Dozer wrote: ↑07/12/2020 22:58
@drag_gost Ne znam sta hoces da ti tacno odgovorim jer sam vec rekao da ja ne znam da li postoji to tako kako si ptao (da ne kopiram sve 5x).
Poenta je sto zapravo ne znas ni ti, niti bilo ko drugi ko nije ukljucen direktno u te aktivnosti. A svi znamo gdje i kako se te stvari sprovode, i ko ih sprovodi. A, mozemo se i praviti blesavi i naivni. Meni ni iz dzepa ni u dzep.
Imam i ja pitanje za tebe, ali prije toga cu ti kopirati jedan od par slicnih PP-a ljudi koji me poznaju i koji citaju temu (bez nicka, logicno)
A pitanje glasi - kako uopste znas da sam ja mislio iskljucivo na masinske nano cestice i tehnologiju? Radi onoga sto spomenuh 10nm nanochip? Znas li zasto sam ga spomenuo? Jer imas nadobudan stav drug (ovo bez namjere vrijedjanja).
Da li znas da nano tehnologija nije vezana iskljucivo za informatiku i masinstvo...? Dacu ti samo 1 hint, a ti dalje istrazuj ako te zanima - ACS Nano.
Posto mi je postalo bez veze da se naduravam, konkretan odgovor na tvoje konkrektno pitanje glasi - ne, ne postoje masinske nano cestice koje u sebi mogu sadrzavati neki softvare, WiFi prijemnik, napajanje, itd..
Stvar je u tome sto postoje bioloske. I to programabilne, do te mjere da mogu same stvarati superstrukture i imati elektrokataliticke funkcije.
Dalje necu o ovome, nebitno je za temu.
Idemo redom, izvinjavam se ukoliko je djelovalo da mi je stav nadobudan, radi se o tome da se jezim od pomisli da neko misli da se nanocestice mogu isprogramirati da primaju signal i odasilju. Nadobudnost je neznanje, a ti zracis istim, ali ovdje nismo tema ti ili ja, pa cemo preskociti. Hvala na odgovoru, onda se slazemo. Nisam napisao da znam da si ti mislio isljucivo na masinske nanocestice, vec sam te pitao da ustvrdimo.
I tamam kada sam pomislio da smo stigli donekle, opet si se vratio na programabilne nanocestice. Ovaj put bioloske. Naravno da je bitno za ovu temu. Kako se programiraju? Koji je jezik koristen? Da li se ponasaju kao monolitni sistem ili je dio nekog veceg ekosistema, dakle nesto kao mikroservis? Da li je baza dijeljena, ili posvecena?
I ono najbitnije, da li ukljucuje masinsko ucenje? To su sve relevantna pitanja, na koja ne ocekujem da ces imati odgovor. Nemam ni ja odgovor za to, to su limitacije, i to samo neke od njih. Da ne spominjem hardver.
Ti mozda ne znas da li takvo nesto postoji, ja sa druge strane znam. Predugo sam u informatici, ovdje nema mistike, niti misterije, sve je 0 ili 1, true ili false. Ne postoji kapacitet, niti infrastruktura poznata ljudskoj civilizaciji da se takvo nesto izvede. Postoji teorija, postoje pokusaji, u buducnosti ce biti moguce, trenutno nije. I to dalekoj buducnosti. Ali, u buducnosti ce biti moguce i da odemo na Jupiter. Ukoliko se ne poubijamo do tada. Imamo mnogo fizickih limitacija, kao i softverskih. Kao sto vidis, apsolutno je nebitno kakve ja poruke privatno o tebi dobijam na PP ili ti o meni. Mi diskutiramo ovdje. Bez zelje da te uvrijedim, zaista nemam istu, ali lupas. Ucite, sticite praksu, pa onda pricajte. I shvatam da covjek ne moze sve znati, kratak je zivot, ali zbog toga je struka autoritet.