Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
jahh
#1276 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Za vakcinaciju treba samo strucnjake slusati:
https://brandnewtube.com/watch/ask-the- ... gfz2J.html
https://brandnewtube.com/watch/ask-the- ... gfz2J.html
- victom
#1277 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ja ću se vakcinisati sa Oxfordovom vakcinom, jer mi tetka živi u Burfordu koji je samo 20 km od Oxforda
Last edited by victom on 01/03/2021 01:46, edited 2 times in total.
-
daddy-kool
#1278 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mogy87 wrote: ↑08/12/2020 20:15 Kao sto su i obecali, objavili su klinicku studiju za Oxford/AstraZeneca u Lancetu
https://www.thelancet.com/lancet/articl ... woYpypJTmY
Ko im je dizajnirao one studije? U UK booster davan >12 sedmica nakon prve vakcine, u Brazilu <6 sedmica. U početku su bili uključeni samo ljudi mlađe i srednje dobi. Pa onda ona grupa sa manjom prvom dozom (LD/SD) u kojoj su svi bili 18-55, kod polovine tih booster davan nakon 12 sedmica (median 84 days, IQR 77—91), kod nekih ranije. Bukvalno greškom nabasali na možda efikasniju primjenu, a možda i ne, jer nema dovoljno podataka. Što se tiče asimptomatskih takođe se ne mogu izvesti nikavi zaključci jer su intervali pouzdanosti ogromni i debelo se preklapaju.
Puna doza/puna doza efiksnost: 62,1% (95% CI 41,0–75,7; 27 [0,6%] of 4440 in the ChAdOx1 nCoV-19 group vs71 [1,6%] of 4455 in the control group)
Pola doze/puna doza efikasnost 90,0% (67,4–97,0; three [0,2%] of 1367 vs 30 [2,2%] of 1374; pinteraction=0,010).
Sa ovakvim podacima mislim da neće dobiti odobrenje od FDA, a sumnjam da će i EMA ovo odobriti. Ne zato što vakcina ne valja, pokazatelji su sasvim pozitivni, nego je ova treća faza ispitivanja urađena nakaradno i mislim da će je morati produžiti sa dodatnim volonterima, boljim protokolima i čekati više podataka.
Da imam opciju ova vakcina ili ništa, naravno da bih je uzeo sa best guess primjenom pola doze + puna doza.
-
Nivelacija
#1279 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Hocemo li mi morati ici u Beograd i Zagreb na vakcinu ili je Čerkez nesto nabavio za nas do kraja godine.
Vidim harambaša glavni uvijek prvi istupa o mjerama mi cemo ovo ono, pa da ga vidimo kakav je snalazljiv uhljeb sa vakcinama?
Vidim harambaša glavni uvijek prvi istupa o mjerama mi cemo ovo ono, pa da ga vidimo kakav je snalazljiv uhljeb sa vakcinama?
-
vatreni__poljubac
#1280 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Sta cekas salji da to korigujudaddy-kool wrote: ↑08/12/2020 23:58Mogy87 wrote: ↑08/12/2020 20:15 Kao sto su i obecali, objavili su klinicku studiju za Oxford/AstraZeneca u Lancetu
https://www.thelancet.com/lancet/articl ... woYpypJTmY![]()
![]()
![]()
Ko im je dizajnirao one studije? U UK booster davan >12 sedmica nakon prve vakcine, u Brazilu <6 sedmica. U početku su bili uključeni samo ljudi mlađe i srednje dobi. Pa onda ona grupa sa manjom prvom dozom (LD/SD) u kojoj su svi bili 18-55, kod polovine tih booster davan nakon 12 sedmica (median 84 days, IQR 77—91), kod nekih ranije. Bukvalno greškom nabasali na možda efikasniju primjenu, a možda i ne, jer nema dovoljno podataka. Što se tiče asimptomatskih takođe se ne mogu izvesti nikavi zaključci jer su intervali pouzdanosti ogromni i debelo se preklapaju.
Puna doza/puna doza efiksnost: 62,1% (95% CI 41,0–75,7; 27 [0,6%] of 4440 in the ChAdOx1 nCoV-19 group vs71 [1,6%] of 4455 in the control group)
Pola doze/puna doza efikasnost 90,0% (67,4–97,0; three [0,2%] of 1367 vs 30 [2,2%] of 1374; pinteraction=0,010).
Sa ovakvim podacima mislim da neće dobiti odobrenje od FDA, a sumnjam da će i EMA ovo odobriti. Ne zato što vakcina ne valja, pokazatelji su sasvim pozitivni, nego je ova treća faza ispitivanja urađena nakaradno i mislim da će je morati produžiti sa dodatnim volonterima, boljim protokolima i čekati više podataka.
Da imam opciju ova vakcina ili ništa, naravno da bih je uzeo sa best guess primjenom pola doze + puna doza.
- Matzan
-
Mogy87
#1282 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
FDA je objavila svoj pregled klinickih ispitivanja vezano za Pfizer/BioNtech vakcinu cime potvrdjuje da je vakcina sigurna i efikasna.
Link na dokument:
https://www.fda.gov/media/144245/downlo ... v5i63VvFaA
Kome se ne citaju 53 stranice kratak sazetak “narodnim jezikom”
VAKCINE SU EFIKASNE I SVI DETALJI SU TRANSPARENTNI:
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je objavila dokument na 53 strana sa iscrpnim detaljima Pfizerove studije, a kojim će se koristiti u odlučivanju o puštanju ove vakcine u promet. Šta smo naučili iz ovog dokumenta (na kraju teksta, svako može da mu pristupi):
- Vakcina je testirana u različitim kategorijama - 49% žena, 51% muškaraca, ukupno 40,000 ljudi. Preko 21% volontera bilo je starije od 65 godina, 4% starijih od 75 godina, najstariji čovek koji je primio vakcinu ima 89 godina. Od ukupnog broja ispitanika 46% je imalo komorbiditeta, 35% je bilo gojazno.
- Kada se svi ovi faktori uzmu u obzir rezultati pokazuju da je EFIKASNOST VAKCINE KONSTANTNA i ne zavisi od godina, pola, rase, komorbiditeta...
- Visoka efikasnost (52%) se postiže nakon samo prve doze, 2 dana nakon druge doze efikasnost je 90% a 7 dana nakon druge doze efikasnost je oko 94%. Ako pogledamo grafik (crvena linija ljudi koji nisu primili vakcinu, plava vakcinisani, y osa je učestalost Kovida-19) vidimo da se 10-12 dana nakon vakcinacije plava kriva zaravnjuje tj. broj slučajeva opada tj. ljudi počinju da stiču imunitet (verovatno zbog povećanja nivoa antitela), dok broj slučajeva u nevakcinisanoj grupi nastavlja da raste!
- Vakcina nije testirana na trudnicama ali je u toku studije 23 žena ostalo trudno - nije bilo neželjenih dejstva u grupi novih trudnica koje su primile vakcinu.
- Manje od 5% onih koji su primili vakcinu su prijavili neželjene efekte kao što su povraćanje, temperatura, itd. Najčešće prijavljeni neželjeni efekat bila je bol na mest injekcije (60% u vakcina grupi vs. 30% u grupi koja nije primila vakcinu). KAO I KOD SVAKE DRUGE VAKCINE.
- U grupi koja je primila vakcinu bilo je 2 smrti, obe u podgrupi 55+ godina - jedan je preminuo od ateroskleroze, drugi od srčanog zastoja 62 dana nakon vakcine. Nijedan od dva slučaja nije posledica vakcine, više ljudi je preminulo u placebo grupi (4) u istoj starosnoj dobi nego u grupi vakcinisanih.
I sada ide ono čuveno pitanje aaaaaali - šta sa kasnim neželjenim efektima i uticaja na imuni sistem. Slavice, uticaji na imuni sistem se vide u prvih 10 dana kao što vidiš, “dugotrajni neželjeni efekti” koji su posledica vakcina se ispoljavaju u roku od 2 meseca maksimalno. Ove studije su radjene i ispitanici su praćeni SKORO godinu dana (0,7 godinu). Tako da:
Vakcine su i bezbedne i efikasne kao što smo svi i želeli, vakcine su valjano testirane i svi mogući podaci su dostupni široj javnosti tako da svako može sam da ih pregleda i izvuče zaključke. Elem, nauka koja nije ograničena novcem je najbolja stvar ikada.
Link na dokument:
https://www.fda.gov/media/144245/downlo ... v5i63VvFaA
Kome se ne citaju 53 stranice kratak sazetak “narodnim jezikom”
VAKCINE SU EFIKASNE I SVI DETALJI SU TRANSPARENTNI:
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je objavila dokument na 53 strana sa iscrpnim detaljima Pfizerove studije, a kojim će se koristiti u odlučivanju o puštanju ove vakcine u promet. Šta smo naučili iz ovog dokumenta (na kraju teksta, svako može da mu pristupi):
- Vakcina je testirana u različitim kategorijama - 49% žena, 51% muškaraca, ukupno 40,000 ljudi. Preko 21% volontera bilo je starije od 65 godina, 4% starijih od 75 godina, najstariji čovek koji je primio vakcinu ima 89 godina. Od ukupnog broja ispitanika 46% je imalo komorbiditeta, 35% je bilo gojazno.
- Kada se svi ovi faktori uzmu u obzir rezultati pokazuju da je EFIKASNOST VAKCINE KONSTANTNA i ne zavisi od godina, pola, rase, komorbiditeta...
- Visoka efikasnost (52%) se postiže nakon samo prve doze, 2 dana nakon druge doze efikasnost je 90% a 7 dana nakon druge doze efikasnost je oko 94%. Ako pogledamo grafik (crvena linija ljudi koji nisu primili vakcinu, plava vakcinisani, y osa je učestalost Kovida-19) vidimo da se 10-12 dana nakon vakcinacije plava kriva zaravnjuje tj. broj slučajeva opada tj. ljudi počinju da stiču imunitet (verovatno zbog povećanja nivoa antitela), dok broj slučajeva u nevakcinisanoj grupi nastavlja da raste!
- Vakcina nije testirana na trudnicama ali je u toku studije 23 žena ostalo trudno - nije bilo neželjenih dejstva u grupi novih trudnica koje su primile vakcinu.
- Manje od 5% onih koji su primili vakcinu su prijavili neželjene efekte kao što su povraćanje, temperatura, itd. Najčešće prijavljeni neželjeni efekat bila je bol na mest injekcije (60% u vakcina grupi vs. 30% u grupi koja nije primila vakcinu). KAO I KOD SVAKE DRUGE VAKCINE.
- U grupi koja je primila vakcinu bilo je 2 smrti, obe u podgrupi 55+ godina - jedan je preminuo od ateroskleroze, drugi od srčanog zastoja 62 dana nakon vakcine. Nijedan od dva slučaja nije posledica vakcine, više ljudi je preminulo u placebo grupi (4) u istoj starosnoj dobi nego u grupi vakcinisanih.
I sada ide ono čuveno pitanje aaaaaali - šta sa kasnim neželjenim efektima i uticaja na imuni sistem. Slavice, uticaji na imuni sistem se vide u prvih 10 dana kao što vidiš, “dugotrajni neželjeni efekti” koji su posledica vakcina se ispoljavaju u roku od 2 meseca maksimalno. Ove studije su radjene i ispitanici su praćeni SKORO godinu dana (0,7 godinu). Tako da:
Vakcine su i bezbedne i efikasne kao što smo svi i želeli, vakcine su valjano testirane i svi mogući podaci su dostupni široj javnosti tako da svako može sam da ih pregleda i izvuče zaključke. Elem, nauka koja nije ograničena novcem je najbolja stvar ikada.
- banjaluka078
- Moderator
- banjaluka078
- Moderator
#1284 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naša posla, ni oko vrste/porijekla vakcine koju ćemo kupiti se ne možemo složiti. Naravno da će ovi ovdje htjeti rusku.
https://www.slobodnaevropa.org/a/vakcin ... 90178.html
Ne odbijam je zato što je ruska, nego zato što malo manje vjerujem režimima, nego farmako-grupama... Gdje mogu pratiti podatke o njoj, studije, analize...objavljuju li to Rusi?
Ne odbijam je zato što je ruska, nego zato što malo manje vjerujem režimima, nego farmako-grupama... Gdje mogu pratiti podatke o njoj, studije, analize...objavljuju li to Rusi?
-
Mogy87
#1285 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ima Sputnik svoju web stranicu, a oglasavaju se i na twitterubanjaluka078 wrote: ↑09/12/2020 09:07 Naša posla, ni oko vrste/porijekla vakcine koju ćemo kupiti se ne možemo složiti. Naravno da će ovi ovdje htjeti rusku.
https://sputnikvaccine.com/newsroom/pre ... cine-on-d/
- banjaluka078
- Moderator
#1286 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
E, ako su na TW onda je to to!
Nekako nikako da se opustim u vezi s njima.
Englezi "mućkaju": "UK trial to mix and match Covid vaccines to try to improve potency, Pilot planned for January will give subjects a shot of both Oxford/AstraZeneca and Pfizer/BioNTech versions"
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... next-month
Nevezano, nije protiv korone, nego gripe, testiraju dugotrajnu vakcinu: https://www.nature.com/articles/s41591-020-1118-7
-
Trappist
#1287 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
vatreni__poljubac wrote: ↑09/12/2020 00:55Sta cekas salji da to korigujudaddy-kool wrote: ↑08/12/2020 23:58Mogy87 wrote: ↑08/12/2020 20:15 Kao sto su i obecali, objavili su klinicku studiju za Oxford/AstraZeneca u Lancetu
https://www.thelancet.com/lancet/articl ... woYpypJTmY![]()
![]()
![]()
Sad ce to njima forumas strucnjak iz Bosne objasniti kako se treba vrsiti istrazivanje vakcine, sta zna oxford
-
daddy-kool
#1288 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Znaju oni i sami šta im je činiti, ali evo pred nama je pa da vidimo ko će na osnovu ovih podataka odobriti vakcinu. Hint: čekaće se još podataka, vjerovatno i rezultati nove ture ispitivanja da se vidi da li je pola doze/pun doza efikasnija.Trappist wrote: ↑09/12/2020 09:50vatreni__poljubac wrote: ↑09/12/2020 00:55Sta cekas salji da to korigujudaddy-kool wrote: ↑08/12/2020 23:58
![]()
![]()
![]()
Da imam opciju ova vakcina ili ništa, naravno da bih je uzeo sa best guess primjenom pola doze + puna doza.![]()
Sad ce to njima forumas strucnjak iz Bosne objasniti kako se treba vrsiti istrazivanje vakcine, sta zna oxford![]()
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN28620H
-
daddy-kool
#1289 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Rusi ne mogu proizvesti dovoljan broj vakcina za svoje potrebe, a kamoli da izvoze.banjaluka078 wrote: ↑09/12/2020 09:07 Naša posla, ni oko vrste/porijekla vakcine koju ćemo kupiti se ne možemo složiti. Naravno da će ovi ovdje htjeti rusku.
Možda im pošalju 20-30 komada da je "testiraju".
- Better Man
#1290 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ako RS hoće Sputnik, nikom im ne brani. Ja sam za to da Federacija nabavi Pfizer. I ne bih pristao da se vakcinišem bilo kojom vakcinom, već sigurnom i provjerenom, tj. najboljom i najsigurnijom.Mogy87 wrote: ↑09/12/2020 09:13Ima Sputnik svoju web stranicu, a oglasavaju se i na twitterubanjaluka078 wrote: ↑09/12/2020 09:07 Naša posla, ni oko vrste/porijekla vakcine koju ćemo kupiti se ne možemo složiti. Naravno da će ovi ovdje htjeti rusku.
Ne odbijam je zato što je ruska, nego zato što malo manje vjerujem režimima, nego farmako-grupama... Gdje mogu pratiti podatke o njoj, studije, analize...objavljuju li to Rusi?![]()
-
Mogy87
#1291 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Slazem se. Meni je bilo koja koju EMA odobri ok jer treba biti i pragmatican.Better Man wrote: ↑09/12/2020 10:42Ako RS hoće Sputnik, nikom im ne brani. Ja sam za to da Federacija nabavi Pfizer. I ne bih pristao da se vakcinišem bilo kojom vakcinom, već sigurnom i provjerenom, tj. najboljom i najsigurnijom.Mogy87 wrote: ↑09/12/2020 09:13Ima Sputnik svoju web stranicu, a oglasavaju se i na twitterubanjaluka078 wrote: ↑09/12/2020 09:07 Naša posla, ni oko vrste/porijekla vakcine koju ćemo kupiti se ne možemo složiti. Naravno da će ovi ovdje htjeti rusku.
Ne odbijam je zato što je ruska, nego zato što malo manje vjerujem režimima, nego farmako-grupama... Gdje mogu pratiti podatke o njoj, studije, analize...objavljuju li to Rusi?![]()
U medijima se pojavila informacija da su Pfizer/BioNtech u finalnoj fazi pregovora da se njihova vakcina ukljuci u COVAX mehanizam (preko kojeg cemo mi dobiti vakcine). Koliko je realno da ce doci do nas i kada je pitanje.
-
Naslovnica
#1292 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zna li se šta za plod?
Nadam se da se trudnice neće vakcinisati dok se ne pokaže da vakcina nema nikakvog utjecaja na plod/novorođenče..
BTW, sjajne vijesti za mRNA!
-
Mogy87
#1293 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno da se nece vakcinisati. Prije svake vakcine su radili testove za trudnocu. Sad prikupljaju podatke i bez obzira koliko je dijagnostika tokom trudnoce uznapredovala bilo bi neozbiljno donositi neke zakljucke prije nego sto se bebe rode.Naslovnica wrote: ↑09/12/2020 11:51Zna li se šta za plod?
Nadam se da se trudnice neće vakcinisati dok se ne pokaže da vakcina nema nikakvog utjecaja na plod/novorođenče..![]()
BTW, sjajne vijesti za mRNA!
Female study participants of childbearing potential were screened for pregnancy prior to each vaccination, with a positive test resulting in exclusion or discontinuation from study vaccination. The study is collecting outcomes for all reported pregnancies that occur after vaccination, or before vaccination and not detected by pre-vaccination screening tests. Twenty-three pregnancies were reported through the data cut-off date of November 14, 2020 (12 vaccine, 11 placebo). Study vaccination occurred prior to the last menstrual period (LMP) in 5 participants (4 vaccine, 2 placebo), within 30 days after LMP in 8 participants (4 vaccine, 6 placebo), >30 days after LMP in 1 participant (0 vaccine, 2 placebo), and date of LMP not known in 5 participants (4 vaccine, 1 placebo). Unsolicited AEs related to pregnancy include spontaneous abortion and retained products of conception, both in the placebo group. Pregnancy outcomes are otherwise unknown at this time.
- red evil
#1294 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pfizerovu vakcinu ne bi trebao niko primiti ko ima historiju alerhijskih reakcija. To rekao Pfizer, dvije osobe imale takve reakcije nakon primanja vakcine.
EDIT: Evo i link: https://www.theguardian.com/world/2020/ ... s-reaction
Nije Pfizer rekao već NHS.
Nije Pfizer rekao već NHS.
-
Mogy87
#1295 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno. Evo iz clanka. Ne mogu vjerovati da je NHS na spisak stavio medicinske radnike koji su teski alergicari (nose sa sobom adrenalinske injekcije). Nadam se da ce ostali strucnjaci koji prave planove imunizacije uzeti ovo u obzir. Evo @splinter opet si vidovit.red evil wrote: ↑09/12/2020 12:43 Pfizerovu vakcinu ne bi trebao niko primiti ko ima historiju alerhijskih reakcija. To rekao Pfizer, dvije osobe imale takve reakcije nakon primanja vakcine.
Nije Pfizer rekao već NHS.![]()
Both of the NHS staff carry adrenaline autoinjectors, of which the best known brand is the EpiPen, suggesting they have suffered reactions in the past. These administer a swift adrenaline boost to counter allergic reactions which occur when some people, for instance, eat nuts.
- red evil
#1296 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Bit će grešaka sigurno, još se sve stvari ne znaju oko vakcine. Samo da ne bude većih nuspojava i da se otkrije što više tih nuspojava dok ne dođe do masovne vakcine.Mogy87 wrote: ↑09/12/2020 12:52Naravno. Evo iz clanka. Ne mogu vjerovati da je NHS na spisak stavio medicinske radnike koji su teski alergicari (nose sa sobom adrenalinske injekcije). Nadam se da ce ostali strucnjaci koji prave planove imunizacije uzeti ovo u obzir. Evo @splinter opet si vidovit.red evil wrote: ↑09/12/2020 12:43 Pfizerovu vakcinu ne bi trebao niko primiti ko ima historiju alerhijskih reakcija. To rekao Pfizer, dvije osobe imale takve reakcije nakon primanja vakcine.
![]()
Both of the NHS staff carry adrenaline autoinjectors, of which the best known brand is the EpiPen, suggesting they have suffered reactions in the past. These administer a swift adrenaline boost to counter allergic reactions which occur when some people, for instance, eat nuts.
-
vatreni__poljubac
#1297 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Vakcine će biti kupljene one za koje bude najbolji tal 
-
Mogy87
#1298 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ovo se znalo. Proizvodjac je naglasio koji su sastojci i na sta sve ljudi mogu reagovati. Ovo je greska ljudi koji su organizovali masovnu vakcinaciju jer nisu dovoljno dobro promislili o svemu. Jako je neozbiljno ljude za koje se zna da su teski alergicari ukljuciti u prvi krug.red evil wrote: ↑09/12/2020 13:04Bit će grešaka sigurno, još se sve stvari ne znaju oko vakcine. Samo da ne bude većih nuspojava i da se otkrije što više tih nuspojava dok ne dođe do masovne vakcine.Mogy87 wrote: ↑09/12/2020 12:52Naravno. Evo iz clanka. Ne mogu vjerovati da je NHS na spisak stavio medicinske radnike koji su teski alergicari (nose sa sobom adrenalinske injekcije). Nadam se da ce ostali strucnjaci koji prave planove imunizacije uzeti ovo u obzir. Evo @splinter opet si vidovit.red evil wrote: ↑09/12/2020 12:43 Pfizerovu vakcinu ne bi trebao niko primiti ko ima historiju alerhijskih reakcija. To rekao Pfizer, dvije osobe imale takve reakcije nakon primanja vakcine.
![]()
The patient information leaflet with the Pfizer/BioNTech vaccine says it should not be given to people allergic to any substance in the vaccine, raising questions about the wisdom of NHS trusts selecting those staff members to be vaccinated.
Za svaku vakcinu (ili lijek, hranu, supstancu) postoje ljudi koji ce dozivjeti anafilaktički šok. Zato su ova dvojica medicinskih radnika i nosila adrenalinske injekcije. To su ljudi s najvisim stepenom alergije na nesto i bilo je jako neozbiljno njih ukljuciti u prvi krug.
-
vatreni__poljubac
#1299 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tijelo im odbacilo čipMogy87 wrote: ↑09/12/2020 13:11Ovo se znalo. Proizvodjac je naglasio koji su sastojci i na sta sve ljudi mogu reagovati. Ovo je greska ljudi koji su organizovali masovnu vakcinaciju jer nisu dovoljno dobro promislili o svemu. Jako je neozbiljno ljude za koje se zna da su teski alergicari ukljuciti u prvi krug.red evil wrote: ↑09/12/2020 13:04Bit će grešaka sigurno, još se sve stvari ne znaju oko vakcine. Samo da ne bude većih nuspojava i da se otkrije što više tih nuspojava dok ne dođe do masovne vakcine.Mogy87 wrote: ↑09/12/2020 12:52
Naravno. Evo iz clanka. Ne mogu vjerovati da je NHS na spisak stavio medicinske radnike koji su teski alergicari (nose sa sobom adrenalinske injekcije). Nadam se da ce ostali strucnjaci koji prave planove imunizacije uzeti ovo u obzir. Evo @splinter opet si vidovit.![]()
The patient information leaflet with the Pfizer/BioNTech vaccine says it should not be given to people allergic to any substance in the vaccine, raising questions about the wisdom of NHS trusts selecting those staff members to be vaccinated.
Za svaku vakcinu (ili lijek, hranu, supstancu) postoje ljudi koji ce dozivjeti anafilaktički šok. Zato su ova dvojica medicinskih radnika i nosila adrenalinske injekcije. To su ljudi s najvisim stepenom alergije na nesto i bilo je jako neozbiljno njih ukljuciti u prvi krug.
- Radar71