dok me takvi kao ti i Ljubo prozivaju za nerazumijevanje nemam se ja sta brinuti, cak suprotno... sta je tebi rekao? jeste se ti i on sporazumjeli?
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
belfy
#1701 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
Edouard
#1702 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
belfy
#1703 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
obzirom na kolicinu teksta koji sam i tebi posvetio reklo bi se da si mi bitan. jel to taj zakljucak?Edouard wrote: ↑02/12/2020 21:10S obzirom na količinu teksta kojeg si posvetio Ljubi, ne bi se reklo da ti je nebitno to što on kaže.
nego, jel podrzavas Ljubu ili on tebe? jeste se vas dvojica uspjeli sporazumjeti?
-
Edouard
-
belfy
#1705 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
a, ako izuzes mene iz pisanja, kako je tebe ocijenio?
i gdje ste se vas dvojica sporazumjeli oko mene? zasto lazes drug Edo? to vjera obicno zabranjuje...
-
Edouard
#1706 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
belfy
#1707 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
taman kako religijskim i pase. nije napisano, ali cemo tako tumaciti. cestitam drug Edo. steta sto se ne smijes ni konsultovati sa Ljubom oko tog "slaganja". jel tako?
-
Edouard
-
belfy
#1709 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nije valjda da ti je tesko razumjeti ovo sto tako lijepo i direktno napisah? tuzno je da bi ti, takav, da procjenjujes da li neko nesto razumije, a sve ti se mora pojasnjavati i svesti na nivo djeteta... vec sam te ranije pitao da li te je stid toliko neznati... no, ja cu opet ljudski. reci koji dio mog napisanog ti nije jasan, pa cu ti objasniti na jednostavniji nacin.
-
Edouard
-
belfy
#1711 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
koji je smisao ovoga sto si napisao i kakve to ima veze sa temom i diskusijom?
- apsidejzi
#1712 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Malo sam se zainteresovao sa hobotnice zbog njihove inteligencije i otkrio veoma iznenadjujuce cinjenice kada je evolucija u pitanju. Naime, hobotnice su majstori rjesavanja problema. Uzivaju kada nalete na neki problem i kada moraju smisliti rjesenje istog. U videu ispod mozemo vidjeti 4 izazova koje su ljudi postavili pred hobotnice i kako ih rjesavaju. Tacno vidis da razmislja i pokusava smisliti rjesenje. Posebno mi je zanimljiv posljednji izazov gdje se hobotnica nalazi u kavezu i pokusava skontati kako da izadje iz njega jer su izvan kaveza ribe koje moze jesti. Kad obidje sav kavez i vidi da nema rupe onda skonta da ima crvena tipka koja je drugacija od ostatka kaveza. Posto ne zna sta je to, ona pokusava vidjeti moze li se ista uraditi po tom pitanju. Na kraju je uspjeva pritisnuti i dozivi sok jer se svjetlo promijeni. Prvo se prepala te nije vidjela da se otvore vrata. Drugi put je skuzila da se vrata otvore kad pritisne tipku. Treci put se nije ni obazirala na svjetlost nego na vrata i ti tacno vidis da zna da ce se vrata otvoriti.
Ovo sa hobotnicom je posebno zanimljivo zbog razloga sto je njihov nervni sistem potpuno drugaciji od svih ostalih zivih bica. U evolucijskom stablu, mi i hobotnice imamo zajednickog pretka prije 1,2 milijarde godina i evoluirali smo u potpuno razlicitim pravcima i imamo potpuno razlicite nervne sisteme. Sve zivotinje koje smo testirali i ispitivali inteligenciju, imale su slican nervni sistem kao i mi. Naime, centralni mozak koji je izdjeljen za razlicite operacije. Imas hipotalamus koji je centralni procesor i svi se razlikujemo u tome koliko brzo hipotalamus moze procesuirati podatke te poslati signal u razne dijelove mozga te dobiti rezultat. Ljudski mozak ima najvise "herza". Isto kao sto se brzina kompjutera mjeri u GHz tako i nivo inteligencije ovisi o brzini hipotalamusa i kompleksnosti procesa koje obavlja.
I sve zivotinje koje smo testirali imaju isti nacin kreiranja inteligencije, osim hobotnice. Ona ima decentralizirani nervni sistem gdje svaki pipak ima svoje nerve i sposobnost samostalnog odlucivanja. Hobotnica ima centralni mozak ali on nije toliko aktivan. Ipak, majstor je u rjesavanju kompleksnih problema i trazenju inteligentnih rjesenja. Hobotnica je iznenadila naucnike jer je pokazla da inteligencija ne mora nastati na nacin slican covjekovom.
Ovo sa hobotnicom je posebno zanimljivo zbog razloga sto je njihov nervni sistem potpuno drugaciji od svih ostalih zivih bica. U evolucijskom stablu, mi i hobotnice imamo zajednickog pretka prije 1,2 milijarde godina i evoluirali smo u potpuno razlicitim pravcima i imamo potpuno razlicite nervne sisteme. Sve zivotinje koje smo testirali i ispitivali inteligenciju, imale su slican nervni sistem kao i mi. Naime, centralni mozak koji je izdjeljen za razlicite operacije. Imas hipotalamus koji je centralni procesor i svi se razlikujemo u tome koliko brzo hipotalamus moze procesuirati podatke te poslati signal u razne dijelove mozga te dobiti rezultat. Ljudski mozak ima najvise "herza". Isto kao sto se brzina kompjutera mjeri u GHz tako i nivo inteligencije ovisi o brzini hipotalamusa i kompleksnosti procesa koje obavlja.
I sve zivotinje koje smo testirali imaju isti nacin kreiranja inteligencije, osim hobotnice. Ona ima decentralizirani nervni sistem gdje svaki pipak ima svoje nerve i sposobnost samostalnog odlucivanja. Hobotnica ima centralni mozak ali on nije toliko aktivan. Ipak, majstor je u rjesavanju kompleksnih problema i trazenju inteligentnih rjesenja. Hobotnica je iznenadila naucnike jer je pokazla da inteligencija ne mora nastati na nacin slican covjekovom.
-
Hakiz
#1713 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Čimpanze guraju štap u rupu da izvade mrave. To je očita upotreba alata, nešto šta bi samo ljudi trebali da mogu. Zaista smo mi i majmuni bliski rođaci.apsidejzi wrote: ↑08/12/2020 12:23 Malo sam se zainteresovao sa hobotnice zbog njihove inteligencije i otkrio veoma iznenadjujuce cinjenice kada je evolucija u pitanju. Naime, hobotnice su majstori rjesavanja problema. Uzivaju kada nalete na neki problem i kada moraju smisliti rjesenje istog. U videu ispod mozemo vidjeti 4 izazova koje su ljudi postavili pred hobotnice i kako ih rjesavaju. Tacno vidis da razmislja i pokusava smisliti rjesenje. Posebno mi je zanimljiv posljednji izazov gdje se hobotnica nalazi u kavezu i pokusava skontati kako da izadje iz njega jer su izvan kaveza ribe koje moze jesti. Kad obidje sav kavez i vidi da nema rupe onda skonta da ima crvena tipka koja je drugacija od ostatka kaveza. Posto ne zna sta je to, ona pokusava vidjeti moze li se ista uraditi po tom pitanju. Na kraju je uspjeva pritisnuti i dozivi sok jer se svjetlo promijeni. Prvo se prepala te nije vidjela da se otvore vrata. Drugi put je skuzila da se vrata otvore kad pritisne tipku. Treci put se nije ni obazirala na svjetlost nego na vrata i ti tacno vidis da zna da ce se vrata otvoriti.
Postoji jedna vrsta slijepih miševa koja ima ponašanje za koje se smatralo da ga samo ljudi imaju. Kada krenu na hranjenje i jedan od njih ne uspije naći hranu, drugi mu pomognu. Ali onda ga prate. Ako sljedeći put ne pomogne nekome ko je ostao bez hrane, kada se njemu ponovo desi da ne nađe hranu, tada mu više niko neće pomoći.
Last edited by Hakiz on 08/12/2020 14:56, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#1714 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
dosta lafine, evo sta prava nauka kaze, dokle ovo provaljivanje vise
https://world.wng.org/2017/04/have_octo ... ted_darwin
https://evolutionnews.org/2017/05/more- ... darwinism/
- apsidejzi
#1715 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma nema, Bog ih je ucinio pametnim. Cekali smo samo ateisticke darwiniste da to otkriju jer je vjernicima bilo mrsko...The 51st State wrote: ↑08/12/2020 14:53 dosta lafine, evo sta prava nauka kaze, dokle ovo provaljivanje vise
Pazi recenice: "The study found the coleoids were not adapting to the environment through random DNA mutations but through RNA edits."
To se na nasem kaze: Nije govno vec se neko posro. Sta je evolucija nego RNA edits...
-
The 51st State
#1716 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jok jarane, evolucija je dnk mutacija, po neodarvinistima, ne brukaj se vise sviju ti.apsidejzi wrote: ↑08/12/2020 15:57Ma nema, Bog ih je ucinio pametnim. Cekali smo samo ateisticke darwiniste da to otkriju jer je vjernicima bilo mrsko...The 51st State wrote: ↑08/12/2020 14:53 dosta lafine, evo sta prava nauka kaze, dokle ovo provaljivanje vise
Pazi recenice: "The study found the coleoids were not adapting to the environment through random DNA mutations but through RNA edits."
To se na nasem kaze: Nije govno vec se neko posro. Sta je evolucija nego RNA edits...
- apsidejzi
#1717 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Izgleda da je ipak bozije ciribu ciriba u pitanjuThe 51st State wrote: ↑08/12/2020 16:25Jok jarane, evolucija je dnk mutacija, po neodarvinistima, ne brukaj se vise sviju ti.apsidejzi wrote: ↑08/12/2020 15:57Ma nema, Bog ih je ucinio pametnim. Cekali smo samo ateisticke darwiniste da to otkriju jer je vjernicima bilo mrsko...The 51st State wrote: ↑08/12/2020 14:53 dosta lafine, evo sta prava nauka kaze, dokle ovo provaljivanje vise
-
Edouard
-
Edouard
#1719 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Smatra se da su delfini najinteligentnije životinje na planeti, a udaljeni su nekih 50 miliona godina od čovjeka.
-
Hakiz
#1720 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U svakom slučaju imamo zajedničkog pretka, pa smo rođaci. Kao što su nam to i manjmuni, koze, zmije, svinje, kokoši, balegari, smrdljive bube, baobabi itd.
Znam da te stid familije, ali šta ti ja mogu. Trpi.
-
belfy
#1721 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ko to "smatra" drug Edo?
a povodom tvog prijasnjeg posta:
"Humans are classified as mammals because humans have the same distinctive features (listed above) found in all members of this large group. Humans are also classified within: the subgroup of mammals called primates; and the subgroup of primates called apes and in particular the 'Great Apes'."
P.S. naravno ti mozes reci da ti se otac ne svidja i da nisi ni nalik na njega, ali... doduse, ima onih slucajeva kada i komsija igra bitnu ulogu...
-
Hakiz
#1722 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A i sam Veliki Kreator je rekao:
https://www.youtube.com/watch?v=lw3_mPayUcw
U prevodu, rekao je da ćemo biti kao i sve druge životinje.
Tako da životinje jesmo, i to njegovom voljom za one koji u kreatora vjeruju.
https://www.youtube.com/watch?v=lw3_mPayUcw
U prevodu, rekao je da ćemo biti kao i sve druge životinje.
Tako da životinje jesmo, i to njegovom voljom za one koji u kreatora vjeruju.
-
Edouard
#1723 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da sam na tvom mjestu, a što drugo, ja bih to lijepo društvance rođaka pozvao i poveo kući.
A malo za promjenu, da im ne bude jako dosadno na jednom mjestu i kad već insistira, odveo bih ih k rođaku Belfyu.
-
Hakiz
#1724 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- irac300
#1725 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Koliko iz ovog Eduarda sujeta progovara.
Lik u svakom komentaru suzdrzava bijes i pokusava sto vise da uvrijedi sagovornika, a da ne popije ban.