Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
ragib

#1401 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ragib »

vatreni__poljubac wrote: 10/12/2020 15:09 Virusi su sastavni dio ekosistema, neki miruju, neki novi nastaju, neki nestaju ... u čemu je ovaj poseban?
Zato sto nije prirodan virus vec iz laboratorije.
TDK-90

#1402 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by TDK-90 »

Vakcina ce u Njemackoj ( prema Angeli Merkel) biti dostupna sirokim masama tek na jesen 2021
Sto znaci i da iduca cijela godina vec izgubljena kao i ova ( misli se na nosenje maski, drzanje distance, deinfekcija, zabrana vecih okupljanja, ogranicavanje putovanja turizma gastronomije sporta koncerata i koje kakvih socijalnih zbivanja :-)
Mogy87

#1403 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

TDK-90 wrote: 10/12/2020 17:59 Vakcina ce u Njemackoj ( prema Angeli Merkel) biti dostupna sirokim masama tek na jesen 2021
Sto znaci i da iduca cijela godina vec izgubljena kao i ova ( misli se na nosenje maski, drzanje distance, deinfekcija, zabrana vecih okupljanja, ogranicavanje putovanja turizma gastronomije sporta koncerata i koje kakvih socijalnih zbivanja :-)
Nisi uzeo u obzir pozitivan efekat ljepseg vremena koji smo imali i ove godine. Ljeto je prakticno bilo mirno u vecini Evrope. Treba pregrmiti period do proljeca.
Medobrundo25

#1404 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Medobrundo25 »

TDK-90 wrote: 10/12/2020 17:59 Vakcina ce u Njemackoj ( prema Angeli Merkel) biti dostupna sirokim masama tek na jesen 2021
Sta ova zena radi vise ne razumijem? Sta se s njom desava? Do jeseni ce UK i pola svijeta vakcinisati bar 80% populacije , ova i narednu godinu zeli da profucka sa budalastinjama koje ne djeluju i samo produzuju agoniju. Baba, vakcinisi ljude.
drag_gost

#1405 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by drag_gost »

ragib wrote: 10/12/2020 17:50
vatreni__poljubac wrote: 10/12/2020 15:09 Virusi su sastavni dio ekosistema, neki miruju, neki novi nastaju, neki nestaju ... u čemu je ovaj poseban?
Zato sto nije prirodan virus vec iz laboratorije.
Koji je proces kako je taj virus napravljen u laboratoriji ragibe?
Matzan

#1406 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Matzan »

Pfizer mi se zbog gramzivosti i bježanja od bilo kakve odgovornosti za ovu vakcinu toliko smučio da ću, kad i ako mi bude trebalo, radije uzeti Afričku šljivu nego Viagru.
Mogy87

#1407 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Ako koga zanima sutra ce EMA prezentovati nacin odobravanja COVID vakcina. Od 1 pocinje

EMA is organising this virtual meeting to explain the processes for the development, evaluation, approval and safety monitoring of COVID-19 vaccines in the EU, including EMA’s specific role, to all interested parties.

It will also give the opportunity to the public and stakeholder groups to speak and share their needs, expectations and any concerns, that will be considered by EMA and the European medicines regulatory network in the decision-making process.

https://www.ema.europa.eu/en/events/pub ... accines-eu
Nivelacija

#1408 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Nivelacija »

Kanada Bahrein Rusija, UK Irska Engleska su zemlje koje vakcinisu.

Zanima me zna li neko barem pribliznu brojku u UK DNEVNO?

Je li to 5000 ljudi 10k ili 50 ili 100 k ljudi?
jahh

#1409 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by jahh »

Jedna od BLAZIH nuspojava prema FDA (americka regulatorna agencija za hranu i lijekove) je Bell's palsy - paraliza lica. (non serious after effects)

Image

Taman maske kad stave nece se ni primijetiti :lol: :lol: :lol:
Mogy87

#1410 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

jahh wrote: 11/12/2020 08:33 Jedna od BLAZIH nuspojava prema FDA (americka regulatorna agencija za hranu i lijekove) je Bell's palsy - paraliza lica. (non serious after effects)

Image

Imas ti neko saznanje koje mi nemamo da je od vakcina? Plus procitao si da je kod svih ucesnika bilo prolaznog karaktera? I da je hipotetcki za 4 od 22.000 manja vjerovatnoca nego da ces umrijeti od korone?

The briefing says that the frequency of Bell’s Palsy in the vaccine group is “consistent with the expected background rate in the general population”, adding there is “no clear basis upon which to conclude a causal relationship at this time”. The FDA said it would, however, recommend “surveillance” for cases of Bell’s Palsy as the vaccine is sent out to larger groups of people.

A jest vala i Andja ima tu dijagnozu. Bas se vidi da je strasno. Plus ona kaze da joj je od stresa. Kod nje je ta prolazna (kao i kod ucesnika ispitivanja, a ne ove slike koje si postavio).

The actress also implied that her Bell's palsy may have been brought on by stress, noting that she also developed hypertension, dry skin, and started noticing more gray hairs. She told Vanity Fair, "Sometimes women in families put themselves last, until it manifests itself in their own health."

Image
jahh

#1411 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by jahh »

Mogy87 wrote: 11/12/2020 08:40 Imas ti neko saznanje koje mi nemamo da je od vakcina? Plus procitao si da je kod svih ucesnika bilo prolaznog karaktera? I da je hipotetcki za 4 od 22.000 manja vjerovatnoca nego da ces umrijeti od korone?
Sansa u tim godinama im je svakako manje da umru od korone. Prema CDCu, za one ispod <30 je sansa 99.96% da prezive, i to u Americi gdje je dosta gojaznih.

U svedskoj je recimo taj broj 99,9% za osobe ispod 70 godina. Slicno za vecinu europskih drzava.
For the age group 0–69 years, we get an estimate of 0.1% (c.i. 0.1–0.2%)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/con ... report.pdf
daddy-kool

#1412 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

jahh wrote: 11/12/2020 08:55
Mogy87 wrote: 11/12/2020 08:40 Imas ti neko saznanje koje mi nemamo da je od vakcina? Plus procitao si da je kod svih ucesnika bilo prolaznog karaktera? I da je hipotetcki za 4 od 22.000 manja vjerovatnoca nego da ces umrijeti od korone?
Sansa u tim godinama im je svakako manje da umru od korone. Prema CDCu, za one ispod <30 je sansa 99.96% da prezive, i to u Americi gdje je dosta gojaznih.

U svedskoj je recimo taj broj 99,9% za osobe ispod 70 godina. Slicno za vecinu europskih drzava.
Opet se ima smisla vakcinisati jer je i ta 0,1% smrtnost 3x veća nego kod gripe.
viewtopic.php?f=74&t=157506&p=16965600& ... #p16965600

(i vaj rad je procjena iz marta gdje su oni lupali neke brojeve zaraženih koji nisu kasnije potvrđeni, mislim da je 0,1% ispod 40 za najnovije procjene)
Last edited by daddy-kool on 11/12/2020 09:03, edited 1 time in total.
Mogy87

#1413 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

A starije ko *ebe? Pa sto ne rece odmah?

Nego gdje pise da je od vakcine?

Umrle su 4 osobe u placebo grupi pa hocemo li reci da ih je ubila slana voda?
vatreni__poljubac

#1414 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vatreni__poljubac »

jahh wrote: 11/12/2020 08:33 Jedna od BLAZIH nuspojava prema FDA (americka regulatorna agencija za hranu i lijekove) je Bell's palsy - paraliza lica. (non serious after effects)

Image

evo šta sam pisao 8.12. :lol: :lol: :lol:

Image
Mogy87

#1415 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

daddy-kool wrote: 11/12/2020 08:59

Opet se ima smisla vakcinisati jer je i ta 0,1% smrtnost 3x veća nego kod gripe.
viewtopic.php?f=74&t=157506&p=16965600& ... #p16965600

(i vaj rad je procjena iz marta gdje su oni lupali neke brojeve zaraženih koji nisu kasnije potvrđeni, mislim da je 0,1% ispod 40 za najnovije procjene)
Jeste. Ovo su zakljucci meta analize

Analiza je pokazala da za osobe mlađe od 40 godina stopa smrtnosti iznosi manje od 0.1 posto, za one između 50 i 54 godine 0.36 %, za one između 70 i 74 godine 2.17 % i 5 % za starije od 80 godina.
Naslovnica

#1416 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Nivelacija wrote: 11/12/2020 00:07 Kanada Bahrein Rusija, UK Irska Engleska su zemlje koje vakcinisu.

Zanima me zna li neko barem pribliznu brojku u UK DNEVNO?

Je li to 5000 ljudi 10k ili 50 ili 100 k ljudi?
Kažu da je u UK desetine hiljada dnevno.
Mogy87

#1417 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

"Ove godine bila sam hospitalizirana četiri puta. I četiri puta sam potpisala papir kojim pristajem na medicinske zahvate. A nisu bili bezazleni. Jednom su mi odrezali palac desne noge. Dva puta su mi u izrazito slabu i oštećenu arteriju ugurali sondu, čistili i ugradili stentove. Treći puta su me uspavali i prerezali tu istu arterju na dva mjesta da bi spojili premosnicu. Svaki puta sam mogla u slučaju komplikacija u najboljem slučaju ostati bez noge, u najgorem ostati mrtva. Jbg, nuspojava. Zahvate koje sam ja prošla mnogi ljudi ne prežive. Zar bi njihove obitelji sad trebale tužiti liječnika i bolnicu zato što im nisu dali garanciju? Da ja tužim bolnicu i liječnika jer moji stentovi nisu izdržali i morala sam ponovno na hitnu, višesatnu, vrlo riskantnu operaciju? Božesačuvaj. Taj isti liječnik, profesor i stručnjak je dan prije zahvata došao do mene i pola sata mi objašnjavao postupak i sve moguće i nemoguće ishode istog. Jer sam pristojno pitala. Nisam se derala, nisam histerizirala i nije mi palo napamet preispitivati njegovu stručnost ili ga optuživati za to da sigurno radi za proizvođače stentova pa mi sad to gura i zašto ih baš mora biti 5 i tako sve nešto. Nakon razgovora uvijek su me pustili da procesuiram informacije prije nego sam potpisala pristanak. Da nisam potpisala pustili bi me doma gdje bi do sada u bolovima već umrla. Ali onda ne mogu doći u bolnicu i preklinjati da me sad pred smrt spase, a svjesno sam odbila pomoć kad mi je ponuđena. Svaka odluka ima posljedice. Svatko ima pravo na donošenje odluka o vlastitom tijelu. Tako i kod cijepljenja. Ja iskreno još ne znam što ću. Čekam neke službene dokumente da ih pročitam. To mi je polazišna točka. Kako nisam na ušima prespavala školovanje, imam neko znanje biologije, u životu sam dovoljno toga pročitala da neke stvari i sama pokopčam. A za sve ostale nedoumice postoje stručnjaci, ljudi koji su cijeli život proveli učeći i radeći nešto. Pa ću pitati njih. Paranoidne, nepismene, histerične, bezobrazne i glupave objave na društvenim mrežama NISU izvor informacija na temelju kojih se donosi odluka. Bljuvanje gnoja po internetima, posebno ovih "osviještenih" je primitivno i više govori o onome tko to piše. Pozivanje na neke čudne autoritete isto tako. Ja za mišljenje nisam pitala gospođu koja mi je nosila ručak u bolnici. Pitala sam liječnika. Ako se odlučim cijepiti pa mi naraste treće oko ili dobijem epilepsiju, nitko mi nije kriv. Ako se odlučim ne cijepiti pa završim na respiratoru, isto tako mi nitko nije kriv. Ako se ne cijepim pa mi Njemačka zabrani ulaz u državu, nije mi kriva Njemačka. Da rezimiramo, informirajte se. Ali, jebemumater, prestanite se "informirati" na YouTube kanalima opskurnih likova koji vibriraju i piju varikinu za doručak dok svršavaju na Microsoft čipove i ljude guštere koji čekaju na rubu zemljine ploče! Uzmite knjigu, ponovite osnove biologije i kemije pa uzmite stručne članke i razgovarajte sa ljudima čiji je to posao. Razgovarajte sa dvoje, troje, sedamsto liječnika. Što god na kraju zaključili, vaša je odluka. I vaše su posljedice."

Trappist

#1418 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 11/12/2020 09:43 "Ove godine bila sam hospitalizirana četiri puta. I četiri puta sam potpisala papir kojim pristajem na medicinske zahvate. A nisu bili bezazleni. Jednom su mi odrezali palac desne noge. Dva puta su mi u izrazito slabu i oštećenu arteriju ugurali sondu, čistili i ugradili stentove. Treći puta su me uspavali i prerezali tu istu arterju na dva mjesta da bi spojili premosnicu. Svaki puta sam mogla u slučaju komplikacija u najboljem slučaju ostati bez noge, u najgorem ostati mrtva. Jbg, nuspojava. Zahvate koje sam ja prošla mnogi ljudi ne prežive. Zar bi njihove obitelji sad trebale tužiti liječnika i bolnicu zato što im nisu dali garanciju? Da ja tužim bolnicu i liječnika jer moji stentovi nisu izdržali i morala sam ponovno na hitnu, višesatnu, vrlo riskantnu operaciju? Božesačuvaj. Taj isti liječnik, profesor i stručnjak je dan prije zahvata došao do mene i pola sata mi objašnjavao postupak i sve moguće i nemoguće ishode istog. Jer sam pristojno pitala. Nisam se derala, nisam histerizirala i nije mi palo napamet preispitivati njegovu stručnost ili ga optuživati za to da sigurno radi za proizvođače stentova pa mi sad to gura i zašto ih baš mora biti 5 i tako sve nešto. Nakon razgovora uvijek su me pustili da procesuiram informacije prije nego sam potpisala pristanak. Da nisam potpisala pustili bi me doma gdje bi do sada u bolovima već umrla. Ali onda ne mogu doći u bolnicu i preklinjati da me sad pred smrt spase, a svjesno sam odbila pomoć kad mi je ponuđena. Svaka odluka ima posljedice. Svatko ima pravo na donošenje odluka o vlastitom tijelu. Tako i kod cijepljenja. Ja iskreno još ne znam što ću. Čekam neke službene dokumente da ih pročitam. To mi je polazišna točka. Kako nisam na ušima prespavala školovanje, imam neko znanje biologije, u životu sam dovoljno toga pročitala da neke stvari i sama pokopčam. A za sve ostale nedoumice postoje stručnjaci, ljudi koji su cijeli život proveli učeći i radeći nešto. Pa ću pitati njih. Paranoidne, nepismene, histerične, bezobrazne i glupave objave na društvenim mrežama NISU izvor informacija na temelju kojih se donosi odluka. Bljuvanje gnoja po internetima, posebno ovih "osviještenih" je primitivno i više govori o onome tko to piše. Pozivanje na neke čudne autoritete isto tako. Ja za mišljenje nisam pitala gospođu koja mi je nosila ručak u bolnici. Pitala sam liječnika. Ako se odlučim cijepiti pa mi naraste treće oko ili dobijem epilepsiju, nitko mi nije kriv. Ako se odlučim ne cijepiti pa završim na respiratoru, isto tako mi nitko nije kriv. Ako se ne cijepim pa mi Njemačka zabrani ulaz u državu, nije mi kriva Njemačka. Da rezimiramo, informirajte se. Ali, jebemumater, prestanite se "informirati" na YouTube kanalima opskurnih likova koji vibriraju i piju varikinu za doručak dok svršavaju na Microsoft čipove i ljude guštere koji čekaju na rubu zemljine ploče! Uzmite knjigu, ponovite osnove biologije i kemije pa uzmite stručne članke i razgovarajte sa ljudima čiji je to posao. Razgovarajte sa dvoje, troje, sedamsto liječnika. Što god na kraju zaključili, vaša je odluka. I vaše su posljedice."

Klasnicni attention seeking post. Wannabe influenserka, ali ne ide joj bas najbolje. Sto bi ovaj post trebao nekome promijeniti misljenje, zar nam ne bi naucnici i doktori trebali mijenjati misljenja ?
Sa sastanka FDA jucer: "Odluka o preporuci nije bila jednoglasna. Od 22 člana vijeća, njih četiri su bila protiv. Između ostalog, raspravljali su o tome da li iz odobrenja treba izuzeti 16-godišnjake i 17-godišnjake."
Mogy87

#1419 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Pa upravo upucuje na to da se konsultuju strucnjaci, a ne "istrazuje" po facebook grupama.

To je jako visok procenat onih koji su bili za. Razumijem i skepticizam vezano za aplikaciju vakcine osobama koje imaju 16 i 17 godina (koji su izrazili ovi clanovi koji su protiv) jer je ispitivanje za tu grupu napravljeno kasnije i na manjem uzorku.

Svakako ce osobe u toj dobnoj grupi biti "zadnje u redu za vakcinu" pa su ih i mogli izuzeti.
daddy-kool

#1420 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/efik ... /201210130
Efikasnost ruske vakcine nakon ubrizgavanja druge komponente je 96,2 posto
Trappist

#1421 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 11/12/2020 12:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/efik ... /201210130
Na kraju ce ona stvarno ispasti medju najboljima :D a ljudi im se smijali kad su je u augustu objavili. Da su krenuli u vakcinaciju u oktobru mogli smo se rijesiti belaja :D
Naslovnica

#1422 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 11/12/2020 13:01
daddy-kool wrote: 11/12/2020 12:53 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/efik ... /201210130
Na kraju ce ona stvarno ispasti medju najboljima :D a ljudi im se smijali kad su je u augustu objavili. Da su krenuli u vakcinaciju u oktobru mogli smo se rijesiti belaja :D
Tako nekako...
Interesuje me da li su je oni testirali na alergičarima i ljudima sa komorbiditetima?!
Trappist

#1423 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Pfizer izgleda u ponedjeljak krece u USA
ANamelessGhoul

#1424 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ANamelessGhoul »

Koliko je do sad u UK vakcinisano, zna li se ?
Mogy87

#1425 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

A ja mislila da je zezancija kad je Sputnik na Twitteru pozvao AZ/Oxford na saradnju :mrgreen:

Covid: Trials to test combination of Oxford and Sputnik vaccines

UK and Russian scientists are teaming up to trial a combination of the Oxford-AstraZeneca and Sputnik V vaccines to see if protection against Covid-19 can be improved.

Mixing two similar vaccines could lead to a better immune response in people.

https://www.bbc.com/news/health-55273907
Locked