Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Horcrux

#10201 Re: Bitcoins

Post by Horcrux »

512MB wrote: 05/12/2020 09:30
Horcrux wrote: 05/12/2020 02:05
512MB wrote: 05/12/2020 00:51
Bitcoinom trenutno možeš, pored mase drugih stvari:

- Kupiti Xbox od Microsofta
- Platiti UBER
- Platiti AirBnb
- Kupovati na Amazon
Nista od oficijalnih stranica koje si nabrojao ne prima bitcoin kao sredstvo placanja.

Hoces da, dok ljudi kliknu Checkout, da se cijena proizvoda promijeni? :lol:
Al ga i bubaš jaruga, zašto ne proguglaš malo prije neg napišeš gluposti?

https://cryptoemporium.eu
Čitav online shop gdje možeš od A do Ž kupiti Bitcoinom (i drugim valutama)

Dalje, u Australiji ljudi kroz Coinbase i WeGift redovno plaćaju Uber. Guglaj.

Na austrijskoj stranici Bitpanda se pomoću Bitcoina mogu kupiti Amazon bonovi, sto put dosad koristio.

Ja sam dosad bezbroj puta kod kebab turčina plaćo Bitcoinom, itd.
Prije nego sto sam napisao post otisao sam na microsoft i pokusao dodati crypto payment support. Takvo nesto ms ne podrzava. Imam odavno uber app, ne mogu dodati crypto kao payment options. Slobodan si dati primjer ili screenshot na nekom od ovih servisa sto si nabrojao, kako mozes platiti crypto valutom.

Eh sad, ne sumnjam ja da si ti nesto platio cryptom, ali vjerovatno si koristio neke obscure third-party service koji primaju crypto, a isplate na drugu stranu u lokalnoj valuti. Efektivno ti si to platio u lokalnoj valuti. I jos da pogodim, nisi to mogao isplatiti direktno sa svog walleta, nego si morao sredstva prebaciti na taj third-party servis?

Da se razumijemo, ja nisam protiv crypto valuta, samo mislim da vi oversellate ove stvari. Doduse to je i razumljivo jer imate udio u bitcoinu i naravno da zelite vidjeti da adoption i cijena rastu, kako biste to mogli kasnije prodati.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#10202 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Cuj platiti hljeb s BTC. Pa to sto je omoguceno, ne znaci da je povoljno :)

Da si napisao, moguce platiti s NANO gdje nema fee transakcije, imalo bi smisla. BTC je ogroman, ali ga i cijena i sporost transakcije ograničava.
joma64

#10203 Re: Bitcoins

Post by joma64 »

Može i sa bch, eth i sa goc tokenom (oko 0.013$)...
phillie

#10204 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Ovakvi su mene gledali ispod oka kad sam karticom placao zvake i bombone na kasi prije 15-tak godina :-D :-D
Ci-Nick

#10205 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Zakon o unutrašnjem platnom prometu ne dozvoljava plaćanje u stranim valutama.
Dakle ako račun glasi na 19.95 KM onda trgovac samo smije naplatiti 19,95 KM.
Nikad zakonodavac neće dozvoliti plaćanja koja idu mimo postojećeg bankarskog sistema i fiskusa.
joma64

#10206 Re: Bitcoins

Post by joma64 »

Zato su trgovci povezani sa Gocrypto procesorom koji instantno mjenja crypto za fiat valutu i na račun trgovca liježe važeća valuta te zemlje...
U Hr trgovacu legnu kune ,a u Slo legnu Eur...itd...
imperator01

#10207 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Evo familija zivi od bitcoina, putuju svijetom i sve placaju bitcoinom. U 4g nisu jos ostali gladni i bez hljeba i to u 40 zemalja do sada.

https://www.cnbc.com/2020/12/05/bitcoin ... rency.html
detroit-mercy

#10208 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

Ci-Nick wrote: 05/12/2020 00:35
512MB wrote: 05/12/2020 00:26
Ci-Nick wrote: 04/12/2020 14:52 I da prihvatimo da je budućnost u digitalnom novcu,.. kakve koristi ima vlasnik jedne od sad već 2.000 digitalnih valuta ako države i centralne banke kreiraju svoje digitalne valute kao platežno sredstvo.?
Bankarski sektor se ne može uništiti ni srušiti jer decentralizovani sistem iza kojeg ne znaš ko stoji nikad neće davati kredite ni stvarati odnos dužnika i povjerioca.
Koruptni bankarski sistem je odavno uništen, čak i prije 2008. Štancaju se dolari na dnevnoj bazi. Bitcoin je odgovor na to.
Možeš li uzeti kredit u bitcoinima i kod koga ?
Kod Gasija :mrgreen: moze u kojoj hoces valuti :mrgreen:
detroit-mercy

#10209 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

imperator01 wrote: 04/12/2020 21:47 @detroit-mercy
Govori mi da je neki shitcoin, sta ocekujes da ti kažem.
Treba dobro istraziti prije nego sto ulozis novac u bilo sta.

Vidi, necu da kacim ovdje stvari i da se dokazujem, jer bi ispalo da se hvalim.

Al ne mogu ja objasniti ljudima koji vide svijet u proslosti ,ne vide sadašnjost a kamoli budućnost.
Nemaju vizije gdje se svijet krece, iako bulje po 16h dnevno u ekrane, tj. prozore u digitalni svijet, gledaju a ne vide, apsurd.

Al valjda je to prokletsvo balkana, da zivimo u proslosti.
Matori, ko zivi u proslosti.
Ja ti samo kazem da bitcoin ili crypto nije ni blizu prihvacen kako se hoce predstaviti. U svakodnevnom zivotu bitcoin ili crypto nije sredstvo placanja, i nemoj mi molim te progooglaj gdje se moze platiti bitcoinom/cryptom jer onda znaci da je acceptance rate jako nizak.
Mene licno zaboli cime ce se placati u buducnosti, bitcoinom, skoljkama, vunom ili zubima, sigurno da ce se placati necim, i placati ce se kada se postigne konsenzus medju ljudima/vladama ili nekim trecim sta je medium kojim cemo placati razlicite transakcije.
Vidim da su ocekivanja ovdje da se zakaci na taj vagon na vrijeme jer ako se zakacis na vrijeme u buducnosti ces biti bogatas :mrgreen: i to je sva ova prica oko bitcoina/crypta. Ne da se dohaka truhlom sistemu, da se svijet oslobodi necega, da zavlada pravda i sl. nego samo da se iskoristi prilia da se za male pare obogatis :mrgreen:. Sve drugo je prdimahovina, mene licno zaboli cime ce se moje znanje placati u buducnosti ili znanje bilo koga, ono ce biti evaluirano u necemu, sad dal u $, skoljkama, crypt-u ono sto imas imas. Ali ta ocekivanja, da ce bitcoin vrijediti milione do ne znam koje godine, su zasnovana na cemu? I svi se ne mogu obogati, nekome je pusiona. A vec sada imas malu grupu ljudi koja je extremno bogata zahvaljujuci bitcoinu.
Mada i ja kazem hvala Bitcoinu jer cu bozicne i novogodisnje praznike provesti u Dominikanskoj Republici zahvaljujuci i crypto-u :mrgreen:.
victom

#10210 Re: Bitcoins

Post by victom »

detroit-mercy wrote: 07/12/2020 22:08
imperator01 wrote: 04/12/2020 21:47 @detroit-mercy
Govori mi da je neki shitcoin, sta ocekujes da ti kažem.
Treba dobro istraziti prije nego sto ulozis novac u bilo sta.

Vidi, necu da kacim ovdje stvari i da se dokazujem, jer bi ispalo da se hvalim.

Al ne mogu ja objasniti ljudima koji vide svijet u proslosti ,ne vide sadašnjost a kamoli budućnost.
Nemaju vizije gdje se svijet krece, iako bulje po 16h dnevno u ekrane, tj. prozore u digitalni svijet, gledaju a ne vide, apsurd.

Al valjda je to prokletsvo balkana, da zivimo u proslosti.
Matori, ko zivi u proslosti.
Ja ti samo kazem da bitcoin ili crypto nije ni blizu prihvacen kako se hoce predstaviti. U svakodnevnom zivotu bitcoin ili crypto nije sredstvo placanja, i nemoj mi molim te progooglaj gdje se moze platiti bitcoinom/cryptom jer onda znaci da je acceptance rate jako nizak.
Mene licno zaboli cime ce se placati u buducnosti, bitcoinom, skoljkama, vunom ili zubima, sigurno da ce se placati necim, i placati ce se kada se postigne konsenzus medju ljudima/vladama ili nekim trecim sta je medium kojim cemo placati razlicite transakcije.
Vidim da su ocekivanja ovdje da se zakaci na taj vagon na vrijeme jer ako se zakacis na vrijeme u buducnosti ces biti bogatas :mrgreen: i to je sva ova prica oko bitcoina/crypta. Ne da se dohaka truhlom sistemu, da se svijet oslobodi necega, da zavlada pravda i sl. nego samo da se iskoristi prilia da se za male pare obogatis :mrgreen:. Sve drugo je prdimahovina, mene licno zaboli cime ce se moje znanje placati u buducnosti ili znanje bilo koga, ono ce biti evaluirano u necemu, sad dal u $, skoljkama, crypt-u ono sto imas imas. Ali ta ocekivanja, da ce bitcoin vrijediti milione do ne znam koje godine, su zasnovana na cemu? I svi se ne mogu obogati, nekome je pusiona. A vec sada imas malu grupu ljudi koja je extremno bogata zahvaljujuci bitcoinu.
Mada i ja kazem hvala Bitcoinu jer cu bozicne i novogodisnje praznike provesti u Dominikanskoj Republici zahvaljujuci i crypto-u :mrgreen:.
ma pusti ih drug, mi živimo u prošlosti, oni žive u fantasy world
Last edited by victom on 01/03/2021 03:50, edited 3 times in total.
victom

#10211 Re: Bitcoins

Post by victom »

kurs stabilan vec 7 dana, ne može proći preko 600 Mlrd cap, ne može preko 20000 $/BTC
pokušano u 10-tine naleta, ne može jednostavno.
Sad ide logični PAD.
Ovo je naj ATH-alnije što će biti za ovu godinu. Prodajte.
lissics

#10212 Re: Bitcoins

Post by lissics »

Nista ne prodajem. Ako padne uzet cu jos, ako poraste dobro i jest
detroit-mercy

#10213 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

lissics wrote: 08/12/2020 15:22 Nista ne prodajem. Ako padne uzet cu jos, ako poraste dobro i jest
Samo kratko, je li ulazes novac samo u crypto ili u jos nesto?
lissics

#10214 Re: Bitcoins

Post by lissics »

detroit-mercy wrote: 08/12/2020 16:51
lissics wrote: 08/12/2020 15:22 Nista ne prodajem. Ako padne uzet cu jos, ako poraste dobro i jest
Promovisem odgovorno investiranje. Crypto mi je visoko rizicni dio portfolija, imam i druge vrste investicije
detroit-mercy

#10215 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

lissics wrote: 08/12/2020 17:15
detroit-mercy wrote: 08/12/2020 16:51
Promovisem odgovorno investiranje. Crypto mi je visoko rizicni dio portfolija, imam i druge vrste investicije
Ok, mislio sam da nisi sav u crypto-u :mrgreen:.
mO k3

#10216 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

koliko je kripto ulaganje u procentima?

@lissics
hzsa22

#10217 Re: Bitcoins

Post by hzsa22 »

Na kojim platformama trgujete iz BiH? Ja cu izgledati popusit big time jer 85% portfelja mi je na eToro-u koji je najavio kraj operacija za BiH 18.1.2021, a ostatak na iqoptionsu iz 2017e kad se moglo trgovati bez leveragea.

Imam account na binanceu ali nisam tamo nista trgovao, kakva su iskustva?
Pirija

#10218 Re: Bitcoins

Post by Pirija »

not your keys not your coins....
victom

#10219 Re: Bitcoins

Post by victom »

@Mr.Anderson

detroit-mercy

#10220 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

victom, na koju sumu treba ulijetat nazad na Bitcoin, danas je $17,600, 13-14 ili ide jos dole :-D
victom

#10221 Re: Bitcoins

Post by victom »

detroit-mercy wrote: 11/12/2020 15:04 victom, na koju sumu treba ulijetat nazad na Bitcoin, danas je $17,600, 13-14 ili ide jos dole :-D
za ovu godinu BTC je završio. nema više ATH-ova... trend je ka dole...
Ko radi daily trading na berzi, moze kupiti kad god.
Ko radi stock futures, njemu je svejedno, idel dole ili gore.
A obični smrtnici, koji žele BTC kao dugoročnu investiciju, moraju sami ocjeniti da li i kada ući/izaći... Jer svaki ulaz/izlaz se debelo plaća.(provizija)
Mislim da će veoma brzo BTC ispod 14,000 $ (do nove godine najkasnije)
detroit-mercy

#10222 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

Provizija nije opasna, malo iznad 1% obzirom na volatility to je zadnja stavka. Nego cisto informativno, pad na 14k onda sutnja izvjesno vrijeme pa opet gore ili ide jos ispod 14k.
Da znam kad da opet uletim :mrgreen:.
victom

#10223 Re: Bitcoins

Post by victom »

detroit-mercy wrote: 11/12/2020 15:22 Provizija nije opasna, malo iznad 1% obzirom na volatility to je zadnja stavka.
to možda van BiH.
svakim danom je sve manje online mjenjačnica koje podržavaju BiH kao zemlju, i one što su podržavale su počeli skidat BiH sa liste, ili te limitiraju po iznosu isplate/uplate
Često je jedina opcija kupiti od lokalnog dilera koji uzima i do 10% provizije.
U BiH i da imaš ozbiljni iznos BTC-ova, svaka konverzija BTC u KM i obratno je patnja, plus veći iznosi bi privukli pažnju banaka, pozivajući se na famozni zakon o pranju novca i terorizma, i počeli bi te gnjaviti.
Tako da konverzija (provizija) u BiH nije zadnja stavka, već prva stavka koja ti stvara problem.

Nakon pada na 14.000$ do nove godine, ne znam šta će se desiti. Evaluiraću opet 1.Januara, i dati prognozu. Vidis i sam da je tržiste ludo.
Ci-Nick

#10224 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Zanimljivo je to da sa ovakvom globalnom kamatnom politikom nisi više siguran ni kad izići iz kuće a ne iz nekog finansijskog ulaganja.
BTC & Co me i ne iznenađuju toliko, cijena se bazira isključivo na ponudi i potražnji a utakmica je globalna pa je sve nepredvidivo.
Više me iznenađuju cijene dionica na američkom tržištu posebno ovih najrazvikanijih.
Koliko bi trebalo godina da se ostvari povrat ulaganja u dionice Facebooka ili Tesle,.. 1000 godina ?
Mislim da bi u skoroj budućnosti i cijena zlata mogla da poludi.
Zlata treba kupiti, zlata,.. i duboko zakopati,.. :lol:
Gledam planove Elona Muska o naseljavanju Marsa i crkoh od smijeha...
Pita li ga iko za smisao i korist od naseljavanja Marsa.
Šta se time dobija, zašto bi se neko selio na neuslovni Mars,. ako je jednostavnije naseliti pusti zeleni Balkan. :lol:
detroit-mercy

#10225 Re: Bitcoins

Post by detroit-mercy »

Ci-Nick wrote: 11/12/2020 17:26 Zanimljivo je to da sa ovakvom globalnom kamatnom politikom nisi više siguran ni kad izići iz kuće a ne iz nekog finansijskog ulaganja.
BTC & Co me i ne iznenađuju toliko, cijena se bazira isključivo na ponudi i potražnji a utakmica je globalna pa je sve nepredvidivo.
Više me iznenađuju cijene dionica na američkom tržištu posebno ovih najrazvikanijih.
Koliko bi trebalo godina da se ostvari povrat ulaganja u dionice Facebooka ili Tesle,.. 1000 godina ?
Mislim da bi u skoroj budućnosti i cijena zlata mogla da poludi.
Zlata treba kupiti, zlata,.. i duboko zakopati,.. :lol:
Gledam planove Elona Muska o naseljavanju Marsa i crkoh od smijeha...
Pita li ga iko za smisao i korist od naseljavanja Marsa.
Šta se time dobija, zašto bi se neko selio na neuslovni Mars,. ako je jednostavnije naseliti pusti zeleni Balkan. :lol:
Investori cesto gledaju u buducnost a ne trenutnu sliku, ko je prije 10-15 godina misilio da ce elektrifikacija uzeti ovolikog maha ili da ce online kupovina baciti na koljena tradicionalnu kupovinu. Medjutim sa razvojem tehnologije mnoge stvari postaju moguce.
Sad, glede naseljavanja Marsa, to je vise neka vrsta vizionarstva i projekcija buducnosti ali cova nije nimalo glup. Gledaj njegove druge business-e, solarni krovovi, super brzi javni transport, revolucija koju je napravio sa raketam koje vise ne ekslodiraju u svemiru nego se vracaju nazad i mogu se upotrijebiti vise puta. Lik ima strasnih ideja ali i pare/ljude koje stoje iza njega. Na kraju zato je on milijarder a mi razglabamo hocel Bitcoin ici 20% gore ili dole :mrgreen:.
Post Reply