDZ mafije.
Ja koliko sam shvatio politiku Cetvorke i Stanivukovica, i tih nekih promjena, ideja je da se rjesava ono sta se moze rijesiti odmah.
Ne treba zaboraviti da srpski i bosnjacki zastupnici mogu u Skupstini uvijek pokrenuti vitalni nacionalni interes. Ja se bas ne sjecam da su ga pokrenuli nekada zbog naziva Zuoanije/Kantona. Imaju i svoje ministre. Potpisuju dokumente sa tim nazivom, sto znaci da ga fakticki i prihvacaju.
horkesh

#3450 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by horkesh »

no_sekirli wrote: 11/12/2020 23:28
horkesh wrote: 11/12/2020 20:32

Ja smatram da je najbolje rjesenje ponistiti odluku o zabrani, i rijesiti taj problem. Moze se zvati i HBZ i Kanton10, neka se zove i Zadnja rupa na svirali. Ali te glupe probleme oko imena, skracenica i slicno, koji su nerjesivi 20 godina, rijesiti na taj nacin i zdravo. Idemo dalje. Koga smeta HBZ naziv i koga smeta naziv Kanton10 naziv? Isto sranje.
A ko će poništiti odluku Ustavnog suda? Tvoje razmišljanje, bez ljutnje, samo oslikava kaljužu u kojoj se mi valjamo već 20+ godina. Umjesto da insistiramo da se sve sudske odluke sprovedu, mi bi digli ruke i rekli ovima koji odbijaju da ih sprovedu: "U redu. Bili ste u pravu, sad ćemo mi narediti sudovima da to promijene".

To u pravnoj državi, prosto, ne ide tako. Mi, naravno, nismo pravna država, ali valjda trebamo težiti da budemo. To za šta se ti zalažeš je put u potpunu anarhiju gdje svako može ignorisati sudske presude i još biti nagrađen za to.
no_sekirli wrote: 11/12/2020 23:28 Mozda prihvacanjem tog naziva Srbi i Bosnjaci dobiju pravo na svoju grupu predmeta, iako sam ja generalno protiv toga. Jezik se treba zvati bosanskohercegovacki, ili nas jezik ili hamabalama jezik, sa 3 narjecja priznata i sinonimima. Uopste ili uopce, sve je to isto razumijemo se.
Ili se prihvacanjem tog naziva moze izbiti jedan razlog kmecanja HDZ mafije.
Srbi i dalje nisu konstitutivni u Kantonu 10 i ne mogu izučavati srpski jezik, uprkos opetovanim presudama. To šta ti misliš kako se taj jezik zove je tvoja stvar. Ja, sigurno, nikad ne bih bio za to da mi HDZ-ovci iz Kantona 10 zabrane moj jezik i da kažu da je to sve hrvatski. Opet, oni prvi sigurno ne bi pristali na teoriju u tri narječja.
no_sekirli wrote: 11/12/2020 23:28 Ja koliko sam shvatio politiku Cetvorke i Stanivukovica, i tih nekih promjena, ideja je da se rjesava ono sta se moze rijesiti odmah.
Ne treba zaboraviti da srpski i bosnjacki zastupnici mogu u Skupstini uvijek pokrenuti vitalni nacionalni interes. Ja se bas ne sjecam da su ga pokrenuli nekada zbog naziva Zuoanije/Kantona. Imaju i svoje ministre. Potpisuju dokumente sa tim nazivom, sto znaci da ga fakticki i prihvacaju.
Ti izjednačavaš Četvorku i Stanivukovića? :shock:

"Županija" se mogla riješiti odmah kad je Ustavni sud donio tu presudu, da SDA nije povlaživala HDZ-u, kao što to uvijek radi. To je jedino "odmah" koje treba riješiti, uspostaviti pravnu državu i onda nastaviti dalje. Ne možeš na klimavom temelju kuću graditi.

Malo si ti pobrkao to s nacionalnim interesom, odnosno uopšte ne poznaješ našu ustavnu strukturu, ali dobro, to je još i najmanji problem.

Da skratim, za tebe i takve koji razmišljaju kao ti - popuštanje ne rješava probleme. Samo ih produbljuje i komplikuje.
Locked